czubajka kania
-
Pan Tomasz poszedł na grzyby i znalazł okaz, w który trudno uwierzyć. Wygląda jak z Czarnobyla
Ostatnio na jednej z facebookowych grup, która zrzesza miłośników grzybów, pojawił się post, w który aż trudno uwierzyć. Pan Tomasz, jeden z najbardziej aktywnych członków, pochwalił się swoim znaleziskiem. Na pierwszy rzut oka na załączonym zdjęc...
-
Moja babcia robi ten przysmak każdej jesieni. Najpierw zbiera kanie, a potem smaży je w tym cieście. Są palce lizać
Nie wiesz, jak przygotować kanie? Sposobów jest wiele i każdy jest smaczny. Mimo to kanie w mleku wyróżniają się swoją delikatnością i czasem przyrządzenia. To pyszne danie z grzybów zrobisz już w pół godziny, a zasmakuje nawet wymagającej teściowej.
-
Grzyby podobne do kani są śmiertelnie trujące. Wystrzegaj się tych "bliźniaków"
Czubajka kania to smaczny i dość charakterystyczny grzyb, który grzybiarze chętnie wkładają do swoich koszyków. Mimo specyficznego wyglądu istnieje ryzyko groźnej pomyłki. Jest bowiem kilka gatunków, które łudząco ją przypominają. Dlatego należy...
-
Takiej rezerwacji nikt jeszcze nie widział. Koło grzybów wbił tabliczkę, potem... dostał niespodziewanego SMS-a
Ten wpis rozbawił setki internautów. Rezerwacja dorodnych kani w jednym z polskich lasów sama w sobie jest zabawna. W połączeniu z żartem, który powstał na podstawie zdjęcia, cała sytuacja stała się powielanym w internecie memem. O co dokładnie...
-
Mistrzowskie kotlety z sowy. Jak usmażyć kanię, żeby bosko chrupała przy każdym kęsie? Przyda się mleko
Czubajka kania, inaczej nazywana sową to chyba najsmaczniejszy grzyb, jaki rośnie w naszych lasach i łąkach. Jest pyszna w każdej postaci, ale nic nie pobije kotletów z sowy. Jak je przyrządzić, żeby były chrupiące i delikatne zarazem? Z pomocą...
-
Grzyb podobny do kani? Ten "bliźniak" świetnie ją imituje, ale jego zjedzenie może skończyć się tragedią
Kiedy grzyb podobny do kani znajdzie się w naszym koszyku, mogą nas czekać tragiczne konsekwencje. Muchomor sromotnikowy, bo o nim mowa, łudząco przypomina popularny i pożądany przez wielu okaz. Jak nie zaliczyć wpadki w lesie? Podpowiadamy, jak...
-
Jak zbierać kanie i nie mylić z muchomorem? Warto skorzystać z porad doświadczonych grzybiarzy
Czubajki kanie są bardzo pożądane przez grzybiarzy, ale równie często mylone z muchomorami. Jak uniknąć dramatu? I co zrobić z młodymi, nierozwiniętymi okazami? Ta wiedza to prawdziwy "must-have" dla każdego zapalonego grzybiarza.
-
Kania czy muchomor? To musisz wiedzieć przed grzybobraniem. Pierścień pomoże w ich odróżnieniu
Czubajka kania to jadalny i bardzo smaczny grzyb. Przez wielu uważany za lepszy od szlachetnych borowików i wszystkim znanych kurek. Jednak wybierając się na grzybobranie trzeba mocno uważać i być czujnym. Smaczny grzyb ma swojego sobowtóra, a...
-
Jak odróżnić kanię od muchomora sromotnikowego? Pomyłkę można przypłacić życiem. Zapamiętaj te różnice
Czubajka kania to jeden z bardziej pożądanych grzybów przez miłośników darów lasu. Ale jak ją odróżnić od muchomora sromotnikowego? Na te cechy zwróć uwagę, aby uniknąć tragicznej pomyłki.
-
Leśnicy z Radomia kuszą kaniami a la schabowy. "Co zrobić, jak człowiek pazerny?"
Sezon na grzybobranie już się całkiem rozkręcił. W lasach można natrafić na masę smacznych okazów. Wśród nich rozłożyste kanie. Aż żal nie przerobić ich na kotlety. "Schabowe" oczywiście.
-
Tak naleśniki robi Ania Starmach. Ten kremowy składnik jest obowiązkowy
-
O jej dokładkę można się bić. Przebija pomidorową, a nawet rosół
-
To prawdziwa bomba witaminowa. Nie każdy wie, że rośnie w PolsceMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Makowiec w kratkę, który wygląda, ale i smakuje. Oto sposób Ewy Wachwoicz
-
Wczoraj zrobiłam je na obiad i zniknęły w 5 minut. Dziś zrobię je ponownie
- Czegoś takiego nie możesz ominąć. Od razu przygotuj drugą porcję
- Oto najlepsza sałatka, jaką kiedykolwiek jadłam. To sprawdzony hit na imprezę lub święta
- Takich krokietów jeszcze nie było. W roli farszu śniadaniowy rarytas
- Kotlety mielone znów wyszły za suche? Łyżka tego sosu załatwi sprawę
- Bez czekania, do tego nie potrzebujesz nawet miksera. Zrobisz go raz-dwa