dania obiadowe
-
Od kiedy znam ten przepis, nie wrzucam do rosołu makaronu. Z tym jest znacznie lepszy
Niedziela bez rosołu to tak jak Wigilia bez barszczu z uszkami. Trudno wyobrazić sobie te dni bez właśnie tych dań. By klasyczną zupę jednak nieco zmodyfikować, zamiast makaronu polecamy wrzucić ten składnik. Zaskoczy on całą rodzinę i od tej pory...
-
Rosół w zimowej wersji na wzmocnienie odporności. Z tymi dwoma składnikami tworzy bombę witaminową
Rosół to zupa, której nie trzeba nikomu przedstawiać. Rozgrzewający, aromatyczny bulion na bazie mięsa i warzyw to świetny pomysł na obiad. Zimą warto go wzbogacić o dodatkowe dwa składniki. Pogłębią jego smak i dostarczą wielu witamin. Skorzystaj...
-
Tarta ze szpinakiem, papryką i serem feta. Najlepszy pomysł na prosty i smaczny obiad z warzywami
Znudziło ci się lepienie klopsów i gotowanie zupy? W takim razie koniecznie sprawdź nasz przepis na banalnie prostą tartę z serem, papryką i pomidorami. To doskonały pomysł na szybki obiad z warzywami dla całej rodziny.
-
Dziś Dzień Bigosu - z tej okazji warto zrobić tę treściwą potrawę. Podobno najlepiej smakuje na 3 dzień
Dzień Bigosu obchodzimy 20 stycznia. Wiedzą o tym zapewne miłośnicy tego dania. Bigos znany jest w Polsce od XVII wieku, a jego nazwa oznaczała wtedy ''siekanie produktów na kawałki''. Nieco później, bo w XVIII wieku stał się potrawą z gotowanej...
-
Zwyciężczyni MasterChefa odwiedziła naszą kuchnię. Jej przepis olśniewa. "Zrobicie wrażenie"
Joanna Szymanowska to zwyciężczyni 12. edycji MasterChefa. Zaprosiliśmy ją do kuchni Hapsa, by podzieliła się z nami i z wami wyjątkowymi przepisami. Jeden z nich tak nas oczarował, że nie mogliśmy oderwać się od talerzy. To policzki wołowe podawa...
-
Zrobiłam najlepszy makaron z sosem w moim życiu. Był kurczak, ale o jednym składniku mało osób słyszało
Makaron z kurczakiem na obiad to zawsze dobry pomysł, jednak ostatnio postanowiłam troszeczkę zaszaleć. Otworzyłam lodówkę i już wiedziałam, że wymyślę zupełnie nowy przepis na makaron. I stało się - wzięłam kurczaka, szpinak, dwa sery i suszone...
-
Co zrobić z mięsa mielonego? Babcie ze Śląska robią kotlety z niecodziennym dodatkiem
Co zrobić z mięsa mielonego? Przepisów jest całe mnóstwo i jeśli nie masz pomysłu na obiad, postaw na klasykę, ale w nieco innym, regionalnym wydaniu. Wiesz, jak kotlety mielone robią starsze panie ze Śląska? Jeden ze składników najpierw cię mocno...
-
Gdy łapie mnie leń, biorę trzy składniki i gotuję tę zupę. Jem zimą częściej niż rosół i kapuśniak
Są takie dni, kiedy nic nam się nie chce, leń siedzi nam pod koszulką i za nic nie chce wyjść. Tylko co, jeśli głód lub ochota na coś pysznego nie odpuszcza? Mam na to sposób - zupę leniucha. Biorę trzy tanie składniki i w 15 minut mam gorący i...
-
Najlepsze kotlety to nie schabowe i mielone. Ta wersja wymiata, a znajdziesz w nich ulubione składniki
Kotlety to zawsze dobry pomysł na obiad. Jednak schabowe i zwykłe mielone mogą się znudzić, mimo że je uwielbiamy. Dziś postaramy się zerwać z obiadową nudą i przedstawimy przepis na soczyste, kolorowe i przepyszne kotlety, w których tylko dziada ...
-
Zupa ogórkowa może być smaczniejsza. Zamień ziemniaki na inny składnik, a nawet babcia cię pochwali
Zupa ogórkowa to klasyki polskiej kuchni i wątpię, że istnieje nawet niewielkie grono osób, które za nią nie przepadają. Przepis na zupę ogórkową jest naprawdę prosty, ale dziś odrobinkę podrasujemy przepis. Robisz ogórkową z ziemniakami? Od dziś...
- Kilka zasad wystarczy, aby cebula rosła bujna i zdrowa. Poznaj je
- Babka cytrynowa siostry Anastazji. Goście nie zostawiają nawet okruszka
- Poznaj ten zawód! Lektor - Stara dobra szkoła pracy głosem. Rozmowa z Mirosławem Uttą lMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Kiedy dodajesz liście laurowe do rosołu? Minuta nieuwagi i po zupie
- Jak zredukować wodę w sosie? Wypróbuj ten prosty sposób
- Jak się robi jajko panierowane? Faszerowane w panierce będą hitem
- Hiszpański sos jest idealny do jajek. Zrobisz go w 5 minut
- Wielkanoc to nie tylko żurek. Magda Gessler stawia na inne smaki
- Wilgotna i puszysta babka wielkanocna. Taką lubię najbardziej
- Przepis na wiosenne ciasto z jabłkami i cynamonem. Kilka minut i gotowe
-
Pierogi galicyjskie zachwycają smakiem nadzienia. Soczysty farsz to ich największy atut
Pierogi galicyjskie zachwycają elastycznym ciastem i bardzo charakterystycznym nadzieniem. Dobrze doprawiony farsz, składający się z kilku składników, jest ich największym autem. Masz ochotę na przepyszny obiad? Sprawdź, jak zrobić najlepsze piero...
-
Dzięki temu składnikowi fasolka po bretońsku jest jeszcze smaczniejsza. Wystarczą dwie łyżki
Gdy za oknem pogoda nie jest ciekawa, zastanawiamy się, co zrobić, by się rozgrzać, a do tego najeść. Najlepiej sięgnąć po klasyczne przepisy, które zawsze wychodzą. Jednym z nich jest fasolka po bretońsku. Udoskonaliliśmy tradycyjną recepturę, ab...
-
Mróz dał ci w kość? Przygotuj ten rozgrzewający krupnik babuni, a zima nie będzie ci straszna
Krupnik to zdecydowanie jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. W końcu jej podstawą jest aromatyczny rosół, także jest doskonałą alternatywą dla poniedziałkowej pomidorowej. Wystarczy, że do bulionu dodasz warzywa i kaszę, a już uzyskasz...
-
Łatwy obiad bez mięsa. Te steki rzucają na kolana, a kluczem jest ciemny płyn
Łatwy obiad to nie tylko makaron z sosem lub jajko sadzone z mizerią. Dziś mamy przepis na obiad bez mięsa, który zachwyci nawet najbardziej zatwardziałych wielbicieli mięsa. W roli głównej kalafior, ciemny płyn i aromatyczny ser. Spróbujesz raz i...
-
Włożyłam do ciasta farsz i ułożyłam na patelni. Po pierwszym kęsie wiedziałam, że będę robić je codziennie
Oryginalne i do tego pyszne smakołyki uwielbia chyba każdy. To właśnie nimi możemy urozmaicić posiłki i zachwycić najbliższych. Ten przepis warto zapisać i wykorzystać, bo takiego smaku nie można ominąć. Zrobisz je raz i będziesz robić je co kilka...
-
Szare kluski - przepis z mojego rodzinnego domu. Podstawą są konkretne ziemniaki - wybór jest tylko jeden
Kuchnia polska ziemniakami stoi i z tego warzywa możemy wyczarować całe mnóstwo pyszności. Oprócz placków i frytek, szczególne miejsce w moim sercu zajmują szare kluski, które w moim domu goszczą bardzo często. Nauczyłam się, że podstawą smaku są...
-
Co zrobić z mięsem z rosołu? Dodaj kilka składników i przygotuj nieziemsko pyszne danie dla bliskich
Co zrobić z mięsem z rosołu? Jeśli poszukujesz sprawdzonego pomysłu na nieziemsko dobrą potrawę, to bardzo dobrze trafiłeś. Wykorzystaj mięso z rosołu i stwórz z niego całkiem nowe smakowite danie.
-
Moja babcia od zawsze była mistrzynią zasmażanej kapusty. Zdradziła mi, że to wszystko przez owocowy dodatek
Najlepszy dodatek do mięs i klusek ziemniaczanych? Według wielu przetwory z kapusty nie mają sobie równych. Poza surówką z kapusty kiszonej lub pekińskiej, popularnością w wielu domach cieszy się również kapusta zasmażana. Co zrobić, by była...
-
Zjadłam ją u znajomej i od razu poprosiłam o przepis. Nawet rosół chowa się przy tej zupie
Przyrządzanie zup nie wydaje się trudnym zadaniem i aby to udowodnić, przedstawiamy ten przepis. Zupa, która z niego wychodzi jest kremowa, serowa i pyszna. Podsmażony boczek, który ułożony jest na wierzchu, jest świetnym dodatkiem.
-
Na jakim mięsie wychodzi najlepszy krupnik? Wiele osób omija je w sklepie mięsnym, a to błąd
Krupnik - przepis chyba każdy zna i prawdopodobnie większość lubi. To jedna z łatwiejszych zup, jednak nie powinniśmy traktować jej po macoszemu. Cały smak oczywiście tkwi w esencjonalnym wywarze. Na jakim mięsie go ugotować? Sposobów jest kilka,...
-
Zupa cebulowa - przepis, który pokochają wszyscy. Furorę zrobią dwa polskie dodatki
Zupa cebulowa to klasyka kuchni francuskiej. A gdyby tak ją troszeczkę ją spolszczyć i zrobić potrawę, którą pokochają i mieszkańcy z kraju nad Wisłą, i mieszkańcy z kraju nad Sekwaną? Ten przepis zrobi furorę wśród zimowych (i nie tylko) obiadów,...
-
Pomidorowa na rosole, czyli najłatwiejsza zupa świata. Mało osób pamięta o ważnej przyprawie
Zupa pomidorowa na rosole śmiało może nosić miano najłatwiejszej zupy świata. W zasadzie można twierdzić, że każda zupa zrobiona na gotowym już rosole jest łatwa, ale tutaj wystarczą zaledwie dwie czynności i jedna ważna przyprawa. Nie wszyscy...
-
Ciasto na obiad? Czemu nie? W składzie nie znajdziesz jednak cukru i czekolady, a warstwowe warzywo
Ciasto cebulowe przyszło do nas z tradycyjnej kuchni niemieckiej, gdzie nazywane jest zwiebelkuchen. Jest to doskonała propozycja w okresie jesiennio-zimowym, kiedy to brakuje sezonowych warzyw, a w spiżarniach znaleźć można jedynie cebulę. Na...
-
Ten przepis zasługuje na wszystkie nagrody świata. Wystarczy nadziać drożdżowe kluski farszem, który Polacy kochają
Pampuchy, nazywane też pyzami drożdżowymi lub kluchami na parze, idealnie komponują się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Choć często podaje się je polane mięsnym sosem lub śmietaną z cukrem, rzadko kiedy są... nadziewane. Postaw na...
-
Ze startych ziemniaków można wyczarować szybki obiad. Dodaj do tego mięso i przyprawy, a uczta gotowa
Zapiekanka z ziemniaków, przełożona mięsem mielonym i doprawiona bukietem aromatycznych ziół to świetny pomysł na smaczny i pożywny obiad. Danie przygotowuje się banalnie prosto i szybko - większość pracy bowiem wykonuje za nas piekarnik.
-
Przepis na gołąbki z twistem. Do klasycznego farszu dodaj te składniki - wyjdzie dzieło sztuki
Gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej, któremu trudno odmówić smaku. Jeśli jednak przejadła ci się klasyczna wersja - koniecznie spróbuj wzbogacić farsz o dość nietypowe składniki. Gwarantujemy, że finalny efekt przewyższy twoje oczekiwania.
-
Najlepsza zupa na zimowe obiady. Idealnie rozgrzewa, a na dodatek urzeka aromatem przypraw
Zupa fasolowa to doskonały pomysł na obiad w zimowe dni. Pyszne danie dostarcza nam wielu witamin, które wspierają układ odpornościowy. Fasolowa na wędzonce smakuje wyjątkowo aromatycznie, a apetyczny zapach sprawia, że trudno poprzestać na jednej...
-
Przepis na obiad, który przebije schabowe i klasyczne makarony. Obłędnie soczyste, nie ma konkurencji
Brakuje pomysłu na smaczny, domowy obiad? Zapomnij o schabowych, pierogach czy klasycznych makaronach i postaw na soczyste mięso z piekarnika. Jak się okazuje, z tą metodą nawet zwykła pierś z kurczaka wyjdzie po mistrzowsku, a to wszystko tanio i...
-
Jednogarnkowe danie w wersji luksusowej. Patryk Galewski podzielił się przepisem na łososia w rosole
Nie ma to jak dania jednogarnkowe. Taki posiłek przede wszystkim nie generuje stosu naczyń do zmywania, a przy okazji jego przygotowanie jest z reguły banalnie proste. Patryk Galewski podzielił się ostatnio przepisem, na wyśmienitego łososia...
-
Sekret idealnych kopytek? Wcale nie składniki, a technika. Przypomnij sobie o słynnej metodzie czwórek
Kopytka to jedno z tych dań, które uwielbia prawie każdy. Smakują wybornie zarówno z mięsnym lub grzybowym sosem, jak i okraszone wyłącznie smażoną cebulą i boczkiem. Niestety, przez nieumiejętne dobranie proporcji, kopytka często wychodzą twarde ...
-
Popularna zupa w nowej odsłonie. Pod koniec gotowania dodaj to warzywo, a wywar nabierze koloru
Nie ma to jak babciny, sycący krupnik. Ten w wersji klasycznej może wydawać się jednak nudny, dlatego dla podkręcenia smaku i koloru, pod koniec gotowania dodaj... pomidory z puszki. Ich słodko-kwaśny smak doskonale uzupełni nieco mdłe ziemniaki,...
-
Co na obiad w piątek? Przygotuj najdelikatniejszą rybę w sosie po mazursku - 20 minut i gotowe
Co na obiad w piątek? Na myśl przychodzi nam mnóstwo pysznych pomysłów, ale wielu Polaków na piątkowy obiad wybiera rybę. Dziś zdradzimy wam przepis na rybę, która jest delikatna, aksamitna i naprawdę przepyszna, a to za sprawą sosu. Ten przepis m...
-
Kotlety mielone w tej wersji wprawią cię w zachwyt. Będą soczyste i aromatyczne i to bez... mięsa mielonego
Kotlety mielone to absolutna klasyka polskich obiadów i robimy je bardzo często. W niektórych domach na tyle często, że niektórym mogły nieco spowszednieć. Jednak nasz dzisiejszy przepis na kotlety mielone sprawi, że na nowo je pokochacie. Co w ni...
-
Zupa pieczarkowa, która będzie ci się śnić po nocach. Jest smaczniejsza i kremowa, dzięki włoskiemu dodatkowi
Zupa pieczarkowa to pomysł na obiad, który ma szereg zalet. Oczywiście nie chodzi tylko o smak - zupę pieczarkową bardzo łatwo i szybko się robi i możesz podawać ją z różnymi dodatkami. Dziś jednak mamy dla was przepis na zupę pieczarkową, którą...
-
Zapomniana przez wielu potrawa, która wraca do łask. Soczyste mięso podawane jest z tym sosem
Znamy potrawy, które przez lata były numerem jeden na naszych obiadowych stołach. Ich świetność minęła, a my zapomnieliśmy o ich istnieniu. Tak jest w tym przypadku. Tak przyrządzone mięso warto ponownie wykonać, bo jego smak jest niezastąpiony....
-
Naleśniki nie tylko na słodko. Te w wersji wytrawnej z kurczakiem zrobią furorę na każdej imprezie karnawałowej
Naleśniki z reguły spożywamy na słodko. Jedni wolą je z dżemem, inni z serkiem homogenizowanym lub prażonymi jabłkami. Nie każdy jednak wie, że w wersji wytrawnej smakują równie wyśmienicie. Kluczem do sukcesu jest oczywiście pyszny farsz. Ten z...
-
Szybki obiad z kurczakiem w roli głównej. Wysmaruj go tym słodkim produktem, a zniknie w 5 minut
Kurczak to lubiane i bardzo popularne mięso. Wykorzystujemy je do obiadów, przekąsek, czy nawet past, które wykorzystujemy w śniadaniach. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a połączenie go z oryginalnymi dodatkami dodaje mu charakteru....
-
Zamiast ruskich zrobiłam kotlety, a rodzina doznała szoku. Są smaczniejsze od pierogów
Bardzo sobie cenię obiady, które można zrobić szybko z dostępnych w kuchni składników. Takie danie udało mi się ostatnio wykonać i byłam wniebowzięta. Smakiem przypomina pierogi ruskie, ale nie trzeba bawić się w robienie ciasta i lepienia. Jest...
-
Najsmaczniejsza pierś z kurczaka na obiad, jaką kiedykolwiek jadłam. Przepis jest banalnie prosty
Pierś z kurczaka na obiad to nie tylko klasyczny przepis z panierką. Jesteście ciekawi, jak smakuje kurczak w Korei? W artykule prezentujemy megadobry przepis, który zwali was z nóg. Co więcej, jest bardzo prosty i z pewnością uda się każdemu.
-
Słyszeliście o zupie rumfordzkiej? Kiedyś ratowała wygłodniałych, dziś nasycisz nią domowników bez wydawania kroci
Czym jest zupa rumfordzka? Danie to stało się popularne jeszcze w XIX wieku, kiedy to warszawskie Towarzystwo Zupy Rumfordzkiej karmiło nią wygłodzonych więźniów, żołnierzy i najbiedniejszych obywateli. Ten genialny w swej prostocie przepis został...