ciasto kruche
-
Kruche ciasto na mazurek Magdy Gessler. Tu rządzi zasada 3:2:1
Jak zrobić idealne ciasto na mazurek? Mamy przepis Magdy Gessler, który łączy tradycję z pewnym nieoczywistym składnikiem. Sprawdźcie, jak przyrządzić najlepszy spód do mazurka.
-
Kruche ciasto - przepis, który musisz znać. Pyszny efekt gwarantowany, a sekret tkwi w prostocie
Kruche ciasto jest bazą wielu słodkich i słonych wypieków. Przepisów jest dużo, jednak kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje i właściwe składniki. Sprawdź, jak przygotować idealne kruche ciasto i zaskocz swoich bliskich pysznym deserem.
-
Jaki rodzaj mąki do czego? Jaka mąka do ciasta, a jaka do pizzy? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Jakiej mąki należy używać do różnych rodzajów ciast? Kruchy spód do tarty, ciasto drożdżowe, ciasto na pizzę... korzystając z odpowiedniej mąki, przygotujesz jeszcze lepsze wypieki! Podpowiadamy, którą do czego wybrać.
-
"Moje ciasto nie chce rosnąć. Co robię źle?". Powodów może być wiele
Dlaczego ciasto wstawione do piekarnika nie rośnie? W zależności od rodzaju ciasta, powody mogą być różne. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę.
-
Ciasto z rabarbarem. Czy trzeba obierać rabarbar do ciasta?
Ciasto z rabarbarem to najlepszy deser na letni dzień. Czy rabarbar obiera się do ciasta? Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów dla prawdziwych smakoszy.
-
Tarta bakewell, czyli mazurek po angielsku. Przepis na klasyczne brytyjskie ciasto migdałowe
Tarta bakewell ma swoje korzenie w Anglii i bez wątpienia posmakuje wszystkim miłośnikom domowych słodkości. Kruche ciasto, lekko kwaśne maliny, aromatyczne migdały... Wyjaśniamy, jak ją upiec.
-
Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę
Macie ochotę na domowe ciasto, ale brak wam wprawy w pieczeniu? Nic nie szkodzi. Mamy dla was przepis na proste ciasto kruche z dodatkiem dżemu. Jest doskonałe do kawy i na deser. Sprawdźcie, jak je zrobić
-
Australijskie babeczki z mięsem i pieczarkami - zamiast pasztecików [PRZEPIS]
Chcesz podać barszcz na przyjęciu? A może tym razem zaserwujesz do niego coś innego niż paszteciki? W zamian proponujemy australijskie babeczki z mięsem i pieczarkami. Chrupiące, złociste ciasto skrywa aromatyczne nadzienie.
-
Tarta z kurczakiem - pyszny pomysł na sycący obiad lub danie na przyjęcie [4 PRZEPISY]
Tarta z kurczakiem to jedna z naszych ulubionych pomysłów na obiad. Lubisz słone wypieki? A może do tej pory zwykle na Twoim talerzu pojawiały się tylko tarty na słodko? Tarta z kurczakiem to prawdziwy klasyk, który posmakuje każdemu! Jak ją...
-
Paszteciki wigilijne - do barszczu i jako przekąska. Złocisty wierzch i smakowite wnętrze
Paszteciki wigilijne, czyli paszteciki z kapustą i grzybami podaje się podczas uroczystej wieczerzy jako dodatek do czerwonego barszczu. Można je serwować także z innym nadzieniem na co dzień. W wielu wersjach są naprawdę smaczne! Jak zrobić...
-
Najlepszy sposób na umycie truskawek. Potrzebujesz tylko dwóch składników
-
"Milionerzy". Padło pytanie o kuloodporną kawę. Było warte 75 tys. zł. Uczestnik zaryzykował
-
Racuchy - przepis dla zabieganych. Na pewno w kuchni masz wszystkie składniki
-
Lekki obiad z wiosennymi składnikami. Trzy łatwe przepisy dla każdego
-
Kapuśniak - przepis. Z młodą kapustą wyjdzie boski, ale nie możesz zapomnieć o nietypowym dodatku
- Wszyscy wszędzie tylko ciasto z rabarbarem. Opcji jest więcej. Co jeszcze można z niego zrobić?
- Przepis na kiszone rzodkiewki. Warzywa trzeba kisić co najmniej trzy dni
- Kotlety mielone bez jajka - czy to w ogóle możliwe? Owszem i nie wpływa na smak
- Aromatyczne boczniaki - dwa przepisy na wiosenne, grzybowe dania. Są całkowicie bezmięsne
- Proste pierogi ruskie. Przepis babci sprawi, że powróci smak dzieciństwa
-
Ciasto pleśniak - przepis na smakowity deser, który kochają wszyscy Polacy
Ciasto pleśniak pojawia się w naszych domach od wielu lat. To jeden z najbardziej znanych i lubianych wypieków! Kwaskowy dżem doskonałe łączy się ze słodką pianką i kruchym ciastem. Jak je upiec? Zapraszamy po nasze przepisy na ciasto pleśniak!
-
Kruche ciasteczka - doskonała słodka przekąska dla każdego łasucha
Kruche ciasteczka świąteczne to świetna alternatywa (lub dodatek) do tradycyjnych pierniczków. Są proste do zrobienia i doskonałe z wieloma dodatkami. Można je przygotować na Święta lub na każdą inną okazję - znikają w okamgnieniu! Jak zrobić...
-
Tarta czekoladowa - najlepszy sposób na zły humor
Tarta czekoladowa jest chyba jednym z najpyszniejszych deserów, jakie można sobie wyobrazić. Można ją podawać na wiele sposobów - z owocami, orzechami lub w towarzystwie gałki lodów. Połączenie kruchego ciasta i intensywnie czekoladowej masy to...
-
Szybkie "małe co nieco". 10 przepisów na ciasteczka
Te ze sklepu są zdecydowanie mniej smaczne, więcej kosztują i zawierają mnóstwo polepszaczy, więc może lepiej upiecz ciastka własnoręcznie? Tak jest taniej i robi się je całkiem szybko. Z kremem lub bez, z aromatyczną skórką pomarańczy lub cytryny...
-
Szybkie ciasteczka maślane - pyszne, złociste, kruche i gotowe już w pół godziny [PRZEPIS]
Przepis na szybkie ciasteczka przyda się w każdym domu. W końcu nie raz napada nas ochota na małe co nieco. Zdarza się też, że z niezapowiedzianą wizytą wpadają goście. By przygotować te złociste pyszności, wystarczą wam zaledwie trzy składniki:...
-
Mazurki wielkanocne. Dwa przepisy dla bardziej i mniej zabieganych
Mazurek wielkanocny to nieodłączny element wielkanocnego świętowania. Wraz z paschą stanowi kluczowy świąteczny deser. Choć ciasto to można przygotować nie tylko na Wielkanoc, to właśnie z tym świętem kojarzy nam się najbardziej. Jak go zrobić?...