domowe sposoby
-
Dodajesz do lukru? To pewne, że zjedzie z babki szybciej niż masło z ciepłego tosta
Jak zrobić lukier w domu, by wyszedł idealny? Jeśli błyszcząca polewa to twoja kulinarna pięta achillesowa, przychodzimy z pomocą. Wystarczy kilka prostych trików, by nawet najbardziej oporna masa zmieniła się w gładką, lśniącą warstwę, która...
-
Pasztet się kruszy? Trzymaj się zasady 2/3 na 1/3. Nawet teściowa pokiwa głową z uznaniem
W święta każdy chce błysnąć przy stole, zwłaszcza gdy w domu zasiada rodzina i znajomi. Jeśli planujesz mięsny klasyk, warto wcześniej sprawdzić, co może pójść nie tak. Dlaczego pasztet się rozpada? Jeden drobiazg potrafi przesądzić, czy danie...
-
To najlepsze metody na białą kiełbasę. Wyjdzie soczysta jak marzenie i na pewno nie pęknie
Zajadamy się nią przede wszystkim w święta wielkanocne. Dla wielu osób jest nieodłącznym składnikiem idealnego żurku, dodaje mu smaku i sprawia, że zupa syci na dłużej. Niestety, bywa problematyczna w przyrządzeniu. Co zrobić, żeby biała kiełbasa...
-
Wkładam cebulę do zamrażarki na 15 minut. Efekt? Nie żałuję ani chwili
Jak pozbyć się mocnego smaku cebuli? Nie musisz kombinować i więcej cierpieć, bo wystarczy kilka prostych trików. Dzięki nim i krojenie, i jedzenie będzie o wiele przyjemniejsze.
-
Delikatny i kremowy pasztet z wątróbek. Mąż nie mógł uwierzyć, że zrobiłam go sama
Kilka dni temu zaczęłam intensywnie myśleć nad listą wielkanocnych potraw i stwierdziłam, że na pewno zrobię, jak co roku, pasztet. Jednak nie chciałam znów bawić się w gotowanie, odcedzanie, mielenie i tak dalej. Postanowiłam puścić wodze fantazj...
-
Ślimaki przeprowadzają natarcie na twoje ogórki i pomidory? Pokonaj je metodą dziadka Kazika
Ślimaki, choć pożyteczne i ważne dla ekosystemu, niektórym potrafią spędzać sen z powiek. A gdy pojawia się ich wiele, mogą doszczętnie zrujnować ogród, zarówno warzywa i owoce, jak i rośliny ozdobne. Jak pozbyć się ślimaków?
-
Jak zrobić białą kiełbasę w domu? Tak soczystej i aromatyczniej nie kupisz, ważne są trzy mięsa
Biała kiełbasa to kulinarna istota świąt wielkanocnych i nie większość z nas nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez żurku na białej kiełbasie lub kiełbasy zapiekanej w cebuli lub sosie chrzanowym. Oczywiście biała kiełbasa może być dobra, ale...
-
Wlej pół szklanki do kalafiora i to wszystko. Zniknie "zapaszek" i goryczka
Co dodać do gotującego się kalafiora? Niektórym przeszkadza goryczka, a innym to, że traci kolor. Na szczęście problem możesz rozwiązać od ręki. Wystarczy, że dodasz to do garnka.
-
Zawsze dodaję do gotujących się buraków. Wystarczy odrobina. Nigdy nie wychodzą gorzkie
Dlaczego buraki są gorzkie po ugotowaniu? Powodów takiego stanu rzeczy może być kilka, na szczęście tak samo jak rozwiązań. Wystarczą proste modyfikacje w przepisie, by znów zachwycały smakiem.
-
Zapomnij o gotowaniu słoików. "Test ucha" zdradzi, czy są szczelne. Poleca go Tomek Strzelczyk
Jak dobrze pasteryzować słoiki i upewnić się, że wszystko poszło zgodnie z planem? Zamiast wkładać je do garnka z wodą i gotować, wypróbuj znacznie prostszy, a przy tym skuteczniejszy sposób. Nim się obejrzysz, będą gotowe i szczelnie zamknięte.
-
Pokrój w plastry, posyp i połóż na półkę. Tak szybko zwalczysz nieprzyjemny zapach w lodówce
Otwierasz lodówkę, sięgasz po szyneczkę, a tu nagle atakuje cię zapach, który skutecznie odbiera apetyt. Brzmi znajomo? Spokojnie, głowa do góry, bo da się to szybko ogarnąć. Sprawdź, co neutralizuje nieprzyjemne zapachy w lodówce, a więcej nie...
-
Internet huczy o triku na czysty odpływ. Przetestowałam go we własnej kuchni i mam coś do powiedzenia
Czym wyczyścić odpływ zlewu? W internecie można znaleźć niemal wszystko - od sprytnych trików kulinarnych, po metody na domowe porządki. Ostatnio furorę robi pewien sposób na udrożnienie odpływu i usunięcie nieprzyjemnych zapachów w zlewie....
-
Zapomnij o smażeniu w tłuszczu. Trik szefa kuchni na idealnie chrupiący bekon. Nigdy się nie przypali
Jak się robi chrupiący bekon? Okazuje się, że to wcale nie takie trudne. Choć każdy ma swój sposób, często popełniamy błędy, przez które mięso staje się zbyt twarde. Kanadyjski szef kuchni zdradził metodę, dzięki której uzyskasz idealnie chrupiące...
-
Ten przepis znano już w starożytności. Jak zrobić chlebki pita z patelni? Wybierz odpowiednią mąkę
Pita to mączny placek, bardzo popularny w kuchniach Bliskiego Wschodu i północnych krajów Afryki. Przepis na chlebki pita był znany już w starożytności i obecnie wcale nie stracił na popularności. Na pewno nie raz i nie dwa zdarzyło ci się zamawia...
-
Wedel podzielił się przepisem na czekoladę. Sprawdziłam, czy smakuje jak ta ze sklepu
Kto z nas chociaż raz w życiu nie zanurzył zębów w czekoladzie wedlowskiej? Można ją kupić w każdym sklepie w różnych wersjach smakowych, ja jednak postanowiłam zrobić ją sama i przetestowałam przepis na czekoladę, którym Wedel podzielił się na...
-
Karniszówkę robię przed Wielkanocą. Szynki i balerony nie mogą się z nią równać, ale ważny jest czas
Niby do Wielkanocy jeszcze szmat czasu, ja jednak już powolutku myślę nad świątecznymi smakołykami. Oprócz barszczu chrzanowego, białej kiełbasy w piwie i żeberek, nie może zabraknąć na stole karniszówki. To zdecydowanie najpyszniejsza wędlina, ja...
-
Czerstwe pączki? Nigdy nie wyrzucam. Po tłustym czwartku odświeżam lub zamieniam je w pyszną przekąskę
Czy można odświeżyć czerstwe pączki? W tłusty czwartek często kupujemy je w nadmiarze, więc możemy mieć problem, co zrobić z nimi na drugi dzień. Na szczęście są proste sposoby, by znów były miękkie i pyszne.
-
Pączki siostry Anastazji. Klasyczna słodkość w najłatwiejszej wersji na tłusty czwartek
Kto z nas nie kocha pączków? Zajadamy się nimi przez cały rok, ale w tłusty czwartek pozwalamy sobie na zwiększenie tej przyjemności i jemy wtedy dużo więcej puchatych, słodkich bułeczek. Najlepsze pączki to, wiadomo, te domowe i dziś mamy dla was...
-
Zrobiłam przepyszne cząpuchy. Na tłusty czwartek nie ma nic lepszego, a to zaledwie kwadrans
Kto z nas nie lubi sobie połasuchować od czasu do czasu? Nie wiem, czy znajdzie się chociaż jedna osoba, która pogardziłaby pysznym, mięciutkim cząpuchem. Co to tak naprawdę jest? Historia jest ciekawa i związana z moją rodziną. Te pączki smakują...
-
Zamiast kupować, zrób w domu. Dodasz do ciasta i usuniesz kamień z czajnika
Proszek do pieczenia to niezbędny składnik w kuchni. Zwłaszcza dla osób, które lubią piec. Nie będzie raczej nadużyciem stwierdzenie, że 99 procent z nas kupuje go w sklepie. Tymczasem bardzo prosto można zrobić proszek do pieczenia samemu....
-
Kruszę, mieszam z colą i zalewam na 15 min. Przypalenia znikają szybciej, niż pączki w tłusty czwartek
Czym wyczyścić mocno przypaloną patelnię? To pytanie spędza sen z powiek wielu gospodyniom. Oporne resztki jedzenia nie chcą ustąpić, a szorowanie druciakiem niszczy powłokę. Tymczasem istnieje prosty trik z wykorzystaniem kilku składników, które...
-
Jak rozmrozić zamrażarkę? Leć do łazienki i przynieś to urządzenie. Lód zniknie w mniej niż godzinę
Zamrażarka to skarb w każdej kuchni, ale gdy lód zaczyna przejmować nad nią kontrolę, nadchodzi czas na "odwilż". Niby większość z nas wie, co trzeba zrobić, jednak czynność potrafi sprawić wiele problemów i trwać w nieskończoność. Jak szybko...
-
Mięso na rosół wkładać do zimnej czy gorącej wody? Jedna opcja jest znacznie lepsza
Zrobienie rosołu to z jednej strony dość prosta sprawa, a z drugiej trzeba pamiętać, by trzymać się kilku żelaznych zasad. Jedna z nich dotyczy np. momentu solenia - powinno się to robić na około 10 minut przed końcem gotowania. Nie mniej ważna je...
-
Znają je wszystkie dzieci PRL-u i kochają do dziś. Z trzech składników zrobisz obłędne łakocie
Mówi się, że czasy PRL-u to czasy słusznie minione, jednak wiele osób wspomina komunę z pewnym rozrzewnieniem, często za sprawą smaków, do których się tęskni. Wtedy w sklepach nie było takiego wyboru jak dziś, więc wszystkie słodkości cieszyły...
-
Jak sprawdzić świeżość jajek? Smak i zapach to nie wszystko. Mamy aż trzy proste sposoby
Wykorzystujemy je do wielu potraw i wypieków, jednak już jedno zepsute może zniszczyć całe danie. Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? Możesz to zrobić łatwo i w dodatku bez rozbijania skorupki.
-
Biorę trzy łyżki, mieszam z wodą i wcieram w czajnik. Po 5 minutach lśni jak nowy
Jak wyczyścić czajnik z zewnątrz domowym sposobem? Zapomnij o żrącej chemii, która swoje kosztuje. Zamiast tego poznaj trzy sposoby na to, by urządzenie znów lśniło czystością. Przy okazji nie zapomnij o odkamienieniu.
-
Te chrupiące bułeczki robię na każdą imprezę. Do barszczyku lepsze niż krokiety
Przepis na te pyszne bułeczki od kilkunastu lat towarzyszy mi podczas karnawałowych imprez, rodzinnych spotkań i wtedy, kiedy nie chce mi się robić krokietów do barszczu. Robiła je moja ciocia, kucharka z domu weselnego i chwała jej za to, bo nie...
-
Zdzierałam paznokcie, żeby pozbyć się resztek kleju ze słoika. Zdziwisz się, ale pomógł mi lubiany sos
Puste słoiki bardzo przydają się w kuchni, np. do przechowywania różnych produktów albo robienia przetworów. Niestety trudno pozbyć się naklejki. Czasem nie pomaga nawet długie szorowanie. Podpowiadamy, jak usunąć klej ze słoika po etykiecie.
-
Tak rozmrozisz zmrożony na kość chleb. Opcji jest kilka. Patent z kaloryferem sprzedała mi babcia
Jak szybko rozmrozić chleb? To pytanie często pojawia się w naszych głowach, zwłaszcza gdy niespodziewanie potrzebujemy pieczywa. Istnieje kilka skutecznych metod, które pozwalają to zrobić, zachowując jego smak i świeżość. Jedną z nich znam od...
-
Gdy tylko zauważam je w kuchni, przygotowuję tę pułapkę. 2 składniki, a mole znikają w mgnieniu oka
Goszczą w wielu polskich domach. Niestety tak jak łatwo się zadomawiają, nie tak prędko są chętne na wyprowadzkę. Jak szybko pozbyć się moli spożywczych? Wystarczy zastosować jeden ze skutecznych domowych trików.
-
Już nie płaczę nad przypaloną patelnią. Dzięki temu trikowi zapomniałam o szorowaniu. Jest jak nowa
Czym wyczyścić mocno przypaloną patelnię? Dla niektórych odpowiedź może nie być taka oczywista. Na szczęście istnieją sprawdzone sposoby, które pomogą uporać się nawet z najtrudniejszymi przypadkami. To banalnie proste.
-
Najlepsza surówka z kiszonych ogórków. Mąż dodał musztardę i dwa smaczne składniki
Najlepsza surówka z ogórków kiszonych, jaką ostatnio jadłam, powstała zupełnie przypadkowo. Mój mąż robił obiad i postanowił puścić wodze fantazji i wyszło mu coś absolutnie przepysznego. Oprócz kiszonych ogórków i cebuli dołożył musztardę i coś, ...
-
Pani Władzia pokazała, jak wyczyścić przypalony garnek. "Wszystko odchodzi, nie ma co drapać"
Przypalone garnki to największa zmora w kuchni. Od czasu do czasu taka wpadka zdarza się każdemu. Wizja szorowania dna aż do bólu nadgarstka nie jest niczym przyjemnym, więc chętnie szukamy szybszych i prostszych sposobów na usunięcie spalenizny....
-
Chwila roboty, a mnóstwo korzyści. Cytryna przyda się nie tylko w kuchni. Potem sobie podziękujesz
Cytryna przydaje się zimą, ale nie tylko jako dodatek do herbaty. Suszone plastry tego cytrusa mają więcej zastosowań, o których mało kto wie. Do czego jeszcze można je wykorzystać? Wyjaśniamy.
-
Tak zrobisz czarny czosnek w domu. W Azji go uwielbiają. Jest skarbnicą składników odżywczych
Ta przekąska określana jest jako superfood. Zawiera mnóstwo składników odżywczych i smakuje doskonale. Jak zrobić czarny czosnek w domu? Niestety, sprawa wcale nie jest taka prosta, jakby się mogło wydawać.
-
Zrobiłam galaretki w cukrze jak z PRL-u. Zdziwiłam się, jak pyszne wyszły
Są takie smaki, do których tęsknią wszyscy wychowani w słusznie minionych czasach Polski Ludowej. Możemy wymienić choćby blok czekoladowy, ciepłe lody i oczywiście owocowe galaretki w cukrze, które sprzedawane były na bazarach na wagę. Postanowiła...
-
Sekretny składnik, który zmieni rybę z folii w kulinarne arcydzieło. Na talerzu zostaną same ości
Ryba z piekarnika w folii to szybki sposób na aromatyczny i pełnowartościowy obiad. Chcesz, by zawsze była soczysta i pyszna? Oto mój sprawdzony sposób, który gwarantuje efekt jak z wykwintnej restauracji. Przekonaj się, jakie to proste i przygotu...
-
Chrupiące i zdrowsze niż mrożonki ze sklepu. Domowe paluszki rybne wyjdą najlepsze na tych rybach
Paluszki rybne kojarzą się z przysmakiem głównie dla najmłodszych, kupowanym na wagę w wielkich marketowych zamrażalnikach lub zapakowanym w kolorowe opakowania. Nie ma co ukrywać, czasami kupując gotowe paluszki rybne, możemy się naciąć na sztucz...
-
Co kubek to gorsza herbata? Znam przyczynę. Z pewnością popełniasz jeden z typowych błędów
Herbata to napój uwielbiany na całym świecie, a różnorodność smaków i jej właściwości sprawiają, że ma wielu wiernych miłośników. Jednak czy wiesz, że nieodpowiednie przygotowanie wpływa na smak naparu i pozbawia go cennych korzyści? Sprawdź, jak...
-
Proste sposoby na uparte słoiki. Z tymi mykami żadna zassana zakrętka nie będzie wyzwaniem
Jak otworzyć każdy słoik? Kiedy podczas gotowania trafisz na mocno zassane wieczko, łatwo o irytację. Tym bardziej kiedy zależy ci na czasie. W takiej sytuacji nie daj się złości. Zamiast tego wypróbuj domowe myki, z którymi szybko zażegnasz problem.