dania wegetariańskie
-
Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym i warzywami, czyli boskie danie wege, które kochają wszyscy
Nawet jeśli ktoś nie przepada za samymi ziemniakami, te pieczone mają w sobie jakąś moc przyciągania. No bo jak można odmówić sobie tych aromatycznych pyszności? I to jeszcze w towarzystwie genialnego - nie boimy się tego słowa - sosu czosnkowego ...
-
Kurczak ze szpinakiem? Przygotuj genialne indyjskie curry [PRZEPIS]
Indyjskie knajpy biją rekordy popularności. Wyraziste przyprawy i kolory potraw, na widok których aż ślinka cieknie, nie dają przejść obok siebie obojętnie. Okazuje się, że odzwierciedlenie niektórych przepisów może być naprawdę proste. Uwielbiasz...
-
Te obiady na upały są lekkie i smaczne. Sprawdź, jak przygotować szybkie dania na lato bez mięsa
Co najlepiej jeść w upalne dni? Oto pomysły na lekki obiad na lato. To szybkie dania bez mięsa, które są zdrowe i smaczne. Bogate w warzywa i owoce potrawy na upały, przygotujesz w kilkanaście minut. To proste, sycące przepisy, które nie ociążają...
-
Leczo, czyli danie w klimacie zero waste [PRZEPIS]
Leczo to jednogarnkowe danie, które można przygotować z tego co już mamy w lodówce, a cały proces jest bardzo przyjemny i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych oraz większych nakładów finansowych. Szukasz pomysłu na obiad? Sprawdź przepis na...
-
Włączcie dźwięk. Oto bakłażan w genialnej, turbochrupiącej panierce. Można się zakochać
Smażony kurczak to ulubione danie wielu osób. Można go jeść jak kotlety schabowe, wkroić do sałatki albo włożyć między bułki. A co, gdy mięsa akurat nie ma w domu albo po prostu szukamy alternatywy? Turbochrupiące kotlety z bakłażana polecają się ...
-
Piątkowy obiad bez mięsa - syta zupa, a może makaron ze szparagami? Oto nasze sprawdzone pomysły na piątkowy obiad
W piątek zwyczajowo nie jemy mięsa lub go unikamy. To bardzo dobra zasada, aby starać się ograniczać je w diecie. Jednak często wielu osobom szybko kończą się pomysły na piątkowy obiad bez mięsa. Z naszymi inspiracjami już nie będziecie pytać, co ...
-
Grill mięsny, grill wege - co na grilla? 10 prostych przekąsek z grilla dla każdego
Sezon grillowy oficjalnie rozpoczęty. Kiedy za oknem zaczęło się zielenić i temperatura nieco podskoczyła, Polacy wyciągnęli z garaży swoje grille i zaczęli oddawać się ulubionej wiosennej kulinarnej rozrywce. Tak jest od wielu lat, choć menu...
-
Co na ognisko? Sprawdź propozycje dla wegetarian i tradycyjne
Co na ognisko? Kojarzy nam się ono głównie z pieczeniem kiełbasek, jednak w dzisiejszych czasach coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa. Co prawda zawsze można postawić na pieczone ziemniaki, jednak nie tylko one będą specjałem z ogniska. Z...
-
Fani fast foodu rzucili się na nowego wege burgera z Maka. Opinie skrajne. A wy, próbowaliście?
Kilka dni temu w ofercie sieci McDonald's pojawiła się nowa propozycja i od razu trafiła na języki - dosłownie. Ile kosztuje Veggie Burger i co sądzą o nim osoby, które miały okazję spróbować? Sprawdzamy.
-
Sałatka z fałszywym boczkiem, która zawładnie podniebieniami. "Tu nie ma mięsa?"
Zrobiłam ją raz na próbę. Od tej pory znajomi nie dają mi spokoju - muszę robić ją na każde spotkanie.
-
Racuchy - przepis dla zabieganych. Na pewno w kuchni masz wszystkie składniki
-
Ogórki małosolne - przepis w kilku krokach. Sprawdzona receptura babci. Będą chrupiące i pyszne
-
Czy drożyzna zmusza nas do oszczędzania na jedzeniu? "Przeglądanie promocji stało się rytuałem"
-
Mięso już zawsze będzie mięciutkie. Wystarczy zastąpić wodę innym dodatkiem
-
Wareniki: przepis na pierogi z Ukrainy. Wegetariański farsz i wytrawny smak
- Zupa z botwiny na ciepło i na zimno - przepisy na pyszną wiosenną zupę
- Szybki przepis rodem z PRL. Pasta "awanturka" z makrelą była ogromnym hitem w tamtych czasach
- Tiramisu: przepis na klasyczny włoski deser w wersji bezalkoholowej. Mocna kawa zamiast likieru
- Naleśniki z butelki. Intrygujący, a zarazem banalnie prosty sposób. Przyda się też lejek
- Jak pomidory wpływają na nasz organizm? Warto zwrócić uwagę na pewne połączenia - mogą być szkodliwe
-
Żurek wegetariański - czy można przygotować żurek bezmięsny?
Żurek to jedna z podstawowych potraw na wielkanocnym stole. Sprawdźmy, czy żurek wegetariański to dobry pomysł na śniadanie wielkanocne, jeśli przy stole zasiądą również osoby, które nie jedzą mięsa. Żurek bez boczku i kiełbaski - czy to w ogóle...
-
Europosłanka proponuje zakaz reklamowania i promowania mięsa. Komentujący: "Chcecie jeść trawę, to proszę bardzo. Ja potrzebuję mięsa"
"Mamy zakaz reklamy i promocji papierosów - czas na zakaz promowania mięsa, mleka, nabiału" - napisała na Twitterze europosłanka Sylwia Spurek. Komentarze? Powiedzieć, że ironiczne, to jak nie powiedzieć nic.
-
Awokado to ślad węglowy, litry zmarnowanej wody, zatargi z mafią. Ale nie chodzi o to, by całkiem z niego zrezygnować
Wiele osób chce żyć bardziej ekologicznie, jednak liczba rzeczy, o których trzeba stale myśleć, może przerażać. Zmiana diety, sposobu kupowania, miejsc, w których zaopatrujemy się w jedzenie - to tylko czubek góry lodowej. Uspokajam: nie trzeba od...
-
Kotlety z czerstwego chleba, czyli pyszny obiad w duchu zero waste
Kotlety z czerstwego chleba to przepis, który powinna znać każda osoba mająca problem z przejadaniem pieczywa. Czerstwy chleb wcale nie musi lecieć prosto do kosza. Przyprawy i inne dodatki sprawią, że można zrobić z niego pyszny obiad. Jak się ro...
-
Domowe łazanki na święta i nie tylko. Przepis na makaron własnej roboty i gotowe danie wigilijne
Kapusta z łazankami i grzybami pojawia się u niektórych osób podczas kolacji wigilijnej. Domowe łazanki mogą być także pysznym daniem obiadowym na co dzień. Sprawdźcie, jak je przygotować.
-
Tatar z marchewki Magdy Gessler - klasyk w zupełnie innym wydaniu
Tatar z marchewki z powodzeniem może zastąpić tradycyjnego tatara przygotowanego z mięsa wołowego. Jak go przygotować? To wcale nie jest trudne. Sprawdźcie, jak się robi tatar z marchewki Magdy Gessler.
-
Pierwsza na świecie restauracja z mięsem z laboratorium. Goście zjedzą i zobaczą proces produkcji
W Tel Awiwie otwarto pierwszą na świecie restaurację, w której podaje się mięso z kurczaka wyhodowane w laboratorium. Goście mogą zjeść posiłek, a przy okazji zobaczyć, jak powstaje jego główny składnik.
-
Szybkie powidła śliwkowe dla niecierpliwych
Przygotowanie domowych powideł kojarzy wam się z kilkoma dniami spędzonymi na sprawdzaniu, mieszaniu, studzeniu, gotowaniu...? Mamy dla was przepis na szybkie powidła śliwkowe. Spokojnie zrobicie je w jeden dzień!
-
Faszerowane pomidory rozmiękły? Nadzienie papryki zbyt suche? Pięć porad, jak zrobić najlepsze faszerowne warzywa
Jednym ze sposobów na wprowadzenie do diety większej ilości warzyw jest ich faszerowanie i zapiekanie. Podczas przygotowywania takich dań można popełnić wiele błędów. Sprawdźcie, jak ich uniknąć i zróbcie najsmaczniejsze faszerowane warzywa, jakie...
-
Jak zrobić kotlety jarskie z pieczarkami?
Kotlety jarskie z pieczarkami to doskonały pomysł na bezmięsny obiad. Można je podawać właściwie tak samo jak tradycyjne mielone czy schabowe. Jak zrobić kotlety jarskie z pieczarkami? Zapraszamy po przepisy!
-
Skwarki z tofu i ziemniaki z roślinnym gzikiem, czyli wegański comfort food [PRZEPISY]
Weganizm szybko stał się jednym z najpopularniejszych stylów jedzenia i życia. Mimo to wielu wciąż nie może się do niego przekonać - "a bo to sama zielenina, a bo nie idzie się tym najeść, a bo to niesmaczne". Okazuje się, że wszystkie te zarzuty...
-
Zamienniki mięsa robią się coraz popularniejsze. Sprawdź, co podać na wegeobiad!
Zamienniki mięsa stają się nie tylko coraz bardziej pożądanym towarem przez klientów, ale także coraz chętniej oferowanym przez różne sieci handlowe. Jakie produkty wybierać? Jak je przygotowywać? Sprawdźcie, co warto wiedzieć o zamiennikach mięsa!
-
Jak zrobić congee - chiński kleik ryżowy? Jakie są jego właściwości?
Congee, chiński kleik ryżowy, to bardzo prosta potrawa, która w wielu krajach azjatyckich jest jadana na śniadanie. To także danie doskonałe dla małych dzieci i rekonwalescentów. Chiński kleik congee - co to jest? Jak się go przygotowuje?
-
Co robić z grzybami? O bardziej i mniej typowych sposobach przechowywania, trikach i patentach na grzyby leśne
Latem i jesienią, przy odrobinie szczęścia, w Polsce można trafić na prawdziwy wysp grzybów. Do najpopularniejszych dań z nich należą zupy, grzyby duszone, bigos, sosy grzybowe czy pierogi z kapustą i grzybami. Gdy grzybów mamy dużo, warto je...
-
Dynia - królowa jesieni. Jaka odmiana dyni do czego nada się najlepiej?
Dynia to prawdziwa kulinarna królowa jesieni. Gdy pojawia się w sklepach i na straganach, staje się jasne, że już niewiele czasu dzieli nas od jesiennej aury. Ale czy wiecie, jakie odmiany dyni nadają się do jakich dań? Dziś mamy dla Was krótki...
-
Domowa uprawa boczniaków - jak się za to zabrać?
Domowa uprawa boczniaków to nowa aktywność, w którą zaangażowali się, nie tylko zagorzali grzybiarze. Zamiast robić zapasy na bazarku lub w supermarkecie, boczniaki można wyhodować samodzielnie. Domowa uprawa boczniaków - jak to zrobić? Podpowiadamy!
-
Grzyby nadają daniom głęboki smak umami. Jagna Niedzielska podpowiada, jak wykorzystywać je w kuchni
Jesień to sezon na grzyby. Lista ich wspaniałych właściwości jest naprawdę długa. Dają też niemal nieskończenie wiele kulinarnych możliwości: mają w sobie mnóstwo smaku umami, dlatego doskonale zastępują mięso. Część z nich może być jedzona na...
-
Dania ze świeżymi grzybami leśnymi
Zbliża się jesień, a to oznacza, że czas na pyszne dania ze świeżymi grzybami leśnymi! Jeśli po udanym grzybobraniu lub zakupach na okolicznym straganie z grzybami zastanawiacie się, co przygotować, sprawdźcie u nas! Mamy kilka propozycji na dania...
-
Sowa-kania - grzyb, z którego zrobicie "schabowe". Jak je zbierać?
Grzyb sowa, a właściwie czubajka kania, to prawdziwy przysmak! Podsmażony na maśle, w bułce tartej, doskonale zastąpi tradycyjnego schabowego. Wyprawę na sowy należy jednak zacząć od krótkiego szkolenia - łatwo je bowiem pomylić ze śmiertelnie...
-
Smażone marchewki na domowym labneh z sezamem, czyli trochę Bliskiego Wschodu w megaprostym wydaniu
Idealne do obiadu, na przyjęcia albo do chrupania jako przekąska. Jeśli jeszcze nie próbowaliście marchewek na domowym labneh, zdecydowanie pora to zmienić. Instrukcja poniżej.
-
Jak zrobić flammkuchen - "niemiecką pizzę"?
Flammkuchen, tarta flambee to specjał z pogranicza francusko-niemieckiego. Jeśli jeszcze nie znacie tego przepysznego wypieku, bez wątpienia zakochacie się w jego delikatnym smaku. Sprawdźcie, jak zrobić flammkuchen i czym dokładnie jest ta potraw...
-
Nie lubisz kalafiora? Jeśli zjesz tego w wersji barbecue, na stałe zagości w twoim menu [PRZEPIS]
Kalafior najczęściej podawany jest smażony lub gotowany z bułką tartą, bardzo popularna jest również zupa kalafiorowa. Tymczasem warzywo to jest doskonałą bazą do wielu różnych dań. Dziś mamy dla was nietypową przekąskę - kalafiora ? la skrzydełka...
-
Z warzyw z rosołu tylko sałatka jarzynowa? Oto przepis na genialne kotlety
Po przyrządzeniu rosołu wiele osób używa ugotowanych warzyw do przygotowania sałatki jarzynowej. To świetny pomysł, ale oczywiście nie jest to jedyna opcja. Dziś mamy dla was przepis na genialne kotlety z warzyw z rosołu. Sprawdźcie, jak je zrobić.
-
Milionerzy. "Wegańskie bezy ubijesz z cukru i..."? Jeśli znasz odpowiedź, wygrałbyś pół miliona złotych
Pytanie o wegańskie bezy pojawiło się w odcinku teleturnieju Milionerzy. Uczestnik, miał twardy orzech do zgryzienia. Czy udało mu się odpowiedzieć poprawnie?
-
Święta wielkanocne tak, jak lubisz: Nie jesz mięsa? Oto wegetariańskie potrawy na świąteczny stół
Podczas świąt wielkanocnych na stołach, tuż obok jajek, króluje mięso. Pieczenie, pasztety, kiełbasa. Wydaje się, że wegetarianie poza jajkami i ciastem nie znajdą na stole nic do zjedzenia. Można temu zaradzić! Sprawdźcie nasze przepisy na...
-
Dania postne. Przepisy na Wielki Post
Dania postne mogą być smaczne, zdrowe i korzystnie jest wprowadzić je do naszego stałego menu. I nie chodzi tu wyłącznie o kwestie religijne, ale ograniczenie spożycia mięsa ma bardzo dobry wpływ na stan naszego zdrowia.
-
Kotlety bez mięsa - równie smakowici kuzyni schabowego i mielonego. Mamy kilka inspiracji [PRZEPISY]
Królami polskich kotletów są oczywiście schabowy i mielony. Jeśli jednak mielibyście przyznać wysokie noty tym bez mięsa, jakie kotlety byście wyróżnili? Ułatwimy wam to zadanie. Oto inspiracje na pyszne i sycące wersje bezmięsne.
-
Domowy karmel lub kajmak, który nigdy się nie przypali i nie trzeba go gotować. Gotowy w pół godziny! [PRZEPIS]
Przygotowanie domowego karmelu lub kajmaku to długotrwały proces. W dodatku słodka masa bardzo łatwo się przypala. Jest jednak prosty sposób by zrobić go szybko i bez gotowania. Wystarczy użyć... daktyli.
-
KFC nie oddaje pola. Wprowadza do menu innowacyjne danie
Znane restauracje prześcigają się w podążaniu za trendami i oczekiwaniami klientów. Ostatnio bardzo modne są wersje popularnych dań w wersji wegańskiej. Na odważny krok zdecydowała się ostatnio sieć KFC i wprowadziła wegańskie "mięso".
-
Naleśniki z mąki kokosowej - przysmak dla osób, które unikają pszennej mąki
Naleśniki z mąki kokosowej to wspaniałe rozwiązanie dla osób z różnymi problemami zdrowotnymi, ale też bardzo ciekawa alternatywa dla wszystkich, którzy do tej pory nie korzystali z tej mąki. Czy ich przygotowanie różni się od smażenia zwykłych...