galareta
-
Nie wyobrażam sobie świąt bez tego przysmaku. Z tymi mięsami jest prima sort
Kto pamięta czasy PRL-u, na pewno zajadał się ze smakiem meduzą bez lornety, czasami z lornetą, ale nie o dodatki tu chodzi. Galareta z nóżek to w wielu domach obowiązkowy punkt świątecznych stołów, a w Wielkanoc smakuje jakby lepiej. Jak zatem...
-
Większość obrzydzają, ja w święta podam w galarecie. Ten frykas musi powrócić na nasze stoły
Wciąż nie rozumiem, dlaczego tak wiele osób z obrzydzeniem krzywi się na samą myśl o podrobach. Przecież są zdrowe, tanie i odpowiednio przygotowane są naprawdę przepyszne. Dziś na tapet bierzemy nie lada przysmak z czasów PRL-u. Kiedy pojawiały s...
-
W Niedzielę Palmową od lat podaję PRL-owski przysmak. Sama zjadam trzy miseczki
"Kiedyś to było, teraz to nie ma", powie niejeden malkontent na wspomnienie pysznych przekąsek, które królowały na stołach kilkadziesiąt lat temu. Kto jednak broni obecnie zajadać się najpyszniejszą galaretą, oczywiście z octem lub sokiem z cytryn...
-
Najlepsza studzienina jak z PRL-u. Przepis mam od babci. Ważne są trzy mięsa
Studzienina, nazywana także galaretą, galertem, meduzą lub po prostu zimnymi nóżkami, to przepis, którego nie trzeba przedstawiać nikomu, kto pamięta czasy PRL-u. Chociaż obecnie studzienina nie pojawia się na naszych stołach tak często, przypomni...
-
Od lat moja mama robi ją w karnawale. Galareta wychodzi jak marzenie dzięki tym mięsom
To danie ma kilka nazw, niektórzy mówią na to zimne nóżki, inni po prostu galareta lub meduza. Prawda jest taka, że dobrze zrobiona galareta to rarytas, jakich mało. Przepis na galaretę jest w mojej rodzinie dopracowany do perfekcji, a smakuje...
-
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję meduzę. Stawiam na trzy mięsa i każdy się zajada
Każdy z nas pewnie ma ulubione danie, które w czasach PRL-u gościło na stołach na każdej rodzinnej uroczystości, a miłośnicy nie dali przepisowi popaść w zapomnienie. Tak jest między innymi z galaretą, którą niektórzy nazywają meduzą, a inni meduz...
-
Szybka przekąska wielkanocna, która zniknie w kilka sekund. Rodzina będzie walczyć o każdą porcję
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza, że czas przygotować świąteczne menu. Na stole oprócz klasycznych potraw, warto postawić również smakołyki, które nie są tak popularne. Ta przekąska jest dobrym pomysłem, a jej smak nigdy się nie...
-
Ciocia zdradziła mi idealny przepis na galaretę. Postaw ją na świątecznym stole, a zniknie w 2 minuty
Wielkanoc to wyjątkowy czas zadumy i wspólnego czasu z rodziną. To także moment na zjedzenie smacznych potraw, którymi nie zajadamy się na co dzień. Ten przepis sprawi, że będziesz chciał spędzać czas tylko przy stole, a ten smakołyk zniknie w kil...
-
Zamiast wędlin podaj to na świątecznym stole. Zapieczony i zalany tym składnikiem zostanie od razu zjedzony
Świąteczny stół obłożony jest różnego rodzaju daniami, przystawkami i słodkimi deserami. Nie może również zabraknąć wędlin i mięs, które można zjeść z sałatką i ćwikłą. By tegoroczne święta miały lekko inny smak, zachęcamy do zrobienia tego...
-
Niepozorna przekąska, a ze stołu znika najszybciej. Przepis dostałam od cioci, która robi je od 20 lat
Jeśli szukasz przystawki, która nie tylko będzie świetnie smakować, a także pięknie wyglądać, to trafiłeś idealnie. Ten przysmak podawany był za każdym razem, gdy zjeżdżała się rodzina i każdy się na niego rzucał. Przepis wyciągnęłam od cioci, któ...
-
Kultowy polski rarytas, czyli galareta zwana zimnymi nóżkami. Z tym składem wyjdzie klarowna i smaczna
Dla niektórych to prawdziwy polski rarytas, dla innych zaś prawdziwy koszmar. mowa tu o zimnych nóżkach, które często goszczą na świątecznych stołach lub serwowane są jako przekąska. Kultowe danie warto jednak przygotować według starej babcinej...
-
Hitowe danie z PRL-u wraca na salony. Chociaż wiele osób przeraża, jest prawdziwym zastrzykiem zdrowia
Dla jednych koszmar, dla innych rarytas z dawnych lat. Mowa tu oczywiście o daniu rodem z PRL-u, a dokładnie o zimnych nóżkach. Mięsna galareta królowała niegdyś na świątecznych stołach rodzinnych spotkaniach i rozmaitych imprezach. Zapomniany...
-
Babcia robiła je co święta. Dzięki jednej zasadzie tymbaliki znikały szybciej niż barszcz
Kiedyś ten przysmak podawany był na każdej rodzinnej imprezie, dziś mało kto o nim pamięta. Babcie robiły go najlepiej, a my zdradzamy przepis, który trudno podrobić. Tymbaliki swoją prostotą i ciekawym wyglądem znów mogą cieszyć się popularnością...
-
Meduza bez lornety, czyli hit każdej imprezy w PRL. Zimne nóżki zrobisz z trzech mięs, ale nie popełnij błędu z wodą
W czasach PRL w każdym barze w menu królowała galareta z nóżek wieprzowych, nazywana meduzą z lornetą, ponieważ zazwyczaj serwowana była z kieliszkiem wódki i octu. My dziś mamy przepis na meduzę bez lornety, która smakuje tak, jak przed laty....
-
Pamiętasz jeszcze "meduzę bez lornety" i czarny salceson? Oto kilka zapomnianych przysmaków PRL
Chleb w mleku, zimne nóżki i czarny salceson. Niektórzy z rozrzewnieniem wspominają te smaki, dla innych to odlot w nieznane. W czasach PRL inaczej się jadało, ale część potraw do dziś pojawia się na naszych stołach. Jeśli tęsknicie za potrawami...