desery
-
Tanie ciasto bez pieczenia. Smakuje bosko, mieni się kolorami tęczy i kosztuje mniej niż 15 zł
Jeśli szukasz pomysłu na tanie ciasto, które wymaga minimum pracy, a smakuje perfekcyjnie i pasuje na każdą okazję - ta-dam! Oto śmietanowiec, czyli proste ciasto bez pieczenia, które wygląda jak klejnoty zatopione w śnieżnej piance. Przepis jest...
-
Proste ciasto kokosowe bez pieczenia. Przypomina lubiane praliny, ale smaku nie opisze nawet tysiąc słów
Ciasto kokosowe to idealne propozycja na Wielkanoc z trzech powodów: jest po prostu bajecznie pyszne, jego wykonanie trwa tyle, ile stygnie budyń, czyli maksymalnie 20 minut, a dodatkowo jest banalnie proste i tanie. Jak zrobić pyszne ciasto bez...
-
Najlepszy deser to nie ciasteczka lub sernik. Dalgona Coffee to raj dla zmysłów, a to dzięki pysznej piance
Dalgona Coffee to napój i deser w jednym oraz dowód na to, że z kilku składników można wyczarować coś pysznego i orzeźwiającego. Dalgona Coffee obecnie bije rekordy popularności w social mediach i nic w tym dziwnego - jest po prostu pyszna, a...
-
Jak zrobić kruszonkę do ciasta na Wielkanoc? Potrzebne będą tylko 3 składniki, które masz w kuchni
Jak zrobić kruszonkę do ciasta? Kruszonka to dla wielu jeden z ulubionych elementów ciasta. Kruchutka, pachnąca i rozpływająca się w ustach. Kruszonka pasuje do różnego rodzaju ciast i deserów.
-
Poradzisz sobie w cukierni? Zdobądź w tym quizie komplet i jesteś mistrzem
Kochasz wypieki i wiesz na ich temat wszystko? Sprawdź, jak poradzisz sobie w naszym quizie cukierniczym!
-
Pascha: deser, którego nie może zabraknąć w święta wielkanocne. Skąd pochodzi?
Pascha wielkanocna to tradycyjny deser, który pochodzi z terenów Rosji. Przygotowuje się ją z twarogu, masła, śmietany, mleka a dodatek stanowią jajka, wanilia i bakalie, które odgrywają w tym deserze kluczową rolę, ponieważ bakalie mają...
-
Krem sułtański to kultowy deser PRL-u. Zyskał ponadczasową sławę dzięki temu filmowi. Wiesz, o jaki chodzi?
Krem sułtański to deser, który podbijał serca w latach 70. XX wieku. Wówczas dostęp do produktów był mocno ograniczony, dlatego przyrządzenie deseru w domu było prawdziwym świętem. Tego rodzaju pyszności można było spotkać także w cukierniach. Jak...
-
Ciasto wielkanocne. Zaskocz swoich bliskich wspaniałym deserem!
Ciasto wielkanocne. Tu zawsze pojawia się dylemat: czy wybrać tradycyjne mazurki, serniki, babki czy może spróbować wyłamać się i zamiast znanych słodkości postawić na niestandardowe rozwiązania? Oto nasze propozycje na ciasta wielkanocne, którymi...
-
Deser z PRL-u, który uruchamia wspomnienia. Ewa Wachowicz zdradza, co zrobić, by smakował jak dawniej
Smaki z PRL-u to dla wielu osób wyjątkowe wspomnienia. I choć dziś potrawy te przywodzą uśmiech na twarzy, nie zawsze podchodziliśmy do nich tak pozytywnie. Niektórzy do dziś nie są w stanie spróbować tych rarytasów, choć minęło wiele lat. Jednak...
-
Jak zrobić ptasie mleczko? Katarzyna Bosacka zdradza prosty sposób na delikatne, domowe obłoczki
Podajemy przepis na ptasie mleczko Katarzyny Bosackiej. Gwiazda zdradza metodę, dzięki której wyjdzie idealnie. Ten lekki i niesamowicie delikatny deser można przygotować w kilku bardzo prostych krokach.
-
Keks Wachowicz jest lepszy niż mazurek i sernik. W Wielkanoc będzie hitem
-
Domowa szynka peklowana na święta. Będzie przepyszna, ale dwa razy ją "wykąp"
-
Dzieci chcą wiedzieć więcej o bezpieczeństwie w sieci. I liczą na rodzicówMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Domowy pasztet. Zamień bułkę na inny składnik, a będzię palce lizać
-
Thermomix stał się kością niezgody w ich związku. "Żona czuje się wykluczona"
- Przepis na flaczki o niebywałym smaku. Zachwycą gości
- Bożena Dykiel skończyła zmywać i upiekła sernik. Jest najpyszniejszy
- Bary mleczne to polski unikat. Wprawiają w zachwyt i u nas, i za granicą
- Magda Gessler ostrzega przed jednym składnikiem. Psuje smak jarzynowej
- Grochówka lepsza niż od mamy. Zapomnij o zwykłym mięsie, użyj ryby
-
Ten deser ma tylko 4 składniki, a przeniesie cię do prawdziwych Włoch. Przygotujesz go w 5 minut
Włoska kuchnia potrafi oczarować nawet niejadka. Nic dziwnego, bo właśnie z niej wywodzą się najpopularniejsze dania. Desery również mają przepyszne. Ten wykonasz w kilka minut, a smakuje obłędnie. Spróbuj go jak najprędzej.
-
Najprostszy przepis na sernik na zimno. Będzie lekki i puszysty i to bez grama twarogu
Sernik na zimno to deser, który możemy jeść kilogramami i nigdy się nie znudzi. Dziś mamy dla was chyba najprostszy przepis na sernik na zimno, w którym nie ma sera, za to jest serek waniliowy i mascarpone. Dodaj do tego ulubione owoce i masz...
-
Placek bananowiec. Ciasto na weekend - proste, szybkie i zachwycające smakiem
Placek bananowiec to dobry pomysł nie tylko na deser, ale i drugie śniadanie. Z dodatkiem orzechów bananowiec będzie sycący, a do tego przepyszny. Poznaj przepis na bananowiec, który zrobisz w kilka chwil.
-
Kolejny kulinarny ranking i kolejne kontrowersje. Ludzie kłócą się o pierwsze miejsce, ale my pytamy "where pączki"?
Serwis Taste Atlas słynie z tego, że regularnie publikuje jedzeniowe rankingi. Zestawienia powstają na podstawie opinii użytkowników, więc, jak to bywa w przypadku tak subiektywnych ocen, zawsze budzą sporo emocji. Przy okazji rankingu z najlepszy...
-
Przepis na tiramisu, czyli Italia na deser. Po prostu rozpływa się w ustach. Zrobisz go w kwadrans
Szukasz pomysłu na lekki deser? Kremowe tiramisu sprawdzi się w różnych okolicznościach. Można przygotować je jedynie z biszkoptów, śmietanki kremówki i mascarpone. Gotowy deser wystarczy posypać kakao i schłodzić w lodówce.
-
Co oznacza biały nalot na czekoladzie? Internautka: Było mówić wcześniej, zanim wyrzuciłam
Zdarza się, że tabliczkę czekolady pokrywa biały nalot, który nie wygląda apetycznie. Niektórzy nie jedzą takiej czekolady, ponieważ obawiają się, że jest zepsuta. Tiktoker Damian Bereda tłumaczy, jak powstaje osad i czy szkodzi zdrowiu.
-
Bułeczki cynamonowe, czyli cynamonki - przepis na pulchniutkie słodkości. Nie ma opcji, żeby się nie udały
Bułeczki cynamonowe to moim zdaniem jedne z najlepszych wypieków, jakie kiedykolwiek zostały wymyślone. Pulchne, puszyste i słodkie - mają wszystko to, co słodkości mieć powinny. Co prawda trzeba poświęcić trochę czasu na ich przygotowanie, ale sm...
-
Gdy pojawia się na stole, znika od razu. To królowa polskich ciast, która zawsze wychodzi
Wiele ciast określa się mianem najlepszego. Jednak jedno z nich deklasuje całą resztę. Wszystko za sprawą kremowej masy, która otoczona jest kruchymi plackami. Gdy ten wypiek podawany jest na stół, znika w mgnieniu oka. Zrobienie jednej blachy to ...
-
Robert Makłowicz poszalał z sernikiem. Nietypowy dodatek sprawia, że ciasto jest delikatniejsze i smakuje obłędnie
Robert Makłowicz to polski królewicz kulinariów, a sernik to król polskich ciast. Nic więc dziwnego, że Makłowicz ma swój własny sposób na to ciasto. Sernik Makłowicza jest delikatny, kremowy i rozpływa się w ustach. Jaki jest jego sekret? Pan...
-
Zupa nic - przysmak każdego dzieciaka w PRL. Słodycz wanilii może zawrócić w głowie, ale kluczem są jajka
Zupa nic - niby "nic", a takie pyszne. Przepis na ten deser jest bardzo stary i do łask powrócił w czasach tzw. komuny, kiedy wszystkiego było mało. Faktycznie, zupa nic to zaledwie kilka składników, a najważniejsze to mleko, wanilia i jajka. Jak...
-
Cytrynowiec - przepis na ciasto na Wielkanoc i na co dzień. Będzie puszysty i lekki, ale uważaj na krem
Cytrynowiec to ciasto, które udoskonali każde spotkanie przy kawce lub świątecznym stole. Przepis jest łatwy, ale trzeba uważać na krem - niestety, lubi się przypalać, dlatego jak masz w planach przygotowanie cytrynowca, zatrudnij pomocnika od...
-
Błyskawiczne ciasto czekoladowe z patelni. Lepsze niż brownie i to w kwadrans, ale uwaga na masło
Chodzi za tobą ochota na coś słodkiego, ale nie chcesz się ceregielić z zagniataniem, formowaniem i długim pieczeniem w piekarniku? Mamy dla ciebie coś ekstra - przepis na czekoladowe ciasto, które zrobisz na patelni. Brzmi dziwnie? Możliwe, ale...
-
Najprostszy przepis na ciasto drożdżowe. Pięknie urośnie i będzie puszyste, dzięki babcinej radzie - chodzi o ręce
Ciasto drożdżowe spędza sen z powiek niejednej gospodyni (i gospodarza), ponieważ już od wielu, wielu lat uważa się, że odpowiednio wyrośnięte i puszyste ciasto drożdżowe wiele mówi o kulinarnych umiejętnościach piekącego. Na szczęście jesteśmy my...
-
Przepis na ciasteczka pieguski. Po większość składników prawdopodobnie nawet nie musisz iść do sklepu
Ciastka pieguski to jeden z najpopularniejszych typów ciastek. W bardzo prosty i szybki sposób można je wykonać samemu w domu. Przepis na ciasteczka pieguski składa się bowiem z zaledwie siedmiu składników, z czego te podstawowe większość osób i t...
-
Ciasto zebra - kultowy przepis z ciekawą historią. "Mówiło się, że jak panna nie umie zebry, nie nadaje się na żonę"
Ciasto zebra to pyszny, dwukolorowy wypiek, który już w czasach PRL nosił miano kultowego. Przepis na zebrę jest bardzo prosty i wiąże się z nim ciekawa anegdota. Dawno temu, siostra mojej babci w żartach rzuciła, że jeśli panna nie umie ładnej...
-
Racuchy - przepis na fantastycznie słodki obiad. Wyjdą pulchne, chrupkie i o genialnym smaku
Jeśli szukasz pomysłu na słodki obiad, podajemy przepis na przesmaczne danie, które smakuje świetnie zimą. Placki drożdżowe z jabłkami sprawdzą się w różnych okolicznościach. Wyjdą lekkie, chrupiące i puszyste.
-
Sernik - najłatwiejszy przepis, który odmieni twoje desery. Jest delikatny, kremowy i to bez pieczenia
Czy istnieje przepis na sernik tak prosty, że można go niemal robić z zamkniętymi oczami? Oczywiście, że tak - sernik gotowany jest delikatny, kremowy i dużo łatwiejszy w wykonaniu, niż jego pieczona wersja. Jak go zrobić? Najpierw wybierz...
-
Szpajza - przepis na śląski deser z nutą swojskiego trunku. Kremową konsystencję zapewni jeden składnik
Kuchnia śląska słynie ze swojskich rarytasów, jednak ten deser bije wszystkie rarytasy na łopatki. Mowa tu o szpajzie, czyli delikatnym i puszystym kremie przygotowanym z jaj, bakalii i odrobinie mocnego trunku. Przepis jest banalnie prosty, a efe...
-
Ciasto Filadelfia uwodzi wyglądem i kusi smakiem. Jest bardzo łatwe, a najważniejszym składnikiem jest słodki napój
Ciasto Filadelfia cieszy oczy i podniebienie. To warstwowe ciacho z kakaowym spodem, kremem i galaretką sprawdzi się na każdą okazję, a jego przygotowanie jest banalne. Co jest najważniejsze jego smaku? Chodzi o słodki, ciemny napój owocowy. Nie...
-
Przepis na jabłecznik, który rozpływa się w ustach. Potrzebujesz tylko kilku składników
Jabłecznik to ciasto, które sprawdzi się w różnych okolicznościach. Podajemy tradycyjny przepis, z którym wyjdzie wyjątkowo delikatny i będzie rozpływał się w ustach. Jego wykonanie wymaga czasu, ale nie jest trudne.
-
Ciasto trzy bit, czyli rozpusta w kilku warstwach. Trzy kremy sprawią, że można sprzedać za nie duszę
Ciasto trzy bit jest zawsze hitem, bez znaczenia, z jakiej okazji pojawi się na stole. Kiedy tylko goście zobaczą kremowe, warstwowe ciacho, wszystkie serniki i szarlotki idą w odstawkę. Przepis wbrew pozorom, trzy bit nie jest trudny, jednak...
-
Ciasto z ryżu jest lekkie jak chmurka. Tylko 5 kroków, a smak jest wart każdej minuty pieczenia
Ciasta to słodkie przekąski, które uwielbiają wszyscy. Ten przepis Ewy Wachowicz to oryginalna propozycja, która może podbić serca wielu łasuchów. Wszystko dzięki lekkości głównego składnika, którym jest ryż. Z dodatkiem pomarańczy jest wprost pal...
-
Ciasto na Wielkanoc inne niż mazurek, czyli przepis na paschę. Będzie doskonała, jeśli użyjesz trzech przedmiotów
Ciasto na Wielkanoc to nie tylko mazurek. Choć jest najbardziej popularny, to nie trzeba się skupiać tylko na nim. Jeżeli ktoś szuka innych pomysłów na to, jakie ciasto na Wielkanoc zrobić, podrzucamy przepis na paschę waniliową. Jest prosty, ale...
-
Znany cukiernik zrobił słodki przysmak Grecji. Przygotowanie to niecałe 10 minut
Kuchnia świata może zaskakiwać swoim smakiem i oryginalnością. Jeśli nie masz szansy na podróżowanie, spróbuj przygotować najpopularniejsze smakołyki w domu. Paweł Małecki pokazał co zrobić, aby w kuchni zagościła Grecja.
-
Szybkie ciasto z jabłkami bez zagniatania i brudzenia rąk. Będzie pyszne, ale jabłka wymagają czułości i cynamonu
Dziś mamy dla ciebie przepis na szybkie ciasto z jabłkami, które łączy w sobie trzy rzeczy, które kochają wszyscy ceniący sobie czas i smak. Ciasto jest błyskawiczne, tanie w wykonaniu, a smakuje zupełnie jak z najlepszej cukierni w twoim mieście....
-
Ten sernik nowojorski zawsze się udaje. Aksamitny, kremowy i gładki jak żaden inny. To grzech go nie zrobić
Sernik nowojorski to przykład wypieku, który warto robić zgodnie z przepisem. Kluczowym elementem jest konsystencja masy, a robienie jej na oko nie zagwarantuje sukcesu. Prezentujemy recepturę, która sprawdza się za każdym razem.
-
Przepis na brownie - ciacho, w którym się zakochasz. Będzie wilgotne i gliniaste, ale nasącz je przysmakiem piratów
Chyba nie ma bardziej kuszącego deseru niż kremowe, intensywne brownie. Przepis na to uwodzicielskie ciacho jest bardzo prosty, głównym składnikiem jest oczywiście gorzka czekolada, ale istnieje pewien sposób na dodanie ciastu wyjątkowego,...
-
Przepis na karnawałowy deser w wersji last minute. Malinowa chmurka to przysłowiowe niebo na talerzu
Karnawałowe szaleństwo trwa w najlepsze. Tym bardziej że zostało coraz mniej czasu, co za tym idzie, ruszyły pierwsze przygotowania i kompletowanie menu. Jeśli brakuje czasu na skomplikowane wypieki, warto kusić się na ekspresowy deser bez...
-
Szybki deser z mascarpone. Karnawałowy hit idealny na przyjęcia. Wystarczą tylko cztery składniki
Deser z mascarpone to świetny pomysł na zakończenie karnawału. Jego przygotowanie jest wyjątkowo szybkie, a smak zachwyci niejedno podniebienie. Do wykonania takich łakoci potrzeba jedynie serka, śmietanki kremówki oraz białej i mlecznej czekolady.
-
Wachowicz ubrała jabłka w szlafroki. To idealny deser dla leniwych, gdy szafki świecą pustkami
Niecodzienne propozycje na deser dla zabieganych to coraz bardziej pożądane przepisy, szczególnie w weekendy. Jabłka w szlafrokach z tej receptury zdecydowanie wpasowują się w ten trend. Są idealne nie tylko na leniwe weekendowe wieczory, lecz tak...