dodatki
-
Zamień jeden składnik a surówka zniknie w mig. Smakuje lepiej niż klasyczna wersja
Lekki coleslaw ze spiczastej kapusty zachwyca świeżością i chrupkością, a jabłko dodaje mu naturalnej słodyczy. Ta lekka sałatka dobrze komponuje się z daniami z grilla, burgerami i obiadowymi dodatkami. Po krótkim schłodzeniu nabiera pełniejszego...
-
Robię ją w 10 minut, a znika ze stołu szybciej niż mizeria. Goście nie mogą się nachwalić
Masz już dość tych samych sałatek, które przewijają się na każdym stole? Mizeria, pomidory z cebulą - klasyki, które znamy od lat, potrafią się znudzić. Jeśli szukasz czegoś świeżego, a przy tym prostego, ten przepis może być odpowiedzią. Będzie...
-
Na czosnkowy już nie spojrzysz. Ten sos na bazie musztardy jest 100 razy lepszy
Musztarda to więcej niż tylko dodatek do wędlin i kiełbasy. Dzięki temu prostemu przepisowi zrobisz z niej delikatny, aromatyczny sos, który idealnie podkreśli smak mięs, warzyw, a nawet ryb. A co najlepsze, przygotujesz go w 10 minut z podstawowy...
-
Nie rosół, nie kostka. To gotuję raz i mam zapas na miesiące. Smak? Obłędny
Demi-glace to kulinarny sekret najlepszych restauracji, który teraz można przygotować bez wysiłku w domowej kuchni. Wystarczy wolnowar, odrobina cierpliwości i kilka prostych składników. Efekt zachwyci każdego, kto lubi głęboki smak mięsnych sosów.
-
Tam używają go od 137 lat. Wlewam łyżkami, makaron wychodzi lepszy niż od Włocha
Makaron z masłem to klasyk, który nigdy nie wychodzi z mody. Prosty, szybki i zawsze pyszny, sprawdza się w każdych okolicznościach. Ale istnieje sposób, by ten znany smak podnieść na zupełnie nowy poziom. Jeden dodatek zamienia go w danie o głębi...
-
Śląski dodatek robi furorę przy niedzielnym obiedzie. Na mizerię nawet nikt nie patrzy
Modra kapusta zasmażana to jeden z tych dodatków, które potrafią przyćmić danie główne. Intensywna w smaku, piękna w kolorze, a do tego niesamowicie prosta w przygotowaniu. Kto raz spróbuje, ten już zawsze będzie do niej wracać. Jak ją zrobić?...
-
Nie znajdziesz go w sklepach. Najlepszy ketchup powstał z nieoczywistego składnika
Czy ketchup musi być z pomidorów? Okazuje się, że wcale nie, a alternatywy potrafią smakować równie dobrze i mieć dodatkowe walory zdrowotne. Jednym z takich pomysłów jest sos z głogu, który po odpowiedniej obróbce wychodzi gęsty, aromatyczny i...
-
Nadmiar malin? Nie miksuję, nie mrożę. Wrzucam na blachę i zapominam na parę godzin
Lato to pora, kiedy natura hojnie obdarza nas owocami. Jednak nie zawsze jesteśmy w stanie zjeść je od razu, dlatego lepiej wiedzieć, jak zachować ich smak na dłużej. Suszone maliny są przykładem, że można to zrobić zachowując smak i mnóstwo cenny...
-
Wlej łyżkę, a rosół będzie klarowny, smaczny i pachnący. Przestaniesz używać kostek i maggi
Złocisty, aromatyczny, pełen smaku. Taki bulion to marzenie każdego kucharza. Co dodać do rosołu, żeby był smaczny? Wystarczy kilka prostych składników, by uzyskać efekt, który zachwyci i nie będzie potrzebował sztucznych dodatków.
-
Sypię do kawy zamiast cukru. Wystarczy łyżeczka, a organizm ci podziękuje
"Czarny napój" to dla wielu poranny rytuał. Można go jednak wzbogacić o przyprawy i dodatki, które nie tylko poprawią smak, lecz także korzystnie wpłyną na organizm. Jakie są zdrowe dodatki do kawy? Niektóre z nich mogą wspierać serce, odporność i...
-
Robię, gdy tylko zauważę w ogrodzie. Idealny do lemoniady, deseru i... wyjadania łyżką
Syrop z mięty to nie tylko aromatyczny dodatek, lecz także sposób na zatrzymanie świeżości ogrodu w szklance. Idealny zarówno do letnich jak i zimowych napojów, dlatego warto mieć słoiczek w zapasie. Wystarczy kilka składników i odrobina...
-
Goście proszą o przepis, zanim kiełbasa pojawi się na stole. To najlepsze sosy na grilla
Domowe sosy na grilla są znacznie smaczniejsze od gotowców. Zamiast więc po nie sięgać, warto przygotować coś, co naprawdę pasuje do dań z grilla. Poniżej znajdziesz trzy propozycje, każda z nich zrobi wrażenie na gościach. Możesz dowolnie je...
-
Kwaśna śmietana i smażona cebulka zniknęły z mojego talerza na dobre. Pierogi jem tylko z tym
Z czym podać smażone pierogi? To pytanie z pozoru proste, ale kiedy znudzisz się klasyczną cebulką lub śmietaną, warto poszukać nowych smaków. Danie może zmienić się nie do poznania dzięki kilku nieoczywistym dodatkom. I wcale nie muszą być to...
-
Młoda kapusta w tej wersji znika szybciej od kotleta. A zapach? Można zbudzić nim sąsiadów
Choć sezon trwa krótko, czeka się na nią cały rok. Młoda kapusta, przepis obowiązkowy, zwłaszcza gdy na zewnątrz robi się cieplej, a na targu pojawiają się pierwsze główki. Z koperkiem, zasmażką, kiełbasą lub boczkiem, wersji jest wiele, ale jedno...
-
Polacy kupują zagraniczne, a mają podobne pod nosem. "Kapary" zrobisz z owoców tego drzewa
Kapary to kulinarny przebój śródziemnomorskich kuchni. Kwaśno-słony akcent, który świetnie podkreśla smak pizzy, sałatek czy różnych sosów. Jednak jak się okazuje, wcale nie musimy sprowadzać ich z Grecji czy Hiszpanii, bo rodzime "kapary" rosną n...
-
Wyglądają jak bułka tarta, smakują jak parmezan. Zawartością białka przebijają nawet jajka
Uwielbiasz dodawać ser do różnych potraw, ale jednocześnie martwisz się o poziom cholesterolu? Mam dla ciebie świetną alternatywę. Płatki drożdżowe smakują podobnie, ale nie tuczą. Mają wiele cennych właściwości i szerokie zastosowanie kulinarne.
-
Najlepszy majonez do sałatek i wielkanocnych jajek. Nie wszyscy się zgodzą [RANKING]
Majonez odgrywa istotną rolę podczas Wielkanocy. W końcu to najważniejszy składnik sałatek i jajek. Jednak w Polsce od lat toczy się konflikt między dwoma gigantami: Kieleckim i Winiary. Który zasługuje na miano najlepszego? Poniższy ranking...
-
Odkąd pamiętam, robię prażoną cebulkę w myśl zasady 3P. Nikomu nie wychodzi tak chrupiąca jak mi
Jest idealna do hot-dogów, burgerów i zapiekanek. Niektórzy dodają ją nawet do sałatek oraz kanapek. Możesz kupić ją w supermarkecie, ale najlepiej smakuje ta przygotowana samodzielnie. Podpowiadamy, jak zrobić prażoną cebulkę.
-
Surówka do obiadu jak z restauracji. 5 wersji specjalnie dobranych do polskiego podniebienia
Surówka do obiadu to obowiązkowy dodatek do głównego dania, który idealnie pasuje do kotletów, klopsików czy pierogów. Surówki są przygotowywane na bazie zdrowych warzyw, a dobrze skomponowana mieszanka smaków to nie tylko uczta dla podniebienia,...
-
Zrobisz szybciej, niż ugotujesz makaron. Zmiksuj składniki, a otrzymasz najlepsze pesto pod słońcem
Prosty przepis na pesto? Proszę bardzo. Ten pyszny sos nie musi być zawsze z pietruszki, bazylii lub pomidorów. Czasem wystarczy poeksperymentować, aby przekonać się, że inne mieszanki są dużo lepsze. Ja na przykład uwielbiam sięgać po jarmuż.
-
Tylko 5 składników i masz najlepszy sos do gołąbków i kotletów. Potrzebujesz tych grzybów
Obecnie możemy cieszyć się sezonem grzybowym, z którego jest zadowolonych wiele osób. Do domów przynosimy pełne kosze przysmaków i zastanawiamy się, co z nich można zrobić. Najlepszym sposobem jest wykorzystanie ich do zrobienia obiadu. Dziś pokaż...
-
Zrobiłam to z 4 składników i nie przepłacam za kawę na mieście. Codziennie oszczędzam ponad 20 zł
Pogoda za oknem zmieniła się diametralnie. Musieliśmy się pożegnać z upałami, a wiatr i deszcz to teraz nasza codzienność. Właśnie dlatego tak dużą popularność ponownie zyskują ciepłe napoje z dodatkiem słodkich syropów. To one wracają do łask na...
-
Trochę liści, wody i cukru - tak zrobisz najlepszy sok na lato. Pasuje do wszystkiego
Gdy za oknem jest niekończący się upał, chcemy jak najbardziej się ochłodzić i nadać naszym napojom więcej smaku. W tym mogą pomóc smaki o różnych smakach. Najlepiej wykorzystać te, które można robić samodzielnie w domu. Jeśli nie wiesz, jak to...
-
Wrzuciłam do rosołu i wszyscy pytali o przepis. Część Polski nie wie, że na Śląsku robią tak od lat
Co dodać do rosołu, żeby był jeszcze smaczniejszy? Na Śląsku króluje nietypowy dla innych domów w Polsce składnik. Gdy raz go spróbujesz, już nigdy nie zrobisz klasycznej wersji "króla polskich zup".
-
Ten przedmiot sprawia, że pieczywo nie będzie twarde jak kamień. Musisz to mieć w swojej kuchni
Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, co musisz mieć w swojej kuchni, to ten przedmiot to punkt obowiązkowy. To właśnie on sprawi, że zakupione przez ciebie pieczywo będzie dłużej świeże i smaczniejsze. Na rynku dostępnych jest wiele takich...
-
Umieść go pod zlewem, a całkowicie odmieni korzystanie z kuchni. Stylowy i niedrogi
Każdy prawdziwy polski dom charakteryzuje się kilkoma rzeczami. Przede wszystkim pod zlewem musi pojawić się kosz na śmieci. Teraz korzystanie z tego przedmiotu stanie się wygodniejsze, gdy tylko zobaczysz te propozycje. Właśnie one świetnie...
-
Można go kupić w sklepie lub zjeść w hot dogach ze stacji. Jednak warto mieć na niego przepis
Wiele osób przyzna mi rację, że niektóre potrawy i przekąski bez sosów są pozbawione smaku i swojego charakteru. Nie polecam więc ryzykować kulinarnym fiaskiem i warto do nich dodawać te pyszne dodatki. Ten sos robi furorę od wielu lat i każdy gdy...
-
Najlepszy do kurczaka i grillowanych warzyw. Jak zrobić sos czosnkowy? Nie ma łatwiejszego przepisu
Wszyscy Polacy uwielbiają sos czosnkowy i najchętniej dodają go do pizzy, hot dogów i generalnie do wszystkiego, do czego się da. Przepis na sos czosnkowy jest banalny, ale pewnie się zdziwisz, kiedy ci powiem, że nie potrzebny będzie ci ani nóż,...
-
Do fasolki szparagowej nie dodaje już masła i bułki. Teściowa zdradziła mi sekret obłędnej omasty
Fasolka szparagowa to klasyka, której nic nie zastąpi. Babciny przepis warto jednak nieco urozmaicić i zrezygnować z oklepanej bułki tartej z masłem. Zamiast tego wrzuć do warzyw włoski specjał, który podkreśli smak i sprawi, że każdy poprosi o...
-
Biegnij do Castoramy, bo za 6 zł twoja kuchnia stanie się elegancka. Podobne w Ikea i Leroy Merlin
Trudno w to uwierzyć, ale aby dodać elegancji naszym przestrzeniom wcale nie musimy wydawać wiele pieniędzy. Wystarczą czasem małe detale, które dodają całości uroku i sprawiają, że pomieszczenie wygląda całkowicie inaczej. Ten mały szczegół, o...
-
6 składników, a jest lepsza od mizerii. Od tygodnia robią ją do każdego obiadu
Surówki podajemy do wielu dań, a w okresie wiosny, a także lata robimy ich naprawdę dużo. Wykorzystujemy do nich najróżniejsze warzywa i dzięki temu możemy uzyskać nowe połączenia smakowe. Ja wymieszałam sześć składników, a z tego wyszła surówka,...
-
Ciepło myślę o wszystkich kluskach, ale te smakują absolutnie najlepiej. Zna je każdy prawdziwy Ślązak
Któż z nas nie kocha kluseczek? Czy to pływające zupie, czy podane na niedzielny śląski obiad z roladą i modrą kapustą, są po prostu wspaniałe. Przyrządzamy je na wiele różnych sposobów w każdym domu. Te jednak zostały wpisane na listę produktów...
-
Twarde i chrupiące są najlepsze. Sprawdź jakich błędów nie popełniać i ciesz się kiszonkami cały rok
Na półkach sklepowych zaczynają pojawiać się świeże ogórki. Cenimy je za smak, teksturę, chrupkość. Są tacy, którzy nie mogą już doczekać się ich wekowania. W Internecie krążą tysiące przepisów na te kiszone, twarde i soczyste. Pamiętaj jednak, że...
-
Zrobisz ją szybciej niż mizerię. Jej smak pasuje do każdego mięsa i prawie każdego obiadu
Przygotowując obiady chcemy, by każdy jego element był smaczny i świetnie się prezentował. Żeby mieć taką pewność, możemy od siebie zaproponować przepis na tę surówkę. Jej smak jest uniwersalny i przypadnie każdej osobie do gustu. Zrobienie jej je...
-
Takiego pesto nawet Włoch ci pozazdrości. Właśnie trwa sezon na liście, więc bierz się do roboty
Mało kto zdaje sobie sprawę, jak pyszne może być pesto z czosnku niedźwiedziego. Przepis nie jest skomplikowany, dlatego warto zwrócić uwagę na składniki i sposób przygotowania, i zacząć działać. To świetny dodatek do wielu dań - nie tylko tych z...
-
Nie tylko do jajek, ale też do wędliny i mięs. To dodatek obowiązkowy na wielkanocny stół
Oprócz majonezu i chrzanu, na świątecznym stole powinny się pojawić jeszcze inne sosy. By tak się stało, polecamy wykorzystać ten przepis. Pokazuje on, jak zrobić dodatek w stylu hiszpańskim, który doda smaku nie tylko jajkom, a także wędlinie. Je...
-
Jak zrobić majonez, aby wszyscy goście poczuli się mile widziani w Twoim domu? O to musisz zadbać
Majonez domowy to ważny dodatek na stole wielkanocnym. Chcesz, aby te święta były naprawdę wyjątkowe? Sprawdź, jak zrobić majonez domowy na dwa sposoby tak, aby wszyscy goście poczuli się mile widziani w Twoim domu.
-
Ten sos robimy tylko na Wielkanoc, a szkoda, bo jest ultra wyrazisty i ma ciekawą konsystencję
Taki sos jest dostępny w każdym sklepie spożywczym, ale tylko ten domowy ma gwarancję wyjątkowego smaku i aksamitnej konsystencji. Jak przygotować najlepszy tradycyjny sos nie tylko do jajka według przepisu babci ? Podpowiadamy.
-
Moja babcia robi najlepszą marchewkę z groszkiem. Dodaje kilka kropel i nigdy nie wychodzi mdła
Marchewka z groszkiem ma tyle zwolenników co przeciwników, jednak moja babcia potrafi przygotować ją tak, że nawet największe niejadki proszą o dokładki. Ma swoją sprytną metodę, dzięki której zawsze wychodzi wspaniała.
-
Najlepszy sos do kanapek i wędlin. Spróbujesz raz i nie spojrzysz na ketchup, a smak podkręci żółty dodatek
Nic tak nie podkręca smaku domowych kanapek, burgerów i wędlin, jak pyszny sos. Oczywiście najczęściej sięgamy po ketchup lub musztardę, ale to się zmieni, kiedy poznasz przepis na najlepszy, gęsty i kremowy sos duński. Jak zrobić kultową remuladę...