ciasta domowe
-
Prosty przepis na szybkie zimowe ciasto. Nic tak nie koi w mroźne dni, jak czekolada z pikantnym dodatkiem
Trudno znaleźć kogoś, kto nie przepada za czekoladą. Ciasta i desery z jej dodatkiem cieszą się ogromną popularnością szczególnie zimą, kiedy większość z nas preferuje ciężkie i aromatyczne desery. Jak przygotować najlepsze zimowe ciasto pod...
-
Ciasto na weekend. Bardzo stare, bardzo łatwe, przepyszne i przypomina sympatyczne zwierzątko
Ciasto zebra to wypiek, który zna każdy, kto dorastał w czasach PRL-u. Przepis na ciasto zebra jest banalny i jedyne co musisz o nim wiedzieć, to to, że znika ze stołu błyskawicznie. Jak się za nie zabrać? Ja dodaję jeden składnik do masy białej -...
-
Najbardziej puszysty sernik świata. Ciocia cukierniczka zdradziła mi sekretny składnik - lubią go dzieci
Puszysty sernik to marzenie każdej domorosłej cukierniczki lub cukiernika i prawdę mówiąc, wcale nie jest tak łatwo osiągnąć sernikowy sukces. Nie tym razem. Dziś zdradzimy przepis na sernik, który jest delikatny, puszysty i po prostu pyszny. Wśró...
-
Przepis na deser z resztek. Domowe bajaderki jak z cukierni zrobisz w godzinę, a z talerzy znikną jeszcze szybciej
W szufladzie czy lodówce zalegają poświąteczne słodycze? Jeśli nie wiesz, co z nimi zrobić, przygotuj deser zero waste! Domowe bajaderki są bajecznie proste do przygotowania i smakują wybornie.
-
Te ciastka będą na ustach wszystkich gości. Zrobisz je z resztek, ale smakiem przebijają wszystko
Na imprezowym stole muszą pojawić się również słodkości. Przygotowując Sylwestra można postawić resztki wypieków, które przygotowywaliśmy na święta. Z tych resztek można również zrobić nowy deser, który swoim smakiem zaskoczy wiele osób. Ten...
-
Keks zwany też cwibakiem to świąteczny hit od Ani Starmach. Zrobisz go last minute i "zawsze doskonale smakuje"
Wielkie odliczanie do świąt już ruszyło. Zamiast więc kombinować z fikuśnymi przepisami postaw na klasykę autorstwa Ani Starmach. Keks zwany też cwibakiem będzie smakował rewelacyjnie - ważny jest jednak procentowy dodatek, który nada masie...
-
Piernik doskonały bez dojrzewania i leżakowania. Zwróć uwagę na szczegóły, a w wyjdzie tip-top
Nie ma wigilii i świąt Bożego Narodzenia bez pachnącego i znakomitego piernika. Kultowe ciasto najlepiej smakuje z solidną porcją miodu i przypraw. Jak się jednak okazuje dla spóźnialskich jest nadzieja - ciasto wcale nie musi leżakować w lodówce...
-
Rozpoznasz ciasta ukryte na zdjęciach? Ten QUIZ pokaże, czy jesteś łasuchem!
Tylko smakosze ciast zdobędą maksa w tym quizie!
-
Ciasto, które swoim smakiem podbiło świat. Nie dość, że wygląda jak milion dolarów, to jeszcze jest obłędnie pyszne
Przepyszne i do tego świetnie wyglądające ciasto jest doskonałym dodatkiem do kawy czy herbaty. Sprawdzi się też jako naprawdę wyjątkowy poczęstunek dla nagłych gości. Jak je zrobić? Wbrew pozorom jest to bardzo proste.
-
Rozpoznasz te słynne ciasta po jednym kawałku? 11/11 zdobędą smakosze
Ten quiz obudzi w tobie łakomczucha!
- Z czego można zrobić pastę na kanapki? Dodaj do ugotowanych jajek
- "Jeden z najzdrowszych tłuszczów zwierzęcych". Teraz smakuje najlepiej
- To dla wielu osób spore wyzwanie. Problemu można w łatwy sposób uniknąć MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Jak wyczyścić mocno przypalony piekarnik? Wystarczą dwa produkty
- Proste ciasto, którego nie musisz piec. Wystarczą herbatniki i krem
- Sklepy wprowadzą dodatkową opłatę. Zrobią to m.in. Biedronka i Lidl. Pieniądze będzie można odzyskać
- Kroję, doprawiam i wpycham do słoika. To porsche wśród domowych konserw
- Przepyszny quiz wiedzy, w którym młode pokolenie nie ma szans! [QUIZ]
- Przepyszny quiz wiedzy, w którym młode pokolenie nie ma szans! [QUIZ]
- Sypałam 2 łyżki do śniadania. Szybko poczułam "skutek uboczny"
-
Jak poznać, czy sernik jest idealnie upieczony? Zrób test chybotania. Zmarszczki to zły znak
Idealnie upieczony sernik to marzenie każdego, kto uwielbia piec ciasta. Każdy chciałby, by jego wypiek miał odpowiednią konsystencję i niczym niezmąconą powierzchnię. Jeżeli do tej pory ci się to nie udawało lub bywało różnie, mamy dobrą wiadomoś...
-
Stary przepis babci na makowiec. Tego smakołyku nie może zabraknąć na świątecznym stole
Święta Bożego Narodzenia kojarzą nam się przede wszystkim z zapachem pierników, mandarynek i pieczonego przez babcię makowca. W wielu polskich domach makowiec to prawdziwy świąteczny MUST HAVE. Co zrobić, aby świąteczne ciasto wyszło jak najlepsze...
-
Gdy postawisz to ciasto mikołajkowe na stole, rodzina cię ozłoci. Na jednym kawałku się nie skończy
Mikołajki to taki dzień, na który czekają i mali, i duzi. Dzieci nie mogą doczekać się prezentów, zaś dla dorosłych to często przyjemne wspomnienie z dzieciństwa i chętnie umilają sobie ten dzień na różne sposóby, np. słodkościami. Wiadomo, że...
-
Znakomity przepis na mega szybkie wilgotne czekoladowe ciasto. Takiego deseru na pewno nie jedliście
Rozpływające się w ustach czekoladowe ciasto prosto z kubka? Taki deser może zaskoczyć. Nie tylko sposobem wykonania, ale przede wszystkim smakiem. Brownie to świetne ciasto do kawy bądź herbaty. W artykule znajdziecie różne przepisy na brownie.
-
Suchy biszkopt odejdzie w zapomnienie, gdy wcielisz w życie te zasady. Od teraz twoje ciasta będą puszyste i ultra wilgotne
Jaki powinien być idealny biszkopt? Takie ciasto powinno być przede wszystkim puszyste. Co więcej, musi być także wilgotne. W końcu kto chciałby jeść suchy tort lub inny deser stający w gardle? Kluczem do sukcesu jest jego odpowiednie nasączenie....
-
Zwyciężczyni MasterChefa zdradza przepis na karpatkę. "Najlepsze ciasto na świecie" z tajnym składem
Jeśli szukasz przepisu na najlepsze ciasto na świecie, postaw na kultową słodycz, czyli wyborną karpatkę. Zwyciężczyni 2 edycji MasterChefa zdradza niezawodny patent na wypiek, który "wygląda jak tort". Nie obejdzie się bez małej kombinacji - doda...
-
Tu nie musisz wybierać lewego lub prawego. Deser o smaku popularnego batonika zrobisz bez problemu w domu
Nie ma to jak słodki karmel z dodatkiem czekolady i chrupiących ciastek. Tego batona chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Popularna reklama napędza apetyt, ale cena sklepowych słodkości może na dłuższą metę odstraszać. My doradzamy, jak zrobić...
-
Zrobiłam szarlotkę na palonym maśle z przepisu Rozkosznego. Jeden kęs i przepadłam
Moim zdaniem szarlotka to jedno z najlepszych ciast. Spód jest kruchutki, jabłka kwaśne, a kruszonka słodka i maślana. Zawsze robiłam ją według tradycyjnej receptury, ale tym razem postanowiłam przetestować przepis na szarlotkę Rozkosznego. On...
-
Przepis na piernik idealny bez dojrzewania. Z tym składem wyjdzie lepszy niż od niejednej babci
Do świąt zostało coraz mniej czasu, dlatego warto już wcześniej ruszyć z tegorocznymi przepisami. Idealnym sprawdzianem będzie przedwczesny przepis na piernik - obejdzie się jednak bez dojrzewania i wyrastania. Tu króluje łatwy skład i błyskawiczn...
-
Sekret idealnie gładkiego kremu budyniowego? Ten dodatek do ciast będzie lepszy, jeśli zastosujesz babciną radę
Krem budyniowy nadaje się do wielu ciast i deserów. Można użyć go do wyśmienitej karpatki, kruchych tartaletek lub przełożyć nim cienkie wafle. Możliwości jest dużo, ale bez dobrego kremu nic z tego nie wyjdzie. Moja babcia twierdzi, że kluczem do...
-
Ciasto 2 w 1, czyli obłędna szarlotka z serową niespodzianką. Rarytas babci znika z blachy ekspresowo
Klasyczną szarlotkę zna chyba każdy, co jednak gdyby domowy wypiek nieco zmodyfikować? Przepis na ciasto 2 w 1 zaskoczy nawet największych łasuchów, a wszystko to za sprawą dodatku kremowego nabiału. Takie połączenie to recepta na słodką ucztę...
-
Tego ciasta nie kupisz w żadnej cukierni w Polsce. Kruche ciasto i ten krem rozpływają się w ustach
Przechadzając się w sklepach i cukierniach, na półkach można znaleźć wiele deserów i ciast, które mogą nas interesować. Jednak tego wypieku nie da się nigdzie znaleźć. Jedyna okazja, by je zjeść to wtedy, gdy samodzielnie je zrobimy.
-
Ekspresowy i prosty sernik babci Ani. Połącz dwie masy, a wyjdzie idealnie kremowy i puszysty
Sernik z przepisu babci Ani zawsze wychodzi jedwabiście kremowy, delikatny i puszysty niczym obłoczek. Wszystko za sprawą połączenia różnych nabiałów oraz dwóch napowietrzonych mas. Na koniec wystarczy słodka dekoracja z białej polewy. Taki duet n...
-
Po wypieczeniu aromat rozchodzi się na cały dom. Te babeczki znikają szybciej niż szarlotka
Desery, a w tym słodkie i aromatyczne ciasta uwielbia chyba każdy. Idealnie pasują do gorących napojów, które o tej porze roku pijemy najczęściej. Zamiast ponownie wykonywać popularną szarlotkę, proponujemy zrobić te babeczki. Wnętrze przebija...
-
Przepis na łatwe ciasto z galaretką. Ten deser zrobisz błyskawicznie, a spałaszujesz jeszcze prędzej
Podczas zabieganego tygodnia nie mamy czasu na przygotowanie skomplikowanych deserów. Na ratunek w takiej sytuacji przybywa przepis na łatwe ciasto z galaretką i budyniem. Połączenie puszystego ciasta, słodkiej galaretki i budyniu świetnie komponu...
-
To ciasto na rodzinnych przyjęciach znika jako pierwsze. Wszyscy zacierają ręce, gdy wjeżdża na stół
Są takie ciasta, kultowe i wielokrotnie sprawdzone, na widok których oczy zaczynają błyszczeć. Metrowiec w stu procentach jest jednym z nich. Gdy pojawia się na stole na rodzinnych imprezach, wszyscy zacierają ręce. Zrobienie tego wypieku nie jest...
-
Ten przepis na rogaliki dostałam od koleżanki. "Zrobiło mi się ciepło na sercu. Przypomniały mi o prababci"
Ciepłe, mięciutkie, drożdżowe i wcale nie za słodkie. Takie właśnie są rogaliki drożdżowe, na które przepis dostałam od koleżanki. Ona sama nie mogła wyjść z podziwu, jak pyszne słodkości jej wyszły. "Robiłam je po nocy, ryzykując brakiem snu, i...
-
Moja rodzina mówi o tym cieście przez cały rok. Zmieniłam jedną rzecz i będę tak robić zawsze
Sezon na dynię jest wyczekiwany przez wiele osób, a już na pewno przez moją rodzinę, która cały rok z utęsknieniem czeka na ciasto dyniowe. Mięciutkie jak gąbeczka, lekko wilgotne w środku, z polewą, która jest jego idealnym zwieńczeniem. No...
-
Lekka i chrupiąca szarlotka z bezą i kruszonką. Dzięki tej metodzie dosłownie rozpływa się w ustach
Delikatna, rozpływająca się w ustach szarlotka to idealny deser na jesienne popołudnia. Połączenie kruchego spodu z aksamitnie puszystą, lekką bezą oraz kruszonką na wierzchu sprawia, że mało kto jest w stanie odmówić dokładki. Jak przygotować...
-
Na Śląsku nie ma rodzinnej imprezy bez tego ciasta. Jest ogromne i waży blisko sześć kilogramów
Śląski kołocz to ciasto z bardzo długą tradycją. Żadna rodzinna impreza nie odbędzie się bez niego. Jak je przygotować, by smakowało jak najlepiej? Podpowiadamy.
-
Nie znajdziesz ich w sklepie, a pasują do kawy i herbaty. Ich aromat poczują nawet sąsiedzi
Piękna złota jesień cieszy nas od kilkunastu dni. Za oknami możemy zobaczyć piękną pogodę, która dopełniona jest słońcem i brakiem deszczu. Do takiego obrazka brakuje jeszcze ciepłej herbaty i słodkiej przekąski. Jednak już na to zaradzimy. Te...
-
Domowa szarlotka z kruszonką - mega soczysta w środku, a z wierzchu bajecznie chrupiąca. Czego chcieć więcej?
Szarlotka z kruszonką to jedno z popularniejszych ciast, jakie serwuje się na polskich stołach. Charakterystyczne ciasto z jabłkami jest mega chrupiące, a zarazem miękkie w środku. W sam raz do kawy z bliskimi.
-
Nikt nie oprze się tym ciastkom. Gotowe w 20 minut, a o ich smaku będzie głośno przez kilka dni
Mięciutkie, słodkie i szybkie w przygotowaniu - tak właśnie można opisać te ciastka. Gdy zrobi się je raz można zajadać się nimi bez końca. By je przyrządzić potrzebujesz tylko 5 składników i piekarnika.
-
Gdy zobaczysz nazwę tego ciasta, zaśmiejesz się pod nosem. Robi się je szybciutko, wystarczy wymieszać
W kuchni polskiej nie brakuje potraw, które mają dziwne i zabawne nazwy. Wypieki nie są tu żadnym wyjątkiem. Wszyscy z pewnością słyszeli o salcesonie, śmietniku, pijanej zakonnicy czy cieście leniwej synowej. Dziś chcemy przedstawić wam ciasto,...
-
Ciasto łyżką mieszane przygotujesz w 5 minut. Udaje się każdemu. Nic prostszego nie istnieje
Przepisy na proste ciasta często są najbardziej poszukiwane. Nie oszukujmy się, większość z nas lubi zrobić coś pysznego jak najmniejszym nakładem sił. Na szczęście nie trzeba się głowić, bo istnieje coś tak wspaniałego, jak ciasto łyżką mieszane....
-
Przepis na klasyczny sernik wyrzuć do kosza. Ta wersja jest smaczniejsza, a na główny składnik jest teraz sezon
Sernik to ulubione ciasto wielu osób. Przygotowuje się go na wiele okazji, a także na wiele sposobów. Każdy jednak ma swój jeden sprawdzony przepis, którego używa od lat. Tym razem nie będzie on potrzebny, bo mamy znacznie lepszą recepturę. To, co...
-
Moja mama robi ją przy każdej okazji, a blacha znika w 5 minut. To ciasto to prawdziwa królowa wypieków
Ile osób, tyle opinii na temat najsmaczniejszego wypieku. Jednak i tak wiele osób zgodzi się ze stwierdzeniem, że ten wypiek deklasuje wszystkie inne. Placki, które przełożone są budyniową masą, nie mają sobie równych. Zrobienie tego wypieku jest...
-
Ciasto idealne na pierwszy dzień jesieni. Zrób dwie blachy, bo zniknie szybciej niż szarlotka
Jesień to czas, kiedy to wiele osób postanawia więcej czasu spędzić w kuchni. Wtedy właśnie wykonuje przepisy, które latem i jesienią nie smakowałyby tak dobrze. Jednym z tych receptur jest to ciasto. Perfekcyjnie pasuje do gorącej herbaty i kawy,...
-
Marchewkowiec to bezkonkurencyjny placek na jesienny stół. Wystarczy połączyć warzywa i korzenne dodatki
Nie ma lepszego ciasta na jesień niż marchewkowiec! To banalne i jednocześnie niezawodne połączenie warzyw i słodkich dodatków zawsze się udaje i doskonale sprawdzi się wśród jesiennych łakoci. Wystarczy kilka minut na starcie sezonowych dóbr,...
-
Kiedy teściowa wpada na kawę, zawsze podaję to przepyszne ciasto. Jest dwukolorowe, szybkie i długo wilgotne
Ciasto zebra to stary i niezawodny przepis na coś słodkiego do kawki. Wykonanie jest banalne, a po pokrojeniu na kawałki ciasto wygląda bardzo zachęcająco, do tego smakuje wybornie i długo jest wilgotne. Jak zrobić kultową zebrę? Zakręć kilka razy...