dania obiadowe
-
Fioletowe gołąbki robią u mnie furorę. Rodzinka się nimi zajada, jakby jutra miało nie być
Fioletowe gołąbki to smakowite danie, które doskonale sprawdzi się na obiad świąteczny, jak i codzienny. Robi wrażenie nie tylko wyglądem, ale i wyjątkowo aromatycznym smakiem. Wszystko za sprawą nietypowego farszu oraz czerwonej kapusty.
-
Przepis mam od babci i zrobisz z niego obiad na 2 dni. Niektóre regiony Polski są w nim zakochane
Ziemniaki to świetny produkt, gdy chcemy przygotować obiad. Można z nich zrobić naprawdę wiele, a do tego w zależności od obróbki, zyskują nowe smaki. To danie również jest zrobione na ich bazie i jest obłędnie pyszne. Zrobienie jednej blachy...
-
Tomasz Strzelczyk wziął kilka składników i zrobił obiad na medal. Nawet nielubiane warzywo kusi
Tomasz Strzelczyk jest niewyczerpanym źródłem kuchennych inspiracji. Potrafi tak przyrządzić swoje dania, że nawet składniki, za którymi nie przepadami, wyglądają zachęcająco. Doskonałym przykładem jest to danie z makaronem, które zaproponował na...
-
Najlepsze naleśniki na Dzień Kobiet. Nie dodawaj mleka, a będą smaczniejsze
Naleśniki to świetny pomysł na śniadanie, obiad kolację, podwieczorek, przekąskę i na absolutnie każdy posiłek. Przepis, który dziś zaprezentujemy, nie jest zwyczajny. Nie ma w nim mleka, jest za to inny składnik, dzięki któremu naleśniki będą...
-
To najgorsze mięso na rosół. Może być skupiskiem pasożytów. Nie pomoże nawet gotowanie
W każdym polskim domu rosół gotuje się odrobinę inaczej. Osoba przygotowująca ten bulion ma swoją własną recepturę, która gwarantuje unikalny smak. Warto jednak wiedzieć, co nie powinno znaleźć się w naszym garnku.
-
Szybka zupa na piątek. Z jarzynową nie ma konkurencji, królowa jest tylko jedna
Zupa jarzynowa to klasyka polskich obiadów i prawie każda gospodyni ją robi, kiedy nie ma pomysłu na obiad lub nie ma czasu na długie gotowanie. Dziś jednak odczarujemy tradycyjny przepis i podpowiemy, co zrobić, żeby zupa jarzynowa była sto razy...
-
Placki ziemniaczane. Zrób je jak moja babcia, a wyjdą złote i chrupiące
Placki ziemniaczane to wymarzony obiad, podwieczorek lub sposób na skuteczną poprawę humoru po ciężkim dniu. Przepis na placki ziemniaczane jest prosty, ale jak je zrobić, żeby były chrupiące i złociste? Chodzi o sposób na cebulkę - tutaj liczy si...
-
W piątki gotuję postne pulpety. Ich główny składnik może zaskoczyć. Są lepsze niż mięsne
Pulpety, które przygotowujemy w naszych domach na obiad, kojarzą się z jednym, czyli mięsem. Nie musi jednak tak być. Jeśli w piątki nie jesz mięsa, możesz przygotować je z jednego specjalnego składnika. Postna forma zaskoczy domowników.
-
Gdy robię ją na obiad, każdy prosi o dokładkę. To szybka i tania zupa, a ważny jest ser
Zupa pieczarkowa może jest pozycją, którą wybralibyśmy w menu w restauracji, ale z tego przepisu smakuje, jak spod ręki najlepszego szefa kuchni. Przepis na tę zupę jest bardzo prosty, a jej smak podkręci dodatek, którym smarujemy kanapki.
-
Najlepsze do zupy i do gulaszu. Te pyszne kluseczki zrobisz bez mąki
Rosół, pomidorowa, sos grzybowy i gulasz muszą mieć najlepszego przyjaciela. Chodzi oczywiście o kluski. Te, które dziś wam opiszemy, są pyszne, delikatne i nie mają w sobie mąki. Jak zrobić kluseczki z kaszy manny?
- Babka cytrynowa siostry Anastazji to niebo w gębie. Zniknie w dzień
- Soczysty schab na Wielkanoc zrobisz łatwo. Smaku nie da się zapomnieć
- Wypróbuj nową linię gadżetów, by zadbać o siebie i osiągnąć przyjemność. Nieważne czy solo, czy w parzeMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Postaw ją na stole, a zostanie uznana za lepszą niż gyros
- Jak zredukować wodę w sosie? Wypróbuj ten prosty sposób
- Kilka zasad wystarczy, aby cebula rosła bujna i zdrowa. Poznaj je
- Biała kiełbasa nie tylko do żurku. Zapiecz ją w tym sosie
- Ta sałatka smakuje o niebo lepiej niż jarzynowa. Idealna na Wielkanoc
- Jak wykorzystać wodę z parzenia kiełbasy w kuchni? Poznaj łatwe sposoby
- Poradzisz sobie w cukierni? Zdobądź w tym quizie komplet i jesteś mistrzem
-
Zamiast twarogu i dżemu umieść w naleśnikach ten farsz. Rodzina oszaleje, gdy ich spróbuje
Naleśniki to kultowe danie, które wszyscy bardzo dobrze znają. To, z czym się je podaje, jest dla wielu wręcz oczywiste - przecież ich środek musi być wysmarowany dżemem lub twarogiem z cukrem. Tym razem rezygnujemy ze słodkich dodatków. Zamiast...
-
Na Wielkanoc podaję białą kiełbasę z jajkiem, ale nie w żurku. Ta tarta najlepiej smakuje z majonezem
W tym roku postaw na nowoczesne dania wielkanocne. Kiełbasę i jajko, zamiast wrzucać do żurku, połącz w ciekawą tartę. Wymieszają się w tym daniu dwa najbardziej charakterystyczne składniki Wielkanocy, tworząc obiad, który zniknie ze stołu w...
-
Nie ziemniaczane i nie serowe. Te placki są najlepsze i robię je non stop. Ważny jest rodzaj kaszy
Placki ziemniaczane każdy zna i uwielbia. Placki twarogowe, także. A co powiecie na placki, które idealnie smakują z sosem grzybowym lub mięsnym i robi się je bardzo łatwo? Nie czekajcie, tylko wstawiajcie wodę - musicie ugotować kaszę.
-
Biała kiełbasa to królowa świąt wielkanocnych. Jeden szczegół może dodać jej mnóstwa walorów smakowych
Biała kiełbasa na Wielkanoc to pozycja obowiązkowa. Można serwować ją solo, w sosie lub żurku. Przedstawiamy przepisy, które zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Biała kiełbaska będzie przepyszna!
-
Rozpływająca się w ustach szynka pieczona na Wielkanoc lub niedzielny obiad. Delikatna jak kurczak
Szynka na Wielkanoc w 2024 roku będzie na topie. Jakie przepisy sprawdzą się i sprawią, że święta wielkanocne nabiorą całkiem nowego smaku? Spieszymy z odpowiedzią. W artykule znajdziesz przepisy na pyszną odświętną pieczoną szynkę.
-
Obiad na odwrót. Makaron i pomidory w wersji, która smakuje i zaskakuje - szef kuchni by na to nie wpadł
Co zrobić na obiad, żeby wyszedł pyszny, niebanalny i łatwy w przygotowaniu? Pewnie przychodzi ci na myśl mnóstwo przepisów takich jak nadziewane kotlety lub soczysta pieczeń. Dziś jednak mamy dla was przepis na obiad "na opak", czyli coś, czego n...
-
Jak "odchudzić" ziemniaki? Warzywa w tej postaci są znacznie zdrowsze i można je zajadać bez obaw
Tuczące ziemniaki to mit? Warzywa te przez długi czas uważano za kaloryczne i niezbyt wartościowe, jednak dziś doskonale wiemy, że wszystko zależy od sposobu przygotowania. Kochane przez Polaków bulwy wcale nie muszą być bombom kalorii, wystarczy ...
-
Takich faworków jeszcze nie jadłeś. To nie jest zwykły deser, tylko propozycja obiadowa
Faworki kojarzą nam się tylko z jednym - smacznym deserem, który podawany jest najczęściej w tłusty czwartek. Jednak pod tą nazwą można znaleźć jeszcze smakołyk, który jest całkowicie inny od tej słodkości. Co można więc pod nim znaleźć? Lepiej to...
-
Sekret smaku tkwi w tym napoju. Dodaj go do wątróbki, a stanie się miękka i aromatyczna
Przyrządzanie mięsa, jakim jest wątróbka, może być nie lada wyzwaniem dla niektórych z nas. Zrobienie jej wymaga cierpliwości, a przede wszystkim dobrego przepisu. Stosując się do tego, z pewnością będziesz zadowolony ze smaku. Nie ma drugiego...
-
Zupa, dzięki której poczujesz już lato. Gdy ją zjadłam od razu zaczęłam robić drugą porcję
Niektóre dania zarezerwowane są na niektóre pory roku. Tak, chociażby sobie czasem ustalamy. Jednak czasem warto wybić się z tej reguły, by poczuć ich smak wtedy, gdy mamy na to ochotę. Tak jest z tą potrawą. Jej smak i aromat przypomina letnie...
-
Ani ziemniaki, ani cukinia. Chrupiące placki robię tylko z tego warzywa. Wychodzą bajecznie dobre
Zalega ci w kuchni puszka kukurydzy i nie wiesz, co z nią zrobić? Zamiast po raz kolejny przyrządzać sałatkę jarzynową, usmaż chrupiące placuszki. Świetnie sprawdzą się na szybki i prosty obiad lub na smaczną przekąskę w ciągu dnia.
-
Podlaski przysmak, który opanował całą Polskę. Gdy podasz go na obiad, każdy będzie zadowolony
Kuchnia polska bogata jest w różne smaki, a każdy region może się pochwalić swoim smakołykiem. Na Podlasiu króluje to danie, a przepis na nie zna każda gospodyni i gospodarz. Po zjedzeniu go nie ma szan, że brzuch będzie domagać się czegoś innego....
-
Fasolka po bretońsku - przepis na rozgrzewający obiad z warzywami, mięsem i ziołami
Przepis na fasolkę po bretońsku jest tak prosty, że poradzi z nim sobie nawet najmniej doświadczony miłośnik pichcenia. Aromatyczne danie z warzywami i mięsem doskonale sprawdzi się na pożywny, dwudniowy obiad.
-
Szybki obiad z kilku składników. Każdy się zajada dzięki trikowi z masłem
Szybki obiad z kilku tanich składników? Proszę bardzo. Zupa krem z brokułów robi w dwie chwile, a smakuje tak, że każdy poprosi o dokładkę. Ważne jest masło - to one jest najlepszym nośnikiem smaku.
-
Szybki obiad jednogarnkowy. Pół godziny i smaczny posiłek dla całej rodziny gotowy
Szybki obiad jednogarnkowy nie musi być wcale makaronem czy zapiekanką. Dla odmiany wypróbuj pożywne kaszotto z kurczakiem, grzybami i szpinakiem. To najlepszy przepis na pyszny i pożywny posiłek dla całej rodziny.
-
Łatwy obiad z ziemniaków. Farsz jest pyszny, ale lepsza panierka
Kotlety ziemniaczane to idealny pomysł na szybki i tani obiad, a do tego niewymagający dużo pracy. Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Po tym przepisie nie będziesz już więcej się zastanawiać. Nie możesz jednak zapomnieć o panierce - na bank się...
-
Zupa kalafiorowa - przepis cioci z Radomia. Dodaje jeden składnik, który może zadziwić
Zupa kalafiorowa to jeden z najprostszych przepisów na obiad (pod warunkiem że masz pod ręką trochę bulionu). Moja ciocia z Radomia robi najlepszą zupę kalafiorową. Jak się dowiedziałam, co dodaje, byłam w szoku. Jest kremowa i delikatna. Zupa, ni...
-
Domowe pesto z rukoli olśni gości podczas posiłku. Zobacz, jak zrobić obiad w 10 minut
Pesto z rukoli domowej roboty nie ma sobie równych. Podane z makaronem olśni gości podczas posiłku. Przekonajcie się sami, jakie jest proste w wykonaniu. Prezentujemy dwa szybkie przepisy na przepyszne pesto.
-
Błyskawiczny obiad to nie tylko pierogi i makaron. Kurczak w soczystym wydaniu skradnie serce każdego
Kurczak gości w domowym menu wyjątkowo często, jednak nie zawsze wychodzi idealny. Z naszym błyskawicznym przepisem na obiad mięso wyjdzie soczyste i pełne smaków, a na dodatek będzie cudownie prezentować się na talerzu. Wszystko to za sprawą...
-
Ta zupa zastąpi dwudaniowy obiad. Syci na długo. Mnie nigdy się nie znudzi
Zupy to wspaniały kulinarny wynalazek. Rozgrzewają, pomagają przy przeziębieniu, są sycące i pożywne. Żeby jednak nie robić ciągle tych samych, które non stop powtarzają się w wielu domach, jak np. ogórkowa lub pomidorowa, warto zapisać przepis,...
-
Zapomnisz o leczo i forszmaku, gdy tylko spróbujesz tego dania. Sam będziesz prosić o drugą porcję
Okazuje się, że specjały, które przygotowujemy, można zastąpić nowymi przepisami. To danie jest tego dobrym przykładem. Wykorzystując tę recepturę od razu widać podobieństwa do innych potraw, ale i tak ich smak się nieco różni. Zdaniem niektórych ...
-
To najlepsza z polskich ryb. Prawie nikt jej nie zna. Smakuje lepiej niż dorsz, a mało kto ją kupuje
Jak zrobić najlepszą, soczystą i pełną smaku rybę? Patent jest prosty - wystarczy dobrze rozejrzeć się w markecie lub sklepie rybnym. Mój narzeczony kupił ostatnio najlepszą rybę, która występuje w polskich jeziorach. Właśnie teraz. Nie, nie jest ...
-
Przysmak z mazur, który zastąpi cały obiad. O tym specjalne będzie w twoim domu głośno
Dania regionalne na szczęście coraz częściej wychodzą poza miejsca skąd pochodzą. Dzięki temu cała Polska może poznać ich smak i wyjątkowy aromat. Tak właśnie jest z tym mazurskim specjałem. Wypełniony po brzegi farszem i wysmażony na złoto zapełn...
-
Jak zrobić najlepszy żurek? Kiełbasa to podstawa. Nie każda się nada - wybór jest jeden
Biała kiełbasa to podstawa wielkanocnego smaku. Bez niej przecież nie ugotujemy pysznego, aromatycznego żurku. Tylko jaką białą kiełbasę wybrać? Na ladach w mięsnych uśmiecha się do nas i parzona i surowa. Obie białe kiełbasy warto kupić na...
-
Orientalne danie, które zrobisz szybciej od schabowego. Nie znam niczego lepszego
Jeśli masz ochotę na podróż z najlepszymi smakami nie musisz nawet wychodzić z domu. Wystarczy, że wykorzystasz nasz przepis i przeniesiesz się na wschód, tam, gdzie curry jest najpopularniejsze. Wykonanie go jest ekspresowe i zrobisz je szybciej ...
-
Jak zrobić domowe kopytka? Zastosuj metodę naszych babć, a wyjdą doskonale miękkie i smaczne
Kopytka to danie, które każdy z nas chciałby opanować do perfekcji. Warto wiedzieć, że miękkie i delikatne szagówki otrzymamy, kierując się starą i sprawdzoną metodą. Od lat używają jej nasze mamy i babcie. Jest banalnie prosta, za to niezwykle...
-
To pomysł na ekspresowy obiad. Kruche ciasto w połączeniu z zapiekanym serem smakuje wprost obłędnie
Tarta ze szpinakiem i serem feta to doskonały pomysł na smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny. Aromatyczny zapach kruchego ciasta zapiekanego ze smakowitymi dodatkami przenosi nas do autentycznej francuskiej restauracji.
-
Nie zabielaj tej zupy śmietaną, ten składnik jest dużo ciekawszy. Nada jej nowego smaku
Zupa pieczarkowa to jedna z najpopularniejszych zup, którą przygotowujemy. Swoją prostotą urzeka każdego, a jej smak jest charakterystyczny i trudny do podrobienia. Jednak zawsze można podkręcić jej aromat. Zrobisz to za sprawą nowego sposoby...
-
Ciocia powtarzała, że najlepszy kapuśniak jest tylko z tego mięsa. Robię jej przepis i zawsze wychodzi
Niektóre dania są tak bardzo znane, że gdy tylko wypowiemy ich nazwę, w ustach czujemy ich smak. Tak właśnie jest z kapuśniakiem. Jego charakterystyczny posmak trudno zapomnieć, a w okresie jesienno-zimowym gości na naszych stołach bardzo często....
-
Łosoś z piekarnika - przepis na obiad w piątek. Żeby nie wyszedł suchy, zadbaj o temperaturę
Przepis na łososia pieczonego w piekarniku to idealny pomysł na obiad w piątek i każdego innego dnia. Jednak czasami jest tak, że pieczony łosoś wychodzi suchy i wiórowaty. Nie z tym przepisem - musisz zadbać o odpowiednią temperaturę i czas...