domowe sposoby
-
"Milionerzy". Pytanie za 10 tys. o popularny produkt spożywczy. Nie każdy zna jego zastosowanie
W 551. odcinku teleturnieju "Milionerzy" padło pytanie o produkt spożywczy, który stosowany jest jako odświeżacz oddechu, suchy szampon i antyperspirant. Odpowiedź warta była 10 tys. zł.
-
Wszyscy tak robimy, a później dziwimy się, że kurczak jest niesmaczny. Lista błędów, których trzeba unikać
Kurczak to wbrew pozorom dość wymagające mięso, ale istnieje kilka sposobów by był smaczny - soczysty i delikatny. Niestety nagminnie popełniamy kilka błędów, które pozbawiają kurczaka smaku delikatności. Dziś wyjaśnimy, czego nie należy robić, by...
-
Nigdy nie wyrzucaj skorupek jajek. Można je wykorzystać na wiele cennych sposobów
Podczas świąt wielkanocnych w kuchni najczęstszy produktem będą jajka. Warto zachować skorupki jajek, ponieważ mają wiele cennych zastosowań, o których wie mało osób. Sprawdź, co można przygotować z tego niepozornego produktu i jakie właściwości...
-
Majonez - przepis idealny na Wielkanoc. Dodaj jeden składnik, a będzie puszysty i aksamitny
Zobacz jak niezwykle szybko możesz zrobić domowy majonez, przepis, który wykonasz z kilku łatwo dostępnych składników. Receptura jest dziecinnie prosta i co najważniejsze ekspresowa do zrobienia. Powinna przydać się szczególnie teraz, tuż przed...
-
Czosnek niedźwiedzi - właściwości, zastosowanie i wszystko, co chcielibyście wiedzieć
Czosnek niedźwiedzi to roślina, która ma wiele zastosowań. Jest nie tylko cenioną przyprawą, ale także rośliną, która powinna gościć w naszych apteczkach czy kosmetyczkach. Jak go pozyskiwać, by nie złamać prawa? I do czego powinno się go dodawać?...
-
Jak wyczyścić przypalone spody patelni i garnków? Domowy i szybki sposób prosto z TikToka
Czyszczenie przypalonych garnków i patelni potrafi sprawić kłopot nawet doświadczonym kucharzom. Zwłaszcza te naczynia, które są przypalone od spodu, są wyjątkowo trudne do wyczyszczenia. Jest jednak na to łatwy i ekonomiczny sposób. Sprawdź, któr...
-
Sok z brzozy - właściwości, o których warto pamiętać. Latem świetnie chłodzi, a do tego wspiera zdrowie
Sok z brzozy od dawna ma zastosowanie w medycynie naturalnej - zapobiega wielu schorzeniom i pomaga w ich leczeniu. Nazywany też często eliksirem życia. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje sok z brzozy i dlaczego warto włączyć go do diety?
-
Jak pozbyć się mrówek z kuchni domowymi sposobami? Tanie i proste patenty
W twojej kuchni lub spiżarni pojawiły się mrówki? To problem, z którym boryka się wiele osób. A to znaczy, że jest sporo sposobów na wyproszenie owadów z domu. Sprawdźcie, jak to zrobić.
-
Jak lepić pierogi, żeby wyszły idealne? Na gładko, z falbanką, widelcem albo warkoczykiem
Jak przygotować odpowiednie ciasto? Jak lepić pierogi, jednocześnie dbając o ich smak i wygląd? Wykorzystaj nasze wskazówki, a już nigdy nie będziesz miała problemu z lepieniem ciasta. Te tricki znały już nasze babcie, które co do wylepiania...
-
Brzydki zapach w lodówce? Dzięki tym sposobom pozbędziesz się go w okamgnieniu
Nieprzyjemny zapach w lodówce często daje o sobie znać? Jest mnóstwo tanich i skutecznych sposobów na to, by się go pozbyć. Niektóre z nich mogą wydać się zaskakujące.
-
Najlepszy sposób na umycie truskawek. Potrzebujesz tylko dwóch składników
-
"Milionerzy". Padło pytanie o kuloodporną kawę. Było warte 75 tys. zł. Uczestnik zaryzykował
-
Jak idealnie odmierzyć mąkę? Blogerka kulinarna pokazuje prosty trik
-
Lekki obiad z wiosennymi składnikami. Trzy łatwe przepisy dla każdego
-
Wszyscy wszędzie tylko ciasto z rabarbarem. Opcji jest więcej. Co jeszcze można z niego zrobić?
- Mięso już zawsze będzie mięciutkie. Wystarczy zastąpić wodę innym dodatkiem
- Pieczeń rzymska - przepis na alternatywę dla tradycyjnej potrawy z mięsa wieprzowo-wołowego
- Ogórki małosolne są teraz hitem internetu. Mamy garść porad i wskazówek, dzięki którym wyjdą idealne
- Gazpacho - przepis na hiszpański chłodnik pomidorowy. Sposób na wykorzystanie starego chleba
- Polskie truskawki nie zawsze polskie. Minister rolnictwa chce interweniować w sprawie podróbek
-
Wieprzowina w słoikach - sprawdziliśmy przepis na domową konserwę. Idealna na kanapkę i nie tylko
Wielu z nas decyduje się przygotowywać domowe wędliny i inne wyroby z różnych powodów - przede wszystkim dla wyjątkowego smaku oraz świadomości tego, co się je. Bez problemu samodzielnie przygotujesz domową konserwę w słoiku, na którą przepis sami...
-
Przepis na puszyste pączki. Są delikatne jak chmurka
Nie ma nic pyszniejszego niż delikatne, puszyste pączki. Z okazji tłustego czwartku mamy dla ciebie przepis na puszyste pączki, które smakują lepiej niż te z cukierni. Jedyne, o czym musisz pamiętać, to spirytus.
-
Jak uratować przesolony sos? Te triki uratują cię z kulinarnej opresji
Przesolony sos może zdarzyć się każdemu i choć dla wielu gospodyń to prawdziwa katastrofa bardzo łatwo to naprawić. Co zrobić, gdy niechcący posolisz swoje danie dwa razy? Dzięki tym sprawdzonym sposobom uratujesz zbyt słony sos, nie zmieniając je...
-
Jak uratować przesolony rosół? Poznaj 3 niezawodne sposoby na kuchenną katastrofę
Nawet najlepszemu kucharzowi zdarzy się czasem dwa razy posolić rosół. I o ile inną zupę łatwo jest uratować, po prostu dolewając wody, esencjonalny rosół wtedy całkowicie straci swój smak. Co zatem zrobić z tą małą kulinarną katastrofą? Poznaj 3...
-
Na sklepowej półce jest ich dostatek, ale najlepszy to ten domowy. Jak zrobić majonez?
Domowy majonez to przepyszny dodatek do jajek, sałatek i kanapek. Wbrew pozorom nie jest wcale trudny do zrobienia! Dziś mamy dla was przepis na tradycyjny majonez domowy oraz majonez wegański. Sprawdźcie, jak je zrobić.
-
Mole spożywcze opanowały twoją kuchnię? Trudno się ich pozbyć, ale znamy domowe sposoby
Chyba każdy, kto doświadczył inwazji moli spożywczych, wie doskonale, jak bardzo są one uciążliwe. Walka z tymi owadami to żmudny proces, który wymaga nie tylko dokładności, lecz także kompleksowych działań.
-
Jak gotujemy ziemniaki? Wkładamy je do zimnej czy gorącej wody? Temperatura ma ogromne znacznie
Choć gotowanie ziemniaków nie wydaje się zbytnio skomplikowaną czynnością, to nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że może to robić w nieprawidłowy sposób. Kluczowa jest bowiem temperatura wody, do której wrzucamy surowe warzywo. Zatem jak gotuje...
-
Pyszne to jedno, ale jakie piękne i apetyczne. Jak zrobić pierożki w kształcie kwiatków?
Macie w domu niejadka? Lubicie kulinarne wyzwania? A może po prostu chcecie zjeść coś, co nie tylko wspaniale smakuje, ale także ładnie wygląda? Kwiatuszkowe, kolorowe pierogi według pani Katarzyny. Sprawdźcie, jak je przygotować.
-
Jak układać ogórki do kiszenia? Jak sprawić, by były chrupiące? Mamy przepis i garść porad
Uwielbiasz ogórki kiszone? My też je uwielbiamy. To prawdziwy polski rarytas, podobnie jak dżem truskawkowy. Jak układać ogórki do kiszenia? I jak przygotować chrupiące ogórki kiszone? Przepis od babci nie ma sobie równych. Ogórki kiszone przepis...
-
Nieproszone osy to zmora. Na szczęście można je odstraszyć. Zajrzyjcie do szafki kuchennej
Osy to - obok komarów - jedne z najbardziej nielubianych przez nas owadów. Oprócz tego, że denerwują, mogą boleśnie ukąsić, a dla alergików stanowić ogromne zagrożenie. Mamy kilka wskazówek, jak unikać os i jak je odstraszyć.
-
Bywa, że nerwowo poszukujemy w sklepie puszek mleka skondensowanego do deserów. A przecież można zrobić je w domu [PRZEPIS]
W pobliskim sklepie zabrakło mleka skondensowanego? A może w tym roku pragniecie ograniczyć gotowe produkty i jak najwięcej robić samodzielnie? Dziś mamy dla was prosty przepis na domowe mleko skondensowane. Sprawdźcie, jak je zrobić.
-
Nie chcesz przepłacać za prawdziwy grecki jogurt? Zrób go sam - to banalnie proste [INSTRUKCJA]
Prawdziwy jogurt grecki nie jest tani, a jego substytuty niekoniecznie są tak zdrowe czy smaczne. Jak więc "zjeść ciastko i mieć ciastko"? W tym przypadku bardzo prosto - wystarczy zwykły jogurt, durszlak i filtry do kawy.
-
Jak posprzątać kuchnię bez "chemii"? Mamy kilka sprawdzonych myków
Do mycia kuchni i urządzeń, które się w niej znajdują, często używa się różnych środków dostępnych w sklepach. To zarówno lekkie detergenty, jak i żrące płyny czy proszki. Można jednak zachować porządek w kuchni bez "chemii". Oto kilka przydatnych...
-
Jak usunąć zacieki z naczyń żaroodpornych? Sprawdzi się kąpiel z octem. Co jeszcze?
Kto nie uwielbia pieczeni, zapiekanki makaronowej czy pysznej musaki? Chyba możemy zaryzykować stwierdzenie, że nie ma takich osób. Jednak po upieczeniu na brzegach naczyń żaroodpornych pojawiają się nieestetyczne zacieki i plamy z przypieczonego...
-
Zaniedbana to siedlisko bakterii i przyczyna brzydkich zapachów. Jak czyścić zmywarkę?
Zmywarka w kuchni to w większości przypadków już standard. Jest ogromnym ułatwieniem w domu. Jednak o ile sama dba o to, by nasze naczynia były czyste, o tyle my często zapominamy, że też powinno się o nią zadbać. Podpowiadamy, jak czyścić zmywarkę.