dania obiadowe
-
Kruche ciasto, a na nim nie znajdziesz owoców. To tarta w polskim stylu idealna na obiad
Kuchnia polska jest pyszna, a potrawy, które się z niej wywodzą, są pełne smaku i sycące. Niemniej jednak i one mogą się nam z czasem znudzić, dlatego trzeba poznać nowe receptury. Ta jest świetna, gdy chcesz zrobić coś nieoczywistego.
-
Wyjęłam z lodówki i wrzuciłam do pieczarkowej. Smak poprawił się o sto procent
Zupa pieczarkowa to w zasadzie świetny pomysł na obiad z każdej okazji. Możemy podać ją na szybko po powrocie z pracy, zaserwować najbliższym w niedzielę jako alternatywę dla rosołu lub podczas rodzinnych spotkań w większym gronie. Przepis na zupę...
-
Naleśniki jeszcze nigdy nie były tak delikatne i elastyczne. Ważne są dwie mąki
Naleśniki to zdecydowanie jedna z najbardziej uniwersalnych potraw. Idealnie smakują i na śniadanie, i na obiad oraz kolację. Możemy zajadać się nimi na słodko, słono lub zapiec w sosie. Jednak zawsze podstawą jest ciasto. Jak zrobić naleśniki, że...
-
Pierogi ruskie robię tylko tak. Farsz wzbogacam zielonym dodatkiem i nie nadążam z dokładkami
Pierogi ruskie są jednymi z najczęściej jedzonych przez Polaków. Są łatwe, tanie, przyjemne w wykonaniu i, przede wszystkim, naprawdę smaczne. Jednak mogą być jeszcze smaczniejsze, jeśli na pozór zwyczajny farsz wzbogacisz o jeden dodatek. Nikt si...
-
Nafaszerowałam naleśniki i zapiekłam w różowym sosie. Powinnam dostać za to nagrodę
Nie ma co ukrywać - wszyscy kochamy naleśniki, a jeśli ktoś nie kocha naleśników, to albo kłamie, albo nie znalazł jeszcze swojej ulubionej wersji. Ja już ją znalazłam i mówię całkowicie szczerze, sama sobie przyznałabym nagrodę za najlepszy...
-
Poimprezowa zupa ze Wschodu. Pyszna i kwaśna. Podstawą jest mięso, którego Polacy nie kupują
Polacy po imprezach zazwyczaj łagodzą skutki dnia wczorajszego rosołem, czasami sprawdzi się kwaśny żurek albo barszcz. Na Wschodzie też imprezują, to doskonale wiemy, ale wówczas na stołach pojawia się zupa, o której my nie słyszeliśmy, a wielka...
-
Skrzydełka w glazurze idealne po weekendzie. Chcesz zjeść najlepsze mięso? Połącz te składniki
Soczyste mięso smakuje jeszcze lepiej, gdy otulone jest właściwymi przyprawami. Jednak to nie jedyne składniki, które mogą nadać mu smaku. Można jeszcze zrobić niesamowitą glazurę, dzięki której nabierze ono nowego wymiaru. Spróbuj ją zrobić, a sa...
-
Co roku robię na Wszystkich Świętych. Jednogarnkowy obiad syci i rozgrzewa na długo
Strogonow to idealne, rozgrzewające danie na jesienne dni. Jeśli planujesz przyjąć gości w Zaduszki, będzie trafnym wyborem, by nasycić każdego głodomora. Aromatyczny i pełen smaku zachwyci wszystkich, a ty zbierzesz mnóstwo pochwał. Jakie składni...
-
Robię je zamiast schabowych, a po 5 minutach nie ma po nich śladu. Soczyste i nadziewane
Obiady, w których główną rolę pełnią mięsa są najpopularniejsze. Wybierane są przez wyjątkowy smak i prostotę. Jeśli szukasz pomysłu na posiłek, który będzie sycący, oryginalny, ale przypadnie do gustu każdemu, to ten przepis będzie idealny.
-
Polskie pierogi pójdą w odstawkę, gdy poznasz karaimski smak. Pokochasz je po jednym kęsie
Nie znam osoby, która nie kochałaby pierogów w każdej postaci, a jeśli by tak mówiła, to bym nie uwierzyła. Każdy ich rodzaj jest niesamowicie smaczny, a najtradycyjniejsze smaki są najlepsze. Czasem jednak warto wyrwać się z klasycznych receptur ...
- Jak upiec ziemniaki w piekarniku, żeby były chrupiące? Tak wyjdą idealne
- Coraz więcej osób je zamiast jajecznicy. Przepis na jajka po turecku
- Nie masz pomysłu na świąteczny prezent dla najmłodszych? Sprawdź nasz prezentownikMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Jak zrobić dobry farsz do krokietów? Tajemnicą jest jeden składnik
- Szybkie ciasto bez pieczenia? Łap przepis na Pociechę Proboszcza
- Dasz sobie radę z tym żółtym quizem kulinarnym? 11/11 tylko dla smakoszy
- Dasz sobie radę z tym żółtym quizem kulinarnym? 11/11 tylko dla smakoszy
- Są lepsze niż owsianka i pomagają schudnąć. Wystarczy łyżka do śniadania
- Tak ekspresowo usuniesz łuski z karpia. Zajmie ci to mniej niż 5 minut
- Przypomina krewetkę, ale smakuje inaczej. Dlaczego jedzono go w PRL-u?
-
Schabowe wyjdą chrupiące, wystarczy, że wyrzucisz z przepisu bułkę tartą. Teraz z tego robi się panierkę
Robienie schabowych to w niejednym domu rytuał, a przepis, z którego się je przygotowuje, ma wiele lat. W klasycznej odsłonie mięso obtacza się w bułce tartej, a później wysmaża. Nie każdy jest jednak zadowolony z takiej panierki, na szczęście moż...
-
Co piątek od 25 lat moja teściowa robi je na obiad. Mielone lub schabowe? Kręci na nie nosem
Szukasz ciekawego obiadu, który będzie idealny w piątek? Wiele osób na ten dzień szuka bezmięsnych przepisów, które będą mogli podać najbliższym. Jeśli ty również też skorzystać z takiej receptury, to świetnie trafiłeś. Ten smakołyk jest najlepszy.
-
Zupa, dzięki której nic się w kuchni nie zmarnuje. To nie leczo, a przysmak prosto z Toskanii
Czasem dochodzimy do takiego momentu, że otwierając lodówkę nie mamy pojęcia co zjeść, pomimo posiadania składników. W takim wypadku warto wspomóc się ciekawą w smaku i aromatyczną zupą prosto z Toskanii. Jest idealna na jesień, bo nie tylko...
-
Biorę wczorajsze ziemniaki i formuję wałki. Długo czekałam, aż babcia zdradzi przepis na te kopytka
Jak zrobić kopytka? To jedno z najlepszych dań, jeśli masz ziemniaki z wczoraj i nie wiesz, co z nimi zrobić. Zamiast je wyrzucać, warto ulepić kluski. Wbrew pozorom to bardzo łatwe i wcale nie zajmuje tak wiele czasu, jak się wydaje.
-
Wszystkie składniki masz już w domu, więc zrób ten obiad. Przydadzą się zbiory z grzybobrania
Na pierwszy rzut oka gotowanie nie jest wcale takie skomplikowane. Trudności pojawiają się wtedy, gdy musimy codziennie wymyślać coraz to nowsze przepisy. Wtedy na ratunek przychodzą receptury, które nie wpadają nam do głowy od razu. Jedną z nich...
-
Robią je już tylko starsze gospodynie. Cynaderki będą pyszne, ale zadbaj o jedną czynność
Są takie potrawy, które na samą myśl przyprawiają nas o ciarki. Dzieje się tak najprawdopodobniej dlatego, że zostały źle podane i źle przyrządzone. Wśród takich potraw mnóstwo jest dań, które w PRL-u na stołach pojawiały się dość regularnie. Dziś...
-
Odwiedziła mnie wybredna kuzynka i nie wiedziałam, jaki obiad zrobić. To było najlepszym wyjściem
Zaspokojenie wybrednego i wymagającego podniebienia nie zawsze jest proste. Bardzo często trzeba się nieźle nagimnastykować, aby trafić w takie gusta. Jednak jest to możliwe, a w moim przypadku pomógł ten przepis. Był strzałem w dziesiątkę i...
-
Weź filet, ostry nóż i kilka dodatków. Zrobisz kotlety lepsze od mielonych i schabowych
Polacy kochają kotlety i trudno wyobrazić sobie bez nich typowy polski obiad. Czy to mielone, czy schabowe, kotlecik musi być. Jednak dziś mamy dla was przepis na inne, moim zdaniem dużo smaczniejsze, kotlety. Wystarczy pierś z kurczaka, kilka...
-
Pyszna i bosko kremowa. Do zupy pieczarkowej dodaj dwa sery, a smak wystrzeli cię z kapci
Zupa pieczarkowa to taki obiadowy pewniaczek. Zawsze, kiedy pojawia się na stole, każdy chętnie się nią zajada i trudno się temu dziwić, jest naprawdę smaczna. Jednak może być jeszcze smaczniejsza, jeśli dodasz do niej dwa konkretne sery.
-
Chyba każdy zajadał się nią w dzieciństwie. To trochę inny rosół, bo z dodatkiem tego
Jesteś smakoszem rosołu i możesz go jeść w każdej postaci? A może niedzielna zupa stoi w lodówce i nie wiesz, jak możesz ją wykorzystać? Na oba te przypadki mam wspaniały pomysł, który części z nas kojarzy się z dzieciństwem. To sprawdzony sposób ...
-
Kotlety schabowe robię tylko tak. Są soczyste i delikatne. To przez ten trik
Kotlety schabowe to klasyka polskich obiadów i wszelkich przyjęć. Przepis jest oczywiście banalny, ale żeby kotlety były naprawdę pyszne, trzeba odpowiednio zatroszczyć się o mięso. Z pomocą przyjdzie marynata. Mleko zostaw w lodówce - inny produk...
-
Miałam za dużo grzybów i nie wiedziałam, co zrobić. Wymyśliłam więc te placki i teraz jem je codziennie
Wielkie grzybobranie nadal trwa i wiele osób każdego dnia przynosi ogromne koszyki wypełnione nimi po brzegi. Ze zbiorów można zrobić dużo pysznych rzeczy, ale z czasem i one się mogą skończyć. Dlatego wymyśliłam obiad, który jest wyśmienity. Tera...
-
Najłatwiejszy przepis na pulpety. Żeby były miękkie, nie dodawaj jednego składnika
Pulpety to propozycja obiadowa, która chyba nie ma sceptyków. Jeśli jednak ma, prawdopodobnie może to być spowodowane nieumiejętnym przygotowaniem dania. Dziś mamy przepis na pulpeciki, które są miękkie, delikatne i pełne smaku. Warto wziąć sobie ...
-
Żadne kotlety i bigosy. To najlepszy obiad na świecie. Podstawą jest tanie warzywo
Cukinia to warzywo, które może cieszyć nas cały rok. Przepisów na jej bazie jest mnóstwo. Robimy leczo, zupy krem i placki, jednak moim zdaniem najlepszą potrawą z cukinii jest cukinia faszerowana. Opcji na farsz jest wiele, dziś jednak skupimy si...
-
Zupa na Halloween i idealna na przeziębienie. Smakuje bosko i odstrasza wampiry
Jaka zupa najbardziej rozgrzewa? Pewnie większość z nas odpowie z miejsca, że rosół. Możliwe, że to świetna zupa na rozgrzanie, ale jest inna, dużo lepsza, która smakuje po prostu świetnie. Przyda się sporo czosnku i dobry wywar. Tak pokrzepiają s...
-
Zupa krem z dyni może być jeszcze smaczniejsza. Zapewnią to dwa dodatki, jeden cię zdziwi
Sezon na dynię trwa w najlepsze i ogromnym grzechem byłoby niewykorzystanie tego czasu na rozkoszowanie się najlepszą jesienną zupą. Zupa krem z dyni to przepis banalny, smak jednak bynajmniej banalny nie jest. To zasługa sera i nietypowego dodatk...
-
Gęsta, aromatyczna i sycąca. Najlepsza zupa gulaszowa wyjdzie na dwóch łopatkach
Zupa gulaszowa jest bezsprzecznie jedną z najlepszych, najbardziej aromatycznych i rozgrzewających zup. Przepis jest naprawdę banalny, a odpowiednia kompozycja przypraw i warzyw to klucz do sukcesu. Równie ważne jest mięso, na którym zupę ugotujem...
-
Moja babcia od 60 lat tak robi mielone. Bez dwóch dodatków nie byłyby smaczne
Kotlety mielone to absolutny klasyk obiadowy w polskich domach i od dziesięcioleci jest jednym z najczęściej przygotowywanych dań na niedzielę i rodzinne spotkania. W zasadzie przepis na mielone jest prosty, ale nigdy nie jadłam kotletów lepszych...
-
Bezmięsne kotlety z ciągnącym serem. Tani obiad, który smakuje jak spod ręki szefa kuchni
Czy zdarza ci się czasem ugotować zbyt dużo ziemniaków na obiad? Na pewno tak. Co wówczas zrobić z wczorajszymi ziemniakami? Wyrzucić szkoda. Odgrzewane nie są już tak smaczne. Z pomocą przychodzi przepis na przepyszne kotlety bez mięsa. Nie...
-
Nie wyrzucaj mięsa i warzyw z rosołu. Dasz im drugie życie, robiąc poniedziałkowy obiad
Niedziela to dzień, gdy na naszych stołach pojawia się mnóstwo jedzenia. Oprócz aromatycznego rosołu często zjadamy też ziemniaki z mięsem. Zdarza się jednak, że na drugi dzień zostają składniki i resztki, z którymi nie wiemy, co zrobić. Ten przep...
-
Babcine przepisy mogą się przy niej schować. Zrobiona na rosole, ale główny składnik to orzechy
Kulinaria każdego dnia mogą nas niesamowicie zaskoczyć. Dla mnie wielką niespodzianką było poznanie tej zupy. Sama nie mogłam uwierzyć, że takie połączenie składników może być dobre. Orzechy połączone z bulionem to była abstrakcja, lecz jeszcze do...
-
Ta wersja nie ma konkurencji. Zrobisz ją w trzy kwadranse, a po podaniu każdy wyliże talerz
Chyba każdy z nas chciałby, by na nasze gotowanie każdy reagował entuzjastycznie. Podziękowania, prośba o dokładkę, a także proszenie o przepis - to chcielibyśmy uzyskać. Dzięki temu obiadowi może się to stać. Zrób przy najbliższej okazji i się...
-
Szukałam idealnej zupy krem i znalazłam. Żadna dynia, grzyby czy cukinia. Zrób ją z tego warzywa
Jesienią zupy opanowują nasze kuchnie. Mają nas nie tylko rozgrzać, lecz także czasem postawić na nogi i nasycić. Długo szukałam idealnego przepisu na to danie, aż w końcu znalazłam. Ta wersja nie ma konkurencji.
-
Kotlet po belwedersku zdeklasował klasyka w moim domu. Już nie proszą o "schaboszczaka" na obiad
Elegancka odsłona tradycyjnego schabowego, która śmiało może zająć jego miejsce podczas niedzielnego obiadu. Delikatne, soczyste mięso w chrupiącej panierce to prawdziwa uczta dla zmysłów. Jak zrobić idealne kotlety po belwedersku? Przepis nie...
-
Niby na śmieciach, a smakuje jak w restauracji. Ta zupa rozgrzewa w mig
Istnieje wiele pysznych i rozgrzewających zup. Niech za przykład posłuży rosół, gulaszowa, pyszny kapuśniak lub fasolowa. Nie każdy jednak kojarzy tę zupę ze sposobem na rozgrzanie po ciężkim dniu, ponieważ kojarzy się z latem i wakacjami. Ugotuje...
-
Myślałam, że ruskie są najsmaczniejsze, ale te przebijają wszystko. Dziś poznasz sekret farszu
Pierogi są tak pyszne, że trudno im się oprzeć. Można zrobić je na wiele różnych sposobów, ale zdaniem niektórych to ruskie przebijają je wszystkie. Ja uważam inaczej, a to dzięki nadzieniu, który znajdziesz poniżej. Farsz jest tak pyszny za spraw...
-
Ten przepis ma ponad 100 lat. Robiła mi go prababcia i powtarzała, że najlepiej wychodzi na blaszce
Każdy z nas ma jakieś przepisy z dzieciństwa, które pamięta po dziś dzień. Ja również takie mam, a ta receptura jest bardzo mi bliska. Prababcia robiła je prawie codziennie, a ja zawsze się zachwycałam. Zrób je raz i zobaczysz, dlaczego tak je...
-
Pyszny i sycący obiad z piekarnika. Weź paprykę i kilka dodatków, będzie pachnieć na całym osiedlu
Szukasz pomysłu na obiad z piekarnika? Nie musisz znowu robić pałek z kurczaka lub ziemniaczanej zapiekanki. Postaw na coś równie klasycznego, ale w lepszej, dużo bardziej aromatycznej wersji. Papryka faszerowana jeszcze nigdy nie była tak pyszna,...
-
Zostały mi składniki z wczorajszego obiadu, więc zrobiłam to. Wystarczy włożyć do piekarnika
Każdy chce robić dla swoich bliskich najsmaczniejsze posiłki. Do tego lubimy być chwaleni i doceniani. Jeśli również to lubisz, zastanów się nad zrobieniem tego przepisu. Nie tylko zrobisz coś w kilka chwil, co jest bardzo pyszne, ale również...
-
Podrasowałam przepis dziadka na kluski kładzione. Najpierw kręcił nosem, a później podziękował
Kluski kładzione to bardzo popularne danie, które kojarzy się z prostotą. Warto je jednak trochę zmodyfikować, by nabrały więcej smaku. Zrobisz to, dodając sezonowe warzywo. Rodzina najpierw nie uwierzy, ale potem zje ze smakiem.