dodatki
-
Twarde i chrupiące są najlepsze. Sprawdź jakich błędów nie popełniać i ciesz się kiszonkami cały rok
Na półkach sklepowych zaczynają pojawiać się świeże ogórki. Cenimy je za smak, teksturę, chrupkość. Są tacy, którzy nie mogą już doczekać się ich wekowania. W Internecie krążą tysiące przepisów na te kiszone, twarde i soczyste. Pamiętaj jednak, że...
-
Zrobisz ją szybciej niż mizerię. Jej smak pasuje do każdego mięsa i prawie każdego obiadu
Przygotowując obiady chcemy, by każdy jego element był smaczny i świetnie się prezentował. Żeby mieć taką pewność, możemy od siebie zaproponować przepis na tę surówkę. Jej smak jest uniwersalny i przypadnie każdej osobie do gustu. Zrobienie jej je...
-
Takiego pesto nawet Włoch ci pozazdrości. Właśnie trwa sezon na liście, więc bierz się do roboty
Mało kto zdaje sobie sprawę, jak pyszne może być pesto z czosnku niedźwiedziego. Przepis nie jest skomplikowany, dlatego warto zwrócić uwagę na składniki i sposób przygotowania, i zacząć działać. To świetny dodatek do wielu dań - nie tylko tych z...
-
Nie tylko do jajek, ale też do wędliny i mięs. To dodatek obowiązkowy na wielkanocny stół
Oprócz majonezu i chrzanu, na świątecznym stole powinny się pojawić jeszcze inne sosy. By tak się stało, polecamy wykorzystać ten przepis. Pokazuje on, jak zrobić dodatek w stylu hiszpańskim, który doda smaku nie tylko jajkom, a także wędlinie. Je...
-
Jak zrobić majonez, aby wszyscy goście poczuli się mile widziani w Twoim domu? O to musisz zadbać
Majonez domowy to ważny dodatek na stole wielkanocnym. Chcesz, aby te święta były naprawdę wyjątkowe? Sprawdź, jak zrobić majonez domowy na dwa sposoby tak, aby wszyscy goście poczuli się mile widziani w Twoim domu.
-
Ten sos robimy tylko na Wielkanoc, a szkoda, bo jest ultra wyrazisty i ma ciekawą konsystencję
Taki sos jest dostępny w każdym sklepie spożywczym, ale tylko ten domowy ma gwarancję wyjątkowego smaku i aksamitnej konsystencji. Jak przygotować najlepszy tradycyjny sos nie tylko do jajka według przepisu babci ? Podpowiadamy.
-
Moja babcia robi najlepszą marchewkę z groszkiem. Dodaje kilka kropel i nigdy nie wychodzi mdła
Marchewka z groszkiem ma tyle zwolenników co przeciwników, jednak moja babcia potrafi przygotować ją tak, że nawet największe niejadki proszą o dokładki. Ma swoją sprytną metodę, dzięki której zawsze wychodzi wspaniała.
-
Najlepszy sos do kanapek i wędlin. Spróbujesz raz i nie spojrzysz na ketchup, a smak podkręci żółty dodatek
Nic tak nie podkręca smaku domowych kanapek, burgerów i wędlin, jak pyszny sos. Oczywiście najczęściej sięgamy po ketchup lub musztardę, ale to się zmieni, kiedy poznasz przepis na najlepszy, gęsty i kremowy sos duński. Jak zrobić kultową remuladę...
-
Mam świetny patent na sos tatarski. Mieszam dwa składniki, a wychodzi kremowy i gęsty
Sos tatarski to idealny dodatek do mięs na zimno, ryb, zarówno tych serwowanych na ciepło, jak i również np. do carpaccio z łososia, jajek na twardo i kanapek. Nie wyobrażam sobie świąt bez solidnej miseczki sosu tatarskiego i niechcąc się chwalić...
-
Zrób go teraz, a w Boże Narodzenie podaj go wraz z mięsem. Rodzina będzie ciągle pytać o przepis
Pieczenie, szynki i pasztety podaje się na różne uroczystości. Jednak najwięcej można ich znaleźć na świątecznym stole. By dodać im jeszcze ciekawszego i lepszego smaku, warto zaserwować je z dodatkiem. Jednym z nich jest ten sos. Robi się go w...
- Ten przepis to prawdziwa mięsna uczta. Rodzina za nią szaleje
- Trochę kebab, trochę gyros. Najlepsze, że zrobisz go w domu i to w mig
- Mój głos w sprawie zwierząt - rozmowa z Dorotą Sumińską, weterynarką, dziennikarką radiową i autorką książek MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Kotlety po czesku Kuronia to objawienie. Nie zgadniesz, z czego jest panierka
- Przepis na ciasto na pizzę w kilka minut. Zagnieć, nałóż pyszności i upiecz
- Chcesz, by rodzina wyszła zadowolona? Zrób ją i zobacz jak proszą o dokładkę
- Łazanki - przepis na tani obiad, który nasyci do wieczora. Wykorzystaj resztki ze spiżarni
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Mięciutkie i pachnące - musisz spróbować
- Nie rozwiążesz tego QUIZU, jeśli nigdy nie widziałeś grządek z warzywami i owocami
- Wysmaruj nią pierś z kurczaka, a następnie obtocz w panierce i usmaż
-
O tej porze roku sięgamy po nią częściej niż po mizerię. W moim domu z talerzy znika jako pierwsza
Nie da się ukryć, że uwielbiamy sałatki. Jemy je jako samodzielną przekąskę lub podajemy jako dodatek do obiadu. Można je wykonać z czego tylko mamy ochotę, jednak najczęściej robi się to z ogórków i pomidorów. Mimo wszystko takie sałatki mogą się...
-
Najlepszy dodatek do wędlin, mięs i jajek. Sos tatarski z tym dodatkiem smakuje jeszcze lepiej
Sos tatarski to wymarzony dodatek do wędlin, mięs na zimno, kanapek i jajek na twardo. Przepis jest bardzo prosty, a podstawą jest majonez. Jednak sos tatarski może być jeszcze smaczniejszy. Jeśli zastanawiasz się, jak go ulepszyć, dodaj kilka...
-
Colesław - przepis na surówkę, która pasuje do wszystkiego. Z tym składnikiem wyjdzie rewelacyjnie
Colesław to surówka, której nikomu przedstawiać nie trzeba. Połączenie białej kapusty, marchewki, cebuli i majonezu czyni ją idealnym dodatkiem do niemal każdego obiadu. Świetnie sprawdzi się przy daniach pieczonych, smażonych, a nawet duszonych....
-
Cynamon i limonki do frytek? Spróbuj tych obłędnych sosów, a już nigdy nie sięgniesz po keczup
Zazwyczaj jesz frytki z keczupem albo majonezem, prawda? A co powiesz na sos serowy albo taki z dodatkiem cynamonu, curry lub limonek? Wszystkie doskonale komponują się z frytkami z ziemniaków i frytkami z batatów, a do tego możesz łatwo zrobić je...
-
Zimą podziękujesz za jego zrobienie. Prosty w przygotowaniu, a smak miażdży popularny ketchup
Czas przygotowywania przetworów trwa już od jakiegoś czasu. Zamykamy w słoikach ogórki, cukinie, a także owoce, które zimą wyciągniemy, by wysmarować nimi kanapki lub osłodzić herbatę. Nikt jednak nie myśli o tym, by zrobić sosy, które również...
-
Oryginalny sos tzatziki - przepis od gospodyni z Rodos. Nie popełnij błędu z ogórkami, a będzie gęsty i pyszny
Najlepszy dodatek do mięs z grilla, warzyw i tostów? Oczywiście greckie tzatziki. Ten sos jest słynny na całym świecie i wcale nie musisz udawać się w podróż do Grecji, żeby zjeść pyszne tzatziki. Jak zrobić najlepszy sos z jogurtu i ogórków? Nie...
-
Podaj ją do obiadu, a zniknie jako pierwsza. Przy niej mizeria to nic. Tę surówkę pokocha każdy
Sałatki i surówki kocha każdy. Są one świetnym dodatkiem do dań obiadowych, a także można je jeść jako przystawkę. Wyróżniamy kilka sałatek, które królują na talerzach, jednak niektóre z nich są często niedoceniane. Właśnie takim smakołykiem jest ...
-
Mięso bez tego sosu będzie do niczego, a znakomity sos koperkowy do pulpetów zrobisz w 15 minut. Będzie palce lizać
Sos koperkowy do pulpetów to doskonałe rozwiązanie zamiast typowego sosu pomidorowego. Takie rozwiązanie będzie nie tylko powiewem świeżości w kuchni. Aktualnie rozpoczął się sezon na świeże i dorodne zioła, a piękne pęczki koperku zdobędziesz na...
-
Kluski łyżką kładzione. Przysmak rodem z babcinej kuchni to idealny dodatek do zup lub słodki deser
Nie ma nic lepszego niż prosta, domowa kuchnia. Przepiśnik babci aż pęka w szwach od znakomitych rarytasów i specjałów, a jednym z nich są kluski kładzione łyżką. Wyśmienity i banalne prosty smakołyk idealnie komponuje się z wieloma zupami, sosami...
-
Znakomity sos czosnkowy do zrobienia w pięć minut. Aromat podkreśli ten produkt, lecz nie dodawaj go zbyt dużo
Nadaje się do domowej pizzy, pieczonych ziemniaków i słonych przekąsek na wieczór filmowy. Sos czosnkowy można przygotować w kilka minut, a jego smak dodatkowo wzbogaci każdą potrawę. Jednak zamiast standardowej wersji, warto dodać tajemnego...
-
Przepis na ten specjał odnalazłam w zeszycie mamy. Gdy go zjadłam od razu zaczęłam robić drugą porcję
Nie można zaprzeczyć, że najlepsze przepisy to te, które pochodzą ze starego zeszytu jakiegoś członka rodziny. Odtwarzanie ich jest dobrym ruchem, bo dzięki temu można poznać smaki, których już dziś nie ma za wiele. Takim przykładem jest ten...
-
Młoda kapusta twojego życia. Nie duś i nie zasmażaj - podaj ją z wielkanocnym dodatkiem. Pycha jakich mało
Młoda kapusta jest pyszna w każdej wersji, ale to, co mamy dla was dzisiaj zasługuje na miano kapuścianego hitu. Nie duś, nie zasmażaj, tylko poszatkuj i dopraw ostrym dodatkiem. Każdy poprosi o przepis, a ty przestaniesz szukać pomysłu na surówkę...
-
Wyśmienita sałatka do grilla w 3 minuty. Goście mówią, że jest smaczniejsza od pieczonej kiełbaski
Sezon grillowy rozpoczął się już na dobre, a co weekend z polskich ogródków unosi się przyjemny aromat pieczonej kiełbasy. Jeśli planujesz imprezę z grillowanym jedzeniem, warto zadbać o zdrowe i pyszne dodatki. Na całe szczęście nie musisz stać...
-
Mało kto używa tej rośliny w taki sposób. Sos z niej zrobiony jest lepszy od żurawinowego, majonezu czy ketchupu
Sezon na grilla niedługo się rozpocznie, dlatego warto zastanowić się nad nowymi dodatkami, które go urozmaicą. Zwykłe sosy to już przeżytek, dlatego warto sięgnąć po coś bardziej oryginalnego. Taką propozycją jest sos rabarbarowy. Pomimo słodkośc...
-
Znakomita sałatka z kapusty idealna na grilla i do rodzinnego obiadu. Jej obłędny smak to zasługa tego sosu
Każdy, kto planuje majówkowego grilla, powinien znać ten przepis. Dodatek warzyw do mięsa to doskonałe, pyszne i w dodatku zdrowie rozwiązanie. Przygotowanie tej znakomitej sałatki z kapusty zajmie 10 minut, a będzie komponować się doskonale z...
-
Te dodatki do zup są najgorsze dla zdrowia. Sprawdź, czy dodajesz je do domowych posiłków
Domowa zupa może być zdrowym, pożywnym posiłkiem, jeśli nie nafaszerujemy jej niezdrowymi składnikami. Niestety, na nasze nieszczęście jako Polacy uwielbiamy wiele z tych dodatków, które nie współgrają ze zrównoważoną dietą. Co więc warto...
-
Najlepszy dodatek do wielkanocnych mięs i jaj. Zapomnij o chrzanie i ćwikle, ten "chrupiący" sos to mistrzostwo smaku
Wielkanoc już za pasem i nasze stoły będą uginać się od najróżniejszych mięs, wędlin, kiełbas oraz jaj. Najczęściej jako dodatek do tych smakołyków wybieramy chrzan, ćwikłę lub musztardę. Dziś jednak podpowiemy wam, jak zrobić pyszny, nietuzinkowy...
-
Kołduny - litewskie pierożki, które wzbogacą każdą zupę. Regionalny specjał z hojną porcją farszu
Kołduny to tradycyjny przysmak kuchni litewskiej, chociaż bez problemu można spotkać je także na Białorusi i w Polsce. Małe pierożki przypominające nasze tradycyjne uszka, wypełnione są po brzegi soczystym mięsnym farszem. Sekretem jest sprężyste...
-
Awokado ciemnieje i traci apetyczny wygląd? Przygotuj ekspresową pastę lub guacamole z pikantną nutą
Awokado kusi kremowym smakiem i żywym, zielonym kolorem. Niestety, gdy owoc ciemnieje, znacznie traci na atrakcyjności. Przepis na pastę kanapkową czy pikantne guacamole sprawdzi się w takiej sytuacji doskonale. Kilka składników i pyszny, zdrowy...
-
Zamiast śmietany, dodaj do pomidorowej ten kontrowersyjny produkt. Szokuje, ale daje kremowy efekt
Zabielanie zupy to klasyka w polskiej kuchni. Dzięki temu bulion zyskuje na smaku, jest znacznie bardziej sycący i nabiera pięknego koloru. Do tradycyjnej pomidorowej warto jednak dodać ten nieco kontrowersyjny składnik. Efekt? Danie będzie kremow...
-
Z czym placki ziemniaczane smakują najlepiej? Przepis babci świetnie uzupełnią te dodatki
Kiedy za oknami jesień, coraz częściej zastanawiamy się, jakie dania można zaserwować w kuchni, aby poprawić swój nastrój. Z pomocą mogą przyjść klasyczne, a zarazem najlepsze przepisy babci. Sięgając po jedną z takich z potraw, zadajemy sobie...
-
Jak zabielić zupę? Metoda Magdy Gessler sprawi, że śmietana się nie zważy, a bulion będzie kremowy
Zupy to element menu kuchni polskiej, który uwielbia niemal każdy. Aromatyczne, dobrze doprawione, sycące i rozgrzewające buliony można przygotować na wiele smacznych sposobów. Jednym z nich jest dodatek śmietany, która sprawia, że zupa staję się...
-
Najgorsze dodatki do domowych zup. Te składniki są kaloryczne i nie należą do najzdrowszych [LISTA]
Domowe zupy bez dwóch zdań są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Niestety niektóre dodatki mogą sprawić, że danie stanie się bardzo kaloryczne i ciężkostrawne. Mamy listę najgorszych składników do domowych bulionów. Czego nie dodawać, jeśli liczysz...
-
Sos czosnkowy do pizzy - dwa proste przepisy na miarę prawdziwej pizzerii. Sekretem jest cały bukiet ziół
Sos czosnkowy do pizzy doczekał się już różnych odsłon. Możemy przygotować lekką wersję na bazie jogurtu i majonezu lub opcję wegańską bez tych dwóch składników. Jak przygotować sos zgodny z tym, który dostawca przynosi nam razem z zamówieniem?...
-
Sos holenderski - przepis, który musisz poznać przed Wielkanocą. Wystarczą trzy składniki, które każdy ma w lodówce
Sos holenderski pasuje idealnie do jajek, wędlin i wspaniale podkreśla smak warzyw. Przepis na sos holenderski jest banalny i ciężko go zepsuć. Każdy miłośnik dobrego jedzenia powinien poznać tę recepturę, szczególnie przed Wielkanocą. Chcesz...
-
Puree z dyni - dodaj do obiadu pyszny mus z dyni. Odmieni każde danie
Puree z dyni to zdrowy i smaczny dodatek, sprawdzi się zarówno do dań dla dorosłych, jak i dla maluchów, które właśnie rozszerzają swoją dietę. Szukasz pomysłu na obiad? Sprawdź, jak mus z dyni odmieni każde danie.
-
Sos sriracha - przepis na idealny dodatek do sylwestrowych dań. Wzbogaci smak każdej potrawy
Sriracha to intensywny, pikantny sos, który świetnie wzbogaci smak sylwestrowych dań. Jego przygotowanie jest bardzo proste i z łatwością zrobisz go samodzielnie. Sos sriracha świetnie sprawdzi się jako dodatek do imprezowych przekąsek, wystarczy...
-
Jak ugotować fasolkę szparagową na obiad? Podpowiadamy sprawdzone sposoby
Jak ugotować fasolkę szparagową na obiad? Szparagówka może stanowić główny punkt dania, jak również doskonale sprawdzi się w roli dodatku, np. do mięs.