faworki

Więcej o:

faworki

  • Faworki z ciasta francuskiego

    Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego1/4 szklanki cukru pudru Sposób przygotowania:Arkusz ciasta francuskiego pokrój na paski o wymiarach ok. 10x2 cm. Na środku każdego takiego paska zrób podłużne nacięcie i przez jego środek wywiń jedną końcówkę faworka. Tak uformowane faworki przełóż na

  • Faworki zwykłe i kokardki

    ilość powietrza a podczas smażenia na faworkach zaczną pojawiać się pęcherzyki. Na oprószonej mąką stolnicy bardzo cienko rozwałkuj ciasto. Z połowy ciasta wykrój szerokie paski o długości ok. 10 centymetrów. Na środku każdego takiego paska zrób podłużne nacięcie i przez jego środek wywiń jedną końcówkę

  • Prosty przepis na faworki: jak przygotować ten znany przysmak?

    Faworki: proste przepisy Faworki to tradycyjny, karnawałowy przysmak. Smażone w głębokim tłuszczu nie należą do niskokalorycznych przekąsek, jednak z drugiej strony raz do roku każdy może pozwolić sobie na nieco słodkości. Tradycyjny przepis na faworki jest stosunkowo prosty i funkcjonuje od

  • Faworki: tradycyjny przysmak, który przygotujesz w kilka minut

    Jak zrobić faworki? Tradycyjny polski przysmak Faworki większości z nas kojarzą się z ostatkami i karnawałem, czyli czasem zabaw mających miejsce od Nowego Roku aż do wtorku przed Popielcem. Są one przekąską dość kaloryczną, dlatego nie należy przesadzać z ich ilością, niemniej jednak trudno

  • Jak i na czym smażyć faworki i pączki? Jak zrobić faworki bez smażenia?

    Jak smażyć faworki, by nie były tłuste? Podczas przygotowywania ciasta warto poświęcić więcej czasu na rozwałkowanie. Postarajmy się je rozciągnąć tak, by było możliwie jak najcieńsze. Dodanie spirytusu również może pomóc, ograniczy w pewnym stopniu wchłanianie tłuszczu podczas smażenia. Po

  • Jak zrobić chrupiące faworki? Tradycyjny przepis

    W Polsce zwiemy je różnie: faworki, chrust, chruściki. Zwłaszcza dwie ostatnie nazwy dobrze oddają ich naturę - w końcu trudno odmówić im chrupkości. Najbardziej jednak podoba nam się ich angielska nazwa - "angel wings", czyli skrzydła anioła. W naszym kraju nie obędzie się bez nich

  • Faworki - przepis na chrust w sam raz na karnawał i Tłusty Czwartek

    Tłusty czwartek – faworki tradycyjne Faworki, zwane w niektórych regionach "chrustem" lub "chruścikami" to chrupiące ciastka w kształcie kokardki. Smaży się je na głębokim tłuszczu, a po usmażeniu posypuje cukrem pudrem. Zwykle jada się je w ostatki oraz w Tłusty Czwartek

  • Jak zrobić faworki? Łatwy sposób na popularny "chruścik"

    Pieczenie faworków W naszej kulturze robienie faworków jest związane z okresem karnawału lub ostatków. Rodzina lub grupa znajomych gromadzą się w kuchni i wspólnie wycinają, a potem zawijają charakterystyczne kokardki z ciasta. Polska nazwa tych pysznych ciasteczek pochodzi z języka francuskiego