czebureki

Więcej o:

czebureki

  • Smażone pierogi czebureki - przepis na danie krymskich tatarów

    Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl. Macie ochotę na smażone i sycące danie na obiad? Proponujemy klasyk kuchni ukraińskiej,  który robi się dość prosto, a zachwyci Was bogatym wnętrzem. Przedstawiamy tradycyjny przepis na czebureki  - specjał prosto z Krymu

  • Czebureki, czyli "złote pierogi". Jak je zrobić? Sekretem jest mięso

    Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Czebureki, czyli pierogi w złocistym kolorze, wypełnione aromatycznym mięsem, to danie, wywodzące się z kuchni tatarskiej. Są one bardzo popularne w krajach, w których najczęściej osiedlili się Tatarzy. Podobnie jak wiele dań

  • Wino, bociany i mamałyga

    w Kiszyniowie. Gasimy pragnienie kwasem chlebowym, pogryzamy czebureki, kiszony czosnek, zachwycamy się smakiem dojrzałego melona. Z pociągu przesiadamy się na jeepa i jedziemy podpatrywać drwali, garncarzy i myśliwych w Codru. Statkiem płyniemy w górę Dniestru, skąd roztacza się widok na dzielnicę

  • Ukraina. Kuchnia ukraińska

    : buraczana, śledziowa, czasem bardziej wymyślne, na przykład ozorkowa. Błądząc po Kijowie, można popróbować rozmaitych "darów ulicy", może nienależących do kuchni ukraińskiej, za to powszechnie spotykanych. Nalezą do nich przede wszystkim wywodzące z kuchni tatarskiej czebureki - wielkie płaskie pierogi

  • Litwa. Międzynarodowe Dni Hanzy w Kownie

    Stragany z jedzeniem ciągną się długim szeregiem wzdłuż Niemna, tuż przy jego zbiegu z Wilią. Wędzone kindziuki i bandziuki, sękacze, gotowane cepeliny i smażone czebureki, obok stoiska z lnem, bursztynem, ceramiką, pokazy walk rycerskich i tańca dworskiego z XVI w. Wszystko to z okazji

  • Magiczny Krym. To trzeba zobaczyć na Krymie

    oraz przygotowywany na oczach turystów szaszłyk z baraniny. Do najsmaczniejszych potraw należą: pław, czyli ryż z mięsem baranim i przyprawami, pikantne bakłażany zapiekane z czosnkiem, papryka faszerowana ryżem oraz czebureki, czyli rodzaj smażonego pieroga z niewielką ilością mięsa. Krym słynie z doskonałych win