gotowanie
-
Zawsze dodaję 1 łyżeczkę na 4 jajka. Beza wychodzi krucha, a środek ciągnący jak krówka
Twoja beza nigdy nie wychodzi doskonała? Traci swój kształt i jest zbyt miękka? Zdradzamy prosty przepis, dzięki któremu beza będzie krucha, a środek ciągnący jak krówka. Od teraz każdy poradzi sobie z tym zadaniem.
-
To najgorsze mięso na rosół. Może być skupiskiem pasożytów. Nie pomoże nawet gotowanie
W każdym polskim domu rosół gotuje się odrobinę inaczej. Osoba przygotowująca ten bulion ma swoją własną recepturę, która gwarantuje unikalny smak. Warto jednak wiedzieć, co nie powinno znaleźć się w naszym garnku.
-
Jak doczyścić patelnię? Smaruję tym spód i czekam 15 minut. Schodzi nawet stary brud i przypalenia
Często najgorszą czynnością podczas sprzątania kuchni okazuje się czasochłonne szorowanie patelni. Jednak wystarczy tylko jeden trik, aby pozbyć się brudu w kilka minut bez wysiłku. Wszystko, czego potrzebujesz, masz już w domu.
-
Orzechy włoskie zawsze zalewam wrzątkiem. Trik pokazała mi babcia. Uciążliwy problem znika
Dla wielu osób łuskanie orzechów włoskich może być uciążliwe ze względu na twardą skorupę. Jednak istnieją proste sposoby, które mogą pomóc w tym zadaniu. Wystarczy wykonać jedną prostą czynność, która zajmie nam tylko chwilę.
-
Szybki obiad, który zrobisz w 20 minut. Swoim wyglądem i smakiem nie zawiedzie nikogo
Coraz częściej cenię sobie posiłki, które mogę zrobić w szybkim tempie. Dzięki nim nie tylko mogę zjeść coś smacznego, a także nie spędzę długich godzin przy gotowaniu. Ten przepis jest przykładem takiego dania. Ze zrobieniem go poradzi sobie...
-
Ani mazurek, ani babka. W tym roku na Wielkanoc robię ciasto "jajko sadzone". Nie wymaga pieczenia
Zastanawiasz się czym zaskoczyć gości na Wielkanoc? Ciasto "jajko sadzone" może ci w tym pomóc. Ta wyjątkowa propozycja zaskakuje oryginalnym wyglądem i delikatnym smakiem. Co najlepsze, aby je przygotować, nie potrzebujesz nawet piekarnika.
-
Kosztuje 6 zł, a zrobisz z niego najsmaczniejszą sałatkę. Nie można oderwać od niej wzroku
Sałatki to bardzo szybkie przekąski, które często można znaleźć na naszych stołach. Podaje się je przy każdej okazji. Ta jest idealna na Wielkanoc, albo jako śniadaniowy smakołyk. Zapisz ten przepis i zrób go przy najbliższej możliwej okazji.
-
W piątki gotuję postne pulpety. Ich główny składnik może zaskoczyć. Są lepsze niż mięsne
Pulpety, które przygotowujemy w naszych domach na obiad, kojarzą się z jednym, czyli mięsem. Nie musi jednak tak być. Jeśli w piątki nie jesz mięsa, możesz przygotować je z jednego specjalnego składnika. Postna forma zaskoczy domowników.
-
Gofry wychodziły mi gumowate. Zamieniłam 1 składnik. Teraz są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz
Szukasz idealnego przepisu na gofry, żeby wewnątrz były puszyste i miękkie, a z zewnątrz idealnie chrupiące? Wystarczy, że w klasycznej recepturze zamienisz jeden składnik. Dokładniej chodzi o rodzaj mąki.
-
Na Wielkanoc podaję białą kiełbasę z jajkiem, ale nie w żurku. Ta tarta najlepiej smakuje z majonezem
W tym roku postaw na nowoczesne dania wielkanocne. Kiełbasę i jajko, zamiast wrzucać do żurku, połącz w ciekawą tartę. Wymieszają się w tym daniu dwa najbardziej charakterystyczne składniki Wielkanocy, tworząc obiad, który zniknie ze stołu w...
- Przepis na biszkopt, który nie opada i pięknie wspina się po tortownicy. Babcia dodawała składnik z barku
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Jakie jest najgorsze mięso do rosołu? Może być skupiskiem pasożytów
- Od dziś będziesz robić najlepszy rosół. Babcia poprosi o przepis
- Jak szparagi to tylko w tym wydaniu. To proste połączenie nie ma równych
- Nadchodzi nowy imprezowy hit. Zrób, a goście będą cię błagać o przepis
- Masz ochotę na kotleta? Zapomnij o schabowym i wybierz ten przepis
- Zamiast wymyślnego ciasta, jak z cukierni robię taki deser w każdą sobotę. Pasuje do wszystkiego
- Przygotuj schab na niedzielę w taki sposób, a przez całe lato nie wrócisz do zwykłych kotletów
- Na pizzę, do chleba i do ogrodu. Naturalne rozwiązanie dla roślin w twoim ogrodzie
-
Wiesz, skąd pochodzi keczup? Super, masz już jeden punkt! Na więcej nie licz
Quiz dla amatorów różnorodnych smaków. Przekonaj się, jak szeroka jest twoja kulinarna wiedza.
-
Lubisz gotować (i jeść)? W tym quizie pytamy tylko o jedzenie na literę P
To powinien być pyszny komplet punktów!
-
Znasz się na polskiej kuchni? Sprawdźmy, co wiesz o potrawach regionalnych
Jaka potrawa regionalna jest twoją ulubioną?
-
Lubisz polskie jedzenie? Te dania powinieneś znać, nawet jeśli ich nie jadałeś!
To quiz dla miłośników polskiej kuchni!
-
Prawda czy fałsz? Musisz naprawdę kochać jedzenie, by zdobyć 16/16
Sprawdź swoją kulinarną wiedzę!
-
Czasem nie zdążę do końca wyłożyć ciasta, a już znikają z talerzy. Wszyscy uwielbiamy te ptysie
Jak zrobić ptysie? Nawet jeśli umiesz przygotować idealne ciasto, na nic się to zda, jeśli krem nie będzie udany. Na szczęście nie jest to trudne. Prosty przepis na ptysie nie wymaga ogromu zaangażowania, a możesz mieć pewność, że wszyscy poproszą...
-
Ryba na piątkowy obiad w kilkanaście minut. Bez tego sosu traci na smaku i charakterze
Szczególnie w piątek ryba pojawia się w wielu domach jako danie obiadowe. Można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów, dlatego również i my chcemy pokazać swoją wersję. Dzięki aromatycznemu i kremowemu sosu jest ona jeszcze smaczniejsza.
-
Jeśli lubisz jajecznicę, musisz spróbować tej wersji bez jajek. Jest zaskakująco pyszna
Śniadanie kojarzy się nam z kanapkami, jajecznicą i omletami z różnymi dodatkami. Tym razem chcemy pokazać przepis na coś równie pysznego, ale innego. Dla niektórych może być to wielkie zaskoczenie, a główny składnik nie jest oczywistą sprawą. By...
-
Wachowicz znalazła danie, które przebija schabowe i mielone. Jest soczyste i pełne nadzienia
Zazwyczaj plan na nasz obiad jest bardzo prosty. Gotowane ziemniaki układa się obok sałatki i dodaje się do tego pełne smaku mięso. W tej roli zazwyczaj widzimy schabowego lub mielonego, lecz tym razem będzie to coś lepszego. Przepis na ten przysm...
-
Rozpoznasz zupę na talerzu? Komplet w tym QUIZIE należy do głodomorów!
Lubicie zupy, czy preferujecie inne posiłki?
-
Marynata to sekret smaku tych kotlecików. Dzięki niej kurczak staje się soczysty i smaczniejszy
Kotleciki z tego przepisu są naprawdę wyraziste i sprawiają, że chce się jeść tylko je. Dla wielu przebijają schabowe i inne mięsne specjały. Dlaczego tak jest? To sprawka marynaty, która gra tu pierwsze skrzypce. To dzięki niej mięso jest tak...
-
Każdy, kto ich próbuje, prosi o dokładkę. Soczyste mięso i aromatyczny sos to idealne połączenie
Swego czasu to danie było podawane w moim rodzinnym domu co tydzień. Później o nim zapomniano, lecz znowu wraca do łask. Wyróżnia je aromatyczny sos, a także miękkie i pełne smaku mięso. Pamiętam, że trzeba było robić podwójną porcję, bo każdy mia...
-
Na pewno dodajesz ją do makaronu, ale popełniasz duży błąd. Gotuj w ten sposób, a nie narazisz zdrowia
Wielu Polaków nie wyobraża sobie gotowania makaronu bez dodania łyżki soli. Powszechnie wiadomo, że jej nadmiar niekorzystnie wpływa na nasz organizm. Okazuje się jednak, że odpowiednie gotowanie może uchronić nas przed przykrymi skutkami.
-
Zamień schabowe na kotlety w serowym sosie. Po jednym kęsie każdy będzie błagać o przepis
Kotlety to nieodłączny element klasycznego obiadu. Robi się je z różnego mięsa, a także podaje z oryginalnymi dodatkami. Dziś chcemy pokazać, że polane aromatycznym sosem mogą przebić smakiem tradycyjne schabowe. Ten przepis jest bardzo prosty.
-
Mieszam pół na pół z mlekiem i smażę. Sekret naleśników bolońskich tkwi w cieście
Podstawą tej potrawy jest ciasto na naleśniki. Gdy już je usmażysz, cała reszta powinna pójść jak z płatka. Jak zrobić naleśniki bolońskie? Choć wydaje się, że zajmie ci to sporo czasu, nic bardziej mylnego. Uwiniesz się w godzinkę, a rodzina będz...
-
Obłóż tym kurczaka i zrób mięso po góralsku. W żadnej karczmie nie zjesz czegoś równie smacznego
Kurczak po góralsku jest bardzo dobrze znany na Podhalu. Tam można zajadać się nim każdego dnia. Jednak i w domu można przyrządzić swoją wersję, która czasem okazuje się smaczniejsza. Mięso obłożone jest tym składnikiem i podawane na ciepło wraz z...
-
Te czynności wykonuje każdy kucharz. Wiesz, jak się nazywają?
Jeśli lubisz spędzać czas w kuchni, to czeka na ciebie komplet punktów!
-
Wyjmij liść laurowy z potrawy, zanim zaczniesz jeść. Boleśnie się o tym przekonałam
Liście laurowe to jedna z popularniejszych przypraw. Chętnie dodajemy je np. do zup, by nadać im intensywniejszego smaku. Zwykle jednak przed podaniem wyjmuje się je z potrawy. Dlaczego rzeczywiście lepiej tak robić? Niektórzy myślą, że liście...
-
Jeśli byłeś dzieckiem w czasach PRL, na pewno pamiętasz te smaki
Coś dla łasuchów!
-
Najlepszy przepis na wspólne gotowanie. Wykorzystaj mąkę i resztki z lodówki i przygotuj pizzerinki
Pizzerinki to świetny pomysł na wspólne gotowanie razem z przyjaciółmi lub dziećmi, ponieważ każdy może wrzucić na ciasto to, co najbardziej lubi - nawet ananasa. Przygotowanie jest bardzo łatwe, a przy weekendzie będzie jak znalazł.
-
Faworki w 15 minut to opcja dla zabieganych. Smakują obłędnie i są odpowiednio chrupiące
Faworki to symbol tłustego czwartku. Jednak nie zawsze tego dnia udaje się je kupić. Jeśli nie zdążyłeś, bo wszystkie zostały wykupione, to nic straconego. Z tym przepisem zrobisz je w 15 minut, a ich smak będzie porównywalny do tych z najlepszej...
-
Nie ma drugiej takiej zupy. Gęsta, pełna warzyw i swojskiego mięsa. Zrobisz ją raz-dwa
Ta zupa może uzyskać miano jednej z najbardziej treściwych polskich zup. Włączenie tego rozgrzewającego dania do diety sprawia, że będziemy cały czas najedzeni. Jest gęsta, sycąca i pełna oryginalnego smaku. Chociaż raz w życiu każdy z nas ją jadł.
-
Puszyste racuchy z nieoczywistym dodatkiem. Od kiedy poznałam przepis, nie dodaję jabłek
Racuszki to przysmak dzieciństwa, który bardzo często robimy na śniadania i kolację. Zazwyczaj przygotowujemy je z pokrojonych jabłek. Tym razem ten owoc zostanie zamieniony na coś innego. Takiego połączenia prawie nikt nie kosztował. Z nim są...
-
Odtworzyłam 1:1 przepis mojej mamy na popularną zupę. Mięso, którego używa było zaskoczeniem
Kuchnia mam i babć jest bliska naszym sercom. Wszystko, co wychodzi spod ich rąk jest pyszne i warte odtworzenia. Również postanowiłam wykonać jeden z przepisów mojej mamy. Gdy go zobaczyłam, byłam zaskoczona wyborem mięsa.
-
Pamiętasz jeszcze, co jadło się w PRL-u? Jeśli tak, spróbuj mieć 9/9 w tym QUIZIE!
Ależ to były frykasy!
-
W tym bigosie nie znajdziesz kiełbasy, boczku, ani żeberek. Zamieniłam to na mięso, które zaskakuje
Bigos to tradycyjne danie, które znane jest każdemu. Wykonuje się je zazwyczaj w większej porcji, by wystarczyło na kilka dni. Jego podstawą jest aromatyczne mięso. W tej wersji zamienia się je na coś innego. Niektórzy zaczną przecierać oczy ze...
-
Zapomnij o jajecznicy i omlecie. Za tym daniem szaleją Polacy, jest najlepsze o poranku
Przygotowując śniadanie sięgamy po najpopularniejsze dania i nie chcemy próbować nic innego. Jednak warto choć raz sprawdzić ten przepis, by się przekonać, że jest najlepszy ze wszystkich. Dodaj do niego kilka warzyw, a sam stwierdzisz, że klasycz...
-
Kawałek tego warzywa podkręca smak rosołu. Dla niektórych to najdziwniejsze, co można dodać
Rosół zyskuje smak przede wszystkim dzięki bogactwu warzyw i odpowiednio wybranemu mięsu. Istnieje jednak wiele sposobów na to, by jego aromat był jeszcze intensywniejszy. Domowi kucharze i kucharki prześcigają się w metodach na to, jak to osiągną...
-
Najdziwniejsze nawyki jedzeniowe. "Gofry jem z musztardą", "Przestałam to robić przy ludziach"
Każdy ma ulubione smakowe połączenia i jedzeniowe nawyki. Niekiedy jednak są tak niespotykane, że wywołują konsternację na twarzach towarzyszących nam osób. - Mnie w ogóle nie wydaje się to dziwne, ale niektórych nieco emocjonuje: jabłka jem tylko...
-
Lekarka wskazuje błędy podczas gotowania rosołu. "Nie wal tego tyle"
Rosół to jedna z najbardziej podstawowych potraw kuchni polskiej, a jednocześnie taka, przy której można popełnić masę błędów. Doktor Magdalena Cubała-Kucharska wymieniła pięć rzeczy, które Polacy najczęściej robią źle, przygotowując rosół. Jedna ...