gotowanie
-
Placki z serka wiejskiego zawsze smażył mi dziadek. Ja dodaję do nich ekstra składnik, są nieziemskie
Placki z serka wiejskiego kojarzą mi się z dzieciństwem kiedy w ferie i inne dni wolne od szkoły na starej kuchni kaflowej smażył mi mój dziadziuś. Zawsze wychodziły pyszne i delikatne, jednak kiedy dorosłam, zmieniły mi się smaki i przestałam...
-
Zupa dyniowa, która jest kremowa jak marzenie. Ser i ostry sos to klucze do sukcesu
Zupa dyniowa najbardziej kojarzy nam się z październikową aurą, kiedy z drzew opadają liście i robi się coraz chłodniej. Jednak rozgrzewające zupy jemy ze smakiem aż do marca i właśnie zupą dyniową możemy rozkoszować się do woli, kiedy tylko mamy...
-
Quiz kulinarny na literę G. Tylko prawdziwy kuchmistrz zdobędzie 11/11!
Nasze pytania sprawią, że pocieknie ci ślinka! Rozwiąż quiz kulinarny na literę G i udowodnij, że jesteś prawdziwym smakoszem. Tylko nielicznym uda się zdobyć okrągły komplet punktów. Pobijesz chociaż 7/11? Trzymamy za ciebie kciuki!
-
My podajemy trzy składniki, ty wskazujesz, co można z nich przyrządzić!
Powodzenia!
-
To quiz kulinarny na P! Tylko mistrzowie kuchni zgarną tu okrągłe 10/10
Przed wami kolejne kuchcikowe wyzwanie! Tym razem to quiz kulinarny na literę P! Myślisz, że w kuchni nie masz sobie równych? Pozwól, że my to sprawdzimy. Zdobędziesz 10/10 punktów? To nie powinno być dla ciebie takie trudne!
-
Jeśli nie marynujesz kurczaka tak, to natychmiast zacznij. Mięso będzie kruchuteńkie
Jak zrobić soczystego kurczaka pełnego smaku, aromatu, z którego wypływają kropelki spełnionych marzeń o kulinarnych podbojach? To nie takie trudne, a kluczem jest, a jakże, marynata. Nie wystarczy jedynie oprószyć mięsa przyprawami. Przyda się...
-
Ryba jak z londyńskich ulic. Łatwiej i smaczniej się już nie da
Jak zrobić smażoną rybę? To danie wydaje się banalne, ale wcale nie musi wychodzić banalne w smaku. Wystarczy wziąć mleko i kilka dodatków, by przygotować pyszny obiad, za którym szaleje pół świata. Jak zrobić fish and chips? Do ciasta dodaj złoty...
-
Zupa rybna jak z wakacji. Nie bój się odpadków, a smak zasłuży na gwiazdkę Michelin
Zupa rybna kojarzy nam się z obiadem w wakacyjnym kurorcie lub nad naszym polskim morzem. Nie musisz jednak pakować się do samolotu lub pociągu, by ją zjeść. Przepis jest bardzo prosty, a podstawą jest wywar. Może ci się wydawać, że z tych...
-
Zupa, którą kochały dzieci, ale teraz pokochają wszyscy. Kasza i przyprawy to magia
Jaka zupa najbardziej kojarzy nam się z dzieciństwem? Niektórzy powiedzą, że marchewkowa, inni, że lekki krupniczek. Jeszcze inni, że pomidorowa z ryżem, ale czy ktoś jeszcze pamięta o zupie grysikowej? To przepis, który z jakiegoś powodu odszedł ...
-
Odróżnisz nektarynę od brzoskwini? Masz jeden punkt. Na więcej nie licz
To naprawdę podchwytliwy quiz kulinarny. Pytamy o owoce, warzywa i zioła, które bardzo łatwo ze sobą pomylić. Tylko doświadczony kucharz znajdzie różnice w ich wyglądzie. Uważasz się za takiego? Przyznamy ci rację, jeśli zdobędziesz choć 10/13...
-
Mięso wciąż zamrożone, a ty masz mało czasu? Sprawdź, czy możesz je wrzucić do garnka. Uważaj na jedno
Czy można gotować zamrożone mięso? Wiele osób staje przed takim pytaniem, zwłaszcza gdy brakuje czasu. Chociaż niektórzy podchodzą do tego sceptycznie, inni bez wahania sięgają po tę technikę. Czy jest bezpieczna?
-
Szybki makaron z cukinią w kwadrans. Sos z dwóch serów jest bezbłędny
Jeśli szukasz szybkiego i zarazem pysznego przepisu na obiad, nie kombinuj i nie stawiaj na gotowce z osiedlowego sklepiku. Możesz przecież zjeść pysznie i domowo w zaledwie 15 minut. Jeśli często goni cię czas lub leń zagląda ci w spodnie, miej p...
-
Te chrupiące bułeczki robię na każdą imprezę. Do barszczyku lepsze niż krokiety
Przepis na te pyszne bułeczki od kilkunastu lat towarzyszy mi podczas karnawałowych imprez, rodzinnych spotkań i wtedy, kiedy nie chce mi się robić krokietów do barszczu. Robiła je moja ciocia, kucharka z domu weselnego i chwała jej za to, bo nie...
-
Zupa inspirowana znaną kanapką bije na głowę pomidorówkę. Liczą się ser i przyprawy
Internet od czasu do czasu dostarcza nam jakiś hitowy przepis i ostatnio na każdym kroku w sieci pojawia się niezwykła zupa inspirowana innym daniem. Pisaliśmy już o zupie gołąbkowej, była także zupa a'la lasagne i zupa pierogowa, ale co powiecie ...
-
Pierogi książęce biją na głowę ruskie. W farszu są ziemniaki i mają przednie towarzystwo
Pierogi książęce w różnych regionach nazywane są nieco inaczej. Słyszy się o pierogach kasztelańskich, szlacheckich lub - jak mówiła pewna starsza pani - zagubnych. To jeden i ten sam przepis na pyszne pierogi z ziemniakami, które powinny być...
-
Wygląda jak żwir, ale użyjesz jej w kuchni. Śmiało zastąpi pieprz, zdziała cuda na wątrobę i żołądek
Co można użyć zamiast pieprzu? Jeśli szukasz alternatywy dla tej przyprawy, która nie tylko wzbogaci smak potraw, ale również przyniesie korzyści zdrowotne, to jesteś w dobrym miejscu. Niektórym przypomina żwir, ale warto wykorzystać ją w kuchni.
-
Przysmak z Podlasia na dużą blachę. Do babki ziemniaczanej dodaj dwa składniki, będzie smaczniejsza
Jeśli lubisz potrawy z ziemniaków, które nie tylko sycą i smakują, lecz także są łatwe i tanie, kuchnia podlaska z pewnością ci przypasuje. Dziś mamy dla ciebie przepis na absolutny klasyk tego regionu, a mianowicie babkę ziemniaczaną na dużą...
-
Kurczak po toskańsku, czyli obiad w 20 minut. Zakochasz się w tym kremowym sosie
Kurczak po toskańsku to wymarzony pomysł na obiad, kiedy czas cię goni, a chęć na pyszny posiłek nie daje za wygraną. Tego kurczaka zrobisz w zaledwie dwadzieścia minut, a będzie tak pyszny, że padniesz z zachwytu. Oprócz soczystego mięsa robotę...
-
Łazanki, czyli łatwy obiad z makaronem. Z tanich składników zrobisz wyżerkę, że mucha nie siada
Łazanki, łazanki, ach, łazanki. To danie, o którym możemy powiedzieć wiele. Mówi się, że jest skromne, mówi się także, że jest tanie, łatwe i szybkie, ale nikt nigdy nie powie, że łazanki nie są pyszne. Można je przyrządzić na wiele sposobów, ale...
-
Weselna zupa z Lublina. Tam się nie patyczkują i wrzucają wszystko, co najpyszniejsze
Mówi się na nią pieszczotliwie "śmieciówka", niektórzy mówią też "czyściocha" od czyszczenia zapasów, ale w Lublinie i okolicach to po prostu forszmak. To zupa, która przyjmie niemal wszystko, a przed laty serwowano ją w dzień poprawin po weselu,...
-
Czy można zrobić zupę w 20 minut? Weź brokuł i ten pyszny ser. Uczta murowana
Jaki jest najszybszy obiad świata? Od razu mówię, że nie istnieje jeden przepis, ponieważ nawet lasagne można dostać pod nos w kilka minut w restauracji. Dziś jednak skupimy się na domowej kuchni i na tapet weźmiemy zupę, która gotowa jest w 20...
-
Jak zrobić naleśniki, żeby nie pękały? Moja mama nigdy nie przyznała się do błędu
Jak zrobić najlepsze naleśniki? Ja wiem doskonale, ale dopiero od kilkunastu lat. Kiedy w domu były naleśniki, wolałam iść do koleżanek i nawet nie patrzeć na to coś. Okazuje się, że moja mama, która nie znosi gotować, zawsze dodawała do ciasta...
-
Danie idealne na mrozy i duży głód. Bogracz wyjdzie najpyszniejszy tylko na takim mięsie
Bogracz to klasyka kuchni węgierskiej, którą szczególnie upodobali sobie Polacy. Potrawy węgierskie słyną z wyrazistych smaków, Węgrzy nie żałują papryki, pomidorów i przypraw oraz dobrej jakości mięsa. Wszystko to właśnie łączy w sobie gęsty i...
-
Placuszki naleśnikowe z czosnkiem i serem. W 20 minut masz kopę pyszności
Jeśli znudziły ci się już zwykłe naleśniki i masz ochotę na wyśmienitą przekąskę na słono, mamy coś, co dosłownie ukradnie ci serce i za nic nie odda. Te placuszki są puszyste, mięciutkie i gotowe w kilka chwil. Nie zapomnij o czosnku i serze, a d...
-
Sałatkę Cezar podrabia pół świata. Zamiast dodawać ten składnik, skup się na sosie
Sałatkę Cezar zna cały świat i możemy ją znaleźć w menu niemal każdej restauracji. Uwielbiamy ją nie tylko za smak, lecz także za niezwykłą prostotę wykonania. Jednak klasyczny przepis jest chyba najczęściej zmienianą recepturą na świecie. Dodajes...
-
Wszyscy tylko pomidorowa, ja na rosole robię lepszą zupę. Wiosenny smak zapewnią dwa zielone dodatki
Rosół nie bez powodu nosi miano króla polskich zup. Wszyscy go kochamy nie tylko za smak, lecz także za mnogość innych przepisów, do których może stanowić bazę. Kto z nas nie przerabiał rosołu na zupę pomidorową albo jarzynową? Oczywiście ja też t...
-
Obłędnie delikatne i puszyste pankejki. Dodatek tego owocu to strzał w dziesiątkę
Ten przepis na placuszki z miejsca skradnie ci serce i sprawi, że nudne kanapki pójdą w odstawkę. Nieco przypominają amerykańskie pankejki, ale są o wiele, wiele lepsze. Skąd bierze się ich niezwykły smak i konsystencja? Chodzi o jeden dodatek i...
-
Rozwiąż arcytrudny quiz kulinarny na literę H. 11/11 zgarną nieliczni
Jeśli nie wiesz, jakie składniki dodaje się na pizzę hawajską, to nie masz szans na komplet! Podejmij wyzwanie i rozwiąż quiz kulinarny na literę H. Pytania są naprawdę trudne, więc miej się na baczności. Uda ci się pobić 8/11? Powodzenia!
-
Pamiętacie słynne przysmaki PRL-u? Quiz, w którym młodzież nie ma szans
Zimne nóżki, kotlety z mortadeli i wiele innych! To właśnie tak smakował PRL. Pamiętacie najpopularniejsze dania i przysmaki tamtych lat? Jeśli dorastaliście w tamtych latach, nasz quiz wiedzy to dla was bułka z masłem. Powodzenia!
-
Ten quiz ułożyła Magda Gessler! Wiesz wszystko o kuchni? Sprawdź się!
Kuchnia polska nie ma dla ciebie tajemnic? To się jeszcze okaże! Ten quiz ujawni czy jesteś prawdziwym kulinarnym specjalistą. Trzymamy kciuki, jednak ostrzegamy, że na komplet punktów liczyć mogą tylko prawdziwi geniusze!
-
Rosół po włosku nasz polski zostawia daleko w tyle. To za sprawą nieziemskich kluseczek
Jeśli po usłyszeniu słowa stracciatella na myśl przychodzi ci kremowy deser z czekoladą, masz rację. Tak samo nazywa się też przepyszna włoska potrawa, która przypomina nasz polski rosół, ale jest dużo smaczniejsza. Podstawą jest oczywiście...
-
Ta ryba jest lepsza niż dorsz i łosoś razem wzięte. Wersja z pietruszką i chili rzuca na kolana
Obiad w piątek w wielu polskich domach to oczywiście ryba i chociaż nie jest to regułą, najczęściej stawiamy na smażone filety. Dziś jednak podpowiemy wam, jak zrobić najlepszą rybę, która i smakiem i wartościami odżywczymi wygrywa z uwielbianymi...
-
Tę zupą znają tylko na Śląsku. Jest z taniego warzywa i rozgrzewa jak babciny rosołek
Polska kuchnia jest niezwykle barwna i bogata, w zasadzie każdy region może pochwalić się swoimi wyjątkowymi przepisami, które w innych częścią naszego kraju są niemal nieznane. Kuchnia śląska obfituje w takie potrawy, a dziś skupimy się na zupie,...
-
Przepis na żurek z wyjątkowym dodatkiem. Śląskie gospodynie nigdy o tym nie zapominają
Żurek to nasza narodowa duma i z pewnością wiele osób uważa, ze to najpyszniejsza polska zupa. Podstawą jest oczywiście dobry, żytni zakwas oraz biała kiełbasa, ale to nie wystarczy, żeby żurek smakował wybitnie. Liczy się jeszcze jeden dodatek, a...
-
Zupa krem z pomidorów gotowa w 20 minut. Tak pyszna, że zwykłej już nie zrobisz
Lubisz szybkie i pyszne potrawy, które zadziwiają bogactwem aromatu i są banalnie proste w wykonaniu? Głupie pytanie - kto nie lubi? Dziś bierzemy na tapet absolutny klasyk wśród łatwych i szybkich obiadów, a mianowicie zupę krem z pomidorów....
-
Gotuję i dodaję do masy na mielone zamiast bułki. Tak soczyste i delikatne, że głowa mała
Kotlety mielone to zdecydowanie jeden ze sztandarowych polskich obiadów i chyba w kraju nad Wisłą próżno szukać kogoś, kto pogardziłby porządnym soczystym mieloniakiem. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić tak soczyste i delikatne mielone, że będą wam...
-
W niedzielę teściowa zrobiła tę zieloną zupę. Była tak pyszna, że zjadłam trzy dokładki
Moja teściowa jest świetną kucharką i nie będę oszukiwać, mówiąc, że jeszcze nie zrobiła czegoś, co mi nie smakowało. Ostatnio na niedzielę, jak zwykle, przygotowała dwie zupy - pomidorową dla wnuczki i jedną zupełnie nową. Zupę z cukinii robiła...
-
Zupa ogórkowa bez ziemniaków, ale z lepszym dodatkiem. Bez dokładki się nie obejdzie
Zupa ogórkowa to jedna z naszych ukochanych zup z dzieciństwa. Zazwyczaj mama albo babcia dodawały do niej ziemniaki, ale po co? Na ogórkową jest lepszy i smaczniejszy sposób, tylko nie zapomnij o czosnku. Bez tego ani rusz.
-
Tradycyjna fasolka po bretońsku. Babcia robiła ją tylko z tym mięsem
Fasolka po bretońsku to typowo polskie danie i zawiera wszystko, co kochamy najbardziej. Będzie kiełbaska, będzie fasolka i coś, o czym nasze babcie nigdy nie zapominały. Jak zrobić fasolkę po bretońsku jak od babci? Bez wędzonki i zasmażki ani rusz.
-
Będzie puszysty i już się nie rozpadnie. Przepis na omlet ze sprytnym trikiem
Lubisz jajka na śniadanie? Pewnie tak, bo sycą i są pyszne, ale czas jajecznicy powoli się kończy. Jak zrobić omlet? Ale taki, który nie rozpada się na patelni, jest pełen smaku i dodatków? Nie ma łatwiejszego przepisu. Wystarczy trik z patelnią i...