dania obiadowe
-
Zupa serowa z mięsem mielonym i szpinakiem. Takiego powera nie dodaje nawet Red Bull
Jeśli dopadło cię wiosenne przesilenie, energia cię opuściła i masz ochotę zakopać się pod kocem i przekoczować tam do maja, porzuć ten głupi plan i zrób najlepszą, energetyzującą i sycącą zupę. Smakuje wyśmienicie, jest gęsta, aromatyczna i dodaj...
-
Jak uratować przesoloną zupę? Nie trzeba wylewać. Pomoże ci jeden owoc. 10 minut i po krzyku
Sól dodaje potrawom charakterystycznego smaku oraz wzmacnia aromat innych składników. Niestety łatwo przesadzić z jej ilością, zwłaszcza gdy przygotowujemy zupę w dużym garnku. Co zrobić, gdy się przesoli? Spokojnie, jest na to pewne rozwiązanie.
-
Kiedyś koszmar z dzieciństwa, dziś przysmak. Zupę mleczną zrób na opak, dodaj dwa składniki
Z pewnością każdy z nas ma takie danie z dzieciństwa, które już na samą myśl staje nam w gardle i budzi najgorsze wspomnienia. Wymienić można choćby wątróbkę, szpinakową breję i zupę mleczną. Zupa mleczna wielu do dziś śni się po nocach jako coś...
-
Kurczak ze słodkim dodatkiem. Wcale nie chodzi o ananasa. Mąż ma przepis od kolegi ze Szwecji
Z czego można zrobić zapiekankę na obiad? Kurczak, banany i orzeszki ziemne... Choć brzmi nietypowo, efekt jest niepowtarzalny. Flying Jacob to szwedzka potrawa z lat 70., której kremowa konsystencja i unikalne połączenie smaków zaskoczą nawet...
-
Mąż zrobił pierwszą w tym roku młodą kapustę. Wyszła lepsza niż babcina przez dwa dodatki
W marketach i osiedlowych warzywniakach właśnie pojawiła się młoda kapusta, a to oznacza tylko jedno: zaczyna się najpyszniejszy okres w roku. Nic tak nie smakuje wiosną jak pyszna młoda kapusta duszona z koperkiem i doskonale wie o tym mój mąż,...
-
Zupa ziemniaczana z chrzanem i niespodzianką. Tak pyszna, że chyba zrobię ją na Wielkanoc zamiast żurku
Ziemniaki to warzywo niekończącego się potencjału i doskonale wiemy, że nasza rodzina kuchnia bez ziemniaków byłaby smutna i nijaka. Jedną z lepszych rzeczy z ziemniaków, są oczywiście zupy ziemniaczane. Przepisów jest sporo, ale dziś mamy dla was...
-
Flaki dla koneserów. Będą pyszne i kleiste, ale zadbaj o wywar
Są takie potrawy w kuchni polskiej, które albo się kocha, albo wręcz przeciwnie. Jedną z nich są flaczki. Myślę jednak, że osoby, które nie lubią flaczków, nie jadły ich naprawdę dobrze przyrządzonych. Jak zatem zrobić idealne flaczki? Mam na to...
-
Jak powstają gotowe dania z Żabki? Pojechałam i sprawdziłam. Wizyta w fabryce mnie zaskoczyła
W ciągu roku statystyczny Polak spędza w kuchni 18 720 minut. To ponad 12 dni gotowania - mieszania, krojenia, smażenia czy pieczenia. Nic dziwnego, że coraz więcej osób szuka alternatyw. Dania gotowe często budzą jednak skojarzenia z "fastfoodowy...
-
Gryczanka z grzybami bije na głowę zwykły krupnik. Zadbaj o wywar i postaw na tanie mięso
Kuchnia polska zupami stoi i spokojnie przez cały rok codziennie możemy gotować inną. Dziś mamy przepis, który z końcem lat osiemdziesiątych popadał w zapomnienie, a to niemal kulinarna zbrodnia. Zupa gryczana jest pyszna, treściwa, a dodatek...
-
Kiedyś jadano ją codziennie. Smakuje jak krupnik i grochówka. Jedna porcja zapełnia brzuch
Zupy goszczą w niemal każdej polskiej kuchni. Zazwyczaj przygotowujemy rosół lub pomidorową, jednak warto wrócić do dawnych lat i spróbować czegoś zupełnie nowego. Przykładem jest zupa rumfordzka, która miała zadanie napełnić brzuch niewielkim...
-
Przepis na te kotlety krążył już w czasach Piastów. Może mieć nawet tysiąc lat. Lepsze od klasycznych
Soczyste kotlety mielone to klasyka domowych obiadów. Nic nie smakuje lepiej niż idealnie przyrządzone mięsne kawałki, które kuszą aromatem, miękkością i pełnym smakiem. Jednak warto czasem spróbować czegoś nowego. Ta wersja nie jest tak popularna...
-
Smaruję, faszeruję i owijam. Teść spróbował i powiedział, że Gessler mogłaby się ode mnie uczyć
Przejadły ci się już kotlety z piersi kurczaka i mielone? Zaskocz rodzinę zupełnie nową potrawą i przygotuj w weekend roladki schabowe z piekarnika. Wyglądają oryginalnie, a smakują jeszcze lepiej. Można powiedzieć, że to taka domowa wersja de...
-
Kilka chwil i masz najbardziej soczystą i delikatną rybę. Weź dorsza, zioła i trochę masła
Jeśli chodzi o ryby, nie są one najczęstszym wyborem obiadowym Polaków. Najczęściej stawiamy je na stole w piątki, bo tak wbiły nam do głów nasz religijne babcie i dziadkowie, którzy w piątki rezygnowali z innego mięsa. I w sumie bardzo dobrze, bo...
-
Zupę fasolową zrób inaczej niż zawsze. Grecka wersja sprawi, że poczujesz się jak na wakacjach
Zupa fasolowa to w przekonaniu wielu z nas typowe danie z babcinej kuchni i jeden z klasyków klasycznej kuchni polskiej. Owszem, jest to najprawdziwsza prawda, ale inne części świata także gotują zupę z fasolą. Najlepiej wychodzi to Grekom. Ich zu...
-
Czym przyprawić idealnego schabowego? Złoty dodatek to strzał w dziesiątkę! Nikt o tym nie wie
Czym przyprawić idealnego schabowego? Kotlet schabowy to danie wręcz kultowe. Wydaje się, że jego przygotowanie jest banalnie proste i nic nie ma prawa tam się zepsuć. Rzeczywistość potrafi być jednak zgoła inna. Mięso czasem nie jest odpowiednio...
-
Zapomnij o koncentracie. Najlepszą pomidorówkę zrobisz bez niego, ale pamiętaj o czosnku i serze
Zupa pomidorowa to jeden z niewielu przepisów, który lubią dosłownie wszyscy. I możemy się kłócić, która jest lepsza - z makaronem, czy z ryżem - ale dzisiejszy przepis zasmakuje członkom obu obozów. Ta zupa pomidorowa to perfekcja w każdym calu....
-
Robię najlepszy krupnik w rodzinie. Używam pęczaku, najzdrowszego mięsa i dwóch dodatków
Krupnik to jedno z tych dań, które albo się kocha, albo nienawidzi, ale z całą pewnością nie można przejść obok niego obojętnie. Jeśli są wśród was sceptycy tej zupy z kaszą, mam nadzieję, że mój przepis na krupnik sprawi, że odkryjecie jego smak ...
-
Indyk w kremowym sosie to moja nowa miłość. Dodałam ser, o którym na pewno nie pomyślisz
Indyk to świetna opcja obiadowa, kiedy chcemy zjeść pyszne, delikatne i chude mięso napakowane białkiem. Jakiś czas temu postanowiłam dać się ponieść kulinarnej fantazji i zrobiłam indyka w kremowym, delikatnym sosie. Podstawą był ser, którego...
-
Zarzutkę kocham od dziecka. Robię ją prawie jak babcia, ale dodaję dwie przyprawy
Są takie przepisy, które silnie kojarzą się z kuchnią naszych babć i mam. Dla mnie jednym z nich jest pyszna, treściwa i lekko kwaśna zarzutka. To zupa gotowana na wędzonce, pod koniec "zarzucona" kiszoną kapustą, którą babcia podsmażała razem z...
-
Teściowa robi najlepszą zupę pieczarkową. Najpierw dusi por, potem dodaje trzy ważne rzeczy
Zupa pieczarkowa to zawsze dobry pomysł. Sprawdza się idealnie na każdy dzień, robi się ją łatwo i dość szybko. Jednak moja zdolna teściowa zupę pieczarkową gotuje jedynie na niedziele i święta, i robi to po mistrzowsku. Jej zupa jest kremowa, peł...
-
Soczyste sznycelki drobiowe. Zanim zapanierujesz, zadbaj o marynatę. Pokonają nawet schabowe
Sznycelki drobiowe przez niektórych uważane są za "brzydszą siostrę Kopciuszka", czyli schabowego. Nie z naszym dzisiejszym przepisem. Podpowiemy ci, jak zrobić przepyszne, soczyste i delikatne sznycelki w obłędnej panierce bez bułki tartej. Jedna...
-
Zrobiłam raz i żałowałam, że tak późno odkryłam ten przepis. Zapomniałam o klasycznych schabowych
Co zrobić ze schabu w plastrach? Najczęściej myślimy o klasycznych kotletach, ale czasem warto postawić na coś nowego. Zójnicka wersja to pyszna odmiana, która świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinnych uroczystościach, świętach, jak i na codzien...
-
Robiłam gulasz z żołądków i dodałam dwa składniki. Tak pyszny, że chyba otworzę restaurację
Jeśli chodzi o podroby, Polacy dzielą się na dwa obozy: kocham i nienawidzę. Ja jestem w tym pierwszym i w mojej kuchni często goszczą flaczki, wątróbka i moje ukochane żołądki. Ostatnio postanowiłam zrobić gulasz z żołądków, ale coś mnie podkusił...
-
Na rosole zrobisz pyszną wiosenną zupę. Podkręcisz ją tymi ziołami i małymi kuleczkami
Rosół to płynne złoto polskiej kuchni. Nie tylko świetnie smakuje, rozgrzewa i stanowi nieodłączny element niedzielnych i świątecznych stołów, lecz także jest bazą do wielu innych potraw. Na rosole robimy rozmaite zupy, ale dziś z naszym przepisem...
-
W Azji jedzą na potęgę, w Polsce często omijamy. Wspiera odporność, dba o zdrowie skóry i wiele więcej
Pak choi, znane również jako chińska kapusta, staje się coraz popularniejszym wyborem w polskich kuchniach. To warzywo jest pełne składników odżywczych, doskonale sprawdza się na patelni, a delikatne liście stanowią bazę wielu pysznych i zdrowych...
-
Surówka do obiadu jak z restauracji. 5 wersji specjalnie dobranych do polskiego podniebienia
Surówka do obiadu to obowiązkowy dodatek do głównego dania, który idealnie pasuje do kotletów, klopsików czy pierogów. Surówki są przygotowywane na bazie zdrowych warzyw, a dobrze skomponowana mieszanka smaków to nie tylko uczta dla podniebienia,...
-
Taka marynata do schabowego jest bezkonkurencyjna. A ci, co nie wiedzą, dalej używają mleka lub maślanki
Marynata do schabowego potrafi zdziałać cuda, jeżeli chodzi o efekt smakowy dania. Z marynatą bardzo lubią się zresztą także inne rodzaje mięsa. Czasem zdarza się tak, że przygotowując danie na szybko, pomijamy marynatę i koncentrujemy się jedynie...
-
Świeże kotlety jajeczne na piątkowy obiad. 1 składnik poprawi konsystencję i sprawi, że kotlety będą sycące
Kotlety jajeczne to bardzo pyszne i pożywne danie, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Jest to świetna propozycja na bezmięsny obiad. Zajadają się nimi i starsi i młodsi, a ponadto mogą być przygotowane na wiele różnych sposobów. Ne...
-
Zapomnij o bułce tartej i płatkach. Ta wersja piersi z kurczaka to hit. Aż żal odmówić dokładki
W czym obtoczyć kurczaka na nuggetsy lub kotlety? Jeśli masz ochotę na nieco inne smaki, mamy dla ciebie przepis, który wzniesie rodzinny obiad na wyższy poziom. Sprawdzi się jako przekąska z ulubionym sosem lub opcja z ziemniakami i surówką.
-
Zupa grzybowa dobra i na wiosnę. Będzie pyszna, ale z suszonymi grzybami zrób jeden myk
Zupa grzybowa jest dobra zawsze, wszędzie i o każdej porze roku. Chociaż wiosną próżno szukać po lasach borowików i podgrzybków, suszone grzyby sprawdzają się w zupie nawet lepiej, bo dodają więcej aromatu. Jak zrobić zupę grzybową z suszonych...
-
Rolada ziemniaczana jak kilkadziesiąt lat temu. Lepsza niż wszystkie zapiekanki razem wzięte
Rolada ziemniaczana to bardzo popularne danie, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Najczęściej nadziewana jest farszem mięsnym lub grzybowym, ale ciekawą opcją jest także zawinięcie jej w wafle. Jak przygotować przepyszną roladę...
-
Weź sandacza, włoszczyznę i ogórki kiszone. Wyjdzie szybki obiad w czasie postu. Lepszy niż ryba po grecku
Sandacz po rosyjsku to bardzo proste w przygotowaniu danie, które koniecznie trzeba wypróbować. Ryba serwowana jest z dużą ilością warzyw, które uzupełniają i podkręcają jej smak. Idealna propozycja na lekki obiad. Można serwować z ulubionymi...
-
Ryba leningradzka na Środę Popielcową. Inna niż wszystkie. Zaskocz bliskich
Ryba leningradzka to bardzo proste w przygotowaniu danie, które bazuje na łatwo dostępnych składnikach. Zrobienie potrawy nie zabiera dużo czasu, a finalna kompozycja smakowa jest bardzo ciekawa i na pewno warta wypróbowania. Najlepiej przekonać s...
-
Pierogi z dudkami biją na głowę ruskie i inne. Smak farszu zapamiętuje się do końca życia. Kto jadł, ten wie
Pierogi z dudkami to polski przysmak, który kiedyś był bardzo popularny wśród gospodyń domowych. Dziś odszedł w zapomnienie, a wiele osób prawdopodobnie w ogóle nie zdaje sobie sprawy, jakie produkty są wykorzystywane do przygotowania farszu. Pora...
-
Placki ziemniaczane bez mąki? Też byłam zaskoczona. Gdy spróbowałam, przepadłam na dobre
To zawsze świetny pomysł na prosty i sycący obiad bez wielu godzin spędzonych w kuchni. Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez mąki? Alternatywna wersja będzie jeszcze bardziej rozpływająca się w ustach.
-
Przestałam dodawać cebulę do mielonych. Dorzucam inny składnik i już nie są twarde
Gdyby przeprowadzić ranking popularności potraw kuchni polskiej, kotlety mielone na pewno znalazłyby się w pierwszej trójce. Ba, może nawet by wygrały. Mimo że są tak często i chętnie robione, zdarza się, że nie wychodzą idealne. A to przecież...
-
Na ostatni dzień karnawału zawsze robię to mięso. Przez marynatę rozpada się pod widelcem
Było i nie ma, a w zasadzie zaraz nie będzie. Mowa o karnawale. Ten czas mocno zakorzenił się w historii jako moment, kiedy pozwalamy sobie na nieco więcej i nie liczymy kalorii, a po prostu cieszymy się jedzeniem. Dziś z chęcią zdradzę wam przepi...
-
Ugotowałam za dużo, więc zrobiłam zapiekankę. Wyszła boska. Podsmaż, wymieszaj, resztę zrobi piekarnik
Co prostego można zjeść na obiad? Wiele osób sięga po gotowe dania, nie mając czasu na przygotowanie posiłku od podstaw. Warto jednak zastanowić się, czy nie lepiej poświęcić chwilę na stworzenie czegoś łatwego, smacznego i zdrowego. Zapiekanka z...
-
Gruzini robią tak kurczaka. I wiecie co? Lepszego nie jadłam. Satsivi bije polską potrawkę na głowę
Jeśli znudził cię tradycyjny kurczak z piekarnika i masz ochotę na coś zupełnie innego, spróbuj drobiu w orzechowym sosie, czyli satsivi. Przepis nie sprawi ci problemu, a efekt zachwyci głębią smaku. Aromatyczne przyprawy i kremowa konsystencja t...
-
Królowa wśród zup. Jest jak gulasz i fasolka po bretońsku w jednym. W Hiszpanii jedzą na potęgę
Jeśli znudziły ci się już klasyczne zupy, fabada asturiana to coś dla ciebie. Jest gęsta, bardzo sycąca i przypomina gulasz. W dodatku to prawdziwa eksplozja smaków. Pierwsze skrzypce gra fasola oraz tradycyjna hiszpańska kiełbasa.