drożdże
-
Drożdżowiec wychodzi klapnięty, jakby ktoś na nim usiadł? Oto lista 5 najczęstszych błędów
Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe wyrosło? Choć wypieki wydają się proste, czasem mimo starań kończymy z płaskim, zbitym plackiem. W takich chwilach zaczynamy się zastanawiać, gdzie tkwi błąd. Okazuje się, że kilka drobnych potknięć może zniweczyć...
-
Poznaj magiczny patent babci. Rano wypiekała z nich rumiany chleb, a wieczorem podlewała rośliny
Powszechnie stosowane do wypieku chleba czy pizzy, idealnie sprawdzają się także w ogrodzie. Stosując je regularnie, możesz uzyskać oszałamiające efekty. Zobacz, co drożdże mogą zdziałać w twoim ogrodzie.
-
Placki ziemniaczane "na sterydach". Będą nieziemsko puszyste, ale daj im chwilkę
Jak zrobić placki ziemniaczane? Nasz dzisiejszy przepis na placki ziemniaczane nie jest do końca tradycyjny, ale gwarantujemy, że z miejsca się w nich zakochasz. Będą puszyste, delikatne i mięciutkie. Wystarczy połączyć ze sobą dwa przepisy - na...
-
Złota polska jesień podana na talerzu. Do ciasta na racuchy dodaj te dwa składniki, a smak wbije cię w fotel
Puszyste jak chmurka i delikatne w smaku. Racuchy z jabłkami to przysmak, który najczęściej robiły nam mamy i babcie. Jak się jednak okazuje, w łatwy sposób można przygotować je samodzielnie. Do gotowego ciasta nie zapomnij dodać dwóch przypraw....
-
Jak mrozić drożdże, aby nie straciły swoich właściwości? Pamiętaj o trzech zasadach
"Czy można zamrozić świeże drożdże?" - pewnie niejedna gospodyni domowa zadaje sobie to pytanie. Spieszymy z odpowiedzią: drożdże, podobnie jak wiele innych produktów spożywczych, spokojnie nadają się do zamrożenia, ale trzeba mrozić je w odpowied...
-
Drożdżowy placek z owocami - deser idealny do kawy lub herbaty. Wybierz ulubiony owoc i bierz się za pieczenie
Jesień to doskonały czas na domowe wypieki. W końcu nic nie poprawi humoru w zimny, deszczowy dzień tak bardzo, jak aromatyczny deser wyjęty prosto z piekarnika. Placek drożdżowy z dodatkiem sezonowych owoców to również świetna propozycja, kiedy n...
-
Chcesz zadbać o pomidory? Podlej je taką miksturą, a odwdzięczą się wieloma pięknymi owocami
Nie wiesz, jak zadbać o pomidory? Aby rosły zdrowe i wydały obfite plony, wystarczy zastosować jeden bardzo prosty trik. Chodzi o nawóz na bazie drożdży, który odżywi roślinę i poprawi jej kondycję i pozwolą cieszyć się udanymi zbiorami.
-
Omijasz drożdżowe wypieki z obawy przed zakalcem? Zapomnij o uprzedzeniach, ten placek zawsze wychodzi
Drożdżowe ciasto wcale nie musi być trudne i uciążliwe do wykonania. Wystarczy sięgnąć po nasz sprawdzony przepis rodem z polskiej wsi! Opiera się na prostocie i swojskich składnikach - bez zbędnego kombinowania i eksperymentów. Nie obejdzie się...
-
Nawóz z drożdży sprawia, że uprawy rosną jak szalone. Jednak nie używaj go do tych roślin. Może je zniszczyć
Nawóz wykonany z drożdży chwali sobie wiele osób. Ich zdaniem jest skuteczny, a po podlaniu nim swoich upraw, rosną one w bardzo szybkim tempie. Jednak nie nadaje się dla niektórych roślin. Użycie go do nich może mieć przykre konsekwencje. Sprawdź...
-
To najlepsze bułeczki drożdżowe z owocami na świecie. Dziadek zdradził sekret, by zawsze wyszły rewelacyjne
Sezon na rabarbar, truskawki i niebawem jagody oznacza u mnie jedno - przepyszne drożdżówki, które zawsze się udają. Przepis mam od dziadka cukiernika, który dość niechętnie się nim podzielił. Ukrył w nim pewien sekret!
- Po ziemniaki po francusku sięgnie każdy. Aż dziw, że tak łatwo je zrobić je
- "Jeden z najzdrowszych tłuszczów zwierzęcych". Teraz smakuje najlepiej
- Przygody w świecie małych odkrywców. Wspieranie rozwoju motorycznego dzieciMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Przestałam rzucać biszkoptem. Dodaję ten składnik i wiem, że nie opadnie
- Jak przyrządzić rybę łupacza? Wystarczy chwila. Wyjdzie wyborny
- Trudny quiz kulinarny na literę K. Wynik 7/10 pobiją mistrzowie kuchni
- Trudny quiz kulinarny na literę K. Wynik 7/10 pobiją mistrzowie kuchni
- Proste ciasto, którego nie musisz piec. Wystarczą herbatniki i krem, by zrobić boski deser
- Jak zrobić pyszny smalec do chleba? Wystarczy kilka składników
- Nie zawierają mąki, a farsz to nie tylko ziemniaki. Białoruskie placki
-
W tej domowej paście zakochasz się od pierwszego kęsa. Przygotujesz ją w kilka minut, a potem... zrobisz jeszcze raz
Szukasz przepisu na smarowidło do kanapki tak smaczne, że zniknie z lodówki w mgnieniu oka? Pasta drożdżowa to prawdziwy hit kulinarny, a wiele osób poświadcza, że wystarczy jeden gryz, by się w niej zakochać. Jej niewątpliwą zaletą jest również t...
-
Proste racuchy bez drożdży? Zrobisz je w kwadrans, tylko pamiętaj, by użyć dobrych jabłek
Szybki posiłek bez długiego czekania na wyrośnięcie ciasta. Racuchy bez drożdży to świetna alternatywa tych tradycyjnych, których przygotowanie zajmuje nieco więcej czasu. Z dodatkiem jabłek i cukru pudru będą smakować obłędnie i ucieszą każde...
-
Aby był miękki i chrupiący potrzebuje całej nocy. Tego chleba nie musisz nawet wyrabiać. Robi się sam
Przygotowanie chleb często kojarzy się z długim i wymagającym procesem. Ten przepis pokazuje, że to nie prawda. Można powiedzieć, że wypiek z tej receptury praktycznie robi się sam. Aby wyszedł idealnie potrzebuje kilku godzin i odpowiedniego...
-
Przepis na racuchy drożdżowe. Słodki klasyk rodem z babcinej kuchni lubuje się w dobrym składzie
Babcina kuchnia nie ma równych, a przepis na racuchy to idealny dowód. Idealnie puszyste, wyrośnięte i miękkie ciasto bazuje jedynie na kilku prostych składnikach. Formuła wypada obłędnie smacznie - szczególnie podana w towarzystwie owoców, bitej...
-
Błyskawiczne ciasto drożdżowe. Ten prosty trik sprawi, że ciasto na pączki lub pizzę wyrośnie dwa razy szybciej
Przygotowując pączki, chleb czy pizzę musimy liczyć się z tym, że na wyrośnięcie ciasta drożdżowego będziemy zmuszeni poczekać. Istnieją jednak sposoby na to, by ten żmudny proces znacznie przyspieszyć. Ten trik skróci czas oczekiwania nawet o...
-
Przepis na faworki drożdżowe. Idealna przekąska na tłusty czwartek, która znika w mgnieniu oka
Przepis na faworki drożdżowe to nieco odświeżona wersja tradycyjnego smakołyku. Warto wypróbować go przede wszystkim w tłusty czwartek - i to najlepiej od razu kilka porcji!
-
Ciasto drożdżowe - przepis na domowy placek z kruszonką. Z tym dodatkiem smakuje jak u babci
Ciasto drożdżowe to tradycyjny wypiek, który często pojawia się w domowym jadłospisie. Prosty, smaczny i lekki placek świetnie sprawdzi się jako poczęstunek dla gości czy słodkość do porannej kawy. Przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem -...
-
Dlaczego niektóre chleby mają za dużo dziur? Masło spada, dżem kapie, a kromka się rozpada. Oto powód
Dziury w chlebie to nie problem, jednak kiedy kupujemy pieczywo, oczekujemy, żeby środek był pulchny i zwarty. Niestety zdarza się, że zamiast tego jest dużo nieregularnych dziur lub jedna duża pusta przestrzeń. Ciężko wtedy zrobić kanapkę lub...
-
Najprostszy chleb na świecie. Bez zakwasu i zagniatania. Nawet się nie zmęczysz
Czy przygotowanie domowego chleba jest trudne? Wszystko zależy od tego, jakim przepisem dysponujemy. Prezentujemy fenomenalny sposób bez zagniatania, dzięki któremu przestaniesz kupować pieczywo w sklepie.
-
Przepis na pizzę z szynką parmeńską, mozzarellą i rukolą. Ważny jest rodzaj drożdży
Przepis na pizzę nie musi być trudny. Aby zawsze uzyskać idealną konsystencję ciasta, które po upieczeniu będzie delikatne i chrupiące, warto zwrócić uwagę na rodzaj użytych drożdży. Przygotowaliśmy przepis, dzięki któremu przyrządzenie domowej...
-
Drożdże do podlewania pomidorów - brzmi dziwnie? A to najlepszy, tani i eko sposób na zdrowe warzywa
Drożdże do podlewania pomidorów (i nie tylko) to ekologiczny i tani sposób na zabezpieczenie warzyw przed chorobami. Łatwo go zrobić, a do tego jest całkowicie bezpieczny. Brzmi dziwnie? Bynajmniej - to metoda znana od bardzo dawna!
-
Do czego wykorzystać drożdże? Piękna cera, ciepłe śniadanie i pyszny deser, to wszystko łączy ten jeden składnik
Zastosowanie drożdży nie musi ograniczać się wyłącznie do kuchni. Ich ogromna paleta właściwości zdrowotnych i odżywczych pozwoli nam nie tylko smacznie zjeść, ale także poprawić stan naszej skóry, czy wspomóc organizm w walce ze skutkami stresu.
-
Ekologiczny oprysk z drożdży to alternatywa dla środków ochrony roślin. Jak go zrobić?
Oprysk z drożdży to polecany środek przeciwko zarazie ziemniaczanej, który sprawdza się również w ochronie innych roślin uprawnych. To tania i w pełni ekologiczna alternatywa dla chemicznych środków dostępnych w sklepach, a przy tym bardzo łatwo g...
-
Drożdże na mszyce. Przygotuj oprysk, który skutecznie zwalczy szkodniki - wystarczą trzy składniki
Szkodniki w ogrodzie to istna udręka, potrafią doprowadzić do zniszczenia lub obumarcia roślin. Jedną z metod ich pozbycia się jest stosowanie oprysków, które potrafią wiele zdziałać. Drożdże na mszyce to sprawdzony, domowy sposób i bezpieczna,...
-
Podlewanie drożdżami - ekologiczna alternatywa dla chemicznych środków i nawozów
Jeśli szukasz naturalnego i ekologicznego sposobu na wzmocnienie roślin ogrodowych czy doniczkowych, wypróbuj podlewanie drożdżami. To zdrowa i przyjemna dla środowiska alternatywa chemicznych nawozów i oprysków. Sprawdź, które gatunki można...
-
Jak zrobić oprysk z drożdży na pomidory, żeby skutecznie działał? Zastosuj go również na inne rośliny
Pomidory to jedne z najważniejszych roślin ogrodniczych. Są łatwe w uprawie, pod warunkiem że stosuje się odpowiedni środek grzybobójczy, aby utrzymać je w zdrowiu. Oprysk pomidorów drożdżami może okazać się skutecznym rozwiązaniem w walce z zaraz...
-
Placki ziemniaczane z drożdżami. Będą puszyste jak nigdy. Rewelacja
Nie ma na świecie osoby, która nie kocha placków ziemniaczanych. Te delikatne, złote placuszki świetnie smakują z każdym dodatkiem, ale pyszne są także solo z dodatkiem cukru lub soli. A gdyby placki ziemniaczane były jeszcze delikatniejsze i...
-
Mięciutkie racuchy bez drożdży. Gotowe w 10 minut z produktów, które masz w domu
Idealne ciasto na racuchy powinno być miękkie i wyrośnięte, dlatego w wielu przepisach dodaje się do niego drożdży. Nie jest to jednak obowiązkowe - przedstawiamy przepis na idealne placuszki z jabłkami bez drożdży.
-
Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe. Przywołuje wspomnienia, a jest proste do zrobienia
Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe, czyli takie, które było co niedziela serwowane na stole przez mamę albo babcię? Oczywiście najbardziej smakowało posmarowane swojskim masłem, łyżeczką swojskiej konfitury i z kubkiem kakao. Idealny...
-
Upieczona w domu bije na głowę tę ze sklepu i z piekarni. Przepis na chałkę
Upieczona samodzielnie chałka to przysmak numer jeden na podwieczorek lub kolację. Delikatna i maślana chałeczka ma jeszcze jeden atut: można ją obsypać taką ilością kruszonki, jaką się tylko chce. Zapraszamy po przepis.
-
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Doskonałe dla leniwych i dla początkujących
Macie ochotę na ciasto drożdżowe, ale na wyrabianie ciasta już niekoniecznie? Mamy dla was prosty przepis, w którym nie jest to wcale potrzebne. Sprawdźcie, jak zrobić ciasto drożdżowe bez wyrabiania.
-
Przepis na pizzę. Przez te 7 błędów ciasto może się nie udać
Macie ochotę na domową pizzę? Dobrze przygotowana może nawet dorównać tej z pizzerii. Kluczem jest przygotowanie dobrego ciasta. Mamy dla was przepis i kilka wskazówek.
-
Ciasto drożdżowe opada? To przez jeden kluczowy błąd. Radzimy, jak go uniknąć
Ciasto drożdżowe. Czy można marzyć o lepszym dodatku do kawy lub herbaty? Chyba nie! Zróbmy więc sobie chwilę przyjemności i upieczmy ciasto drożdżowe. Jeśli ciasto drożdżowe opada wam zawsze, to podpowiadamy, co zrobić. Pewnie popełniać jeden błąd.
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami. Mamy idealny przepis. Sprawdź, jak je zrobić
Jesienne wieczory są coraz dłuższe. Możemy wykorzystać ten wolny czas aktywnie w kuchni. Ciasto drożdżowe ze śliwkami to idealny przysmak, który możemy zrobić na kilka sposobów. Koniecznie musisz sprawdzić ten przepis.
-
Da się przyspieszyć robienie pizzy? Pewnie! Przepis na ciasto bez wyrastania
Ciasto na pizzę bez wyrastania to bardzo wygodny przepis. Taką pizzę przygotowuje się naprawdę błyskawicznie i - choć będzie różniła się od tej na klasycznym cieście - także będzie smaczna. Jak się za to zabrać?
-
Przygotowanie zakwasu jest czasochłonne, ale są szybsze alternatywy. Czym są biga i poolish? Jak zrobić na nich prosty chleb?
Chcielibyście piec domowe pieczywo, ale długie przygotowywanie zakwasu was zniechęca? Mamy dla was proste rozwiązanie. Sprawdźcie, czym są biga oraz poolish, i upieczcie pyszny chleb lub bułki bez konieczności długiego czekania.
-
Czy można zamrozić świeże drożdże? Jak mrozić drożdże? Podpowiadamy
Czy można zamrozić świeże drożdże? Można, a nawet trzeba, bo mrożenie to świetne rozwiązanie, które ogranicza marnowanie żywności. Jak zrobić to dobrze? Podpowiadamy.
-
Chleb bez drożdży. Przepis na żytni, pszenny i gryczany chleb bez drożdży
Chleb bez drożdży można upiec i co więcej będzie on bardzo smaczny i zdrowy. Śmiało bowiem można zrezygnować z użycia drożdży. Czym je zastąpić? Podpowiadamy
-
W ostatnim tygodniu marca padł rekord sprzedaży drożdży. Jak duży był wzrost?
Firma Nielsen przeprowadziła badania dotyczące sprzedaży w 13. tygodniu bieżącego roku. Okazało się, że najlepiej sprzedającym się produktem były drożdże. Najmniejszym zainteresowaniem cieszyły się ryby i owoce morza.
-
Chcesz upiec chleb, ale nie masz drożdży? Możesz je zrobić samodzielnie. Podpowiadamy, jak
W sklepach możemy dostać drożdże pod kilkoma postaciami. Najczęściej kupujemy te w świeże, w kostce. Nietrudno też trafić na saszetki z drożdżami suszonymi lub instant. Co jednak gdy w sklepie ich brakuje? Można zrobić je samodzielnie.