gotowanie
-
Kuchnia to twoje ulubione miejsce? 11/11 to dla ciebie bułka z masłem
Lubisz spędzać czas w kuchni i gotowanie masz we krwi? W takim razie komplet punktów w naszym quizie to dla ciebie bułka z masłem. Jeśli jednak nie uda ci się zdobyć 11 punktów, nie spal buraka ze wstydu! To jak, gotowy na sprawdzenie kulinarnej...
-
W tym quizie pytamy o potrawy regionalne! Zgarniesz tutaj okrągłe 12/12?
Oscypki, moskole, proziaki i wiele innych - w tym quizie pytamy o potrawy regionalne. Uważasz się za kulinarnego asa i znasz je wszystkie? Nie czekaj, tylko sprawdź się w tym teście! Do zdobycia 12 punktów!
-
Podstawowy quiz o gotowaniu. Odróżnisz oregano od bazylii? Pobij 7/9
Przed tobą podstawowy quiz wiedzy kulinarnej. Jeśli rzadko bywasz w kuchni, możesz mieć wielkie problemy z naszymi pytaniami. A jeśli często gotujesz, to masz duże szanse na wynik 9/9! Zdobędziesz go? Przekonajmy się. Powodzenia!
-
Rozpoznasz zioła na zdjęciach? To quiz wiedzy dla prawdziwych znawców
Majeranek, rozmaryn, mięta... To są podstawy aromatycznej kuchni! Jeśli cenisz sobie te rośliny, to quiz wiedzy stworzony z myślą o tobie. Wykażesz się i zdobędziesz 10/10 punktów? Życzymy powodzenia!
-
Najpyszniejsze ciasta. Rozpoznasz je po jednym kawałku? Quiz dla łasucha
Ten quiz kulinarny obudzi w tobie łakomczucha. Pytamy o słynne ciasta, a twoim zadaniem jest rozpoznać je po jednym kawałku. Brzmi łatwo, ale tylko eksperci kuchni pochwalą się wynikiem 11/11. To test, którego lepiej nie rozwiązywać na głodniaka!
-
Japonka przetestowała polski sposób gotowania ryżu. Pokazała to na filmie. "Byłam straumatyzowana"
Czy ryż w plastikowym woreczku to hit, czy kulinarny koszmar? W wielu krajach taka metoda budzi zdziwienie. Pewna Japonka postanowiła ugotować go "po polsku", a wnioskami podzieliła się ze światem na Instagramie.
-
Zupa ziemniaczana bez nudy, za to z serem. Tak pysznej nie zrobi nawet Gessler
Zupa ziemniaczana może brzmieć jak danie, które robimy po to, żeby tylko coś było lub jako wspomnienie starej kuchni dawnej biedoty. Nasz dzisiejszy przepis taki nie jest. Nasza zupa ziemniaczana jest gęsta, treściwa i pełna smaku. Czemu zawdzięcz...
-
W tłusty czwartek nie jem pączków. Stawiam na coś lepszego i najadam się do syta. Przyda się kurczak
W tłusty czwartek tradycja nakazuje zajadać się pączkami, faworkami i ogólnie wszystkim, co słodkie. A co, jeśli ktoś nie lubi słodkości, a jednak chce sobie tego dnia nieco pofolgować i zjeść coś pysznego i pocieszającego? Postaw na fast food w...
-
Placki ziemniaczane nie muszą być płaskie. Mamy przepis na puchate i dużo smaczniejsze
Gdybyśmy mieli wybrać najbardziej uniwersalne i lubiane przez Polaków warzywo, z pewnością pierwsze miejsce na podium zająłby ziemniak. Można zrobić z niego najpyszniejsze rzeczy, w tym placki ziemniaczane i dziś pokażemy wam przepis, który najpie...
-
Sycąca, aromatyczna i naładowana białkiem. Przed gotowaniem fasolki po bretońsku zrób jedną rzecz
Fasolka po bretońsku to bezsprzecznie jedno z najlepszych dań kuchni polskiej i chociaż nazwa na to nie wskazuje, potrawa nie ma nic wspólnego z Bretanią. Uwielbiamy ją nie tylko za smak i aromat, lecz także za dużą zawartość białka i za kopa...
-
Quiz kulinarny na K tak dobry, że pocieknie ci ślinka. Zgarniesz 10/10?
W dzisiejszym quizie kulinarnym na K musicie się nieźle wysilić, żeby zgarnąć komplet punktów. Myślicie, że potraficie odpowiedzieć bezbłędnie na wszystkie pytania? Przekonajmy się, jak wam pójdzie! Powodzenia!
-
Idealna na ferie i duży mróz. Ta zupa rozgrzewa lepiej niż rosół i farelka
Mamy dziś dla ciebie przepis na zupę do zadań specjalnych i to wcale nie jest przesada. Rozgrzewa, smakuje i idealnie zastąpi rosół podczas rodzinnych spotkań. Jest aromatyczna i bardzo łatwa w wykonaniu. Nie, nie będzie dziś o pomidorówce. Zupa...
-
Tę zupę robię jak starsze panie. Nigdy nie zapominam o tym mięsie. Pachnie lepiej niż w Sephorze
Polacy to zupomaniacy, nawet się rymuje. Jednak prawda jest taka, że uwielbiamy wszelkie polewki, a jedną z naszych ukochanych jest oczywiście fasolowa. Jak zrobić zupę fasolową, żeby była najlepsza pod słońcem? Ja stosuję stary przepis, a...
-
Podchwytliwy quiz kulinarny. Prawda czy fałsz? Wykaż się doświadczeniem
Przygotowaliśmy dla ciebie najeżony pułapkami quiz kulinarny. Zasady są proste - my podajemy ci jakąś ciekawostkę o jedzeniu, a ty określasz, czy jest prawdziwa, czy fałszywa. Średnia 7/10 czeka, aż ktoś ją pobije - może ty? Powodzenia!
-
Tak wygląda nowy Thermomix. Nie wszystkim się spodobał. "Tablet z garnkiem"
Najnowszy Thermomix TM7 został zaprezentowany w trzeci weekend lutego. Jego prezentację zorganizowano z rozmachem. Zgromadzeni na trybunach ludzie tańczyli, śpiewali, a gdy urządzenie pojawiło się na scenie, robili zdjęcia i nagrywali filmy. Nie...
-
Przepis na łososia, którego wszyscy będą ci zazdrościć. To tylko 20 minut w piekarniku
Przepis na łososia z piekarnika na zawsze odmieni twoje piątkowe (i nie tylko) obiady. Ryba wychodzi soczysta, delikatna, wręcz rozpadająca się, a sos maślano-ziołowy to po prostu majstersztyk. Zrobisz raz i rodzina ciągle będzie się domagać tej...
-
Pyszna i sycąca sałatka ziemniaczana. Tak chrupie, że słychać ją u sąsiadów
Szukasz dobrego, sprawdzonego przepisu na sałatkę ziemniaczaną? Bardzo dobrze, bo taki właśnie przepis dziś z chęcią zaprezentujemy. Będzie pyszna, sycąca, idealna na kolację, na imprezę, a wiosną do grilla. Połączenie składników sprawi, że...
-
Szybka zupa o pięknym kolorze i wybornym smaku. Do kremu z brokułów dodaj ten składnik
Szybka zupa, która jednocześnie pięknie prezentuje się w talerzu i cudownie smakuje? Mamy taki przepis, a jakże. Wystarczy, że masz pod ręką trochę bulionu, dorodny brokuł oraz trochę sera, by w kilkanaście minut wyczarować prawdziwy przysmak.
-
Ciasto na pizzę po polsku. Mięciutkie i puchate niczym pluszowy miś
Pizza opanowała cały świat i chociaż pochodzi z Włoch (a dokładniej z Neapolu), powstało mnóstwo różnych wersji pszennego placka z dodatkami, w Polsce także. Kto z nas nie zajadał się w dzieciństwie grubą pizzą z brytfanny? Dziś przypomnimy wam...
-
Zupa kalafiorowa, której nie da się nie lubić. Sposób na nią podpatrzyłam u znajomej kucharki
Zupa kalafiorowa to jeden z tych przepisów, które są po prostu git, jak to mówi mój mąż. Jest szybka, bardzo łatwa i naprawdę smaczna. Ale to, że jest smaczna, niektórym smakoszom nie wystarczy, warto więc dodać do niej coś, żeby była przepyszna. ...
-
Posoliłam rosół w tym momencie i dostałam reprymendę od babci. Powiedziała mi o "zasadzie 10 minut"
Rosół to bez wątpienia król niedzielnych obiadów. Ile ludzi, tyle przepisów i różnych myków. Istnieje jednak pewna zasada, której powinien trzymać się każdy z nas. Wyjaśniamy, kiedy solić rosół, żeby smakował wyśmienicie i nie stracił aromatu.
-
Znalazłam najlepszy przepis na zupę z kurczakiem. Przydadzą się papryki i ketchup
Jeśli mówimy o zupach na kurczaku, momentalnie przychodzi nam do głowy rosół, krupnik lub różne warzywne polewki. Jednak dzisiejsza zupa będzie inna - pyszna, sycąca i pełna dodatków. Potrzebne będą papryki, pieczarki i trochę ketchupu. Przepis je...
-
Placki z serka wiejskiego zawsze smażył mi dziadek. Ja dodaję do nich ekstra składnik, są nieziemskie
Placki z serka wiejskiego kojarzą mi się z dzieciństwem kiedy w ferie i inne dni wolne od szkoły na starej kuchni kaflowej smażył mi mój dziadziuś. Zawsze wychodziły pyszne i delikatne, jednak kiedy dorosłam, zmieniły mi się smaki i przestałam...
-
Zupa dyniowa, która jest kremowa jak marzenie. Ser i ostry sos to klucze do sukcesu
Zupa dyniowa najbardziej kojarzy nam się z październikową aurą, kiedy z drzew opadają liście i robi się coraz chłodniej. Jednak rozgrzewające zupy jemy ze smakiem aż do marca i właśnie zupą dyniową możemy rozkoszować się do woli, kiedy tylko mamy...
-
Quiz kulinarny na literę G. Tylko prawdziwy kuchmistrz zdobędzie 11/11!
Nasze pytania sprawią, że pocieknie ci ślinka! Rozwiąż quiz kulinarny na literę G i udowodnij, że jesteś prawdziwym smakoszem. Tylko nielicznym uda się zdobyć okrągły komplet punktów. Pobijesz chociaż 7/11? Trzymamy za ciebie kciuki!
-
My podajemy trzy składniki, ty wskazujesz, co można z nich przyrządzić!
Powodzenia!
-
To quiz kulinarny na P! Tylko mistrzowie kuchni zgarną tu okrągłe 10/10
Przed wami kolejne kuchcikowe wyzwanie! Tym razem to quiz kulinarny na literę P! Myślisz, że w kuchni nie masz sobie równych? Pozwól, że my to sprawdzimy. Zdobędziesz 10/10 punktów? To nie powinno być dla ciebie takie trudne!
-
Jeśli nie marynujesz kurczaka tak, to natychmiast zacznij. Mięso będzie kruchuteńkie
Jak zrobić soczystego kurczaka pełnego smaku, aromatu, z którego wypływają kropelki spełnionych marzeń o kulinarnych podbojach? To nie takie trudne, a kluczem jest, a jakże, marynata. Nie wystarczy jedynie oprószyć mięsa przyprawami. Przyda się...
-
Ryba jak z londyńskich ulic. Łatwiej i smaczniej się już nie da
Jak zrobić smażoną rybę? To danie wydaje się banalne, ale wcale nie musi wychodzić banalne w smaku. Wystarczy wziąć mleko i kilka dodatków, by przygotować pyszny obiad, za którym szaleje pół świata. Jak zrobić fish and chips? Do ciasta dodaj złoty...
-
Zupa rybna jak z wakacji. Nie bój się odpadków, a smak zasłuży na gwiazdkę Michelin
Zupa rybna kojarzy nam się z obiadem w wakacyjnym kurorcie lub nad naszym polskim morzem. Nie musisz jednak pakować się do samolotu lub pociągu, by ją zjeść. Przepis jest bardzo prosty, a podstawą jest wywar. Może ci się wydawać, że z tych...
-
Zupa, którą kochały dzieci, ale teraz pokochają wszyscy. Kasza i przyprawy to magia
Jaka zupa najbardziej kojarzy nam się z dzieciństwem? Niektórzy powiedzą, że marchewkowa, inni, że lekki krupniczek. Jeszcze inni, że pomidorowa z ryżem, ale czy ktoś jeszcze pamięta o zupie grysikowej? To przepis, który z jakiegoś powodu odszedł ...
-
Odróżnisz nektarynę od brzoskwini? Masz jeden punkt. Na więcej nie licz
To naprawdę podchwytliwy quiz kulinarny. Pytamy o owoce, warzywa i zioła, które bardzo łatwo ze sobą pomylić. Tylko doświadczony kucharz znajdzie różnice w ich wyglądzie. Uważasz się za takiego? Przyznamy ci rację, jeśli zdobędziesz choć 10/13...
-
Mięso wciąż zamrożone, a ty masz mało czasu? Sprawdź, czy możesz je wrzucić do garnka. Uważaj na jedno
Czy można gotować zamrożone mięso? Wiele osób staje przed takim pytaniem, zwłaszcza gdy brakuje czasu. Chociaż niektórzy podchodzą do tego sceptycznie, inni bez wahania sięgają po tę technikę. Czy jest bezpieczna?
-
Szybki makaron z cukinią w kwadrans. Sos z dwóch serów jest bezbłędny
Jeśli szukasz szybkiego i zarazem pysznego przepisu na obiad, nie kombinuj i nie stawiaj na gotowce z osiedlowego sklepiku. Możesz przecież zjeść pysznie i domowo w zaledwie 15 minut. Jeśli często goni cię czas lub leń zagląda ci w spodnie, miej p...
-
Te chrupiące bułeczki robię na każdą imprezę. Do barszczyku lepsze niż krokiety
Przepis na te pyszne bułeczki od kilkunastu lat towarzyszy mi podczas karnawałowych imprez, rodzinnych spotkań i wtedy, kiedy nie chce mi się robić krokietów do barszczu. Robiła je moja ciocia, kucharka z domu weselnego i chwała jej za to, bo nie...
-
Zupa inspirowana znaną kanapką bije na głowę pomidorówkę. Liczą się ser i przyprawy
Internet od czasu do czasu dostarcza nam jakiś hitowy przepis i ostatnio na każdym kroku w sieci pojawia się niezwykła zupa inspirowana innym daniem. Pisaliśmy już o zupie gołąbkowej, była także zupa a'la lasagne i zupa pierogowa, ale co powiecie ...
-
Pierogi książęce biją na głowę ruskie. W farszu są ziemniaki i mają przednie towarzystwo
Pierogi książęce w różnych regionach nazywane są nieco inaczej. Słyszy się o pierogach kasztelańskich, szlacheckich lub - jak mówiła pewna starsza pani - zagubnych. To jeden i ten sam przepis na pyszne pierogi z ziemniakami, które powinny być...
-
Wygląda jak żwir, ale użyjesz jej w kuchni. Śmiało zastąpi pieprz, zdziała cuda na wątrobę i żołądek
Co można użyć zamiast pieprzu? Jeśli szukasz alternatywy dla tej przyprawy, która nie tylko wzbogaci smak potraw, ale również przyniesie korzyści zdrowotne, to jesteś w dobrym miejscu. Niektórym przypomina żwir, ale warto wykorzystać ją w kuchni.
-
Przysmak z Podlasia na dużą blachę. Do babki ziemniaczanej dodaj dwa składniki, będzie smaczniejsza
Jeśli lubisz potrawy z ziemniaków, które nie tylko sycą i smakują, lecz także są łatwe i tanie, kuchnia podlaska z pewnością ci przypasuje. Dziś mamy dla ciebie przepis na absolutny klasyk tego regionu, a mianowicie babkę ziemniaczaną na dużą...
-
Kurczak po toskańsku, czyli obiad w 20 minut. Zakochasz się w tym kremowym sosie
Kurczak po toskańsku to wymarzony pomysł na obiad, kiedy czas cię goni, a chęć na pyszny posiłek nie daje za wygraną. Tego kurczaka zrobisz w zaledwie dwadzieścia minut, a będzie tak pyszny, że padniesz z zachwytu. Oprócz soczystego mięsa robotę...