dania z ryb
-
Ta ryba prawie nie ma ości, a Polacy kupują ją rzadko. Kucharz ze Śląska pokazał, jak ją przyrządzić
Remigiusz Rączka to śląski kucharz, którego przepisy cieszą się dużą popularnością. Często nawiązują do kuchni lokalnej lub, szerzej, polskiej, ale w jednym z odcinków na Youtubie kucharz postanowił zaprezentować przepis z basenu Morza Śródziemneg...
-
Obiad na piątek. Ryba jako lekkie danie w sam raz na piątkowy obiad
Brakuje Ci pomysłu na obiad na piątek? Ryba to w wielu polskich domach podstawowy składnik piątkowych obiadów. Nie wszyscy przepadają za mięsem, a piątek w wielu domach wciąż pozostaje dniem postnym. W takich dniach warto przygotować danie z rybą ...
-
To najsmaczniejsza polska ryba. Jest zdrowa, kosztuje grosze i wyczarujesz z niej pyszny obiad
W domowym, polskim menu nie brakuje smacznych kąsków - warto jednak poznać rodzimy gatunek ryby, który na Mazurach uchodzi za prawdziwy przysmak. Mowa tu o miętusie, który ceniony jest za lekkie, białe mięso, charakterystyczny smak, ale także wiel...
-
Przepis na łososia z piekarnika - mniam! To danie wykonasz w kilkanaście minut
Pieczony łosoś z warzywami to proste do przygotowania danie, z którym poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Tę rybę warto włączyć do diety, bo zawiera sporo składników odżywczych. Łosoś jest bogaty m.in. w astaksantynę, przeciwutleniacz, któr...
-
Ryba po japońsku sprawdzi się na sylwestra. Pyszna na ciepło i na zimno
Macie już plany na przekąski i ciasta na Sylwestra? Czas dorzucić do menu coś bardziej konkretnego. Przygotujcie pyszną rybę po japońsku - polecamy prosty przepis.
-
Dlaczego oryginalne matiasy mają inny kolor niż polskie? Jak wybrać najsmaczniejsze śledzie? Pytamy eksperta
Byliście kiedyś w Holandii i jedliście tam śledzie? Są tam nawet bardziej popularne niż w naszym kraju. Holenderski przysmak różni się jednak kolorem od śledzi, które możemy zjeść w Polsce. Skąd ta różnica? Zapytaliśmy specjalistę.
-
Dorsz na obiad - nie tylko w panierce. Trzy przepisy
Dorsz to jedna z naszych ulubionych ryb. Delikatne białe mięso doskonale smakuje i jest łatwo dostępne w sklepach. Jest też doskonałym źródłem mikroelementów oraz witamin - zawiera dużo białka, fosfory, selenu, kwasu omega-3 oraz witaminy B12 i D3...
-
Jak przyrządzić idealnego łososia? Oto kilka typowych błędów, które popełniamy
Idealnie przyrządzony łosoś to coś, co nie wszystkim zawsze wychodzi. A to zbyt suchy, a to się rozpada. Oto kilka najczęstszych błędów i wskazówki, jak ich unikać. Od dziś wszystkie wasze dania z tą rybą będą perfekcyjne.
-
Sałatka z tuńczykiem - warstwowa. Smakowity pomysł na sałatkę na imprezę lub kolację
Sałatka z tuńczykiem - warstwowa lub mieszana - to smaczny pomysł na sycące danie na kolację lub przyjęcie. Przepisów na tę sałatkę jest wiele, można powiedzieć, że każdy kucharz i każda kucharka robią ją na swój własny sposób. Specjalnie dla Was...
-
Polska ryba po grecku. Tradycyjna potrawa wigilijna ze śródziemnomorskim rodowodem
To prawda, że polska ryba po grecku znacznie oddaliła się od swego śródziemnomorskiego pierwowzoru. Ryba po grecku ma jednak o wiele więcej wspólnego z Grecją niż, na przykład, pierogi ruskie z Rosją.
- Mój ulubiony przepis na szarlotkę. Biorę kęs i nic więcej mi nie potrzeba
- Najbardziej niedoceniany grzyb w polskich lasach. Poznasz go po zapachu
- Gra o zdrowie. Jak dzieci i młodzież przyciągnąć do sportu?MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Kiedy solić makaron? "Znajomy Włoch zaniemówił, gdy usłyszał, co robię"
- Ten przepis na ciasto marchewkowe mam od pani z cukierni. Mięciutkie i słodkie jak mała wiewióreczka
- Siostra Anastazja wzięła paprykę i zrobiła obiad. Jest to tak proste
- Spojrzałam w górę i wyjęłam telefon. Ten dziwny grzyb rośnie na drzewie, ale na talerz go nie kładź
- Quiz o pigwie niby prosty, ale możesz się zdziwić! 8/13 to minimum
- Quiz o pigwie niby prosty, ale możesz się zdziwić! 8/13 to minimum
- Nie oderwiesz się od talerza. Kremowa, a do tego szybka w przyrządzeniu
-
Sposób na karpia - inny niż zwykle
Nie przepadasz za zwykłym karpiem z patelni lub w galarecie? Mamy kilka pomysłów na to, jak jeszcze można przyrządzić tę świąteczną rybę - od bardziej zachowawczych, po mniej konwencjonalne.
-
Święta ekonomicznie - kilka przepisów na niedrogie dania i wypieki
Na świąteczne przysmaki wcale nie trzeba wydawać majątku. Rozsądnie dobierając potrawy i ich składniki, możemy przygotować smakowitą ucztę, nie nadwyrężając zanadto domowego budżetu. Oto kilka pomysłów na tanie dania, w sam raz na Wigilię i Boże...
-
Jak zrobić śledzie po kaszubsku? Mamy przepis na rarytas wg Magdy Gessler
Z okazji zbliżających się świąt coraz częściej zastanawiamy się nad daniami, którymi uraczymy gości. Oprócz zup czy dań głównych warto też pomyśleć o prostych, szybkich i smacznych przystawkach. A co nada się na przystawkę lepiej niż ryba? I to ni...
-
Tatar ze śledzia według Magdy Gessler - przepis na doskonałe danie na Wigilię i Boże Narodzenie
Restauratorka Magda Gessler po raz kolejny postanawia podzielić się z rodakami swoimi przepisami na wigilijne dania. Tym razem jest to zyskujący coraz większą popularność tatar ze śledzia.
-
Ryba po grecku, czyli nigdy niestarzejąca się klasyka
Niby po grecku, a jednak totalnie polska. Możecie jednak nie wiedzieć, że w Grecji istnieje podobne danie - ryba burdeto - do której dodawana jest słodka papryka. Polska czy grecka, wiemy jedno - uwielbiana przez miliony potrawa, widywana również ...
-
Śledzie na Święta w śmietanie, po kaszubsku i korzenne
Jak zrobić dobre śledzie na Święta? Na to pytanie warto odpowiedzieć sobie jeszcze przed Wigilią! Śledzie wigilijne mają wiele odsłon - można przygotować je na tak wiele sposobów, że każdy znajdzie coś dla siebie! Jak zrobić dobre śledzie na święt...
-
Sałatka z ryżem i tuńczykiem na trzy sposoby
Sałatka z ryżem i tuńczykiem to prosta i smaczna sałatka, którą możesz podać na kolację, zaserwować podczas przyjęcia lub zabrać jako lunch do pracy czy szkoły. Jest smaczna i bardzo sycąca, a można przygotować ją na kilka sposobów. W jaki sposób?...
-
Zupa rybna na Wigilię i Boże Narodzenie - z karpia oraz tradycyjna ucha
Zupa rybna jest bardzo smaczna, aromatyczna i sycąca. Można ją przygotować na kilka sposobów, niektóre przepisy są doskonałe na wykorzystanie resztek po przyrządzaniu dania głównego. Prosta zupa rybna - jak ją przygotować? Wszystko wyjaśniamy!
-
Karp po żydowsku - ryba na słodko na świąteczny stół w dwóch klasycznych odsłonach [PRZEPISY]
Karp po żydowsku jest jedną z potraw, która na stałe zagościła na naszych wigilijnych stołach. Można go przygotować na dwa sposoby - oba to pyszne pomysły na tę rybę. Karp wigilijny po żydowsku - jak go przyrządzić? Podajemy przepisy!
-
Karp pieczony - przepis na rybę na święta w lżejszej wersji
Karp pojawia się na większości stołów wigilijnych. Zwykle jest to karp smażony lub podawany w galarecie, więc tym razem zachęcamy do przygotowania karpia w piekarniku. Karp pieczony w całości to bardzo smaczny pomysł na wigilijną kolację. Jak go...
-
Dorsz smażony
Dorsz smażony pojawia się na wigilijnych stołach jako ryba po grecku. W towarzystwie pysznych, aromatycznych warzyw smakuje wyśmienicie! Dorsz na Wigilię może też doskonale zastąpić karpia, jeśli goście za nim nie przepadają. Jak przyrządzić dorsz...
-
Karp w galarecie - jak go przygotować? Zdradzamy też, co zrobić, kiedy nie masz żelatyny
Tradycyjny karp w galarecie od wielu lat gości na naszych wigilijnych stołach. Oprócz usmażenia lub upieczenia to najpopularniejszy sposób na przyrządzenie tej ryby. Sprawdźcie nasz przepis na karpia w galarecie!
-
Łosoś pieczony - przepis na zdrowy obiad lub kolację
Łosoś pieczony to doskonały pomysł na wykwintny obiad lub romantyczną kolację we dwoje. To propozycja nie tylko wyjątkowo smaczna, ale także bardzo zdrowa! Jak przygotować łososia w piekarniku? Sprawdźcie nasz przepis!
-
Karp smażony wigilijny - jak go przygotować, by smakował najlepiej? Podpowiadamy i mamy przepis
Karp smażony to jeden ze sposobów na podanie karpia podczas wigilijnej wieczerzy. To także najłatwiejsza metoda na przyrządzenie tej ryby. Karp wigilijny to danie niepowtarzalne, dla wielu osób jest najważniejszą potrawą na świątecznym stole. Jak...
-
Ryba po grecku, czyli nasz ulubiony przysmak na Wigilię i Boże Narodzenie
Ryba po grecku jest jednym z dań, bez których wiele osób nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji. Można ją także podawać na obiad albo jako przekąskę. Dobrze zrobiona ryba po grecku to prawdziwy przysmak tradycyjnej polskiej kuchni! Jak się robi ryb...
-
Pasta z tuńczyka - doskonała na śniadanie, przekąskę i kolację [3 PRZEPISY]
Pasta z tuńczyka w oleju spodoba się każdemu, kto ma dość kanapek z wędliną czy z serem. To także dobry pomysł na wprowadzenie do diety większej ilości ryb. Mamy dla Was pomysły na kilka różnych past, które łączy jedno - ich podstawą jest tuńczyk....
-
Surimi - do czego podawać? Z czego się je robi?
Surimi znajdziemy w każdym sklepie na dziale rybnym. Znamy je także pod nazwą "paluszki krabowe". Czy jednak w ich składzie znajduje się mięso z kraba? Jak smakują? Jak podawać surimi? Sprawdźcie, co to za produkt!
-
Sos do ryby na 3 sposoby
Sos do ryby doskonale wykończy potrawę i połączy ją z dodatkami, z którymi rybę podajemy. Sprawdza się świetnie do ryb duszonych i pieczonych. Przedstawiamy dziś 3 pomysły na sosy, które możesz zastosować do wielu gatunków ryb - w zależności od...
-
Delikatna i aromatyczna zupa rybna z karpia - pyszne zero waste
Zupa rybna z głów karpia jest doskonałym sposobem, aby wykorzystać tę rybę w całości. Jeśli przygotowujesz danie z jego filetów lub pieczesz go, pod żadnym pozorem nie wyrzucaj głów! Na bazie bulionu z nich przyrządzisz pyszną i aromatyczną zupę!...
-
Zalewa do ryb w occie - jak to zrobić?
Zalewa do ryb to nieodłączny element każdej marynowanej ryby. Jak przyrządzić taką zalewę? Czy jest to trudne? Te pytania zadają sobie osoby, które zajmują się wędkarstwem lub mają zapalonych wędkarzy wśród najbliższych. Zamarynowanie smażonej ryb...
-
Łosoś, serek, szpinak - zgrane trio
Smaki łososia, kremowego serka i szpinaku doskonale razem współgrają. Stąd w wielu potrawach możemy się natknąć na ich połączenie. Oto kilka apetycznych propozycji na dania z tą pyszną trójką.
-
Szybka kolacja - 11 przepisów, dzięki którym nie zginiesz
Wracasz zmęczony do domu i nie masz ochoty na długie stanie w kuchni? Mamy kilka przepisów na pyszności, które zrobisz w ekspresowym tempie.
-
Kotlety rybne zamiast kotletów mielonych. Pyszny obiad na piątek
Kotlety rybne to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Można jeść je dokładnie tak jak te mięsne - jako danie główne w towarzystwie dodatków, a także wykorzystać je do burgerów rybnych lub przygotować w wersji mini, jak palusz...
-
Jak zrobić rybę po grecku? Pokażemy wam prosty przepis na pyszne danie w sam raz na Boże Narodzenie
Typowe danie na Boże Narodzenie. Ryba po grecku to wigilijny klasyk. Choć z Grecją ma niewiele wspólnego to i tak często jest traktowana jako danie egzotyczne. W naszej tradycji kulinarnej zagościła na dobre i warto się zapoznać z przepisem na ryb...
-
Śledzimy śledzia - 8 przepisów
Śledzie marynowane, korzenne, pod pierzynką, curry, po kaszubsku i w sosie musztardowym. Wyśledziliśmy dla was 8 przepisów na pyszne śledzie. Które podacie na święta?
-
Sałatka z tuńczykiem - na co dzień i od święta [PRZEPISY]
Choć nie jest to tradycyjne świąteczne danie, sałatka z tuńczykiem coraz częściej trafia na nasze wigilijne lub bożonarodzeniowe stoły. Wszystko przez to, że bardzo łatwo ją przygotować, a neutralny smak ryby nie przeszkadza nawet tym, którzy nie...