drożdże
-
Placki ziemniaczane z drożdżami. Będą puszyste jak nigdy. Rewelacja
Nie ma na świecie osoby, która nie kocha placków ziemniaczanych. Te delikatne, złote placuszki świetnie smakują z każdym dodatkiem, ale pyszne są także solo z dodatkiem cukru lub soli. A gdyby placki ziemniaczane były jeszcze delikatniejsze i...
-
Mięciutkie racuchy bez drożdży. Gotowe w 10 minut z produktów, które masz w domu
Idealne ciasto na racuchy powinno być miękkie i wyrośnięte, dlatego w wielu przepisach dodaje się do niego drożdży. Nie jest to jednak obowiązkowe - przedstawiamy przepis na idealne placuszki z jabłkami bez drożdży.
-
Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe. Przywołuje wspomnienia, a jest proste do zrobienia
Któż z nas, z łezką w oku nie wspomina błogich dni spędzonych u babci, gdzie zawsze pachniało dobrym obiadem i ciastem drożdżowym. Oczywiście najbardziej smakowało nam posmarowane swojskim masłem i z kubkiem kakao. Niestety - czasy dzieciństwa...
-
Upieczona w domu bije na głowę tę ze sklepu i z piekarni. Przepis na chałkę
Upieczona samodzielnie chałka to przysmak numer jeden na podwieczorek lub kolację. Delikatna i maślana chałeczka ma jeszcze jeden atut: można ją obsypać taką ilością kruszonki, jaką się tylko chce. Zapraszamy po przepis.
-
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Doskonałe dla leniwych i dla początkujących
Macie ochotę na ciasto drożdżowe, ale na wyrabianie ciasta już niekoniecznie? Mamy dla was prosty przepis, w którym nie jest to wcale potrzebne. Sprawdźcie, jak zrobić ciasto drożdżowe bez wyrabiania.
-
Przepis na pizzę. Przez te 7 błędów ciasto może się nie udać
Macie ochotę na domową pizzę? Dobrze przygotowana może nawet dorównać tej z pizzerii. Kluczem jest przygotowanie dobrego ciasta. Mamy dla was przepis i kilka wskazówek.
-
Ciasto drożdżowe opada? To przez jeden kluczowy błąd. Radzimy, jak go uniknąć
Ciasto drożdżowe. Czy można marzyć o lepszym dodatku do kawy lub herbaty? Chyba nie! Zróbmy więc sobie chwilę przyjemności i upieczmy ciasto drożdżowe. Jeśli ciasto drożdżowe opada wam zawsze, to podpowiadamy, co zrobić. Pewnie popełniać jeden błąd.
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami. Mamy idealny przepis. Sprawdź, jak je zrobić
Jesienne wieczory są coraz dłuższe. Możemy wykorzystać ten wolny czas aktywnie w kuchni. Ciasto drożdżowe ze śliwkami to idealny przysmak, który możemy zrobić na kilka sposobów. Koniecznie musisz sprawdzić ten przepis.
-
Da się przyspieszyć robienie pizzy? Pewnie! Przepis na ciasto bez wyrastania
Ciasto na pizzę bez wyrastania to bardzo wygodny przepis. Taką pizzę przygotowuje się naprawdę błyskawicznie i - choć będzie różniła się od tej na klasycznym cieście - także będzie smaczna. Jak się za to zabrać?
-
Przygotowanie zakwasu jest czasochłonne, ale są szybsze alternatywy. Czym są biga i poolish? Jak zrobić na nich prosty chleb?
Chcielibyście piec domowe pieczywo, ale długie przygotowywanie zakwasu was zniechęca? Mamy dla was proste rozwiązanie. Sprawdźcie, czym są biga oraz poolish, i upieczcie pyszny chleb lub bułki bez konieczności długiego czekania.
-
Najlepszy sposób na umycie truskawek. Potrzebujesz tylko dwóch składników
-
Ogórki małosolne - przepis w kilku krokach. Sprawdzona receptura babci. Będą chrupiące i pyszne
-
Połączenie pomidora z ogórkiem jest szkodliwe? Eksperci obalają popularny mit żywieniowy
-
"Milionerzy". Padło pytanie o kuloodporną kawę. Było warte 75 tys. zł. Uczestnik zaryzykował
-
Mięso już zawsze będzie mięciutkie. Wystarczy zastąpić wodę innym dodatkiem
- Czy można rozpalić ognisko na działce ROD? Gdzie można legalnie zrobić ognisko w mieście lub lesie? Sprawdzamy
- Typy mąki pszennej - sprawdź, jakie są i czym się od siebie różnią
- Naleśniki biszkoptowe to przepis na bardzo puszyste smakołyki. Nie tylko dzieci je pokochają
- Czosnek niedźwiedzi a zimowit jesienny - uważaj, aby ich nie pomylić! Podpowiadamy, czym się różnią
- Co zrobić, żeby rosół nie był mętny? Mamy 4 sprawdzone triki, które zapewnią klarowność rosołu
-
Czy można zamrozić świeże drożdże? Jak mrozić drożdże? Podpowiadamy
Czy można zamrozić świeże drożdże? Można, a nawet trzeba, bo mrożenie to świetne rozwiązanie, które ogranicza marnowanie żywności. Jak zrobić to dobrze? Podpowiadamy.
-
Chleb bez drożdży. Przepis na żytni, pszenny i gryczany chleb bez drożdży
Chleb bez drożdży można upiec i co więcej będzie on bardzo smaczny i zdrowy. Śmiało bowiem można zrezygnować z użycia drożdży. Czym je zastąpić? Podpowiadamy
-
W ostatnim tygodniu marca padł rekord sprzedaży drożdży. Jak duży był wzrost?
Firma Nielsen przeprowadziła badania dotyczące sprzedaży w 13. tygodniu bieżącego roku. Okazało się, że najlepiej sprzedającym się produktem były drożdże. Najmniejszym zainteresowaniem cieszyły się ryby i owoce morza.
-
Chcesz upiec chleb, ale nie masz drożdży? Możesz je zrobić samodzielnie. Podpowiadamy, jak
W sklepach możemy dostać drożdże pod kilkoma postaciami. Najczęściej kupujemy te w świeże, w kostce. Nietrudno też trafić na saszetki z drożdżami suszonymi lub instant. Co jednak gdy w sklepie ich brakuje? Można zrobić je samodzielnie.
-
Testujemy modny przepis na dwudniowe ciasto na pizzę. Lepsze niż zwykłe?
Cienkie i elastyczne. Zwarte, ale nie za twarde. Jeśli szukasz doskonałego przepisu na ciasto na pizzę jak z włoskiej pizzerii, właśnie go znalazłeś.