gotowanie
-
W tłusty czwartek nie zjesz nic lepszego. Ta smażona przekąska jest puszysta i pyszna
Tłusty czwartek to dzień, który lubimy świętować. Warto się wtedy zaopatrzyć w takie smakołyki jak pączki, chrust, czy gniazda. Jest jeszcze jeden przysmak, który jest warty uwagi. Odpowiednio przygotowany może zdeklasować wszystkie poprzednie...
-
Szybki obiad, który zrobisz w piekarniku. Tak wykonany, wystarczy nawet na kilka dni
Każdy obiad, który przyrządzamy powinien mieć spełniona pełne kryteria. Przede wszystkim dobrze jakby był smaczny, pełen wartościowych składników i szybki w przygotowaniu. To danie spełnia te wszystkie kryteria i właśnie dlatego, jest tak pyszny....
-
Nie tylko Gouda. W tym QUIZIE dowiesz się, ile wiesz o serach!
Jaki ser jest Twoim ulubionym?
-
Robię je od lat i zawsze wywołują wielkie emocje. Smak tego mięsa jest trudny do zapomnienia
Mięso to najprostsze danie obiadowe, które możemy zrobić. Na szczęście nie musimy się ograniczać tylko do kotletów, które już tak dobrze znamy. Z mięsa można również zrobić pulpety, które z odpowiednimi składnikami będą palce lizać. Ten sos nadaje...
-
Świeże bułeczki bez chodzenia do piekarni. Zrobisz je w kilka minut i to bez dodatku drożdży
Poranek rozpoczęty gorącą herbatą lub kawą, a do tego świeże pieczywo, które można podać na śniadanie. Taka wizja jest piękna i jak najbardziej możliwa, gdy tylko wykorzysta się ten przepis. Te bułeczki gotowe są w kilka minut, a do ich zrobienia...
-
W każdym polskim domu je się bigos! Sprawdź w QUIZIE, ile wiesz o tej potrawie
Bigos to potrawa z naprawdę długą tradycją.
-
Zetrzyj ogórki, ser i ułóż na mięsie. Rodzina błaga mnie o ten obiad przynajmniej raz w tygodniu
Przyrządzanie nowych dań obiadowych może stać się prostsze, gdy tylko zapamięta się ten przepis. Kurczak wychodzi z niego soczysty, a pełnię smaku osiąga z tą pierzynką. W takiej odsłonie na samą myśl każdemu leci ślinka. Gdy go podaję, zawsze jak...
-
Szklanka maślanki i 10 minut pracy. Tyle wystarczy, abyś zrobił całą górę puszystych placków
Słodkie placuszki to przysmak, którym możemy zajadać się bez końca. Robimy je nie tylko na śniadanie, a także na obiad i kolację. By podstawowy przepis był jeszcze smaczniejszy, polecamy dodać do niego ten składnik. Dzięki niemu będą lżejsze i...
-
Znalazłam sposób na smaczniejszego kurczaka. Od teraz nie robię go klasycznie
Kurczak kojarzyć się nam może z kotletami, które podawane są przy każdej okazji. Mało kto zmienia przepis na rzecz ciekawszych smaków. Tym razem warto to zrobić, bo to, co wychodzi z tej receptury, jest warte przygotowania. Piersi z kurczaka...
-
Jaka obróbka mięsa jest najzdrowsza? Te dwie metody nie mają sobie równych
Jaka obróbka mięsa jest najzdrowsza? Zastanawia się nad tym wielu z nas. Okazuje się, że dwie nie mają sobie równych. Niestety najczęściej wybieramy tę najmniej zdrową opcję. Czego zatem się wystrzegać i w jaki sposób zmienić nawyki, by zadbać o...
- Babka cytrynowa siostry Anastazji to niebo w gębie. Zniknie w dzień
- Soczysty schab na Wielkanoc zrobisz łatwo. Smaku nie da się zapomnieć
- Chcesz podkręcić atmosferę w swojej sypialni? Wypróbuj ten sposóbMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Czym można zagęścić sos bez mąki? Przyda ci się jedna rzecz
- Postaw ją na stole, a zostanie uznana za lepszą niż gyros
- Podróż po świecie kawowym szlakiem. Poznaj różne oblicza kawy
- Pyszna sałatka idealna na Wielkanoc i każdą imprezę. Ważny jest kurczak i konkretny makaron
- Schab na ostatnią chwilę. Kruchy i soczysty, za sprawą przygotowania
- Robię najlepszy żurek na Wielkanoc w rodzinie. Nie zapominam o ważnym składniku - to rada babci Heli
- Koniec z opadającym sernikiem. Poznaj proste zasady oraz nowy przepis
-
Gdy pomidorowa już się znudzi, sięgnij po ten przepis. Zamiast makaronu i ryżu wrzuć serowy dodatek
Zupy to jest temat rzeka, a to dlatego, bo można wyróżnić miliony różnych przepisów. Pomimo że jest ich tak wiele i tak zazwyczaj sięgamy po te najbardziej klasyczne receptury. Serwujemy więc pomidorową, rosół i ogórkową. Te jednak warto chociaż r...
-
Od kiedy podałam ją w weekend każdy pyta o przepis. Ta mieszanka składników to nie byle co
Sałatki goszczą na naszych stołach bardzo często. Uwielbimy je robić i podawać, bo są świetnym dopełnieniem każdego spotkania i obiadu. W zależności, co do nich dodamy, mogą być samodzielną przekąską lub dodatkiem. Ta bez dwóch zdań może być...
-
Kurczak w nowej odsłonie. Zapomnij o jajku i bułce tartej, od dziś podasz go z kukurydzą i serem
Kurczak to najpopularniejsze mięso, po jakie sięgamy, gdy chcemy wykonać danie obiadowe. Zazwyczaj panierujemy go w jajku, mące i bułce tartej i serwujemy z ugotowanymi ziemniakami i sałatką. Ten przepis nada świeżości w twoim domu, a to zasługa...
-
Zrobienie jej kosztuje grosze, a jedna porcja jest pyszna i sycąca. Dla tego smaku można stracić głowę
Okazuje się, że aby zrobić smaczny obiad nie trzeba wiele. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka podstawowych składników, które z pewnością mamy w domu i gotowe. Ta zupa jest tego dobrym przykładem. Na samą myśl każdemu leci ślinka.
-
Dzięki temu składnikowi fasolka po bretońsku jest jeszcze smaczniejsza. Wystarczą dwie łyżki
Gdy za oknem pogoda nie jest ciekawa, zastanawiamy się, co zrobić, by się rozgrzać, a do tego najeść. Najlepiej sięgnąć po klasyczne przepisy, które zawsze wychodzą. Jednym z nich jest fasolka po bretońsku. Udoskonaliliśmy tradycyjną recepturę, ab...
-
Prosty obiad bez kombinowania. Warzywa i mięso to najlepsze połączenie, które zostanie z tobą na długo
By zjeść dobrze i pożywnie nie trzeba wymyślać skomplikowanych potraw. Wystarczy wykorzystać recepturę na klasyczne dania, a czasem warto też sięgnąć po kuchnię zagraniczną. Gdy się to zrobi, można się miło zaskoczyć i zjeść prosto i smacznie. W t...
-
Co zrobić, żeby woda nie wykipiała? Wystarczy, że masz w domu olej lub masło
Kipiąca w garnku woda to zmora każdego gotującego. Wydaje nam się, że mamy wszystko pod kontrolą, odwrócimy się dosłownie na chwilę i katastrofa gotowa. Można tego jednak w prosty sposób uniknąć, stosując jeden z dwóch prostych trików. Do jednego...
-
To urządzenie stanowiło kiedyś marzenie wszystkich kucharek. Dziś powoli wraca do łask
Wiele osób korzysta dziś z zaawansowanych sprzętów kuchennych, które znacząco ułatwiają gotowanie, pieczenie czy smażenie. Niektórzy zapomnieli już, że za czasów PRL-u również można było "dorwać" podobne urządzenie. Dziś na nowo zaczyna ono robić...
-
Ziemniaczane nie mogą się równać z tym przysmakiem. Placki wawelskie są o niebo lepsze
Świat placków jest bardzo rozbudowany. Można je zrobić tak naprawdę z każdego warzywa, jakie znamy. Ten przepis jednak żadnego nie uwzględnia, a smakiem przebija klasyki. Jak zrobić przysmak, który oczaruje całą rodzinę? Przepis jest prosty.
-
Zrobiłam te gofry i już nikt nie chce jeść ich na słodko. Zamiast dżemu podaję je z tymi dodatkami
Chrupiące i delikatne gofry kojarzą się nam z latem, morzem i upałami. W zimę mało kto o nich pamięta, a mogą stanowić bardzo ciekawy posiłek. Ostatnio postanowiłam podać je w zmienionej wersji. Każdemu zasmakowała i słyszałam prośby o dokładkę. W...
-
Krem, mus i puszysty biszkopt - to brzmi jak ciasto idealne. Z każdym kęsem jest coraz smaczniejsze
Słodkie desery uwielbia chyba każdy. Zajadamy się nimi przy każdej możliwej okazji. Zazwyczaj wykonujemy najprostsze i najbardziej znane przepisy, jednak ta receptura sprawi, że zechce się trochę poeksperymentować. Prezentuje się jak z najlepszej...
-
Jest lepsza od sałatki gyros i każdy ją chwali. Zawsze robię aż 2 miski, bo jedna znika w kilka sekund
Szukasz szybkiej i pożywnej sałatki, którą możesz zaserwować gościom? Ten przepis sprawi, że każdy zapyta o przepis. Nie jest to jarzynowa, a nawet gyros. Robi wrażenie za każdym razem, a jej smak zachwyca nawet niejadka.
-
Naleśniki z tym nadzieniem nawet nie przyjdą ci do głowy. Powtarzam je co tydzień
Mączne placki są świetnym śniadaniem, a nawet pożywnym obiadem. Można je podać na wiele różnych sposobów, lecz najbardziej popularne to dżemy i czekoladowe kremy. Ten przepis odchodzi od tej reguły i pokazuje, jak zrobić je inaczej. Ten farsz to...
-
Ta zupa zastąpi dwudaniowe danie. Zrobisz ją w jednym garnku, a przygotowanie to kilka chwil
Zupy to dania, które nie w każdym domu są zbyt często przygotowywane. Dla niektórych smak ogórkowej czy pomidorowej nie przypada do gustu, lecz to danie na pewno się wszystkim spodoba. Ten aromat jest nam bardzo dobrze znany, lecz przerobiony na...
-
Takiego śniadania w życiu nie widziałeś. Połącz składniki i włóż do piekarnika. Wyjdzie poranna uczta
Śniadanie powinno być pożywne, sycące i przede wszystkim smaczne. Nie uda się, to gdy wybierze się nieodpowiednie produkty. Ten przepis pokazuje, że połączenie smaków ma duże znaczenie. Takiego śniadania pozazdrości ci każdy, a podane ze świeżym...
-
Tego w kuchni nauczyły nas babcie. "Pomidorowa tak dobra, jakby Jezus po podniebieniu chodził"
Można mieć półki wypełnione po brzegi książkami kucharskimi, można przeszukać cały internet, ale w wielu przypadkach okazuje się, że to babcia wie najlepiej. Dlaczego ciasto się nie udało, czego zabrakło zupie albo kiedy dodać soli, żeby uniknąć...
-
Nie czekaj na wyjątkową okazję, by zrobić to ciasto. Jedna blacha to zdecydowanie za mało
Pieczenie ciast zarezerwowane jest na specjalne okazje takie jak święta, urodziny, czy wielkie rodzinne imprezy. Czasem nie warto czekać do takiego wydarzenia, bo można sobie odmówić naprawdę świetnego smaku. To ciasto zrób bez okazji i zobacz, ja...
-
Wszyscy je jemy, a i tak nam się mylą. Wiesz, o co pytamy? To podchwytliwy QUIZ
Pobijesz średnią w tym quizie?
-
Znajdziesz ją w każdym sklepie, ale w domowej wersji jest najlepsza. Możesz podać ją do obiadu
Sałatki i surówki dodawane są do prawie każdego obiadu. Przyrządzając jakąś z nich chcemy, by smak był wyrazisty i niezapomniany. Jeśli chcesz uzyskać taki efekt, musisz spróbować tego przepisu. Surówka, która z niego wychodzi jest jedną z...
-
Ekspresowe śniadanie, które będziesz powtarzać codziennie. Te jajka nie mają sobie równych
Dla niektórych zrobienie smacznego śniadania jest nie lada wyzwaniem. Z tym przepisem ten problem zniknie od razu. Naszym zdaniem trudno o smaczniejsze jajka, które będą miały odpowiednią konsystencję. Pokazujemy, jak zrobić je w kilka chwil.
-
Szybkie smarowidło na kanapki. Jego sekret tkwi nie tylko w jajkach. Dodaj ten pikantny składnik
Śniadanie musi być pożywne i pysze. By tak było warto więc się postarać z jego przygotowaniem. Jeśli jednak nie chcesz za długo stać w kuchni, najlepiej zrobić tę pastę. Jest smaczna, idealnie pasuje do chrupiącego pieczywa i każdemu przypadnie do...
-
Ta ryba zawsze wychodzi i robi furorę na stole. Smaczna panierka i sos nadają jej charakteru
Boże Narodzenie już za nami, a był to czas, gdy codziennie smakowaliśmy ryby. Jeśli po tym okresie jeszcze ci się ona nie znudziła, to ten przepis jest idealny. Ten sos to część obowiązkowa, bez której całe danie traci na smaku. Zrobisz go z...
-
Zupa, która rozgrzewa nawet w najgorsze mrozy. Robię ją zawsze, gdy nie mam za wiele czasu
Zima nie daje o sobie zapomnieć, a mrozy, które z nią przyszły sprawiają, że nie chce nam się wystawiać nosa na dwór. Gdy jednak trzeba wyjść, dobrze jest wracać z myślą, że czeka na nas smaczny posiłek. Najlepiej jakby to była rozgrzewająca zupa....
-
Przeczytaj i zrób, bo takiego dania nie możesz ominąć. Z ziemniakami i mizerią smakują najlepiej
Przyrządzając obiad, chcemy, by wyszedł jak najlepiej. Szukamy najsmaczniejszych propozycji, by cała rodzina była zadowolona. Jeśli jednak w twojej głowie jest pustka, polecamy zrobić ten przysmak. Prosty w przygotowaniu, a smak jest nie do opisania.
-
Dodałam ten składnik do placków ziemniaczanych. Od teraz każdy pyta o ten przepis
Klasyczne placki ziemniaczane są nam bardzo dobrze znane. Ich smak towarzyszy nam od bardzo dawna, a niektórzy wykonają ją nawet z zamkniętymi oczami. Wiele osób postanawia czasem zmienić klasyczny przepis i dodać do niego smaczny dodatek. My też ...
-
Ten przysmak albo się kocha, albo nienawidzi. Zajada się nim wiele osób i zrobić go z 2 składników
Nie da się ukryć, że istnieją takie smakołyki, za którymi można nie przepadać, lub wręcz można się nimi zachwycać. Ta słodkość należy właśnie do tej grupy jedzenia. Niektórzy mogą się nią zajadać godzinami, innym na samą myśl przewraca się w...
-
Tego przepisu nie zna żadna babcia i mama. Dzięki tej recepturze racuchy są miękkie i puszyste
Racuchy są smacznym przysmakiem, po który wiele osób sięga. Każdy z nas ma swój jeden sprawdzony przepis, którego się trzyma. Tym razem proponujemy zamienić go na tę recepturę. Dzięki niej placuszki będą jeszcze smaczniejsze i przede wszystkim...
-
Nie robię jej często i za każdym razem każdy na nią czeka. Kolejka ustawia się po dokładkę
W moim domu bardzo często goszczą zupy. Jednak tak jest wyjątkowo rzadko gotowa. Ze względu na to, że jej aromat rozchodzi się po całym domu, wszyscy bardzo na nią czekają. Za każdym razem gdy ją robię, nie mogę odpędzić się od pytań o przepis. Je...
-
Zamieniłam mięso w gołąbkach na ten składnik i przepadłam. Od teraz robię je tylko w ten sposób
Klasyczny przepis na gołąbki mówi, by do liści kapusty włożyć farsz z ryżu i mięsa mielonego. Postanowiłam złamać tę zasadę i z receptury pozbyłam się mięsa. Zamieniłam go na inny składnik, który świetnie się sprawdził. Gdy podałam je na rodzinnej...
-
Nie kupuję już serków topionych i masła na kanapki. Robię za to pastę, z którą wszystko jest lepsze
Kanapki najczęściej podajemy na śniadanie. O poranku z pewnością nie mamy ochoty i czasu na wymyślne smaki, jednak to smarowidło robi się w kilka chwil. Od kiedy je robię, moje posiłki są smaczniejsze i nie używam już masła i margaryny. Ta pasta...