dania sezonowe
-
Sezon na grzybobranie powoli się rozpoczyna. Mapa grzybów zdradza, gdzie szukać złocistych kurek
Chociaż to jesień uznawana jest za najbardziej urodzajny okres na grzybobranie, niektóre gatunki można już znaleźć w polskich lasach. Mapa grzybów zdradza, w których regionach można spodziewać się złocistych kurek, koźlarzy czy nawet borowików. Po...
-
Gdy zdradziłam główny składnik, każdy złapał się za głowę. Zapisz przepis, bo będziesz robić je częściej
Ciasta królują na naszych stołach niezależnie od okazji. W jesiennym sezonie robimy ich jeszcze więcej, bo idealnie pasują do aury i ciepłej herbaty. Ten wypiek również świetnie sprawdzi się jako deser po obfitym obiedzie. Jednak główny składnik...
-
Tego połączenia nikt się nie spodziewał, a jednak. Dynia z owocowym akcentem to jesienny hit
Czasami najmniej oczywiste smaki okazują się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Tak też się okazało, gdy w kuchni dynia spotkała się z jesiennym owocem. Taki duet świetnie sprawdzi się w kremowej, rozgrzewającej zupie, sałatce lub wśród słoików na...
-
Kotleciki duszone w sosie koperkowym to łatwy przepis bez kombinowania i wymyślnych składników
Zamiast testować skomplikowane przepisy w porze obiadowe, znacznie lepszym sposobem będzie przygotowanie sprawdzonego, szybkiego przepisu na aksamitne kotleciki w sosie koperkowym. Zapomnij o suchym mięsie - nasza metoda gwarantuje soczysty efekt...
-
Jesienny obiad w 30 minut? Pani dynia w tej odsłonie zaskoczy nawet największych smakoszy
Szybki obiad wcale nie musi być nudny i bazować na mrożonkach lub przypominać mdłe danie instant. Czasami wystarczy jedynie kilka składników, by wyczarować prawdziwe dzieło sztuki. Przepis na zupę dyniową z owocowym dodatkiem jest na to przykładem...
-
Przepis na "polskie leczo". Nie zadowoli Makłowicza, jednak smakuje obłędnie. Wszystko za sprawą dodatków
Nie ma lepszej pory roku na leczo niż jesień. Kultowe danie, które często gości w polskich domach doda energii, rozgrzeje i zaspokoi głód na długo. Co prawda przygotowane strawy w tej wersji nie spotka się z sympatią Roberta Makłowicza, jednak z...
-
Zupa cebulowa to idealne danie na jesienne wieczory. Magda Gessler ma na nią sprytny patent
Kto jak kto, ale Magda Gessler zna się na rzeczy, szczególnie jeśli chodzi o przepis na aromatyczną zupę cebulową. To kultowe danie rodem z Paryża można szybko i sprawnie zaserwować w domu. Jesienna propozycja z dodatkiem grzanek wyjdzie obłędnie...
-
Tradycyjne placki ziemniaczane cię nudzą? Wystarczy zetrzeć sezonowe warzywo, by poznać obłędny smak
Placki ziemniaczane to prawdziwy rarytas w domowym menu. Kultowe, tanie oraz ekonomiczne danie królują zazwyczaj w klasycznej wersji. Warto jednak nieco zaszaleć tej jesieni i dodać do masy nieco świeżości i witamin. W tej roli świetnie sprawdzi s...
-
Tak knedle robi zwyciężczyni MasterChefa. Nadziej kluchy tym owocami i masłem, a wyjdą po mistrzowsku
W jesiennym menu nie może zabraknąć słodkich i owocowych akcentów, a nic nie może się równać z obłędnymi knedlami. Klasyczne danie zna każdy, jednak Beata Śniechowska - zwyciężczyni drugiej edycji MasterChefa - ma na nie nieco udoskonalony patent....
-
Daleko jej do oryginału, za to królują tu kurki. Oto sezonowa carbonara prosto z kuchni Rozkosznego
Przepis Rozkosznego na carbonarę mocno różni się od oryginału, jednak ten boski, sezonowy makaron nie ma sobie równych. Wszystko przez kremowy sos na bazie kurek, białego wina, jajek i włoskiego sera. Całość idealnie otuli makaron - takie połączen...
-
Krem z pieczarek to przepis na jedwabistą, smaczną zupę. Klasyka to jednak nie tylko same grzyby
Przed nami jesień, a co za tym idzie, pora idealna na obiady pełne obłędnych aromatów i leśnych akcentów. Zupa krem z pieczarek sprawdzi się w tej roli wybornie. Przepis pójdzie jak z płatka, jeśli sięgniesz po odpowiednie produkty i kilka...
-
Faszerowana cukinia w tej wersji zachwyci podniebienie. Wszystko za sprawą aromatycznego farszu
Latem przepisów na lekkie, warzywne obiady nie brakuje, jednak jeden to prawdziwa perełka! Mowa tu o faszerowanej cukinii, czyli znakomitym daniu bez grama mięsa. Zielony rarytas wystarczy hojnie wypełnić obłędnym farszem na bazie kaszy i kilku...
-
Zapiekanka z cukinii to wegetariański zamiennik klasycznej lasagne. Obejdzie się bez dodatku makaronu
Jeśli szukasz przepisu na obłędny obiad bez mięsa, zapiekanka z cukinii powinna sprawdzić się doskonale. To oryginalny zamiennik włoskie lasagne, tu jednak w składnie na próżno szukać mięsa czy makaronu. Jest za to solidna porcja sezonowych warzyw...
-
Zapomnij o suchym, nudnym mięsie. Przepis na pierś z kurczaka w tym wydaniu rozpływa się w ustach
Kurczak gości w domowym menu nader często, jednak nie zawsze wychodzi idealny. Nasz sprawdzony przepis pozwoli uniknąć kulinarnej katastrofy i gwarantuje soczyste, kruche i delikatne mięso. Wszystko to za sprawą kremowego sosu koperkowego, który...
-
Mistrzowski sos grzybowy doskonały do makaronu, mięs i kluch. Z takim składem wyjdzie gęsty i kremowy
Przed nami koniec wakacji i początek jesieni, a co za tym idzie rusza sezon na poszukiwania leśnych skarbów! Dzięki temu domowe menu powiększy się o wiele smacznych kąsków, jednym z nich jest przepis na sos grzybowy. Z naszą recepturą wyjdzie gęst...
-
Kultowa sałatka papieska wraca na salony. Gyros czy ziemniaczana mogą się przy niej schować
Choć sałatka papieska brzmi wytwornie, w rzeczywistości jest bardzo prosta do zrobienia. By uzyskać ten niebanalny smak, trzeba przede wszystkim zadbać o doskonałą bazę, którą są jajka i ziemniaki. Taki duet zwieńczony sosem podbije kubki smakowe...
-
Zupa z cukinii to mistrzowski przepis na obiad. Sekretem smaku jest odpowiednie pokrojenie warzyw
Przepis na zupę z cukinii to połączenie sezonowych warzyw z domowym, rozgrzewającym bulionem. Jest szybko, smacznie i zdrowo, a to wszystko bez kilku godzin spędzonych w kuchni! Sekretem idealnego efektu jest jednak odpowiednie pokrojenie warzyw -...
-
Kremowy i aromatyczny sos kurkowy. Idealny do makaronu, mięsnych smakołyków i rozmaitych kluseczek
Sierpień to sezon na wiele warzyw, owoców no i oczywiście grzyby. Leśne skarby smakują wyśmienicie w wielu odsłonach, jednak sos kurkowy nie ma sobie równych. Wbrew pozorom to łatwizna, jednak zalanie smakołyków śmietaną nie wystarczy. Tu króluje...
-
Placki z cukinii to przepis na smaczny i lekki obiad idealny na lato. Tak podane skradną serce każdego
Lekkie obiady przygotowane w ekspresowym tempie to latem prawdziwy skarb. Szczególnie ceni się te, z dodatkiem sezonowych dóbr, jak np. ziemniaki, kapusta i masa świeżych ziół. Przepis na placki z cukinii to absolutny numer jeden - są smaczne,...
-
Połącz ziemniaczane poduszeczki z aromatycznym sosem kurkowym. Mistrzowskie danie nie ma konkurencji
O tej porze roku w domowym jadłospisie nie może zabraknąć specjałów z dodatkiem aromatycznych grzybów - najlepiej tych z własnych zbiorów. Połączenie delikatnych i jednocześnie smażonych kopytek z kremowym sosem kurkowym nie ma sobie równych! To...
-
To już! Przepisy na dania z dynią wracają w wielkim stylu. Zrobisz z niej nie tylko zupę, ale i makaron
Schyłek lata to pora gdy w sklepach i na targach pojawiają się nieco inne składniki, podobne jak w domowym menu. Idealnym przepisem na danie z dynią jest ekspresowy makaron - obłędnie smaczny, kolorowy i pełen witamin. Zapomnij więc o nudnej paści...
-
Koniec z obiadową nudą! Przepis na letnią zupę jarzynową z tym babcinym dodatkiem nie ma sobie równych
W domowym, wakacyjnym menu nie może zabraknąć tradycyjnych smaków i sezonowych produktów. Przepis na zupę jarzynową to esencja kolorów, aromatów, a także idealny pod każdym względem duet. Klasyczną recepturę warto jednak nieco podrasować. Pomoże w...
-
Idealny obiad na upały to esencja kolorów i smaków. Chłodnik litewski w tym wydaniu nie ma sobie równych
Chłodnik litewski to przepis na idealny obiad w upalne dni. Zupa przygotowana z sezonowych warzyw to esencja smaków, kolorów i jednocześnie spory zastrzyk witamin. Taki duet gości w tradycyjnej kuchni od dawna, jednak nasza wersja nie ma sobie...
-
Nietypowe warzywo wraca do łask. Zrobisz z niego obłędne placki, podobne do tych z ziemniaków
Naszła cię ochota na domowe jedzenie w nieco innej, nietypowej wersji? Przygotuj placki, jednak, zamiast biec z przyzwyczajenia po ziemniaki, sięgnij po nieco inny, zdrowszy produkt. Mowa tu o czarnej rzepie, która często jest pomijanym i nieco...
-
Zapomnij o mielonych i schabowych. Te kotlety to źródło cennych witamin i wybornego smaku
Zapomnij o mięsnych rarytasach i przygotuj aromatyczne, zdrowe kotlety w tej lekkiej, wakacyjnej wersji. W składnie samo zdrowie, a mianowicie rybka! Takie danie nie tylko obłędnie smakuje, ale i dostarcza wielu cennych składników i minerałów....
-
Drożdżówki wcale nie muszą ociekać lukrem i być wypchane owocami. Wytrawne z kurkami są równie smaczne
Kto powiedział, że drożdżówka musi być ze słodkim nadzieniem? No właśnie... i dlatego warto tu nieco poeksperymentować z wytrawnym farszem. O tej porze roku do głowy może przyjść nam wiele wersji, jednak pulchne buły z kurkowym nadzieniem nie mają...
-
Tradycyjna wersja nie ma szans! Oto zjawiskowe pierogi z kurkami. Starania na grzybach się nie kończą
Pierogi to nasze kulinarne dobro narodowe. Wyborne danie doczekało się wielu smakowitych wersji od klasyki z mięsem po słodkie z farszem jagodowym. Co jednak, gdyby nadziać babcine ciasto sezonowymi grzybami? Pierogi z kurkami to istna rewelacja,...
-
Takich leniwych nie serwuje nawet babcia. Zrób je bez gotowania za to z orzeźwiającym twistem
Kluchy leniwe to kultowe danie, które w tradycyjnej wersji jest gotowe w ekspresowym tempie. Warto jednak spróbować nowej odsłony bez gotowania. To jednak nie wszystko - do twarogu dodaj także słodki i jednocześnie orzeźwiający składnik, a na koni...
-
Soczyście zielona, jednak znacznie lepsza od mizerii. Obłędna surówka króluje na niemieckich stołach
Mizeria to królowa wśród tradycyjnych dodatków do obiadu. Nasi niemieccy sąsiedzi mają jednak ciekawą i równie zieloną alternatywę - na próżno jednak szukać w składzie ogórków! Tu króluje inne sezonowe, intensywnie zielone i zdrowe warzywo. Mowa t...
-
Niech ta przyjaźń wiecznie trwa. Przepis na młodą kapustę z koperkiem to duet, którego nic nie pokona
Zamiast marzyć o niebieskich migdałach, wystarczy, że przygotujesz młodą kapustkę zasmażaną. To banalne danie niemalże rozpływa się w ustach i natychmiast pobudza zmysły, przypominając wiejską kuchnię babci. Tu nie trzeba wiele - kluczowa jest...
-
Co zrobić z bobu? Niby prosta sałatka, a z tymi dodatkami wygląda jak z najlepszej restauracji
Sezon na bób nie jest długi, dlatego nie ma co odkładać tego pysznego smaku na później! Warzywo można zwyczajnie ugotować, ale po co, skoro przepis na kolorową i niebywale zjawiskową sałatkę jest o niebo lepszy! Podobnie jak podsmażenie zielonych...
-
"Odchudzone" kotlety mielone, czyli lekkie, wakacyjne danie bez grama mięsa. W składzie za to... nabiał
Kotlety mielone w odchudzonej, fit wersji to zarówno perfekcyjne danie na upały, jak i ciekawa pozycja w domowym menu. Chociaż na pierwszy rzut oka skład ma niewiele wspólnego z klasykiem, wspólnym mianownikiem jest tu obłędny smak! Zachwycą się n...
-
Przepis na pyzy na słodko. Regionalne, pulchne kluchy z owocowym akcentem, to smak tego lata
Wśród letnich obiadów nie może zabraknąć tradycyjnych smakołyków, podobnie jak owocowego akcentu. Przepis na słodkie pyzy wypadnie zatem rewelacyjnie. Sekretem smaku, pulchnych, drożdżowych pampuchów są odpowiednie proporcje ciasta i dorodne,...
-
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków to letnia interpretacja klasyka. Dodaj to do masy, a nie będzie "pływać"
Jeśli brakuje pomysłu na ekspresowy letni obiad, postaw na klasykę w nieco innym wydaniu. Mowa o plackach ziemniaczanych z młodych ziemniaków. Sezonowe danie smakuje obłędnie, jednak przygotowanie nieco różni się od tego, które wszyscy znamy. Tu...
-
Jajecznica z kurkami, czyli kremowe śniadanie mistrzów. Poza grzybami ważne są też te szczegóły
Śniadanie to najważniejszy posiłek, który poza zastrzykiem energii jest przede wszystkim przyjemnością, szczególnie gdy na talerzu króluje jajecznica z kurkami. Sezonowy rarytas, na który czekamy cały rok trzeba jednak odpowiednio przygotować i...
-
Znudził ci się gotowany bób? Wypróbuj go w tej wersji. Jest ekstra chrupiący, po prostu świetny!
Sezon na bób można uznać za otwarty. Na straganach i bazarach warzywo mieni się soczyście zielonym kolorem i czeka, aż trafi na nasze talerze. Pójście w tym przypadku na łatwiznę i ugotowanie zielonych strąków nie jest najlepszym sposobem, bowiem...
-
Tak bób przygotowuje siostra Anastazja. Sezonowy rarytas w anturażu tych produktów to niebo na talerzu
Bob przygotowany według przepisu siostry Anastazji to przysłowiowe niebo w gębie! Wszystko przed inne sezonowe dodatki, które w anturażu strączkowego warzywa wypadają doskonale. Całość wystarczy połączyć, zapiec i można zajadać się do woli. Uwaga,...
-
Kotlety ziemniaczane z bobem. Przepis na sezonowy rarytas, który wygryzie z menu mielone i schabowe
Brakuje w kuchni letnich inspiracji na zdrowe, lekkie i jednocześnie łatwe w przygotowaniu posiłki? Przepis na kotlety ziemniaczane z bobem to esencja sezonowych smaków i spora porcja witamin. Przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem - wystarc...
-
Jak zrobić zupę koperkową? Mistrzowskie danie gotowe w 30 minut, a potrzeba jedynie letnich rarytasów
Nie ma lata bez kultowych, babcinych dań i lekkich domowych obiadów. Warto zatem sięgnąć po sezonowe dobra od których półki w warzywniakach niemal się uginają. Jak więc zrobić zupę koperkową? Kultowy smak wraca na salony, a wystarczy pół godziny w...
-
Przepis na kluski na słodko. Leniwe podane z tymi dodatkami zachwycą podniebienie małych i dużych
Przepis na kluski na słodko to bez dwóch zdań jedna z lepszych propozycji na letnio obiad. Smak rodem z dzieciństwa to oczywiście leniwe podane z sezonowymi dobrami i swojskimi skarbami jak palone masło czy gesty nabiał. Przygotujesz je w mgnieniu...