gotowanie
-
Nie rób tego z makaronem po ugotowaniu. Włoch złapałby się za głowę
Wiele osób nawykło do tego, że po ugotowaniu makaronu odcedzają go, a następnie płuczą pod zimną wodą. Niestety, nie zawsze jest to dobry pomysł i Włosi raczej by go nie pochwalili. Dlaczego? Bo niektóre dania mogą na tym nawet ucierpieć.
-
Thermomix stał się kością niezgody w ich związku. "Musimy go mieć, bo żona czuje się wykluczona"
Dyskusje o Thermomiksie od pewnego czasu rozpalają internetowe fora i grupy do czerwoności. Opinie zwolenników ścierają się z opiniami przeciwników. Nie brakuje sarkastycznych żartów skierowanych do obu stron barykady. Okazuje się, że urządzenie...
-
Pytamy tylko o robienie przetworów, ale nie jest tak łatwo. Prawda czy fałsz?
Jeśli lubisz robić domowe przetwory, to z pewnością zdobędziesz tu komplet punktów.
-
Woda po gotowaniu makaronu - cenny składnik o wielu zastosowaniach. Dodaj ją do sosów albo ciast
Makaron często pojawia się w domowym menu jako dodatek do zup czy sosów. Niewiele osób jednak wie, że woda, w której go gotujemy, może mieć ponowne zastosowanie. Lista jest długa - woda świetnie sprawdzi się jako dodatek do innych potraw, ale nie...
-
Sposób na ciemniejące ziemniaki. Wystarczy dodać do wody jeden z tych produktów
Ziemniaki to podstawa kuchni polskiej. Są często podawane jako dodatek do obiadu. Jeśli podczas gotowania robią się ciemne i mało apetyczne, warto spróbować skorzystać z jednego ze sposobów, które temu zapobiegną.
-
Twierdzisz, że znasz się na gotowaniu? Ha! Ten quiz to zweryfikuje
Tylko najlepsi kucharze zdobędą tu wszystkie 11 punktów!
-
Lepiej nie rób tego quizu na głodniaka. Sprawdź, jak dużo wiesz o jedzeniu!
Do zdobycia 10 smakowitych punktów!
-
Jak przedłużyć świeżość pączków? Tego sposobu używają nawet najlepsze gospodynie
Tłusty czwartek już za rogiem, a to oznacza, że zakupimy lub zrobimy dużą ilość pączków. Co, gdy nie uda nam się ich zjeść w całości? Bez odpowiedniego przechowywania i myków zawartych w przepisie mogą sczerstwieć i być niesmaczne. Tym sposobem bę...
-
Jak zrobić bulion? Ewa Wachowicz stawia na konkretne składniki i przyprawę, której w bulionie się nie spodziewasz
Bulion to podstawa wielu zup i sosów, a jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Oczywiście, bulion bulionowi nie równy, ale dziś mamy dla was przepis na bulion po magnacku od Ewy Wachowicz. Jak robi go gwiazda? Oprócz mięsa i warzyw lubiana mis...
-
Jak naostrzyć nóż bez ostrzałki? Przyda się przedmiot, który na pewno masz obok siebie
Nie ma chyba nic bardziej irytującego w kuchni niż tępy nóż. Niestety, czasem nie mamy możliwości naostrzyć noży ostrzałką i na samą myśl o udręce przy krojeniu czy siekaniu, odechciewa nam się gotowania. Na szczęście znamy sposób na naostrzenie...
-
Ciasteczka owsiane - przyjemność bez wyrzutów sumienia. Zdrowy owoc doda smaku
-
Ciasto bez pieczenia, czyli szarlotka z patelni. Przepis na szybki deser
-
Tak gwiazdy dbają o swoje włosy. Dzięki tej aplikacji ty też tak możeszMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Teściowa robi je najlepiej. Tą metodą chrust będzie pulchny i chrupiący
-
Zapomnij o ścieraniu ziemniaków na placki. Mniej pracy, a wyjdą równie smaczne
- Jak zrobić bezę? Wystarczy połączyć z białkami kilka kropli tego składnika
- Ten przepis na chruściki ma 40 lat i na pewno lepszych nie jedliście. Kluczem smaku jest konkretny tłuszcz
- Pyzy - przepis mojego dziadka. Idealne kluski to pestka!
- Przepis na piątkowy obiad bez mięsa - zielona lasagne z serami
- Tak robią mistrzowie cukiernictwa. Dodajesz pianę do ciasta? Zrób to w odpowiednim momencie, inaczej wyjdzie zakalec
-
Zapytaliśmy przedszkolaków, czego nauczyli ich dziadkowie i za co ich kochają. "Babcia gotuje najlepiej na świecie"
Babcie i dziadkowie to wyjątkowe osoby w życiu większości dzieci. Z okazji ich święta zapytaliśmy przedszkolaków, czego się od nich nauczyli, za co ich kochają i co ich babcie oraz dziadkowie robią najlepiej. Jesteście ciekawi odpowiedzi?
-
Płuczesz makaron po ugotowaniu? Popełniasz duży błąd. Nawet nie wiesz, jak niszczysz swoje danie
Płuczesz makaron po ugotowaniu? Z pewnością. Jednak większość z nas nie wie, jak duży błąd popełniamy, postępując w ten sposób. Płucząc makaron, po prostu niszczymy swoje danie. Dlaczego nie powinniśmy tego robić? Wyjaśniamy.
-
Jak ugotować kalafiora, by smakował wybitnie? Dodaj do wody trzy składniki, a nie pożałujesz
Pytanie z tytułu wielu osobom może wydać się zupełnie niepotrzebne. No jak to jak? W wodzie. Owszem, ale nie samej. Warto dodać do niej kilka składników, dzięki którym kalafior będzie jeszcze smaczniejszy.
-
Parówki pękają? Tomasz Strzelczyk zwraca uwagę na częsty błąd. "To nie wina parówek"
Pękające parówki to dość częsty widok w kuchni. Jednym to nie przeszkadza, innych irytuje. Jak można temu zapobiec? Odpowiedź jest prosta i być może dla niektórych zaskakująca: nie gotować parówek. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak zrobić parówki, że...
-
Jak zrobić miękkie kopytka? Podajemy przepis, z którym wyjdą idealne. Przygotujesz je w mgnieniu oka
Kopytka należą do kanonu kuchni polskiej. Są jednym z tradycyjnych dań, które podaje się na naszych stołach. Ich wykonanie jest bardzo proste i szybkie. Jak zrobić miękkie kopytka? Podpowiadamy, o czym nalezy pamiętać podczas ich przygotowywania.
-
Kopytka - przepis na idealne ciasto ziemniaczane. Sekret tkwi w temperaturze i mące
Babcie wiedzą najlepiej, jak zrobić idealne kopytka - przepis opiera się na prostych składnikach, ale także odpowiednich proporcjach i przygotowaniu. Zdradzamy, jak zrobić kluski, żeby nie wyszły gumowate, tylko miękkie i delikatne.
-
Na zdjęciu grzejnik, a w nim? Nietypowa skrzynka. "Retro mikrofalówka", "Ale by tam chleb wyrastał"
"Zawsze ciepła pizza", "Pojemnik na kota", "To chyba na ręczniki, żeby zimą ciepłe wyjąć" - to tylko niektóre z licznych komentarzy pod niedawnym postem Szwendacza Ulicznego na Instagramie. Użytkownicy mieli dużą frajdę ze zgadywania, co przedstaw...
-
Jak odgrzać ryż, żeby nie był posklejany? Przedstawiamy bardzo prosty sposób, który wam w tym pomoże
Ryż to jeden z najbardziej wszechstronnych produktów. Podpowiadamy kilka sposobów na jego odgrzewanie. Dzięki tym trikom już nie będzie się sklejał. Jedna z metod naprawdę was zaskoczy. Chodzi o dodanie do niego kostki lodu.
-
Jak ugotować ryż? Potrzebne będą 4 składniki
Jak ugotować ryż na sypko bez torebki? Przywykliśmy do gotowych rozwiązań, więc klasyczne działania wydają nam się być niezbyt praktycznymi. Być może gotowanie ryżu nie jest wielką sztuką, ale i na tym elemencie czasem warto się skupić.
-
Czy można wkładać do lodówki gorące potrawy? Odpowiedź jest niejednoznaczna, ale rozwiewamy mit
Wstawianie gorących potraw bezpośrednio do lodóki nie jest zalecane. Jedzenie przed schowaniem go do lodówki powinno zostać schłodzone do temperatury pokojowej. Należy jednak pamiętać, aby nie trzymać dań zbyt długo poza lodówką.
-
Często gotujesz? W takim razie komplet masz gwarantowany!
Znasz te sposoby?
-
Czym zastąpić śmietanę? Warto wiedzieć, zamiast biec do sklepu
Co użyć zamiast śmietany? Jeśli zastanawiasz się, czy istnieje sposób, aby zastąpić śmietanę podczas gotowania, to już spieszymy z wyjaśnieniami. Na szczęście istnieją produkty, których można użyć zamiast śmietany. Podpowiadamy, czym ją zastąpić,...
-
12 pytań o 12 potraw! Zdobędziecie komplet punktów?
Na te pytania musicie znać odpowiedzi
-
Podajemy Ci 3 składniki. Jaką świąteczną potrawę z nich przygotujesz?
Jeśli znasz przepisy na świąteczne potrawy, to z pewnością sobie poradzisz.
-
Planujesz pieczenie ciasta? Zrób to w tych godzinach, a sporo zaoszczędzisz
Ministerstwo Klimatu i Środowiska zachęca do oszczędzania energii elektrycznej w celu ograniczenia skutków kryzysu energetycznego. Polskie Sieci Elektroenergetyczne podają godziny, w jakich powinniśmy wyłączać niepotrzebne urządzenia.
-
Dodaj ten jeden składnik do mielonego mięsa, a zachowa ładny kolor i pozostanie miękkie po usmażeniu
Chcesz przygotować mięso mielone do makaronu, ale obawiasz się, że stanie się szare i mało apetyczne? Jeden specjalny składnik może sprawić, że mielone mięso pozostanie miękkie podczas smażenia. Chodzi o sodę oczyszczoną.
-
W tym quizie liczy się logiczne myślenie. Odgadniesz potrawę po jednym słowie?
Dajemy Ci tylko jedną wskazówkę. Poradzisz sobie?
-
Zero bułki tartej i smażenia. Bez tego krokiety dalej są soczyste i chrupiące. Zapomnij o panierce
Klasyczne krokiety obtoczone są bułką tartą i podsmażone na tłuszczu na złoty kolor. Jednak taki sposób ich przyrządzania to już przeżytek. Teraz robi się je inaczej, ale dalej są smaczne, a przede wszystkim chrupiące.
-
Bieszczadzkie placki biją na głowę te ziemniaczane. W cieście znajdziesz kiszony przysmak
Placki warzywne to przysmaki niejednego domu. Nie są skomplikowane w przygotowaniu, za to ich smak jest powalający. To bieszczadzkie danie według wielu osób jest nawet lepsze od placków ziemniaczanych. Dlaczego? Wszystko za sprawą kiszonego dodatku.
-
Ile przechowywać śledzie by nie stały się nieprzyjemnie obślizgłe? Niektórzy robią to zbyt długo
Śledzie to popularny produkt, który znajdziemy w okresie zimowym i świątecznym na stołach. Trzeba jednak pamiętać, aby pilnować czasu, w którym go przechowujemy. Często można zapomnieć, że i ta ryba ma swoją datę ważności. Jak długa ona jest?...
-
W którym momencie powinno się solić wodę na ziemniaki? Ten sposób pozwoli zmniejszyć rachunki za gaz
Gotowanie ziemniaków to tylko z pozoru bardzo proste zadanie. Warto pamiętać, że moment solenia wody, w której będziemy przygotowywali warzywa, ma bardzo duże znaczenie. Zależy od niego między innymi to, ile czasu potrwa ich gotowanie.
-
Tym sposobem zrobisz pierogi bez użycia wałka i szklanki. Jest 2 razy szybszy niż tradycyjna metoda
Pierogi to jedna z popularniejszych potraw polskich. Jednak jej minusem są długie przygotowania i dla niektórych uciążliwy czas wałkowania i klejenia. Znamy sposób jak zrobić to nawet 2 razy szybciej. Nie uwierzysz, że jest to tak proste.
-
Nie wiesz, co zrobić z wczorajszymi ziemniakami? Zrób pączki i gniazdka. Placki i kluski się przy nich chowają
Wykorzystywanie już ugotowanych ziemniaków stosuje się w wielu domach. Najwięcej tego gotowego warzywa zostaje po niedzielnym obiedzie, kiedy to serwuje się aż dwa dania. Tymi sposobami przygotujesz najsmaczniejsze potrawy z warzyw, które mogły si...
-
Smak tych gołąbków zwali cię z nóg. Wszystko dzięki smażeniu i panierce. Lepszych nie jedliście
Na liście klasycznych polskich dań muszą obowiązkowo pojawić się gołąbki. Jednak w takiej wersji na pewno ich nie jedliście. Swoją wyjątkowość zawdzięczają panierowaniu i smażeniu. Tak ich jeszcze nie robiliście.
-
Odpowiednie parzenie herbaty nie tylko wpływa na jej smak. Bosacka podpowiada jak to robić dobrze
Herbata towarzyszy przy okresie zimowym wielu osobom. Nie tylko rozgrzewa, a także cieszy dobrym smakiem i aromatem. Katarzyna Bosacka podpowiada jak odpowiednio ją parzyć, aby wydobyć z niej to, co najlepsze.
-
Ta sałatka zrobi wrażenie na świątecznym stole. Ewa Wachowicz układa ją warstwami i dekoruje sosem z kurkumy
Sałatek na świątecznym stole nigdy nie jest za dużo. To najszybsza potrawa do przygotowania, jak i zjedzenia. Ewa Wachowicz przyrządza ją warstwowo, a wierzch dekoruje wyjątkowym sosem. Smak i kolor oczaruje każdego.
-
30 minut i dodatek do barszczu gotowy. To nie byle co, bo Ewa Wachowicz dodaje do niego słodki akcent
Świąteczne paszteciki świetnie pasują do barszczu, który zawsze musi się pojawić na stole. Ewa Wachowicz pokazała, że można je zrobić inaczej, a dalej będą przepyszne. Owoce z kapustą to niecodzienne połączenie smaków, które, jak się okazuej,...
-
To rodzinny przepis cioci Stasi na piernik. Wykorzystuje w nim zamiennik, którego mało kto używa
Tradycyjne przepisy krążą wśród rodziny i pilnowane są jak największy skarb. Na szczęście istnieją osoby, które chętnie dzielą się swoimi recepturami. Taką osobą jest ciocia Stasia, która powiedziała, jak przygotować idealny piernik. Tego składnik...
-
Wigilijne pierogi Okrasy podawane są z owocami. To danie musi pojawić się na świątecznym stole
Takich pierogów jeszcze świat nie widział. Karol Okrasa robi je w rewelacyjnym stylu. Nie tylko, dlatego że są buraczane, lecz ich dodatkiem są słodkie owoce. Jak kucharz połączył te dwa smaki? Przeczytaj i sprawdź.
-
Sposób teściowej na gotowanie ziemniaków. Dzięki temu więcej zyskasz. "Ma zawsze rację"
Gotowanie ziemniaków - czynność niby zupełnie prozaiczna, a można to robić na kilka różnych sposobów. Ten najbardziej powszechny to oczywiście gotowanie ziemniaków, które wcześniej zostały obrane. Okazuje się jednak, że więcej zyskamy, jeśli...