gęsina na św. marcina
-
Rzadko ją jemy, a to jedno z najzdrowszych mięs. Dietetyczka zachwala i podpowiada, jak ją zrobić
Gęsina, obok rogali świętomarcińskich, jest drugim najważniejszym symbolem kulinarnym 11 listopada. Z pewnością każdy choć raz usłyszał słynne powiedzenie, że "gęsina najlepsza na świętego Marcina". Rzeczywiście jest w tym stwierdzeniu sporo prawd...
-
To mięso jest o wiele zdrowsze od kurczaka, a mimo to Polacy je omijają. Znajdziesz je w tych sklepach
Jak mówi stare, polskie przysłowie "Najlepsza gęsina na św. Marcina". Jest w tym wiele prawdy - ta smakowita partia mięsa to bogactwo witamin i niebanalnego smaku. Kluczowe jest jednak odpowiednie przygotowanie np. w anturażu kwaśnych jabłek czy...
-
Gęsina na świętego Marcina w wersji "poproszę dolewkę". Ten rosół wymiata, a to dzięki nieoczywistej przyprawie
Gęsina to mięso, które na naszych stołach najczęściej pojawia się właśnie w listopadzie, zwłaszcza w okolicach 11 listopada - Święta Niepodległości oraz święta św. Marcina. Bo "na Marcina, tylko gęsina". Dziś nie będziemy cudować - ten rosół jest...
-
Gęsina na Świętego Marcina. Trzy przepisy z efektem wow - takich pączków i pieczeni na pewno nie jedliście
Tradycja jedzenia gęsiny w Polsce sięga już XVI wieku. Niestety, obecnie na naszych stołach spotyka się ją dużo rzadziej, najczęściej z okazji 11 listopada. Wielka szkoda, ponieważ gęsina jest nie tylko zdrowym, ale przede wszystkim smacznym mięse...
-
Jak zrobić gęś? Jeśli zawita u was gęsina na św. Marcina, już teraz o tym pomyślcie
Planujecie przygotować gęś na 11 listopada? Zanim kupicie udka lub gęś w całości, sprawdźcie, co można z nich zrobić. Mamy dla was dwa przepisy na pyszną gęsinę na św. Marcina.
-
Rogale marcińskie jak u Magdy Gessler. Zaopatrz się w... gęsią wątróbkę
W poznańskich cukierniach już szał przygotowań do 11 listopada, czyli dnia św. Marcina. Zamiast tradycyjnych rogalików z makiem my mamy inną propozycję - rogale z gęsią wątróbką inspirowane daniem Magdy Gessler. Jak je zrobić?