gotowanie
-
Smażony kurczak wychodzi suchy jak żarty w Familiadzie? Pewnie popełniasz dwa błędy
Kurczak to chyba najczęściej wybierane mięso na obiad i nie tylko. Jednak okazuje się, ze jego obróbka jest łatwa tylko w teorii. Kiedy na przykład chcemy go usmażyć do sałatki lub jakiegoś dania z ryżem albo makaronem, mięso czasem wychodzi suche...
-
Przepis na kartacze prosto z Podlasia. Tomasz Strzelczyk zdradził sekret. Chodzi o metodę 10 procent
Kartacze to jedno z najsłynniejszych dań kuchni Podlasia. Mimo że nadziewane mięsnym farszem kluski ziemniaczane wywodzą się z kuchni regionalnej, to są tak dobre, że zachwyca się nimi cała Polska. Pewnie wiele osób chciałoby przygotować je we...
-
Znajduje nagrobki z przepisami. Gotuje, a potrawy przynosi na cmentarz. "Można za nie umrzeć"
Internet nie przestaje zaskakiwać. Gdy myślisz, że już dalej nie da się dotrzeć, kolejna granica się przesuwa. Tak czułam się, gdy koleżanka z redakcji wysłała mi instagramowy profil Amerykanki, która wyszukuje nagrobki z przepisami kulinarnymi....
-
Tego połączenia nikt się nie spodziewał, a jednak. Dynia z owocowym akcentem to jesienny hit
Czasami najmniej oczywiste smaki okazują się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Tak też się okazało, gdy w kuchni dynia spotkała się z jesiennym owocem. Taki duet świetnie sprawdzi się w kremowej, rozgrzewającej zupie, sałatce lub wśród słoików na...
-
Przez to pieczarki będą wodniste i niesmaczne. Zastosuj tę metodę, by były chrupiące i pełne aromatu
Pieczarki dodajemy do wielu znanych potraw i zazwyczaj chcemy, by były wysmażone. Jednak wrzucając je na patelnię, możemy spodziewać się efektu odwrotnego od pożądanego. Grzyby mogą okazać się wodniste i pozbawione smaku. Jak uniknąć takiej...
-
Co wiesz o gotowaniu? Wydaje się łatwe, ale nie jest łatwo zdobyć komplet punktów
Niektóre pytania na pewno nie sprawią ci trudności, z innymi może być gorzej...
-
Starsze panie pokłóciły się o najlepszą śmietanę do zupy. "Robię tak już 50 lat i nigdy się nie zwarzyła"
Każda gospodyni i każdy gospodarz doskonale wie, że są rzeczy na tym świecie, które właśnie oni robią najlepiej. Dlaczego więc zmieniać coś, co działało przez dziesiątki lat? Cóż, właśnie coś takiego może być powodem sprzeczki, a w zasadzie srogie...
-
Szybki quiz kulinarny! W roli głównej litera B
Mamy nadzieję, że znacie się na gotowaniu...
-
Lubisz gotować? To quiz dla Ciebie! Sprawdź, czy jesteś dobrym kucharzem!
Zdobędziesz wszystkie punkty?
-
Wspomnienia o tej zupie wracają jak bumerang. Niektórzy woleliby je wymazać. "Błagam, to skandal"
Zupa owocowa - czy umielibyście wskazać inną potrawę, która tak dzieli polskie społeczeństwo i na temat której mamy tak mocno wyrobione poglądy? Tutaj nie ma sentymentów. Albo się ją uwielbia, albo nienawidzi. Niektórzy wprost mówią o koszmarze z...
-
Ta sałatka na zimę wymiata. Weź kapustę i trzy dodatki
-
To ciasto przygotujesz w 5 minut. Nic prostszego nie istnieje
-
Wielu młodych Polaków ma ten problem. Rozwiązanie jest prosteMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Zaskakujący farsz do pierogów. Żadne mięso i grzyby - wystarczą trzy puszki
-
Szarlotka idealna. Gotowa w 15 minut, nie potrzebujesz piekarnika
- Bosacka przyjrzała się sklepowej paście z makreli. Skład ją przeraził do reszty
- Podaj je w niedzielę, a babcia zapyta o przepis. Lepsze od schabowych
- Czym jest kawa kuloodporna? Wystarczy łyżeczka tego produktu, by poczuć zmianę
- Wyśmienite i złociste placki z cukinii. Do tego przepisu przyda się blender
- Jaki miód jest najzdrowszy? Dowiedz się, jak wybrać najlepszy miód i ile dziennie możesz go jeść
-
Jak pasteryzować słoiki na zimę? Te banalnie proste triki sprawią, że przetwory wyjdą idealnie
Planujesz zrobić przetwory, ale nie wiesz, jak pasteryzować słoiki na zimę? Przedstawiamy kilka bardzo prostych sposobów, dzięki którym domowe dżemy będą zakonserwowane i przez długi czas pozostaną świeże.
-
Gotuje na weselach, nam powiedziała, jak zrobić najlepsze naleśniki do krokietów. Będą sprężyste
Nie ma wątpliwości, że osoby, które mają duże doświadczenie w gotowaniu, są skarbnicami wiedzy kulinarnej. W małym palcu mają dziesiątki trików i porad. Jednymi z takich osób są kucharki weselne. Jedna z nich zdradziła swego czasu naszej redakcji,...
-
Szykujesz fasolkę szparagową do obiadu i nie wiesz, czy trzeba ją myć? Rozwiewamy wątpliwości
Fasolka szparagowa posiada wiele cennych właściwości odżywczych - to bardzo zdrowy i smaczny dodatek do obiadu. Zwykle serwuje się ją z dodatkiem masła i bułki tartej. Przed jej przyrządzeniem warto pamiętać o jednej podstawowej zasadzie.
-
Lato to idealny moment na przyrządzenie tej sałatki. Sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla
Sałatka szwabska to ciekawy pomysł na dodatek do różnych potraw. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste. Główny składnik, jaki będzie potrzebny do przyrządzenia sałatki to ziemniaki. Co jeszcze trzeba przygotować?
-
Pracowałam dwa lata w restauracji. Ten trik sprawiał, że koperek był smaczny i świeży nawet kilka tygodni
Trudno wyobrazić sobie niedzielny obiad bez dodatku świeżego koperku. Polacy dodają go ochoczo do młodych ziemniaków, mizerii, czy warzywnych surówek. Niestety, w takie upały zioła więdną w zastraszającym tempie. Jak sprawić, że będą świeże o wiel...
-
Gotując makaron w ten sposób, można złamać serce każdemu Włochowi. Lepiej zastosuj ten sprytny trik
Gotowanie makaronu, choć nie należy do najtrudniejszych zadań w kuchni, wymaga uwagi i pewnej wiedzy. To od tego jak będzie smakować makaron zależy cały smak dania, dlatego też warto skupić się podczas tego etapu, by nie popełnić popularnych błędó...
-
Jajecznica pójdzie w zapomnienie. Zamieszaj i wstaw do piekarnika, a każdy będzie prosić o przepis
Śniadanie dla to dla wielu osób obowiązkowy posiłek, którego nie można pominąć. Jedni stawiają więc na skomplikowane receptury, inni są zadowoleni z kanapek. My pokazujemy propozycję znanego kucharza. Nie zjecie już nic lepszego.
-
Zrób z nami sernik! Pamiętasz jeszcze przepis na to ciasto?
Żadne kupione ciasto nie zastąpi smaku tego upieczonego w domu...
-
Jak zrobić dżem o wyjątkowym smaku? Połącz te warzywa z odrobiną miodu i przełóż je do słoików
Przedstawiamy wyjątkowy przepis na dżem, który posiada niezwykle oryginalny smak. Taka kompozycja sprawi, że każdy będzie się nim zachwycał. Jak go przygotować? Wystarczy połączyć... cukinię z pomidorami!
-
Są lepsze od placków ziemniaczanych, a różnicą się jednym składnikiem. Robię je co 2 dni
Przy tych plackach każde inne wypadają blado. Gdy zrobisz je chociaż raz, nie pomyślisz, aby wrócić do ziemniaczanych. By wyszły tak, jak je opisujemy, wystarczy wymienić jeden produkt. Niby mała zmiana, a zmienia tak wiele.
-
Tych grzybów nigdy nie zabieraj do domu. Są trujące! Ich zjedzenie może skończyć się śmiercią
Muchomor sromotnikowy to najbardziej trujący grzyb w polskich lasach, którego zjedzenie może doprowadzić do śmierci. Mimo licznych ostrzeżeń i apeli każdego roku zatruwa się nim wiele osób. Jak to możliwe? Grzybiarze mylą go z czubajką kanią.
-
Zimą podziękujesz za jego zrobienie. Prosty w przygotowaniu, a smak miażdży popularny ketchup
Czas przygotowywania przetworów trwa już od jakiegoś czasu. Zamykamy w słoikach ogórki, cukinie, a także owoce, które zimą wyciągniemy, by wysmarować nimi kanapki lub osłodzić herbatę. Nikt jednak nie myśli o tym, by zrobić sosy, które również...
-
Jeśli lubisz gotować, ten quiz to dla Ciebie bułka z masłem! Sprawdź się!
.
-
Nie musisz gotować makaronu. Można go przyrządzić w o wiele prostszy sposób. Ten trik ułatwi ci życie
Makaron to jeden z najbardziej uniwersalnych produktów, który można przyrządzać na wiele różnych sposobów. Zwykle, zanim połączy się go z sosem, gotuje się go w garnku. Tym razem przedstawiamy zupełnie inny sposób na jego przegotowanie.
-
Jak ugotować idealnie miękki ryż do gołąbków? Nasze babcie stosowały niezawodną metodę "pod pierzynką"
Nie ma to jak obiad u babci, a już szczególnie dania z tradycyjnej kuchni polskiej. W końcu niemal każdy uwielbia mięciutkie i aromatyczne gołąbki zalane gęstym, pomidorowym sosem. Niestety główny składnik gołąbków potrafi sprawić niemały kłopot...
-
Jajecznica, za którą powinna trafić do więzienia. Internauci święcie oburzeni tą "profanacją"
Gotowanie wymaga czasem eksperymentowania i nowatorskiego podejścia. Z takich poczynań powstają zwykle prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej. Niekiedy jednak sama metoda może budzić pewne zastrzeżenia. Tak było w przypadku tiktokerki, która postanowi...
-
Prawda czy fałsz? W tym quizie kulinarnym przyda się wiedza i doświadczenie
To tylko 10 pytań. Wielbiciele gotowania nie powinni mieć z nimi problemów!
-
Zapiekanka z cukinii. Tani, zdrowy i smaczny obiad z zaledwie kilku składników. Wystarczy na dwa dni
Sezon na cukinię zaczyna się w sierpniu, ale już dziś można ją kupić w każdym sklepie spożywczym czy osiedlowym warzywniaku. Cukinia to warzywo, które można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Świetnie smakuje w formie placuszków, jako składni...
-
Pora otworzyć się na nowe smaki. W tym quizie pytamy o kuchnię azjatycką!
Lubisz próbować nowych smaków? Podejmij nasze wyzwanie i zawalcz o komplet punktów w tym quizie kulinarnym!
-
Jak przyrządzić mięso, żeby było miękkie? Proste i niezawodne triki, które ułatwią gotowanie
Suche i twarde mięso to koszmar każdej kucharki i każdego kucharza. Nieważne, czy jesteś szefem kuchni w restauracji, czy przygotowujesz obiad dla rodziny - w obu przypadkach chcesz, aby posiłek był smaczny i pożywny. Jak zatem przygotować mięso,...
-
"Jej zamożność kłuje ludzi w oczy. Plotkuje o niej twórcza i zakompleksiona Warszawa"
Popularności Lucynie Ćwierczakiewiczowej mogłyby pozazdrościć współczesne gwiazdy, nie tylko te kulinarne. Mówiła o niej cała Warszawa i mówiła różnie. "Ruchliwa, krzykliwa, nieustraszona, gotowa zawsze do celów swych ludzi za gardło brać, albo im...
-
Jak zrobić pyzy z warzywnym nadzieniem? Podaj je z tymi dodatkami, a goście będą zachwyceni
Pyzy z warzywnym nadzieniem to pomysł na lekki, bezmięsny obiad, który zachwyca wyjątkowym smakiem. Co zrobić, aby wyszły idealnie? Liczy się przede wszystkim dobrze przyprawiony farsz i specjalne dodatki.
-
Jak doczyścić przypalony garnek bez użycia chemii? Ten prosty trik sprawi, że będzie wyglądał jak nowy
Jak doczyścić przypalony garnek bez użycia chemii? Czyszczenie zależy przede wszystkim od rodzaju tworzywa, z jakiego jest zrobiony. Podpowiadamy, co można zrobić, aby w bardzo prosty sposób pozbyć się uporczywego brudu.
-
Tę sałatkę zna każdy Polak. Wykażesz się wiedzą kulinarną w quizie?
W tym quizie pytamy o sałatki. Jeden punkt gwarantowany!
-
Soczyste udka z kurczaka zrobisz tylko w ten sposób. Sprytny trik sprawi, że wyjdą idealnie
Udka z kurczaka z piekarnika z dodatkiem rozmarynu to pomysł na przepyszny obiad, który przypadnie do gustu niejednemu łakomczuchowi. Jak je przygotować? Kluczem będą przyprawy, jakie należy dodać do marynaty.
-
Co zrobić, żeby mięso było miękkie? Ten banalnie prosty trik sprawi, że wyjdzie idealnie
Mięso można przyrządzać na wiele różnych sposobów. Wszystko zależy od rodzaju, jaki wybierzemy. Jeśli nie wiesz, co zrobić, żeby mięso było miękkie, podpowiadamy, które sposoby są najskuteczniejsze. Dzięki nim z obiad o doskonałym smaku.
-
Te czynności wykonuje każdy kucharz. Wiesz, jak się nazywają?
Jeśli lubisz spędzać czas w kuchni, to czeka na ciebie komplet punktów!
-
Fasolka szparagowa wychodzi twarda, wiotka i łykowata? Te triki sprawią, że będzie smakować mistrzowsko
Ten, kto nie zna zawodu spowodowanego łykowatą, twardą lub pozbawioną jędrności fasolką szparagową, jest prawdziwym szczęściarzem. Zamiast jednak grać w kulinarną ruletkę, lepiej zapobiegać tej nieapetycznej katastrofie. Dzięki kilku trikom warzyw...
-
Powidła, konserwy i dżemy. Ten quiz o przetworach wyłoni prawdziwych smakoszy!
Jeśli zdarzyło ci się przygotowywać przetwory, masz spore szanse na komplet punktów!
-
Osz! Szaszłyk z grilla wywołujący okrzyki zachwytu
Nie ma nic gorszego niż smętny kawałek suchego kurczaka z grilla. Z naszym przepisem ten koszmar ci jednak nie grozi, a wszystko za sprawą jogurtowej marynaty.