dania obiadowe
-
Mało składników, air fryer i dużo przyjemności z jedzenia. Te przepisy zasługują na Nagrodę Nobla
Szybki obiad z air fryera? Wypróbuj nasze propozycje! Air fryer to jedno z najpopularniejszych w ostatnim czasie urządzeń kuchennych. Choć wiele osób uważa, że jest to po prostu frytkownica beztłuszczowa, to w rzeczywistości nie do końca tak jest....
-
Zwykła grzybowa przy niej to miernota. Boczniakowa z tym serem zasługuje na oklaski
Jeśli lubisz zupę grzybową, zupę boczniakową pokochasz miłością najszczerszą. Jest pyszna, szybka i pełna aromatu a dodatek włoskiego sera sprawi, że zupa boczniakowa będzie smakowała jak z dobrej restauracji. Zrób ją na weekend zamiast rosołu i...
-
Każdy Ślązak ci to powie. Oberiba jest sto razy lepsza od jarzynowej. Ma charakter i świeży smak
To tradycyjna zupa, która w jednym regionie Polski ma szczególne miejsce na kartach ksiąg kucharskich. Gęsta, aromatyczna i rozgrzewająca - wprost idealna na obiad w chłodne, zimowe dni. Co to jest oberiba i jak się ją przygotowuje? Jeśli jeszcze...
-
Zapomnij o kotletach i na niedzielę zrób schab po bałkańsku. Bliscy postawią ci pomnik
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny niedzielny obiad, pędź do sklepu po schab. Jednak nie rozbijaj go i nie smaż kotletów, zrób coś o niebo lepszego. Schab po bałkańsku to kruche i soczyste mięso ze wszystkim, co uwielbiamy. Obiad robi się naprawdę...
-
Jedni się krzywią, ja myślę, że to rarytas. Aromatyczne flaczki zawsze robię na dwóch mięsach
Flaczki wołowe to jedna z tych potraw, którą albo się kocha, albo nienawidzi, ale z całą pewnością nie da się przejść obok nich obojętnie. Ja jestem wielką miłośniczką tej zupy i od wielu lat robię ją ze starego i sprawdzonego przepisu. Babcia wbi...
-
Mięciutkie jak obłoczki i pyszne, że szok. Parowańce zrób jak nasze babcie
Kto z nas w dzieciństwie nie zajadał się przepysznymi, mięciutkimi parowańcami? Na pewno większość miło je wspomina i chociaż to danie ma mnóstwo innych, regionalnych nazw, wszyscy doskonale wiemy, o co chodzi. Jak zrobić pyszne parowańce vel klus...
-
Teściowa zażartowała, by dodać to do kapusty. Posłuchałam i kiszona wyszła obłędna. Lepszej nie jadłam
Nie ma lepszego dodatku do ziemniaczków i kotleta niż surówka z kiszonej kapusty. To rarytas, którym wszyscy chętnie się zajadają. A co, gdyby zrobić ją w inny sposób? Surówka z kiszonej kapusty z majonezem szybko stanie się hitem na twoim stole....
-
Kluseczki z miseczki, czyli wyżerka za grosze. Tak pyszne, że znikają z prędkością światła
Kluski kładzione, pieszczotliwie nazywane przez niektórych kluseczkami z miseczki to wymarzony obiad dla wszystkich miłośników prostych przepisów, które kojarzą się z dzieciństwem. Kluski kładzione to w zasadzie tylko pięć składników,a czas ich...
-
W Czechach robią podrasowaną grzybową. Kwaśny składnik to podstawa, przyda się też jajko
Zupa grzybowa to jedna z tych zup, których nigdy nie mamy dość i chociaż nasza polska zupa grzybowa jest naprawdę pyszna, warto wyruszyć w kulinarną podróż do naszych sąsiadów i poznać smak grzybowej po czesku. Kulajda, bo tak nazywa się ta potraw...
-
Idealna na ferie i duży mróz. Ta zupa rozgrzewa lepiej niż rosół i farelka
Mamy dziś dla ciebie przepis na zupę do zadań specjalnych i to wcale nie jest przesada. Rozgrzewa, smakuje i idealnie zastąpi rosół podczas rodzinnych spotkań. Jest aromatyczna i bardzo łatwa w wykonaniu. Nie, nie będzie dziś o pomidorówce. Zupa...
-
Ta zupa jest mało znana w Polsce, a doskonale rozgrzewa. Tak robi ją Makłowicz. "Wspaniała"
Gdy za oknem mróz taki, że łzawią oczy, a łzy od razu zamarzają na policzkach, każdy marzy o porcji gorącej, aromatycznej zupy. Pora odstawić jednak na boczny tor rosoły, pomidorówki i ogórkowe. Robert Makłowicz proponuje pikantną, chińską zupę z...
-
Kuzynka babci robiła pierogi czarnoleskie. Tak pysznych nie ma nawet w święta
Czym są pierogi czarnoleskie? Pewnie niewiele osób zna ten przepis, a ma on już ponad osiemdziesiąt lat (pewnie może mieć więcej, ale ja tego pewna nie jestem). To coś absolutnie pysznego, a farsz na pewno zaskoczy swoją prostotą i wyjątkowym...
-
Najlepszy do kopytek i polędwiczek. Sos pieczarkowy będzie kremowy, ale zadbaj o śmietanę
Ach, czy istnieje coś pyszniejszego niż delikatny, aromatyczny i kremowy sos pieczarkowy? Mamy dziś przepis, który z pewnością cię zachwyci, a jest tak łatwy, że nie ma prawa nie wyjść, nawet kulinarnym nowicjuszom. Oczywiście przyprawy są ważne,...
-
Przygotowuję niemal co tydzień, a wszystkim ciągle mało. Podsmaż, wymieszaj. Reszta zrobi się sama
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą to idealny sposób na smakowity obiad dla całej rodziny. Dzięki kombinacji składników i kremowej konsystencji danie stanie się twoim ulubionym posiłkiem. Przygotowanie jest banalnie proste, a porcja zapełnia brzuchy...
-
Lubisz zupę pomidorową? Ta we włoskim stylu jest lepsza. Wybierz konkretny ser
Kto z nas nie kocha zupy pomidorowej? Oczywiście przepisów na to danie jest bez liku, nawet Włosi mają swoją własną pomidorówkę. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić pyszną, aromatyczną zupę pomidorową po włosku. Będzie sto razy lepsza niż klasyczna...
-
Zupa dziadowska za "kilka groszy". Syci i smakuje, a to przez miękkie kuleczki
Ileż to razy nie mieliście pomysłu na zupę na obiad i kończyło się na pomidorowej, jarzynowej lub jedzeniu na dowóz? Teraz mamy dla was przepis, który pozwoli wam powrócić do zapomnianych smaków z dzieciństwa i młodości. Chodzi o zupę, którą w moi...
-
Frykadelki wieprzowe. Zwykłe zrazy mają lekcje do odrobienia. To przez farsz i mięso
Och, frykadelki, ach, frykadelki, jakże jesteście pyszne. Tylko pewnie nie każdy wie, czym są owe frykadelki. To przysmak, który może stawać w szranki ze śląskimi roladami i zrazami, ale wygrywa prostotą i soczystością. Co jest ważne? Dobrej jakoś...
-
Ta zupa to żurek na sterydach. Niegdyś popularna teraz bardzo rzadko gości na polskich stołach
Ta mało popularna zupa może stanowić doskonałą konkurencję dla tradycyjnego żurku. Można przygotować ją zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i z dodatkiem boczku czy kiełbasy.
-
Wyrzuciłam z przepisu jajka i od razu stały się lepsze. Koniec z twardymi kopytkami, te są mięciutkie
Co zrobić, żeby kopytka były puszyste i miękkie? Wystarczy pozbyć się z przepisu jednego podstawowego składnika. Dzięki temu kluseczki wychodzą pyszne jak nie z tej ziemi. Wypróbuj przy najbliższej okazji i przekonaj się na własnym podniebieniu.
-
Zupa pizza jest tak ciekawa w smaku, że każdy powinien ją spróbować przynajmniej raz. Dzieci ją kochają
Zupa pizza to ciekawe danie, które każdy powinien wypróbować chociaż raz. Choć pewnie na jednym razie się nie skończy. Inspirowana popularnym daniem, za którym przepadają i dorośli i dzieci. Dowiedz się, jak przygotować smakowitą zupę pizza i...
-
Dania, które lepiej smakują na drugi i trzeci dzień? Ekonomiczny obiad na kilka dni
Może zainteresować Cię obiad na kilka dni. Codzienne gotowanie często bywa sporym wyzwaniem, dlatego warto przygotowywać takie dania, które można serwować kilka dni i dzięki temu zaoszczędzić sporo czasu. Wiele potraw nadaje się do mrożenia, co...
-
Babcia męża robi najlepszą rybę w sosie. Smażone filety odeszły w odstawkę
Dziś mamy prosty i bardzo sycący przepis na idealny piątkowy (i nie tylko) obiad. W tradycji wielu polskich rodzin, w piątki jada się rybę, ponieważ osoby związane z wiarą katolicką tego dnia akurat stroni od jedzenia innego mięsa, i bardzo dobrze...
-
Zupa krem z białych warzyw. Przepis mam od znajomego kucharza. Z tą przyprawą jest genialna
Zupa krem z białych warzyw to świetny pomysł na obiad, kiedy tobie i twoim bliskim przejadły się już rosoły i pomidorówki. Przepis dał mi znajomy kucharz, który pracuje w jednej z warszawskich restauracji. Krem z białych warzyw robi naprawdę pyszn...
-
Kiedyś jadła biedota, dziś króluje w restauracjach. Cebulowa na tym wywarze będzie najlepsza
Zupa cebulowa powstała we Francji jako danie dla ludzi z niższych warstw społecznych, ponieważ cebula była (i nadal jest) tanim warzywem, ale o dużym potencjale. Przepis przez dziesięciolecia ewoluował i teraz zupa cebulowa króluje w najlepszych...
-
Pierogi jak kilkadziesiąt lat temu. Mają ciasto inne niż wszystkie, a ich farsz przywodzi na myśl Wielkanoc
Pierogi dominikańskie to tradycyjne danie kuchni staropolskiej, które - nie ma co ukrywać - nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Pora to zmienić. Dlaczego? Bo pierogi dominikańskie to specjał, który charakteryzuje się niebanalnym połączeniem...
-
Szybka zupa o pięknym kolorze i wybornym smaku. Do kremu z brokułów dodaj ten składnik
Szybka zupa, która jednocześnie pięknie prezentuje się w talerzu i cudownie smakuje? Mamy taki przepis, a jakże. Wystarczy, że masz pod ręką trochę bulionu, dorodny brokuł oraz trochę sera, by w kilkanaście minut wyczarować prawdziwy przysmak.
-
Łatwe i mięciutkie polędwiczki skradły serce mojej rodziny. Nie spodziewałam się, że wyjdą mi tak pyszne
Polacy (i nie tylko) kochają polędwiczki. Uwielbiamy zamawiać je w restauracjach, ale w domach robimy niezbyt często. To dlatego, że to pyszne, ale jednak dość wymagające mięso, lubi sie wysuszyć na patelni i w minutę staje się podeszwą. Ja jednak...
-
Mało składników i dużo radości z jedzenia. Oto, co warto ugotować na walentynki [ZDJĘCIA]
Co ugotować na walentynki? Menu przygotowane specjalnie z myślą o święcie zakochanych musi być wyjątkowe, bo i okazja jest niecodzienna. Co zaserwować na kolację walentynkową? Poznaj nasze propozycje na smaczne i proste dania dla dwojga.
-
Szybki i pyszny makaron z boczkiem a'la śmietniczek. Pokochasz kremowy sos
Przepisów na makaron jest mnóstwo i jeszcze więcej, ale przepis na makaron a'la śmietniczek przypadnie do gustu każdemu zabieganemu łakomczuchowi. To danie, które możesz zrobić z tego, co tylko znajdziesz pod ręką, ale przyłóż się do sosu....
-
Zamiast drobiu i wieprzowiny wybierz to mięso. Lekkostrawne i bez chemii. Uchodzi za najzdrowsze
Które mięso jest najzdrowsze? Odpowiedź może cię zaskoczyć. Okazuje się, że dziczyzna jest nie tylko wyjątkowo smaczna, lecz także bogata w wartości odżywcze. Wiele osób boi się ją jednak przyrządzać. Dlaczego?
-
Nazwa zabawna, ale smak boski. Rumuński przysmak podbił moją kuchnię. Szybki, łatwy i pyszny
Mamałyga to danie, które wciąż budzi skrajne emocje. Choć niektórzy mogą ją uważać za dość banalną potrawę, dla innych jest prawdziwą kulinarną przyjemnością. Można ją spotkać w wielu wersjach, a jej historia sięga daleko poza granice Polski.
-
Aksamitne i napakowane kolagenem, a Polacy się ich boją. Policzki w tym sosie to poezja
Dziś mamy dla was przepis na najdelikatniejsze mięso świata duszone w sosie, za który można skoczyć w ogień. Zajadają się tym Francuzi, Niemcy, a Polacy z jakiegoś powodu wciąż omijają. Jednych to mięso obrzydza, inni boją się za nie zabrać. Prawd...
-
Co na walentynkowy obiad? Przepisy na ucztę dla serc i żołądków. Lepsza ryba niż łosoś
Co podać na walentynkowy obiad? Poznaj pomysły na smakowite dania dla drugiej połówki, które możesz zaserwować 14 lutego. Skorzystaj z naszych prostych przepisów, a przekonasz się, że przysłowie ''przez żołądek do serca'' nie wzięło się znikąd!
-
Pierogi kapucyńskie zaskakują wyważonym farszem. Nie zgadniesz, co jest w środku. Lepsze niż ruskie
Pierogi kapucyńskie to przepyszne danie obiadowe, które skradło już serca i podniebienia wielu smakoszy. Pierogi to nasze dobro narodowe, którym zachwycamy się nie tylko my, ale także nasi zagraniczni goście. Można przygotować je na wiele różnych...
-
Znalazłam najlepszy przepis na zupę z kurczakiem. Przydadzą się papryki i ketchup
Jeśli mówimy o zupach na kurczaku, momentalnie przychodzi nam do głowy rosół, krupnik lub różne warzywne polewki. Jednak dzisiejsza zupa będzie inna - pyszna, sycąca i pełna dodatków. Potrzebne będą papryki, pieczarki i trochę ketchupu. Przepis je...
-
Kiedyś jeden garnek to było za mało, dziś nikt jej nie pamięta. Zrobisz ją w mig i nie wydasz fortuny
Zapomniane polskie zupy wracają do łask i coraz chętniej po nie sięgamy. Zazwyczaj są proste i nie wymagają skomplikowanych składników. Ten przepis pokazała mi babcia i stał się numerem jeden w mojej kuchni. Nie ma w nim ani grama mięsa, ale...
-
Zupa dyniowa, która jest kremowa jak marzenie. Ser i ostry sos to klucze do sukcesu
Zupa dyniowa najbardziej kojarzy nam się z październikową aurą, kiedy z drzew opadają liście i robi się coraz chłodniej. Jednak rozgrzewające zupy jemy ze smakiem aż do marca i właśnie zupą dyniową możemy rozkoszować się do woli, kiedy tylko mamy...
-
Zupa gulaszowa na duży mróz. Będzie pyszna tylko z tym przepisem. Zapomnij o kurczaku
Zupa gulaszowa to jeden z tych przepisów, które uwielbiamy, gdy chcemy się ogrzać i zjeść coś pożywnego. Przepis na zupę gulaszową jest bardzo łatwy, a podstawą jest oczywiście mięso. Trzeba jednak wiedzieć, które wybrać. Żaden kurczak, żaden indy...
-
Daj spokój z polskimi pierogami. Chinkali są sto razy lepsze. Podaj na obiad, a nie zostanie ani jeden
Delikatne ciasto, soczysty farsz i sposób jedzenia, który wymaga lekkiej wprawy. Chinkali to kwintesencja gruzińskiej kuchni. Ich sekret tkwi w doprawionym nadzieniu i sprytnym lepieniu, które zamyka w środku aromatyczny bulion. Z jakiego mięsa ro...
-
Koniec zagniatania i czekania na wyrośnięcie. Tę pizzę zrobisz w mniej niż 30 minut. Zjesz całą blachę
Pizza na cieście francuskim to pomysł na szybki i oryginalny posiłek. Jeśli masz ochotę na chrupiący spód z dodatkami, ale nie masz czasu na robienie tradycyjnego ciasta, to ta alternatywa będzie idealna. Jak ją zrobisz? Wystarczy kilka kroków.