gotowanie
-
To najlepszy przepis na kociołek z ogniska. Rozpoznasz po kruchym mięsie i miękkich warzywach
Przepis na kociołek z ogniska jest w moim domu od pokoleń. Niegdyś recepturę przygotował mój pradziadek. Niezmamienie trzymamy się jej od lat. Na spotkaniach rodzinnych nie może go zabraknąć, a znika ze stołu jako pierwszy.
-
Kremowy i gęsty sos tzatziki? Przepis zdradziła mi babcia. Mówi, że przywiozła go z greckich wakacji
Jak przygotować najlepsze tzatziki? Przepis przed laty zdradziła mi babcia. Od tego czasu przygotowuję go na każde przyjęcie. Ze stołu znika zawsze cała miska. Skąd jego wyjątkowy smak? Najważniejsze są odpowiednie proporcje składników.
-
Gyros już się wszystkim znudził. Teraz numerem jeden jest sałatka meksykańska. Sekretem są nachosy
Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich gości nietuzinkową sałatką na imprezie, koniecznie wypróbuj przepis na tę meksykańską. Zakochają się nie tylko w jej smaku, ale i wyglądzie. Wszystko za sprawą nachosów.
-
To najlepszy przepis na pankejki. Ciasto jest puszyste jak chmurka. Wystarczy 1 szklanka napoju
Szukasz przepisu na idealnie puszyste pancake na maślance? Skorzystaj z naszego przepisu, a nigdy więcej nie przygotujesz innych. Rozpływają się w ustach, a potrzebujesz tylko kilku składników, które masz już w swoim domu.
-
Ten prosty składnik codziennie marnujesz w kuchni. Ma zbawienne działanie na uprawę roślin w ogrodzie
Zapomnij wylewaniu wody po gotowaniu ziemniaków. Ta niepozorna czynność może całkowicie odmienić twoje nawyki i przynieść owocne rezultaty. Zapobiegnie to także marnowaniu i sprawi, że zaoszczędzisz krocie na chemicznych środkach do ogrodu, które...
-
Dlaczego makaron się skleja? Zastosuj "metodę 100:1". Za każdym razem wyjdzie idealny
Makaron to świetny dodatek do zup, ale również jako element samodzielnego dania. Choć mogłoby wydawać się, że jego przyrządzenie nie jest trudne, to wbrew pozorom wiele osób często popełnia jeden błąd.
-
Śmietana nie chce się ubić? Dodaj kilka kropel do miski. Będzie tak sztywna, że nie drgnie
Wszyscy kochają galaretkę z owocami i bitą śmietaną. Nie ma nic pyszniejszego na letni deser, a każda gospodyni wie, że uzyskanie idealnej białej chmurki nie jest najłatwiejszą czynnością. Wiele osób popełnia podstawowe błędy, przez co desery nie...
-
Odróżnisz sztuczny owoc od prawdziwego? Tylko smakosze nie dadzą się oszukać
W tym quizie przyda się sokole oko!
-
Tylko prawdziwi amatorzy domowych wypieków mają tu szanse na komplet!
Nie ma to jak domowej roboty ciasto...
-
Czy trzeba obierać szparagi? Trik szefów kuchni na twarde końcówki. Będą jak z najlepszej restauracji
Sezon na szparagi trwa krótko. Wiele osób korzysta więc z tego czasu, aby przygotowywać zachwycające dania z nadzwyczajnym smakiem. Czy szparagi trzeba obierać? Niestety nie wszyscy wiedzą, jak się z nim obchodzić.
- Najbardziej niedoceniany grzyb w polskich lasach. Poznasz go po zapachu
- Kiedy solić makaron? "Znajomy Włoch zaniemówił, gdy usłyszał, co robię"
- 96% jest przeciążonych pracą, co trzeci ma objawy depresji. Czego nie wiemy o zdrowiu psychicznym polskich przedsiębiorców?MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Mój ulubiony przepis na szarlotkę. Biorę kęs i nic więcej mi nie potrzeba
- Bez zagniatania, lepsza od tradycyjnej. Szarlotka ?3 szklanki? jest gwiazdą
- Owoce cenne jak rubiny, choć zupełnie zapomniane. Zrób z nich konfiturę
- Idealnie zamarynowane rydze? Wyłącznie z prostego babcinego przepisu
- Lepsze od ogórków i papryki w słoikach. Zrób je, by mieć zapasy na zimę
- Kochasz kuchnię włoską? Rozwiąż nasz quiz kulinarny dla łasuchów!
- Kochasz kuchnię włoską? Rozwiąż nasz quiz kulinarny dla łasuchów!
-
Kroiła karczoch, gdy nagle wybuchł jej w rękach jak petarda. "Nie możemy ufać nawet warzywom"
Gotowanie może być naprawdę niebezpieczne. Na własnej skórze przekonała się o tym jedna z mieszkanek północnych Włoch. Chciała pokroić warzywo, kiedy to nagle eksplodowało jej w rękach.
-
Jeśli lubisz gotować, ten quiz to dla Ciebie bułka z masłem! Sprawdź się!
Każdy kuchcik powinien mieć komplet!
-
Smażysz kotlety mielone? Tego unikaj jak ognia. Już więcej się nie rozpadną i nie będą suche jak wiór
Mielone zdecydowanie należą do grona klasyków polskiej kuchni. Mimo to nawet doświadczonym domowym kucharzom nie udaje się uniknąć wpadek. Jak smażyć kotlety mielone, żeby nie były suche, surowe w środku i się nie rozpadały? Uważaj na te błędy.
-
Ludzie narzekają, że Thermomix "tańczy". Odwróciła się i usłyszała huk. "Czasami muszę trzymać"
Niektórzy użytkownicy Thermomiksa skarżą się, że urządzenie przemieszcza się po blacie, gdy pracuje na wysokich obrotach. Zdarza się nawet, że spada na podłogę lub do zlewu. Część osób nie zostawia więc robota samego w kuchni. Uważają ponadto, że...
-
Jak sparzyć kapustę na gołąbki? Zrobisz to w 10 minut. Garnek nie będzie ci potrzebny
Jak szybko sparzyć kapustę? Wcale nie musi to długo trwać. Wystarczy jedno urządzenie i w 10 minut będziesz miała problem z głowy. Dowiedz się, jak w dziecinnie łatwy sposób zaoszczędzić czas w kuchni.
-
Trudny quiz kulinarny na literę K. Zdobycie w nim kompletu graniczy z cudem!
W tym quizie kulinarnym poradzą sobie tylko smakosze! Przekonajmy się, czy do nich należysz!
-
To quiz dla mistrzów gotowania! Czy w tych potrawach znajdują się te składniki?
Potrafisz gotować? W takim razie nasze podchwytliwe pytania nie powinny stanowić dla ciebie żadnego wyzwania!
-
Młode gospodynie dodają nietypowe składniki do rosołu. Zdziwi szczególnie ta przyprawa - babcie niech siadają
Rosół to dla wielu osób niemal świętość i zwłaszcza doświadczone gospodynie jak lwice bronią swoich sprawdzonych sposobów na idealny rosół. Jednak jeśli ty też się zaliczasz do grona obrońców praw rosołu, weź leki na ciśnienie. Co młode osoby doda...
-
Jeśli nie lubisz gotować, nie rozwiążesz tego quizu. Pytamy o wyposażenie kuchni
W tym quizie na punkty mogą liczyć tylko miłośnicy gotowania. Reszta będzie musiała strzelać!
-
Makłowicz o kulinarnych grzechach Polaków. Dostało się nie tylko fanom hawajskiej. "Brak wyobraźni"
Robert Makłowicz to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych polskich krytyków kulinarnych. Słynie też z wkładania kija w mrowisko, nie boi się bowiem wygłaszania szczerych osądów o zwyczajach Polaków. Co uważa za największe błędy w...
-
"Sąsiedzi nie lubią mnie przez schabowe. Biję je o szóstej, bo mi wolno" [LIST]
"Wolnoć Tomku w swoim domku, ale nie zawsze i nie wszędzie. Sąsiedzi mnie nie znoszą, a ja tylko sama robię sobie dobrze, bo jestem leniwa. A podobno leniwi ludzie są najbardziej pracowici, jakkolwiek to nie brzmi. I tak: będę bić schabowe, kiedy...
-
Dajesz do gara, gotujesz i tyle? Nic dziwnego, że brokuł traci kolor i smak. Możesz temu zaradzić
Jak gotować brokuły, żeby nie straciły koloru i estetycznego wyglądu, a przy tym wciąż smakowały wybornie? Z pomocą przyjdzie prosty trik. Od tej pory już zawsze będą wychodziły ci obłędnie pyszne oraz zielone.
-
Chowając wędlinę do lodówki, nie zapomnij o 1 rzeczy. Inaczej stanie się obślizgła i szybciej zepsuje
Twoja dopiero co kupiona wędlina staje się obślizgła? Czasem wina nie leży po stronie sprzedawcy, a nas samych. Jeżeli nie chcesz, aby szybko się psuła, musisz poznać kilka przydatnych zasad przechowywania produktów w lodówce.
-
Siny lub niebieski czosnek w ogórkach kiszonych? Zanim zjesz, lepiej przeczytaj
Bez wątpienia czosnek to jeden z głównych składników ogórków kiszonych. Co jednak gdy z czasem ten składnik zmienił swój kolor? Czy możemy go bez problemu zjeść? Dementujemy mity na ten temat raz na zawsze.
-
Za dużo białej kiełbasy na święta? Przerób ją na proste danie. Banalne, a będą prosić o dokładkę
Szukasz alternatywnego pomysłu na wykorzystanie dużej ilości białej kiełbasy? Skorzystaj z tego przepisu, a już nigdy ten wyrób nie będzie kojarzył się tylko ze Świętami Wielkanocnymi. Dodaj dwa składniki i stwórz pulpety.
-
Jeden błąd, a chrzan błyskawicznie wywietrzeje. Tak zachować jego mocny i wyrazisty smak na dłużej
Dobry chrzan to taki, którego intensywny aromat już po pierwszym kęsie czujemy w naszym nosie. Ta reakcja świadczy o świeżości i jakości produktu, aby zatrzymać ten stan na dłużej, warto pamiętać o jednej ważnej rzeczy.
-
Uważasz się za mistrza kuchni? Rozwiąż QUIZ i sprawdź, czy potrafisz gotować!
Uważasz się za mistrza kuchni?
-
W Grecji wcinają na potęgę w Wielkim Poście. Odkąd dostałam przepis robię go co roku
Czym jest taramosalata? Jak ją wykonać? O tej greckiej przekąsce robi się coraz głośniej. Nie jest trudna do wykonania, a jej smak zachwyca oryginalnością. W tę Wielkanoc poczuj grecką atmosferę i zrób taramosalatę według naszego przepisu.
-
Włożysz liść laurowy do rosołu w złym momencie i po zupie. Cały gar wyląduje w koszu
Kiedy dodawać liść laurowy do rosołu i jak przechowywać tę roślinę? Tak samo, jak potrafi ona wzbogacić naszą zupę, od pewnego momentu może również całkowicie zrujnować jej smak. Dowiedz się, dlaczego i w jakim momencie najlepiej dodać tę przyprawę.
-
Sernik znowu opadł? Pewnie doszło do klasycznej wpadki. Zmień jedno, a problem zniknie
Dlaczego sernik opada? Z tym powszechnym problemem mierzyła się każda osoba, która chociaż raz próbowała wykonać ciasto z sera. Powodów może być wiele. Poznaj nasze rady i przetestuj je na nowym przepisie. Sernik gotowany na herbatnikach wyjdzie...
-
Po parzeniu białej kiełbasy wody nie wylewam do zlewu. Te 3 triki powinna znać każda pani domu
W najbliższych dniach wszyscy będziemy gotować białą kiełbasę. Okazuje się, że pod żadnym pozorem nie opłaca nam się wylewać wody po kiełbasie, ponieważ jest ona skarbnicą aromatu, którą możemy ponownie wykorzystać.
-
To zielony quiz kulinarny! Skusisz się na komplet punktów?
Ile wiesz o zielonym jedzeniu? Czas to sprawdzić!
-
W jakiej wodzie gotować jajka - zimnej czy wrzątku? Przez ten błąd skorupka pęka
Gotowane na miękko lub na twardo jajka to świetny sposób na śniadanie. Wiele osób zastanawia się jednak, w jaki sposób je gotować, aby skorupka nie pękała. Wkładamy je do zimnej wody, a może wrzucamy do wrzątku?
-
Kalafiorowa stanie się smaczniejsza, gdy zrobisz ten trik. Od teraz zawsze będziesz go stosować
Zupy to w wielu domach popisowe dania, które goszczą na stole bardzo często. Jeśli i u ciebie tak jest, przeczytaj poniższy artykuł, by dowiedzieć się, jak polepszyć ich smak. Wystarczy jeden trik, by ich smak był głębszy i ciekawszy.
-
Sąsiadka zawsze zachwalała ten przepis na pastę z fasoli. Po pierwszej łyżce przepadłam
Nadeszła wiosna, a wraz z nią zmiany. To dobry czas, by zamienić tłuste smarowidła do chleba, takie jak smalec czy masło, na coś zupełnie innego. Pasta z fasoli jaś jest idealną propozycją i smakuje bosko.
-
Ani jarzynowa, ani śledziowa. Sałatka szwajcarska Magdy Gessler to hit na święta. Zniknie w chwilę
Magda Gessler jakiś czas temu zaprezentowała przepis, który będzie idealny jako sałatka na Wielkanoc. Głównym składnikiem tego dania jest mortadela. Dzięki nietypowemu wyborowi, świąteczne menu nabierze nowego, zaskakującego smaku.
-
Do lasagne nie używam już makaronu. Zamiast tego smażę i przekładam farszem. Wszyscy chwalą ten trik
Jeśli poszukujesz szybkiego pomysłu na obiad lub kolację, warto sięgnąć po przepisy, które niosą ze sobą odrobinę fantazji. Tak właśnie powstała wyśmienita zapiekanka, która zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale również prostotą przygotowania.
-
Papier do pieczenia płata figle i wyprowadza z równowagi? Późnej banalny patent, który ułatwi pracę
Papier do pieczenia to produkt, który znajdziemy niemal w każdej kuchennej szufladzie bądź szafce. Jest niezawodnym pomocnikiem przy domowych wypiekach zarówno tych słodkich, jak i słonych. Gadżet potrafi jednak płatać figle i notorycznie się...
-
Bije na głowę szczawiową. Smakuje wiosną i kosztuje grosze. Cały gar zupy znika tego samego dnia
Uwielbiasz szczawiową i zawsze kojarzy ci się z wiosną? W takim razie pokochasz tę zupę z czosnku niedźwiedziego. To wyjątkowo aromatyczne danie, które wykorzystuje charakterystyczny smak i zapach tej dziko rosnącej rośliny. Delikatnie pikantny...
-
Klasyczne placki ziemniaczane odchodzą do lamusa. Zamiast ziemniaków trę inne warzywo. Są dużo lepsze
Szukasz alternatywy dla tradycyjnych placków ziemniaczanych? Tego warzywa prawdopodobnie nigdy nie jadłeś, a w sklepie nie patrzysz w jego kierunku. Jednak jego pikantny smak i chrupiąca konsystencja sprawiają, że stanowi interesującą odmianę w...