cukier
-
Ogórki konserwowe są smaczne i idealne na kanapkę. Ale kryją pewien sekret, o którym niektórzy muszą pamiętać
Domowa spiżarnia oferuje wiele smakowitości, a jednym z najchętniej otwieranych słoików jest ten z ogórkami konserwowymi. Te pyszne, chrupiące pikle poza niebanalnym smakiem kryją w sobie solidną porcję cukru. Warto więc pamiętać, że mają wysoką...
-
Zamknij w chlebaku dwie kostki tego produktu i pożegnaj się z suchym, nieświeżym pieczywem na dobre
Nikt chyba nie przepada za nieświeżym, suchym chlebem. Pieczywo kupione w piekarni, sklepie czy przygotowane własnoręcznie w domu, wcale nie musi mieć tak krótkiej daty przydatności. Pomocny okaże się niepozorny składnik, który ma niemal każdy w...
-
Syrop cukrowy do drinków i nie tylko. Przepis na słodki dodatek w sześciu prostych krokach
Syrop cukrowy to esencja słodkości, wznosi smakowe doznania na zupełnie nowy poziom. Jego lepka, złocista konsystencja i słodki aromat doskonale nadają się do słodzenia potraw, wypieków czy napojów. Jak zrobić syrop z cukru? Tu znajdziesz...
-
Syrop z mięty jest przepyszny, a przepis na niego dziecinnie prosty. Połącz te cztery składniki i gotowe
Jak przyrządzić syrop z mięty? Przepis na ten pyszny dodatek do napojów, deserów i różnych potraw jest dziecinnie prosty i każdy sobie z nim poradzi. Do przygotowania syropu potrzeba tylko czterech składników.
-
Lubisz truskawki posypane cukrem? Wypróbuj tę przyprawę, a smak cię zaskoczy
Sezon na truskawki właśnie się rozpoczął. W niemal każdym domu pojawiają się pierwsze ciasta i inne desery. Nie brakuje również zwolenników prostego połączenia owoców z cukrem. Okazuje się, że zupełnie inna przyprawa wyjątkowo podkreśla smak.
-
"Biała śmierć" w ukrytej postaci. Polacy rozkoszują się smakiem i piją je litrami. Skutki są opłakane
Jedni je kochają, inni zaś omijają w sklepach szerokim łukiem. Mowa tu o słodkich napojach w "odchudzonej" wersji zero. Jak się okazuje, metoda producentów z dodawaniem słodzika może mieć znacznie gorsze skutki dla organizmu niż klasyczny cukier....
-
Tymi łakociami z PRLu można zajadać się bez opamiętania. Są pyszne i zrobisz je z dwóch składników
Szukasz pomysłu na zdrową, słodką przekąskę? Idealnym rozwiązaniem będzie sięgnięcie po chałwę, czyli nieco zapomniany dziś relikt PRLu. Nie dość, że ma wyśmienity smak i rozpływa się w ustach, to jeszcze posiada wiele właściwości, które wpływają...
-
Ceny cukru szaleją. Nic innego tak nie zdrożało. Nie ma co liczyć na ich spadek
Główny Urząd Statystyczny poinformował 14 kwietnia, że inflacja w marcu tego roku wyniosła 16,1 proc. rok do roku. Najbardziej podrożał cukier - jego cena wzrosła aż o 81,5 procent i wszystko wskazuje na to, że w najbliższym czasie wcale nie...
-
Światowy Dzień Czekolady. Kiedy obchodzimy to nietypowe święto?
Światowy Dzień Czekolady to doskonała okazja, aby bliżej poznać historię przysmaku, który lubi prawie każdy z nas. Czekolada, zwłaszcza gorzka, to nie tylko słodka przekąska, ale też bogate źródło magnezu.
-
Włóż kilka kostek do drzwi lodówki, a poczujesz efekt. Takie zastosowanie cukru to game changer
Cukier to słodki składnik, który znajdziemy niemal w każdej kuchni. Poza kulinarnym zastosowaniem w wielu recepturach warto poznać jego zupełnie inne przeznaczenie. Wystarczy włożyć kostki cukru do drzwi lodówki - efekt zaskoczy prostotą i...
-
Sernik, który znika w mgnieniu oka. Nie opada i rozpływa się w ustach
-
Idealny karp na święta. Zrób jedną rzecz przed smażeniem, a będzie pyszniejszy
-
Czy Mikołaj zna się na biżuterii? Podpowiadamy, jakie hity znajdzie w świątecznych kolekcjachMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Kluski ziemniaczane z trzech składników. Nawet bez sosu smakują obłędnie
-
Ciastka do zrobienia w kwadrans. Nie uwierzysz, co jest głównym składnikiem
- Ta zapiekanka nie ma sobie równych. Zapełnia brzuch na długo
- Zrób go teraz, a w święta podaj go z mięsem. Rodzina będzie pytać o przepis
- Na świąteczny obiad podaj swoje nowe popisowe danie! Oto przepisy na świąteczne mięsa
- Jak zrobić lukier? Trzy składniki sprawią, że świąteczne pierniczki będą piękniejsze i smaczniejsze
- Zupa ta odkrywana jest na nowo. Kiedyś stanowiła przełom, w walce z niedożywieniem
-
Młynek nie tylko do kawy. Ma wiele innych zastosowań. Oto kilka z nich
Młynek do kawy to wielofunkcyjne urządzenie, które służy nie tylko do mielenia ziaren. Jak jeszcze wykorzystać ten kuchenny gadżet? Przyda się m.in. do rozdrobnienia przypraw oraz do przygotowania cukru pudru.
-
Przepis na lukier - łatwy i smaczny. Udekorujesz nim świąteczne pierniczki. Schnie naprawdę błyskawicznie
Lukier to doskonała dekoracja wypieków. Przydaje się szczególnie teraz w okresie świątecznym, do dekoracji pierników. Co trzeba zrobić, aby miał właściwą konsystencję i dobrze rozprowadzał się po cieście? Najlepiej postępować według podanego niżej...
-
Jaki cukier jest najlepszy do bezy? Dzięki niemu wyjdzie krucha i nie będzie "gumiasta"
Kiedy po raz pierwszy przyrządzamy domowy wypiek, często szukamy najlepszego przepisu. Okazuje się, że to jaki cukier do bezy użyjemy, będzie miało wpływ na jej konsystencję i smak. Wybranie niewłaściwego produktu może sprawić, że zamiast kruchej ...
-
Jaki ma sens dodawanie cukru do mięsa? Wyjątkowy smak to tylko jeden z powodów
Kiedy przygotowujemy mięso, raczej nie przyprawiamy go cukrem. Zazwyczaj stawiamy na sól, pieprz i zioła, a dodatek cukru raczej nie jest czymś, o czym myślimy, mając w planach pieczeń. Co zatem daje łodki proszek podczas obróbki mięsa? Oczywiście...
-
Klienci Biedronki sięgają po tańszy cukier. Nie jest produkowany z buraków i nie pochodzi z Polski
Podwyżki cen żywności nie ominęły także cukru. W jednym z dyskontów pojawiła się jednak oferta, która zwróciła uwagę klientów. Sprowadzony z Portugalii cukier co prawda nie został wyprodukowany z buraków, ale ze względu na niską cenę szybko zyskał...
-
Skuteczny sposób, by cukier zawsze był sypki i się nie zbrylał. Pomoże w tym m.in. pianka marshmallow
Jeśli cukier wsypany do cukiernicy dostanie chociaż odrobinę wilgoci, możemy być pewni, że niebawem zbryli się w nieestetyczne grudki. Na szczęście istnieje sprytny sposób, żeby tego uniknąć i nie chodzi o używanie suchej łyżeczki. Do cukiernicy...
-
Zamiennik cukru. Zastąp cukier, a Twój organizm będzie Ci wdzięczny
Zamiennik cukru to substancja, która zastąpi nam cukier w potrawach, bez utraty ich smaku i aromatu. Cukier spożywamy każdego dnia nie tylko w słodyczach czy napojach, ale także w wielu innych produktach spożywczych, których używamy na co dzień...
-
Cena cukru w Niemczech zaskakuje. Polski klient może tylko przetrzeć oczy ze zdumienia
W ostatnich miesiącach cukrowe szaleństwo wszystkim dało się we znaki. Kolejki w dyskontach, limity w sklepach były codziennością. Dzisiaj dostępność kuchennego składnika już się unormowała, jednak jego ceny pozostały wysokie. Jak się okazuje, tuż...
-
Oszustwo "na cukier". Kupił 400 kilogramów, dostał zero. Na osłodę nie zostało już nic
Pewien mieszkaniec Białegostoku znalazł w internecie atrakcyjną ofertę sprzedaży cukru. Niska cena produktu skusiła 64-latka. Po dokonaniu zakupu okazało się jednak, że towar do niego nie dotarł.
-
Limity na zakup cukru zniesione, ale cena nadal przeraża klientów. "Może wzrosnąć nawet dwukrotnie"
Niedawno ustanowione limity na zakup cukru przestają już obowiązywać w wielu sklepach. Wzrost cen spowodował wysoki popyt na podstawowy produkt spożywczy i panikę wśród klientów, że owy składnik zniknie ze sklepowych półek. Sytuacja wróciła do...
-
Masz zapas cukru w domu? Oto co musisz zrobić, aby wciąż był słodki i nie zalęgły się w nim mole
Inflacja ciągnie ceny do góry i wielu z nas robi zapasy różnych produktów, między innymi cukru. Jego dłuższe przechowywanie w niewłaściwy sposób skutkuje utratą słodkiego smaku oraz ryzykiem zalęgnięcia się moli spożywczych. Jak temu zapobiec? Są ...
-
Chciała robić dżemy, zabrakło jej cukru. Znalazła go na Litwie. "Robię zapasy!"
Cukier, a raczej jego brak, jest od kilku dni tematem numer jeden w całej Polsce. Niestety, cukrowe braki nieszczęśliwie zbiegły się z czasem robienia przetworów, a wiadomo, że w tej materii bez słodkiego dodatku ani rusz. Nasza redakcyjna koleżan...
-
Półki z cukrem świecą pustkami. Gdzie jest najtańszy cukier? W internecie cena może zaboleć
Półki z cukrem świecą w sklepach pustkami, bo Polacy zaczęli masowo wykupować ten produkt. Co za tym idzie, cukier stał się towarem deficytowym. Możemy jednak kupić go w internecie - nawet na tony. Musimy liczyć się z tym, że trzeba za to słono...
-
Stewia, erytrytol, ksylitol. Co warto stosować zamiast cukru? Słodkie i zdrowsze zamienniki białego kryształu
Stewia, erytrytol, ksylitol - te zamienniki cukru świetnie sprawdzą się nie tylko jako dodatek do herbaty. Korzystając z nich, możemy upiec ciasto, naleśniki i wiele innych pyszności. Mogą być idealnym rozwiązaniem dla wszystkich, borykających się...
-
Brak cukru w sklepach? Nie panikuj - z łatwością zrobisz zamiennik w swojej kuchni. Potrzebne będą buraki
Ostatnio Polacy wykupują cukier na masową skalę, co spowodowało limity nałożone na klientów oraz wstrzymanie dostaw do wielu dyskontów. Na szczęście nie ma powodów do paniki - cukier bez problemu zrobisz w swojej kuchni, wykorzystując bardzo stary...
-
Biedronka wprowadza limit na cukier - ograniczenia na paragonie. Powód? Wysokie ceny i wzmożony popyt
Popularna sieć sklepów Biedronka wprowadza limit na cukier. Sprzedaż tego kuchennego produktu wygląda teraz zupełnie inaczej - na jednym paragonie może znaleźć się go maksymalnie 10 kg. Absurdalne ceny powodują wysoki popyt, a w wielu sklepach...
-
Co zrobić z syropem po brzoskwiniach z puszki? Jest na to kilka sposobów
Owoce z puszki wykorzystujemy do wielu potraw, jednak często nie wiemy jak wykorzystać syrop po owocach z puszki. W kuchni liczy się kreatywność i nie warto marnować tak dobrych składników. Co zrobić z syropem z owoców z puszki? Co zrobić z syrope...
-
Przepis na domowy budyń - pyszny deser z czasów dzieciństwa. Jak zrobić budyń?
Przepis na domowy budyń to jedna z pyszniejszych i prostszych receptur, które szybko przygotujemy w domu. Kremowy, delikatny, a przede wszystkim zdrowy. Chociaż popularność zyskał budyń w proszku, to warto poświęcić chwilę i przypomnieć sobie smak...
-
Miód nie zawsze jest dobrym zamiennikiem cukru. Sprawdź, na co zwrócić uwagę
Jednym z najczęstszych zamienników cukru jest miód, który uchodzi za zdrowy dodatek. Jednak w rzeczywistości możemy sobie zaszkodzić - okazuje się, że ten produkt wcale nie działa tak korzystnie, jakbyśmy sobie tego życzyli. Co więcej, zastąpienie...
-
Przepis na faworki. Poznaj prosty sposób na karnawałowy deser
Okres karnawału i tłusty czwartek to czas, kiedy lubimy przygotowywać specjalne wypieki. Do takich należą właśnie faworki, zwane również chrustem. Często pomijane kosztem bardziej znanych pączków, ale jakże pyszne. Jak zrobić błyskawiczne faworki?...
-
Tradycyjny rogal świętomarciński jest przepyszny! Oryginalny przepis zawiera składnik, który cię zaskoczy
Rogal świętomarciński to danie tradycyjne, które pochodzi z Poznania. Przepyszny, ale też kaloryczny rogal ma wyjątkową recepturę. Ile kcal ma rogal marciński? Podobno nawet 1200! Wszystko zależy od tego, jak będzie duży. Znamy oryginalny przepis!...
-
Ciasteczka dalgona ze "Squid Game" to teraz hit. Jak je zrobić? Potrzeba dwóch składników
Mamy dziś nie lada gratkę dla wielbicieli serialu "Squid Game". Wiecie, jak zrobić dalgona candy, które pojawiły się w jednym z odcinków? Sprawdźcie koniecznie i podejmijcie wyzwanie.
-
Popularne płatki śniadaniowe będą mniej słodkie o... 59 milionów łyżeczek
Cukier krzepi? Wiele osób słyszało to hasło reklamowe sprzed kilku dekad. Z każdym jednak rokiem odkrywamy, że jego nadmiar zdecydowanie nie jest polecany w diecie. Dlatego w popularnych płatkach śniadaniowych znajdziemy go mniej.
-
Cukier jest praktycznie w każdym domu. Dlaczego tak go uwielbiamy? Swój udział miał znany reportażysta
"Cukier krzepi!" - na pewno słyszeliście to hasło. Ale czy wiecie, kto i kiedy wymyślił to hasło? Podpowiemy, że w sprawę był zamieszamy słynny reportażysta. Sprawdźcie, co jeszcze warto wiedzieć o cukrze.
-
Podatek cukrowy już od 1 kwietnia. Wszystko przez wagę polskich dzieci
Od jakiegoś czasu coraz głośniej mówi się o specjalnej ustawie, która wprowadzi nowy podatek na słodkie napoje. Według doniesień różnych źródeł, ustawa miałaby wejść w życie bardzo szybko, a mianowicie już 1 kwietnia bieżącego roku.
-
Na czym polega różnica pomiędzy jasnym i ciemnym cukrem trzcinowym? Wyjaśniamy
Jeśli spytamy przypadkową osobę, co jest jedną z najczęstszych przyczyn zwiększania masy ciała, jest duże prawdopodobieństwo, że odpowie "słodycze". Jest w tym trochę prawdy, gdyż zbyt duże ilości danych składników nigdy nie są korzystne dla...
-
Antyzdrowotny podatek uderzy w finanse Polaków
W przeddzień Świąt Bożego Narodzenia - 20 grudnia ub. r. - Ministerstwo Zdrowia przekazało do konsultacji społecznych projekt ustawy dotyczący tzw. "podatku cukrowego", który może podnieść ceny napojów w Polsce nawet o 40%. Argumentując nowy podat...
-
Cukier, soda, cytryna - te produkty na pewno masz w kuchni, ale czy znasz ich wszystkie zastosowania?
Cukier i soda oczyszczona są obecne w każdej kuchni, jednak zazwyczaj korzysta się z nich wyłącznie przy gotowaniu. A szkoda! Mogą przecież przydać się chociażby przy przechowywaniu żywności czy sprzątaniu, a potencjał innych produktów żywnościowy...
-
Niedługo możemy zapłacić więcej za słodycze. Ministerstwo Zdrowia chce wprowadzić podatek cukrowy
Planowany na 2022 roku podatek od cukru może uderzyć niemal wszystkich z nas po kieszeniach. Nie jest ważne, że przestaliśmy słodzić kawę lub herbatę. Cukier dodawany jest do wielu produktów, które jemy na co dzień. Jaki jest powód wprowadzenia...
-
Jak zrobić lukier bez cukru pudru? To wcale nie takie trudne, jak myślisz
Lukier to coś, co w w listopadzie i grudniu przygotowujemy bardzo często. W końcu potrzebny jest nam zwłaszcza do dekorowania pierniczków i innych korzennych ciasteczek. Co jednak kiedy nie mamy cukru pudru? Czy jesteśmy skazani na porażkę?...