desery
-
Pączki "na raz", czyli karnawałowy specjał mojej mamy. Jeden składnik ratuje przed mdłościami i bólem brzucha
Kiedy wszyscy złapali oddech po świętach Bożego Narodzenia i Nowym Roku, a lodówki zdążyły opustoszeć, nadszedł idealny czas na cukiernicze podboje karnawałowe. Niektóre gospodynie już zabrały się za pieczenie faworków, moja mama natomiast...
-
Oto przepis na uroczysty deser na Święto Trzech Króli. Zaskocz bliskich nowymi smakami
Poszukujesz dobrego deseru na jutrzejsze święto? Prezentujemy coś specjalnego. Prosty przepis, który znajdziesz w tym artykule, sprawi, że otrzymasz same komplementy od bliskich. Ten niepowtarzalny smak twoi goście zapamiętają na długo.
-
Tym zajadałam się będąc dzieckiem. Mama robiła najlepsze wafle, a masa jest nie do podrobienia
Niektóre dania, przekąski czy desery kojarzą nam się z latami dzieciństwa. W moim przypadku uwielbiałam się zajadać tą słodkością. Robi się ją w kilka chwil, a do jej wykonania nie trzeba wiele. Wystarczy mieć 5 składników, które na pewno ma się w...
-
Najlepsze ciasto bez pieczenia pod słońcem. Sprawdzi się na każdej imprezie, a goście będą prosić o dokładkę
Domowe ciasto 3 Bit to jeden z tych deserów, który zostaje w pamięci na długo. Obłędnie słodkie i proste w przygotowaniu ciasto sprawdzi się idealnie jako propozycja na niedzielny poczęstunek lub huczną sobotnią domówkę. Co najważniejsze, nie...
-
Ciasto marchewkowe z aksamitną masą kremową. Ten składnik sprawia, że smakuje jeszcze lepiej
Przepis na miękkie i pachnące cynamonem ciasto marchewkowe jest wręcz bajecznie prosty. Choć wypiek ten kojarzy się zwykle z wiosną lub jesienią, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby zajadać się nim również w okresie zimowym. Efekt końcowy zachwyc...
-
Jak zrobić dobre karnawałowe pączki z marmoladą? Przygotuj się na wielkie świętowanie z pysznymi łakociami
Jak zrobić dobre pączki z marmoladą? Karnawał już tuż tuż, ale i tłusty czwartek zbliża się do nas wielkimi krokami, jest to więc doskonały moment na to, aby przemyśleć przepisy na domowej roboty pączki. Przed wami najlepszy przepis na pączki z...
-
Najbardziej puszysty sernik świata. Ciocia cukierniczka zdradziła mi sekretny składnik - lubią go dzieci
Puszysty sernik to marzenie każdej domorosłej cukierniczki lub cukiernika i prawdę mówiąc, wcale nie jest tak łatwo osiągnąć sernikowy sukces. Nie tym razem. Dziś zdradzimy przepis na sernik, który jest delikatny, puszysty i po prostu pyszny. Wśró...
-
Uważasz się za osobę światową? Rozwiąż QUIZ i zgadnij, skąd pochodzą te desery!
W tym quizie komplet zdobędą tylko prawdziwe łasuchy!
-
Z tym przepisem na faworki każdy czwartek może być tłustym czwartkiem. Można je zajadać po kwadransie
Faworki to świetna przekąska na tłusty czwartek, jednak gwarantujemy, że tak samo dobrze, a nawet lepiej, będzie smakować w każdy inny dzień. Oto przepis na proste faworki, które będą gotowe już po 15 minutach.
-
Przepis na deser z resztek. Domowe bajaderki jak z cukierni zrobisz w godzinę, a z talerzy znikną jeszcze szybciej
W szufladzie czy lodówce zalegają poświąteczne słodycze? Jeśli nie wiesz, co z nimi zrobić, przygotuj deser zero waste! Domowe bajaderki są bajecznie proste do przygotowania i smakują wybornie.
- Przepis na biszkopt, który nie opada i pięknie wspina się po tortownicy. Babcia dodawała składnik z barku
- Masz ochotę na kotleta? Zapomnij o schabowym i wybierz ten przepis
- Dostałam przepis i zabrakło mi słów. Zawartość garnka zniknęła w 5 minut
- "Tańczący" Thermomix. "Czasami muszę go trzymać". Firma ma radę
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Tego mięsa używa Lewandowska do zrobienia ogórkowej. Jest smaczna i lekka
- Ziemniaki podaję do obiadu tylko w ten sposób. Znikają w okamgnieniu
- Ciasto, które jest idealne na weekend. Lekkie, szybkie i bardzo proste
- Pikowanie pomidorów to pestka. Pamiętaj jedna o tym terminie
- Za ten dawno niewidziany gatunek grzyba możemy dostać niemałą sumkę
-
Postaw je na sylwestrowym stole, a zniknie jeszcze przed północą. Ono zawsze wychodzi
O tym cieście robi się głośno, gdy spodziewamy się gości. Każdy chce bym je zrobiła, bo jego smak przebija wszystkie znane nam klasyki. Co jest w nim takiego wyjątkowego? Połączenie smaków i banalnie proste przygotowanie. Dopełnieniem smaku jest...
-
Te ciasteczka robiły furorę w czasach PRL-u. Zajadano się nimi bardziej niż piernikami
Na świątecznym stole muszą się pojawić nie tylko potrawy wigilijne, ale i słodkie przekąski. Oprócz pierniczków i sernika warto zaserwować klasyczne maślane ciastka. Są delikatne, kruche i wprost rozpływają się w ustach. Jeszcze kilkadziesiąt lat...
-
Nie ma prostszego sposobu na makowiec. 100 razy lepszy od klasyka i każdy sięga po kolejne porcje
Święta to taki festiwal jedzenia, na którym można znaleźć wiele smakołyków. Do nich zalicza się makowiec, który zazwyczaj wykonywany jest w tradycyjny sposób. Jednak z nim jest dużo roboty i nie każdy ma na niego czas. Ta receptura rozwiązuje te...
-
Mandarynkowiec z receptury Ewy Wachowicz to świąteczny hit. Przy tym cieście nawet sernik babuni wydaje się mdły
Skoro Wigilia, to muszą być też ciasta. W każdym domu repertuar jest dość podobny. Pojawić musi się sernik i ciasto piernikowe. Jeśli chcesz nieco uciec od klasyki i zaskoczyć swoich gości, wypróbuj przepis Ewy Wachowicz na znakomitego...
-
Ania Starmach dodaje ten domowy przysmak do deserów. Poprawisz nim smak każdego ciasta
Co łączy rogaliki maślane, ciasto drożdżowe i szarlotkę? Oczywiście znajdująca się na wierzchu, przepyszna kruszonka. Dla wielu łasuchów to właśnie ona stanowi najlepszą część deseru i wynosi jego smak na wyższy poziom. Jak zrobić ją w domu? Ania...
-
Idealnie puszysty sernik na święta. Magda Gessler zdradza sposób na to, aby ciasto nie opadło
Sernik to jedno z najchętniej pieczonych ciast w okresie przedświątecznym. Klasyczny deser nie wymaga wielu przygotowań, a smakuje bosko - stąd jego niemalejąca popularność. Niekiedy zdarza się jednak, że nasze ciasto opada zaraz po wyjęciu z...
-
Przepis na kutię wigilijną. Wyjdzie doskonała, jeśli wzbogacisz ją o te smaczne dodatki
Czymże byłyby święta Bożego Narodzenia bez słodkich przysmaków? Kutia to klasyczny deser na bazie pszenicy i maku, którym Polacy zajadają się w Wigilię bez opamiętania. Jeśli wzbogacimy ją o pewne smakowite dodatki, wyjdzie jeszcze lepsza. Goście...
-
Przepis na makowiec po japońsku. Oryginalny deser z polewą czekoladową uświetni świąteczny stół
Makowiec to ciasto, bez którego trudno sobie wyobrazić świąteczne biesiadowanie. Pyszny deser można przygotować na wiele sposobów, lecz dziś przychodzimy z przepisem na makowiec po japońsku. Nie zawiera on mąki, za to znajdziemy w nim pyszne, star...
-
Nie trzeba piec, by coś dobrego zjeść! Wystarczy zrobić świąteczne raffaello z korzenną nutką
Zapomnij o pieczeniu wyszukanych ciast i babcinych specjałów. Zaskocz w te święta swoich gości niebiańską słodyczą, jaką jest raffaello z korzenną nutą. Obejdzie się bez piekarnika - wystarczy zadbać o ciasteczkowy spód, puszystą masę i estetyczne...
-
Koniec zawijania i czekania godzinami. Zamiast tradycyjnego, upiecz makowca japońskiego. Robi niemałe wrażenie
Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia, a co za tym idzie, należy powoli przygotowywać listę świątecznych deserów, które zamierzamy podać swoim gościom. Obowiązkowym wypiekiem w wielu domach jest makowiec. Warto jednak zaszaleć i...
-
Zamiast do sałatki jarzynowej, dodaj ten składnik do pierniczków. Wigilijne ciasteczka będą kruche jak nigdy
Jakie powinny być idealne pierniczki bożonarodzeniowe? Przede wszystkim intensywnie korzenne, słodkie i bajecznie kruche. Niestety, zdarza się, że wigilijne ciasteczka wychodzą zbyt twarde i potrzebują czasu, by zmięknąć. Jeśli przygotujesz je na...
-
Robię je zawsze, gdy goście pukają już do drzwi. Nie ma lepszych ciastek do kawy i herbaty
Czasem może wydarzyć się taka sytuacja, że niespodziewanie odwiedzą nas goście, a my nie jesteśmy do tej wizyty przygotowani. Gdy tak się stanie, warto wykorzystać ten przepis, który robi się ekspresowo. Ciasteczka, które z niego wychodzą, są...
-
Ciasto, które swoim smakiem podbiło świat. Nie dość, że wygląda jak milion dolarów, to jeszcze jest obłędnie pyszne
Przepyszne i do tego świetnie wyglądające ciasto jest doskonałym dodatkiem do kawy czy herbaty. Sprawdzi się też jako naprawdę wyjątkowy poczęstunek dla nagłych gości. Jak je zrobić? Wbrew pozorom jest to bardzo proste.
-
Makowiec - przepis na klasyczne ciasto świąteczne. Z tym składnikiem wychodzi palce lizać
Trudno o bardziej świąteczne ciasto niż makowiec. Zawijany drożdżowy rarytas w połączeniu z pyszną masą makową i aromatycznymi bakaliami to coroczny hit w wielu polskich domach. Jak go przygotować, aby wyszedł idealny? Bardzo prosto, wystarczy, że...
-
Karmelowy sernik na każdą okazję. Wierzch udekoruj tym składnikiem, a goście padną ci do stóp z wdzięczności
Wielu twierdzi, że prawdziwe ciasto powinno być obłędnie słodkie. Za nic mają więc tarty z owocami lub wypieki z cytrusową nutą. Jeśli tobie również marzy się deser słodki jak ulepek, karmelowy sernik będzie strzałem w dziesiątkę. To ciasto...
-
Jabłka pieczone w cieście - przepis na błyskawiczny deser Ewy Wachowicz. Dosłownie rozpływa się w ustach
Jabłka pieczone w cieście to banalnie prosty deser, który przygotujesz w dosłownie kilka chwil. Miękkie, słodkie jabłka i korzenny zapach cynamonu to połączenie, które błyskawicznie pobudza zmysł węchu i smaku. Świetnie sprawdzi się jako...
-
Szybki i pyszny deser z bananami w roli głównej. Idealne ciasto osłodzi życie w ponury, jesienny dzień
Jesienna aura sprzyja pieczeniu pysznych smakołyków, które poprawią nam humor w ponury dzień. Banoffee, czyli ciasto z bananami i serkiem mascarpone jest nie tylko wyjątkowo smaczne, ale i banalnie proste w wykonaniu. Podążaj za naszymi...
-
Mega chrupiące kruche ciastka maślane o wzorowym smaku. Zrób więcej na zapas, na pewno się przyda
Kruche ciastka maślane odpowiednio upieczone są nie tylko chrupiące, ale i zachęcają swoim zapachem. Dodatkowo rozpływają się w ustach przy każdym kęsie. Atutem ciastek jest też to, że możemy przygotować je w większej ilości i przechowywać w puszce.
-
Przedstawiamy ciasto o luksusowym wyglądzie, w którego smaku zakochasz się od pierwszego kęsa
Ciasto na weekend to w wielu domach obowiązkowy element. Bardzo dobrze sprawdzi się w przypadku niezapowiedzianych gości. Od czasu do czasu warto przygotować efektowny deser, który oczaruje wszystkich biesiadników.
-
Wyrzuć przepis na karpatkę i szarlotkę, to ciasto okazuje się smaczniejsze. Wykonasz je w moment
Przepis na to ciasto z pewnością zna każda mama. Kiedyś robiło się je na wszystkie uroczystości, dziś zastępowane jest innymi słodkościami. Czas więc wrócić do tego przepisu, a przy najbliższej okazji wykorzystać go. Wypiek, który z niego wychodzi...
-
To nie szarlotka, a ma w sobie jabłka. W takiej odsłonie prawie nikt jej nie zna
Szarlotkę zna chyba każdy, tak samo jak makaron, który zazwyczaj podaje się z mięsem mielonym i sosem. To są całkowicie dwa różne przysmaki, które można połączyć w coś bardzo smacznego. Możesz przecierać oczy, ale to naprawdę zasmakuje dużej ilośc...
-
Chlebek adwentowy, czyli słodka chwila oczekiwania na święta. Smakuje bosko i skrywa w sobie moc niespodzianek
Chlebek adwentowy jest chlebem tylko z nazwy, podobnie jak na przykład chlebek bananowy. Tak naprawdę to pyszne ciasto, które nieco przypomina keks. Najlepiej smakuje późną jesienią i zimą, a sposób wykonania jest banalny. Nie możesz jednak...
-
Ciasto tak pyszne, że błyskawicznie znika ze stołu. Nie opada, zawsze jest kremowe i puszyste
Sernik to król wszystkich świątecznych stołów, a także uroczystości. Jego obecność jest wprost obowiązkowa, lecz wybór, z którego przepisu będzie zrobiony, nie jest wcale taki prosty. My na szczęście możemy nieco pomóc, bo ta receptura jest...
-
Cynamonki z tego przepisu wychodzą takie, że czapki z głów. Słodkie, miękkie i cudownie puszyste
Bułeczki cynamonowe to wypiek, któremu trudno odmówić. Słodkie, puszyste ciasto w połączeniu z aromatycznym, cynamonowym nadzieniem sprawia, że kubki smakowe szaleją z nadmiaru wrażeń. To doskonały deser na jesienno-zimowe popołudnie. Świetnie...
-
To ciasto bananowe zrobisz z zamkniętymi oczami. Łatwiejszy przepis na deser nie istnieje
Ciasto bananowe to świetny codzienny deser, na przykład do kawy, lub kiedy nagle złapie cię ochota na coś słodkiego. Przepis jest banalny i szybki, dlatego nie czekaj, tylko już nastawiaj piekarnik, a za chwilę zanurzysz zęby w mięciutkim, puszyst...
-
Maślane ciasteczka z patelni w stylu walijskim. Zrobisz je raz-dwa, a zjesz jeszcze szybciej
Kiedy myślimy o robieniu ciastek, przed oczami możemy mieć widok wyrabiania ciasta, a później pieczenia go w piekarniku. Tym razem jest inaczej, bo wszystko odbywa się na patelni. Dzięki tej metodzie wykonywanie ich jest dużo szybsze. Te słodkości...
-
Przepis na fit snickersa. Obłędny deser na co dzień i od święta, który ma mało kalorii i mnóstwo smaku
Gdy ci smutno, gdy ci źle, zjedz snickersa, rozchmurz się! Szczególnie jeśli to nie kultowy batonik, a obłędny deser w nieco odchudzonej wersji. Skład prezentuje się wyjątkowo zdrowo, a z odpowiednimi dodatkami także świetnie smakuje. Nie brakuje ...
-
Prosty przepis na sernik nowojorski z lekką nutą cytryny. Wychodzi gęsty, aksamitny i obłędnie pyszny
Nie musisz wcale wyjeżdżać za granicę, aby skosztować słynnego, amerykańskiego specjału. Sernik nowojorski bez problemu przygotujesz w zaciszu domowym. Deser z naszego przepisu wychodzi aksamitnie gładki, kremowy i pyszny. Koniecznie przekonajcie...
-
Bez pieczenia i zawijania. Mama i babcia będą wniebowzięte, gdy zobaczą ten przepis
Niezmiennie co roku na świątecznym stole pojawiają się dania i wypieki, którymi chce nas uraczyć gospodarz. Większość z nich znamy już od dziecięcych lat, a ich smak wcale się nie zmienia. Jednym z takich deserów jest makowiec. To przy nim jest...
-
Ich smak znamy z dzieciństwa. Rozpoznasz słodycze bez opakowania?
To quiz dla prawdziwych łasuchów!