dania obiadowe
-
Tylko 5 składników i masz najlepszy sos do gołąbków i kotletów. Potrzebujesz tych grzybów
Obecnie możemy cieszyć się sezonem grzybowym, z którego jest zadowolonych wiele osób. Do domów przynosimy pełne kosze przysmaków i zastanawiamy się, co z nich można zrobić. Najlepszym sposobem jest wykorzystanie ich do zrobienia obiadu. Dziś pokaż...
-
Zajadali, aż im się uszy trzęsły. Risotto z grzybami było hitem kolacji. Dodałam sekretny składnik
Sezon na grzybobranie rozpoczęty. Najczęściej zamykamy je w słoikach, ale co można zrobić na obiad z grzybów leśnych? Proponujemy risotto. Kremowy ryż, wzbogacony nutą czosnku i cebuli, staje się idealnym tłem dla specjałów, takich jak borowiki,...
-
Zero mięsa, a smakiem i wyglądem przebijają kotlety mielone. Robię je prawie codziennie
Zawsze uważałam, że nie może być nic lepszego niż tradycyjne smaki, które znamy od dziecięcych lat. Jednak się myliłam, a ten przepis mnie w tym uświadomił. Te kotlety są smaczniejsze od mielonych, a każdy kęs jest niesamowicie soczysty. To zasług...
-
Miałam dość pomidorowej, więc odgrzebałam ten przepis. O mamo, jaki jest pyszny!
Wymyślanie coraz to nowszych dań, które można podać najbliższym nie jest prostym zadaniem. Trzeba wykazać się kreatywnością i niekonwencjonalnym sposobem myślenia. My chcemy w tym pomóc, dlatego proponujemy poniższą zupę. Jest świetna i jesteśmy...
-
Nie ma dnia, bym o niej nie myślała. Latem nikt jej nie je, ale teraz każdy będzie błagać o dokładkę
Niższe temperatury to obecnie nasza codzienność. Nie wszystkim się to podoba, ale niestety musimy to zaakceptować. By jednak nie było nam za zimno, możemy przygotowywać posiłki, które rozgrzeją nas do czerwoności. Ta zupa świetnie sprawdzi się w t...
-
Zrobiłam najlepszą wątróbkę w życiu. Była tak mięciutka, że rodzina nie mogła uwierzyć
Wątróbka jest jak heavy metal - można albo kochać, albo nie znosić, nie ma niczego pomiędzy. Ja zaliczam się do tych, co wątróbkę kochają miłością najszczerszą i robię ją bardzo często. Jednak ostatnio zrobiłam ją inaczej niż zwykle, wyszła tak...
-
Schabowe wypadają przy nich blado. Te sznycelki są obłędnie soczyste, ale najlepsza jest panierka
Królem polskich stołów dla wielu z nas jest schabowy, ale uwierzcie mi, istnieje dużo lepszy kotlet. Nie trzeba go traktować tłuczkiem i martwić się, że wyjdzie suchy i twardy jak podeszwa. Wystarczy zamienić wieprzowinę na delikatnego indyka i...
-
Zupa grzybowa po czesku to objawienie. Weź leśne grzyby, pieczarki i coś kwaśnego. Oszalejesz ze szczęścia
Sezon na grzyby trwa w najlepsze, natomiast sezon na dania z grzybami trwa cały rok. Jedną z najlepszych potraw z grzybów jest oczywiście zupa grzybowa. Jednak ta, którą gotują w ojczyźnie Krecika i Jozina z Bazin, jest absolutnym majstersztykiem....
-
Soczysta i delikatna. Pieczona ryba będzie smakować jak z restauracji, a to za sprawą sosu
Ryby nie są najczęstszym wyborem obiadowym Polaków, na szczęście ta tendencja się zmienia na plus. Ryby powinny gościć na naszych stołach nie tylko od święta, ponieważ są pełne wartości odżywczych i oczywiście smaku. Dziś mamy dla was świetny...
-
Nie ma lepszej zupy na jesień. Fasolowa wychodzi boska i aromatyczna, bo stawiam na to mięso
Kiedy za oknem robi się coraz chłodniej, a liście drzew zaczynają zachwycać kolorami, to znak, że zaczął się sezon na najlepsze zupy. Jesienią mamy ochotę na treściwe, aromatyczne i pożywne zupy i taka bez wątpienia jest fasolowa. Jak zrobić zupę...
- Jak zrobić masło? Wystarczy, że masz śmietanę i mikser
- Mniej ości niż karp i niższa cena niż dorsz. Polacy rzadko wybierają
- Wyjątkowe zabawki od Mikołaja. Dopasuj prezent do wieku dzieckaMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Została zabroniona w USA. W Polsce wciąż dostępna. Czego nie kupować?
- Nowa królowa stołu. Sałatka, która zrobi furorę i zastąpi jarzynową
- Na czym gotować rosół? Na pewno nie na takim mięsie. To błąd
- Kulinarny quiz ortograficzny. Wynik poniżej 9/13 to powód do wstydu
- Kulinarny quiz ortograficzny. Wynik poniżej 9/13 to powód do wstydu
- Czy ananasy rosną na drzewach? Rozwiąż podchwytliwy quiz kulinarny
- Czy ananasy rosną na drzewach? Rozwiąż podchwytliwy quiz kulinarny
-
Quiz dla wyjadaczy. Co wiesz o polskiej kuchni? Zaraz się przekonamy
Przed tobą quiz kulinarny, w którym skupiamy się na kuchni polskiej. W końcu to właśnie ją znamy najlepiej! Myślisz, że wiesz na jej temat wszystko? Przekonasz się w quizie, że to niekoniecznie prawda. Zdołasz zdobyć komplet punktów?
-
Mnóstwo z nas zapomniało, a w dzieciństwie kochaliśmy. Podstawą tej zupy są tycie kluseczki
Każdy z nas ma taką potrawę, która jak żadna inna kojarzy się z beztroskimi czasami dzieciństwa. Dla wielu z nas będzie to właśnie zupa, o której dziś postaramy się wam przypomnieć. Zupą zacierkową zajadaliśmy się w szkolnych stołówkach, a była ta...
-
To najlepsza zupa na jesień. Weź kapustę i trzy mięsa, a bez dokładki się nie obejdzie
Kapuśniak to jedna z ulubionych zup Polaków. Jest kwaśna, esencjonalna i potrafi rozgrzać i ciało, i duszę, kiedy za oknem plucha. Dzisiejszy przepis na kapuśniak jest wyjątkowy. Będzie to twoja ulubiona potrawa z kiszoną kapustą, a to dzięki...
-
Sos grzybowy będzie dużo lepszy. Zagwarantuje to dobra śmietana i jedna przyprawa
Nie ma chyba lepszego sosu do makaronów, kopytek lub placków ziemniaczanych niż kremowy i aromatyczny sos grzybowy. Przepis na sos z leśnych grzybów jest bardzo prosty, ale trzeba zwrócić uwagę na dwie rzeczy. Śmietana jest bardzo ważna, wiadomo,...
-
W PRL-u każdy się zajadał. Szare kluski będą smakowały jak u babci, ale uważaj na tę rzecz
Ten przepis zna chyba każdy, kto dorastał w czasach PRL-u. Szare kluski to nie tylko tani obiad, lecz także idealny sposób na powrót do smaków dzieciństwa. Przepis na szare kluski jest banalny, warto jednak wiedzieć, jakie ziemniaki wybrać.
-
Soczyste i delikatne. O te kotlety rodzina będzie cię prosić co dwa dni
Kotlety jajeczne to świetny pomysł na obiad, kiedy nie masz za dużo czasu, a ochota na coś pysznego nie odpuszcza. Przepis na kotlety jajeczne jest bardzo łatwy, ale od dodatków zależy ich być albo nie być. Nasz dzisiejszy przepis na pewno...
-
Wystarczy szczypta, a kalafiorowa będzie dużo lepsza. Musisz wypróbować
Zupa kalafiorowa to chyba najłatwiejszy obiad, jaki można sobie wymyślić. Jest nie tylko smaczna i szybka, lecz także pożywna i błyskawiczna w przygotowaniu. Jednak jest pewien patent, który sprawi, że na długo zapamiętasz ten smak. Odrobina żółte...
-
Sos pieczarkowy - przepis mojej cioci. Tak łatwego nie znajdziesz, ale ważna jest śmietana
Jak zrobić sos pieczarkowy, żeby był aksamitny, pełen smaku i pyszny tak, że ma się ochotę zaśpiewać? Nie jest to takie trudne. Sos pieczarkowy będzie zawsze idealny, jeśli zapamiętasz zasadę dotyczącą śmietany.
-
Hit restauracji na całym świecie. Za tym specjałem przepadnie każdy Polak
Zupa cebulowa znana jest na całym świecie jako klasyk kuchni francuskiej. Dawniej była to strawa dla niższych warstw społecznych, obecnie turyści i miłośnicy francuskich smaków chętnie zajadają się pyszną, wyrazistą zupą w drogich restauracjach. M...
-
Wystarczy szczypta do pomidorowej, by podkręcić smak. Mało kto tak robi
Bardzo łatwo wymieniać ulubione zupy Polaków. Obok żurku, rosołu i barszczu jest jeszcze jedna zupa, którą kocha każde pokolenie i wszyscy proszą o dokładki. Zupa pomidorowa z tego przepisu zaskakuje smakiem i głębią. To za sprawą jednej przyprawy...
-
Przepis na prawdziwe pyzy z mięsem. Ten farsz zasługuje na kulinarnego Oscara
Nie wiesz, czym można nadziać pyzy? Wypróbuj przepis babci Joli na pyzy z aromatycznym farszem. Kurki, wędzony ser i chrupiący boczek to nadzienie godne najlepszych góralskich karczm, gdzie intensywne smaki spotykają się z domową, rustykalną...
-
Do bigosu czy do zupy? Nie tym razem. Zrób kapustę kiszoną zasmażaną, ale tylko metodą "na dwa palce"
Kapusta kiszona zasmażana to jeden z najbardziej uwielbianych przez Polaków dodatków do obiadu. Robi się ją ekspresowo i bez ogromu pracy, ale warto zapamiętać prostą zasadę. Sekret idealnej kapusty zasmażanej tkwi w metodzie "na dwa palce". O co...
-
To ulubiony przepis zapracowanych gospodyń. Robię gar tej zupy i nie muszę gotować przez 2 dni
Ta zupa zawiera w sobie prawdziwą esencję smaku i aromatu. Jest pełna warzyw oraz mięsa, a dobór przypraw sprawia, że rozgrzewa nas od środka. To świetna propozycja obiadowa, która wszystkich nasyci. Chodzi za tobą zupa gulaszowa? Przepis nie spra...
-
Gdy robi się chłodniej, robię tylko tę zupę. Zapominam o rosole i meksykańskiej. Jest najlepsza
Za oknem robi się coraz zimniej, a to oznacza, że powinniśmy rozglądać się za nowymi przepisami. Chłodniki i dania na zimno nie będą na nas robić takiego wrażenia jak latem. Teraz postawimy na rozgrzewające zupy, które dodadzą nam sił i będą przy...
-
Kocham pierogi, ale nie mam czasu ich lepić. Odkryłam ten przepis i ruskie robią się prawie same
Czy tak jak ja kochasz pierogi ruskie? A czy pomimo ich pysznego smaku nie przepadasz za wyrabianiem ciasta i lepieniem? Jeśli tak, to znalazłam rozwiązanie, które na pewno ci się spodoba. Przy zrobieniu tego dania spędzisz zdecydowanie mniej czas...
-
Ogórkowa za mało kwaśna? Pewnie popełniasz ten błąd. Trzeba wbić sobie do głowy jedną zasadę
Niektórzy skarżą się czasem, że ich zupa ogórkowa wyszła zbyt kwaśna. Co jednak w odwrotnej sytuacji, kiedy kwaskowy smak powinien być bardziej wyczuwalny? Wystrzegaj się jednego błędu, a twoje danie obiadowe będzie przepyszne. Jak poprawić smak...
-
Ścieram kapustę i mieszam z cebulą i jajkami. Smażę i mam najlepszy obiad
Masz dość ciągłego robienia schabowych i mielonych? A może chcesz zacząć jeść więcej potraw wegetariańskich, ale kotlety lubisz tak bardzo, że nie chcesz z nich rezygnować? Na szczęście nie musisz, bo teraz inspiracji i eksperymentów kulinarnych...
-
Koniec długiego smażenia kotletów. Od dziś schabowe rób tylko tak! Mniej tłuszczu, a więcej smaku
Kotlety schabowe to tego rodzaju klasyk, który się nie nudzi. Może być przez niektórych jedzony codziennie, a i tak będzie chwalony wniebogłosy. By przygotować to soczyste i pełne smaku mięso, trzeba się jednak nastać w kuchni. Odkryłam niedawno, ...
-
Zamarynuj, włóż farsz, zapiecz i gotowa. Nigdzie nie znajdziesz tak dobrego pomysłu na obiad
Codzienne wymyślanie obiadów może być nudne i męczące. Dlatego warto znaleźć przepis, który nie znudzi się nawet wtedy, gdy będziesz robić go codziennie. Tak jest w przypadku tego dania. Możesz jeść je każdego dnia, a nie ma możliwości, że uznasz,...
-
Nigdy nie lubiłam tej zupy, a później zrobiłam przepis Starmach. Nawet babciny nie ma z nim szans
Za zupami nie każdy może przepadać, a swego czasu i ja kręciłam na nie nosem. Jednak okazało się, że tak było dlatego, bo nigdy nie znalazłam odpowiednich przepisów. Gdy je znalazłam, moja sympatia do tych potraw wróciła i teraz co chwilę je robię...
-
To z nich zrobisz najlepsze kotlety. Schabowe i mielone mogą się schować. Palce lizać
Z czego można zrobić kotlety bez mięsa? W moim domu od jakiegoś czasu nie jada się tradycyjnych schabowych. Zamiast tego sięgam po łatwo dostępne składniki i przyrządzam grzybową ucztę. Kluczem jest dobra panierka.
-
Wsypałam pół łyżeczki do zupy fasolkowej i przepadłam. Smak jest obłędny, a to nie koniec
Fasolka szparagowa z bułką tartą jest absolutnym klasykiem, ale to niejedyna propozycja. Możesz z niej zrobić pyszny, tani, prosty, a przede wszystkim przepyszny obiad. Zupa fasolkowa to prawdopodobnie jedno z najlepszych dań, jakie możesz...
-
Trochę Azji, a trochę Polski. Wzięła ugotowane ziemniaki i wyczarowała obłędne połączenie
Uwielbiam eksperymentować w kuchni i urozmaicać tradycyjne przepisy. W końcu tradycja tradycją, ale wszystko może się w końcu znudzić. Dlatego kiedy natrafiłam przepis na kluski ziemniaczane w stylu azjatyckim, od razu musiałam zabrać się do pracy...
-
Te kotlety z cukinii są obłędne. Składniki pewnie masz w kuchni. "Moja żona oszalała, gdy spróbowała"
Nie ukrywam, że cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. W końcu jest nie tylko smaczne, tanie i wyjątkowo uniwersalne, lecz także niezwykle zdrowe. Dlatego kiedy natrafiłam na poniższy przepis, jeszcze tego samego dnia wykorzystałam go w mojej...
-
Kto by pomyślał, że seler może grać pierwsze skrzypce. Po spróbowaniu tych kotletów oszalałam
Kotlety warzywne to mój ulubiony dodatek do obiadu. W końcu to świetny sposób na przemycenie cennych i zdrowych jarzyn do codziennej diety. Dobrze przyprawione i chrupiące potrafią podbić serca nawet największych mięsożerców. Niedawno wykorzystała...
-
Już nie moczę go w mleku. Lepszego schabu nie jadłam, a wszystko to zasługa sekretnego składnika
W czym moczyć schab, żeby był miękki i kruchy? Większość odpowie, że w mleku, ale znalazłam lepszą opcję. Dzięki tej marynacie pełnej smaku i świeżych ziół mięso jest kruche, soczyste i delikatne. Pieczony schab nigdy nie wyszedł mi lepiej.
-
Do zupy porowej dodałam dwa nietypowe dodatki. Jeden was zszokuje, ale działa cuda ze smakiem
Zupa porowa to jedna z najłatwiejszych i najszybszych zup. Jednak to, że jest łatwa, wcale nie musi świadczyć o tym, że jest banalna w smaku, a na pewno nie z tym przepisem. Ostatnio gotowałam zupę porową i postanowiłam zaszaleć. Otworzyłam lodówk...
-
Jak zrobić najlepsze kluski leniwe? Użyj tego twarogu, a babcia z dumą poklepie cię po plecach
Kluski leniwe, czy też pierogi leniwe to przyjemne wspomnienie z dzieciństwa. Doskonale pamiętamy ich delikatny smak ze szkolnej stołówki i babcinej kuchni. Te twarogowe kluseczki są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, ale żeby wyszły naprawdę...
-
Nie musisz iść na miasto, żeby zjeść pyszny fast food. Zrobisz go lepiej i zdrowiej w domu
Każdy z nas czasami ma ochotę zjeść coś pysznego, acz może nie do końca zdrowego. Fast foody mają to do siebie, że uzależniają - ich zjedzenie powoduje wystrzał hormonów szczęścia i aktywuje w mózgu ośrodek nagrody. Możemy zapewnić sobie tę...
-
Znamy ja z przedszkola, ale z tym przepisem będzie lepsza. Do zupy grysikowej dodaj dwie rzeczy
Każdy ma taką potrawę, którą pamięta z czasów szkolnych i przedszkolnych, ale nie najlepiej ją wspomina. Jedną z takich dań może być dla niektórych zupa grysikowa. Gęsta, nieco brejowata zupa bez przypraw mogła zniechęcać. Dzisiejszy przepis nie m...