dania obiadowe
-
Francuska zupa ziemniaczana to mistrzostwo. Za kilka złotych masz obiad jak z restauracji
Prosty i smaczny obiad, który kosztuje niewiele i robi się go szybciutko? To wcale nie musi być jajko sadzone z ziemniakami, chociaż ziemniaki są tutaj bardzo ważne. Dziś mamy dla was przepis na zupę ziemniaczaną, ale nie taką, jaką jadało się lat...
-
To buraczki, które skradły serce mojego męża. Przepis od koleżanki stał się hitem każdego obiadu
Jak zrobić najlepsze buraczki zasmażane? Łatwizna. Ten tradycyjny dodatek obiadowy doda smaku każdej potrawie. Bulwy w takiej formie zachwycają aksamitną konsystencją, delikatną słodyczą i lekką kwaskowością. Wypróbuj sprawdzony przepis i zaserwuj...
-
Zupę meksykańską robię na dwóch mięsach. Tak pyszna, że w listopadzie jem na okrągło
Zupa meksykańska to wymarzony obiad dla wszystkich zmarzluchów i miłośników wyrazistych potraw. To danie błyskawicznie rozgrzewa, a połączenie smaków gwarantuje kulinarną ekstazę. Bardzo ważne jest mięso. Żeby uzyskać moc smaku, połącz dwa rodzaje.
-
Nie robię zwykłych mielonych. Kotlety pożarskie są dużo lepsze, sekretem jest chleb
Kotlet pożarski, lub własciwie - kotlet Pożarskiego to danie, które zadebiutowało w Rosji za czasów cara Mikołaja I. Ów kotlet miał przygotować karczmarz Pożarski, a władcy tak zasmakował, że pozycja na stałe zagościła w carskim menu. To przepis...
-
Najlepszy przepis na zupę ogórkową. Ten trik znam od kucharki, chodzi o ziemniaki
Zupa ogórkowa - przepis, który z pewnością każdy doskonale zna z rodzinnych obiadów, szkolnych stołówek lub barów mlecznych. To obiadowy klasyk, który idealnie wpasował się w polskie gusta - w końcu uwielbiamy kwaśne potrawy. Od lat gotowałam zupę...
-
Na weselach w Lublinie nie jedzą flaków ani strogonowa. Wolą sycące danie z ogórkiem kiszonym
Lubisz dania jednogarnkowe, a gulasz mógłbyś jeść co tydzień? Jeśli tak, z pewnością posmakuje ci potrawa pochodząca z Lubelszczyzny. Jest bardzo pożywna, a w smaku przypomina leczo. Oto oryginalny przepis na forszmak.
-
Od razu zawładnęły podniebieniami rodziny. Ziemniaków po świętokrzysku już nie zabraknie na moim stole
Jak ciekawie zrobić ziemniaki? Ten przepis to coś, co warto wypróbować. Świetnie sprawdzi się jako pełnowartościowy posiłek, a do tego jest prosty i szybki do przygotowania. Wprowadź trochę nowości na swój stół i zobacz, jak łatwo można zaskoczyć...
-
Szybciutka, pyszniutka i łatwiutka. Zupa krem na zielono z boczkiem będzie twoim ulubionym obiadem
Zupa krem z brokułów to obiad na smutki i radości, na chłody i ukropy, na każdy dzień, w rzeczy samej. Przepis jest banalny i dość szybki, więc sprawdzi się na mały głód. Nie możesz jednak zapomnieć o serze i boczku. Bez tego ostatniego ani rusz.
-
Nie z mięsa, a jednak steki. Warzywo w tej marynacie to istna rozkosz
Marzysz o obiedzie jak z restauracji, a w portfelu hula wiatr i kilka groszy wiatrem napędzane? Mamy na to sposób. Ten obiad bez mięsa zrobisz w trymiga, a roboty tyle, co nic. Najważniejsze jest białe warzywo i oczywiście marynata. Potem nic, tyl...
-
Zwykłą zupę porową podkręciłam tym dodatkiem. Nie wiem, czy jadłam kiedyś lepszy obiad
Zupa porowa gościła w moim domu bardzo często, ponieważ, najogólniej ujmując, "jest okej". Jest szybka, smaczna i nikt nie marudzi, kiedy pojawia się na stole. Jednak chciałam ją jakoś podrasować i pokombinować ze smakiem. Wzięłam z lodówki butelk...
- Jak zrobić masło? Wystarczy, że masz śmietanę i mikser
- Mniej ości niż karp i niższa cena niż dorsz. Polacy rzadko wybierają
- Wymarzony prezent dla dziewczynki? Ta marka wciąż zachwyca najmłodszychMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Została zabroniona w USA. W Polsce wciąż dostępna. Czego nie kupować?
- Już nie robię jarzynowej. Mam lepszą sałatkę, która zachwyca gości
- Myślisz, że dobrze znasz te kulinarne przysłowia? To pora się sprawdzić!
- Myślisz, że dobrze znasz te kulinarne przysłowia? To pora się sprawdzić!
- Gotujesz rosół? Unikaj jednego gatunku mięsa. Możesz sobie zaszkodzić
- Kulinarny quiz ortograficzny. Wynik poniżej 9/13 to powód do wstydu
- Kulinarny quiz ortograficzny. Wynik poniżej 9/13 to powód do wstydu
-
Wpadłam na dziwny pomysł i dolałam to do gulaszu z żołądków. Był tak pyszny, że zjadłam pół garnka
Gulasz z żołądków może nie jest potrawą, którą obecnie zajadamy się na okrągło, a młodzież w większości nawet nie zna tego smaku, jednak w PRL-u królował na naszych stołach. Dziś pragnę przypomnieć przepis na pyszny gulasz z żołądków, by nie dać m...
-
Wolę te kotlety nawet od schabowych. Są soczyste i aromatyczne, bo panierka zawiera żółty składnik
Najczęściej na polskich stołach pojawiają się kotlety schabowe oraz mielone, nierzadko także drobiowe i dziś właśnie im przyjrzymy się bliżej. Ten przepis zrobił furorę wśród moich bliskich, a to za sprawą soczystego mięsa i obłędnej panierki.
-
Robiłam zupę pomidorową i dodałam nietypowy składnik. Efekt prawie zwalił z nóg
Zupę pomidorową można zrobić na wiele sposobów, nie tylko wlewając koncentrat do ugotowanego wcześniej rosołu. Ostatnio robiłam pomidorową od podstaw, na wywarze z żeberek. Postanowiłam jednak zerwać z monotonią i otworzyłam lodówkę, by dodać do...
-
Jak zrobić pulpety? Mięsne kulki będą mięciutkie i soczyste dzięki jednej zasadzie
Pulpety to jeden z takich obiadowych pewniaczków - mało kto ich nie lubi i naprawdę trudno je zepsuć. Bez względu na to, czy podasz pulpety w sosie koperkowym, pomidorowym, czy pieczarkowym, najważniejsza jest ich konsystencja. Żeby pulpety nie...
-
Nie z mięsem i nie z grzybami. Do pierogów robię czarny farsz. Jest nieziemski
Kiedy po raz pierwszy zrobiłam te nietypowe pierogi, moi najbliżsi pukali się w czoło, niektórzy nawet nie chcieli spróbować. Nie chciałam ich specjalnie przekonywać, bo po cichu liczyłam, że więcej zostanie dla mnie. Jednak ciekawość zwyciężyła, ...
-
Najlepsza zupa na jesienne chłody. Tu liczy się konkretna wkładka i jeden dodatek
Mało która zupa tak świetnie syci i rozgrzewa, jak gęsta i treściwa zupa fasolowa. Fasolówka najlepiej smakuje właśnie w chłodne, jesienne i zimowe dni, a jej smak zależy od solidnej wkładki, oczywiście z wędzonką. Ja jednak dodaję jeszcze jeden...
-
Tanie i soczyste jak marzenie. Te kotlety nigdy się nie znudzą. Dwa dodatki są najważniejsze
Polacy uwielbiają kotlety i pewnie wielu z nas nie może sobie wyobrazić lepszego obiadu niż pyszny, soczysty kotlet z ziemniaczkami i pyszną surówką. Na naszych stołach najczęściej lądują kotlety mielone, schabowe lub drobiowe, ale przecież możesz...
-
Prosta i pyszna zupa na rosole. Kiedyś ją kochaliśmy, dziś mało kto pamięta
Kiedy zostało nam trochę rosołu mamy dwa wyjścia - albo go dojeść, albo przerobić na inną zupę. Najczęściej na rosole robimy pomidorową, ale kiedy już nam się znudzi, warto powrócić do smaków sprzed lat i zrobić zupę, którą niemal wszyscy...
-
W święto nie chce ci się długo stać przy garach? Zrób te placki lepsze od ziemniaczanych
Jeśli złapał cię leń lub po prostu nie chce ci się poświęcać połowy dnia na gotowanie, mamy dla ciebie przepis idealny. Te placuszki są chrupiące, aromatyczne, bardzo łatwe w wykonaniu, a smakiem biją nawet ziemniaczane. Główny składnik kupisz w...
-
Ukraińskie jednogarnkowe danie lepsze niż polski gulasz. Przykryte "pierzynką", a pod spodem rarytas
Kuchnia ukraińska jest pełna dań, które dobrze znamy, np. pierogi albo barszcz. Ma też oryginalne potrawy, które wyróżniają się zarówno formą podania, jak i rewelacyjnym smakiem. Najlepszym przykładem są ukraińskie żarkoje.
-
Tylko tak zrobisz soczystą pierś z gęsi. Tutaj liczy się sposób na skórkę
Mamy listopad, czyli miesiąc, w którym Polacy jedzą najwięcej gęsiny. Jesteśmy narodem bardzo przywiązanym do tradycji, więc w myśl porzekadła, że "na świętego Marcina najlepsza gęsina", porzucamy nudnego kurczaka na rzecz dużo bardziej szlachetne...
-
Nie zawierają mąki, a farsz to nie tylko ziemniaki. Białoruskie placki mogą przebić polskie
Placki ziemniaczane to jedno z ulubionych dań Polaków. Jest proste, ale pożywne, a do tego można je jeść z różnymi dodatkami. Co powiesz na małe urozmaicenie? Zainspiruj się kuchnią białoruską i zrób draniki z mięsem.
-
Kiedy nie mam czasu, robię tę pyszną zieloną zupę. Dodatek sera jest jak wisienka na torcie
Zupa krem z brokułów to przepis niemal idealny. Nie dość, że jest naprawdę przepyszna, to jeszcze robi się ją błyskawicznie i bardzo łatwo, a syci lepiej niż niejedna grochówka. Jak zrobić najlepszą zupę krem z brokułów? Dodatek sera jest świętością.
-
Pocieszające kluchy ziemniaczane. Farsz jest ważny, ale proporcje ważniejsze
Cała Polska ziemniakami stoi i każdy region ma swój wyjątkowy ziemniaczany przepis. Nie inaczej jest na Kresach, gdzie kartacze uchodzą za jeden z kultowych przepisów. Są pyszne, sycące i momentalnie poprawiają nastrój, jednak trzeba zapamiętać...
-
Gęsi pipek nadziewam tylko tym farszem. O przepis na żydowski przysmak prosiła nawet teściowa
Kuchnia żydowska słynie z wyjątkowych smaków i symbolicznego znaczenia potraw, które od wieków łączą tradycję z codziennością. Choć bazuje na prostych składnikach, wymaga staranności. Chcesz poznać jej tajemnice? Sprawdź, jak zrobić gęsi pipek -...
-
Pierogi rozłożone na czynniki pierwsze, czyli przepis na łazanki. Nigdy się nie nudzą przez te dodatki
Łazanki to potrawa, której chyba nie da się nie lubić. To danie z listy tych, które robi się łatwo i bez obciążenia portfela, bo wszystkie składniki albo masz w kuchni, albo kosztują grosze. Moja siostra kiedyś powiedziała, że łazanki to takie...
-
Takich schabowych nie powstydziłaby się Magda Gessler. Chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku
7 listopada obchodzimy Dzień Kotleta Schabowego - święto kultowego dania, które od lat króluje na polskich stołach. Soczyste, miękkie mięso i chrupiąca panierka sprawiają, że to klasyka, której trudno się oprzeć. Jak zrobić najlepsze kotlety...
-
Wcinam od tygodnia i jeszcze mi się nie znudziło. Dynia w połączeniu z tym serem to obłęd
Potrawy z dynią kojarzą się głównie z jesienią, a miłośnicy tego warzywa czekają na sezon już od końca lata. Pomysłów na jej przygotowanie jest mnóstwo, lecz jeśli brakuje ci inspiracji na to, co dobrego można zrobić z dyni, spróbuj przepysznego...
-
Bigos chowa się przy kapuście po budapesztańsku. To najlepszy obiad, jaki możesz zrobić
Jeśli jesteś fanem dań wykonanych z kapusty, to ten przepis musisz zrobić od razu. Różni się od klasycznego bigosu, a to ze względu na dobór składników. Zaskoczysz się, gdy odkryjesz, że nie ma w nim produktu, który zazwyczaj dodaje się do podobny...
-
Biorę schab, pieczarki i śmietanę. Mięciutkie bitki mam w niecałą godzinkę
Kiedy myślimy o schabie wieprzowym, od razu do głowy przychodzą nam dwie potrawy - schabowe i pieczeń. Dziś mamy inny przepis na schab, który sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu i każdej uroczystości. Bitki wieprzowe będą tak mięciutkie i...
-
Zapiekanka ziemniaczana Wachowicz przebija makaronową. Kilka chwil w piekarniku i gotowe
Zapiekanka to pomysł na obiad, który nigdy nie zawodzi. Można do niej wrzucić cokolwiek się chce, a do tego wykonanie jest bardzo szybkie. Ewa Wachowicz pokazała, że nie trzeba wielu składników, by ugotować coś ciekawego i smacznego. Przetestuj te...
-
Pokroiłam w słupki i zawinęłam w mięso. Roladki były jeszcze lepsze niż z przepisu babci
Roladki to klasyk i nie ma chyba osoby, która by ich nie znała. Jednak jak wiemy, co dom to inne sposoby na ich przyrządzenie, dlatego dziś chcę pokazać jeden z nich. Do środka włóż kawałek chleba i zobacz, co takiego zrobi z tym daniem. Ten pomys...
-
Najlepszy przepis na zupę czosnkową. Wywar wzbogacam smarowidłem do chleba
Zupa na rosole to nie musi być jedynie pomidorowa lub ogórkowa. Ostatnio dostałam od mamy dwa słoiki lekkiego rosołu drobiowego na kurczaku i kaczce. Postanowiłam wyczarować z niego zupę, którą pokochałam podczas urlopu na Podhalu. Wzięłam czosnek...
-
Tanie, szybkie i tak pyszne, że głowa mała. Kluseczki z miseczki każdy kochał w dzieciństwie
Polska kuchnia wręcz tonie w przepisach na najróżniejsze kluski i nie sposób nie wspomnieć o jednych z najlepszych. Kładzioki, kluski kładzione lub - jak mówiło się u mnie w domu - kluseczki z miseczki to świetny pomysł na pyszny obiad za...
-
Te 4 sposoby na mielone są smaczniejsze od klasyków. Wystarczy połączyć te składniki
Tradycyjne kotlety mielone, choć pyszne, bywają nudne w swojej klasycznej formie. Ale co, jeśli istnieją sposoby na podkręcenie ich smaku i nadanie im zupełnie nowego charakteru? Przedstawiam 4 przepisy, które wprowadzą do twojego domu nowy smak.
-
Jadłam je w Kielcach i przepadłam. Pierogi z tymi grzybami są niesamowite
Jakiś czas temu miałam okazję odwiedzić rodzinę ze Świętokrzyskiego i zostałam poczęstowana czymś, co absolutnie wystrzeliło mnie z kapci. Na początku myślałam, że to zwykłe pierogi, ale kiedy wzięłam pierwszy kęs, aż otworzyłam szeroko oczy. Od...
-
Robię najlepsze mielone w rodzinie. Są soczyste, bo trzymam się złotej zasady
Jak zrobić kotlety mielone, które są soczyste, aromatyczne, pełne smaku i po prostu najlepsze na świecie? To wcale nie jest czarna magia, ale warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Jedna zasada jest szczególnie ważna. Wcale nie chodzi o mięso ani o...
-
Co drugi tydzień robię tę pieczeń. Pyszna na ciepło i na zimno. Ważny jest środek
Nasz dzisiejszy przepis jest znany od dziesięcioleci i święcił triumfy popularności podczas rodzinnych spotkań w czasach PRL-u. Na szczęście nie daliśmy mu popaść w zapomnienie i do dziś chętnie robimy tę pieczeń. Moja rodzina uwielbia ją do tego...
-
Wczoraj zrobiłam ten sos i opadła mi szczęka. Wrzuciłam pulpety i całość zjadłam w kilka minut
Szukasz ciekawego pomysłu na tradycyjny obiad? Mam propozycję, która będzie świetnym urozmaiceniem codziennych posiłków. To danie doskonale komponuje się z różnymi dodatkami, tworząc pełen i sycący posiłek. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a...
-
Mama wzięła przepis od koleżanki i przepadłyśmy. Ta zupa z maślaków jest najlepsza. Syci i rozgrzewa
Zupa grzybowa z maślaków będzie smakować jak marzenie, jeśli dodasz te dodatki. Bliscy spróbują i padną z zachwytu. To prosta zupa, której przygotowanie nie wymaga wiele czasu, a spełni oczekiwania nawet najbardziej wybrednych członków rodziny.