ciasto kruche
-
Idealne ciasto kruche to nie magia. Poznaj trzy ważne zasady, zanim zabierzesz się za pieczenie mazurków na Wielkanoc
Podobno każdy początkujący entuzjasta domowych wypieków drży na myśl o cieście kruchym. Na szczęście ciasto kruche to nie magia, a jego wykonanie jest bardzo proste, wystarczy trzymać się zasad. Jedna z nich dotyczy proporcji, druga - temperatury....
-
Tradycyjne rurki z kremem bez foremek. Przygotuj słodki rarytas na tłusty czwartek
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, co za tym idzie, ruszają pierwsze przygotowania i poszukiwania idealnego przepisu. Tradycyjne rurki z kremem to must have, którego nie może zabraknąć. Jak się okazuje, receptura jest znacznie prostsza,...
-
Kruche ciasto - przepis. Trik cukierników zapewni sukces, a chodzi o zasadę 3:2:1
Ciasto kruche to podstawa wielu wypieków. Na nim robi się szarlotkę i często stanowi spód serników i ciast k kremem. Niestety, dla wielu osób zrobienie ciasta kruchego wydaje się czymś trudnym i pracochłonnym. Dziś wasze myślenie się odmieni dzięk...
-
Ciasto drożdżowe kruche babci Krysi. "Nadaje się i na pierożki z farszem, i na makowiec"
Są takie przepisy, które każdy powinien mieć zapisane w swoim notesie lub przepiśniku. Stanowią swoistą bazę do wielu potraw. Do tego grona z całą pewnością można zaliczyć ciasto drożdżowe kruche. Nadaje się zarówno do wytrawnych, jak i do słodkic...
-
Dwa pilnie strzeżone sekrety ciasta kruchego. Znajoma cukierniczka radzi, żeby "wysłać je na krioterapię"
Ciasto kruche wzbudza pewien rodzaj respektu w każdym, kto się za nią zabiera. Niektórzy uważają, że to czarna magia - nic bardziej mylnego. Przepis nie jest trudny i nie trzeba mieć wyjątkowych zdolności, żeby zrobić je idealnie. Przyda się za to...
-
Jak zrobić ciasto kruche? Dla większości to zmora, ale dzięki trikowi z nożem wyjdzie idealne
Ciasto kruche to zmora wielu amatorów domowych wypieków i wielu z nas (w tym ja do czasu) na samą myśl o konieczności wykonania ciasta kruchego dostawało zimnych potów. Jednak jest jedna ważna zasada, która pozwoli osiągnąć cukiernicy sukces. Cias...
-
Ciasto kruche z truskawkami - przepis na letni deser z dumą narodową. Lepsze niż z cukierni
Kto nie kocha truskawek? Soczyste, słodkie, delikatne w smaku czerwone kulki same wchodzą do buzi. W połączeniu z ciastem i kruszonką tworzą pyszny deser, któremu nie sposób się oprzeć. Robi się go dosłownie chwilę, a efekt jest przepyszny.
-
Kruche ciasto na mazurek Magdy Gessler. Tu rządzi zasada 3:2:1
Jak zrobić idealne ciasto na mazurek? Mamy przepis Magdy Gessler, który łączy tradycję z pewnym nieoczywistym składnikiem. Sprawdźcie, jak przyrządzić najlepszy spód do mazurka.
-
Kruche ciasto - przepis, który musisz znać. Pyszny efekt gwarantowany, a sekret tkwi w prostocie
Kruche ciasto jest bazą wielu słodkich i słonych wypieków. Przepisów jest dużo, jednak kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje i właściwe składniki. Sprawdź, jak przygotować idealne kruche ciasto i zaskocz swoich bliskich pysznym deserem.
-
Jaki rodzaj mąki do czego? Jaka mąka do ciasta, a jaka do pizzy? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Jakiej mąki należy używać do różnych rodzajów ciast? Kruchy spód do tarty, ciasto drożdżowe, ciasto na pizzę... korzystając z odpowiedniej mąki, przygotujesz jeszcze lepsze wypieki! Podpowiadamy, którą do czego wybrać.
-
Proste ciasto kokosowe bez pieczenia. Smaku nie opisze nawet tysiąc słów
-
Zrób ten sernik na święta, a rodzina będzie nosić cię na rękach. "Jest 10/10"
-
Pierś i butelka, czyli jak sprawnie karmić mlekiem mamyMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Naleśniki - przepis. Będą dużo pyszniejsze i delikatne, jeśli dodasz składnik znany z sernika i nie jest to twaróg
-
Jajko po ugotowaniu ma zielonkawą obwódkę? Nie każdy wie, dlaczego
- Jak zrobić lukier do babki wielkanocnej? Najważniejsze są proporcje
- Tylko świadomi konsumenci mogą liczyć w tym quizie na komplet. Należysz do nich?
- Tanie ciasto bez pieczenia. Smakuje bosko, mieni się kolorami tęczy i kosztuje mniej niż 15 zł
- Biszkopt z tego przepisu zawsze wychodzi. To dzięki japońskiej recepturze
- Przepis na żurek bez zakwasu. Tomasz Strzelczyk ma na to swój patent
-
"Moje ciasto nie chce rosnąć. Co robię źle?". Powodów może być wiele
Dlaczego ciasto wstawione do piekarnika nie rośnie? W zależności od rodzaju ciasta, powody mogą być różne. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę.
-
Ciasto z rabarbarem. Czy trzeba obierać rabarbar do ciasta?
Ciasto z rabarbarem to najlepszy deser na letni dzień. Czy rabarbar obiera się do ciasta? Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów dla prawdziwych smakoszy.
-
Tarta bakewell, czyli mazurek po angielsku. Przepis na klasyczne brytyjskie ciasto migdałowe
Tarta bakewell ma swoje korzenie w Anglii i bez wątpienia posmakuje wszystkim miłośnikom domowych słodkości. Kruche ciasto, lekko kwaśne maliny, aromatyczne migdały... Wyjaśniamy, jak ją upiec.
-
Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę
Macie ochotę na domowe ciasto, ale brak wam wprawy w pieczeniu? Nic nie szkodzi. Mamy dla was przepis na proste ciasto kruche z dodatkiem dżemu. Jest doskonałe do kawy i na deser. Sprawdźcie, jak je zrobić
-
Australijskie babeczki z mięsem i pieczarkami - zamiast pasztecików [PRZEPIS]
Chcesz podać barszcz na przyjęciu? A może tym razem zaserwujesz do niego coś innego niż paszteciki? W zamian proponujemy australijskie babeczki z mięsem i pieczarkami. Chrupiące, złociste ciasto skrywa aromatyczne nadzienie.
-
Tarta z kurczakiem - pyszny pomysł na sycący obiad lub danie na przyjęcie [4 PRZEPISY]
Tarta z kurczakiem to jedna z naszych ulubionych pomysłów na obiad. Lubisz słone wypieki? A może do tej pory zwykle na Twoim talerzu pojawiały się tylko tarty na słodko? Tarta z kurczakiem to prawdziwy klasyk, który posmakuje każdemu! Jak ją...
-
Paszteciki wigilijne - do barszczu i jako przekąska. Złocisty wierzch i smakowite wnętrze
Paszteciki wigilijne, czyli paszteciki z kapustą i grzybami podaje się podczas uroczystej wieczerzy jako dodatek do czerwonego barszczu. Można je serwować także z innym nadzieniem na co dzień. W wielu wersjach są naprawdę smaczne! Jak zrobić...
-
Ciasto pleśniak - przepis na smakowity deser, który kochają wszyscy Polacy
Ciasto pleśniak pojawia się w naszych domach od wielu lat. To jeden z najbardziej znanych i lubianych wypieków! Kwaskowy dżem doskonałe łączy się ze słodką pianką i kruchym ciastem. Jak je upiec? Zapraszamy po nasze przepisy na ciasto pleśniak!
-
Kruche ciasteczka - doskonała słodka przekąska dla każdego łasucha
Kruche ciasteczka świąteczne to świetna alternatywa (lub dodatek) do tradycyjnych pierniczków. Są proste do zrobienia i doskonałe z wieloma dodatkami. Można je przygotować na Święta lub na każdą inną okazję - znikają w okamgnieniu! Jak zrobić...
-
Tarta czekoladowa - najlepszy sposób na zły humor
Tarta czekoladowa jest chyba jednym z najpyszniejszych deserów, jakie można sobie wyobrazić. Można ją podawać na wiele sposobów - z owocami, orzechami lub w towarzystwie gałki lodów. Połączenie kruchego ciasta i intensywnie czekoladowej masy to...
-
Szybkie "małe co nieco". 10 przepisów na ciasteczka
Te ze sklepu są zdecydowanie mniej smaczne, więcej kosztują i zawierają mnóstwo polepszaczy, więc może lepiej upiecz ciastka własnoręcznie? Tak jest taniej i robi się je całkiem szybko. Z kremem lub bez, z aromatyczną skórką pomarańczy lub cytryny...
-
Szybkie ciasteczka maślane - pyszne, złociste, kruche i gotowe już w pół godziny [PRZEPIS]
Przepis na szybkie ciasteczka przyda się w każdym domu. W końcu nie raz napada nas ochota na małe co nieco. Zdarza się też, że z niezapowiedzianą wizytą wpadają goście. By przygotować te złociste pyszności, wystarczą wam zaledwie trzy składniki:...
-
Mazurki wielkanocne. Dwa przepisy dla bardziej i mniej zabieganych
Mazurek wielkanocny to nieodłączny element wielkanocnego świętowania. Wraz z paschą stanowi kluczowy świąteczny deser. Choć ciasto to można przygotować nie tylko na Wielkanoc, to właśnie z tym świętem kojarzy nam się najbardziej. Jak go zrobić?...