gotowanie
-
Maleńkie pierożki idealne do barszczu i bulionu. Kołduny wyjdą najlepsze z tych mięs
Kołduny to danie doskonale znane na Litwie i na Białorusi, nie trzeba ich także przedstawiać mieszkańcom wschodnich regionów naszego kraju. To małe pierożki wypełnione mięsnym farszem, który ukryty jest w cienkim i sprężystym cieście. Jak je zrobi...
-
Pół Ameryki zajada się tym zielonym sosem do mięs. Dla niego porzucisz ketchup i musztardę
Kiedy myślimy o dodatkach do mięs, na przykład smakołyków z grilla lub z patelni, najczęściej stawiamy na świętą trójkę, czyli ketchup, musztardę i majonez. Jeśli tak lubisz, twoja sprawa, musisz jednak wiedzieć, że istnieje dużo lepszy, lżejszy i...
-
Jeśli lubisz krupnik, tę zupę pokochasz bardziej. Weź kaszę i konkretne mięso. Wyżerka na sto dwa
Zupa z kaszą to nie tylko krupnik. Dziś mamy przepis na zupę o wiele lepszą, bardziej wyrazistą, aromatyczną i pełną zdrowego, lecz taniego mięsa wręcz napakowanego żelazem i białkiem. Jeśli lubisz zjeść smacznie i zdrowo, a jednocześnie przepadas...
-
Kaszubskie golce, czyli pyszne i pocieszające kluchy. Robię je częściej niż pyzy
Ziemniaki od wieków rządzą polskimi obiadami. W każdym regionie możemy znaleźć wyjątkowe ziemniaczane przysmaki, które dla mieszkańców innych miejsc są nieznane, czasami przez nietypową nazwę. Tak jest z dzisiejszym przepisem prosto z Kaszub....
-
Kochasz polską kuchnię? Udowodnij! 12/12 w tym quizie zdobędą smakosze
Przed tobą naprawdę smakowity quiz kulinarny. Pytamy bowiem o największe przysmaki polskiej kuchni! Lepiej nie rozwiązuj tego testu na głodniaka, bo burczenie w brzuchu gwarantowane. Przekonaj się, czy wiesz wszystko na temat potraw, które kochamy...
-
Zupa belwederska, czyli bogactwo smaku z tanich składników. Nie obejdzie się bez wędzonki
Zupa belwederska brzmi co najmniej dostojnie, ale wbrew mylnemu pierwszemu wrażeniu, jest bardzo prosta, a jej wykonanie nie zrujnuje domowego budżetu. Przepis na zupę belwederską nie zawiera ani kawioru, ani ośmiorniczek, podstawą jest bowiem nas...
-
Do pasty z awokado dodałam wyrazisty sos. Wyszła tak pyszna, że chleb był niepotrzebny
Wszyscy uwielbiamy pasty kanapkowe i chociaż wciąż najpopularniejszymi smarowidłami są pasta jajeczna, rybna lub najróżniejsze pasty twarogowe, czasami bierze nas ochota na coś nowego. Jakiś czas temu postanowiłam pokombinować i zrobiłam pastę z...
-
Najlepsza studzienina jak z PRL-u. Przepis mam od babci. Ważne są trzy mięsa
Studzienina, nazywana także galaretą, galertem, meduzą lub po prostu zimnymi nóżkami, to przepis, którego nie trzeba przedstawiać nikomu, kto pamięta czasy PRL-u. Chociaż obecnie studzienina nie pojawia się na naszych stołach tak często, przypomni...
-
Aromatyczna zupa pieczarkowa z włoskim dodatkiem. Już nigdy nie zabielę jej śmietaną
Zupa pieczarkowa to jeden z takich obiadowych pewniaczków - jest pyszna, każdemu smakuje, robi się ją łatwo i dość szybko. Jest świetnym pomysłem na codzienny obiad oraz podczas spotkań w większym gronie, ale warto się jednak trochę nad nią...
-
Tak delikatnych i elastycznych naleśników nie jadłeś. Będziesz w szoku, że są bez mleka
Jak zrobić naleśniki, żeby były elastyczne, delikatne i po prostu idealne od pierwszego aż do ostatniego? Zapomnij o klasycznym przepisie na naleśniki z mlekiem, inny składnik na dobre je odmieni. Będą tak idealne, jak syn koleżanki twojej mamy.
-
Gdy robię schabowe, przestrzegam kilku ważnych zasad. Zawsze wychodzą kruche i soczyste
Jak zrobić kotlety schabowe, żeby były miękkie i soczyste oraz w idealnie chrupiącej panierce? Zwróć uwagę nie tylko na smażenie, lecz także wcześniejsze przygotowanie mięsa. Zanim weźmiesz się za panierowanie, zrób jedną rzecz. Wyjdą pyszne.
-
Ten QUIZ kulinarny tylko wydaje się łatwy! W roli głównej litera L
Myślisz, że umiesz gotować? Wcale tego nie negujemy, ale przygotowaliśmy trudny quiz kulinarny na literę L, który zweryfikuje jak jest naprawdę. Musisz tu wykazać się sporą wiedzą - czy jesteś gotowy na takie wyzwanie? Trzymamy kciuki!
-
Wiesz, czym jest flambirowanie? Rozwiąż quiz kulinarny na literę F
Ten quiz kulinarny sprawi, że pocieknie ci ślinka. Podejmij wyzwanie dla smakoszy i spróbuj pobić 7/11! Pytamy tylko o zagadnienia na literę F. Jeśli nie wiesz, czym jest fenkuł, to możesz pomarzyć o komplecie. Trzymamy kciuki za wysoki wynik!
-
Najsmaczniejsze przysmaki PRL-u. Ten quiz sprawi, że pocieknie ci ślinka
Przed tobą smakowity quiz kulinarny. Wspominamy bowiem najpopularniejsze i najsmaczniejsze potrawy z okresu PRL-u. Zimne nóżki, bigos, sałatka jarzynowa, flaczki... Przyznaj, że aż ślinka cieknie! Nie rozwiązuj tego quizu na głodniaka. Pobijesz...
-
To najlepsze kotlety na obiad w piątek. Tak soczyste, że zapomnisz o zwykłych mielonych
Jeśli szukasz inspiracji na obiad w piątek lub po prostu najzwyczajniej w świecie znudziły ci się klasyczne kotlety z wieprzowiny albo drobiu, mamy dla ciebie świetny przepis. Te kotleciki wychodzą delikatne, soczyste i aromatyczne, a zrobisz je z...
-
Najlepsza surówka z kiszonych ogórków. Mąż dodał musztardę i dwa smaczne składniki
Najlepsza surówka z ogórków kiszonych, jaką ostatnio jadłam, powstała zupełnie przypadkowo. Mój mąż robił obiad i postanowił puścić wodze fantazji i wyszło mu coś absolutnie przepysznego. Oprócz kiszonych ogórków i cebuli dołożył musztardę i coś, ...
-
Weź ugotowane ziemniaki i kilka dodatków. Paluszki ziemniaczane są sto razy lepsze od frytek
Jeśli tak jak większość Polaków kochasz ziemniaki miłością najszczerszą, ten przepis z pewnością skradnie ci serce. Paluszki ziemniaczane biją zwykłe frytki na głowę, a zrobisz je z ugotowanych ziemniaków, które na przykład zostały ci z obiadu. To...
-
Ten przepis na zawsze odmieni twoje śniadania. Jajka w tej wersji są jak z kreskówki
Co zrobić na śniadanie zamiast kanapek? Mamy świetny przepis z jajkami w roli głównej, ale nie będzie to nudna jajecznica i przewidywalny omlet. Ten przepis na jajka masowo kradnie serca i jest banalnie prosty w wykonaniu. Chcesz zjeść śniadanie j...
-
Puszyste i delikatne placuszki bananowe. Bez tej przyprawy nie będą aż tak smaczne
Co zrobić na śniadanie, jeśli znudziły ci się banalne kanapki, smaczna, chociaż przewidywalna jajecznica lub parówki z musztardą? Co powiesz na placuszki bananowe? Będą puszyste, delikatne i pełne smaku, a jeśli dodasz do ciasta korzenną przyprawę...
-
To będzie twój popisowy obiad. Zupę meksykańską zrób koniecznie na tym mięsie
Zupa meksykańska z mięsem mielonym naprawdę może stać się twoim popisowym daniem. Chociaż jest łatwa w wykonaniu i nie trzeba czekać kilku godzin, aż będzie gotowa, to jej smak sprawi, że na jakiś czas twoja jadalnia zamieni się w salę...
-
Wymieszaj składniki z czekoladą. Tak puszystych muffinek ze świecą szukać
Muffinki z czekoladą gotowe w kilka chwil? Proszę bardzo, ten przepis na pewno skradnie serce każdego łasucha i każdej osoby, która lubi wziąć coś słodkiego na ząb i nie napracować się. Co jest ważne? Przepis, oczywiście. Łatwiejszego próżno szukać.
-
Może kontrowersyjna, ale pyszna tak, że głowa mała. Sałatka z makaronem instant
Podobno sałatkę można zrobić ze wszystkiego, ale żeby była pyszna, warto jednak trzymać się odpowiednich składników. Dziś mamy dla was przepis na sałatkę z makaronem, ale nie takim zwykłym. Niektórzy mogą się oburzyć, ale sałatka z makaronem insta...
-
Najszybsza i najlepsza zielona zupa. Żeby była aksamitna, dodaj ten ser
Szybki obiad, który pozwoli zamienić twoją kuchnię w salę restauracyjną? Proszę bardzo. Ta zupa krem jest przepyszna, sycąca i, co ważne, przygotujesz ją migiem. Ma piękny zielony kolor, a podrasuje ją ser, który Grecy wręcz ubóstwiają. Pożegnaj...
-
Jak spróbujesz tych placuszków, zapomnisz o racuchach. Ważne jest mleko, ale nie z kartonu
Pyszne i puszyste placuszki to nie tylko fantastyczna przekąska lub słodkie śniadanie, lecz przede wszystkim kulinarna strzała amora. Przepisów na placuszki jest mnóstwo, ale mało kto robi je na tym mleku. Nie chodzi o zwykłe mleko z kartonu, a o...
-
Każdy lubi, mało kto się przyznaje. Do kaszanki z patelni dodaję dwa nietypowe dodatki
Kaszanka to dla wielu Polaków prawdziwy przysmak i chociaż są osoby, które raczej za nią nie przepadają, wierzę, że po zapoznaniu się z tym przepisem sytuacja się zmieni. Jak zrobić naprawdę dobrą kaszankę z patelni? Tu liczą się dodatki. Przyda s...
-
Barszcz czerwony zabielany to klasyka babcinej kuchni. Bez tego dodatku wyjdzie marnie
Barszcz czerwony zabielany śmietaną to dla wielu z nas smak dzieciństwa i jeden z ulubionych obiadów. Podany z tłuczonymi ziemniaczkami okraszonymi cebulką to coś więcej niż zwykła kulinarna przyjemność. Jeśli chcesz zrobić go po mistrzowsku, nie...
-
Podsmaż cebulę i zalej tym płynem. Dodasz potrawie głębi. Zupa serowa jak z restauracji
Zupa serowa jest jednym z przepisów, które zajmują szczególne miejsce w sercu wielu ludzi. Chociaż w Polsce nie ma tak wielu fanów, jak choćby rosół czy pomidorowa, najwyższy czas to zmienić. Zupa serowa jest gęsta, aromatyczna i rozgrzewa jak...
-
Szybkie ciasteczka, które nie idą w boczki, a prosto do serca. Przyda się żółty owoc
Jeśli lubisz od czasu do czasu sobie połasuchować, ale obawiasz się, że nagle spodnie zaczną cię piłować i ni stąd, ni zowąd pojawi się malutka fałdka nad paskiem, spokojnie, nie musisz odmawiać sobie słodkości. Dziś mamy przepis na ciasteczka,...
-
To najlepsze placki, jakie możesz zrobić na obiad. Połącz tanie składniki, ale nie zapomnij o cebuli
Jeśli szukasz przepisu na tani obiad, który jednocześnie jest łatwy w przygotowaniu i pyszny tak, że słów brak, mamy coś specjalnie dla ciebie. Te placuszki biją na głowę ziemniaczane i wszystkie inne, a w roli głównej smaczna i zdrowa kasza...
-
Zarzucajkę robię zimą na okrągło. Dzięki trikowi z kapustą jest najpyszniejsza na świecie
Zarzucajka to zupa, do której mam nieopisaną słabość. Jest treściwa, sycąca i bosko rozgrzewa, idealnie więc sprawdzi się na obiad, kiedy za oknem szaro, buro i zimno. Podstawą zarzucajki jest oczywiście kapusta, którą należy "zarzucić" esencjonal...
-
Jak zrobić perfekcyjne gumiklyjzy? Uważaj na ziemniaki i zapamiętaj zasadę ćwiartki
Jak zrobić kluski śląskie, regionalnie nazywane gumiklyjzami? To przepis, który uwielbia każdy Polak, ale wiadomo, że najpyszniejsze kluski robią właśnie na Śląsku. Dziś podpowiemy ci dwa sekrety idealnych klusek z dziurką, które będą delikatne,...
-
Przepis godny szefa kuchni z Paryża. Zupa cebulowa na tym wywarze to mistrzostwo świata
Zupa cebulowa jest daniem słynnym na całym świecie i chociaż przepis powstał wśród biedniejszej części mieszkańców Francji, nie można powiedzieć, że jej smak jest ubogi. Przepis na zupę cebulową jest prosty i z całą pewnością skradnie także serce...
-
Ścieram na tarce, odsączam i dodaję do mielonych. Szkoda, że tak późno na to wpadłam
Jak zrobić kotlety mielone, żeby były jeszcze smaczniejsze, jeszcze bardziej aromatyczne i zaskakujące? Liczy się pewien nietypowy dodatek, który zwykle leży na talerzu obok kotleta. Wystarczy wyjąć go ze słoika i zetrzeć na tarce. Takie mielone s...
-
To deser w wersji WOW. Weź z blatu owoce i zatop je w karmelu. Przepadniesz na dobre
Co zrobić na deser, kiedy znudziły nam się już wszelkie placuszki, a nie mamy czasu lub ochoty bawić się w pieczenie ciasta? Spójrz na kuchenny blat. Jeśli masz tam dojrzałe banany, zrobisz z nich najlepszy deser świata. Kilka minut i słodka...
-
Przepis na gofry słodziutkie i puszyste. Tu nie ma żadnych czarów. Sprawdziłam to setki razy
Jak zrobić gofry? Najlepiej szybko i dużo. Nie wiem, czy na tym świecie gdzieś zaplątała się osoba, która nie lubi gofrów, bo umówmy się - to najlepszy comfort food. Goframi najczęściej zajadamy się w wakacje, kiedy jak grzyby po deszczu rosną...
-
Ziemniaki gratin, czyli pocieszacz w ponury dzień. Smakują jak z restauracji, a ważna jest śmietanka
Ziemniaki gratin to przepis, którego nie trzeba przedstawiać żadnemu miłośnikowi kuchni francuskiej. Chociaż ta pyszna zapiekanka ma fanów na całym świecie, w kraju nad Wisłą wciąż niewiele osób zna taką wersję ziemniaków. Z wielką przyjemnością...
-
To najlepsza sałatka, jaką ostatnio zrobiłam. Główny składnik cię zszokuje, ale i tak weźmiesz dokładkę
Mówi się, że dobra gospodyni z niczego potrafi zrobić zupę, stroik i sałatkę. Coś w tym jest i niech za dowód posłuży przepis na sałatkę, która powstała dosłownie przez przypadek z tego, co akurat było w mojej lodówce. Wyszła naprawdę przepyszna,...
-
Najlepszą zupę na przeziębienie robię na indyku. Podobna do rosołu, ale ma dwie ważne przyprawy
Polacy kochają zupy i coraz częściej sięgają po nowe przepisy. Dziś mamy świetny przepis na pyszną zupę na indyku, która śmiało może konkurować nawet z babcinym rosołkiem. Jest aromatyczna, wyrazista i daje porządnego kopa. Z nią niestraszne ci bę...
-
Weź kiszonkę, mąkę i kilka dodatków. W chwilę zrobisz placki sto razy lepsze od ziemniaczanych
Kto z nas nie kocha pysznych, złotych i chrupiących placków? Najczęściej stawiamy na ziemniaczane, a w sezonie na placki z cukinii. Jest jednak przepis, który bije na głowę i jedne, i drugie. Wystarczy, że weźmiesz trochę najlepszej kiszonki,...
-
Lubisz śniadania na słodko? Zrób te szybkie placuszki. Tak delikatne, że przepadniesz
Jeśli lubisz śniadania na słodko lub po prostu chcesz zacząć dzień od czegoś naprawdę pysznego, na jakiś czas zapomnij o kanapkach i jajecznicy. Dziś mamy przepis idealny dla każdego łasucha, a w roli głównej szybkie placuszki. Są tak delikatne i...