ciasta domowe
-
Przepis na ten deser babcie skrywały w swoich zeszytach. Chrupiący środek to prawdziwy smak dzieciństwa
Ten deser towarzyszył wielu podczas świąt i przy imprezach rodzinnych. Babcie robiły go zawsze, gdy nadarzyła się okazja. Ten przepis sprawi, że wrócisz do smaków dzieciństwa. Chrupiący środek jest nie do podrobienia.
-
Świąteczny makowiec bez zawijania. Ta metoda sprawi, że zrobisz go ekspresowo
Makowiec bez zawijania to prosta i szybka propozycja na wypiek świąteczne. Jest nie tylko aromatyczny, a także zrobisz go ekspresowo, ponieważ nie stracisz czasu na składanie ciasta. Podajemy przepis.
-
Do tego piernika nie potrzebujesz nawet miksera. Bez dojrzewania i czekania. Zrobisz go na ostatnią chwilę
Przygotowując świąteczne potrawy liczy się każda minuta. Czasem jednak zabraknie czasu nawet na takie ciasto, jakim jest piernik. Nic straconego. Z tym przepisem zrobisz go w ekspresowym tempie między robieniem sałatek.
-
Makowiec z jabłkami - prosty przepis na fenomenalne ciasto bożonarodzeniowe. Prawdziwa pychota!
Makowiec to jedno z ciast, które co roku pojawiają się na świątecznych stołach. Przedstawiamy przepis na makowiec z jabłkami. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe, a smak wprost genialny. Po upieczeniu można udekorować go polewą czekoladową.
-
Strucla z serem czy też strudel z serem? Pyszna rolada, która musi znaleźć się na Twoim stole
Strucla z serem to kruche ciasto deserowe z serem, ale może być też z innym nadzieniem, najczęściej posypane cukrem pudrem lub polane śmietaną. Poznaj różne rodzaje tego ciasta!
-
Zapomnij o klasycznym makowcu. To ciasto łączy dwa najsmaczniejsze wypieki. Jest puszyste jak chmurka
Klasyczne wypieki towarzyszą nam co roku na świątecznej wieczerzy. A może by tak połączyć dwa najpopularniejsze ciasta w jedno? Ten przepis pokazuje, że to nie takie trudne. Wystarczy odpowiednio dobrać składniki i trzymać się receptury. Smak jest...
-
Oczka anioła zrobisz w zaledwie 30 minut. Tak proste, że mogą stać się konkurencją dla pierniczków
Proste, kruche ciastka to doskonały dodatek do kawy lub herbaty. Świetnie sprawdzą się też na świątecznym stole. Im szybciej się je robi, tym lepiej. Oczka anioła to właśnie taki przepis. Tak banalny, że można robić go częściej, a przy tym smakuje...
-
Ekspresowy sernik pistacjowy. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem - wystarczy zmiksować i gotowe
Sernik pistacjowy to przepis na słodki świąteczny deser lub przysmak do porannej kawy. Przygotowanie jest banalnie proste - wystarczy zmiksować wszystkie składniki i wylać na ciasteczkowy spód. Efekt? Niebo na talerzu i uczta wszystkich zmysłów.
-
Przepis na piernik staropolski. To ostatni dzwonek na przygotowania, ciasto musi leżakować trzy tygodnie
Piernik staropolski to przepis na ciasto, które wymaga cierpliwości i minimum trzech tygodni leżakowania. Jest to zatem ostatni dzwonek na świąteczne przygotowania. Długie oczekiwanie wynagrodzi nam wyjątkowy i pełen aromatu smak. Tak przygotowany...
-
Diabelskie ciasto czekoladowe Nigelli, które smakuje niebiańsko. Potrzebujesz dobrego kakao i konkretnego cukru
"Zapomnijcie o jego nazwie, to ciasto jest niebiańskie" - pisze Nigella Lawson w opisie swojej receptury. Trudno, żeby było inaczej. Cudownie czekoladowe, z odrobiną wanilii. Z pewnością rozpływa się w ustach. Jak zrobić diabelskie ciasto Nigelli?...
-
Ciasto na szybko. Zamieszaj łyżką, upiecz i spróbuj - jest najpyszniejsze
-
Dzięki masie wielkanocny przekładaniec to hit świąt. Sernik się chowa
-
Najczęstsze przyczyny kolki niemowlęcej. Niektóre mogą zaskakiwaćMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Domowa wędlina na Wielkanoc. Schab wyjdzie jak marzenie, ale dopilnuj zalewy
-
Kiełkujący czosnek: jeść, czy nie jeść - oto jest pytanie, a my odpowiadamy
- Jajko na twardo - czas to nie wszystko. Zastosuj prosty trik, a nie pęknie
- Przepis na kotlety ze śledzia. Spróbuj, a będziesz robić częściej
- Poszłam do najlepszej restauracji w Polsce. Nie mogłabym tak jeść codziennie
- Babcia robiła je co święta. Dzięki tej zasadzie znikały szybciej niż barszcz
- Ciasto na pierogi. Przepis Ani Starmach opiera się na prostocie i tradycji
-
To rodzinny przepis cioci Stasi na piernik. Wykorzystuje w nim zamiennik, którego mało kto używa
Tradycyjne przepisy krążą wśród rodziny i pilnowane są jak największy skarb. Na szczęście istnieją osoby, które chętnie dzielą się swoimi recepturami. Taką osobą jest ciocia Stasia, która powiedziała, jak przygotować idealny piernik. Tego składnik...
-
To niezawodny sposób na domowy lukier. Zdradzamy jak zrobić go w wersji kolorowej. Jest wprost nie do podrobienia
Lukier to najpopularniejsza metoda dekorowania ciast i pierników. W sklepach dostępne są różne jego kolory, których nie da się zliczyć. Jednak istnieją zdrowsze, a do tego szybkie sposoby na to aby taką słodycz zrobić w domu. Jak uzyskać kolory w...
-
Ewa Wachowicz używa zaskakujące mieszanki przypraw w tym cieście. Takiego smaku na pewno nie znasz
Przepisy Ewy Wachowicz przechodzą do historii i sięga się po nie za każdym razem, gdy zbliżają się święta. Są one niezawodne i zawsze się udają. Tak samo będzie z tym ciastem. Aromatyczne przyprawy nadają mu wyjątkowego smaku, a dzięki temu dom...
-
Makowiec bez zawijania. Prosty przepis na przepyszne, świąteczne ciasto o pomarańczowym aromacie
Makowiec bez zawijania to pomysł na świąteczne ciasto, którego wykonanie zajmie o wiele mniej czasu niż tradycyjnego, zawijanego. To rewelacyjne ciasto będzie idealną propozycją na bożonarodzeniowy stół. Podajemy przepis.
-
Sernik królewski tak pyszny, że błyskawicznie zniknie ze stołu. Nie zapomnij o jednym szczególe, a będzie obłędnie puszysty
Sernik to król wszystkich świątecznych stołów. Najwybitniejszy jest ten królewski, który smakuje każdemu. Ten przepis podpowiada co zrobić, aby był puszysty jak chmurka. Po zrobieniu go zniknie szybko ze stołu.
-
To może zrujnować wszystkie twoje wypieki. Lista błędów nie ma końca. Niektóre z pewnością robiłeś
Z pewnością każdy chociaż raz popełnił cukierniczy błąd, z którego wyszła mała katastrofa. Na szczęście można poznać wszystko to, czego nie powinno się robić podczas pieczenia, a sukces będzie murowany. Dowiedz się tego, zanim zaczniesz piec. Te...
-
Nie dodasz tego składnika, a wypiek wyjdzie suchy jak wiór. Bez niego nie będzie smakował tak samo
Dokładność w przygotowywaniu wypieków jest bardzo ważna. Jeśli ominie się chociaż jeden składnik może skończyć się to niepowodzeniem. Co zaburzy smak tego ciasta? Jeden ważny produkt, po który zazwyczaj sięga się w sezonie jesienno-zimowym.
-
Jaki ser do sernika? Taki wybiera Ania Starmach. Ciasto będzie miało genialny smak
Sernik to ciasto, które sprawdzi sie w różnych sytuacjach. Jeśli nie wiesz, jaki ser wybrać do pieczenia sernika, podpowiadamy. Ania Starmach radzi, aby wybrać tradycyjny, półtłusty twaróg. Dlaczego właśnie ten?
-
Tym sposobem przedłużysz świeżość ciasta nawet o kilka dni. Wystarczą dwa kawałki i wykałaczki
Ciasta często są pieczone w każdym domu. Urodziny, imieniny, a także zbliżające się święta to idealne okazje na przygotowanie słodkości. Jednak co zrobić, aby po pokrojeniu nie stały się suche jak wiór? Z pomocą przychodzi niespodziewany produkt....
-
Magda Gessler zdradziła sekret obłędnie dobrego wypieku. "Najpyszniejsze kruche ciasto"
Okres jesienno-zimowy wyjątkowo kojarzy się z wypiekami, piernikami i innymi smakołykami. Niektórzy nawet przygotowują się już na święta i pieką domowe kruche ciasta, aby zaoszczędzić czas w grudniu. Magda Gessler również zaprezentowała swój...
-
Kruche ciasto dyniowe to jesienny specjał Kingi Paruzel. Z tymi kilkoma kroplami wyjdzie idealne
Nic tak bardzo nie kojarzy się z jesienią, jak dynia i potrawy, w których główną rolę odgrywa właśnie ona. Kinga Paruzel pokazała jak robi kruche ciasto z dyniową masą. Zdradza również sekret kruchości. Wystarczy dodać do masy tylko kilka kropel...
-
Ciasto drożdżowe - przepis na tradycyjny kulebiak. Będzie doskonały z kapustą i grzybami
Przedstawiamy przepis na potrawę, której podstawą będzie ciasto drożdżowe. Chodzi o kulebiak. Tego rodzaju ciasto można nadziewać różnymi farszami, najczęściej używa się kapusty i grzybów. Oto jak go wykonać.
-
Ciasto wyszło zbyt suche? Cukiernicy rozwiązują ten problem za pomocą prostego zabiegu
Ciasta to uwielbiane desery wielu osób. Oprócz słodkich kremów kluczową rolę odrywa tu puszyste i miękkie ciasto, które dosłownie rozpływa się w ustach. Niestety, czasami wypiek wychodzi zbyt suchy. Jest jednak prosty sposób na to, by go uratować.
-
Tego nigdy nie dodałbyś do ciasta. Tylko kilka łyżek sprawi, że będzie wyjątkowo puszyste i wilgotne
Ciasta są deserem, po który sięga najwięcej osób. Coraz to oryginalniejsze dodatki i składniki mogą zszokować każdego. Babka z dodatkiem jajecznego przetworu jest jednym z nich. Ten dodatek najczęściej podawany jest na słono, teraz zdobył nowe...
-
Biszkopt z trzech składników. Bardzo łatwy przepis na klasyczne ciasto. Wyjdzie nieziemsko puszyste
Biszkopt z trzech składników to klasyczne ciasto, z którym można wykonać wyśmienite desery. Podajemy przepis, z którym zrobisz fantastycznie puszysty biszkopt. Będziecie do tego potrzebowali zaledwie trzech składników: mąki, cukru i jajek.
-
To ciasto jest jesienną propozycją od Ani Starmach. Bakaliowe po brzegi, a krem palce lizać
Ciasto marchewkowe od Ani Starmach do idealny wybór na zimniejsze wieczory, kiedy brakuje ciepła i słodkości. Przygotowanie jest banalnie proste, a smak niezapomniany. Ciasto oblane polewą i orzechami podbije serce niejednego łasucha.
-
Ciasto bez jajek? To naprawdę możliwe. Podajemy prosty przepis na jesienny wypiek ze śliwkami
Chcesz coś upiec, ale w twojej kuchni brakuje podstawowego składnika - jajek? Przedstawiamy przepis na ciasto ze śliwkami. Będzie idealne na jesień. Jak zrobić ciasto bez jajek? To prostsze niż by się mogło wydawać.
-
Przepis na sernik - delikatne ciasto, które rozpływa się w ustach. Z tymi dodatkami smakuje najlepiej
Przepis na sernik - przedstawiamy klasyczne, polskie ciasto. Ten deser często gości na naszych stołach. Najlepiej będzie smakował z kilkoma prostymi dodatkami. Idealne do filiżanki herbaty. Podajemy tradycyjny przepis.
-
Ciasto bez pieczenia. Tak, nie potrzebujesz piekarnika! Aksamitny deser na bazie sera z owocowo-kakaową nutą
Ciasto bez pieczenia to wspaniałe rozwiązanie, kiedy mamy mało czasu na przygotowanie deseru. Podajemy przepis na delikatne, aksamitne ciasto na bazie sera z owocowo-kakaową nutą, które sprawdzi się w różnych sytuacjach. Będzie idealnym kompanem...
-
Najprostsza szarlotka na świecie. Nie potrzebujesz piekarnika i zrobisz ją w 20 minut
Jabłecznik to ulubione jesienne ciasto wielu osób. Zazwyczaj stawia się na klasyczny przepis, który zna każdy. Jednak można je zrobić dużo szybciej i prościej. Nie potrzebujesz piekarnika i długich przygotowań.
-
Czekoladowa babeczka z mikrofalówki - rewelacyjny, prosty deser w zaledwie kilka minut
Kakaowe ciastko z mikrofalówki to nietypowy przepis. Przygotujemy z niego ekspresowy deser, kiedy brakuje nam czasu. Babeczka ma rewelacyjny smak i można ją zrobić w kilka minut. Warto skusić się na takie słodkie małe co nieco.
-
Ania Starmach robi piernik ekspresowo. Połączony z bakaliami idealnie sprawdzi się na kryzysowe sytuacje
To ciasto idealnie sprawdzi się gdy w domu brakuje słodkości lub gdy za chwilę mają wpaść niezapowiedziani goście. Ania Starmach dodaje do niego mieszankę bakalii i słodką polewę. Jak sama napisała, jest to "piernik EKSPRESOWY".
-
Szarlotka "poduszeczka" to słodki hit jesieni. Dodaj ten rodzaj jabłek, a wyjdzie idealna
Wśród jesiennych wypieków nie może zabraknąć ciast z dodatkiem sezonowych owoców. Śliwki, gruszki i jabłka to częsty składnik tart, drożdżowych i ucieranych placków czy francuskich specjałów. Szarlotka "poduszeczka" ma oryginalny kształt, a...
-
Strzelczyk zrobił go w garnku i poruszył tym internet. Sprawdzamy, czy taki jabłecznik może się udać
Jabłecznik kojarzy się z tradycyjnym i klasycznym wypiekiem, który robiony w blaszce wychodzi najlepiej. Jednak Tomasz Strzelczyk postanowił wyjść ze schematu i zrobił go w garnku. Czy ta wersja może działać?
-
Domowe ciasto ze śliwkami i kruszonką. Dwa sekrety jesiennej klasyki. Wśród nich ucierana masa
Domowe przepisy na wypieki to prawdziwy skarb. W niemal każdej babcinej szufladzie znajdziemy recepturę na jesienny łakoć z dodatkiem sezonowych owoców. Mowa tu o ucieranym cieście ze śliwkami z dodatkiem słodkiej i chrupiącej kruszonki. Kluczowe ...
-
Ciasto jak u babci według Ani Starmach. Pełne śliwek i kruszonki
Sezon na śliwki w pełni, dlatego trzeba go jak najlepiej wykorzystać. Aby to zrobić, wykorzystaj je do zrobienia ciasta. Ania Starmach podpowiada, w czym tkwi sekret idealnego smaku.
-
Szybki biszkopt z trzech składników. "Bez proszku do pieczenia?". Sekret tkwi w białkach
Biszkopt to doskonała baza do różnego rodzaju ciast i tortów. Jego przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga dużej ilości składników, choć kluczem do sukcesu jest dokładność. O lekkości i puszystości biszkoptu świadczy bowiem to, jak dobrze ubite...
-
Proste ciasto z jabłkami "w trymiga". Lepszego nie zjesz w żadnej cukierni
Przepis na ciasto z jabłkami znalazłam w starych notatkach mojej mamy i korzystając z sezonu jabłkowego, postanowiłam je zrobić. Powiem krótko: tak pysznego ciasta z jabłkami nie kupisz w żadnej cukierni. Przepis jest banalny, każdy sobie z nim...
-
Ciasto bez pieczenia "w chwilę moment". Matteo Brunetti zapewnia, że zrobi je każdy
Szybkie i proste w przygotowaniu przepisy cieszą się największą popularnością. Nic dziwnego, w końcu nie każdy ma czas i ochotę na to, by spędzać długie godziny w kuchni, podążać za skomplikowaną instrukcją, a potem jeszcze martwić się, czy ciasto...
-
Ciasto ze śliwkami z XIX-wiecznego przepisu "królowej obiadów". Autorka przypomina ważną zasadę dotyczącą owoców
Lucyna Ćwierczakiewiczowa nazywana jest "królową obiadów". Mówi się, że to pierwsza warszawska gwiazda kulinariów. Choć jej najpopularniejszą książką jest "365 obiadów za 5 złotych", my postanowiliśmy przypomnieć jej przepis na ciasto ze śliwkami....