gotowanie
-
Popełniałam ten błąd podczas odcedzania makaronu i ty też to robisz. Przestań, bo niszczysz danie
Odcedzanie makaronu wydaje się najprostszą czynnością w kuchni. Ale niektórzy i to robią źle. Sama do niedawna należałam do tych osób. Z pewnością i ty popełniasz ten błąd, niszcząc tym samym swoje danie.
-
Co ugotujesz z tych składników? Szef kuchni zdobył 9/12. Pobijesz?
Co ugotujesz z tych składników? Sprawdź swoją kulinarną wiedzę! Łatwo nie będzie i tylko nieliczni zdobędą komplet punktów. Podajemy jedynie trzy produkty, a niektóre potrawy różnią się zaledwie jednym składnikiem. Zabierzmy się do gotowania!
-
Najsmaczniejsze przysmaki PRL-u. Ten quiz sprawi, że pocieknie ci ślinka
Przed tobą smakowity quiz kulinarny. Wspominamy bowiem najpopularniejsze i najsmaczniejsze potrawy z okresu PRL-u. Zimne nóżki, bigos, sałatka jarzynowa, flaczki... Przyznaj, że aż ślinka cieknie! Nie rozwiązuj tego quizu na głodniaka. Pobijesz...
-
Gospodynie zdradziły, jak nie tracić czasu w kuchni. Tak ugotujesz ziemniaki w ekspresowym tempie
Nie ma to jak młode polskie ziemniaczki do obiadu. Z dodatkiem masła i koperku smakują najlepiej, niestety samo gotowanie wymaga poświęcenia odrobiny więcej czasu. Gospodynie domowe doskonale wiedzą, jak zrobić to błyskawicznie. Poznajcie metody,...
-
Kupiłam ją, by zrobić pierogi z mięsem. Zapłaciłam niewiele, a efekt był piorunujący
Do zakupu tego sprzętu namówiła mnie babcia, bo uznała, że dzięki niemu moje dania będą smaczniejsze. Miała oczywiście rację, a gdy zrobiłam pierogi, to cała rodzina rzuciła się na nie. Biegnij wiec do sklepu i od razu kup to urządzenie, a nie...
-
Wsyp do garnka i poczekaj. Fasolka szparagowa nie straci koloru i nie będzie łykowata
Nie możesz doczekać się lata, by w końcu móc zajadać się młodą świeżą fasolką, ale po ugotowaniu okazuje się, że daleko jej do ideału? Problem łatwo rozwiążesz tym sposobem. Sprawdź, co zrobić, żeby fasolka nie była łykowata i jak ją ugotować.
-
Kupiłam ją w Empiku i codziennie robię w niej obiad w kilka minut. Podobne w Lidlu i Biedronce
Szukające rozwiązań na szybsze gotowanie można znaleźć w internecie wiele rad. Jakiś czas temu również szukałam sposobów, by zaoszczędzić sobie czas w kuchni i znalazłam coś idealnego. To urządzenie wykorzystywane jest przeze mnie codziennie, a w...
-
Niegdyś podczas burzy gotowanie zupy było zabronione. Babcie twierdzą, że wiejska mądrość kryje prawdę
Ile kucharek tyle trików i sprawdzonych metod. Wiele babć twierdzi jednak, że gotowanie rosołu podczas burzy to niemal kulinarne przestępstwo. Czy zmiana pogody, naprawdę może powodować szybkie psucie? Zdaje się, że wiejskie przysłowie kryje troch...
-
Dodaj 4 łyżki do mielonych, a będą wylizywać talerze. Tak soczystych kotletów jeszcze nie grali
Uwielbiasz kotlety, jednak zawsze wychodzą ci albo surowe, albo spalone? Winnym może być zły dobór składników. Łap za przepis od babci Hildy. Jest banalnie prosty i nie sprawi ci trudności. Jak zrobić dobre kotlety mielone? Sekretny składnik...
-
Trudny quiz kulinarny na literę K. Wynik 7/10 pobiją mistrzowie kuchni
Przed tobą quiz kulinarny na literę K. Zestaw pytań należy do tych trudnych, ale wierzymy, że sobie poradzisz! Wynik powyżej 7/10 zyskają prawdziwi mistrzowie kuchni. Rozwiąż nasz quiz wiedzy i przekonaj się, czy poznasz smak porażki, czy zwycięstwa!
- Ludzie chodzą po nie do lasu z grabiami. To najlepsze grzyby na zupę
- Nazywają go "królem owoców". Podnosi odporność i działa antynowotworowo
- Gra o zdrowie. Jak dzieci i młodzież przyciągnąć do sportu?MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Co słodkiego na niedziele? Wypróbuj ciasto salceson, a nie pożałujesz
- Szarlotka bez niego nie istnieje. Ciasto kruche wyjdzie tylko dzięki tym proporcjom
- Na kruchym cieście, ale to nie szarlotka. Przetrzesz oczy i nie uwierzysz
- Do obiadu i do słoików, ta sałatka gotowa jest w 15 minut. Już ślinka leci
- Trwa jesienna odsłona Restaurant Week. Odkryj najlepsze debiuty tej edycji
- Zamiast zbierać grzyby w lesie, możesz wyhodować je w domu. Najlepiej postawić na te gatunki
- Zrobienie jej to grosze i żadna zupa tak nie smakuje. Idealna na jesień
-
Kiedy solić wodę na ziemniaki? Notorycznie popełniamy błąd. A potem płacz, że rachunki rosną
W którym momencie należy posolić wodę na ziemniaki, by wyszły idealne? Wbrew pozorom nie jest to takie proste. Chodzi nie tylko o smak, ale również inne kwestie, takie jak wyższe rachunki i zniszczone naczynie.
-
Kiedy mam dość zwykłych zup, robię "nic". Później żałuję. Nie nadążam z dokładaniem na talerze
Zupa "nic" to deser, którym zajadaliśmy się przed laty. Dzisiaj jest już nieco zapomniana. Mimo że jej nazwa nie mówi zbyt wiele i nie napawa apetytem, podbija kubki smakowe wielu smakoszy. Zdecyduj, czy to zupa na obiad, czy na słodką przekąskę?
-
Zajadasz się latem na potęgę? No to lepiej uważaj. Jeden błąd i nie wyjdziesz z toalety przez 2 dni
Czy można się zatruć fasolką szparagową? Lepiej uważaj. Choć nie każdy zdaje sobie sprawę, istnieje taka możliwość. Wszystko ze względu na pewien związek chemiczny, który naturalnie występuje w surowym warzywie.
-
Świeży koperek wytrzyma nawet dwa miesiące. Oto co musisz zrobić. To dziecinnie proste
Nie ma to jak młode ziemniaczki z koperkiem. Młode liście kopru ogrodowego to świetny dodatek do zup, surówek czy dań obiadowych. Najlepiej smakuje wczesnym latem, kiedy jego aromat unosi się w powietrzu. Spróbuj prostego patentu, który pozwoli...
-
Jak upiec szynkę w piekarniku, aby była soczysta? Ten popularny napój zrobi z nią cuda
Przygotowanie soczystej i rozpływającej się w ustach szynki wcale nie musi być kłopotliwe. Wystarczy, że odpowiednio ją zamarynujesz i będziesz podlewać sekretnym składnikiem podczas pieczenia. Nie wiesz, jak upiec szynkę w piekarniku, aby była...
-
Jak gotować fasolkę szparagową? Wydaje ci się, że wiesz. Tak, wydaje się, bo na bank popełniasz te błędy
Jak gotować fasolkę szparagową? Wydawać by się mogło, że to banalnie prosta czynność i wszystko robisz, jak należy. Ale czy nie jest włóknista lub zbyt twarda? Jeśli tak, to na pewno popełniasz któryś z tych błędów.
-
Kiedyś mama ugotowała bób i zraziłam się na lata. Teraz robię w ten sposób. Nawet dzieci się zajadają
Jak ugotować bób? Niby wrzucenie nasion do garnka z wodą jest proste, ale istnieją pewne ważne techniki, które pomogą ci uzyskać głębię smaku. Nie musisz kombinować też z dodatkami - te prostsze są najlepsze. Jak długo gotować bób?
-
Zupa ogórkowa? A może krupnik? W quizie musisz rozpoznać zupę na talerzu
Bez względu na to, czy twoja ulubiona to zupa ogórkowa, czy rosół, spróbuj swoich sił w tym kulinarnym wyzwaniu
-
Taką kaszę lepiej od razu wrzuć do kosza. Po ugotowaniu przyczynia się do różnych chorób
Kasza pojawia się na stołach równie często, co ziemniaki. Jest zdrowa, gotuje się ją szybko i prosto, szczególnie gdy sięgamy po produkty pakowane w foliowe woreczki. Jak się okazuje, to nie jest najlepszy wybór. Dlaczego nie powinno się gotować...
-
Inni specyfiki na mole spożywcze kupują w sklepach i przepłacają. Ja najlepszy środek zbieram na łące
Zastanawiasz się, jak działa wrotycz na mole spożywcze? Nie musisz sięgać po drogie detergenty i specjalistyczne preparaty. Ten naturalny domowy sposób pozwoli pozbyć się problemu na dobre. Możesz go zebrać wprost z łąki.
-
Zrobiłam pomidorową i wyszła za słona. Teściowa sprzedała mi patent jak ją uratować
Nawet najlepszym kucharzom może się trafić wpadka, w której to zrobię za słoną zupę. Wtedy pierwsza myśl to jest oczywiście jej wyrzucenie i zrobienie jej od nowa, lecz nie trzeba stosować aż tak drastycznych kroków. Ostatnio teściowa pokazała mi...
-
Za czasów PRL-u było hitem. To danie wciąż zachwala Robert Makłowicz. Przepis jest banalnie prosty
Zastanawiasz się, jakie jedzenie było w PRL? Czasy te nie należały do najprostszych dla gospodyń domowych, a wykarmienie rodziny było nie lada wyzwaniem. Jednak jedno danie z tych czasów wciąż jest popularne, a zachwala je nawet Robert Makłowicz.
-
Szefowa kuchni zdradziła trik na makaron. Wychodzi idealny. Przy okazji rachunki lecą w dół
W dobie rosnących rachunków za prąd i gaz wiele osób szuka oszczędności. Jeśli jesteś miłośniczką makaronów i regularnie serwujesz je w domu, warto znać pewną sztuczkę. Z jej pomocą nie tylko przygotujesz pyszne danie, ale i wydasz znacznie mniej...
-
Jajecznica z bekonem może się schować. Jak nie zjem od razu, zostawiam na później. Smakują nieziemsko
Jajecznica z bekonem już się przejadła? Od niedawna na naszym stole lądują jajeczne muffiny. Cała rodzina najada się do syta i nigdy nic nie zostaje. Na szczęście robi się je szybko, prosto i tanio, więc goszczą u nas też jako przekąska na wyjścia.
-
Jak przechować koper poza zamrażarką? Wachowicz zdradziła sprytny trik. Będzie świeży nawet przez rok
Jak wygląda koperek schowany w pudełku po lodach, każdy z nas wie. Okazuje się jednak, że ten sposób przechowywania nie jest najlepszy. Ewa Wachowicz zdradziła lepszy trik. Dzięki niemu będzie aromatyczny dłużej.
-
Dżem z truskawek przypomina mi dzieciństwo. Zawsze jadłam u babci. Teraz robię go swoim dzieciom
Jak przygotować najlepszy dżem truskawkowy? Przepis przed laty zdradziła mi babcia. Potrzebujemy jedynie 3 składników. Ma wyrazisty kolor i smak, którego nie da się zapomnieć. Zawsze robię zapas na całą zimę i jemy go aż do wiosny.
-
Przestań wylewać wodę po ziemniakach! Niepozorny składnik, który ląduje w zlewie może zdziałać cuda
Ziemniaki są częstym elementem domowego obiadu i nie tylko. Niestety często gotując bulwy, zapominamy, że pod koniec procesu wcale nie trzeba wylewać wody. Ten niepozorny składnik może się przydać w ogrodzie lub na balkonie. Poznaj metodę zero...
-
Zostały ci resztki ziemniaków z wczoraj? Nie wyrzucaj. Zrób danie, którym zachwyci się cała rodzina
Co można zrobić na szybko z ziemniaków po wczorajszym obiedzie? Tym razem nie będą to ruskie pierogi. Przepis ten wywodzi się z gór i jest idealną propozycją na ekspresowe danie w stylu zero waste. Dzięki niemu nie wyrzucimy jedzenia i stworzymy...
-
Wybieraj makaron jak prawdziwy Włoch. Zwróć uwagę na szczegóły, a już nigdy nie podejmiesz złej decyzji
Największa duma narodowa Włoch to podstawowy element diety śródziemnomorskiej. W ostatnich latach zagościł również w polskich kuchniach. Jaką jednak masz pewność, że wybierasz dobry makaron? Wybór odpowiedniego produktu jest kluczowy do...
-
Pierogi, bigos i kluski - czyli quiz o polskiej kuchni. Uwaga na 6. pytanie
Dasz radę zdobyć komplet punktów?
-
Wrzuć winogrona do woreczka strunowego, a nie pożałujesz. Zaoszczędzisz masę czasu
Winogrona to jedna z ulubionych przekąsek zarówno dzieci jak i dorosłych. Problem przysparza jednak czasochłonne odrywanie każdej kuleczki od nasady. Okazuje się jednak, że jest na to szybki i banalny sposób.
-
Zmarnujesz pudełko pieczarek, jeśli nie zadbasz o jeden szczegół. Kiedy je solić? Nie popełnij błędu
Najsmaczniejsze pieczarki to takie, które są podsmażone na masełku, z cebulką i natką pietruszki. Tak przygotowane świetnie nadają się na kanapkę, jako dodatek do mięs i zapiekanek. Kiedy przyrządzimy je w zły sposób, staną się gorzkim...
-
Co można zrobić z truskawek? Z tego przepisu na chłodnik sprzed 170 lat korzystała moja prababcia
Kiedy zaczyna się sezon na truskawki, lądują na naszym stole w przeróżnych formach. Jako koktajle, solo lub np. w pierogach. Warto jednak zwłaszcza w te cieplejsze dni stworzyć z nich wyśmienity chłodnik ze 170-letniego przepisu.
-
Turecka kucharka zdradziła mi przepis na szakszukę. Bliskim cieknie ślinka jeszcze zanim podam na stół
Czy istnieje idealna szakszuka? Przepis poznałam lata temu na wakacjach w Turcji. Zdradziła mi go tamtejsza kucharka. Od tamtej pory jest to moje ulubione śniadanie. Wszystko dzięki odpowiednim pomidorom i przyprawom.
-
Już nie zamawiam nuggetsów w barach. Idealną panierkę dopracowałam sama. A jak cudownie chrupie
Idealnie chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku nuggetsy? Przepis tworzyłam od lat. W końcu wyszedł mi idealny. Stał się hitem każdej imprezy w moim domu, a znajome proszą, abym zdradziła recepturę.
-
Szparagi już nigdy więcej nie będą miały posmaku goryczy. Wystarczą 3 łyżki do wody i problem z głowy
Dlaczego szparagi są gorzkie? Przygotowywanie szparagów może stać się proste i przyjemne. Wszystko dzięki temu dodatkowi, który zapewne masz w swojej lodówce. Dzięki niemu zniknie nieprzyjemna gorycz, a zostanie tylko idealny, delikatny smak.
-
Thermomix w Polsce wciąż na fali. Tylko Niemcy kupują więcej
Jedni uważają, że to nieodłączny element wyposażenia kuchni. Inni widzą w nim raczej przereklamowe urządzenie, które jest zdecydowanie za drogie. Mimo tak skrajnych opinii okazuje się, że Polacy nadal chętnie kupują Thermomiksa. Firma Vorwerk, któ...
-
Kiedy solić wodę na ziemniaki? Ten moment jest kluczowy. Inaczej skutecznie wypłuczesz witaminy
Tego, że Polska ziemniakiem stoi, nie trzeba nikomu tłumaczyć. Podawany w różnych formach stanowi nieodzowny dodatek do codziennego obiadu. Dlatego może szokować nas fakt, że wiele osób nie wie, jak powinno się gotować ziemniaki w prawidłowy sposó...
-
Pamiętasz jeszcze, co jadło się w PRL-u? Jeśli tak, spróbuj mieć 9/9 w tym QUIZIE!
Ależ to były frykasy!
-
Tęczowy nalot i piana w kubku herbaty? Sprawdź, czy możesz wypić płyn. Niewiele osób wie
Zaparzasz sobie herbatę, a podczas jej zalewania powstaje piana? Następnie o niej zapominasz, a gdy wracasz, to na powierzchni "maluje się" tęczowy kożuch. Czy jest się czym martwić i czy taki napój nadaje się do spożycia? Wyjaśniamy.