dania obiadowe
-
Szybki i pyszny makaron z boczkiem a'la śmietniczek. Pokochasz kremowy sos
Przepisów na makaron jest mnóstwo i jeszcze więcej, ale przepis na makaron a'la śmietniczek przypadnie do gustu każdemu zabieganemu łakomczuchowi. To danie, które możesz zrobić z tego, co tylko znajdziesz pod ręką, ale przyłóż się do sosu....
-
Zamiast drobiu i wieprzowiny wybierz to mięso. Lekkostrawne i bez chemii. Uchodzi za najzdrowsze
Które mięso jest najzdrowsze? Odpowiedź może cię zaskoczyć. Okazuje się, że dziczyzna jest nie tylko wyjątkowo smaczna, lecz także bogata w wartości odżywcze. Wiele osób boi się ją jednak przyrządzać. Dlaczego?
-
Nazwa zabawna, ale smak boski. Rumuński przysmak podbił moją kuchnię. Szybki, łatwy i pyszny
Mamałyga to danie, które wciąż budzi skrajne emocje. Choć niektórzy mogą ją uważać za dość banalną potrawę, dla innych jest prawdziwą kulinarną przyjemnością. Można ją spotkać w wielu wersjach, a jej historia sięga daleko poza granice Polski.
-
Aksamitne i napakowane kolagenem, a Polacy się ich boją. Policzki w tym sosie to poezja
Dziś mamy dla was przepis na najdelikatniejsze mięso świata duszone w sosie, za który można skoczyć w ogień. Zajadają się tym Francuzi, Niemcy, a Polacy z jakiegoś powodu wciąż omijają. Jednych to mięso obrzydza, inni boją się za nie zabrać. Prawd...
-
Co na walentynkowy obiad? Przepisy na ucztę dla serc i żołądków. Lepsza ryba niż łosoś
Co podać na walentynkowy obiad? Poznaj pomysły na smakowite dania dla drugiej połówki, które możesz zaserwować 14 lutego. Skorzystaj z naszych prostych przepisów, a przekonasz się, że przysłowie ''przez żołądek do serca'' nie wzięło się znikąd!
-
Pierogi kapucyńskie zaskakują wyważonym farszem. Nie zgadniesz, co jest w środku. Lepsze niż ruskie
Pierogi kapucyńskie to przepyszne danie obiadowe, które skradło już serca i podniebienia wielu smakoszy. Pierogi to nasze dobro narodowe, którym zachwycamy się nie tylko my, ale także nasi zagraniczni goście. Można przygotować je na wiele różnych...
-
Znalazłam najlepszy przepis na zupę z kurczakiem. Przydadzą się papryki i ketchup
Jeśli mówimy o zupach na kurczaku, momentalnie przychodzi nam do głowy rosół, krupnik lub różne warzywne polewki. Jednak dzisiejsza zupa będzie inna - pyszna, sycąca i pełna dodatków. Potrzebne będą papryki, pieczarki i trochę ketchupu. Przepis je...
-
Kiedyś jeden garnek to było za mało, dziś nikt jej nie pamięta. Zrobisz ją w mig i nie wydasz fortuny
Zapomniane polskie zupy wracają do łask i coraz chętniej po nie sięgamy. Zazwyczaj są proste i nie wymagają skomplikowanych składników. Ten przepis pokazała mi babcia i stał się numerem jeden w mojej kuchni. Nie ma w nim ani grama mięsa, ale...
-
Zupa dyniowa, która jest kremowa jak marzenie. Ser i ostry sos to klucze do sukcesu
Zupa dyniowa najbardziej kojarzy nam się z październikową aurą, kiedy z drzew opadają liście i robi się coraz chłodniej. Jednak rozgrzewające zupy jemy ze smakiem aż do marca i właśnie zupą dyniową możemy rozkoszować się do woli, kiedy tylko mamy...
-
Zupa gulaszowa na duży mróz. Będzie pyszna tylko z tym przepisem. Zapomnij o kurczaku
Zupa gulaszowa to jeden z tych przepisów, które uwielbiamy, gdy chcemy się ogrzać i zjeść coś pożywnego. Przepis na zupę gulaszową jest bardzo łatwy, a podstawą jest oczywiście mięso. Trzeba jednak wiedzieć, które wybrać. Żaden kurczak, żaden indy...
-
Daj spokój z polskimi pierogami. Chinkali są sto razy lepsze. Podaj na obiad, a nie zostanie ani jeden
Delikatne ciasto, soczysty farsz i sposób jedzenia, który wymaga lekkiej wprawy. Chinkali to kwintesencja gruzińskiej kuchni. Ich sekret tkwi w doprawionym nadzieniu i sprytnym lepieniu, które zamyka w środku aromatyczny bulion. Z jakiego mięsa ro...
-
Koniec zagniatania i czekania na wyrośnięcie. Tę pizzę zrobisz w mniej niż 30 minut. Zjesz całą blachę
Pizza na cieście francuskim to pomysł na szybki i oryginalny posiłek. Jeśli masz ochotę na chrupiący spód z dodatkami, ale nie masz czasu na robienie tradycyjnego ciasta, to ta alternatywa będzie idealna. Jak ją zrobisz? Wystarczy kilka kroków.
-
Łatwe i błyskawiczne przepisy na romantyczne potrawy! To będzie twoje popisowe danie na walentynki
Romantyczne potrawy to takie, które idealnie wpisują się w wyjątkowy klimat walentynkowy. Kolacja z drugą połówką połączona z dobrym filmem to bardzo częsty scenariusz w dniu zakochanych. Tylko co zaserwować podczas kolacji z ukochanym/ukochaną?...
-
Ryba jak z londyńskich ulic. Łatwiej i smaczniej się już nie da
Jak zrobić smażoną rybę? To danie wydaje się banalne, ale wcale nie musi wychodzić banalne w smaku. Wystarczy wziąć mleko i kilka dodatków, by przygotować pyszny obiad, za którym szaleje pół świata. Jak zrobić fish and chips? Do ciasta dodaj złoty...
-
Niecodzienny obiad niedzielny dla smakoszy. Posmakuj, a na długo zapomnisz o mielonym i schabowym
Takie mięso serwowane ze świeżymi ziemniaczkami i kiszonymi ogórkami zrobią furorę w każdym domu. Jak zrobić niecodzienny niedzielny obiad? Proste przepisy znajdziesz w artykule.
-
Gdy sąsiadka ją robi, klatka pachnie nieziemsko smacznie. Każdy chciał spróbować, ja dostałam przepis
Ta zupa wielu osobom przywodzi na myśl smak dzieciństwa. Znana niemal w każdym domu, choć pod różnymi nazwami. Jest smaczna, sycąca i rozgrzewająca. Koniecznie wypróbuj.
-
Zupa rybna jak z wakacji. Nie bój się odpadków, a smak zasłuży na gwiazdkę Michelin
Zupa rybna kojarzy nam się z obiadem w wakacyjnym kurorcie lub nad naszym polskim morzem. Nie musisz jednak pakować się do samolotu lub pociągu, by ją zjeść. Przepis jest bardzo prosty, a podstawą jest wywar. Może ci się wydawać, że z tych...
-
Zupa szpinakowa z jajkiem lepsza od szczawiowej i ogórkowej. To przez dodatek ze słoiczka
Doskonale wiemy, że w dzieciństwie szpinak był dla wielu z nas złem koniecznym. Zielona paćka pozbawiona smaku nie ma jednak nic wspólnego z pyszną zupą szpinakową, którą możesz przygotować w mniej niż pół godziny. Jej smak niesamowicie podrasuje...
-
Zupa inspirowana znaną kanapką bije na głowę pomidorówkę. Liczą się ser i przyprawy
Internet od czasu do czasu dostarcza nam jakiś hitowy przepis i ostatnio na każdym kroku w sieci pojawia się niezwykła zupa inspirowana innym daniem. Pisaliśmy już o zupie gołąbkowej, była także zupa a'la lasagne i zupa pierogowa, ale co powiecie ...
-
Kurczak po toskańsku, czyli obiad w 20 minut. Zakochasz się w tym kremowym sosie
Kurczak po toskańsku to wymarzony pomysł na obiad, kiedy czas cię goni, a chęć na pyszny posiłek nie daje za wygraną. Tego kurczaka zrobisz w zaledwie dwadzieścia minut, a będzie tak pyszny, że padniesz z zachwytu. Oprócz soczystego mięsa robotę...
-
Najtrudniejszy quiz o warzywach twojego życia. Śmieszne? To pobij 6/13
Nie żartujemy. Przed tobą najtrudniejszy quiz o warzywach w twoim życiu. Tylko prawdziwy jarzynowy ekspert poradzi sobie z naszymi piekielnymi pytaniami. Średnia 6/13 woła o pomstę do nieba! Zdobędziesz więcej punktów? Przekonajmy się!
-
Wędzonka to nie wszystko. Na tych mięsach zrobisz najlepszą grochówkę. Pozazdrości nawet babcia
Grochówka to klasyka babcinej kuchni i wojskowych stołówek, i chociaż nie każdy uważa ją za przysmak, wierzę, że dzisiejszy przepis to zmieni. Jest łatwą zupą, bardzo sycącą i aromatyczną, ale oprócz grochu i przypraw ważne jest oczywiście mięso....
-
Weselna zupa z Lublina. Tam się nie patyczkują i wrzucają wszystko, co najpyszniejsze
Mówi się na nią pieszczotliwie "śmieciówka", niektórzy mówią też "czyściocha" od czyszczenia zapasów, ale w Lublinie i okolicach to po prostu forszmak. To zupa, która przyjmie niemal wszystko, a przed laty serwowano ją w dzień poprawin po weselu,...
-
Czy można zrobić zupę w 20 minut? Weź brokuł i ten pyszny ser. Uczta murowana
Jaki jest najszybszy obiad świata? Od razu mówię, że nie istnieje jeden przepis, ponieważ nawet lasagne można dostać pod nos w kilka minut w restauracji. Dziś jednak skupimy się na domowej kuchni i na tapet weźmiemy zupę, która gotowa jest w 20...
-
Jak zrobić ziemniaki do obiadu inaczej? Będziecie je robić co chwilę. Są pyszna, a robią się same
Jak zrobić idealne ziemniaki do obiadu? Ziemniaki to tradycyjny dodatek do drugiego dania, którego tajną siłą jest uniwersalność. Można je serwować na wiele różnych sposobów, dlatego nie nudzą się tak szybko i zawsze smakują trochę inaczej. Wyprób...
-
Bez wysiłku i długiego stania w kuchni. Zalewam mięso bursztynowym mlekiem i wkładam do piekarnika
Tradycyjna marynata do kurczaka czasami nie wystarcza. Jeśli tobie również znudziły się klasyczne smaki, postaw na nową propozycję, która urozmaici codzienny obiad. Połączenie aromatycznych przypraw z mlekiem kokosowym zagwarantuje ci jeden z...
-
Danie idealne na mrozy i duży głód. Bogracz wyjdzie najpyszniejszy tylko na takim mięsie
Bogracz to klasyka kuchni węgierskiej, którą szczególnie upodobali sobie Polacy. Potrawy węgierskie słyną z wyrazistych smaków, Węgrzy nie żałują papryki, pomidorów i przypraw oraz dobrej jakości mięsa. Wszystko to właśnie łączy w sobie gęsty i...
-
Warmińskie pierogi lepsze od ruskich i z mięsem. Przydadzą się hreczka i skrzeczki
Na Warmii znają je wszyscy, w innych regionach Polski są prawie nieznane. Dzyndzałki z hreczką to nie lada przysmak, chociaż wielu z was może zaskoczyć lub zaciekawić ich nazwa. Co to jest hreczka, co to takiego skrzeczki i dlaczego w zasadzie...
-
Wszyscy tylko pomidorowa, ja na rosole robię lepszą zupę. Wiosenny smak zapewnią dwa zielone dodatki
Rosół nie bez powodu nosi miano króla polskich zup. Wszyscy go kochamy nie tylko za smak, lecz także za mnogość innych przepisów, do których może stanowić bazę. Kto z nas nie przerabiał rosołu na zupę pomidorową albo jarzynową? Oczywiście ja też t...
-
Pamiętam, jak robiła mi ją mama. Teraz wybieram inny przepis. Wachowicz dodaje coś ekstra
Domowa zupa ziemniaczana to klasyk nad klasykami, szczególnie w chłodne, zimowe dni. Przepyszna i aromatyczna, a do tego rozgrzewa i syci. Właśnie czegoś takiego obecnie szukamy. Przepis Ewy Wachowicz będzie strzałem w dziesiątkę dla wszystkich...
-
Rosół po włosku nasz polski zostawia daleko w tyle. To za sprawą nieziemskich kluseczek
Jeśli po usłyszeniu słowa stracciatella na myśl przychodzi ci kremowy deser z czekoladą, masz rację. Tak samo nazywa się też przepyszna włoska potrawa, która przypomina nasz polski rosół, ale jest dużo smaczniejsza. Podstawą jest oczywiście...
-
Ta ryba jest lepsza niż dorsz i łosoś razem wzięte. Wersja z pietruszką i chili rzuca na kolana
Obiad w piątek w wielu polskich domach to oczywiście ryba i chociaż nie jest to regułą, najczęściej stawiamy na smażone filety. Dziś jednak podpowiemy wam, jak zrobić najlepszą rybę, która i smakiem i wartościami odżywczymi wygrywa z uwielbianymi...
-
Tę zupą znają tylko na Śląsku. Jest z taniego warzywa i rozgrzewa jak babciny rosołek
Polska kuchnia jest niezwykle barwna i bogata, w zasadzie każdy region może pochwalić się swoimi wyjątkowymi przepisami, które w innych częścią naszego kraju są niemal nieznane. Kuchnia śląska obfituje w takie potrawy, a dziś skupimy się na zupie,...
-
Przepis na żurek z wyjątkowym dodatkiem. Śląskie gospodynie nigdy o tym nie zapominają
Żurek to nasza narodowa duma i z pewnością wiele osób uważa, ze to najpyszniejsza polska zupa. Podstawą jest oczywiście dobry, żytni zakwas oraz biała kiełbasa, ale to nie wystarczy, żeby żurek smakował wybitnie. Liczy się jeszcze jeden dodatek, a...
-
Jeśli lubisz kebab i gyros, pokochasz też kapsalon. Ważne jest mięso, ale sos wymiata
Chyba każdy lubi od czasu do czasu zjeść sobie jakiś fast food, ale nie każdy się do tego przyznaje. Dziś mamy przepis na pyszne danie tego typu, które zawojowało holenderskie ulice. Nie musisz jednak wybierać się w podróż do Niderlandów - to dani...
-
W niedzielę teściowa zrobiła tę zieloną zupę. Była tak pyszna, że zjadłam trzy dokładki
Moja teściowa jest świetną kucharką i nie będę oszukiwać, mówiąc, że jeszcze nie zrobiła czegoś, co mi nie smakowało. Ostatnio na niedzielę, jak zwykle, przygotowała dwie zupy - pomidorową dla wnuczki i jedną zupełnie nową. Zupę z cukinii robiła...
-
Zupa ogórkowa bez ziemniaków, ale z lepszym dodatkiem. Bez dokładki się nie obejdzie
Zupa ogórkowa to jedna z naszych ukochanych zup z dzieciństwa. Zazwyczaj mama albo babcia dodawały do niej ziemniaki, ale po co? Na ogórkową jest lepszy i smaczniejszy sposób, tylko nie zapomnij o czosnku. Bez tego ani rusz.
-
Te naleśniki robią się bez przewracania. Mega puchate i pełne "tysiąca dziurek". Każdy błaga o przepis
Najlżejsze i najbardziej puszyste, jakie kiedykolwiek jadłam. Z czego zrobić zdrowe naleśniki? Baghrir to jedno z moich ulubionych dań marokańskich. Wystarczy odrobina sosu, a smak to po prostu bajka.
-
Tradycyjna fasolka po bretońsku. Babcia robiła ją tylko z tym mięsem
Fasolka po bretońsku to typowo polskie danie i zawiera wszystko, co kochamy najbardziej. Będzie kiełbaska, będzie fasolka i coś, o czym nasze babcie nigdy nie zapominały. Jak zrobić fasolkę po bretońsku jak od babci? Bez wędzonki i zasmażki ani rusz.
-
Młodzież nie zna, starsi uwielbiają. Kup w mięsnym i zrób tę zupę
Jeśli uwielbiasz zupy i z rozrzewnieniem wspominasz czasy PRL-u (skądinąd słusznie minione), ten przepis z pewnością przywoła ci same miłe wspomnienia. Wiemy, że czasami przepisy z tamtego okresu nie każdemu pasują, ale zupa uwielbiana przez gości...