dodatki do żywności
-
Odchody owadów w jedzeniu? Sprawdziłam, o co chodzi. Oto co naprawdę producenci dodają do żywności
O tym, że do wielu produktów żywnościowych dodawane są składniki pochodzenia owadziego część osób wie, część nie. Dlatego temat co jakiś czas wraca. Od pewnego czasu w sieci krążą jednak informacje, że jeden z tych dodatków - szelak - to odchody...
-
Domowe maggi bez chemii. Już nigdy nie kupisz w sklepie, a najważniejszy składnik masz w ogrodzie
Na pewno wielu z was do swoich potraw dodaje płynną przyprawę o ciemnym kolorze popularnie nazywaną maggi. W zależności od producenta, na etykiecie możemy znaleźć różne cuda wianki i inne wzmacniacze smaku. Tylko po co dodawać do zupy pół tablicy...
-
Przepis na katastrofę. Wystarczy odrobina tych produktów, by zepsuć nawet najlepszy żurek wielkanocny
Nie ma Wielkanocy bez żurku. Tradycyjna zupa to jednak przede wszystkim najlepszej jakości składniki i sprawdzony przepis rodem z babcinego zeszytu. Jak się jednak okazuje, drobny błąd może wszystko zniweczyć, a niektóre produkty zepsują nawet...
-
Dlaczego nie warto korzystać z kostki rosołowej? Domowy produkt ma o niebo lepszy skład i smak
Domowe gotowanie można znacznie uprościć i jednocześnie urozmaicić, warto jednak wystrzegać się niektórych produktów, które są prawdziwym skupiskiem konserwantów, barwników i dodatków. Mowa tu m.in. o kostce rosołowej, która nadal jest popularna w...
-
Placki ziemniaczane - z czym najlepiej podawać? Te dodatki wzbogacą nie tylko smak, ale i estetykę
Placki ziemniaczane - z czym najlepiej podawać? To klasyczne danie polskiej kuchni można przygotować na wiele sposobów, a odpowiednio dobrane dodatki nie tylko stworzą smaczny duet, ale i sprawią, że całość będzie się pięknie prezentować. Na liści...