ciasto drożdżowe
-
Kulebiak - przepis na ciasto drożdżowe z wytrawnym farszem. Będzie alternatywą dla pierogów
Kulebiak - przepis na pieczone drożdżowe ciasto z farszem z kapusty i grzybów to świetny pomysł na bezmięsny obiad. Kulebiak świetnie smakuje zarówno podany na ciepło, jak i w formie zimnej przystawki. Wypróbuj swoją ulubioną wersję tego przysmaku.
-
Jaki rodzaj mąki do czego? Jaka mąka do ciasta, a jaka do pizzy? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Jakiej mąki należy używać do różnych rodzajów ciast? Kruchy spód do tarty, ciasto drożdżowe, ciasto na pizzę... korzystając z odpowiedniej mąki, przygotujesz jeszcze lepsze wypieki! Podpowiadamy, którą do czego wybrać.
-
Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe. Przywołuje wspomnienia, a jest proste do zrobienia
Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe, czyli takie, które było co niedziela serwowane na stole przez mamę albo babcię? Oczywiście najbardziej smakowało posmarowane swojskim masłem, łyżeczką swojskiej konfitury i z kubkiem kakao. Idealny...
-
Chałka - przepis na puszysty wypiek drożdżowy. Pamiętaj o podziale ciasta na cztery części
Szukasz przepisu na lekkie, puszyste ciasto drożdżowe? Chcesz upiec coś prostego i pysznego z niewymagających składników? Twoim rozwiązaniem jest chałka - przepis jest prosty i każdemu posmakuje! Wypróbuj koniecznie!
-
Ciasto drożdżowe z kruszonką to przepis na smak dzieciństwa. Domowa receptura jak od babci
Ciasto drożdżowe to bez wątpienia smak dzieciństwa. Z naszym przepisem przygotujesz je bardzo szybko. Dodatek kruszonki sprawi, że zakochasz się w tym smaku. To świetny przepis na każdą okazję.
-
Przepis na domowe bułeczki drożdżowe. Maślane, słodkie i posypane chrupiącą kruszonką - zasmakują każdemu
Drożdżowe bułeczki na słodko, posypane chrupiącą kruszonką. Ten smak kojarzy się z dzieciństwem i domowymi wypiekami. Kochają je dzieci, ale też dorośli. To świetny pomysł na słodkie śniadanie, przekąskę w pracy lub deser. Przygotuj je według nasz...
-
Joanna Przetakiewicz podzieliła się przepisem babci na domową drożdżówkę. Krok drugi zachwycił fanki
Przepisy babć są najlepsze. Nie sposób się z tym nie zgodzić. Nie ma znaczenia, czy mówimy akurat o zupie, cieście, pączkach czy kotletach mielonych. Babcie zawsze wiedzą, co robią. Kuchnię swojej babci docenia również Joanna Przetakiewicz, która...
-
"Moje ciasto nie chce rosnąć. Co robię źle?". Powodów może być wiele
Dlaczego ciasto wstawione do piekarnika nie rośnie? W zależności od rodzaju ciasta, powody mogą być różne. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę.
-
Przepis na pączki z ziemniakami. Ten dodatek sprawi, że pączki będą pulchne i delikatne
Pączki z ziemniakami to połączenie, które nie brzmi dla wielu osób zbyt zachęcająco, jednak niesłusznie! Ten dodatek w cieście jest niewyczuwalny, a sprawi, że pączki będą bardzo delikatne i puszyste.
-
Upieczona w domu bije na głowę tę ze sklepu i z piekarni. Przepis na chałkę
Upieczona samodzielnie chałka to przysmak numer jeden na podwieczorek lub kolację. Delikatna i maślana chałeczka ma jeszcze jeden atut: można ją obsypać taką ilością kruszonki, jaką się tylko chce. Zapraszamy po przepis.
- Nazywają go "królem owoców". Podnosi odporność i działa antynowotworowo
- Ludzie chodzą po nie do lasu z grabiami. To najlepsze grzyby na zupę
- Gra o zdrowie. Jak dzieci i młodzież przyciągnąć do sportu?MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Szarlotka bez niego nie istnieje. Ciasto kruche wyjdzie tylko dzięki tym proporcjom
- Co słodkiego na niedziele? Wypróbuj ciasto salceson, a nie pożałujesz
- Teściowa robi najlepszy farsz do pierogów. Każdy otwiera oczy, kiedy mówię, co do niego dodaje
- Na kruchym cieście, ale to nie szarlotka. Przetrzesz oczy i nie uwierzysz
- Dobra na teraz i do słoików. To ta mieszanka warzyw tworzy pyszną sałatkę
- Trwa jesienna odsłona Restaurant Week. Odkryj najlepsze debiuty tej edycji
- Zamiast zbierać grzyby w lesie, możesz wyhodować je w domu. Najlepiej postawić na te gatunki
-
Ciasto drożdżowe z jabłkami. Zdradzamy, co zrobić, żeby wyszło wilgotne
Ciasta drożdżowe z pyszną kruszonką to klasyka polskich wypieków. Trudno znaleźć kogoś, kto nie zachwyciłby się cudownym, maślanym zapachem podczas przygotowywania tego deseru. Dodatek jabłek doda naszej drożdżówce charakteru, a odpowiedni wybór...
-
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Doskonałe dla leniwych i dla początkujących
Macie ochotę na ciasto drożdżowe, ale na wyrabianie ciasta już niekoniecznie? Mamy dla was prosty przepis, w którym nie jest to wcale potrzebne. Sprawdźcie, jak zrobić ciasto drożdżowe bez wyrabiania.
-
Kiedy jest tłusty czwartek 2022? Data nie zawsze jest taka sama
Nadchodzi wielkimi krokami dzień, w których każdy łasuch bez wyrzutów sumienia może objadać się puszystymi i pysznymi pączkami. Podpowiadamy, kiedy tłusty czwartek 2022 wypada, oraz skąd pochodzi ta słodka tradycja.
-
Kulebiak - przepis na tradycyjny specjał. Najważniejsze jest ciasto drożdżowe. Jak je zrobić?
Kulebiak to pyszne danie, idealne jako dodatek do esencjonalnych bulionów czy czerwonego barszczu. Jego przygotowanie wydaje się czasochłonne i skomplikowane, ale przepis na kulebiak jest bardzo łatwy. Sekret smaku tkwi w aromatycznym farszu i...
-
Przepis na pizzę. Przez te 7 błędów ciasto może się nie udać
Macie ochotę na domową pizzę? Dobrze przygotowana może nawet dorównać tej z pizzerii. Kluczem jest przygotowanie dobrego ciasta. Mamy dla was przepis i kilka wskazówek.
-
Ciasto drożdżowe opada? To przez jeden kluczowy błąd. Radzimy, jak go uniknąć
Ciasto drożdżowe. Czy można marzyć o lepszym dodatku do kawy lub herbaty? Chyba nie! Zróbmy więc sobie chwilę przyjemności i upieczmy ciasto drożdżowe. Jeśli ciasto drożdżowe opada wam zawsze, to podpowiadamy, co zrobić. Pewnie popełniać jeden błąd.
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami. Mamy idealny przepis. Sprawdź, jak je zrobić
Jesienne wieczory są coraz dłuższe. Możemy wykorzystać ten wolny czas aktywnie w kuchni. Ciasto drożdżowe ze śliwkami to idealny przysmak, który możemy zrobić na kilka sposobów. Koniecznie musisz sprawdzić ten przepis.
-
Absolutnie najlepsze ciasto na pizzę? Zrób test szyby. Jamie Oliver instruuje
Ilu kucharzy, tyle przepisów na pizzę. W zależności od tego, jaki wypiek chcemy otrzymać, należy zachować inne proporcje. Ale jest jedna kwestia, która łączy wszystkie receptury na idealne pizze. Wspomina o niej Jamie Oliver.
-
Lubicie cinnamon rolls? Te w wersji truskawkowej podbiją wasze serca [PRZEPIS]
Drożdżowe zawijasy z truskawkami i cytrynowym lukrem to idealna przekąska na wiosnę. Jeśli należycie do wielbicieli domowych wypieków, te bułeczki bez wątpienia wam posmakują. Sprawdźcie, jak je upiec.
-
Przepis na ciasto do pizzy potrzebny od zaraz? Proszę bardzo! Potrzebujesz tylko kilku składników
Przepis na ciasto do pizzy jest bajecznie prosty. Jednak wymaga od nas nieco cierpliwości, bo ciasto musi być porządnie wyrobione, a później potrzebuje czasu, by wyrosnąć. Niemniej jednak przepis wcale nie jest skomplikowany. Jak zrobić ciasto do...
-
Dobre ciasto w formie domowej drożdżówki, czyli coś, co smakuje każdemu [PRZEPIS]
Dobre ciasto w domowym wydaniu można przygotować w formie tradycyjnej drożdżówki z ulubioną konfiturą. Szukasz przepisu na dobre domowe ciasto? Sprawdź poniższą propozycję.
-
Drożdżówki z budyniem i truskawkami - idealna przekąska na lato [PRZEPIS]
Bułki z truskawkami to najlepszy smakołyk lata. Przypominają nam dzieciństwo i beztroskie wakacje spędzone z najlepszymi przyjaciółmi z sąsiedztwa. Drożdżówki z truskawkami i budyniem mogą zagościć w naszym domu na dobre, bo przepis na ich wykonan...
-
Szybkie ciasto z owocami - jogurtowe, ucierane lub drożdżowe. Przepisy dla zabieganych rodziców
Szybkie ciasto z owocami domowej roboty to miła odskocznia dla gotowych wypieków z długim terminem ważności. Chcesz zrobić coś wyjątkowego dla swoich dzieci? Sprawdź nasze przepisy na szybkie ciasta, które zajmą Ci tylko kilka chwil.
-
Królowe lata, czyli jagodzianki. Przepis, który zawsze się udaje
Bez bułek z jagodami nie ma lata. Pyszne, pulchne bułeczki, z których wysypują się jagody i wycieka pyszny jagodowy sok to wspomnienie, które wciąż jest żywe! Dla tego warto je pielęgnować i samodzielnie przygotować bułki z jagodami. Zdradzamy nas...
-
Drożdżówka z rabarbarem zamiast budyniu - sprawdź prosty przepis
Drożdżówka z rabarbarem to nowa jakość tego przysmaku, zamiast samej słodyczy może miło zaskoczyć, nieco kwaskowatym letnim smakiem. Marzą Ci się drożdżówki handmade? Sprawdź pyszny przepis poniżej.
-
Ciasto drożdżowe bez zagniatania. Testujemy przepis
Lubicie ciasto drożdżowe, ale nigdy nie chce się wam go wyrabiać? Specjalnie dla was sprawdziliśmy, czy da się je zrobić bez zagniatania. Sprawdźcie sami, jak wyszło.
-
Ciasto z rabarbarem. Czy trzeba obierać rabarbar do ciasta?
Ciasto z rabarbarem to najlepszy deser na letni dzień. Czy rabarbar obiera się do ciasta? Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów dla prawdziwych smakoszy.
-
Da się przyspieszyć robienie pizzy? Pewnie! Przepis na ciasto bez wyrastania
Ciasto na pizzę bez wyrastania to bardzo wygodny przepis. Taką pizzę przygotowuje się naprawdę błyskawicznie i - choć będzie różniła się od tej na klasycznym cieście - także będzie smaczna. Jak się za to zabrać?
-
Wielkanocna babka drożdżowa puszysta, sprężysta i idealnie wypieczona. Jej sekretem jest dodatek jogurtu
Babka drożdżowa to w większości domów jedno z klasycznych ciast na Wielkanoc. By była idealna, potrzeba jednak cierpliwości i znajomości kilku ważnych zasad, dotyczących obchodzenia się z ciastem drożdżowym. Jak zrobić babkę drożdżową na Wielkanoc...
-
Kiedyś robiła furorę. Lubicie pizzę na grubym cieście? Spróbujcie sfincione [PRZEPIS]
Pizza sfincione to ciekawa odmiana od tradycyjnej pizzy na cienkim cieście. Może również przywołać wspomnienia sprzed lat! Czym jest pizza sfincione i jak ją zrobić?
-
To koniec krojenia ciasta z keksówki na "kromki"? Nowy trend z internetu
Proste ciasto z keksówki to dobry pomysł na szybki domowy deser. TikTokerka z Turcji pokazała na filmiku, jak je pokroić, by wyglądało ładniej niż zwykle
-
Lubicie "cinnamon rolls"? Musicie spróbować wersji wytrawnej z czosnkiem [PRZEPIS]
Słodkie cynamonowe bułeczki są pyszne, ale czasem trzeba sobie zrobić przerwę od wypieków na słodko. Dziś mamy dla was przepis na drożdżowe zawijasy na słono. W wersji z czosnkiem i ziołami na pewno wam posmakują.
-
Chałka żyrafa, czyli niebanalny sposób na zwykły wypiek. To hit internetu
Pyszna chałka z masłem lub z dżemem i kubeczek mleka do dla wielu z nas smak przypominający dzieciństwo. Dziś mamy dla was przepis na trochę inny wypiek. Jak zrobić chałkę żyrafę?
-
Cruffiny to połączenie muffinów i croissantów. Efekt? Niebo w gębie
Wolicie muffiny czy croissanty? Trudny wybór, prawda? Naszym zdaniem najlepiej wybrać trzecią opcję, czyli przygotować pyszne cruffiny, które łączą w sobie oba przysmaki. Sprawdźcie, jak je zrobić
-
Jagodzianki i spółka, czyli drożdżówki, które po prostu trzeba upiec w sezonie. Mamy masę przepisów
Z latem kojarzy się wiele przyjemnych doznań: orzeźwiające kąpiele w jeziorze, dźwięk cykad podczas wieczornych spacerów czy poranna kawa pita na w ogródku lub na balkonie. Smak drożdżówek wypełnionych owocami zdecydowanie także do nich należy....
-
Ciasto a la drożdżowe z dwóch składników to prawdziwy hit. Jak je zrobić? Podpowiadamy
Lubicie proste, ale pyszne przepisy? My bardzo! Smaczne potrawy można przygotować również w krótkim czasie z niewielkiej liczby składników. Dziś mamy dla was przepis na najprostsze ciasto, które z powodzeniem zastąpi ciasto drożdżowe na przykład n...
-
Robisz ciasto drożdżowe na chleb albo pizzę? Podpowiadamy, jak sprawdzić, kiedy odpowiednio wyrosło [TRIK]
Przygotowywanie ciasta drożdżowego to dla wielu wciąż nieodkryta tajemnica. Można robić wszystko tak, jak w przepisie, a i tak drożdżówki nie wyrastają pięknie, zaś z chleba robi się zakalec. Jak sprawdzić, czy ciasto drożdżowe już nadaje się do...
-
Jak zrobić ciasto drożdżowe? Poradnik nie tylko dla początkujących
Ciasto drożdżowe wymaga co prawda nieco cierpliwości i nie lubi pośpiechu, ale wcale nie tak trudno je przygotować. Trzeba jednak pamiętać o jakości i świeżości składników, a także o tym, że drożdże nie lubią zbyt wysokiej temperatury i potrzebują...
-
Chcesz upiec chleb, ale nie masz drożdży? Możesz je zrobić samodzielnie. Podpowiadamy, jak
W sklepach możemy dostać drożdże pod kilkoma postaciami. Najczęściej kupujemy te w świeże, w kostce. Nietrudno też trafić na saszetki z drożdżami suszonymi lub instant. Co jednak gdy w sklepie ich brakuje? Można zrobić je samodzielnie.
-
Nie masz drożdży? By zrobić ciasto na chleb czy drożdżówki, możesz wykorzystać kefir. Sprawdzi się równie dobrze
Plotki głoszą, że w sklepach brakuje drożdży. Jako że poważnie potraktowałam hashtag #stayathome, nawet nie sprawdzam, czy faktycznie tak jest. Po wyczerpaniu zapasów suchych i świeżych drożdży postanowiłam kombinować. Tym sposobem powstała...