domowe sposoby
-
Jakie mięso na gulasz? Bez względu, czy wybierasz wołowy, czy wieprzowy, zwróć uwagę na dwie kluczowe kwestie
Gulasz to danie o wielu twarzach, które pozwala kucharzowi na szereg możliwości. Jednak bez znaczenia, czy mamy w planach tradycyjny gulasz węgierski, czy na przykład gulasz wieprzowy z grzybami, warto wiedzieć, co wybrać przy ladzie sklepu...
-
Woda po gotowaniu makaronu - cenny składnik o wielu zastosowaniach. Dodaj ją do sosów albo ciast
Makaron często pojawia się w domowym menu jako dodatek do zup czy sosów. Niewiele osób jednak wie, że woda, w której go gotujemy, może mieć ponowne zastosowanie. Lista jest długa - woda świetnie sprawdzi się jako dodatek do innych potraw, ale nie...
-
Uwielbiasz natkę pietruszki? Możesz zawsze mieć ją w swojej kuchni i to bez wychodzenia do sklepu
Natka pietruszki daje wspaniały aromat, więc zdecydowanie warto mieć ją w swojej kuchni przez cały rok. Poza tym ma również wiele cennych właściwości, które przydadzą się szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Jak zatem zadbać o to, by mieć natkę...
-
Syrop z cebuli. Jak wzmocnić działanie babcinego specyfiku na kaszel? Dodaj znany superfood - efekt fantastyczny
Syrop z cebuli to naturalny środek na przeziębienie, który na pewno pamiętamy z dzieciństwa - jak tylko zaczynaliśmy kasłać, babcia lub mama natychmiast zabierała się za siekanie cebuli. Dziś ma my dla was przepis na ten syrop, ale w nowej wersji,...
-
Włóż kilka kostek do drzwi lodówki, a poczujesz efekt. Takie zastosowanie cukru to game changer
Cukier to słodki składnik, który znajdziemy niemal w każdej kuchni. Poza kulinarnym zastosowaniem w wielu recepturach warto poznać jego zupełnie inne przeznaczenie. Wystarczy włożyć kostki cukru do drzwi lodówki - efekt zaskoczy prostotą i...
-
Co dodać do mielonych zamiast bułki, żeby były smaczniejsze i pulchne? Postaw na zielone warzywo lub drobną kaszę
Mielone to klasyka polskich obiadów i danie z wielkim potencjałem. Uwielbiamy, kiedy kotlety mielone są puszyste i delikatne i żeby uzyskać taki efekt, najczęściej dodajemy do nich namoczoną bułkę. Jednak to wcale nie jest jedyny sposób, a już na...
-
Zapomnij o panierowaniu kotletów w bułce tartej. Ten zdrowszy zamiennik gwarantuje, że będą chrupiące
Kotlety schabowe i inne uwielbiamy za złocistą, chrupiącą panierkę, która otula płaty mięsa. Tradycyjnie używa się do tego jaja, mąki i bułki tartej, jak się jednak okazuje, ostatni produkt można zastąpić nieco zdrowszym zamiennikiem. Efekt podbij...
-
Czym zastąpić jaja? Odpowiedź znajdziemy w puszce fasoli i tanich produktach ze sklepu
Ceny żywności szaleją, co sprawia, że nawet proste, swojskie składniki słono nas kosztują. Wśród nich znajdują się także w ostatnim czasie jajka. Podpowiadamy zatem jak zastąpić ten produkt w wypiekach, daniach, a nawet tradycyjnym śniadaniu!...
-
Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć pączki? Opcji jest kilka, ale jednej wystrzegaj się jak ognia
Pączki to flagowe łakocie przygotowywane z okazji tłustego czwartku, ale także popularny deser. Poza odpowiednim przepisem i dobrym składem istotne jest amo smażenie. Wybór tłuszczu to kluczowy element. Do wyboru mamy swojski rarytas, wegański...
-
Kruche ciasto - przepis na wyśmienity deser, który robiła babcia. Z tymi dodatkami smakuje obłędnie
Kruche ciasto - przepis na idealną bazę do szarlotki, placka ze śliwkami czy puszystego sernika. Początkujący amatorzy wypieków mogą mieć z nim jednak niemały kłopot. Przedstawiamy przepis na ciasto, które zawsze się udaje i smakuje rewelacyjnie.
-
Ciasteczka owsiane - przyjemność bez wyrzutów sumienia. Zdrowy owoc doda smaku
-
Klasyczne racuchy pójdą w zapomnienie. Ich budyniową wersję zrobisz w 20 minut
-
Tak gwiazdy dbają o swoje włosy. Dzięki tej aplikacji ty też tak możeszMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Zapomnij o ścieraniu ziemniaków na placki. Jest dużo lepsza metoda
-
Brejowata zupa za 6 tysięcy i pierogi lepsze niż babcine. Armia zwolenników i przeciwników Thermomixa w natarciu
- Tylko prawdziwi amatorzy domowych wypieków mają tu szanse na komplet!
- Przepis na mizerię. Prosta i szybka surówka do obiadu. Wolisz z jogurtem czy ze śmietaną?
- Zabójczo pyszny makaron - spaghetti all'assassin. Nie gotuje się go w wodzie, tylko smaży powoli jak risotto
- Ten przepis na drożdżówkę nie zmienia się od lat. Pamiętają go prababcie
- Cynamonki z ciasta drożdżowego. Będą mięciutkie i puszyste, jeśli odpowiednio obejdziesz się z jajkami
-
Jak naostrzyć nóż bez ostrzałki? Przyda się przedmiot, który na pewno masz obok siebie
Nie ma chyba nic bardziej irytującego w kuchni niż tępy nóż. Niestety, czasem nie mamy możliwości naostrzyć noży ostrzałką i na samą myśl o udręce przy krojeniu czy siekaniu, odechciewa nam się gotowania. Na szczęście znamy sposób na naostrzenie...
-
Kiedy solić mizerię? Przez jeden błąd będzie zbyt wodnista. Kluczowa jest kolejność
Tradycyjny obiad nie smakowałby tak wyśmienicie, gdyby nie dodatki - mowa tu o sałatkach, warzywach w różnej postaci i surówkach. Mizeria to klasyka, która często towarzyszy wszelakim kotletom, mięsom czy jarskim daniom. Kluczowe w przygotowaniu...
-
Jak wyczyścić czajnik? Znamy domowe i ekologiczne metody, które błyskawicznie usuną kamień
Kamień w czajniku to zmora, która powraca niczym bumerang. Jak zatem trwale i błyskawicznie się go pozbyć? Wystarczy sięgnąć po ekologiczne i niskobudżetowe produkty kuchenne - świetnie poradzą sobie z zabrudzeniami i sprawią, że urządzenie będzie...
-
Jak zrobić bitą śmietanę do naleśników i ciasta? Trik z wiatraczkami maksymalnie skróci czas przygotowania
Bita śmietana to obowiązkowy dodatek do wielu deserów, ciast oraz naleśniki na słodko. Przepisu na bitą śmietanę nie ma - po prostu ubija się kremówkę tak długo, aż będzie sztywna. My jednak wiemy, jak zrobić to szybko, sprawnie i bez bólu rąk od...
-
Zwykle wyrzucamy ją do kosza, a możemy wyczyścić nią cały zlew. Naturalny detergent o cudownym zapachu
Domowe porządki mogą być znacznie bardziej ekologiczne i tańsze, jeśli sięgniemy po naturalne produkty. Skórka z pomarańczy sprawdzi się w tej roli wyśmienicie - wystarczy, że potrzesz nią zlew kuchenny i gotowe! Lśniący, pachnący i pozbawiony smu...
-
Zupa grochowa - przepis jak u babci. Co zrobić, by po jedzeniu "kołdra nie fruwała"? Pomoże m.in. kilka przypraw
Zupa grochowa to dla wielu przyjemne wspomnienie z wojskowej stołówki, dla innych obowiązkowy posiłek na koloniach i obozach, a jeszcze innym kojarzą się z babciną kuchnią. Dziś mamy dla was przepis na grochówkę taką, jak gotowały nasze babcie, al...
-
Domowe rurki z bitą śmietaną - przepis. Te kultowe słodkości pokocha największy łasuch
Domowe rurki z bitą śmietaną - przepis, który na stałe zagości w twoim domu. W końcu czy jest na świecie ktoś, kto nie kocha rurek z bitą śmietaną? Na pewno nie. A ceny tych słodkości w kawiarniach potrafią niemiło zaskoczyć, więc warto zrobić je...
-
Płuczesz makaron po ugotowaniu? Popełniasz duży błąd. Nawet nie wiesz, jak niszczysz swoje danie
Płuczesz makaron po ugotowaniu? Z pewnością. Jednak większość z nas nie wie, jak duży błąd popełniamy, postępując w ten sposób. Płucząc makaron, po prostu niszczymy swoje danie. Dlaczego nie powinniśmy tego robić? Wyjaśniamy.
-
Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były tak pyszne, jak u babci? Zapamiętaj zasadę 1 na 1
Placki ziemniaczane to przyjemne wspomnienie z czasów dzieciństwa i chyba zgodzimy się, że najlepsze robiły nasze babcie. Jaki jest babciny sekret idealnie chrupiących, pysznych placuszków? Chodzi o zasadę dotyczącą mąki i ziemniaków.
-
Masło coraz droższe, ale mamy na to sposób - zrób je w domu. Potrzebujesz dwóch składników i "pary w rękach"
Ceny produktów spożywczych nie spadają i dotyczy to także masła. Jednak jeśli chcesz wyjść naprzeciw inflacji, zrób masło samodzielnie. To banalnie proste i jeśli odważysz się wypróbować nasz przepis, już nigdy nie kupisz masła w sklepie.
-
Nienawidzisz czyścić palników w kuchence? Ten hit za niecałe dwa złote potrafi zdziałać cuda
Nienawidzisz czyścić palników w kuchence? Ten środek odmieni twoje życie. Sprawi, że nie będziesz już dłużej szorować palników z całej siły - wręcz przeciwnie. Ten środek jest obłędny, a co najlepsze - niezwykle tani. Sprawdź jej magiczne działani...
-
Olej wlewamy na zimną czy gorącą patelnię? Niewiedza może kosztować nas nie tylko smak potrawy
Smażenie, choć uważane za niekoniecznie najzdrowszy sposób obróbki żywności, jest jedną z najczęściej stosowanych jej metod. I tu właśnie rodzi się pytanie: olej wlewać na zimną patelnię czy na rozgrzaną? Jeśli chcesz zaoszczędzić na energii i...
-
Zapomnij o parzeniu kapusty do gołąbków. Ten patent jest znacznie szybszy i bardziej efektowny
Gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej, które często gości w domowym menu. Fenomenalny smak wymaga jednak odrobiny poświęcenia i kilkuetapowego przygotowania. Aby znacznie usprawnić pracę, wystarczy zrezygnować z parzenia liści kapusty i...
-
Jak przygotować tortillę w domu? Bazę do pysznych wrapów i domowego kebaba zrobisz z czterech składników
Tortilla to po prostu cienki placek, w który możemy zawinąć wszystko. Jeśli nagle najdzie cię ochota na domowy kebab lub wrapa z warzywami, nie musisz pędzić do marketu po gotowca. Domowe tortille nie mają sobie równych - wychodzą cienkie i łatwo...
-
Jaka jest kolejność dodawania składników do ciasta na pączki? Dzięki tym wskazówkom osiągniesz pączkową doskonałość
Pączki to symbol karnawału i ukryta tęsknota wszystkich, którzy ze zjedzeniem okrąglutkiej bułeczki czekają aż do tłustego czwartku. Zapewne wielu z nas ma w planach samodzielne przygotowanie pączków na ten dzień, jednak żeby mieć pewność, że wyjd...
-
Kiedy powinno się nadziewać pączki? Jeden błąd i katastrofa gotowa. Nawet cukier puder nie pomoże
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami i każdy łasuch niecierpliwie zrywa kartki z kalendarza w oczekiwaniu na swoje ulubione święto. Tego dnia w wielu domach unosi się zapach smażonych pączków po brzegi wypełnionych marmoladą. Tylko kiedy...
-
Brejowata zupa za 6 tysięcy i pierogi lepsze niż babcine. Armia zwolenników i przeciwników Thermomixa w natarciu
Jeśli nie słyszeliście o urządzeniu kuchennym, jakim jest Thermomix, niektórzy pomyślą, że żyjecie pod kamieniem. Ostatnio w sieci rozpętała się żywa dyskusja na temat wad i zalet urządzenia. Fanatycy są w stanie zadłużyć się, by kupić urządzenie,...
-
Używasz gąbek do zmywania naczyń? Odetnij ich rogi. Ten trik nie bez powodu zyskuje popularność
Używasz gąbek do zmywania naczyń? Z pewnością królują w twojej kuchni. Jeśli jednak zdarza ci się używać ich do innych czynności niż zmywanie naczyń, koniecznie musisz poznać ten patent.
-
Cztery składniki i idealne, babcine ciasto na pierogi jest gotowe! Kluczowa jest jednak temperatura
Pierogi to tradycyjny, domowy specjał, który często gości w najróżniejszych wersjach. Jednak niezależnie od preferowanego farszu, kluczem do sukcesu jest perfekcyjna baza. Babcine ciasto z czterech składników jest bezkonkurencyjne. Ważne są jednak...
-
Wyrzucasz skorupki po jajkach do śmieci? Popełniasz błąd! Mają cudowne działanie
Wyrzucasz skorupki po jajkach do śmieci? Z całą pewnością. Okazuje się jednak, że popełniasz w ten sposób ogromny błąd. Skorupki po jajkach mogą być niezwykle przydatne ze względu na swoje magiczne właściwości. Do czego warto je użyć? Podpowiadamy.
-
Ile przechowywać w lodówce jajka na twardo? "Nie liczę godzin i lat" to złe motto, a liczy się temperatura i skorupka
Jajka na twardo to fantastyczna przekąska, składnik sałatek i dodatek do odpowiednio bilansowanych posiłków, dlatego zawsze warto je mieć pod ręką. Tylko ile można przechowywać je w lodówce, żeby nam nie zaszkodziły? Odpowiedź jest prosta: to zależy.
-
Jak wyczyścić zlew domowym sposobem? Wystarczy jeden produkt za 1,50 zł, a problem zniknie bez śladu
Jak wyczyścić zlew, kiedy w domu skończyły się chemiczne detergenty? Otóż jest pewna metoda, którą spokojnie możemy zastosować, a efekt będzie zadowalający. Co więcej, produkt jest bezpieczny dla zdrowia i wyjątkowo tani.
-
Czym zabielić zupę? Śmietana to nie zawsze najlepszy wybór. Podpowiemy, jak podrasować pozornie zwykłe polewki
Jeśli lubisz pomidorówkę, jarzynową lub kalafiorową, na pewno czasem (jeśli nie zawsze) zabielasz je śmietaną. Oczywiście to nie jest błąd, ale wybór śmietany nie zawsze jest najlepszy. Czym zabielić zupę, żeby podkręcić jej smak? Zdradzimy kilka...
-
Anna Lewandowska podzieliła się trikiem na tatara. Kluczem do sukcesu jest metoda przygotowania mięsa
Anna Lewandowska coraz częściej dzieli się przepisami prosto ze swojej kuchni. Tym razem padło na tatara. Z fanami postanowiła podzielić się kluczem do sukcesu. Okazuje się, że w smaku tatara najważniejsza jest metoda przygotowania mięsa. Co zatem...
-
Przepis na domowy serek topiony z trzech składników. Będzie sto razy lepszy niż sklepowy, ale uważaj na ogień
Serek topiony to uwielbiane przez wielu z nas smarowidło do kanapek, tostów, czasami nawet do naleśników. Dziś mamy dla ciebie bardzo prosty przepis na domowy serek topiony, który zrobisz z trzech składników i dowolnych dodatków. Jedyne, o czym...
-
Jak zrobić masło orzechowe? Najzdrowsze smarowidło do naleśników zrobisz w kilka minut z dwóch składników
Masło orzechowe to lubiany przez wszystkich dodatek do naleśników, kanapek oraz różnych deserów. Przepis na masło orzechowe jest banalny i zawiera dwa składniki - orzechy i szczyptę soli lub cukru, a zrobisz je w kilka minut. Jedyne, o czym musisz...
-
Jak zamrozić mięso, żeby zachowało smak i wygląd? Tę banalną czynność mogą zepsuć dwie rzeczy
Mrożenie mięsa to czynność prozaiczna, do której niewielu przykłada uwagę. Po prostu kawałek wkładamy do zamrażalnika i już. Niestety, to wcale nie jest takie proste, jak się wydaje, ponieważ bardzo łatwo o błąd. Jak zamrozić mięso, żeby nie...
-
Jak uratować zbyt gorzką potrawę? Z pomocą przyjdzie biały proszek i nie jest to cukier
Na pewno czasem zdarzyło ci się ugotować potrawę, która wyszła zbyt gorzka. Co w takim razie zrobić ze zbyt gorzkim bigosem lub gulaszem? Dodatek cukru nie jest najlepszym pomysłem. Z pomocą przyjdzie inny proszek, który ma setki zastosowań i...
-
Jak zrobić syrop z cebuli na przeziębienie? Babciny przepis zawiera trzy składniki i jeden trik
Za oknem aura dość nieciekawa, co niestety sprzyja przeziębieniu. Kiedy zauważamy u siebie pierwsze objawy, takie jak kaszel, czy ból mięśni, zazwyczaj natychmiast sięgamy po domowe specyfiki. Dziś mamy dla was przepis na syrop z cebuli, który...
-
Dlaczego nie powinno dodawać się miodu do gorącej herbaty? Nie zatrujesz się, ale zdrowia też nie zyskasz
Aura za oknem nas nie rozpieszcza i niestety, nietrudno o przeziębienie. Kiedy już dopadnie nas wstrętne choróbsko, najczęściej staramy się ratować się domowymi sposobami. Jedną z takich metod jest gorąca herbata lub mleko z miodem. Niestety, nie...