dania obiadowe
-
Ta pomidorowa to Madonna wśród przepisów. Najlepsza dzięki 2 składnikom i jednemu trikowi
Zupa pomidorowa jest absolutnym klasykiem polskich obiadów i jeżeli nie wiadomo, co ugotować, żeby wszystkim smakowało, na stole najpewniej pojawi się pomidorówka. Jednak pomidorówka pomidorówce nierówna i dziś mamy przepis na zupę, którą można be...
-
Zielone, kremowe i pachnie jak w restauracji. Danie tak dobre, że będzie śnić ci się po nocach
Jakie warzywa można dać do risotto? Delikatny smak ryżu doskonale łączy się z wieloma dodatkami. Świetnie pasują grzyby, groszek, cukinia, dynia czy nawet pieczony kalafior. Jednak wiosną wybór pada na zielony przysmak. Wzbogaca danie wyglądem i...
-
Przepis z babcinej kuchni. Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Wrzuć 3 dodatki i usmaż kotlety
Chyba każdemu z nas zdarzyło się ugotować za dużo ziemniaków i zaczynało się główkowanie, co z nich zrobić. Wyrzucić - szkoda. Zjeść - można, ale suche, odgrzewane ziemniaki nie są już takie smaczne. Z pomocą przyjdzie przepis na pyszne ziemniacza...
-
Tego przepisu na zupę pomidorową nie znasz. Zrób ją po włosku i patrz, jak bliskim cieknie ślinka
Nie tylko Polacy są fanami zup, Włosi także mają się czym pochwalić. Nasi rodacy szczególnie upodobali sobie właśnie kuchnię włoską i jeden przepis z pewnością skradnie nasze polskie serca. Chodzi o zupę, która bardzo przypomina naszą pomidorówkę....
-
Po ten krupnik zawsze ustawia się kolejka. Sekret jego smaku tkwi w... triku z patelnią
Klasyczny krupnik, pełen zapachu i bogaty w składniki to jedna z najbardziej lubianych polskich zup. Wydaje się banalny, ale wystarczy jeden drobny błąd, by stracił cały urok i smak. Jak go zrobić, by każdy pytał o przepis?
-
Zupa gotowa w pół godziny. Nieoczywiste połączenie sprawiło, że od razu zniknęła z garnka
Szybka zupa z mięsem mielonym? Brzmi zwyczajnie, ale gwarantujemy, że to nie będzie kolejna nuda na talerzu. Ten przepis zaskakuje smakiem, prostotą wykonania i głównym składnikiem, który sprawia, że nikt nie tęskni już za ogórkową.
-
Z tych grzybów robię najlepszą zupę. Znika z garnka z prędkością światła i nikt nie pyta o pieczarki
Polacy wyjątkowo ukochali sobie dania z grzybami i na naszych stołach bardzo często pojawiają się pierogi z grzybami, krokiety, różne makarony i oczywiście zupy. W sezonie często serwujemy zupę ze świeżych, leśnych grzybów, poza sezonem oczywiście...
-
Zupa z botwinki prawie po babcinemu. Zamień jeden składnik, a będzie jeszcze lepsza
Chyba wszyscy możemy zgodzić się z twierdzeniem, że zupa z botwinki to absolutnie najlepsza wiosenna zupa. Na ten smak czekaliśmy od sierpnia zeszłego roku i w końcu młode pędy buraków pojawiły się w sklepach i na straganach. Najlepszą zupę z...
-
Babcie z Podkarpacia robią najlepsze kotleciki. Spróbujesz i zapomnisz o mięsnych i ziemniaczanych
Kuchnia podkarpacka słynie z prostoty i wyjątkowych potraw, które w innych częściach Polski są mało znane. Możemy wymienić choćby fuczki, proaziaki lub wareniki. Mało kto jednak zna, a pewnie jeszcze mniej osób jadło, pyszne podkarpackie kotleciki...
-
Nazwa brzmi obco, ale smak znajomy. Ciocia z Poznania zrobiła szagówki. Każdy chciał dokładkę
Poznańskie szagówki budzą zaciekawienie nazwą i sposobem przygotowania. Choć są znane głównie w Wielkopolsce, z pewnością goszczą na stołach w całej Polsce - tylko pod innym określeniem. Niezwykle proste w przyrządzaniu, a zawsze robią wrażenie.
-
Gdy chcę zaskoczyć rodzinę, robię tę zupę. Tak aromatyczna i smaczna, że pomidorowa się chowa
Na obiad podajesz w kółko to samo i masz wrażenie, że twoi bliscy po cichu liczą na jakąś nowość? To świetnie się składa, bo mamy doskonały przepis na pyszną, aromatyczną, czerwoną zupę. Nie będzie to zwykła pomidorowa, chociaż pomidory też się...
-
Obiad jak od włoskiej babci. Jak zrobić lasagne? Wlej trochę do mięsa, aromat cię powali
Polacy wyjątkowo upodobali sobie dania kuchni włoskiej i nie ograniczamy się już do pizzy i sałatki caprese. Nasz dzisiejszy przepis to klasyka kuchni włoskiej i na pewno zdarzyło ci się kupić gotową do podgrzania lasagne w markecie. Z chęcią...
-
Pyszna i zdrowa zupa z dawnych lat. Zrobisz ją na rosole, a ważne są maciupkie kuleczki
Dziś mamy dla was przepis, który większości kojarzy się z przysmakiem z dzieciństwa. Ta zupa często gościła w szkolnych i przedszkolnych stołówkach, a babcia gotowała mi ją w nagrodę za dobre oceny w podstawówce. Jednak zupa grysikowa nie musi się...
-
Ulubiony dodatek Polaków do obiadu. Kapusta zasmażana wyjdzie idealna dzięki metodzie paska
Chyba zgodzimy się, że kapusta zasmażana to ulubiony dodatek obiadowy większości Polaków. Idealnie pasuje do schabowego, wołowych bitek, roladek lub golonki. Dziś mamy dla was sprawdzony przepis na idealną kapustę zasmażaną. Wychodzi gęsta i...
-
Zabielasz pieczarkową śmietaną? Jest lepszy sposób. Tak kremowa i aromatyczna jeszcze nie była
Zupa pieczarkowa to jeden z takich obiadowych pewniaczków w naszych domach i nie ma w tym nic dziwnego. Pieczarkowa jest łatwa, dość szybka w wykonaniu i niezbyt droga, ale z naszym dzisiejszym przepisem jest także dużo, dużo pyszniejsza niż...
-
Kotlety schabowe wychodzą chrupiące i soczyste. Mleko zostawiłam w lodówce
Mimo że kotlety schabowe tłucze się niemal co niedziela w większości polskich kuchni, nadal sporo osób popełnia błędy, przez które kotlety wychodzą twarde i niesmaczne. Mięso, choć może wydawać się toporne, potrzebuje bowiem, by odpowiednio się ni...
-
Trzy rodzaje mięsa, garnek i gwarantowana wojna o dokładkę. Majówka bez niego nie istnieje
Kociołek z ogniska jest nieodłącznym elementem moich spotkań z rodziną, szczególnie w majówkę. Każdy z członków dodał coś od siebie - jedni eksperymentowali z przyprawami, inni z rodzajem mięsa. Dziś nasza potrawa to połączenie różnych smaków, któ...
-
Sezon trwa, więc zrób tę zupę. Młoda kapusta nigdy nie była tak pyszna
Chyba zgodzimy się z twierdzeniem, że młoda kapusta to jedna z najlepszych rzeczy, których możemy doświadczyć wiosną. Jest pyszna w każdej postaci, ale chyba najpyszniejsza jest klasyczna zupa z młodej kapusty. Jak ją zrobić, żeby smakowała jak od...
-
Siekam, dodaję kilka rzeczy i smażę. Mięso z rosołu zamieniam w najlepsze kotlety
W niedzielę oczywiście był rosołek i zostało ci sporo mięsa? Możesz zrobić z nim kilka rzeczy: zamrozić i kiedyś zrobić farsz do pierogów lub krokietów, możesz zrobić potrawkę z marchewką i groszkiem lub podać w sosie chrzanowym. Możesz też zrobić...
-
Nigdy więcej dżemu i twarogu. Teraz naleśniki nadziej tym. Okrzykniesz je najlepszymi
Naleśniki z mięsem, choć mniej popularne znajdą miejsce na niejednym stole. Są sycące i łatwe w przygotowaniu. Jednym z najlepszych wyborów są te w stylu greckim, które łączą ulubione dodatki z orzeźwiającym sosem.
-
Ukulałam, rzuciłam na patelnię i zdrowy obiad z mięsa mielonego gotowy. Magda Gessler byłaby dumna
Po świątecznym ucztowaniu szukasz lżejszej alternatywy? Nie ma się co dziwić, bo pieczenie, kiełbasy i sałatki z majonezem potrafią obciążyć żołądek. Idealnym rozwiązaniem będzie zdrowy obiad z mięsa mielonego, czyli pulpeciki w koperkowym sosie....
-
Na obiad podam fenomenalną zupę z sałaty. W surówce tylko by się zmarnowała
Sałatę można kupić w marketach i dobrych warzywniakach przez cały rok, ale chyba zgodzimy się, że najpyszniejsza jest wiosną i wczesnym latem. W niektórych ogródkach zaczęły pojawiać się już nieśmiało pierwsze główki i jeśli masz już "swoją" sałat...
-
10 minut z air fryerem i miałam gotowy obiad. Rodzina spróbowała i nie chciała wyjść bez przepisu
Frytkownica beztłuszczowa sprawia, że przygotowywanie potraw jest szybsze, zdrowsze i wygodniejsze. Choć najczęściej kojarzy się z chrupiącymi frytkami, jej możliwości sięgają znacznie dalej. Jednym z najlepszych dań, które można przygotować, jest...
-
Zapiekane naleśniki zmiatają inne z planszy. Wyrazisty farsz potrzebuje tych przypraw
Nie wiem, czy na świecie znajdzie się chociaż jedna osoba, która w ogóle nie lubi naleśników. Można bardziej lubić na słodko, bardziej lubić na słono i właśnie dla tych drugich mamy dziś coś fantastycznego. Faszerowane naleśniki po meksykańsku to...
-
Zupa kalafiorowa jest nijaka? Dwie przyprawy powinny być świętością
Zupa kalafiorowa nie jest traktowana jako wykwintne danie, które nadaje się na świąteczny stół lub podczas rodzinnych uroczystości, a to błąd. Zupa kalafiorowa ma wielki potencjał i nasz dzisiejszy przepis z pewnością to udowodni. Zupa kalafiorowa...
-
Sezon wystartował, więc bierz się za gotowanie. Ten makaron wiosną nie ma sobie równych
Na to warzywo czekaliśmy z niecierpliwością cały rok i w końcu na straganach i w marketach pojawiły się zielone pęczki. Szparagi to zdecydowanie jedne z najsmaczniejszych warzyw, ale można je kupić tylko wiosną (mrożone to już nie to samo). Z tej...
-
Tłuczesz kotlety przez folię? Od teraz przestaniesz. "Prowadzi do dysfunkcji narządów"
Schabowe to jeden z największych przysmaków polskiej kuchni. Ich przygotowanie nie jest trudne, ale już na samym początku wiele osób popełnia błąd. Katarzyna Bosacka zapytała ekspertkę, czy można tłuc kotlety przez folię.
-
Poszatkuj, ugnieć i dodaj do mięsa. Te kotlety mielone zapamiętasz do końca życia
Podobno wszyscy Polacy to jedna rodzina, ale w rodzinach zdarzają się różne rzeczy, które nas różnią. Nie różnią nas jednak miłość do wiosny i miłość do kotletów mielonych. Dziś ta miłość może eksplodować, jeśli spróbujesz naszego przepisu. Jak...
-
Po świątecznym przejedzeniu zrób tę wiosenną zupę. Bez tych kulek nie będzie tak dobra
Po dwudniowym świętowaniu za stołami mamy lekki przesyt żurków, majonezu, ciężkich sałatek i kiełbas. Jednak coś zjeść trzeba i dziś mamy dla ciebie przepis na pyszną, lekką i wiosenną zupę koperkową. Jeśli masz trochę bulionu lub rosołu, zrobisz ...
-
Nie lubię marnotrawstwa, więc serwuję zapiekankę z wielkanocnych resztek. Posmakuje fanom żurku
Przed świętami wielkanocnymi spędzamy w kuchni dużo czasu. Przygotowujemy różne pyszności, żeby goście mieli w czym wybierać. Niestety zdarza się, że sporo jedzenia nam później zostaje. Na ratunek przychodzi zapiekanka ziemniaczana z resztek z...
-
Nie zjesz bardziej amerykańskiej potrawy, niż to mięso. I wcale nie mówimy o burgerach
Żeberka można przyrządzić na wiele rozmaitych sposobów. Dlaczego więc nie zrobić tego po amerykańsku? Mięso w tym sosie przypadnie jednak do gustu nie tylko fanom zachodnich smaków. Jak piec żeberka w brytfannie?
-
Ten obiad zrobisz w dwie minuty. Mięso jest tak soczyste, jak spod ręki szefa kuchni
Czasu brak, obowiązków masa, ale przydałoby się zjeść pyszny, domowy obiad? Mamy na to patent. Dziś zmienimy twoje myślenie o szybkich obiadach i zdradzimy przepis na obłędnie pyszny i delikatny schab. Wystarczy ci gorąca patelnia i kilka dodatków...
-
To chyba najlepsze udka na świecie. Marynata z soku owocowego podkręca smak. Popisowe danie na święta
W wielu domach nie ma świątecznego obiadu bez mięsa. Na obiad wielkanocny proponujemy ćwiartki z kurczaka. To popularne i proste w przygotowaniu danie może smakować zupełnie inaczej, jeśli odpowiednio je zamarynujemy. Bo marynata to coś, co wpływa...
-
Dodałam do placków z cukinii dwie rzeczy i tę przyprawę. Tak pyszne, że już nie zrobię inaczej
Chociaż do wakacji zostało nam jeszcze sporo czasu, nic nie stoi na przeszkodzie, by na obiad lub podwieczorek zrobić iście wakacyjny przysmak. Placki z cukinii zdecydowanie do takich należą, a z naszym dzisiejszym przepisem są po prostu obłędne....
-
Zupy klopsikowej nie zabielam śmietaną. Używam innego składnika. Smakuje lepiej i jest kremowa
Zupa klopsikowa to miła odmiana od klasycznych, chociaż już nieco oklepanych zup jak pomidorowa, kalafiorowa czy krupnik. I chociaż wersji zupy klopsikowej jest kilka, dziś mamy zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów. Ważne jest mięso, to...
-
Weź passatę, paprykę i konkretny makaron. Już nie spojrzysz na zwykłą pomidorówkę
Pomysły na obiad powoli ci się kończą i na okrągło robisz tylko pomidorową lub krupnik? Specjalnie dla ciebie mamy przepis, który zamieni twoją kuchnię w restaurację serwującą południową kuchnię. Będzie aromatycznie, pysznie i pożywnie, a to za...
-
W Wielkim Tygodniu babcia gotowała tę zupę. Nazywała się śmiesznie, a podstawą były jajka
Moja rodzina od pokoleń była dość mocno związana z tradycją i najlepiej było to widać w kuchni. Babcia w tygodniu poprzedzającym Wielkanoc chociaż raz gotowała dziwnie nazywającą się, lecz pyszną zupę. Przepis miała dostać od swojej kuzynki, która...
-
Nie klepię już schabowych. Na weekend robię soczystą karkówkę. Ten napój działa cuda z mięsem
Obiad w weekend to w wielu domach stały zestaw: schabowy (albo mielony) i ziemniaki. Oczywiście nic nie mamy do kotletów, ale jeśli szukasz smacznej odmiany od oklepanych obiadów, mamy świetny przepis na karkówkę. Mięso wychodzi tak delikatne i...
-
Czekaliśmy na nią od sierpnia. Pędź do sklepu po botwinkę i zrób zupę jak od babci, ale pamiętaj o jednym
Wiosna to bez wątpienia najlepsza pora roku. Dni są dłuższe, cieplejsze, kwitną kwiaty, bzyczą pszczółki i w ogrodach i na straganach pojawiają się najpyszniejsze wiosenne warzywa. Wśród nich są oczywiście nowalijki, szparagi i cudowna botwinka,...
-
Ścieram i dodaję do mięsa. Mielone wychodzą tak pyszne i soczyste, że klękajcie narody
Kotlety mielone to absolutny klasyk obiadowy i chyba próżno szukać osoby, która zwyczajnie ich nie lubi. Przepis na kotlety mielone może przyjąć wiele rzeczy, zwykle jest to cebulka, czasami czosnek, zdarzają się też pieczarki lub cukinia. Jednak...