ciasto drożdżowe
-
Jak sprawić, żeby ciasto drożdżowe na pączki było jeszcze bardziej puszyste? Trik z jajkiem zapewni wymarzony efekt
Wielkimi krokami zbliża się wyczekiwane święto wszystkich łasuchów, czyli tłusty czwartek. Z tej okazji w żadnym domu nie może zabraknąć pączków i prawdopodobnie wszyscy zgodzimy się, że te domowe nie mają sobie równych. Tylko jak zrobić ciasto...
-
Przepis na rogaliki drożdżowe. Domowe wypieki ze słodkim nadzieniem - idealne na tłusty czwartek
Rogaliki drożdżowe to klasyczny wypiek, który znajdziemy w niemal każdej piekarni, jednak te domowej receptury są bezkonkurencyjne. Tradycyjne ciasto wypełnione konfiturą, dżemem, czekoladą lub dowolnym farszem jest idealne na śniadanie, deser czy...
-
Chałka - przepis na tradycyjny wypiek na śniadanie. Pulchny warkocz idealnie podkreśli kruszonka
Domowe wypieki śniadaniowe to prawdziwy rarytas, który o dziwo jest znacznie prostszy, niż mogłoby się to wydawać. Klasykiem wśród słodkich propozycji jest chałka z dodatkiem kruszonki. Drożdżowy warkocz świetnie sprawdzi się jako słodki początek...
-
Domowe drożdżówki - przygotuj słodki wypiek w kilku wersjach. Postaw na budyń, owoce lub klasyczny ser
Wśród cukierniczych specjałów królują pączki, ciastka, faworki czy babeczki. Domowe drożdżówki to jednak wypiek bezkonkurencyjny, który możemy łatwo przygotować. Warto postawić na różnorodne i ciekawe nadzienia - mowa tu o kremie budyniowym,...
-
Ciasto drożdżowe - przepis na domowy placek z kruszonką. Z tym dodatkiem smakuje jak u babci
Ciasto drożdżowe to tradycyjny wypiek, który często pojawia się w domowym jadłospisie. Prosty, smaczny i lekki placek świetnie sprawdzi się jako poczęstunek dla gości czy słodkość do porannej kawy. Przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem -...
-
Zamiast pączków i faworków Tomasz Strzelczyk proponuje drożdżówki. Dzięki tej metodzie będą pulchne
W tłusty czwartek nie tylko chrusty i pączki mogą być jedzone kilogramami. Dobrą propozycją dla tych, którzy nie lubią tych dwóch przysmaków, są drożdżówki. Tomasz Strzelczyk pokazał metodę, dzięki której będą miękkie i pulchne.
-
Cebularze - przepis na wytrawne bułeczki drożdżowe z aromatycznym farszem i makiem
Kuchnia żydowska pełna jest smacznych rarytasów, jednak przepis na cebularze zasługuje na szczególne uznanie. Drożdżowe ciasto wypełnione po brzegi aromatycznym farszem bazującym na cebuli i maku to uczta dla wszystkich zmysłów. Receptura jest...
-
Przepis na ciasto drożdżowe. Rarytas, który wypełni dom słodkim zapachem i przypomni czasy dzieciństwa
Wśród domowych wypieków można wymienić wiele słodkich rarytasów, które lubi niemal każdy. Obok szarlotki, kruchych tart czy baby piaskowej nie można zapomnieć o przepisie na ciasto drożdżowe. Połączone z sezonowymi owocami i chrupiąca kruszonką...
-
Zapomniany przysmak na Trzech Króli, czyli szczodraki. Drożdżowe przekąski dla kolędników mają nietypowy farsz
Szczodraki to trochę zapomniany, drożdżowy wypiek, który do wczesnego PRL był rozdawany kolędnikom na Trzech Króli, by pokazać szczodrość domowników i zapewnić sobie powodzenie i szczęście w nowym roku. Przepis jest prostszy, niż się wydaje, a...
-
Przepisy na drożdżowe szczodraki z aromatycznym farszem. Święto Trzech Króli w kulinarnej odsłonie
Święto Trzech króli to nie tylko tradycyjne obchody, orszaki i parady, ale także dzień, pełen wyjątkowych rarytasów. Co kraj to obyczaj - we Francji przygotowuje się galette des rois, Hiszpanie lubują się natomiast w drożdżowym pierścieniu....
- Nazywają go "królem owoców". Podnosi odporność i działa antynowotworowo
- Ludzie chodzą po nie do lasu z grabiami. To najlepsze grzyby na zupę
- Gra o zdrowie. Jak dzieci i młodzież przyciągnąć do sportu?MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Co słodkiego na niedziele? Wypróbuj ciasto salceson, a nie pożałujesz
- Szarlotka bez niego nie istnieje. Ciasto kruche wyjdzie tylko dzięki tym proporcjom
- Jest smaczniejsza od szarlotki, a ma w sobie inne owoce. Zrób ją do kawy
- Do obiadu i do słoików, ta sałatka gotowa jest w 15 minut. Już ślinka leci
- Trwa jesienna odsłona Restaurant Week. Odkryj najlepsze debiuty tej edycji
- Zamiast zbierać grzyby w lesie, możesz wyhodować je w domu. Najlepiej postawić na te gatunki
- Nie ma lepszej zupy na jesień. Zrobienie jej kosztuje grosze
-
Stary przepis na racuchy. Moja babcia miała listę zasad, ale jedna była najważniejsza - chodziło o "diabelską wodę"
Moja babcia była mistrzynią racuchów drożdżowych i jako mała dziewczynka patrzyłam na ich robienie jak na magiczny rytuał. Babcia miała całą listę zasad, które bezwzględnie musiały być spełnione, by racuchy wyszły delikatne i puszyste jak chmurka....
-
Idealne ciasto drożdżowe. Z tym składnikiem wyjdzie nieziemsko delikatne i fantastycznie smaczne
Ciasto drożdżowe to jeden z najbardziej popularnych polskich wypieków. Można je przygotowywać na wiele sposobów i łączyć z różnymi owocami. Jak zrobić doskonałe ciasto drożdżowe? Warto dodać doniego pewien specjalny składnik.
-
Paluchy drożdżowe z serem. Słona przekąska na imprezę sylwestrową. Idealne na ciepło i na zimno
Paluchy drożdżowe z serem to świetna przekąska na sylwestra. Jej zaletą jest przede wszystkim to, że smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. W połączeniu z kubkiem czerwonego barszczu otrzymujemy danie na gorąco. Ich przyrządzenie jest dość...
-
Kapuśniaczki wigilijne - świąteczny rarytas z aromatycznym nadzieniem. Kluczowe jest drożdżowe ciasto
Jednym ze smaczniejszych rarytasów są kapuśniaczki wigilijne. Tradycyjna przekąska bazuje na puszystym i miękkim cieście drożdżowym, którego wnętrze hojnie wypełnia aromatyczny farsz. Kluczem do sukcesu są idealne proporcje, dodatek odpowiednich...
-
Tradycyjny makowiec Magdy Gessler. Smak to zasługa tego ciasta drożdżowego. "Moje makowce są najlepsze w Polsce"
Święta zbliżają się wielkimi krokami, coraz mniej zostało czasu na ich przygotowania. Ciasta powinny już piec się w piekarniku, a potrawy powinny gotować się na kuchence. Jednak niestety, niektórzy jeszcze nie znaleźli idealnego dla siebie przepis...
-
Świąteczny makowiec bez zawijania. Ta metoda sprawi, że zrobisz go ekspresowo
Makowiec bez zawijania to prosta i szybka propozycja na wypiek świąteczne. Jest nie tylko aromatyczny, a także zrobisz go ekspresowo, ponieważ nie stracisz czasu na składanie ciasta. Podajemy przepis.
-
Racuchy - przepis na domowy rarytas z zaledwie kilku składników. Wyjdą mączne i puszyste
Jednym z bezkonkurencyjnych smaków dzieciństwa jest ten domowych racuchów. Delikatne, puszyste placuszki według babcinej receptury za każdym razem smakują wybornie. Kluczem są odpowiednie składniki i zastosowanie kilku prostych zasad, takich jak...
-
Ciasto drożdżowe kruche babci Krysi. "Nadaje się i na pierożki z farszem, i na makowiec"
Są takie przepisy, które każdy powinien mieć zapisane w swoim notesie lub przepiśniku. Stanowią swoistą bazę do wielu potraw. Do tego grona z całą pewnością można zaliczyć ciasto drożdżowe kruche. Nadaje się zarówno do wytrawnych, jak i do słodkic...
-
Racuchy - przepis na wigilijne łakocie. Będą puszyste i delikatne, dzięki metodzie babci Jadzi. Chodzi o ręce
Wśród świątecznych przysmaków nie może zabraknąć delikatnych racuchów drożdżowych. Najlepsze robiły nasze babcie, a my dziś mamy dla was właśnie taki stary przepis. Co zrobić, żeby były delikatne i puszyste? Babcia zawsze powtarzała, że do racuchó...
-
Leniwa drożdżówka, czyli hit z YouTube. Zrób to puszyste ciasto i przypomnij sobie babcine wypieki
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania to jedna ze smakowitych propozycji z kanału na YouTube Henia Foks. Przepis jest banalny, a ciasto wychodzi puszyste jak chmurka. Jak je zrobić? Tak prosto, jak tylko się da! Jeśli żyjesz w przekonaniu, że ciasto...
-
Najprostszy chleb na świecie. Bez zakwasu i zagniatania. Nawet się nie zmęczysz
Czy przygotowanie domowego chleba jest trudne? Wszystko zależy od tego, jakim przepisem dysponujemy. Prezentujemy fenomenalny sposób bez zagniatania, dzięki któremu przestaniesz kupować pieczywo w sklepie.
-
Pierwsza dama serwowała go dla swojej rodziny. Ten wypiek to prawdziwa petarda dzięki jednemu dodatkowi
Obłędnie słodki i cynamonowy chlebek to specjał niejednego domu. Swoją sławę zawdzięcza pierwszej damie USA - Nancy Reagan. I bardzo dobrze, ponieważ jego smak jest nie do podrobienia. Od razu zrób go więcej, bo zniknie ze stołu w kilka chwil.
-
Ciasto drożdżowe - przepis na tradycyjny kulebiak. Będzie doskonały z kapustą i grzybami
Przedstawiamy przepis na potrawę, której podstawą będzie ciasto drożdżowe. Chodzi o kulebiak. Tego rodzaju ciasto można nadziewać różnymi farszami, najczęściej używa się kapusty i grzybów. Oto jak go wykonać.
-
Paszteciki grzybowe, czyli szybka przekąska nie tylko jako dodatek do barszczu. Sekret tkwi w cieście
Paszteciki grzybowe zna i lubi chyba każdy. Są idealną przekąską, która pasuje do wielu dań - zarówno tych mięsnych, jak i jarskich, a także zup. Jednak cała tajemnica tkwi nie w farszu, a w cieście. Dobrze wyrobione będzie prawdziwą poezją dla...
-
Ciasto drożdżowe - przepis, który nie ma prawa nie wyjść. Ważna jest mąka i złota rada babci Krysi dotycząca rąk
Ciasto drożdżowe to przepis, który każda szanująca się pani (i pan) domu powinna mieć w swoim przepiśniku. Niestety, tak jak pyszne jest ciasto drożdżowe - tak samo jest kapryśne i lubi kucharzom płatać figle. Jak zatem zabrać się za ciasto...
-
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania zmieni twoje podejście do wypieków. Zapamiętaj kolejność, a będzie perfekcyjne
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania to idealny pomysł dla osób zaczynających swoją przygodę z wypiekami lub po prostu dla każdego, kto uważa, że z ciastem drożdżowym mu nie po drodze. Przepis jest prosty, ale żeby ciasto się udało, ważna jest kolejnoś...
-
Drożdżówki z serem. Kupione w sklepie nie smakują tak jak te zrobione samodzielnie. Poznaj recepturę na pyszne bułeczki
Drożdżówki z serem to jedna z przekąsek, które możemy znaleźć w każdej cukierni. Pomimo, że sklepowe półki wręcz uginają się od bułeczek i drożdżówek różnego rodzaju, żadna z nich nie dorówna smakiem drożdżówkom z serem, które możemy przygotować...
-
Ciasto drożdżowe z serem. Pyszny deser na jesienne wieczory
Ciasto drożdżowe z serem to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Przed nami długie, chłodne, jesienne wieczory w towarzystwie gorącej herbaty, dlatego warto znać przepis na pyszne ciasto drożdżowe z serem, które do herbaty pasuje wprost idealnie.
-
Ciasto jak u babci według Ani Starmach. Pełne śliwek i kruszonki
Sezon na śliwki w pełni, dlatego trzeba go jak najlepiej wykorzystać. Aby to zrobić, wykorzystaj je do zrobienia ciasta. Ania Starmach podpowiada, w czym tkwi sekret idealnego smaku.
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami. Puszysty deser z chrupiącą kruszonką będzie hitem rodzinnych spotkań
Ciasto drożdżowe ze śliwkami to idealny pomysł na słodki dodatek do kawy. Puszysty placek, soczyste owoce i chrupiąca kruszonka tworzą zgrany zespół i zachwycają gości podczas wspólnych spotkań. Jak przygotować je w domu? Podpowiadamy.
-
Kulinarne odkrycie grzybiarzy. Bez tego przepisu nie zaczynaj sezonu grzybowego
Za rogiem jesień, deszczowe dni i idealny czas na grzybobranie. Jest to również najwyższy czas, aby zastanowić się jakie przysmaki przygotować z zebranych grzybów. Wybór jest dla nas prosty, a ten przepis zrobi furorę.
-
Prosty przepis na chleb. Potrzebujesz tylko kilku składników i trochę cierpliwości
Prosty przepis na chleb, dzięki któremu sami możemy przygotować tradycyjny wypiek. Zakwas nie jest potrzebny, a drożdżowy aromat ciasta będzie roznosił się po całym domu. Co musisz zrobić? Przygotować kilka potrzebnych składników i uzbroić się w...
-
Chaczapuri - przepis na gruziński przysmak. Drożdżowy zapiekany placek w wielu smacznych wersjach
Chaczapuri - przepis na tradycyjne danie, które ma wiele smacznych wersji. Kuchnia gruzińska słynie bowiem z aromatycznych potraw z dodatkiem lokalnych produktów. Bazą chaczapuri jest elastyczne ciasto i ser. Całość dopełniają jajka, ziemniaki czy...
-
Drożdżówki z truskawkami to smak lata i dzieciństwa. Dodatek kruszonki wzbogaci smak i nada chrupkości
Drożdżówki z truskawkami to jeden ze smaczniejszych letnich wypieków. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają dobrze przygotowanemu ciastu i świeżym owocom sezonowym. Dodatek kruszonki jest niemal obowiązkowy! To właśnie on wpływa na efekt końcowy, zarów...
-
Jagodzianki - przepis na letni deser naładowany energią słoneczną. Są banalnie proste
To jeden z moich ulubionych słodyczy latem. Kocham ich delikatnie kwaskowaty smak, słodką kruszonkę i puszyste ciasto. Wbrew pozorom nie są wcale trudne do przygotowania. Wystarczy odrobina cierpliwości i miłości.
-
Do czego wykorzystać drożdże? Piękna cera, ciepłe śniadanie i pyszny deser, to wszystko łączy ten jeden składnik
Zastosowanie drożdży nie musi ograniczać się wyłącznie do kuchni. Ich ogromna paleta właściwości zdrowotnych i odżywczych pozwoli nam nie tylko smacznie zjeść, ale także poprawić stan naszej skóry, czy wspomóc organizm w walce ze skutkami stresu.
-
Drożdżówki z truskawkami domowej roboty. Smakują lepiej niż z piekarni
Drożdżówki to bardzo popularne i chętnie spożywane bułki na drugie śniadanie, również w szkole czy w pracy. Zaspokajają głód, a do tego często mają pyszne owocowe nadzienie. Można również zrobić je w domu: drożdżówki z truskawkami wyjdą nie mniej...
-
Błyskawiczne ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Potrzebujesz tylko siedmiu składników
Ciasta drożdżowe zazwyczaj kojarzą się z dość skomplikowanymi procedurami - robienie zaczynu, odstawianie do wyrośnięcia, ponowne wyrabianie, ugniatanie, dzielenie na części... Wobec złożoności procesu jego przygotowania, wielu z nas decyduje się ...
-
Ciasto drożdżowe z kruszonką - przepis na prosty, domowy wypiek. Dodatek kruszonki nada chrupkości
Ciasto drożdżowe z kruszonką to bez wątpienia jeden z klasycznych i pysznych domowych przepisów. Pasuje na każdą okazję, a przygotować możemy je w ekspresowym tempie. Dodatek słodkiej kruszonki sprawi, że całość będzie przyjemnie chrupiąca i...
-
Cynamonki - przepis na bułeczki drożdżowe z cynamonem. Nie przejdziesz obok nich obojętnie
Cynamonki - przepis na ten wyjątkowy drożdżowy deser warto zapisać. Aromat słodkich bułeczek roznosi się bowiem już od samego początku pieczenia. Jak zrobić idealne cynamonki? Wykorzystajcie tę recepturę.