dorsz

Więcej o:

dorsz

  • Dorsz smażony

    Dorsz smażony to pyszne danie, które można przyrządzić zarówno na Wigilię, jak i na co dzień. Jest łatwo dostępny w sklepach przez cały rok. Poza tym jest rewelacyjnym źródłem białka, fosforu, selenu, witaminy D3 i B12 oraz kwasu omega-3. Jak usmażyć dorsza? A jak przygotować dorsza z piekarnika

  • Dorsz na obiad - nie tylko w panierce. Trzy przepisy

    Jak filetować dorsza? Tuszkę dorsza połóż na boku, grzbietem do siebie. W rękę, którą operujesz, weź ostry nóż i zrób nacięcie wzdłuż kręgosłupa, tak, by go nie uszkodzić. Zdecydowanymi ruchami pogłębiaj nacięcie, a gdy nóż przebije się na drugą stronę, przesuń go aż do ogona. Filet odłóż na bok

  • Skrei - sezon na króla wśród dorszy rozpoczęty

    Zimowy wędrowiec Skrei żyje w lodowatym Morzu Barentsa, ale każdego roku przemierza ok. 2 tys. kilometrów w kierunku cieplejszych wód u północnego wybrzeża Norwegii, aby złożyć ikrę. W styczniu do wód znajdujących się u podnóża Lofotów oraz wysp Vasteralen przybywa miliard norweskich dorszy

  • Konkurencja szczawiowej i rosołu - najlepsza zupa rybna z dorsza [PRZEPIS]

    Zupa rybna dorsz - jak zrobić? Zupa rybna z dorsza jest świetnym pomysłem na obiad, nie tylko ten postny. Do wyboru macie wiele kombinacji, od klasycznego rosołu z rybą, przez rybne pomidorówki, po egzotyczne kombinacje z wszystkimi owocami morza. Dziś na naszym warsztacie jest coś pomiędzy, czyli

  • Obiad na piątek. Ryba w nieco innym wydaniu

    filet w panierce. A do ryby można podejść inaczej! Koniecznie wypróbujcie nasz przepis na obiad na piątek. Obiad na piątek. Ryba w sosie sezamowym. Składniki: 150 g świeżego łososia, 150 g białej ryby, na przykład dorsza, 4 łyżki oleju sezamowego, 2-3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki ziaren sezamu, sok z