dania obiadowe
-
Niby na śmieciach, a smakuje jak w restauracji. Ta zupa rozgrzewa w mig
Istnieje wiele pysznych i rozgrzewających zup. Niech za przykład posłuży rosół, gulaszowa, pyszny kapuśniak lub fasolowa. Nie każdy jednak kojarzy tę zupę ze sposobem na rozgrzanie po ciężkim dniu, ponieważ kojarzy się z latem i wakacjami. Ugotuje...
-
Myślałam, że ruskie są najsmaczniejsze, ale te przebijają wszystko. Dziś poznasz sekret farszu
Pierogi są tak pyszne, że trudno im się oprzeć. Można zrobić je na wiele różnych sposobów, ale zdaniem niektórych to ruskie przebijają je wszystkie. Ja uważam inaczej, a to dzięki nadzieniu, który znajdziesz poniżej. Farsz jest tak pyszny za spraw...
-
Pyszny i sycący obiad z piekarnika. Weź paprykę i kilka dodatków, będzie pachnieć na całym osiedlu
Szukasz pomysłu na obiad z piekarnika? Nie musisz znowu robić pałek z kurczaka lub ziemniaczanej zapiekanki. Postaw na coś równie klasycznego, ale w lepszej, dużo bardziej aromatycznej wersji. Papryka faszerowana jeszcze nigdy nie była tak pyszna,...
-
Teściowa robi najlepszy farsz do pierogów. Każdy szeroko otwiera oczy, kiedy mówię, co dodaje
Kiedy myślimy o pierogach, zazwyczaj pojawiają się nam przed oczami pyszne i sycące ruskie, pierogi z kapustą i grzybami oraz niezawodne mięsne, koniecznie z dodatkiem cebulki. Moja teściowa jednak robi farsz do pierogów zupełnie inaczej. Owszem,...
-
Gospodyni księdza robiła najlepszy krupnik. Jej sekret to brązowy dodatek
Krupnik to zdecydowanie klasyka codziennych obiadów. To przede wszystkim zupa bardzo pożywna i sycąca, a można ją przygotować na kilka sposobów. Zawsze najważniejsza jest kasza, zaraz potem wywar, ale wiadomo, że diabeł tkwi w szczegółach, w tym...
-
Biorę jajka, grzyby i kilka dodatków. Te kotlety są lepsze od mielonych
Jeśli znudziły ci się już tradycyjne mielone z mięsem i szukasz przyjemnej odmiany, która będzie nie tylko łatwa w wykonaniu, lecz także smaczna i pożywna, mamy dla ciebie świetny przepis. Warto wykorzystać sezon i zrobić pyszne kotlety jajeczne z...
-
Ludzie chodzą po nie do lasu z grabiami. To najlepsze grzyby na zupę
Sezon grzybowy trwa w najlepsze, ale właśnie w lasach zaczęły pojawiać się te, które według niektórych mogą zwiastować koniec sezonu. Są niewielkie, mają ciekawy kolor i przez wielu smakoszy uznawane są za najsmaczniejsze. Zrobisz z nich zupę, o...
-
To najlepsza zupa świata. Babcia robiła ją często, a ważny był trik z kapustą
Zarzutka to zupa, która nieodłącznie kojarzy się z jesienią. Błyskawicznie rozgrzewa, porządnie syci i co ważne - pomaga w dbaniu o odporność. Dla jednych to po prostu kapuśniak, jednak będę mówić na tę zupę tak, jak moja babcia, która robiła ją p...
-
To "najpyszniejsze" knedle ze śliwkami. Zrobisz je w kilkanaście minut. Rozpłyną się w ustach
Knedle ze śliwkami to pyszny, prosty i szybki obiad. Wystarczy ugotować ziemniaki, a potem tylko wymieszać składniki na ciasto, usunąć pestki ze śliwek i ugotować kluski. Zajmie ci to wszystko kilknaście minut i nie dość, że zapełnisz brzuch na...
-
Idealna zupa na pluchę i zawieruchę. Fasolowa wyjdzie najlepsza na tym mięsie
Są takie przepisy, które kojarzą nam się z konkretnym czasem w roku lub danymi wydarzeniami. I tak żurek kojarzy się z Wielkanocą, chłodnik z upałem, zaś zupa fasolowa z jesienią i idealnym obiadem, kiedy za oknem szaro, buro i zimno. Dziś mamy dl...
- Zamiast kupować w sklepie, zaczęłam robić w domu. Taniej i zdrowiej
- Pyszna surówka z kiszonych ogórków. Mąż dodał dwa smaczne składniki
- Jak zrobić najlepsze pod słońcem ciasto na pączki? Oto sekret!
- Ten przepis odmieni twoje śniadania. Jajka w tej wersji są boskie
- Nie tylko masło. Na jakim oleju smażyć jajecznicę? Wyjdzie pyszna
- Mało kto o nim słyszał, a szkoda. Wspomaga trawienie i serce
- Quiz PRL. Co się jadło i piło w PRL-u? Trzeba było mieć mocny żołądek!
- Quiz PRL. Co się jadło i piło w PRL-u? Trzeba było mieć mocny żołądek!
- Tak pyszna, że o mamo! Lepszego obiadu w styczniu nie zjesz
- Szybkie ciasto czekoladowe z kubeczka. Słodziutkie jak marzenie
-
Najlepszy przepis na zupę ogórkową. Pomiń jeden krok, a wyjdzie sto razy smaczniejsza
Zupa ogórkowa to klasyk nad klasykami. Przepisów jest prawdopodobnie tyle, ilu Polaków. Niektórzy robią ją na mięsie, ale zupa ogórkowa bez mięsa smakuje równie dobrze, naprawdę niczego jej nie brakuje. Wystarczy odpowiednio obejść się z ogórkami,...
-
Ciocia Bogusia robi najlepszą kalafiorową. Dodaje żółty składnik, mało kto o tym pomyśli
Zupa kalafiorowa to jedna z tych potraw, których nie da się nie lubić. Jest łatwa do zrobienia i stosunkowo szybka, nadaje się idealnie na obiad dla zabieganych, uwielbiają ją także dzieci, więc to zbawienie dla rodzin niejadków. Moja ciocia od la...
-
Taki kapuśniak robią gaździny z Podhala. Jedna rzecz jest niedozwolona
Jesień to czas pysznych i rozgrzewających zup, i nie ma się co kłócić, która z nich jest najlepsza, bo kiedy pojedziesz w góry, wszyscy będą jednego zdania. Mocny, rozgrzewający kapuśniak to najlepsza zupa na chłodne dni, ale bardzo łatwo odebrać...
-
Najlepsza czerwona zupa to nie pomidorowa. Weź to warzywo i włącz piekarnik, zadzieje się magia
Jeśli znudziły ci się oklepane i przewidywalne pomidorówki albo krupniki i szukasz na obiad czegoś naprawdę super, mamy idealny przepis. Zupa paprykowa to kulinarna podróż do gorących smaków południowych, sprawdzi się zwłaszcza w dni, kiedy za okn...
-
Zupa cebulowa z polskim akcentem. Będzie intensywna i rozgrzewająca, a jeden dodatek jest wyjątkowo ważny
Zupa cebulowa była kiedyś potrawą dla biedniejszych warstw społecznych we Francji, teraz słynie na całym świecie przez swój niezwykły smak i aromat. Nikt jednak nie powiedział, że tradycyjnego przepisu nie można nieco nagiąć i wzbogacić recepturę ...
-
Rozgrzewa lepiej niż rosół. Zupa idealna nie tylko na przeziębienie. W Chinach się nią zajadają
W Polsce niekwestionowanym numerem jeden wśród zup jest rosół. W Chinach zaś zajadają się Dan Hua Tang. Jej wykonanie jest banalnie proste, a w czasie przeziębienia może okazać się niezwykle cenna. Wzmacnia i nawadnia organizm, dzięki rozgrzewając...
-
Żadna zupa tak nie wzmacnia odporności. Czosnek jest ważny, ale nie zapomnij o tej przyprawie
Zupa czosnkowa jest bardzo popularna na dole mapy naszego kraju, ale kiedy robi się chłodniej i sezon przeziębieniowy się zaczyna, każdy bez wyjątku powinien sięgnąć po miseczkę tej zupy. Przepis na zupę czosnkową nikomu nie powinien sprawić...
-
W lesie zebrałam cały kosz, a później dodałam do mielonego. Takiego obiadu aż żal nie zrobić
Na punkcie grzybobrania oszaleli prawie wszyscy. Moi znajomi wybierają się do lasu każdego poranka, by później móc rozkoszować się najlepszym smakiem zebranych okazów. Jeśli i ty jesteś wielkim fanem grzybów, a nie wiesz, co możesz z nich zrobić,...
-
Tę zupę będziesz robić całą jesień. Dodaj aromatyczny ser, teściowa poprosi o przepis
Co najbardziej lubimy jeść jesienią? Pyszne i rozgrzewając zupy, rzecz jasna. Najlepszą zupą na jesień jest oczywiście pyszna i kremowa dyniowa. Bez sera nie będzie aż tak pyszna. Zobacz, jaki ser najbardziej pasuje do dyni.
-
Tak gęsta, że "łycha stoi". Takiej zupy nie zrobi żadna babcia. Musisz znać ten przepis
Banalnie prosta, każdemu znana i obłędnie sycąca. Taka właśnie jest zupa, która wychodzi z poniższego przepisu. Dla niektórych jest lepsza niż flaki lub ogórkowa i mogą jeść ją praktycznie cały czas. Aby ją zrobić wybierz odpowiednie mięso, dzięki...
-
Zamoczyłam tego grzyba w cieście i wysmażyłam na złoto. Był o niebo lepszy od schabowych
Lasy kryją w sobie smaczne grzyby, które bardzo chętnie zabieramy do domu. Później wymyślamy, co takiego możemy z nich zrobić, a finalnie powstają przepisy, które wyrywają nas z butów. Ta receptura właśnie do takich należy, a po zrobieniu jej już...
-
Ta sałatka pasuje bardziej do schabowego niż mizeria. Jest gotowa w 5 minut!
Szukasz czegoś, co mogłoby nieco odmienić smak twoich klasycznych obiadów? A może masz już dość smaku świeżych ogórków połączonych ze śmietaną? Jeśli tak to poniższa sałatka będzie strzałem w dziesiątkę i pokochasz ją od pierwszego kęsa. Nie trzeb...
-
Zrób babciną zalewajkę, a zapomnisz o żurku. Z dodatkiem grzybów zasługuje na kulinarne złoto
Babcina zalewajka z grzybami to danie, które świetnie się nada na jesienny sezon. To tradycyjna, wiejska zupa z "chłopskim" charakterem - jej podstawę stanowią pokrojone ziemniaki zalane żurem z kwasu chlebowego. Jest gęsta i rozgrzewająca, więc...
-
Zrobisz ją w pół godziny, a smakuje jak z restauracji. Robię ją zawsze na chłodne dni
Rozgrzewająca, pełna smaku, a do tego podana z pysznymi grzankami. Tak można opisać to danie, które wielu osobom może przypaść do gustu. Robi się je błyskawicznie, nie trzeba używać trudnodostępnych składników, a efekt końcowy jest powalający. Zró...
-
Zostały ci ziemniaki z obiadu? Zrób z nich pyszny obiad. Nikt nie uwierzy, że zrobiony jest z resztek
Czasem dzieje się tak, że po wczorajszym obiedzie zostają nam składniki. Szkoda jest je wyrzucić, lecz z drugiej strony nie do końca możemy wiedzieć, co można z nich zrobić. Jeśli zostały ci ugotowane ziemniaki, to absolutnie ich nie wyrzucaj. Zró...
-
Każdy student pokocha ten przepis. Zrobisz go w 15 minut, jest tani i wystarczy na kilka dni
Życie studenta nie jest proste. Przez natłok zajęć nie ma za wiele czasu, by móc ugotować coś skomplikowanego. Dodatkowo nie każdy chce wydawać miliony na drogie posiłki. Na szczęście to danie jest szybkie, proste, a do tego bardzo tanie. Spodoba...
-
Szukasz pomysłu na piątkowy obiad? Ta ryba rozpływa się w ustach! Polej ją tym sosem i się zaskocz
W wielu domach, szczególnie w piątek podawana jest ryba. Zazwyczaj sięgamy po najbardziej nam znane przepisy i to właśnie je wykonujemy. Jednak teraz możemy cieszyć się bogactwem smaków sezonowych warzyw i aż żal tego nie wykorzystać. Zrób więc te...
-
Moja prababcia do tej zupy wrzucała tę mieszankę mięs. Inna nie wchodziła w grę
Jesienią odkopujemy przepisy, które sprawiają, że nasze obiady są gorące i sycące. Ja co roku przypominam sobie o zupie, którą robiła mi prababcia. Zawsze dodawała do niej tę mieszankę mięs, by smak był głęboki i wyrazisty. Do dziś pamiętam, jak...
-
Błyskawiczny obiad, który syci po uszy. To połączenie zaskoczy każdego
Są takie dni, kiedy nie mamy czasu ani ochoty na długie stanie nad garnkami, ale przecież obiad trzeba zjeść. Dziś mamy przepis na szybki obiad, który zadziwi cię smakiem i połączeniem składników. Ser z owocami skradnie ci serce.
-
Pulpety w sosie będą najlepsze na świecie. Jeden składnik jest całkowicie zbędny
Kto z nas nie lubi mięciutkich, soczystych pulpetów w aromatycznym sosie? Przepis na pulpety jest naprawdę prosty, trzeba jednak odpowiednio zadbać o mięsne kuleczki. Jeden składnik jest niepotrzebny i nie mówimy tutaj o jajku.
-
Wszyscy myślą, że jest nijaka, a to bzdura. Do zupy marchewkowej dodaj dwa składniki
Są takie dania, które większości kojarzą się jedynie z daniami dla dzieci. Tak jest choćby z ryżem na mleku, zupą mleczną i zupą marchewkową. Dziś mamy dla was właśnie przepis na zupę marchewkową, która będzie idealna dla wszystkich. Będzie...
-
Wymarzony jesienny obiad. Knedle ze śliwkami robię jak moja babcia, bo patrzę na ogonki
Wśród typowo jesiennych dań nie może zabraknąć delikatnych i mięciutkich knedli ze śliwkami. Przepis na knedle ze śliwkami jest banalny i naprawdę trzeba mieć wyjątkowego pecha, żeby nie wyszły. Nie zapomnij o korzennej przyprawie, a będą najlepsz...
-
Gdy robię rozgrzewające zupy na jesień, sąsiadki zlatują się nęcone zapachem i proszą o przepis
Rozgrzewające zupy na jesień to podstawowa rzecz, o której warto pomyśleć na te chłodne dni. To pyszne i aromatyczne potrawy, które pozwolą nam rozgrzać się po ciężkim dniu w pracy. Poznaj najlepsze przepisy!
-
To jest jesienny obiad numer jeden w domu mojej babci. Do farszu dodaje ten składnik
Zmiana pory roku zmusza nas nie tylko do zmiany garderoby, a także zmieniamy nasze nawyki żywieniowe. Jesienią stawiamy na cieplejsze i bardziej sycące dania, które wykorzystują sezonowe składniki. Moja babcia również to robiła i to od niej mam te...
-
Wzięłam dynię i nie zrobiłam z niej zupy. Wyszły placuszki, które przebijają racuchy babuni
Jesień to nie tylko chłodniejsze wieczory i krótsze dni. To również bogactwo nowych smaków, które możemy dostrzec na każdym kroku. Warto wykorzystać dary, które w tym okresie daje nam natura. Ja to zrobiłam i wyszło z tego coś przepysznego....
-
Tylko 5 składników i masz najlepszy sos do gołąbków i kotletów. Potrzebujesz tych grzybów
Obecnie możemy cieszyć się sezonem grzybowym, z którego jest zadowolonych wiele osób. Do domów przynosimy pełne kosze przysmaków i zastanawiamy się, co z nich można zrobić. Najlepszym sposobem jest wykorzystanie ich do zrobienia obiadu. Dziś pokaż...
-
Zajadali, aż im się uszy trzęsły. Risotto z grzybami było hitem kolacji. Dodałam sekretny składnik
Sezon na grzybobranie rozpoczęty. Najczęściej zamykamy je w słoikach, ale co można zrobić na obiad z grzybów leśnych? Proponujemy risotto. Kremowy ryż, wzbogacony nutą czosnku i cebuli, staje się idealnym tłem dla specjałów, takich jak borowiki,...
-
Zero mięsa, a smakiem i wyglądem przebijają kotlety mielone. Robię je prawie codziennie
Zawsze uważałam, że nie może być nic lepszego niż tradycyjne smaki, które znamy od dziecięcych lat. Jednak się myliłam, a ten przepis mnie w tym uświadomił. Te kotlety są smaczniejsze od mielonych, a każdy kęs jest niesamowicie soczysty. To zasług...
-
Miałam dość pomidorowej, więc odgrzebałam ten przepis. O mamo, jaki jest pyszny!
Wymyślanie coraz to nowszych dań, które można podać najbliższym nie jest prostym zadaniem. Trzeba wykazać się kreatywnością i niekonwencjonalnym sposobem myślenia. My chcemy w tym pomóc, dlatego proponujemy poniższą zupę. Jest świetna i jesteśmy...
-
Nie ma dnia, bym o niej nie myślała. Latem nikt jej nie je, ale teraz każdy będzie błagać o dokładkę
Niższe temperatury to obecnie nasza codzienność. Nie wszystkim się to podoba, ale niestety musimy to zaakceptować. By jednak nie było nam za zimno, możemy przygotowywać posiłki, które rozgrzeją nas do czerwoności. Ta zupa świetnie sprawdzi się w t...