fuczki
-
Jadłam je w Polańczyku. Te placki są sto razy lepsze od ziemniaczanych
Polacy uwielbiają wszelkie placki i placuszki i zdecydowanie najczęściej robimy placki ziemniaczane, w sezonie także placki z cukinii, a na śniadanie placki twarogowe. Jednak na urlopie w Bieszczadach poznałam inne placki i doznałam olśnienia....
-
Te placki są sto razy lepsze od ziemniaczanych. Jak zrobić bieszczadzkie fuczki? Uważaj na tłuszcz
Każdy region słynie z jakiejś wyjątkowej potrawy, która często wywodzi się z kuchni prostych, biednych ludzi. Bieszczady słyną z prostej, ale pysznej gamy regionalnych smakołyków, a jednymi z nich są fuczki. Jak zrobić pyszne, chrupiące placki z...
-
Fuczki - przepis na przysmak prosto z bieszczadzkiej chaty. Kapusta jest podstawą, ale zła mąka popsuje smak
Fuczki wywodzą się z kuchni łemkowskiej i bieszczadzkiej. To nic innego jak chrupiące placuszki z kapusty kiszonej, podawane najczęściej z kwaśną śmietaną. Przepis na fuczki jest prosty, ale ważna jest mąka, której dodajemy. Jeśli chcemy, by plack...
-
Fuczki - przepis na bieszczadzką odmianę placków. Popularna kiszonka świetnie zastępuje ziemniaki
Mieszkańcy Bieszczad mają własny odpowiednik placków ziemniaczanych - fuczki. Pochodzą one z kuchni łemkowskiej i są robione z kiszonej kapusty. Sam przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu, a do tego jak smakuje!