dania wielkanocne
-
Mrożenie świątecznych dań to nie grzech. Potraktuj tak wielkanocne resztki, a nic się nie zmarnuje
Góra jedzenie zalega po świętach w lodówce? Zamiast zajadać się na zapas czy wyrzucać smakołyki do kosza, postaw na babciną metodę, która działa cuda. Wystarczy zamrozić odpowiednio dania, by cieszyć się ich obłędnym smakiem o wiele dłużej.
-
Jajka taplające się w tym kremowym sosie to rarytas PRL-u. Zrób je na święta, a znikną z talerzy w mig
Wielkanocny stół pomieści wiele klasyków, jednak jednego dania nie może wówczas zabraknąć. Mowa tu o jajkach podanych w kremowym, aromatycznym sosie rodem z czasów PRL-u. Taki duet jest nieziemsko smaczny i na dodatek pięknie się prezentuje, co z...
-
Nie tylko do jajek, ale też do wędliny i mięs. To dodatek obowiązkowy na wielkanocny stół
Oprócz majonezu i chrzanu, na świątecznym stole powinny się pojawić jeszcze inne sosy. By tak się stało, polecamy wykorzystać ten przepis. Pokazuje on, jak zrobić dodatek w stylu hiszpańskim, który doda smaku nie tylko jajkom, a także wędlinie. Je...
-
Polka przygotowała amerykańskiemu mężowi test wielkanocnych dań. Ocena była surowa
Wielkanocne smakołyki można spróbować nie tylko w polskich domach, ale i na całym świecie, gdzie tylko Polacy zdołali dotrzeć i zamieszkać. Tym razem wielki test przebiegł w Stanach Zjednoczonych, gdzie polka przygotowała swojemu amerykańskiemu...
-
Tak robi żurek Ewa Wachowicz. Białą kiełbasę zastępuje czymś innym. To nie koniec zaskoczeń
Ewa Wachowicz dla wielu osób jest kulinarnym guru. Bez wątpienia wiedzą ma ogromną i chętnie z niej korzysta, decydując się na pewne nietuzinkowe połączenia lub zmiany w klasycznych przepisach. Tak właśnie zrobiła z tradycyjną zupą wielkanocną....
-
Wielkanocny pasztet w duchu zero waste. Zrobisz go z resztek po tradycyjnej, niedzielnej zupie
Mięso z rosołu wcale nie musi się zmarnować. Wystarczy je odpowiednio przyprawić i połączyć z warzywami, by powstał rewelacyjny i wyjątkowo tani pasztet wielkanocny. Kultowy rarytas w tej wersji dosłownie rozpływa się w ustach i pięknie urozmaici...
-
Sałatka teściowej królową wielkanocnego stołu? Wystarczy połączyć ten składnik... z owocami
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć klasycznych smakołyków. Jarzynową uwielbia niemal każdy, ale ciekawym zamiennikiem kultowej sałatki będzie jednak przepis teściowej, który skrywa w składzie dość nietypową, owocową niespodziankę. Takie...
-
Śniadanie wielkanocne w luźniejszej odsłonie? Przygotuj jajka po benedyktyńsku, ale pamiętaj o tej zasadzie
Jajka faszerowane lub te na miękko mogą znudzić się każdemu. To pospolite śniadanie, choć pyszne i proste w przygotowaniu warto nieco urozmaicić. Doskonałym pomysłem będą jajka po benedyktyńsku. Przepis sprawdzi się także na Wielkanoc.
-
Zapomnij o mdłej jarzynowej. Przepis na sałatkę wielkanocną "z jajem" od Magdy Gessler
Sałatka jarzynowa to klasyka, jednak w te święta warto nieco zaszaleć w świątecznym menu. Magda Gessler zna doskonały patent na smaczny rarytas. Sałatka "z jajem" nie ma sobie równych, a wszystko dzięki prostym składnikom i grzybowemu dodatkowi,...
-
Jak przygotować niesamowity żur według starej receptury? Najlepiej tak, jak robi to Tomek Strzelczyk
Do Wielkanocy coraz mniej czasu. To najwyższa pora zacząć planowanie posiłków na wielkanocnym stole. Z pomocą przychodzi Tomasz Strzelczyk. Jego staropolski i tradycyjny przepis na żur to prawdziwy kulinarny hit. Goście będą zachwyceni smakiem...
-
Zapomnij o ruskich. Pierogi książęce z ziemniakami są o niebo lepsze
-
Kroję w paski i mieszam z majonezem. To najlepsza sałatka na weekend
-
Te bułeczki robię na każdą imprezę. Do barszczyku lepsze niż krokiety
-
Kurczak po toskańsku, czyli obiad w 20 minut. Zakochasz się
-
Nie mogłam pozbyć się śladów po kleju. Wypróbowałam "metodę majonezową"
- Wyjmij z lodówki i ułóż warzywa. Przebija gotowce, zrobisz w 30 minut
- Co można zrobić do jedzenia na randkę? Proste i szybkie przepisy
- Kradną dubajską czekoladę? Ma specjalne zabezpieczenie
- Jeśli nie marynujesz kurczaka tak, to natychmiast zacznij. Mięso będzie kruchuteńkie
- To owocowy quiz wiedzy. Zgarniesz 11/11, czy skończysz z kwaśną miną?
-
Staropolska ćwikła z chrzanem. Trik z burakami sprawi, że będzie głęboka i smaczniejsza niż gotowiec ze słoika
Ćwikła z chrzanem to obowiązkowy dodatek do wielkanocnych mięs i pasztetów. Przepis jest prosty, ale żeby uzyskać głęboki i lepszy smak, należy odpowiednio potraktować buraki. Wyszoruj, zawiń i upiecz, a twoja ćwikła z chrzanem pobije każdy gotowi...
-
Co do jedzenia na Wielkanoc? Oprócz jaj i pasztetów zrób domową szynkę. Będzie przepyszna, ale dwa razy ją "wykąp"
Mięso na Wielkanoc to niemal świętość. Jeśli powoli tworzysz świąteczne menu i zastanawiasz się, co do jedzenia na Wielkanoc może zaskoczyć twoich gości, mamy sprawdzony i bardzo prosty przepis na domową, peklowaną szynkę. Będzie idealna na kanapk...
-
Biała kiełbasa na Wielkanoc - przepis, który będzie hitem na stole. Podkręcisz smak łyżką kwaśnego dodatku
Obok żurku i faszerowanych jajek, na wielkanocnym stole obowiązkowo musi pojawić się biała kiełbasa. Oczywiście, pyszna jest w każdej postaci, a Polacy szczególnie lubią ją zapiekaną w cebuli. Dziś mamy dla was najlepszy przepis na białą kiełbasę ...
-
Farsz do jajek z różnymi dodatkami. Proste i pyszne przystawki na Wielkanoc
Farsz do jajek można przygotować w różny sposób. Niezwykle istotne jest to, aby zadbać o właściwe wykonanie. Z odpowiednią recepturą, przystawka będzie pysznie smakować i pięknie wyglądać na stole.
-
Podawane jako oddzielne danie, teraz znalazły miejsce w żurku. To one dodają prawdziwego charakteru
Świąteczna zupa, jaką jest żurek musi pojawić się w wielkanocnym menu. Zazwyczaj podawana w bochenku chleba, lub bezpośrednio na talerzu co roku znajduje swoich smakoszy. Aby podkręcić smak potrawy, warto dodać do niej nietypowy składnik. Zazwycza...
-
Jajka z czerwonej zalewy będą wielkanocnym hitem. Wyrazisty krem uzupełni ich smak
Kolorowe jajka faszerowane aromatycznym kremem to nietuzinkowa propozycja na świąteczny stół. Dzięki zabarwieniu będą wszystkich kusić do zjedzenia. Aby uzyskać oryginalny kolor, wykorzystaj popularne warzywo. Z dodatkiem wyrazistego kremu znikną...
-
Obłędne jajka faszerowane szynką. Mięsny dodatek to nie koniec - nowalijki i łyżeczka tego sosu to podstawa
Przepis na faszerowane jajka to już wielkanocna klasyka, warto jednak duży nacisk położyć na wizualne kwestie, a także kolorowe dodatki. To gwarantuje spektakularny efekt i piękne danie na świąteczny stół. Szynka w połączeniu z kremowym sosem...
-
Mięsa na obiad wielkanocny. Kluczem do wyjątkowego charakteru dania jest nadzienie i kompozycja przypraw
Mięsa na obiad wielkanocny? Chociaż w tym czasie stół ugina się od rozmaitych potraw, to warto zaserwować również wyjątkowy obiad. Co zrobić, aby smakował domownikom nawet wtedy, gdy zdążyli już nacieszyć się innymi smakołykami?
-
Pasztet wielkanocny - przepis na idealną konsystencję i doskonały smak. Co uratuje przesuszony pasztet?
Pasztet wielkanocny jest jednym z tych dań, które bezsprzecznie kojarzą się ze świątecznym stołem. Jego zalety są liczne: dobrze przygotowany pasztety może być serwowany na zimno lub na ciepło.
-
Buraczki z chrzanem na Wielkanoc. Sekretem potrawy jest uchwycenie dobrych proporcji
Buraczki z chrzanem na Wielkanoc, czyli popularna ćwikła, to jeden z tradycyjnych dodatków. Nadaje się idealnie do świątecznych mięs. Na szczęście jej przygotowanie nie jest zbyt pracochłonne.
-
Sałatka na Wielkanoc z chrzanem. Najważniejszy składnik uchodzi za symbol siły i dobrego zdrowia
Sałatka na Wielkanoc z chrzanem? Na świątecznym stole nie może zabraknąć przystawek, które swoim składem nawiązują do najbardziej popularnych wielkanocnych składników. Smaczna sałatka też znajdzie tu miejsce.
-
Zakwas jest kluczowym składnikiem żuru. Nie każdy wie, jak poprawnie go przygotować
Zakwas na żurek jest postrzegany jako sekretny składnik, który decyduje o wyjątkowości tej zupy. Warto więc poświęcić mu nieco miejsca na długo przed tym, nim będziemy przygotowywali wielkanocne śniadanie.
-
Jajka faszerowane w skorupkach - wielkanocny hit, na który warto czekać cały rok
Jajka faszerowane w skorupkach to z całą pewnością wielkanocny hit! Wiele osób czeka cały rok, aby skosztować tego przysmaku. Smażone, zapiekane, z ziołami, z szynką, grzybami - opcji jest całe mnóstwo. Sprawdź przepisy i zrób je na Wielkanoc.
-
Mazurek kajmakowy - wielkanocny klasyk, bez którego nie ma świąt. Sprawdź banalnie prosty przepis
Mazurek kajmakowy to wielkanocny klasyk. Rozpływający się w ustach kajmak i chrupkość bakalii może oczarować nawet najbardziej wymagających. Sprawdźcie najlepsze przepisy na mazurek kajmakowy.
-
Jak długo można przechowywać sałatkę jarzynową? Niestety szybko traci świeżość
Sałatka jarzynowa to królowa naszych świątecznych stołów. Niestety jest to potrawa, którą należy dość szybko spożyć. Kiedy jest ostatni moment na zjedzenie świątecznej sałatki?
-
Sałatka z tuńczykiem. Jest pyszna, zdrowa i ekspresowa w przygotowaniu
Tuńczyk jest świetnym źródłem białka i kwasów omega-3. Dodając go do sałatki, uzyskamy smaczny i zdrowy efekt. Pozostałe składniki takie jak świeże warzywa i kremowy sos wzbogacą smak potrawy. Warto przygotować ten smaczny przepis na Wielkanoc i n...
-
Czym faszerować jajka na Wielkanoc? Kilka prostych przepisów, które urozmaicą świąteczną przekąskę
Wielkanoc za pasem, a świąteczne menu nie wyobrażamy sobie bez jaj. Jaja to symbol Wielkanocy, jak również niezwykle uniwersalny i plastyczny składnik wielu dań. Czym faszerować jajka na Wielkanoc? Możliwości jest wiele. Warto poznać choćby kilka...
-
Jak dobrze doprawić żurek? Co zrobić, by nie był za kwaśny? Jak wybrać dobry żurek w sklepie? Wyjaśniamy
Co zrobić, by żurek na Wielkanoc wyszedł pyszny? Ważny jest wybór produktów oraz przyprawy. Mamy dla was kilka porad, dzięki którym przygotujecie idealny domowy żurek lub wybierzecie w sklepie ten najlepszy.
-
Sałatka z jajkiem - poznaj błyskawiczne przepisy na jajeczne sałatki na Wielkanoc i nie tylko
Sałatka z jajkiem to danie, które jest serwowane nie tylko na święta wielkanocne, ale także na co dzień. To znakomita propozycja na lekki obiad lub kolację. Poznaj wyjątkowe przepisy na jajeczne sałatki.
-
Pasztet wielkanocny z tradycyjnego przepisu. Będzie najlepszy, jeśli wykorzystasz ten patent
Pasztet wielkanocny to tradycyjne danie, które od lat gości na naszych świątecznych stołach. Klasyczna wersja przygotowywana jest z kilku rodzajów mięs, dzięki czemu jest on niezwykle aromatyczny. Coraz większą popularnością cieszą się jednak...
-
Boczek pieczony - sposób na wyśmienity obiad na Wielkanoc i nie tylko. Przepisy krok po kroku
Boczek pieczony to znakomity pomysł na obiad z bliskimi. Możemy także serwować go jako potrawę świąteczną. Dowiedz się, jak wykonać danie z boczkiem na kilka sposobów. Prezentujemy przepisy w kilku prostych krokach.
-
Obiad na Wielkanoc - łosoś pieczony w plastrach boczku w sosie na bazie musztardy i miodu
Obiad na Wielkanoc to duże pole do interpretacji. Tak naprawdę każdy może przygotować swoje ulubione danie. W święta wielkanocne to dodatki grają główną rolę, a w kwestii głównego dania obowiązuje pełna dowolność.
-
Dania na Wielkanoc. Których dań nie może zabraknąć na stole? Sprawdź tradycyjne świąteczne menu
Jakie dania na Wielkanoc są najbardziej popularne? Oczywiście w każdym domu panują nieco inne tradycje. Istnieją jednak absolutne wielkanocne klasyki, które trudno zastąpić. Oto kilka przykładów.
-
Śniadanie wielkanocne. Co powinno się znaleźć w menu? Przygotuj listę zakupów już dziś!
Śniadanie wielkanocne to uroczysty posiłek tak dla osób religijnych, jak i obchodzących Wielkanoc w sposób świecki. Bardzo istotne jest menu. Jakie potrawy powinny się znaleźć na stole?
-
Żurek wegetariański na Wielkanoc. Co dodać zamiast kiełbasy? Propozycje pysznych wege dodatków
Żurek wegetariański może być równie smaczny, jak ten tradycyjny. Warto tylko zadbać o to, by mięsne dodatki zostały w ciekawy sposób zastąpione. Jak przyrządzić to danie na wielkanocny stół? Podpowiadamy.
-
Pasztet z cukinii - pyszny i prosty. Postaw na te dodatki, by był aromatyczny i wyrazisty
Przepis na pasztet z cukinie sprawdzi się na Wielkanoc i nie tylko. To smaczna i znacznie zdrowsza alternatywa dla klasycznych mięsnych pasztetów. Sprawdź, jak go przygotować i zaskocz swoich bliskich nowym i pysznym smakiem.
-
Pasztet na Wielkanoc - potrawa uważana za sprawdzian umiejętności kucharza. Podejmiesz wyzwanie?
Pasztet na Wielkanoc? To oczywiście jedno z najbardziej popularnych dań świątecznych. Może być zrobione z różnych mięs lub wegetariańskie. Jak zrobić pyszny pasztet na święta i w jaki sposób go podać?
-
Chleb do żurku. Jak stylowo podać tę zupę na Wielkanoc? Mamy sprawdzony sposób!
Jaki powinien być chleb do żurku? Warto się nad tym zastanowić, bo zupa podana w ten świetnie się prezentuje. Okazuje się, że takie pieczywo można nie tylko kupić, ale też zrobić samodzielnie.
-
Szynka w galarecie. Jak przyrządzić prostą, smaczną i efektowną przystawkę, która udekoruje świąteczny stół?
Szynka w galarecie to kolejne z dań, które często pojawiają się na świątecznym stole. Poszczególne przepisy nieco różnią się między sobą. Z czym można przyrządzić i podawać taką szynkę?
-
Potrawy wielkanocne. Lista dań, bez których nie ma świąt. Niektóre zrobisz w kilkanaście minut
Wielkanoc 2022 już coraz bliżej. Powoli zaczynamy zastanawiać się, jak zorganizować tegoroczne święta, co przygotować, jakie ciasta upiec. Zanim jednak zaczniemy planować, warto sprawdzić, jakie potrawy wielkanocne powinny znaleźć się na stole....