cukinia
-
Placki z cukinii mogę jeść na okrętkę. Ten przepis bije na głowę klasykę. Są tanie, lekkie i chrupiące
Brakuje pomysłu na lekki, letni obiad? Zamiast katować pierogi, naleśniki i inne mączne specjały, wypróbuj mojego sprawdzonego przepisu na placki z cukinii. Idealnie chrupią, są miękkie, a wnętrze kryje obłędnie smaczną i zieloną niespodziankę....
-
Początek czerwca to czas na cukinię. Zrób z niej smaczne placki, ale mąkę zamień na inny składnik
W upalne dni nie ma nic lepszego niż lekka i zdrowa kuchnia. Z początkiem czerwca warto sięgać po sezonowe warzywa, od których uginają się półki straganowe. Jeśli wpadła ci w oko cukinia, możesz z niej przygotować wiele pysznych dań. Jednak nie ma...
-
Najpierw piekę, potem wrzucam do garnka. Mój przepis na leczo kocha nawet teściowa
Jak zrobić leczo? To jedno z ulubionych dań Polaków i chociaż wywodzi się z Węgier, z wielką przyjemnością zajadamy się spolszczoną wersją potrawy z cukinii i papryki. Przepis na leczo jest bardzo prosty, ja jednak robię je troszkę inaczej. Używam...
-
Ten obiad robię nawet 3 razy w tygodniu. Dzięki temu składnikowi mięso jest bardziej soczyste
Jestem zdania, że do gotowania trzeba podejść z kreatywnością i chęcią poznania nowych smaków. Dzięki temu można uzyskać dania, których nigdy wcześniej nie jadłeś. Jestem przekonana, że o tej potrawie nie wiesz i będzie ona nowością. Dla mnie to c...
-
Dodaj do omleta, pizzy, czy sałatki. Rozpieszczą kubki smakowe. Kwiaty zbierzesz już teraz
Cukinie pielęgnowane w ogrodzie możemy zbierać już w czerwcu. Zanim jednak dojrzeją, najpierw pojawiają się piękne żółto-pomarańczowe kwiaty. Mało kto wie, że również są jadalne. Jak je przyrządzić, by zachwyciły smakiem?
-
Ta sałatka detronizuje ziemniaczaną klasykę na grilla. Dodaje do warzyw ser z Cypru i wychodzą delicje
Marzysz o doskonałej, wiosennej sałatce? Zamiast po raz kolejny szykować na grilla ziemniaczaną klasykę lub nudny miks warzyw ze sklepowym sosem winegret, postaw na szalone połączenie z cypryjskim serem. Tego smaku nie da się podrobić, a co ciekaw...
-
Zbawienie na letnie dni. Chrupiące i delikatne placki z cukinii. Spróbowałam i oszalałam
Delikatna w smaku i aromatyczna, świetnie sprawdza się w letniej kuchni. To uniwersalne warzywo jest bogactwem witamin, a ponadto smakuje obłędnie. Na bazarku rzuciła ci się w oczy cukinia i chcesz zrobić z niej coś pysznego? Zetrzyj ją i przygotu...
-
Zamiast kotletów, napełnij nim to warzywo. Ciocia robi je na każde grillowanie
Niektóre składniki są tak uniwersalne, że można je wykorzystać do różnych dań i dalej smakują świetnie. Tak właśnie jest z tym warzywem. Dodajemy je do sosów, zup, a także wrzucamy na grilla. Wypełnione tym produktem i wypieczone jest jeszcze...
-
Skosztowałam i zapomniałam, jak się nazywam. Tak pysznych kotletów ziemniaczanych w życiu nie jadłam
Kotlety ziemniaczane z cukinią, sosem grzybowym lub marchewką i porem to idealna propozycja na obiad! Sycące, nietuzinkowe i ciekawe w smaku - czego chcieć więcej? Jeżeli szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad, to zdecydowanie zajrzyj do artykułu....
-
Te obłędne sakiewki znikają pierwsze z grilla. Wszystko przez znakomity nabiał prosto z Cypru
Najprostsze rozwiązania, często okazują się być tymi najlepszymi. Właśnie dlatego na ruszt obok karkówki, szaszłyków czy kiełbasy warto wrzucić połączenie cukinii z obłędnym nabiałem. Takie sakiewki nie tylko znakomicie się prezentują, ale i skrad...
-
Koniec z wodnistymi, ciemnymi pieczarkami. Złote triki odmienią smażenie
-
Rosół ci skwaśniał? Błąd z cebulą zrujnuje twój ulubiony obiad
-
Gdzie wyrzucić filtr do wody? Możesz postąpić na kilka sposobów
-
Smaruję, faszeruję i owijam. Tak dobre, że nie starczyło nawet na 2 dni
-
Melitzanosalata. Po pierwszym kęsie nie będziesz chciała jeść nic innego
- Kurczak z suszonymi pomidorami. Kwadrans i masz obiad jak z restauracji
- Zupa ziemniaczana z chrzanem i niespodzianką. Tak pyszna, że chyba zrobię ją na Wielkanoc zamiast żurku
- We Francji rarytas, w Polsce żyła złota. Ile można zarobić na ślimakach?
- Bez udziwnień i sekretnych dodatków. To najlepsza i najłatwiejsza pasta z makreli - kremowa, aż miło
- To warzywny quiz wiedzy. Co druga osoba zgarnie więcej niż 50% punktów!
-
Na majówkę zawsze szykuję tę obłędną przystawkę. Połączenie cukinii i słodkiego sosu jest kosmiczne
Marzysz o obłędnej przystawce, ale nie masz oryginalnego pomysłu? Zamiast komponować z fikuśnymi przepisami postaw na klasykę w nowej odsłonie. Mowa tu o majówkowej cukinii w panierce, która podana w słodkim sosie i ze słonym nabiałem podbije serc...
-
Takie leczo serwuje moja teściowa. Przepis opiera się słodkich warzywach i solidnej wkładce mięsnej
Klasyczne leczo w zestawieniu z naszą polską wariacją to dwa zupełnie inne dania. Klasyczny obiad mojej teściowej to jednak prawdziwa rozkosz dla podniebienia, a wszystko przez kolorową kompozycję warzyw i solidną wkładkę mięsną. Przepis jest...
-
Makaron z cukinii w nowej odsłonie. Poznaj ekspresową sałatkę odchudzającą, którą zrobisz raz-dwa
Nie od dziś wiemy, że pyszna sałatka to samo zdrowie. Może stanowić sycący posiłek lub przekąskę w pracy. Dodatkowo jest prosta i szybka do przyrządzenia. Z początkiem wiosny zaczynamy szukać nowych i ciekawych przepisów. Mimo że sezon na cukinię...
-
O tym daniu może być głośno w twoim domu. Każdy będzie się bić o dokładkę
Banalni proste i szybkie w przygotowaniu dania są jak na wagę złota. Szczególnie przydają się, gdy nie mamy za wiele czasu, by stać w kuchni. Ta potrawa znajdzie swoje miejsce na twoim stole i stanie jest prawdziwym hitem. Mieszanka smaków jest...
-
Bezmięsny obiad wcale nie musi być nudny. postaw na kolorowe warzywa i zapiecz je pod serową pierzynką
Obiad bez mięsa wcale nie musi kojarzyć się z nudą, wręcz przeciwnie! Połączenie tych prostych składników da smaczny, kolorowy i zdrowy efekt. W roli głównej solidna porcja warzyw, w zapiekanej w pod serową pierzynką.
-
Czy można mrozić cukinię? Tak, ale tylko tym sposobem. W przeciwnym razie szkoda czasu
Sezon na cukinię chyli się ku końcowi, co oznacza, że to "ostatni dzwonek" na zakup świeżego kabaczka, z którego przygotujemy wiele smacznych dań. Niektórych wciąż zastanawia, czy cukinię można mrozić. Odpowiedź na to pytanie jest jasna: można,...
-
Do surówki dodałam składnik, który zwykle dodaje się do ciast. Moja mama była w szoku, jakie to smaczne
Dietetycy twierdzą, że do każdego posiłku powinniśmy spożywać porcję warzyw i owoców. Jak jednak przemycić takie ilości zieleniny do codziennej diety? Jednym z dobrych pomysłów jest przygotowanie zdrowej i smakowitej surówki. Ta z marchewką to hit...
-
Odkryłam, jak zrobić smaczniejsze placki z cukinii, a ta porada jest bezcenna. Potrzebujesz tego składnika
Placki z cukinii to nieco mniej popularna wersja tych zrobionych z ziemniaków. Robi się je równie szybko i mają charakterystyczny smak. By trochę go zmienić, dodałam do masy pewien składnik. Podkręca aromat, a placki dużo dzięki temu zyskują. Nie...
-
Aromatyczny i sycący krem z cukinii. Przepis na leniwy, jesienny obiad. Zjedz z grzankami lub prażoną cebulką
Szukasz pomysłu na prosty i zdrowy obiad? Najsmaczniejszą propozycją jest niewątpliwie krem z cukinii. Przepis na tę aromatyczną zupę jest banalnie prosty, wykorzystuje sezonowe warzywa i smakuje obłędnie z dodatkiem chrupiących grzanek. Tym obiad...
-
Dodaj 3 łyżki tej przyprawy i ciesz się najlepszymi faszerowanymi cukiniami pod słońcem. Ten smak deklasuje konkurencję
Faszerowane warzywa to już klasyka. Dobrym nadzieniem można napełnić paprykę, bakłażana, czy też cukinię. Standardowa wersja z mięsem mielonym mogła się jednak wielu osobom już przejeść. Warto urozmaicić farsz i tchnąć w potrawę nowe życie. Z...
-
Do cukinii wbij jajko i zblenduj. Tak smacznych placków jeszcze nie jadłaś
Jesień to sezon nie tylko na dynie i śliwki, ale również na lubianą przez wszystkich cukinię. Można z niej zrobić znakomity i wegetariański pasztet, najróżniejsze przetwory, a nawet słodki dżem. Tym razem postaw jednak na klasykę i przygotuj...
-
Placki z cukinii bez mąki? Pszenny składnik łatwo zastąpisz innym produktem. Podawaj je z ulubionym sosem lub jedz na sucho
Ten Nie da się ukryć, że koniec lata to czas cukiniowego szału. Gospodynie przygotowują cukinie w occie, w orientalnej zalewie lub chrupiącej panierce. Tymczasem tradycyjne placki schodzą na dalszy plan, a to wielka szkoda. To pyszne i sycące dani...
-
Placuszki cukiniowe to lekka, smaczna i zdrowa przekąska. Z tymi dodatkami to istny majstersztyk
Placki z cukinii to pyszna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, więc świetnie sprawdzą się na szybki i prosty obiad lub przekąskę do pracy czy na uczelnię....
-
Warzywne leczo robione "na oko" smakuje najlepiej. Ale zrobimy wyjątek i trochę wam podpowiemy
Warzywne leczo do słoików to doskonała propozycja na zamknięcie smaku lata. Później tylko wystarczy je podgrzać, by obiad był gotowy do podania błyskawicznie. Takie leczo najlepiej smakuje robione "na oko", ale podpowiemy, jakie proporcje będą...
-
Faszerowana cukinia, czyli banalny sposób na kolorowy i smaczny obiad. Wystarczy kilka składników
Jeśli do domowego menu wkradła się nuda, postaw na faszerowaną cukinię. Sezonowe warzywo w tym wydaniu nie ma sobie równych - wszystko to za sprawą obłędnego nadzienia z warzyw i serowej pierzynce, która doskonale dopełni całość. Jest smacznie,...
-
Przepis na "polskie leczo". Nie zadowoli Makłowicza, jednak smakuje obłędnie. Wszystko za sprawą dodatków
Nie ma lepszej pory roku na leczo niż jesień. Kultowe danie, które często gości w polskich domach doda energii, rozgrzeje i zaspokoi głód na długo. Co prawda przygotowane strawy w tej wersji nie spotka się z sympatią Roberta Makłowicza, jednak z...
-
Tradycyjne placki ziemniaczane cię nudzą? Wystarczy zetrzeć sezonowe warzywo, by poznać obłędny smak
Placki ziemniaczane to prawdziwy rarytas w domowym menu. Kultowe, tanie oraz ekonomiczne danie królują zazwyczaj w klasycznej wersji. Warto jednak nieco zaszaleć tej jesieni i dodać do masy nieco świeżości i witamin. W tej roli świetnie sprawdzi s...
-
Dżem z cukinii: odkryj nowe smaki, które rozgoszczą się na stałe na Twoim stole
Dżem z cukinii to zaskakująco łatwy i smakowity przepis, którym możesz zaskoczyć rodzinę i przyjaciół. W świecie kulinarnych eksperymentów czasami najlepsze smaki skrywają się w najmniej oczekiwanych miejscach. Cukinia, zwykle kojarzona z wytrawny...
-
Sałatka z cukinii na zimę: sprawdzony sposób na zachowanie letnich smaków
Sałatka z cukinii na zimę to doskonały pomysł na wykorzystanie obfitości tego aromatycznego warzywa i cieszenie się jego świeżością nawet w chłodniejsze dni. Przygotowana z starannie wyselekcjonowanych składników, zachowa walory odżywcze oraz...
-
Pasztet z cukinii według receptury siostry Anastazji. W tej wersji będzie wilgotny i lekko pikantny
Pasztet z cukinii? Siostra Anastazja robiła go często. Ten przepis jest tak prosty, że wyjdzie nawet największym amatorom. Przy okazji to dobry sposób, by przemycić więcej warzyw do codziennej diety. Biegnij na rynek i kup cukinie, póki są tanie....
-
Taką cukinią wygralibyście konkurs kulinarny. Inne przepisy mogą się jej kłaniać
Cukinia, choć zawiera w sobie sporo wody, jest warzywem, które gdy zostanie dobrze przyrządzone, może wymieść konkurencję. Odpowiednio dobrane składniki sprawiają, że dania z cukinią wyrastają na obiadowych liderów. Czasem potrzeba do tego nieco...
-
Cukinia marynowana na zimę - przepis. Gdy tylko otworzysz słoik, jego zawartość zniknie w mgnieniu oka
Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Na lokalnych targach i małych ryneczkach można kupić ją naprawdę za grosze. Warto więc z tego korzystać, ponieważ cukinia marynowana to świetna przekąska na zimę. Jak ją zrobić i czego potrzebujemy, by cieszyć si...
-
Cukinia po meksykańsku to idealny przepis na przetwory. Raz zrobisz i już nie sięgniesz po inną wersję
Cukinia po meksykańsku to doskonały pomysł na marynatę na zimę. Sezonowe warzywo w tym anturażu smakuje wyśmienicie i idealnie zasili spiżarnie. Przepis jest prosty, nadaje się do obiadów, przekąsek, tapasów i sałatek.
-
Kopytka bez ziemniaków? To żaden wymysł, a kulinarne dzieło sztuki. Wystarczy to zielone warzywo
Tradycyjne kopytka robi się z ziemniaków, podobnie jak wiele innych klusek. Mączyste bulwy używane są do podobnych wyrobów od setek lat, jednak okazuje się, że wcale nie są obowiązkowym składnikiem. Ziemniaki zastąp cukinią i zaskocz wszystkich...
-
Musztarda z tego warzywa staje się totalnym hitem. Wszyscy robili z niego keczup, a nikt nie wpadł na to
Musztarda to świetny dodatek do mięs i warzyw. Doskonale sprawdza się jako składnik marynaty, ale też jako dodatek, który podkręca smak przygotowanych już produktów. W sklepach jest do wyboru wiele musztard, jednak taką można zrobić wyłącznie w...
-
Surówka z cukinią, czosnkiem i serem feta. Dodaj te przyprawy, a obłędnie urozmaicisz obiad
Choć surowa cukinia niekoniecznie stanowi przekąskę smaczną dla każdego, to już w połączeniu z innymi składnikami robi istną furorę. Czosnek, ser feta i aromatyczne przyprawy podbijają smak cukinii i sprawiają, że nachodzi nas ochota na dokładkę....
-
Faszerowana cukinia w tej wersji zachwyci podniebienie. Wszystko za sprawą aromatycznego farszu
Latem przepisów na lekkie, warzywne obiady nie brakuje, jednak jeden to prawdziwa perełka! Mowa tu o faszerowanej cukinii, czyli znakomitym daniu bez grama mięsa. Zielony rarytas wystarczy hojnie wypełnić obłędnym farszem na bazie kaszy i kilku...
-
Błyskawiczne placki z cukinii według przepisu Ewy Wachowicz. Są o niebo lepsze niż ziemniaczane
Placki z cukinii to pyszna alternatywa dla tych wykonywanych z ziemniaków. W środku są miękkie i delikatne, a za zewnątrz złociste i chrupiące. Podane z dodatkami stanowią świetny pomysł na lekki i pożywny obiad. Sprawdź, jak przygotowuje je guru...
-
Zapiekanka z cukinii to wegetariański zamiennik klasycznej lasagne. Obejdzie się bez dodatku makaronu
Jeśli szukasz przepisu na obłędny obiad bez mięsa, zapiekanka z cukinii powinna sprawdzić się doskonale. To oryginalny zamiennik włoskie lasagne, tu jednak w składnie na próżno szukać mięsa czy makaronu. Jest za to solidna porcja sezonowych warzyw...
-
Prosty, smaczny i zdrowy bigos z cukinii. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnej wersji z kapustą
Bigos z cukinii to ciekawa alternatywa dla kapuścianej klasyki. Lekkie, zielone warzywo da charakterystyczny posmak, szczególnie w anturażu pomidorów i świeżych ziół. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, szybkie no i zaspokaja nawet największ...