dania mięsne
-
Teraz zwykle robi się go inaczej. Wiele osób uważa, że w tej wersji schabowy jest dużo lepszy
Kotlety schabowy ugruntował sobie silną pozycję w kuchni polskiej już lata temu. Po raz pierwszy schab w panierce został wspomniany przez Lucynę Ćwierczakiewiczową w książce "365 obiadów za pięć złotych" z 1860 roku. Od tamtej pory jego popularnoś...
-
"Schabowe" z mortadeli królowały w PRL-u. "Takiej mortadeli, jak była kiedyś, to już nie będzie"
Potrawy, które powszechnie jadło się w PRL-u, współcześnie pozostają raczej ciekawostką niż stałym elementem codziennego menu. Od czasu do czasu jednak wpadamy w nostalgiczny nastrój i mamy ochotę powspominać dawne smaki. Chcielibyśmy więc...
-
Kotlety pożarskie - soczysta alternatywa dla mielonych. Przygotuj mięso w ten sposób, a zniknie z talerzy błyskawicznie
W domowym menu obiadowym królują tradycyjne dania i smaczne przepisy. Warto jednak nieco urozmaicić klasykę - kotlety pożarskie to ciekawa, soczysta alternatywa dla mielonych czy schabowego. Sekret smaku tkwi w dokładnym posiekaniu mięsa i...
-
Jak zrobić gulasz? Najlepszy efekt gwarantuje domowa receptura bazująca na dużej ilości mięsa i warzyw
Gulasz to niemalże piedestał wśród domowych specjałów. Danie syci, rozgrzewa i poprawi humor w mroźne dni. Ważne jest jednak przygotowanie według babcinych zasad - mowa tu o odpowiednim składzie, dużej porcji mięsa i warzyw, odrobinie bulionu i...
-
Strogonow - przepis na rozgrzewającą klasykę. Kwintesencja smaku tkwi w mięsie i kolorowych dodatkach
Strogonow to jedno z dań, które najlepiej smakują w chłodne, zimowe dni. Przepis jest pełen aromatów dzięki mięsie, warzywom, kolorowym dodatkom i przyprawom. Przygotowanie tego rarytasu wcale nie jest trudne, a efekt gwarantuje zadowolenie...
-
Schab suchy jak żarty w "Familiadzie"? Robert Makłowicz ma niezawodny patent, by był soczysty
Suche żarty Karola Strasburgera, którymi prowadzący "Familiadę" sypie jak z rękawa, na stałe wpisały się do polskiej popkultury. Trudno wyobrazić sobie bez nich ten teleturniej. Co innego schab. Ten większość osób wolałaby wcinać mięciutki i...
-
Schab z jajkiem - przepis Roberta Makłowicza. "Spisywałyśmy z mamą przed telewizorem"
Schab pieczony to jedno z najpopularniejszych dań świątecznych. Można przyrządzić go na wiele sposobów, a my wybraliśmy wersję nadziewaną jajkiem z przepisu Roberta Makłowicza, którą kucharz gotował w jednym ze swoich programów. Recepturą podzieli...
-
Kiełbasa nacinana jest Polakom doskonale znana. Za oceanem robi furorę. "Nie wierzę"
Z nacinaną kiełbasą zetknął się chyba każdy, kto kiedykolwiek robił grill lub uczestniczył w takim spotkaniu. Nie jest to więc traktowane jako coś nadzwyczajnego. Okazuje się jednak, że z takiej kiełbasy można wyczarować coś, co zachwyci nawet...
-
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym, czyli pomysł na pożywny obiad. Klucz to sparzenie kapusty
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym to ciekawy pomysł na obiad. Sam przepis jest prosty, ale i nieco czasochłonny. Aby gołąbki wyszły idealne, ważne jest prawidłowe sparzenie kapusty.
-
Pomysł na obiad z mięsem. Kilka prostych i szybkich przepisów, które urozmaicą codzienne posiłki
Pomysł na obiad z mięsem nie musi być ani skomplikowany, ani czasochłonny. Udowadniają to przepisy, którymi się z wami podzielimy. Dania te nie wymagają ogromnych umiejętności kulinarnych, ale nasycą wszystkich domowników.
-
Proste ciasto kokosowe bez pieczenia. Smaku nie opisze nawet tysiąc słów
-
Matteo Brunetti pokazał swój sernik. "Jest niesamowicie smaczny, 10/10"
-
Nawodnienie ma kluczowe znaczenie dla naszego organizmu. Jak zadbać o jego prawidłowy poziom? Jaką wodę wybrać?MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Naleśniki - przepis. Będą dużo pyszniejsze i delikatne, jeśli dodasz składnik znany z sernika i nie jest to twaróg
-
Jajko po ugotowaniu ma siną obwódkę? Nie każdy wie, o czym to świadczy
- Rośnie inflacja i liczba kradzieży. "Kradną masło, bo jest drogie, olej, słodycze"
- #mistrzowiewkuchni - odkrywamy sekrety perfekcyjnego duetu.
- Zakwas na żurek i barszcz w jednym. Nie ma tu ani mąki pszennej, ani żytniej
- Ten składnik sprawi, że jajecznica będzie puszysta i delikatna
- Boisz się, ze jajko jest zepsute? Podpowiemy, jak łatwo to sprawdzić
-
Mięso już zawsze będzie mięciutkie. Wystarczy zastąpić wodę innym dodatkiem
Pyszny sos, doskonałe dodatki i... twarde mięso. Jak uniknąć takiej wpadki? Jest sposób, dzięki któremu mięso zawsze wyjdzie idealnie miękkie i soczyste. Zamiast wody trzeba dodać inny składnik. Jaki?
-
Kotlety schabowe z maślanką. Prosty sposób, by były niesamowicie chrupiące
Kotlety schabowe to danie, które chyba najczęściej ląduje na polskich stołach. Dobrze usmażone kotlety, podawane zwykle z ziemniakami i mizerią, to smaczny i bardzo sycący obiad. Chcecie przygotować je w nieco innej wersji? Oto prosty przepis na...
-
Kofty z grilla. Co zrobić, żeby mięso było pyszne i soczyste? Jakie mięso wybrać?
Kofty to popularne danie w kuchni greckiej i tureckiej. Są to szaszłyki z mięsa mielonego, najczęściej przygotowywane z jagnięciny lub wołowiny. W Polsce najczęściej przygotowuje się je z mięsa mieszanego wieprzowo-wołowego. Jakie mięso na kofty z...
-
Boczek pieczony - przepis na wędlinę własnej roboty. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem
Miłośnicy dań mięsnych będą zachwyceni przepisem na boczek pieczony w przyprawach. Tak przyrządzone mięso jest niezwykle aromatyczne i naprawdę pyszne. Idealni sprawdzi się jako domowa wersja wędliny do kanapek. Spróbujcie sami.
-
Soczyste i aromatyczne klopsiki szefa kuchni. Nie zapomnij o lodówce, a wyjdą doskonałe
Jak zrobić pyszne i soczyste klopsiki? Australijski szef kuchni dodaje do nich bulion, dzięki któremu mięso nie jest suche, a w trakcie przygotowywania wstawia je na godzinę do lodówki, żeby mięso się skonsolidowało. Sprawdźcie, jak zrobić...
-
Strogonow według przepisu Ewy Wachowicz. Kwintesencja smaku i aromatu tkwi w odpowiednim wywarze
Pożywny, niezwykle smaczny i aromatyczny strogonow z dodatkiem pieczarek to rozgrzewające i sycące danie, idealne na chłodne dni. Przygotowanie tego dania wcale nie jest trudne. Sprawdzona receptura Ewy Wachowicz, pomoże ci przygotować pyszne dani...
-
Schab po bałkańsku - mięsny przysmak dla fanów leczo. Co sprawia, że ten przepis jest taki pyszny?
Fanów leczo nie brakuje, a my mamy pomysł na mięsne danie w tym stylu - schab po bałkańsku. Idealne na obiad lub jako poczęstunek dla gości. Wypróbujcie koniecznie!
-
Czebureki, czyli "złote pierogi". Jak je zrobić? Sekretem jest mięso
Lubicie dania mięsne? To na pewno zasmakują wam czebureki. Złociste pierogi wypełnione mięsnym farszem to ciekawa propozycja na obiad lub kolację. Sprawdźcie, jak je zrobić.
-
Przepis na bogracz. Nie zapomnij o boczku, a wyjdzie idealny
Bogracz to specjalny kociołek, w którym przygotowuje się potrawy nad ogniskiem. Tą samą nazwą określa się czasem zupę gulaszową, która jest przyrządzana w tym naczyniu. W warunkach domowych oczywiście można użyć zwykłego garnka. Jak wygląda przepi...
-
Co zrobić, żeby wołowina nie była twarda jak podeszwa? Liczy się nie tylko obróbka, lecz także krojenie
Planujesz przygotować danie z wołowiną w roli głównej, ale obawiasz się, że mięso będzie twarde i niesmaczne? Mamy kilka porad dotyczących przygotowania wołowiny, dzięki którym już nigdy nie będzie jak podeszwa.
-
Zupa gulaszowa według Jakuba Kuronia jest gęsta i sycąca. Jeden trik dodaje jej głębi
Co podać na obiad, by dobrze się najeść i rozgrzać? Zupa gulaszowa według Jakuba Kuronia będzie doskonałym rozwiązaniem. Gęsta i sycąca zupa zawdzięcza swój intensywny smak jednemu składnikowi. Jakiemu? Sprawdźcie przepis.
-
Pieczeń świąteczna na różne sposoby. Mamy trzy pyszne przepisy
Jak zrobić pyszną pieczeń na Święta? To wcale nie jest takie trudne, a satysfakcja i smak są gwarantowne. Sprawdźcie trzy przepisy na pieczone mięso, które można podać w Boże Narodzenie.
-
Klopsiki z soczewicy w sosie pomidorowym
Klopsiki to pyszny obiadowy klasyk, który bez problemu przygotuje każdy. Co istotne, kotleciki można przyrządzić także w wersji wegetariańskiej. My proponujemy przepis, w którym wykorzystacie soczewicę i kaszę jaglaną. Do tego tradycyjny sos...
-
Pieczeń wieprzowa. Jak zrobić miękką i soczystą? Jeden krok jest kluczowy
Co zrobić, aby pieczeń wieprzowa wyszła idealnie miękka i soczysta? Dobre przygotowanie mięsa to klucz do sukcesu. Wyjaśniamy, jak to zrobić krok po kroku.
-
Rumsztyk z cebulką poleca się na rodzinny obiad. Wołowy czy wieprzowy? Jak go przygotować?
Rumsztyk w towarzystwie dużej ilości aromatycznej cebuli to ciekawa i smaczna propozycja na rodzinny obiad, tuż przed długim spacerem. Szukasz pomysłu na rumsztyk z cebulką? Sprawdź poniższe propozycje.
-
Co zrobić z mięsa mielonego? Sprawdź superszybkie danie z tego, co masz pod ręką. Mamy mnóstwo propozycji
Co zrobić z mięsa mielonego? Zastanawiasz się, co przygotować zamiast tradycyjnych kotletów, a może nie masz czasu na pracochłonne menu? Sprawdź z nami prosty i szybki przepis na makaron z mięsem mielonym i wiele innych propozycji na pyszny obiad.
-
Na murawie dziś Francja-Niemcy, a na Hapsie kulinarne starcie Euro. Kto wygra? Coq au vin czy Sauerbraten?
Dziś kolejne rozgrywki w ramach Euro - tym razem na murawie zmierzą się m.in. Francja i Niemcy. Z tej okazji mamy dla was kolejną propozycję kulinarnej rozgrywki: francuski kurczak w winie czy niemiecka pieczeń? Sprawdźcie przepisy!
-
Po weekendowym grillowaniu zostało wam mięso? Sprawdźcie, jakie dania z niego zrobić
Po weekendowym grillu zostało wam upieczone mięso lub kiełbaski? Świetnie, to znaczy, że połowa obiadu na jutro już gotowa. Sprawdźcie, co zrobić z pozostałościami mięs z grilla
-
Jak zrobić polędwiczki wieprzowe na obiad? Proste przepisy
Polędwiczki wieprzowe z sosem to pyszna propozycja na sycące danie obiadowe. Dziś mamy dla was dwie propozycje na przyrządzenie takiego dania. Sprawdźcie, jak zrobić polędwiczki wieprzowe na obiad.
-
Obiad w rękawie do pieczenia. Przepisy na turbosoczyste mięsa - idealne nie tylko na święta
Pieczone mięso to doskonała propozycja na obiad - nie tylko ten świąteczny. Jak je upiec, by było pyszne, aromatyczne i soczyste? Mamy dziś dla was przepisy na mięso pieczone w rękawie, które zawsze się udają.
-
Żeberka na wiele sposobów - pieczone, w kapuście, w miodzie, po koreańsku
Żeberka są niezwykle smaczne i soczyste. Konieczne jest jednak ich właściwe przygotowanie. Oto sprawdzone przepisy na żeberka w różnych odsłonach.
-
Australijskie babeczki z mięsem i pieczarkami - zamiast pasztecików [PRZEPIS]
Chcesz podać barszcz na przyjęciu? A może tym razem zaserwujesz do niego coś innego niż paszteciki? W zamian proponujemy australijskie babeczki z mięsem i pieczarkami. Chrupiące, złociste ciasto skrywa aromatyczne nadzienie.
-
Jak zrobić sznycel mediolański? Pyszna alternatywa dla schabowego [PRZEPIS]
Sznycel mediolański (czyli cotoletta alla milanese) to - obok risotto alla Milanese - jeden z przysmaków północnych Włoch, a konkretnie regionu Lombardii. Złocisty i chrupiący z zewnątrz, delikatny w środku, świetnie smakuje z opiekanymi ziemniaka...
-
Grzyby marynowane - co można z nich przyrządzić? Zobaczcie, jak wykorzystać grzyby marynowane w daniach i przekąskach
Grzyby marynowane znajdują się w spiżarniach wielu z nas. Po dobrym sezonie grzybowym - albo kilku takich z rzędu - w piwnicy może zgromadzić się spora liczba słoików. Co zrobić z grzybów marynowanych? Jak je jeść? Podpowiadamy!
-
Wątróbka - jak ją przyrządzać, by była najlepsza? Wyjaśniamy i mamy przepisy
Wątróbka to wciąż jedno z najbardziej kontrowersyjnych dań na naszym stole. Wiele słyszy się o jej właściwościach zdrowotnych, bogactwie składników odżywczych, ale u wielu osób znajduje się na liście potraw, których spożywania stanowczo odmawiają....
-
Knysza - przysmak z Dolnego Śląska, czyli kebab po polsku. Jak to się robi? [PRZEPIS]
Knysza jest bardzo dobrze znana mieszkańcom Wrocławia i całego Dolnego Śląska. Ci, którzy raczej w te rejony Polski nie zaglądają, mogą nie znać tej potrawy lub mylnie utożsamiać ją ze "spolonizowanym" kebabem. Jak przyrządzić to danie?