domowe sposoby
-
Ten błąd sprawi, że wyrzucisz śledzie do kosza. Wyjdą gumowe i gorzkie jak piołun
Co zrobić, żeby śledzie nie były twarde? Wystarczy unikać kilku popularnych wpadek, które potrafią zamienić apetyczne danie w kulinarną katastrofę. Zdradzamy proste sposoby, dzięki którym ryby będą zawsze idealne. Zachwycą miękkością i pełnią smak...
-
Umyjesz nim okna i dodasz do barszczu. Ocet jabłkowy z łatwością zrobisz w domu
Ocet jabłkowy to zdecydowanie jeden z tych superproduktów, których możemy używać w różny sposób. To nie tylko świetna przyprawa do wielu dań, baza do sosów sałatkowych, lecz także naturalny środek czyszczący oraz... kosmetyk. Jak zrobić ocet...
-
Syrop z cebuli, czyli domowy sposób na kichanie i prychanie. Z tymi dodatkami jest lepszy
Syrop z cebuli to dawny i sprawdzony przez pokolenia sposób na kaszel i jesienne oraz zimowe infekcje. Kiedy w dzieciństwie zaczynaliśmy czuć się niewyraźnie, mamy lub babcie zabierały się za siekanie cebuli, by później raczyć nas specyfikiem...
-
Kotlety przywierają do patelni? Skorzystaj z najlepszych trików kucharzy i zapomnij o problemie
Nie wiesz, co zrobić, żeby kotlety nie przywierały do patelni? Wszyscy znamy ten problem. Przypalone resztki, patelnia, wyglądająca jak po bitwie i frustracja przy przygotowywaniu obiadu. Na szczęście istnieją proste triki, które sprawią, że...
-
Myślisz, że bez mąki nie zrobisz sosu? Nic bardziej mylnego. Spróbuj moich sposobów, a będzie pyszny
Czym zastąpić mąkę w sosie? Jeśli chcesz, aby był idealnie kremowy, a jednocześnie lekki i pozbawiony grudek, są na to proste sposoby. Sięgnij po składniki, które w naturalny sposób zagęszczą sos, poprawią jego konsystencję i podkreślą smak. Dzięk...
-
Zanim zabierzesz się za jarzynową, zrób domowy majonez. To łatwe
Ceny majonezu na złość Polakom nie chcą spadać, a Boże Narodzenie już tuż tuż. Z ciekawości postanowiłam zrobić swój własny, domowy majonez. Trochę bałam się, ponieważ ci bardziej doświadczeni mówili, że jeden zły ruch ręką i majonez do kosza....
-
Robię najlepszy smalec. Przepis ma ponad pięćdziesiąt lat, ale dodaję do niego coś specjalnego
Jak zrobić smalec, żeby smakował lepiej niż ten z regionalnych festynów lub świątecznych jarmarków? Ja wiem doskonale, bo przepis na najlepszy smalec jest w mojej rodzinie od dziesięcioleci. Robię go regularnie, a jest tak pyszny, że (wstyd się...
-
Wsyp dwie łyżki do wody i zagotuj. Ten kisiel sprawi, że metabolizm będzie działał na pełnych obrotach
Czy wiesz, że wystarczy kilka minut, by przygotować naturalny eliksir dla witalności i urody? Siemię lniane to prawdziwy hit, który zaskakuje swoim działaniem. Wspiera zdrowie, poprawia metabolizm i ma nieoceniony wpływ na wygląd. Jak przyrządzić...
-
Nie musisz kupować. Masło klarowane zrobisz bardzo łatwo, ale zapamiętaj tę zasadę
Masło klarowane to zdecydowanie jeden z produktów, które absolutnie muszą się znaleźć w każdej kuchni. Nadaje potrawom przyjemny aromat i jest jednym z najzdrowszych tłuszczów do smażenia. Nie musisz jednak kupować gotowego masła klarowanego, bez...
-
Kroję, doprawiam i wpycham do słoika. Takiej konserwy nie sposób nie zjeść na raz
Kiedyś domowe konserwy robiło się w każdym domu, żeby zawsze mieć pod ręką swojską kiełbasę lub pyszne tuszonki z galaretką. Teraz moda na swojskie wyroby powraca i to w wielkim stylu. Przyznaję, że sama padłam ofiarą tej kulinarnej mody. Od dawna...
- Zawsze mrozisz ugotowane albo surowe pierogi? Pokażę ci inną metodę
- Dziwne pierogi z Warmii. Jak zrobić dzyndzałki? Farsz jest bezbłędny
- Jakie potrawy świąteczne można mrozić? Jest ich całkiem sporo
- Sernik z wiaderka zawsze się udaje. Jest puszysty jak chmurka
- Czy gotujesz grzyby we właściwy sposób? Najważniejsze są dwie czynności
- Przestań moczyć grzyby w wodzie, jest lepszy sposób. Będą delikatne i szybciej się ugotują
- Pierogi ruskie bez sera? Wszyscy się zajadali, nikt nie zauważył różnicy
- Nie zawiera cholesterolu i ma dużo witaminy C. W Polsce mało popularny
- Co zrobić, żeby odmulić karpia? Ten patent pozbawi go aromatu dna stawu
- Spróbuj chutney z gruszek. Już nigdy nie wrócisz do zwykłego dżemu
-
Do zupy ogórkowej zawsze dodaję jedno... żółtko. Rodzina wylizuje talerze do ostatniej kropli
Dlaczego warto dodawać żółtko do zupy ogórkowej? Choć nie każdy o tym wie, składnik może w znaczący sposób wpłynąć na smak i konsystencję potrawy. Jeśli nie wiesz, jak to zrobić, mam dla ciebie prosty sposób, który zapobiegnie pojawieniu się grude...
-
Już nie rzucam biszkoptem. Dodaję dwie łyżki tego płynu i wiem, że nie opadnie
Biszkopt to przepis, który powinien znaleźć się w absolutnie każdym zeszycie z przepisami. Niestety bywa kapryśny i czasami opada lub pęka. Dziś podpowiemy, jak temu zaradzić. Wystarczy dodać do ciasta odrobinę płynu, który pewnie trzymasz w szafce.
-
Wrzucam orzechy na patelnię, a potem do siatki po kiwi. Oszczędzam mnóstwo czasu i nerwów
Jak najszybciej obrać orzechy, na przykład laskowe lub włoskie? Zamiast uporczywego i długiego dłubania, postaw na proste i sprawdzone sposoby. Zaoszczędzisz mnóstwo czasu oraz nerwów, a przy tym bez przeszkód będziesz cieszyć się smakiem pysznej ...
-
To złoto na przeziębienie. Wystarczy mleko i kilka przypraw. Po łyku zakręcisz grzejniki
Domowe sposoby na przeziębienie są na wagę złota i zanim popędzimy do apteki po środki na kaszel i osłabienie, warto spróbować czegoś naturalnego. Jednym z takich domowych specyfików jest złote mleko, które było znane już w starożytności. Należy...
-
Jak najlepiej zamrozić rybę? Wcześniej robię im kąpiel z tym dodatkiem. Dłużej zachowują smak
Jak najlepiej zamrozić rybę? Istnieje kilka technik, dzięki którym okazy zachowają głębię smaku i aromatu. To jednak nie wszystko, bo trzeba mieć na uwadze jeszcze jedną rzecz. Jak długo mogą być mrożone ryby? Przekonaj się, a nie popełnisz błędu.
-
Jak zrobić chrzan domowy do słoików? Sekretem są dwie łyżki tej przyprawy. Niesamowicie podbija smak
Chrzan to doskonały dodatek do wielu potraw, nadający im wyjątkowego smaku i ostrości. Żaden nie smakuje tak dobrze, jak w wersji domowej. Wbrew pozorom nie jest to wcale trudne. Wystarczy kilka składników.
-
Wlej do wody i spryskaj tym szyby. Jeden trik i pożegnasz zaparowane okna
Co zrobić, żeby okna nie parowały od środka? Istnieje prosty domowy sposób, który błyskawicznie poradzi sobie z tym problemem. Wystarczy sięgnąć po naturalny składnik, który znajdziesz w kuchennej szafce, a para na szybach zniknie na zawsze.
-
Oszalałam na punkcie tej pieczonej dyni. Idealna na romantyczną kolację. Ważne są dwa dodatki
Jesień to czas, który kocham najbardziej. Do woli mogę zajadać się grzybami i pysznymi owocami, ale najbardziej uwielbiam dynię i wszystko, co z nią związane. Zwykle robiłam zupę, czasami placuszki i ciasto, ostatnio jednak postanowiłam pokombinow...
-
Pijesz gorącą herbatę z miodem na przeziębienie? Natychmiast przestań, tracisz czas
Październik to bez wątpienia jeden z najpiękniejszych miesięcy w roku. Kochamy go za kolorowe liście, herbatkę pod kocykiem, grzybobranie, ale nie kochamy za jedną rzecz... Sezon przeziębień wtedy kwitnie i trzeba sobie jakoś radzić, żeby nie...
-
Babcie robiły syrop z cebuli, młode gospodynie robią oxymel. Ta mieszanka zmiata przeziębienie z planszy
Nie od dziś wiadomo, że domowe sposoby są niezawodne, a za potwierdzenie niech posłuży nam choćby syrop z cebuli, który babcie robiły nam na przeziębienie. Działał, owszem, jednak smak pozostawiał wiele do życzenia. Dziś mamy dla was przepis na...
-
Racuchy są opite tłuszczem jak pączki? Dodaj łyżkę składnika do masy. Przestaną chłonąć olej
Co zrobić, żeby racuchy nie chłonęły tłuszczu? Jeśli zawsze wychodzą ciężkie i tłuste, koniecznie wypróbuj ten prosty trik. Dzięki niemu zyskasz pulchne i miękkie placuszki, które z powodzeniem można pałaszować na podwieczorek lub lekką kolację.
-
Jedna łyżeczka do wody przed gotowaniem i jajka nie popękają. To stary trik doświadczonych kucharzy
Wiele osób uskarża się, że jajka pękają podczas gotowania. Sprawdź, z czego to wynika i co możesz zrobić, by zapobiec temu procesowi. Okazuje się, że w wielu przypadkach to bardzo łatwe. Znaliście wcześniej ten trik?
-
Jedna kostka lodu do zupy i problem z głowy. Takiego wywaru nie powstydziłby się szef kuchni
Co zrobić, żeby zupa nie była mętna? Gdy wiesz już, że nie jest dobrze, możesz wspomóc się prostym domowym trikiem. Wystarczy, że wrzucisz do garnka jedną kostkę z zamrażarki. Jak to dokładnie działa?
-
Sklepy go wyprzedają, kup go na kolejny sezon. W Jysk przecena o 649 zł. Podobne w Ikea i Carrefour
Sezon letni powoli dobiega końca, a to oznacza, że sklepy postanawiają robić wielkie przeceny. Promocje obejmują letnie akcesoria i meble ogrodowe, które spokojnie można zakupić na kolejne lata. Jeśli chcesz skorzystać z najlepszych cet, jest to...
-
Umyjesz octem i wyrzucisz pieniądze w błoto. Tego nim nie czyść, bo możesz żałować
Ocet to niezwykle uniwersalny produkt. Przede wszystkim używa się go w kuchni, ale wiele osób korzysta z niego również podczas sprzątania. Są jednak pewne przedmioty i powierzchnie, których octem lepiej nie przecierać. Inaczej może skończyć się...
-
Wymieszaj dwa produkty. Muszki owocówki wpadną jak śliwka w kompot. "Działa cuda"
Muszki owocówki to jedne z najbardziej uciążliwych owadów. Kto choć raz nie walczył z nimi w kuchni, niech pierwszy rzuci owocem. Pozbycie się muszek bywa dość żmudne. Istnieją jednak sposoby na muszki owocówki, dzięki którym owady będą trzymać si...
-
Każdy wyrzuca, ja zalewam wodą. Po tym nawozie rośliny rosną jak szalone
Nie od dziś wiadomo, że naturalne sposoby są zawsze najlepsze. Nie inaczej ma się sprawa z produktami wykorzystywanymi do dbania o nasze rośliny i warzywa. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić nawóz, po którym rośliny, a zwłaszcza pomidory, rosną jak...
-
Po te pomidory zawsze sięgam zimą. Raz spróbowałam i teraz już zawsze mam pełną spiżarnię
Przełom sierpnia i września jest szczytem sezonu na pomidory w Polsce. To właśnie wtedy dojrzewa najwięcej odmian. Jeśli kochasz jeść je latem, spróbuj zachować ich smak na następne długie miesiące. Z tym prostym przepisem będziesz cieszyć się nim...
-
Nieoceniony w kuchni i przy sprzątaniu. Weź trzy składniki, poczekaj i dodawaj do wszystkiego
Są takie produkty, których działanie jest nieocenione i naprawdę można ich użyć na wiele sposobów. Wśród nich są m.in. soda oczyszczona, kwasek cytrynowy i ocet jabłkowy. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić ocet jabłkowy, który podkreśli smak wielu...
-
Babcia zawsze wrzucała to do worka ziemniaków. Teraz już wiem dlaczego. Nie kiełkują i są twarde
Niektórzy ziemniaki kupują na bieżąco, inni wolą zawsze mieć spory zapas. Kupując większe ilości, możesz sporo zaoszczędzić. Jednak wszystko pójdzie na marne, jeśli nie zadbasz o kilka szczegółów. Jak przechowywać ziemniaki, żeby nie kiełkowały?
-
Nie wyrzucam, tylko sypię pod ogórki. Wyrastają duże i chrupkie. "Grillowy" nawóz jest najcenniejszy
Czym nawozić ogórki, żeby lepiej rosły? Wcale nie musisz lecieć do sklepu ogrodniczego. Okazuje się, że jeśli często palisz grilla, nawóz masz pod ręką. Podsyp tym warzywa, a będą znacznie lepiej owocować.
-
Zamiast płacić 7 zł za gałkę, zrób lody w domu. Zajmie ci to 10 minut. Smakują lepiej niż nad morzem
Nie od dziś wiadomo, że na upały najlepsze są lody. Świetnie ochładzają, pysznie smakują i są jak lżejszy zamiennik ciast. Zamiast wydawać krocie w lodziarni, spróbuj zrobić je samodzielnie w domu. Oto przepis na najprostsze lody domowe.
-
Jak mrozić fasolkę szparagową? Pamiętaj o ważnym kroku, a będziesz cieszyć się jej smakiem przez cały rok
Świeżymi sezonowymi warzywami można cieszyć się tylko przez kilka miesięcy w roku. Są jednak sposoby na to, aby zachować ich smak na dłużej. Dzięki mrożeniu fasolka szparagowa będzie pyszna, jędrna i zachowa pełnię wartości odżywczych. Warto ją...
-
Moja babcia zawsze mówiła, że drylownica to zbędny wydatek. Usuwa pestki z wiśni w prosty sposób
Sezon na wiśnie i czereśnie nie trwa długo, więc warto zajadać się pysznymi owocami, póki jest okazja. Zanim jednak przejdziemy do pałaszowania, wypadałoby najpierw pozbyć się nie tylko szypułek, lecz także twardych pestek. Jak wydrylować owoce be...
-
Myślałam, że już nigdy nie pozbędę się ich z ogrodu. Ale babcia zdradziła mi domowy sposób na mrówki
Walka z mrówkami bywa trudna, ale da się ją wygrać. Domowy sposób na owady, które goszczą się w naszych ogrodach i domach, mogą być równie skuteczne jak chemia ze sklepu. Jak pozbyć się mrówek z ogrodu? Podpowiadamy.
-
Włos jeży się na głowie, gdy pojawiają się w kuchni. Rozłóż te przyprawy, a uciekną jak niepyszne
Mole spożywcze choć są niewielkie, to mogą poczynić spore szkody. Dlatego nie będzie przesadą stwierdzenie, że gdy widzimy je w kuchni, to ręce nam opadają. Nikt nie chce walczyć z tymi szkodnikami. Co jednak robić, gdy już zagoszczą u nas mole...
-
Postaw pudełko z lodami do góry dnem. Jeden ruch ręką i od razu zapomnisz o kłopocie
Temperatury szybują w górę, dlatego chętnie sięgamy po lody. Większość z nas ma zachomikowane pudełko w zamrażarce, które tylko czeka, żeby je otworzyć. Przychodzi ten moment i... klops. Trafiasz na kamień i za nic w świecie nie możesz wbić w nieg...
-
Co dodać do ogórków kiszonych, żeby były twarde? Wystarczy ten składnik, a będą chrupać
Sezon na ogórki wystartował, a co za tym idzie, wiele osób zastanawia się, co dodać do kiszonych, by były twarde i chrupiące. Okazuje się, że wystarczy jeden składnik, a konkretnie liść, by przekąska była apetyczna.
-
Mucha lata koło ucha? Zapomnij o bieganiu z packą. Dzięki tym prostym trikom przegnasz owady na dobre
Uciążliwe muchy stanowią problem w niejednym domu. Przyciąga je zapach resztek jedzenia czy zepsutych warzyw i owoców. Owady nie tylko potrafią być irytujące, lecz także mogą mieć potencjalny wpływ na nasze zdrowie. Latanie za nimi z packą to...
-
Wkropiłam do wody i pryskałam co 2 tygodnie. Teraz mam problem. Łodygi aż się uginają od warzyw
Nie ma magicznego sposobu na ochronę roślin. Jednak niektóre sztuczki, których nauczyłam się na przestrzeni lat, świetnie radzą sobie z insektami bez uciekania się do chemikaliów. Wykonaj domowy specyfik, a ogórki i pomidory będziesz zbierać koszami.