dania obiadowe
-
Zapomniany kotlet z czasów komuny. Wyglądał jak mielony, smakował lepiej niż burger
Słusznie minione czasy Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej są często wspominane z nutą nostalgii przez tych, którym dane było w tych czasach żyć. Najczęściej wiąże się to ze smakami i potrawami, które wtedy były bardzo popularne, dziś - niestety...
-
Zupa krem z cukinii i pomidorów. Gdy teściowa podała ją na obiad, myślałam, że ją wycałuję
Końcówka sierpnia to chyba jeden z moich ulubionych momentów w roku, w główniej mierze przez to, że do woli mogę zajadać się świeżymi i dojrzałymi warzywami. Właśnie teraz cukinia i pomidory smakują najlepiej i wie o tym też moja teściowa, która...
-
Zapomnisz o mielonych. Hreczanyki podkarpackie są o niebo lepsze. Dodaj jeden składnik
Potrawy regionalne Polski mają w sobie niezwykły urok. Wśród nich znajdziemy dania, które zachwycają prostotą, a jednocześnie potrafią na długo zapisać się w pamięci. Na Podkarpaciu zamiast klasycznych mielonych królują hreczanyki. To kotlety, któ...
-
Sos aż wsiąka w makaron. Złote grzyby sprawiają, że trudno się powstrzymać przed dokładką
Makaron z grzybami leśnymi to pomysł na aromatyczne danie, które łączy delikatność kuchni azjatyckiej i smak polskiego lasu. To idealne połączenie prostoty, szybkości i głębi smaku, które sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na bardziej eleganc...
-
Powstały z przypadku i zostały na stałe. Domownicy twierdzą, że są lepsze niż ruskie i z kapustą
Nietypowe farsze do pierogów potrafią zaskoczyć smakiem, ale też prostotą przygotowania. Jeśli masz ochotę na coś innego niż klasyczne ruskie lub z kapustą i grzybami, te z brokułami, ziemniakami i twarogiem będą pyszną odmianą. Wychodzą lekkie,...
-
Niedzielne ziemniaki i mięso z rosołu. Zrobiłam z nich poniedziałkowe kotlety. Lepsze od mielonych
Chrupiące kotlety ziemniaczane nie muszą być klasyczne i oklepane w smaku. By je urozmaicić, co tydzień wykorzystuję resztki z niedzielnego obiadu, a one zamieniają je w obiad, który cała rodzina zjada z zachwytem. Dzięki temu nic się nie marnuje.
-
Robisz raz, a wystarczy na 3 dni. Wyczyścisz lodówkę, a później talerz. Zapiecz i gotowe
Najlepsza zapiekanka na obiad to taka, która czyści lodówkę, nie robi bałaganu i jest jej na tyle dużo, że można jeść kilka dokładek. Ten przepis jest idealny, pozbawiony udziwnień, nerwów, za to robi wrażenie na każdym. Perfekcyjny na zabiegany...
-
Zrób to zanim obtoczysz w bułce. Babcia mówi, że kotlety będą "palce lizać"
Jeśli niedzielny obiad bez kotleta to dla ciebie nie obiad, ten trik powinien wejść ci w nawyk. Dzięki niemu tradycyjne danie zyska zupełnie nowy charakter. Efekt? Chrupiąca panierka, miękkie wnętrze i smak, który zapamiętasz. Spróbuj raz, a nie...
-
To najlepsze mięso, jakie jadłam. Robię co tydzień w niedzielę. Przebija klasyczne schabowe
Co zrobić ze schabu w plastrach? Zamiast smażyć klasyczne kotlety, warto upiec mięso w piekarniku pod warzywno-serową pierzynką. Efekt to soczyste, aromatyczne danie, które zachwyci całą rodzinę i świetnie sprawdzi się na wyjątkowy obiad.
-
Zapiekanka kebab smakuje lepiej niż z niejednej budki. Większość roboty robi air fryer
Jak zrobić najprostszą zapiekankę? Wystarczy kilka podstawowych składników, ulubione przyprawy i urządzenie, które robi większość roboty za nas. To danie ma wszystko: mięso, chrupiące ziemniaki, roztopiony ser i sosy, które kojarzą się ze smacznym...
-
Lepszy niż sos słodko-kwaśny. Zrobisz w 30 minut i nikt nie zechce już opcji z restauracji
Jak zrobić prosty sos do kurczaka? Połącz kilka składników, by stworzyć coś, co smakuje jak danie z ulubionej restauracji. Ta propozycja to idealne splecenie słodyczy, cytrusowej świeżości i delikatnej ostrości. Powstaje w kilka minut, a po...
-
Mięso tak delikatne, że widelec sam w nie wchodzi. Na patelni nie zostanie nawet kropla
Ciekawy obiad z kurczakiem? Wystarczy kilka składników i jeden aromatyczny trik, który zmienia zwykłą pierś w coś znacznie bardziej wyrazistego. To danie zaskakuje prostotą i smakiem. Spróbujesz i już nigdy nie wrócisz do znanych ci przepisów.
-
Klasyczne ziemniaczane już dawno poszły w odstawkę. Teraz robię tylko węgierską wersję
Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Tym razem nie poznasz przepisu na danie, które jest dobrze nam znane. Zamiast polskich klasyków, sięgniemy po węgierską inspirację. Placki również są smażone, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
-
Cebula do mielonych? Już jej nie używam. Dodaję inny składnik i zawsze są miękkie
Chyba nie ma w kuchni polskiej popularniejszego dania niż kotlety mielone. Jednak choć przepis z pozoru jest prosty, nietrudno o wpadkę. Twarde, suche i pozbawione smaku kotlety to częsty problem. Okazuje się, że wystarczy zrezygnować z cebuli i...
-
Bez grama mąki, a trzymają się idealnie. Białoruskie placki mają ciekawy środek. Przebiją polskie
Placki ziemniaczane potrafią skraść serce każdego miłośnika prostych, ale sycących potraw. Są chrupiące, pachnące i można je podawać na nieskończenie wiele sposobów. A gdyby tak wyruszyć w kulinarną podróż i poznać ich białoruskiego kuzyna? Efekt...
-
Rumuńskie gołąbki potrafią zawstydzić naszą klasykę. To zasługa jednego składnika
Gołąbki to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni polskiej, ale okazuje się, że ich odpowiedniki można znaleźć także w innych krajach. Rumuńska wersja tego klasyka różni się smakiem i sposobem przygotowania, a efekt potrafi zaskoczyć nawet...
-
Nie śliwki ani truskawki. Knedle z tym owocem to od dziś twój ulubiony obiad. Będzie dokładka
Knedle z morelami to klasyk, który wraca co lato i nigdy się nie nudzi. Można je zrobić na obiad, deser albo jako pretekst, żeby choć przez chwilę znów poczuć się jak u babci. Zobaczysz, że miękkie, pachnące kuleczki znikną z talerza szybciej, niż...
-
Wrzucam na patelnię i posypuję tą przyprawą. To najlepsza cukinia, jaką zjesz tego lata
Cukinia to letni klasyk, ale w tej wersji zyskuje zupełnie nowe oblicze. Intensywne przyprawy, szybkie smażenie i nutka ostrości tworzą z niej sałatkę, która sprawdzi się jako dodatek do każdego obiadu. Ten przepis jest banalnie prosty, a efekt...
-
Naleśniki bez jajek, mąki i mleka. Nie pękają i nie przywierają. Wystarczą 2 składniki
Czy da się zrobić nietypowe naleśniki bez mąki, jajek i mleka? Przepis z zaledwie dwóch składników może zaskakiwać, ale efekt jest zdecydowanie wart spróbowania. Dzięki temu stworzysz pełnowartościowe, bezglutenowe placki. Prosto, zdrowo i...
-
Tak robię makaron w 25 minut. Włoch byłby w szoku. Kilka ruchów i chwila na patelni
Szybki makaron na obiad to ratunek, gdy głód zagląda w oczy, a czasu jest jak na lekarstwo. Wystarczy kilka prostych składników, z których wychodzi danie pełne aromatu, kremowej konsystencji i kolorów, które cieszą oko. To połączenie, które nie je...
-
Nie panieruję schabu, robię coś lepszego. Znika ze stołu w 10 minut
Najczęściej ląduje na naszych talerzach jako kotlet schabowy. Czasem robimy z niego też pieczeń świąteczną. Jednak mało kto wie, że ze schabu wychodzą najdelikatniejsze bitki, jakie można sobie wyobrazić. Duszone w gęstym, kremowym sosie...
-
Soczewiaki to smak z Podlasia. Bez panierki, a chrupią jak marzenie. Zrób zamiast mielonych
Potrawy regionalne Polski zachwycają różnorodnością smaków. Każdy obszar ma swoje kulinarne perełki, które opowiadają historię miejsca i ludzi. Jedną z nich są soczewiaki - proste, ale wyjątkowe w smaku danie z Podlasia, które warto poznać i...
-
Smak z dawnych lat w nowym wydaniu. Rodzina sama będzie prosić o to mięso
Co zrobić z łaty wołowej, aby wydobyć z niej maksimum smaku i aromatu? Ten nieco zapomniany kawałek mięsa potrafi zachwycić, jeśli tylko przygotuje się go w odpowiedni sposób. Sekret tkwi w powolnym gotowaniu i dobraniu właściwych dodatków.
-
Wyglądają jak mielone, ale smak jest lepszy. Dziadek podawał je tylko w niedzielę
Co zrobić zamiast kotletów mielonych? Wystarczy sięgnąć po sprawdzony przepis mojego dziadka, który zaskoczy smakiem i prostotą wykonania. To idealna propozycja na obiad, kiedy chce się podać coś innego niż klasyczne mięso.
-
Smaruję, faszeruję i owijam. Ten obiad zachwycił teścia bardziej niż kolacja w restauracji
Masz wrażenie, że obiady w domu zaczynają być powtarzalne? Zamiast kolejny raz smażyć kotlety, sięgnij po przepis, który jest prosty, a wygląda jak z karty eleganckiej restauracji. Pieczone roladki schabowe kryją w sobie cudowny farsz i pachną tak...
-
Trafiały do szarlotki i kompotu, teraz robię z nich pierogi. Biją na głowę truskawkowe
Co można zrobić z papierówki? Poza klasyczną szarlotką lub kompotem warto spróbować mniej oczywistej wersji, czyli delikatnych, aromatycznych pierogów. Taki obiad na słodko idealnie wpisuje się w letni sezon na jabłka. Z odpowiednimi dodatkami...
-
Pani Gosia pracuje jako szkolna kucharka. Zdradziła mi, jak zrobić miękkie i soczyste mielone
Kotlety mielone robimy niemal bez przerwy, a nadal zdarza się, że wychodzą suche. Jak tego uniknąć? Znajoma szkolna kucharka podzieliła się ze mną swoimi sposobami na soczyste i delikatne mielone. Sekret tkwi w zielonym warzywie oraz małym...
-
Karol Okrasa dodaje zaskakujący składnik do placków z cukinii. Wychodzą pyszne i chrupiące
Placki z cukinii popularnością niemal dorównują już plackom ziemniaczanym. W sezonie robimy je naprawdę często, ale chyba nikt z nas nie wpadłby na to, by dodać do nich to, co Karol Okrasa. Ten obiadowy dodatek sprawia, że placki zyskują zupełnie...
-
Do mięsa wlewam odrobinę tego soku. Lepszych zrazików nie podają w żadnej restauracji
Znudziły ci się już klasyczne kotlety mielone i masz ochotę na coś nowego? A może uwielbiasz zrazy, ale męczy cię tłuczenie mięsa i zawijanie w nie farszu, który bezczelnie z niego ucieka? Mamy dla ciebie coś, co bierze z jednego i drugiego to, co...
-
Niby schabowy, a w środku ani grama mięsa. Smakuje tak dobrze, że nikt nie zauważy różnicy
Czym zastąpić schabowego? Choć te kotlety uwielbiają wszyscy, czasem warto postawić na coś podobnego w smaku, a jednak innego. Boczniaki w chrupiącej panierce to pomysł, który zadziwia prostotą przygotowania. Do tego są zdrowe i pełne wartości...
-
Dodałam to do mielonych i wyszły soczyste jak nigdy. Nie został ani kęs
Co dodać do mielonych, żeby były soczyste? Wystarczy jeden prosty trik z warzywami, by tradycyjny smak nabrał zupełnie nowego wymiaru. To połączenie zaskakuje delikatnością, a przy tym jest wyjątkowo proste. Zrób choć raz, a nawet babciny przepis...
-
Zupa, która wyrwie z kapci nawet teściową. Idealna na lato. Pomidorowa może się schować
Co zrobić z kabaczka i pomidorów? To pytanie pojawia się co roku, gdy ogród i stragany uginają się od świeżych warzyw. Odpowiedź jest pyszna i prosta - lekką, aromatyczną zupę pełną kolorów, do której możesz dorzucić garść dodatków, by stała się...
-
Polacy ich nie doceniają, a to najlepsza część kurczaka. Bogate w żelazo i wapń
Podroby zazwyczaj wzbudzają mieszane uczucia. Niektóre osoby odwracają od nich wzrok, inne twierdzą, że to najsmaczniejsze mięso. Gdy są odpowiednio przyrządzone, rzeczywiście potrafią smakować jak spełnienie marzeń. I my właśnie takim przepisem...
-
Najlepszy obiad z kurkami w roli głównej. Sos każdy będzie chwalił pod niebiosa
Dziś mamy przepis, który króluje w restauracjach, na bankietach i ważnych uroczystościach, choćby na weselach. Na szczęście to danie jest tak proste, że poradzisz sobie z nim bez problemu, nawet jeśli nie masz zbyt dużej wiedzy na temat polędwicze...
-
Zamiast zwijać, ułóż warstwowo i zapiecz. Tak powstaje gołąbkowa babka. Jest znacznie szybsza
Co zamiast gołąbków? Jeśli masz ochotę na coś dobrze znanego, ale w nowej, wygodniejszej formie, ten pomysł może cię zaskoczyć. Zamiast zawijać każdy liść osobno, wystarczy ułożyć wszystko warstwowo i... wstawić do piekarnika. Smak pozostaje ten...
-
Szybkie danie prosto z Grecji. Robię, gdy nie mam siły i czasu. Wystarczy jeden garnek
Szybkie dania greckie potrafią zaskoczyć prostotą i smakiem. Wśród nich znajduje się przepis, który nie potrzebuje mięsa, sera ani sosu. W dodatku nie wymaga długiego stania w kuchni i wszystko zrobisz w jednym garnku.
-
Zamieniam wodę na coś bardziej aromatycznego. Purée nie potrzebuje masła ani mleka
Jak zrobić dobre ziemniaki do obiadu? Choć wydają się proste, to sekret ich dobrego smaku tkwi nie tylko w dodatkach, lecz także już w samym gotowaniu. Wystarczy mała zmiana, by zamienić przeciętne purée w kremowy, aromatyczny posiłek, który...
-
Zapomnij o kotletach z kani. Teraz zrób zupę, której nikt się nie oprze. Lepsza niż flaki
Grzybiarze co roku wypatrują ich na łąkach i skrajach lasów, a w kuchni często lądują w panierce. Co zrobić z kani? Można wyczarować coś znacznie ciekawszego niż tylko klasyczne kotlety. Wystarczy trochę wyobraźni... i dobrego bulionu.
-
Zupę dla staruszków podkręcam tymi dodatkami. Każdy zjada dwie dokładki
Są takie potrawy, które kojarzą nam się z jakąś konkretną grupą społeczną, np. ze sportowcami kojarzy nam się ryż z kurczakiem, a ze skoczkami narciarskimi banan i bułka. Z dziećmi i osobami starszymi kojarzą nam się lekkie dania, łagodne dla...
-
W Polsce nikt jej nie gotuje, a smakuje lepiej niż pomidorowa. Główny składnik to niespodzianka
Polacy kochają tradycyjne zupy, ale od czasu do czasu warto zrobić krok poza kulinarną strefę komfortu. Nasza propozycja pochodzi prosto z Grecji i łączy w sobie świeżość cytryny z aromatyczną głębią rosołu. Jest sycąca, orzeźwiająca, a jej smak n...