dorsz

Więcej o:

dorsz

  • Dorsz smażony

    Dorsz smażony to pyszne danie, które można przyrządzić zarówno na Wigilię, jak i na co dzień. Jest łatwo dostępny w sklepach przez cały rok. Poza tym jest rewelacyjnym źródłem białka, fosforu, selenu, witaminy D3 i B12 oraz kwasu omega-3. Jak usmażyć dorsza? A jak przygotować dorsza z piekarnika

  • Dorsz na obiad - nie tylko w panierce. Trzy przepisy

    Jak filetować dorsza? Tuszkę dorsza połóż na boku, grzbietem do siebie. W rękę, którą operujesz, weź ostry nóż i zrób nacięcie wzdłuż kręgosłupa, tak, by go nie uszkodzić. Zdecydowanymi ruchami pogłębiaj nacięcie, a gdy nóż przebije się na drugą stronę, przesuń go aż do ogona. Filet odłóż na bok

  • Dorsz po diabelsku

    Kucharz pomyślał "diabli nadali", ale cóż było robić. Wziął się do pracy i w letniej redakcji "Gazety Wyborczej" przygotował dorsza po diabelsku. Porcje filetów z dorsza kilka godzin trzymał w zalewie (olej, sól, pieprz, ostra papryka, szczypta ziół). Potem obtoczył je w mące, zanurzył w

  • Skrei - sezon na króla wśród dorszy rozpoczęty

    Zimowy wędrowiec Skrei żyje w lodowatym Morzu Barentsa, ale każdego roku przemierza ok. 2 tys. kilometrów w kierunku cieplejszych wód u północnego wybrzeża Norwegii, aby złożyć ikrę. W styczniu do wód znajdujących się u podnóża Lofotów oraz wysp Vasteralen przybywa miliard norweskich dorszy

  • Dorsz w cieście piwnym

    Aby przygotować jedną porcję potrawy, potrzebujemy: 200 g filetu z dorsza bez skóry, mąkę, jajko, piwo, sól, pieprz, przyprawy do ryb, olej do smażenia, sos vinegrete. Najpierw robimy ciasto, używając tych samych składników co na ciasto naleśnikowe, z tą różnicą, że mleko zastępujemy piwem