ciekawostki kulinarne

Więcej o:

ciekawostki kulinarne

  • Dlaczego dno butelki z winem jest wklęsłe? Wcale nie chodzi o jakość

    Więcej ciekawostek kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Jeśli lubicie wypić czasem lampkę wina, na pewno zauważyliście, że butelka ma zwykle charakterystyczne, wklęsłe denko. Czy wiecie, że ma ono nawet własną nazwę? To pontil lub punt. Wyjaśniamy, dlaczego butelka właśnie tak wygląda

  • Dlaczego parówki pękają wzdłuż w trakcie gotowania? To czysta fizyka

    Więcej ciekawostek kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Parówki to jeden z produktów, który najczęściej ląduje na naszych stołach. Szybkie śniadanie, przekąska dla dziecka, wymyślne hot-dogi... Na szczęście składy są coraz lepsze: wielu producentów robi je z dużej ilości mięsa

  • Chleb bez mąki i drożdży. Przepis na pyszny, bezglutenowy chleb z ziarnami

    Więcej ciekawostek kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl Pieczenie domowego chleba zyskuje coraz większą popularność. Nie ma się czemu dziwić, roznoszący się w domu zapach gorącego jeszcze wypieku to przyjemność dla zmysłów. Powodów, dla których decydujemy się na własne wypieki, może

  • Czy jest sens moczyć mięso w mleku? Uważaj, bo może się to źle skończyć

    Więcej ciekawostek kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej  Gazeta.pl Każde mięso przed obróbką warto zamarynować, by wzmocnić jego smak i w niektórych przypadkach zmiękczyć włókna. Jakiś czas temu popularny stał się sposób moczenia mięsa w mleku, zwłaszcza kawałków schabu czy karkówki

  • Wielka majówka - jak urządzić piknik

    . Jeśli planujemy spotkanie przy grillu, w gronie najmłodszych, to dla nich polecamy kilka grillowych przysmaków, na przykład parówki nadziewane żółtym serem, czy szaszłyki z piersi kurczaka i suszonych owoców.... i dużych Dorosłym amatorom ciekawostek kulinarnych proponujemy placuszki piknikowe z ementalerem albo

  • Kuchnia chińska - Pekin i poszczególne regiony Chin

    żywnością nie będą rozczarowani, kuchnia chińska posiada bowiem szeroki repertuar bezmięsnych i odżywczych dań. Te pierwsze składają się w dużej mierze z soi i produktów glutenowych. W ramach wegetariańskich ciekawostek kulinarnych wspomnieć można o tzw. czarnych bądź stuletnich jajkach, należących

  • Podróże kulinarne do Niemiec. Kolonia smakuje czekoladą

    i dynią) dodatkowo faszerowaną masą czekoladową. Włosi zajadali się ciabattą z takim samym nadzieniem, Turcy pachnącą kakao bakławą, a Żydzi brązowo dekorowanymi bajglami. Regionalną ciekawostką kulinarną były kulki z dzikiego ryżu spojone zagęszczonym syropem klonowym, podawane do czekoladowego fondue