domowe sposoby
-
Zalewa octowa na trzy sposoby. Inna pasuje do grzybów, inna do ogórków, a jeszcze inna do ryb. Klucz to proporcje
Jesień to idealna pora na przetwory. Wiele gospodyń właśnie w tym czasie uruchamia domową produkcję słoików z dobrociami. Trafiają do nich marynowane grzybki, ogórki w curry, czy słodkie dżemy idealne na śniadanie. Jednymi z najpopularniejszych...
-
Jak przyrządzić cielęcinę żeby była miękka? To luksusowe mięso wymaga odpowiedniej obróbki. Trzymaj się tych zasad
Cielęcina to zdecydowanie produkt luksusowy. Mięso to zawiera mniej tłuszczów niż wołowina, a do tego jest o wiele zdrowsze. Wszystko za sprawą licznych aminokwasów, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Trzeba jednak wiedzieć, jak...
-
Lasowiackie gołąbki według przepisu Magdy Gessler. Nie uwierzysz co wchodzi w skład pysznego farszu
Magda Gessler to popularna polska restauratorka, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Jej restauracje cieszą się uznaniem, a rewolucje, które przeprowadza w ramach swojego programu telewizyjnego to często strzał w dziesiątkę. Celebrytka dzieli s...
-
Nie marnuj, tylko wsadź do zamrażarki. Mrożone winogrona będą równie pyszne i zdrowe, o ile nie popełnisz tego błędu
Winogrona są nie tylko pyszne, ale i szalenie zdrowe. Te niewielkie owoce są cennym źródłem witaminy C, A i E, a do tego bogate są w miedź, żelazo, czy selen. Ich obecność w diecie powinna być więc obowiązkowa. Jak jednak cieszyć się smakiem...
-
Masz dość zacieków na naczyniach po myciu w zmywarce? Przekrój ten owoc na pół i włóż go do środka
Wielu z nas nie wyobraża już sobie życia bez zmywarki. Urządzenia te potrafią nas jednak czasem zdenerwować. Pojawiające się na naczyniach zacieki nie są w końcu czymś pożądanym. Można jednak pozbyć się tego problemu w szybki i łatwy sposób.
-
Wyrzucasz krzaki pomidorów, gdy skończą owocować? To fatalny błąd. Zdziałają cuda w ogrodzie
Większość z nas wyrzuca krzaki pomidorów, kiedy tylko te skończą owocować. Okazuje się jednak, że to fatalny błąd, bo można je jeszcze wykorzystać. Potrafią zrobić w ogrodzie prawdziwą magię.
-
Sałatka z czerwonej kapusty na zimę. Będzie pyszna i chrupiąca, ale zapamiętaj zasadę 1:3
Dziś podpowiemy, jak zrobić najpyszniejszą surówkę na zimę do słoików. Będzie bosko chrupać i idealnie podrasuje każdy posiłek. Oczywiście główną rolę gra tu czerwona kapusta, ale nie wolno zapominać o trzech dodatkach. Jednego z nich dotyczy ważn...
-
Smażysz pieczarki w ten sposób? Nie dziw się, że puszczają wodę. Jest sposób, by były złociste i chrupiące
Smażone pieczarki to prawdziwy rarytas. Najlepiej smakują, gdy są idealnie złociste i delikatnie chrupiące. Niestety zamiast takiego efektu, często otrzymujemy uduszone we własnych sokach grzyby, które nadają się bardziej na sos, niż do...
-
Jak wyczyścić piekarnik? 3 sprawdzone sposoby, które jeszcze nigdy mnie nie zawiodły
Nieodłącznym elementem przygotowywania jedzenia jest... sprzątanie. Nie chodzi tu tylko o zmywanie naczyń czy zamiatanie kuchennej podłogi z mąki i okruszków. Regularnie należy również dbać o wszelkie sprzęty. Największą zmorą zwykle wydaje się...
-
ABC suszenia grzybów. Tych lepiej nie wkładaj do suszarki. Mogą wydzielać toksyczne substancje szkodliwe dla zdrowia
Rozpoczęła się ulubiona pora roku grzybiarzy. W polskich lasach pojawia się coraz więcej grzybów, które następnie wsadzamy do piekarników i suszarek, by zachować ich aromat na długie tygodnie. Jak się jednak okazuje, nie wszystkie grzyby należy...
-
Farsz tych pierogów zniewala. To uczta dla podniebienia i żołądka
-
Zaskakujący farsz do pierogów. Żadne mięso i grzyby - wystarczą trzy puszki
-
Odlotowe połączenie, w którym nie ma mowy o limitach: bezpieczeństwo i szaleństwo w jednym!MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Ciasto łyżką mieszane przygotujesz w 5 minut. Udaje się każdemu
-
Prababcia zawsze robiła to ciasto. Było miękkie, a owoce wybitnie słodkie
- Trzy zalewy i trzy przepisy. Różnią je zarówno proporcje, jak i dodatki
- Przepis na pigwówkę o prozdrowotnych właściwościach. W sam raz na jesień
- Jak przyrządzić cielęcinę żeby była miękka? Jest na to sposób
- Królowe barów mlecznych, czyli znakomite kluski leniwe. Przygotuj je sama
- Złociste, chrupiące i obłędnie pyszne. Kotlety z tofu to hit każdego obiadu
-
Po smakowitych gofrach przyszedł czas na obowiązki. Jak prawidłowo i skutecznie wyczyścić gofrownicę? To proste
Niemal każdy kocha gofry. Można jeść ja na tysiące sposobów, z najróżniejszymi dodatkami i w różnych smakach. Niezależnie od tego, jakie mamy preferencje kulinarne, jedno jest pewne - ktoś będzie musiał wyczyścić gofrownicę. To niewdzięczne zajęci...
-
Przepis mojego dziadka na wyśmienity sok z winogron. Wystarczą trzy składniki i odrobina wolnego czasu, by wyczarować to cudo
Gdy mój dziadek przygotowuje ten sok, wiadomo już, że koniec lata zbliża się wielkimi krokami. Sok z czarnych winogron jest wyśmienitym dodatkiem do wody mineralnej i herbaty. Co więcej, jest naprawdę zdrowy i warto spożywać go całą zimę.
-
Nie znosisz, gdy papier do pieczenia nie pasuje do blachy? Ten trik sprawi, że dopasuje się w kilka sekund
Jesień coraz bliżej, a nie ma lepszego sezonu na pieczenie ciast. Unoszący się aromat i zajadanie się obłędnymi wypiekami to coś, co wielu z nas kocha najbardziej. Ale najpierw trzeba dopasować papier do pieczenia do blachy. A to bywa nie lada...
-
Jak wyczyścić zmywarkę? Użyj tego niezawodnego produktu. Na pewno masz go w kuchennej szafce
Jak wyczyścić zmywarkę? Przede wszystkim nie warto odwlekać tego w nieskończoność, bo to bardzo proste zadanie. Wystarczy zastosować się do któregoś z zaprezentowanych przez nas sposobów, a szybko będzie lśnić czystością.
-
Doskonała przekąska lub pomysł na słodkie śniadanie. Jabłka w cieście naleśnikowym zasmakują każdemu łasuchowi
Brak ci pomysłów na zdrowe przekąski? Zamiast ciastek przygotuj jabłka w cieście. Przemycisz dzięki temu owoce do codziennej diety. Jabłka w cieście naleśnikowym wystarczy oprószyć cukrem i cynamonem, a wszystkie znikną z talerza w mgnieniu oka.
-
Muszki owocówki nie dają za wygraną? Pozbądź się uciążliwego problemu sprytnym patentem z pułapką
Meczysz się z uporczywymi muszkami owocowymi? Zamiast tolerować te mikroskopijne i irytujące owady, lepiej przygotować sprytną, tanią i banalnie prostą pułapkę. Z tym sprytnym trikiem twoja kuchnia znowu odzyska dawny blask, a gotowanie będzie sam...
-
Na jakim tłuszczu smażyć jajecznicę, by wyszła obłędnie kremowa i najpyszniejsza na świecie? Ten produkt nie ma konkurencji
Jajecznica to jedno z najpopularniejszych dań serwowane na śniadanie. Porządna dawka białka i tłuszczu od rana zapewnia energię i sytość na wiele godzin. Ciężko więc lepiej zacząć dzień. Niestety niektórzy przygotowują jajecznicę na zwykłym oleju....
-
Jak ugotować idealne jajka na twardo? Najsłynniejsza amerykańska kucharka nie zapomina o tym dodatku
Ugotowanie idealnych jajek na twardo w pierwszej chwili może wydawać ci się pestką. Ale jeśli dłużej się zastanowić, to pękające skorupki czy trudne do obrania jajka mogą być nie lada problemem. Słynna amerykańska kucharka dzieli się trikiem, dzię...
-
Przygotowane gołąbków nigdy nie było takie proste. Z tym trikiem zapomnisz o kapuścianym bałaganie
Gołąbki to tradycyjne danie, które od pokoleń gości w polskich domach. Kapuściane zawijasy kryją w sobie obłędne smaki i aromaty. Niestety przygotowanie tego rarytasu jest czasochłonne i dosyć monotonne. Na szczęście z naszym trikiem praca pójdzie...
-
Okap, zamiast lśnić czystością, przypomina lep na muchy? Sięgnij po ten produkt, a blask powróci
Domowe porządki niejednokrotnie przyprawiają o dreszcze, szczególnie jeśli chodzi o kuchnię, która niemal zawsze pełna jest niespodzianek. Klejący okap to problem, który można zaobserwować w wielu domach. Warto jednak wiedzieć, że do czyszczenia t...
-
Nie wyrzucaj przypalonej patelni. Wystarczy posypać ją tym produktem i przykryć papierem. Będzie lśniła jak nowa
Każdemu, kto regularnie gotuje, zdarzyło się przypalić garnek lub patelnię. Choć nie wygląda to estetycznie, wcale nie musisz wyrzucać kuchennego sprzętu. Wystarczy sprawdzony domowy sposób, dzięki któremu doczyścić nawet najbardziej uporczywy bru...
-
Aromatyczne gruszki w occie idealne na zimę. Moja babcia robiła je każdego roku i dodawała do nich tę przyprawę
Na rynkach i straganach pojawiły sie już one - soczyste i chrupiące gruszki, na które czekaliśmy cały rok. Choć smakują wybornie na surowo, warto zamknąć je również w słoiczkach. Nic nie będzie nas cieszyć zimą tak bardzo, jak aromatyczne przetwor...
-
Przepis na ciasto na pizzę bez wyrastania. Zrobiłam i byłam w siódmym niebie. Lepsza niż ta na dowóz
Ostatnio zupełnie nagle i niespodziewanie naszła mnie ochota na pizzę. Niestety, byłam w takim miejscu, gdzie o pizzy na dowóz można pomarzyć, dlatego zaczęłam przeglądać notes z przepisami i znalazłam przepis na ciasto na pizzę bez czekania. Na...
-
Jak długo gotować grzyby? Myślisz, że wiesz, ale tak naprawdę nie wiesz. I psujesz ich smak
Jak długo gotować grzyby? Głowi się nad tym wiele osób, ponieważ odpowiedzi jest kilka. Jednak tylko jedna z nich jest prawidłowa. Jeśli zastosujemy się do tego sposobu na gotowanie grzybów, będziemy zadowoleni i zawsze wyjdą takie, jakie chcemy.
-
Buraki na zimę do słoików. Będą idealne do zasmażania, ale nie dodawaj octu. Inny składnik lepiej się sprawdzi
Buraki do słoików na zimę można robić na wiele różnych sposobów, ale dziś zdradzimy wam przepis, który jest absolutnie genialny i bardzo stary - tak już robiły nasze mamy i babcie. Buraczki będą perfekcyjne - wyraziste i aromatyczne i to bez octu....
-
Zapomnij o sklepowych słoikach pełnych chemii. Makłowicz zdradza jak zrobić doskonały majonez w domu
Wśród sosów i dodatków do kanapek czy sałatek majonez to prawdziwy ulubieniec. Nie da się jednak ukryć, że wśród Polaków istnieje podział na dwóch faworytów. Warto jednak postawić na produkt własnej roboty. Robert Makłowicz zna banalny i...
-
Stań się niekwestionowanym mistrzem jajek w koszulkach. Wystarczy ci folia, olej i szczypta cierpliwości
Jajka w koszulkach to jedno z tych dań śniadaniowych, które przysparza więcej stresu niż daje radości. Można to jednak zmienić w prosty sposób. Istnieje bowiem metoda, dzięki której jajka w tym wydaniu będą zawsze udane i smakowite. Potrzebujesz...
-
Połącz trzy składniki i spryskaj mieszkanie. Mieszanka przepędzi uciążliwe robaczki
Rybiki cukrowe często pojawiają się w mieszkaniach. Najczęściej widywane są w łazienkach, jednak mogą też zadomowić się w kuchni. To małe szkodniki, które choć nie są zagrożeniem dla człowieka, mogą niszczyć papierowe przedmioty, np. książki i...
-
Wyrzucasz plastikową zawleczkę? Nic dziwnego, że olej rozlewa się po całej kuchni. Wypróbuj ten trik
O wielu trikach ułatwiających życie dowiadujemy się dopiero po bardzo długim czasie. Dziś przychodzimy z lifehackiem, który na pewno zaoszczędzi sporo czasu na sprzątanie w kuchni. W końcu każdy z nas wie, czym kończy się zazwyczaj lanie oleju...
-
Wylewasz wodę z ogórków kiszonych? Więcej tego nie rób. Możesz ją wykorzystać na sto różnych sposobów
Wiele osób po zjedzeniu wszystkich ogórków kiszonych ze słoika po prostu wylewa wodę. Jest to jednak duży błąd, ponieważ jest ona bardzo zdrowa, a ponadto można wykorzystać ją na wiele różnych sposobów. Co z nią zrobić, by wykorzystać w pełni tę...
-
Mamy dla was przepis, o którym mało osób słyszało. Jak zrobić kiszone pomidory? Wszystko pokażemy
Sezon na pomidory w pełni i aż żal nie wykorzystywać świeżych, aromatycznych dojrzałych w słońcu owoców. Przepisów na przetwory z pomidorów jest mnóstwo, ale o tym, który wam dziś pokażemy, wciąż wie niewiele osób, a szkoda. Jak zrobić kiszone...
-
Najlepsze grzyby na zimę. Zrób je w ten sposób i nie zapomnij o cebuli - będziesz wylizywać słoiki
Jak przygotować grzyby na zimę? Cóż, wszyscy je suszymy, często mrozimy lub zalewamy marynatą octową. Dziś jednak chcemy wam pokazać przepis na grzyby na zimę, które wystarczy jedynie podgrzać i dodać do mięsa, makaronu lub na zapiekankę. Jak zrob...
-
Jak wyczyścić kuchenkę gazową? Nie tylko detergenty będą skuteczne. Te domowe sposoby to złoto
Czyszczenie kuchenki gazowej to dla wielu osób istna męczarnia. Brudzi się niemal po każdym gotowaniu, a niewielu z nas ma czas na to, by za każdym razem dokładnie ją wyczyścić. Jak zatem radzić sobie z zaschniętymi plamami tłuszczu i jak dobrze...
-
Jest mięsista, wyrazista i dużo lepsza niż ogórki. Jak zrobić kiszona paprykę? Przyda się "zaszczepka"
Wszyscy kisimy ogórki, kapustę, niektórzy kiszą także pomidory i cytryny. Ale czy słyszał ktoś może o kiszonej papryce? Jeśli nie, czas nadrobić tę zaległość. Jak zrobić kiszonkę lepszą od ogórków? Przepis jest bardzo prosty, ale jeden składnik...
-
Jak szeroka Polska cała, tak cebuli cześć i chwała! Znasz przepis na marynowaną cebulę? Najlepsza jest z miodem
Doskonale znamy przepis na marynowane ogórki. Nie jest obca nam także marynowana papryka, cukinia i grzybki. Ale czy słyszeliście o marynowanej cebuli? Jeśli nie, to najpewniej nie znacie najlepszego dodatku do kanapek, mięs i sałatek, jaki można...
-
Kisisz ogórki na zimę? To świetnie, ale możesz zrobić to lepiej. Na wierzch połóż plasterek tego owocu
Kiszone ogórki to niekwestionowani królowie polskiej kuchni. Trudno bowiem wyobrazić sobie bez nich wiele posiłków. Pasują idealnie na kanapkę, do sałatki i jako chrupiący dodatek do obiadu. Na całe szczęście te popularne wśród Polaków przetwory...
-
Cofnij się do czasów dzieciństwa i przypomnij sobie ich smak. Te kluski bez dwóch zdań miażdżą konkurencję
Sklepowy makaron zamień na domowe kluseczki. Gdy tylko spróbujesz dań w tej wersji, już żaden inny sos i żadna inna zupa nie będzie smakowała tak wybornie. Wystarczy kilka minut w kuchni i podstawowe składniki, by wyczarować to kulinarne cudo.
-
Rarytas spod podlaskiej strzechy. Jak zrobić kiszkę ziemniaczaną? Te dodatki są obowiązkowe
Kuchnia podlaska charakteryzuje się prostotą i niepowtarzalnym smakiem. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić pyszną i aromatyczną kiszkę ziemniaczaną, które robiły podlaskie gospodynie już setki lat temu. Boczek był ważny, wiadomo, ale coś jeszcze...
-
Zrobiłam ogórki w zalewie curry. Wyszły tak pyszne, że odpuszczam w tym roku kiszone i korniszony
Ogórki w tym roku wyjątkowo obrodziły i szczerze mówiąc, już sama nie wiedziałam, jak je przerabiać. Postanowiłam wypróbować przepis, który dawno temu dostałam od sąsiadki i zrobiłam ogórki w zalewie curry. Dodałam do nich jednak pewien nieoczywis...
-
Papryka do słoików na zimę. Użyj piekarnika, a będzie dużo pyszniejsza
Jeśli lubisz domowe przetwory, na pewno często robisz marynowaną paprykę. Ten przepis jest świetny, ale mamy coś jeszcze lepszego. Co powiesz na pieczoną paprykę na zimę? Ten przepis całkowicie odmieni twoje myślenie o przetworach i sprawi, że już...