dania obiadowe
-
Robisz pulpety? Wystrzegaj się jednego dodatku, inaczej będą twarde jak serce twojego eks
Pulpety to zawsze dobry pomysł na obiad. Są łatwe w wykonaniu, naprawdę pyszne i smakują chyba każdemu. Każdy ma też swój ulubiony sos do pulpetów. Bez znaczenia jednak, czy wolisz pulpety w sosie pomidorowym, koperkowym czy własnym, mięsne kulki...
-
Zostały ci ziemniaki z obiadu? Weź majonez, ser i przyprawy. Spróbujesz i przepadniesz
Na pewno każdemu z nas chociaż raz w życiu zdarzyło się ugotować za dużo ziemniaków do obiadu. Co wówczas z nimi zrobić? Wyrzucić szkoda, odgrzewane są już niesmaczne, a z kopytkami i kluskami śląskimi dużo zachodu. Dziś mamy dla ciebie najlepszy ...
-
Weź mięso mielone, dodaj warzywa i zalej rosołem. Lepszej zupy nie robią nawet w Meksyku
Dziś mamy nie lada gratkę dla miłośników konkretnych i wyrazistych smaków. Będzie pysznie, aromatycznie i naprawdę łatwo, a już sam zapach przeniesie cię prosto go zalanego słońcem Meksyku. Jak zrobić najlepszą zupę meksykańską w domu? Zacznij od...
-
Ta wiosenna zupa przebija szczawiową. Zielona, smaczna i zdrowa. Jak nic będzie dokładka
Piękna pogoda zachęca do wpuszczenia zieleni również do kuchni. Szczawiowa i brokułowa to absolutne klasyki. Może czas spróbować czegoś innego? Oto prosta zupa wiosenna z pokrzywy, która zaskakuje smakiem i kusi wyglądem.
-
Niech marynata na noc do schabu Jakuba Kuronia na stałe zagości w Twoim menu. Efekt będzie zaskakujący
Jeśli nie wiesz, jak wydobyć pełnię smaku ze swojego dania, to z pomocą przychodzi marynata do schabu Jakuba Kuronia. Tego nazwiska chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Znany autorytet kulinarny podzielił się swoim patentem na to, aby schab wysze...
-
Tę zupę musisz zrobić wiosną. Pyszna i aromatyczna. Poznaniacy śmiesznie na nią mówią
Na straganach i w marketach pojawiły się pierwsze główki młodej kapusty i oznacza to jedno: sezon na najpyszniejsze wiosenne warzywo właśnie wystartował. Młodą kapustę można zrobić na wiele sposobów, ale dziś zdradzimy przepis na wyborną,...
-
Pyszne i mięciutkie kotlety. Przy nich mielone tylko smętnie spuszczą głowę
Mogłoby się wydawać, że kotlety mielone i schabowe mają w naszych kuchniach niczym niezagrożoną pozycję. Rzeczywiście są pyszne i jeśli ktoś lubi mięso, na pewno ma je wysoko na swojej liście. Jednak nasz przepis na kotlety w zupełnie innym wydani...
-
Lepszy niż carbonara i bolognese. Ten makaron wygląda jak z domku Barbie
Szukasz pomysłu na pyszny, ale zarazem zaskakujący, nietuzinkowy obiad, który już samym wyglądem sprawi, że bliscy zrobią oczy jak kot ze Shreka? Mamy przepis na makaron, który wygląda jak żywcem wyjęty z domku lalki Barbie. Zakochasz się w tym...
-
Zaproś lato do kuchni i zrób faszerowaną cukinię. Pamiętaj o zasadzie dwójki
Są takie dania, które kojarzą nam się z latem i beztroskimi wakacjami. Jednym z nich na pewno jest cukinia faszerowana. Cukinię można jednak kupić w markecie przez cały rok i nie trzeba czekać, aż zacznie się sezon na najlepsze zielone warzywo. Dz...
-
Kojarzy się z papką dla dzieci. Do marchewkowej dodaj 2 dodatki. Ten przepis to szał na talerzu
Dziś mamy przepis na zupę, która większości z nas kojarzy się z papkami dla niemowląt i raczej na pewno nie przychodzi do głowy, kiedy myślimy o wytrawnym, naprawdę wyjątkowym daniu. Zupa marchewkowa może smakować jak z dobrej restauracji, a to za...
-
Najlepsza i najzdrowsza część kurczaka. Na początku się skrzywisz, potem weźmiesz dokładkę
Mnóstwo osób krzywi się na samą myśl o podrobach i, szczerze mówiąc, nie mam pojęcia dlaczego. Odpowiednio przyrządzona wątróbka, delikatny gulasz z żołądków czy pikantne flaczki to po prostu rarytasy i spełnienie marzeń. Jednak jedne podroby są...
-
Masa ludzi wciąż go je. Taki ryż to trutka. Trzy razy pomyśl, zanim wrzucisz go do garnka
Czy ryż jest toksyczny po ugotowaniu? Większość z nas wybiera ten rodzaj, uważając go za łatwiejszy do przygotowania, nie zdając sobie sprawy z jego potencjalnych szkodliwości. Gdy tylko poznasz prawdę, może okazać się, że szybko zmienisz nawyki...
-
Zrobiłam zupę szczawiową inaczej. Była tak pyszna, że już zawsze będę dodawać to mięso
Polacy uwielbiają kwaśne zupy i ja nie jestem wyjątkiem. Jakiś czas temu naszła mnie niepohamowana ochota na zupę szczawiową i nic nie stanęło mi na drodze do szczęścia, nawet fakt, że sezonu na szczaw jeszcze nie ma. Postanowiłam jednak trochę...
-
Soczysta i tak miękka, że nie wymaga krojenia. Karkówkę na niedzielę zacznij robić w piątek
Co na obiad na niedzielę? Jeśli chcesz podać coś naprawdę pysznego, a kotlety mielone, schabowe i pałki z kurczaka nieco już się przejadły, postaw na przepyszną karkówkę. Będzie soczysta, kruchuteńka i pełna smaku, a podczas pieczenia zapach zwabi...
-
Pyszna, kremowa i lekko pikantna. Do zupy z pora dodaj dwa składniki. Podziękujesz za ten przepis
Masz lekki przesyt pomidorówek, krupników i jarzynówek, i szukasz przepisu na pyszną zupę, która nie tylko nasyci, lecz także sprawi, że każdy pochwali twoje umiejętności kulinarne? Mamy dokładnie taki przepis. Zupę porową możesz podać na każdą...
-
Staropolska zupa, którą uwielbiali nasi pradziadkowie. Jest treściwa i nasyci na wiele godzin
Choć Polska zupami stoi i nie ma co ukrywać, że jesteśmy mistrzami w ich przygotowywaniu, to jednak można czasem odnieść wrażenie, że wciąż gotujemy te same. Nieustannie pojawiają się ogórkowa, pomidorowa, jarzynowa i pieczarkowa. Jest jednak wiel...
-
Soczyste i mięciutkie polędwiczki w kremowym sosie. Za ten obiad będą nosić cię na rękach
Chcesz zaserwować na obiad coś specjalnego, bo już przejadły ci się kotlety i pałki z kurczaka? Mamy dla ciebie świetny przepis. Te polędwiczki masowo kradną serca, są mięciuteńkie i soczyste, a sos... Palce lizać to mało powiedziane. Przydadzą si...
-
Ekspresowa zupa dla zabieganych i leniuchów. Pyszna i sycąca, ale pamiętaj o serze
Szukasz pomysłu na szybki obiad, który świetnie smakuje i doskonale syci? Nie musisz znowu jeść makaronu z cebulą i kiełbasą ani jajka sadzonego z ziemniakami - mamy przepis tak pyszny, że nikt nie uwierzy, że nie jest od dobrego szefa kuchni. Ta...
-
Kotlety mielone w kawałkach? Zamiast rozpadać, powinny rozpływać się w ustach. 5 częstych błędów
Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Powodów może być wiele. Wpadki w kuchni zdarzają się nawet profesjonalistom, więc nie ma się czego wstydzić. Warto jednak poznać przyczyny kulinarnych pomyłek i wiedzieć, jak je naprawić.
-
Zupa z pieczonej papryki. Będzie lepsza niż z restauracji, a podkręcisz ją pewnym owocem
Masz już lekki przesyt krupników, pomidorówek i innych zup, które robisz na okrągło i już niczym cię nie zaskakują? Postaw na pyszną zupę krem, która swoim smakiem przeniesie cię wprost na słoneczne południe Europy. Będzie intensywna, aromatyczna ...
-
Do surówki z młodej kapusty dodaję dwa super dodatki. Lekka, świeża i chrupiąca, aż miło
Sezon na młodą kapustę powolutku się zaczyna i w marketach i warzywniakach możemy spotkać dumne główki otulone intensywnie zielonymi liśćmi. Młoda kapusta to zdecydowanie jedno z najpyszniejszych wiosennych warzyw i dziś podpowiemy wam, jak zrobić...
-
Z resztek obiadu Brytyjczycy robią "bulgotanie i piszczenie". Polacy uwielbiają te składniki
Kuchnia brytyjska często kojarzy się z prostotą i klasycznymi smakami. Choć nie uchodzi za wyrafinowaną, ma ikony, które doskonale wpisują się w tradycję. Jednym z takich dań jest bubble and squeak - fantastyczny sposób na wykorzystanie resztek z...
-
Kurczak curry z cukinią to mój ulubiony obiad. Jedna patelnia i kwadrans wystarczą, by zrobić kremowe danie
Szybki obiad z kurczakiem? Nic prostszego. Dziś mamy dla ciebie przepis, który osobiście uwielbiam i robię zawsze, kiedy mam mało czasu lub lenia przy spodniach. Wystarczy, że masz kurczaka, cukinię, kwaśną śmietanę i żółtą, aromatyczną przyprawę....
-
Tęsknisz za latem? Weź cytrynę, jajka i kilka warzyw. Zrobisz zupę jak z greckich wakacji
Marzy ci się już lato, długie, słoneczne i ciepłe dni lub po prostu nie możesz doczekać się wakacyjnego urlopu? Do lata jeszcze trochę zostało, ale już dziś możesz zamienić swoją kuchnię w południową tawernę. Mamy przepis na zupę, która oczaruje c...
-
Za dużo? Za mało? Oto idealne proporcje. Dodasz więcej do rosołu, a wyjdzie niesmaczny
Jakie proporcje warzyw do rosołu zapewnią idealny smak i równowagę? Cebula, seler i pietruszka to podstawowe składniki, które odpowiadają za charakterystyczny aromat. Jednak to marchewka ma największe znaczenie. Sprawdź, jak dobrze dobrać jej iloś...
-
Weź ostry nóż, filet i paprykę. Tak soczystych i pysznych kotletów nie zrobi nawet Gessler
"W sumie zjadłbym siekane kotlety", powiedział mój mąż i już wiem, co zrobimy na dzisiejszy obiad. Kotlety siekane są pyszne, soczyste, delikatne, ale jednocześnie aromatyczne, a to przez dodatki. Trochę trzeba się nakroić, ale smak jest tak...
-
Jaką zupę zrobić na rosole? Pomidorowa to nuda, postaw na przysmak z dzieciństwa
Został ci rosół i głowisz się, na co pysznego go przerobić? Oczywiście przepisów na zupy na rosole jest masa, najpopularniejsza jest rzecz jasna pomidorowa, ale ile w kółko można jeść pomidorówkę lub kalafiorową? Moja mamusia na rosole gotowała...
-
Małdrzyki krakowskie z przepisu Ewy Wachowicz z kilku składników, gotowe w kilka minut
Małdrzyki krakowskie to małe placuszki, które są serwowane głównie w Małopolsce i na Podkarpaciu. Do ich przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku podstawowych składników, przy czym najważniejszy jest wysokiej jakości ser twarogowy. To idealna...
-
Niby pampuchy, ale jednak coś innego. To czeski smakołyk. Jest miękki jak chmurka
Knedliki czeskie to kwintesencja kuchni naszych południowych sąsiadów, która zachwyca prostotą i smakiem. Idealnie komponują się z gulaszem, pieczonym mięsem, duszoną kapustą. Z czego się składają i jak je przygotować? Zdradzamy tajemnice tego...
-
Porzuć nudnego kurczaka i postaw na lepszą ptaszynę. Z tym farszem to uczta po królewsku
Kurczak jest najczęściej wybieranym mięsem przez Polaków, co nie powinno dziwić. Jest tani, łatwo dostępny i rzadko zawodzi, ale umówmy się: ile można jeść kurczaka? Dziś postaramy się zachęcić was to spróbowania innej ptaszyny, która kiedyś na...
-
Kryzysowe kotlety robię co piątek. Nauczyła mnie babcia: Nie mlej mięsa, pyry utup
Nasze babcie miały swoje sposoby na dobre życie, czyste pranie i smaczne kotlety. Teraz ich język może nie każdemu nasuwać na myśl to, co chciały powiedzieć, ale warto wierzyć w intencję. "Nie mlej mięsa, pyry utup" to było złote powiedzenie babci...
-
Łatwa, szybka i przepyszna pieczarkowa z serem. Na piątek nie ma lepszej zupy
Pyszna, kremowa, łatwa i szybka zupa? Proszę bardzo. Mamy przepis na wyśmienitą zupę pieczarkową. Wiem, zupa pieczarkowa może nie brzmi jak danie godne najlepszej restauracji, ale gwarantuję - jest tak pyszna, że nie sposób się oderwać od talerza.
-
Wygląda jak mielony, ale smakuje zupełnie inaczej. Przepis jest czasochłonny, ale efekt zwala z nóg
Ten kotlet z wyglądu przypomina tradycyjnego mielonego, jednak w rzeczywistości oba przepisy nie mają ze sobą wiele wspólnego. Różnią się przede wszystkim głównym składnikiem, czyli rodzajem mięsa.
-
Kotlety mielone z indyka sto razy lepsze od wieprzowych. Postaw na konkretne mięso i dwa dodatki
Kotlety mielone to absolutna klasyka polskich obiadów i nie ma co się kłócić - bez względu na to, jak je zrobimy, zawsze są smaczne. Ale przecież mogą być najsmaczniejsze na świecie i dziś właśnie mamy taki przepis na kotlety. Robisz mielone z...
-
Zupa serowa z mięsem mielonym i szpinakiem. Takiego powera nie dodaje nawet Red Bull
Jeśli dopadło cię wiosenne przesilenie, energia cię opuściła i masz ochotę zakopać się pod kocem i przekoczować tam do maja, porzuć ten głupi plan i zrób najlepszą, energetyzującą i sycącą zupę. Smakuje wyśmienicie, jest gęsta, aromatyczna i dodaj...
-
Jak uratować przesoloną zupę? Nie trzeba wylewać. Pomoże ci jeden owoc. 10 minut i po krzyku
Sól dodaje potrawom charakterystycznego smaku oraz wzmacnia aromat innych składników. Niestety łatwo przesadzić z jej ilością, zwłaszcza gdy przygotowujemy zupę w dużym garnku. Co zrobić, gdy się przesoli? Spokojnie, jest na to pewne rozwiązanie.
-
Kiedyś koszmar z dzieciństwa, dziś przysmak. Zupę mleczną zrób na opak, dodaj dwa składniki
Z pewnością każdy z nas ma takie danie z dzieciństwa, które już na samą myśl staje nam w gardle i budzi najgorsze wspomnienia. Wymienić można choćby wątróbkę, szpinakową breję i zupę mleczną. Zupa mleczna wielu do dziś śni się po nocach jako coś...
-
Kurczak ze słodkim dodatkiem. Wcale nie chodzi o ananasa. Mąż ma przepis od kolegi ze Szwecji
Z czego można zrobić zapiekankę na obiad? Kurczak, banany i orzeszki ziemne... Choć brzmi nietypowo, efekt jest niepowtarzalny. Flying Jacob to szwedzka potrawa z lat 70., której kremowa konsystencja i unikalne połączenie smaków zaskoczą nawet...
-
Mąż zrobił pierwszą w tym roku młodą kapustę. Wyszła lepsza niż babcina przez dwa dodatki
W marketach i osiedlowych warzywniakach właśnie pojawiła się młoda kapusta, a to oznacza tylko jedno: zaczyna się najpyszniejszy okres w roku. Nic tak nie smakuje wiosną jak pyszna młoda kapusta duszona z koperkiem i doskonale wie o tym mój mąż,...
-
Zupa ziemniaczana z chrzanem i niespodzianką. Tak pyszna, że chyba zrobię ją na Wielkanoc zamiast żurku
Ziemniaki to warzywo niekończącego się potencjału i doskonale wiemy, że nasza rodzina kuchnia bez ziemniaków byłaby smutna i nijaka. Jedną z lepszych rzeczy z ziemniaków, są oczywiście zupy ziemniaczane. Przepisów jest sporo, ale dziś mamy dla was...