cukier
-
Przepis na domowy budyń - pyszny deser z czasów dzieciństwa. Jak zrobić budyń?
Przepis na domowy budyń to jedna z pyszniejszych i prostszych receptur, które szybko przygotujemy w domu. Kremowy, delikatny, a przede wszystkim zdrowy. Chociaż popularność zyskał budyń w proszku, to warto poświęcić chwilę i przypomnieć sobie smak...
-
Miód nie zawsze jest dobrym zamiennikiem cukru. Sprawdź, na co zwrócić uwagę
Jednym z najczęstszych zamienników cukru jest miód, który uchodzi za zdrowy dodatek. Jednak w rzeczywistości możemy sobie zaszkodzić - okazuje się, że ten produkt wcale nie działa tak korzystnie, jakbyśmy sobie tego życzyli. Co więcej, zastąpienie...
-
Przepis na faworki. Poznaj prosty sposób na karnawałowy deser
Okres karnawału i tłusty czwartek to czas, kiedy lubimy przygotowywać specjalne wypieki. Do takich należą właśnie faworki, zwane również chrustem. Często pomijane kosztem bardziej znanych pączków, ale jakże pyszne. Jak zrobić błyskawiczne faworki?...
-
Tradycyjny rogal świętomarciński jest przepyszny! Oryginalny przepis zawiera składnik, który cię zaskoczy
Rogal świętomarciński to danie tradycyjne, które pochodzi z Poznania. Przepyszny, ale też kaloryczny rogal ma wyjątkową recepturę. Ile kcal ma rogal marciński? Podobno nawet 1200! Wszystko zależy od tego, jak będzie duży. Znamy oryginalny przepis!...
-
Ciasteczka dalgona ze "Squid Game" to teraz hit. Jak je zrobić? Potrzeba dwóch składników
Mamy dziś nie lada gratkę dla wielbicieli serialu "Squid Game". Wiecie, jak zrobić dalgona candy, które pojawiły się w jednym z odcinków? Sprawdźcie koniecznie i podejmijcie wyzwanie.
-
Popularne płatki śniadaniowe będą mniej słodkie o... 59 milionów łyżeczek
Cukier krzepi? Wiele osób słyszało to hasło reklamowe sprzed kilku dekad. Z każdym jednak rokiem odkrywamy, że jego nadmiar zdecydowanie nie jest polecany w diecie. Dlatego w popularnych płatkach śniadaniowych znajdziemy go mniej.
-
Cukier jest praktycznie w każdym domu. Dlaczego tak go uwielbiamy? Swój udział miał znany reportażysta
"Cukier krzepi!" - na pewno słyszeliście to hasło. Ale czy wiecie, kto i kiedy wymyślił to hasło? Podpowiemy, że w sprawę był zamieszamy słynny reportażysta. Sprawdźcie, co jeszcze warto wiedzieć o cukrze.
-
Podatek cukrowy już od 1 kwietnia. Wszystko przez wagę polskich dzieci
Od jakiegoś czasu coraz głośniej mówi się o specjalnej ustawie, która wprowadzi nowy podatek na słodkie napoje. Według doniesień różnych źródeł, ustawa miałaby wejść w życie bardzo szybko, a mianowicie już 1 kwietnia bieżącego roku.
-
Na czym polega różnica pomiędzy jasnym i ciemnym cukrem trzcinowym? Wyjaśniamy
Jeśli spytamy przypadkową osobę, co jest jedną z najczęstszych przyczyn zwiększania masy ciała, jest duże prawdopodobieństwo, że odpowie "słodycze". Jest w tym trochę prawdy, gdyż zbyt duże ilości danych składników nigdy nie są korzystne dla...
-
Antyzdrowotny podatek uderzy w finanse Polaków
W przeddzień Świąt Bożego Narodzenia - 20 grudnia ub. r. - Ministerstwo Zdrowia przekazało do konsultacji społecznych projekt ustawy dotyczący tzw. "podatku cukrowego", który może podnieść ceny napojów w Polsce nawet o 40%. Argumentując nowy podat...
-
Góralska pierś z kurczaka to pomysł na komunijny posiłek według Ewy Wachowicz. Goście będą zachwyceni
-
Jak zrobić perfekcyjne pieczone ziemniaki? Triki, dzięki którym będą pyszne i chrupiące
-
Mięso już zawsze będzie mięciutkie. Wystarczy zastąpić wodę innym dodatkiem
-
Carbonara - przepis na włoski obiad. Wystarczy kilka składników i kilkanaście minut, aby wyczarować cudo
-
Młoda kapusta zasmażana - przepis na najlepszy wiosenny dodatek. Boczek podkręci smak
- Masz problem z oddzieleniem żółtka od białka? Mamy pięć sprytnych sposobów jak to sprawnie zrobić
- Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? Nie rób tego. Jest prosty trik, który ułatwi sprawę
- Pierwszy bób jest już na bazarkach. Na razie cena odstrasza. Kiedy zaczyna się sezon i jak przygotować bób, jeśli już się skusiliście?
- Placek po węgiersku z przepisu Magdy Gessler to aromatyczny i sycący posiłek. W sam raz na obiad
- Fasolka po bretońsku - przepis babci. Wykorzystaj w swojej kuchni recepturę znaną od stuleci
-
Cukier, soda, cytryna - te produkty na pewno masz w kuchni, ale czy znasz ich wszystkie zastosowania?
Cukier i soda oczyszczona są obecne w każdej kuchni, jednak zazwyczaj korzysta się z nich wyłącznie przy gotowaniu. A szkoda! Mogą przecież przydać się chociażby przy przechowywaniu żywności czy sprzątaniu, a potencjał innych produktów żywnościowy...
-
Niedługo możemy zapłacić więcej za słodycze. Ministerstwo Zdrowia chce wprowadzić podatek cukrowy
Planowany na 2022 roku podatek od cukru może uderzyć niemal wszystkich z nas po kieszeniach. Nie jest ważne, że przestaliśmy słodzić kawę lub herbatę. Cukier dodawany jest do wielu produktów, które jemy na co dzień. Jaki jest powód wprowadzenia...
-
Jak zrobić lukier bez cukru pudru? To wcale nie takie trudne, jak myślisz
Lukier to coś, co w w listopadzie i grudniu przygotowujemy bardzo często. W końcu potrzebny jest nam zwłaszcza do dekorowania pierniczków i innych korzennych ciasteczek. Co jednak kiedy nie mamy cukru pudru? Czy jesteśmy skazani na porażkę?...