ciasto kruche
-
Kruche ciasto w kulę i myk do lodówki? Już nie robię tego błędu. Tylko sposób "na Gesslera"
Każdy wie, że kruche ciasto przed rozwałkowaniem i pieczeniem powinno odpocząć w lodówce. Jeśli do tej pory byliście wierni metodzie "na kulkę", zmienię wasze życie. Od kiedy poznałam sposób Mateusza Gesslera (i innych szefów kuchni), nie gotuję...
-
Łatwy mazurek migdałowy. Jest tak pyszny, że wielkanocni goście będą zlizywać okruszki
Przepis na mazurek wielkanocny jest tak ważny, jak przepis na babkę lub żurek. Niektórym jednak wydaje się, że to ciasto wymagające czasu i włożenia trudu w przygotowanie. Nic bardziej mylnego - ten mazurek jest milion razy łatwiejszy niż choćby...
-
Bajecznie kruche ciasto z jesiennymi owocami. Kluczem boskiego smaku jest słodka pierzynka na wierzchu
Jesień to czas, w którym większość z nas przyrządza śliwki na najróżniejsze sposoby. Jedni smażą znakomite powidła, inni zaś dodają te jesienne owoce do domowych deserów. Polecamy zrobić to samo, jednak w nowej odsłonie. Kruche ciasto z tym...
-
Wygląda jak szarlotka, jednak półkruche ciasto skrywa nadzienie z obłędnych owoców sezonowych
Szarlotkę zna i uwielbia niemal każdy. Mamy jednak znakomity przepis który wygląda bliźniaczo do placka z jabłkami, jednak półkruche ciasto skrywa nadzienie z sezonowych, letnich owoców. Połączenie 2 w 1 da efekt wow, a tajemniczy składnik...
-
Przepis na ciasto kruche do mazurka. Będzie słodsze i smaczniejsze dzięki złotemu dodatkowi
Nadszedł ten czas w roku, kiedy nasze kuchnie wypełnia zapach pieczonych bab i mazurków wielkanocnych. Dziś mamy dla was sprawdzony przepis na ciasto kruche do mazurka, które jednak nieco różni się od ciasta kruchego, które robimy np. do szarlotki...
-
Idealne ciasto kruche to nie magia. Poznaj trzy ważne zasady, zanim zabierzesz się za pieczenie mazurków na Wielkanoc
Podobno każdy początkujący entuzjasta domowych wypieków drży na myśl o cieście kruchym. Na szczęście ciasto kruche to nie magia, a jego wykonanie jest bardzo proste, wystarczy trzymać się zasad. Jedna z nich dotyczy proporcji, druga - temperatury....
-
Tradycyjne rurki z kremem bez foremek. Przygotuj słodki rarytas na tłusty czwartek
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, co za tym idzie, ruszają pierwsze przygotowania i poszukiwania idealnego przepisu. Tradycyjne rurki z kremem to must have, którego nie może zabraknąć. Jak się okazuje, receptura jest znacznie prostsza,...
-
Kruche ciasto - przepis. Trik cukierników zapewni sukces, a chodzi o zasadę 3:2:1
Ciasto kruche to podstawa wielu wypieków. Na nim robi się szarlotkę i często stanowi spód serników i ciast k kremem. Niestety, dla wielu osób zrobienie ciasta kruchego wydaje się czymś trudnym i pracochłonnym. Dziś wasze myślenie się odmieni dzięk...
-
Ciasto drożdżowe kruche babci Krysi. "Nadaje się i na pierożki z farszem, i na makowiec"
Są takie przepisy, które każdy powinien mieć zapisane w swoim notesie lub przepiśniku. Stanowią swoistą bazę do wielu potraw. Do tego grona z całą pewnością można zaliczyć ciasto drożdżowe kruche. Nadaje się zarówno do wytrawnych, jak i do słodkic...
-
Dwa pilnie strzeżone sekrety ciasta kruchego. Znajoma cukierniczka radzi, żeby "wysłać je na krioterapię"
Ciasto kruche wzbudza pewien rodzaj respektu w każdym, kto się za nią zabiera. Niektórzy uważają, że to czarna magia - nic bardziej mylnego. Przepis nie jest trudny i nie trzeba mieć wyjątkowych zdolności, żeby zrobić je idealnie. Przyda się za to...
- Pokazał borowikowe eldorado. "Grzybów były setki, zebraliśmy ok. 50 kg"
- To "owoc bogów". Dobry na serce i cholesterol. Kupisz go w markecie
- Nauka języka angielskiego może być przyjemna. To jest kluczoweMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Weź słoik i kawałek papieru. Muszki owocówki już się nie wydostaną
-
Jak zrobić łazanki z kapustą? Z przepisu babci będą palce lizać
- Wyrzuciłam z lodówki wędlinę i sery, teraz kanapki robię z tym. Nie jadłam lepszego smarowidła
- Gdy robi się chłodniej robię tę zupę. Zapominam o rosole i meksykańskiej
- Zrobiłam ten dodatek i nie kupuję już kawy na mieście. Oszczędzam krocie
- Biedronka wyprzedaje ją za grosze i kosztuje o 200 zł mniej. A co w Lidlu?
- Przepis na wyjątkową zupę dyniową. Koniecznie dodaj jeden składnik
-
Jak zrobić ciasto kruche? Dla większości to zmora, ale dzięki trikowi z nożem wyjdzie idealne
Ciasto kruche to zmora wielu amatorów domowych wypieków i wielu z nas (w tym ja do czasu) na samą myśl o konieczności wykonania ciasta kruchego dostawało zimnych potów. Jednak jest jedna ważna zasada, która pozwoli osiągnąć cukierniczy sukces....
-
Ciasto kruche z truskawkami - przepis na letni deser z dumą narodową. Lepsze niż z cukierni
Kto nie kocha truskawek? Soczyste, słodkie, delikatne w smaku czerwone kulki same wchodzą do buzi. W połączeniu z ciastem i kruszonką tworzą pyszny deser, któremu nie sposób się oprzeć. Robi się go dosłownie chwilę, a efekt jest przepyszny.
-
Kruche ciasto na mazurek Magdy Gessler. Tu rządzi zasada 3:2:1
Jak zrobić idealne ciasto na mazurek? Mamy przepis Magdy Gessler, który łączy tradycję z pewnym nieoczywistym składnikiem. Sprawdźcie, jak przyrządzić najlepszy spód do mazurka.
-
Kruche ciasto - przepis, który musisz znać. Pyszny efekt gwarantowany, a sekret tkwi w prostocie
Kruche ciasto jest bazą wielu słodkich i słonych wypieków. Przepisów jest dużo, jednak kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje i właściwe składniki. Sprawdź, jak przygotować idealne kruche ciasto i zaskocz swoich bliskich pysznym deserem.
-
Jaki rodzaj mąki do czego? Jaka mąka do ciasta, a jaka do pizzy? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Jakiej mąki należy używać do różnych rodzajów ciast? Kruchy spód do tarty, ciasto drożdżowe, ciasto na pizzę... korzystając z odpowiedniej mąki, przygotujesz jeszcze lepsze wypieki! Podpowiadamy, którą do czego wybrać.
-
"Moje ciasto nie chce rosnąć. Co robię źle?". Powodów może być wiele
Dlaczego ciasto wstawione do piekarnika nie rośnie? W zależności od rodzaju ciasta, powody mogą być różne. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę.
-
Ciasto z rabarbarem. Czy trzeba obierać rabarbar do ciasta?
Ciasto z rabarbarem to najlepszy deser na letni dzień. Czy rabarbar obiera się do ciasta? Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów dla prawdziwych smakoszy.
-
Tarta bakewell, czyli mazurek po angielsku. Przepis na klasyczne brytyjskie ciasto migdałowe
Tarta bakewell ma swoje korzenie w Anglii i bez wątpienia posmakuje wszystkim miłośnikom domowych słodkości. Kruche ciasto, lekko kwaśne maliny, aromatyczne migdały... Wyjaśniamy, jak ją upiec.
-
Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę
Macie ochotę na domowe ciasto, ale brak wam wprawy w pieczeniu? Nic nie szkodzi. Mamy dla was przepis na proste ciasto kruche z dodatkiem dżemu. Jest doskonałe do kawy i na deser. Sprawdźcie, jak je zrobić
-
Australijskie babeczki z mięsem i pieczarkami - zamiast pasztecików [PRZEPIS]
Chcesz podać barszcz na przyjęciu? A może tym razem zaserwujesz do niego coś innego niż paszteciki? W zamian proponujemy australijskie babeczki z mięsem i pieczarkami. Chrupiące, złociste ciasto skrywa aromatyczne nadzienie.
-
Tarta z kurczakiem - pyszny pomysł na sycący obiad lub danie na przyjęcie [4 PRZEPISY]
Tarta z kurczakiem to jedna z naszych ulubionych pomysłów na obiad. Lubisz słone wypieki? A może do tej pory zwykle na Twoim talerzu pojawiały się tylko tarty na słodko? Tarta z kurczakiem to prawdziwy klasyk, który posmakuje każdemu! Jak ją...
-
Paszteciki wigilijne - do barszczu i jako przekąska. Złocisty wierzch i smakowite wnętrze
Paszteciki wigilijne, czyli paszteciki z kapustą i grzybami podaje się podczas uroczystej wieczerzy jako dodatek do czerwonego barszczu. Można je serwować także z innym nadzieniem na co dzień. W wielu wersjach są naprawdę smaczne! Jak zrobić...
-
Ciasto pleśniak - przepis na smakowity deser, który kochają wszyscy Polacy
Ciasto pleśniak pojawia się w naszych domach od wielu lat. To jeden z najbardziej znanych i lubianych wypieków! Kwaskowy dżem doskonałe łączy się ze słodką pianką i kruchym ciastem. Jak je upiec? Zapraszamy po nasze przepisy na ciasto pleśniak!
-
Kruche ciasteczka - doskonała słodka przekąska dla każdego łasucha
Kruche ciasteczka świąteczne to świetna alternatywa (lub dodatek) do tradycyjnych pierniczków. Są proste do zrobienia i doskonałe z wieloma dodatkami. Można je przygotować na Święta lub na każdą inną okazję - znikają w okamgnieniu! Jak zrobić...
-
Tarta czekoladowa - najlepszy sposób na zły humor
Tarta czekoladowa jest chyba jednym z najpyszniejszych deserów, jakie można sobie wyobrazić. Można ją podawać na wiele sposobów - z owocami, orzechami lub w towarzystwie gałki lodów. Połączenie kruchego ciasta i intensywnie czekoladowej masy to...
-
Szybkie "małe co nieco". 10 przepisów na ciasteczka
Te ze sklepu są zdecydowanie mniej smaczne, więcej kosztują i zawierają mnóstwo polepszaczy, więc może lepiej upiecz ciastka własnoręcznie? Tak jest taniej i robi się je całkiem szybko. Z kremem lub bez, z aromatyczną skórką pomarańczy lub cytryny...
-
Szybkie ciasteczka maślane - pyszne, złociste, kruche i gotowe już w pół godziny [PRZEPIS]
Przepis na szybkie ciasteczka przyda się w każdym domu. W końcu nie raz napada nas ochota na małe co nieco. Zdarza się też, że z niezapowiedzianą wizytą wpadają goście. By przygotować te złociste pyszności, wystarczą wam zaledwie trzy składniki:...
-
Mazurki wielkanocne. Dwa przepisy dla bardziej i mniej zabieganych
Mazurek wielkanocny to nieodłączny element wielkanocnego świętowania. Wraz z paschą stanowi kluczowy świąteczny deser. Choć ciasto to można przygotować nie tylko na Wielkanoc, to właśnie z tym świętem kojarzy nam się najbardziej. Jak go zrobić?...