gotowanie
-
Bije na głowę szczawiową. Smakuje wiosną i kosztuje grosze. Cały gar zupy znika tego samego dnia
Uwielbiasz szczawiową i zawsze kojarzy ci się z wiosną? W takim razie pokochasz tę zupę z czosnku niedźwiedziego. To wyjątkowo aromatyczne danie, które wykorzystuje charakterystyczny smak i zapach tej dziko rosnącej rośliny. Delikatnie pikantny...
-
Klasyczne placki ziemniaczane odchodzą do lamusa. Zamiast ziemniaków trę inne warzywo. Są dużo lepsze
Szukasz alternatywy dla tradycyjnych placków ziemniaczanych? Tego warzywa prawdopodobnie nigdy nie jadłeś, a w sklepie nie patrzysz w jego kierunku. Jednak jego pikantny smak i chrupiąca konsystencja sprawiają, że stanowi interesującą odmianę w...
-
Znamy najlepszy przepis na kremówki papieskie! Lepszych nawet w Wadowicach nie robią
Kremówki wadowickie znane są na całym świecie dzięki Janowi Pawłowi II. Wspomniał je jako smakołyk swojego dzieciństwa. Przygotowanie tego deseru w domu nie jest skomplikowane, ale wymaga dokładności i precyzji. Zdradzamy dziś najlepszy przepis.
-
Rosjanie wcinają bez umiaru, a Polacy nie dowierzają. W zupie znajdziesz nawet głowy
Często tradycyjne dania z innych państw mogą być dla nas dziwne. Jedne wywołują zaciekawienie, inne niesmak. Taką mieszankę uczuć może wywołać przykładowo zupa ucha, która dla wielu osób może być trudna do zaakceptowania ze względu na swoją...
-
Olej czy smalec? Tylko na tym tłuszczu smażę kotlety mielone. Inny może wywołać żołądkowe rewolucje
Chcesz, aby twoje mielone były zawsze soczyste i smakowały obłędnie? Okazuje się, że kluczem do osiągnięcia sukcesu może być dobranie odpowiedniego tłuszczu do smażenia. Wiemy, co lepiej wybrać, a po co pod żadnym pozorem nie sięgać.
-
Sekret tej pasty nie tkwi w jajkach. Jedno warzywo gwarantuje wyrazistość i chrupkość. Palce lizać!
Jajka stanowią doskonałą propozycję na śniadanie, bo są bogate w białko i składniki odżywcze. Jednak jeszcze lepszym pomysłem jest pasta jajeczna z jednym nieoczywistym składnikiem. To właśnie w nim tkwi sekret idealnego smarowidła na kanapki....
-
Ubłagałam babcię o przepis na domowy chrzan wielkanocny. Jest w naszej rodzinie od pokoleń
Ten chrzan domowy musi pojawić się na twoim stole w Wielkanoc. Z jego smakiem nie równa się żaden ze słoika. Jest intensywny i aromatyczny, a przepis na wyjątkowy dodatek został mi przekazany przez moją babcię. Stanowi nieodłączny element naszego...
-
Sprawdził promieniowanie Thermomiksa. Miało "atakować sygnałami". "To manipulacja"
Po raz kolejny przekonaliśmy się o tym, że internet wszystko przyjmie. W serwisie X pojawiło się wideo, na którym użytkownik mierzy amatorskim sprzętem rzekome promieniowanie, które emituje Thermomix. Mężczyzna twierdzi, że urządzenie "atakuje...
-
Zamiast ziemniaków, smażę frytki z... egzotycznego owocu. Za ten trik ktoś powinien dostać medal
Moda na awokado nie tylko trwa, ale także się pogłębia. Coraz odważniej wykorzystujemy je w kuchni. Jego odświeżający smak i konsystencja stają się inspiracją dla kulinarnych eksperymentów, włączając w to nawet nietypowe pomysły, takie jak...
-
Zamiast klepać schabowe, sięgam po trik sąsiadki na kotlety francuskie. Soczyste i chrupiące
Jeśli poszukujesz alternatywy na niedzielny obiad, zdecyduj się na pyszne kotlety francuskie. Ich wyjątkowy smak jest warty skosztowania. Zwłaszcza serowa panierka, która otacza ten przysmak, to niezapomniana uczta dla zmysłów. Z pewnością...
- Tę sałatkę ryżową robię co piątek i znika do wieczora. Dodaję pyszny składnik z puszki
- Stary przepis na ciasto drożdżowe. Zawsze pięknie rośnie dzięki babcinej radzie
- 96% jest przeciążonych pracą, co trzeci ma objawy depresji. Czego nie wiemy o zdrowiu psychicznym polskich przedsiębiorców?MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Przepis na biszkopt, który nie opadnie. Będzie rósł jak szalony, a to dzięki temu składnikowi
- Borowiki wynoszą koszami, a omijają prawdziwy cymes. Jak wygląda krówka?
- Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe wyrosło? Unikaj podstawowych błędów
- Ekspresowa sałatka na każdą okazję. Potrzebujesz 10 minut, szynki i warzyw
- Nazywają go "królem owoców" i "darem niebios". Podnosi odporność i działa antynowotworowo
- Rozpoznasz zupę na talerzu? O 12/12 nietrudno, ale 10. pytanie zmyli każdego!
- Rozpoznasz zupę na talerzu? O 12/12 nietrudno, ale 10. pytanie zmyli każdego!
-
Odstaw w kąt mascarpone i budyń. Ten puszysty krem będzie pasował do każdego ciasta
Kremy na bazie mascarpone i budyniu od lat cieszyły się popularnością, jednak teraz, poszukując nowych smaków i tekstur, warto sięgnąć po te z białą czekoladą. Ich delikatna konsystencja i subtelny smak idealnie komponują się z różnymi wypiekami,...
-
Ani sernik, ani mazurek. Rodzina tylko czeka, aż zrobię leśny mech. Nikt się mu nie oprze
Przed świętami wielkanocnymi wiele gospodyń poszukuje oryginalnych przepisów na ciasta. Chcą w ten sposób zaskoczyć swoich gości nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także prezentacją. Ciasto leśny mech z malinami to strzał w dziesiątkę. Goście będą...
-
Taką jajecznicą zajadają się w Turcji. Dodają 2 łyżki na 4 jajka. Menemen wychodzi puszysta jak krem
Zastanawiasz się co najlepiej jeść na śniadanie? Opcji jest wiele, ale warto spróbować tej orientalnej propozycji prosto z Turcji. Menemen to wyjątkowa jajecznica, która potrafi zaskoczyć nas smakiem. Wszystko dzięki dodatkom.
-
Dlaczego w restauracjach do solniczek wsypują ryż? Powody są dwa, jeden mniej oczywisty
Bez soli nie ma gotowania, a na pewno nie ma smacznego gotowania. Oczywiście nadmiar soli potrafi zepsuć każdą potrawę i właśnie dlatego lepiej sobie dosolić na talerzu, niż głowić się, jak "odsolić" danie. Doskonale wiedzą o tym właściciele...
-
Co je księżna Kate na śniadanie? Od lat to samo! Znamy sekret jej smukłej sylwetki
Księżna Kate jest inspiracją dla milionów kobiet. Wiele z nich podpatruje jej styl, a część zastanawia się, w czym tkwi sekret jej smukłej sylwetki. Okazuje się, że od lat jada takie samo śniadanie. Znamy przepis.
-
Z czego jest salami? Polacy się zajadają i nie mają pojęcia. Skład może niektórych zaskoczyć
Z czego jest salami? To nie tylko popularna przekąska. Od wieków było nieodłączną częścią wielu kultur, stanowiąc symbol tradycji i umiejętności mistrzów wędliniarstwa. Proces jego produkcji skrywa tajemnice przekazywane z pokolenia na pokolenie.
-
Przepis na żurek Roberta Makłowicza? Jeden składnik robi robotę. Nawet teściowa będzie się zajadać
Zastanawiasz się jaki żurek podać na Wielkanoc? Wiemy, jak sprawić, aby świąteczna zupa miała wyrazisty smak i wspaniały aromat. Robert Makłowicz dodaje do niej jeden tajemniczy składnik. Goście będą prosić o dokładkę.
-
Unikaj tego ryżu jak ognia. Po ugotowaniu działa na organizm jak trutka
Gotowanie ryżu czy kaszy w woreczkach wydaje się proste i szybie. Jednak takie zachowanie może okazać się niebezpieczne dla naszego zdrowia. W swojej kuchni od teraz warto postawić na produkty gotowane w formie sypkiej. Wiąże się to z kilkoma...
-
Ile rośnie rzeżucha? Tyle dni jej wystarczy. Na Wielkanoc będzie soczyście zielona
Zastanawiasz się, ile rośnie rzeżucha? Roślina ta jest niezastąpionym żywym elementem dekoracji każdych świąt wielkanocnych. Aby była bujna i zielona na czas, powinniśmy wysiać ją w odpowiednim momencie. Jednak czas na wykonanie tego zadania się...
-
Tulipany z pomidorków koktajlowych zrobią furorę na stole! "Są słodkie" i banalnie proste
Szukasz kreatywnej przystawki na przyjęcie lub jadalnych ozdób na wielkanocny stół? Poznaj tulipany z pomidorków koktajlowych. Każdy z gości będzie zachwycony twoją pomysłowością i estetyką potrawy.
-
Zamiast piec kolejną szarlotkę, szykuję ciasto a'la Kinder Country. Nawet teściowa prosiła o przepis
Szukasz szybkiej propozycji na ciasto bez pieczenia? Jeżeli tak to Kinder Country będzie idealne dla ciebie. Bardzo przypomina popularne batony, a w jego smaku da się zatracić. Nawet laik przygotuje tę propozycję bez żadnych problemów.
-
Przed wrzuceniem kotletów na patelnię, robię jedną rzecz. Mielone zrobią wrażenie nawet na teściowej
Moje kotlety mielone są soczyste i miękkie. Ponadto się nie rozpadają. Instrukcje jak zrobić je prawidłowo dostałam kilka lat temu od mojej babci. Moja teściowa nigdy nie może wyjść ze zdziwienia, jak ja je robię!
-
Słodka kawa bez cukru? Słodzika też nie potrzebujesz. Zamień go na jeden zdrowy składnik
Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Niektórzy uwielbiają jej mocny smak i goryczkę, inni urozmaicają ją różnymi dodatkami. Okazuje się, że do tego napoju można dodać coś, co z jej piciem się nie kojarzy, a świetnie zastępuje...
-
Od dziś będziesz podawać tylko taki schab! Te kotlety z majonezem pierwszy raz zjadłam u teściowej
Pomimo dysponowania wieloma przepisami na przygotowanie obiadu, masz wrażenie, że wszystko ci się przejadło? W takim razie przygotuj kotlety z majonezem. Tego smaku szybko nie zapomnisz. Ich zrobienie jest banalnie proste.
-
Biszkopt robię bez proszku do pieczenia. Inny składnik sprawia, że jest lekki jak chmurka i nie opada
Biszkopt to niezastąpiona baza wielu ciast i deserów. Aby osiągnąć idealną teksturę - miękki, ale nie zbyt suchy oraz puszysty jak chmurka, warto sięgnąć po sprawdzoną metodę przekazywaną z pokolenia na pokolenie przez nasze babcie. W tym przepisi...
-
Niemcy mają inny patent na schabowe. Nie znajdziesz tam panierki. Zrób je w domu. Znikną od razu
Nie masz pomysłu na obiad? Tym daniem będzie zajadać się cała rodzina. Ten wyjątkowy schabowy z farszem to hit. Jest prosty w przygotowaniu, a mięso rozpływa się w ustach. Najważniejsze składniki to mięsko, pieczarki i ser.
-
To najczęstszy grzech Polaków w kuchni. Później garnki i patelnie są do niczego
Zaraz po zakończeniu gotowania zalewasz gorącą jeszcze patelnię zimną wodą? To duży błąd, który może cię sporo kosztować. Istnieje kilka poważnych konsekwencji takiego działania, o których powinniśmy wiedzieć.
-
Okrasa zdradził rodzinną recepturę na pasztet wielkanocny. Sekret tkwi w jednym dodatku
Zastanawiasz się jakie dania na Wielkanoc podać swoim gościom? Wykorzystaj stary przepis na pasztet Karola Okrasy. Jest to jego rodzinna receptura, a oprócz mięsa znajdziemy w nim np. suszone owoce.
-
Z tej mąki pierogów nie będzie. Ciasto wyjdzie rwące i twarde jak kamień
Kochasz pierogi, lecz nigdy nie wychodzą ci idealne? Ciasto jest twarde albo się rwie, przez co podczas gotowania ucieka farsz? Poznaj sekret doświadczonych kucharek i już więcej nie martw się tym problemem. Chodzi o wybór mąki.
-
Złap za gumkę recepturkę i owiń jajko. Zajmie kilka minut, a cała rodzina będzie pod wrażeniem
W te święta na naszym stole pojawią się wyjątkowe potrawy wielkanocne. Warto jednak zadbać też o dekoracje, które nadadzą posiłkom wyjątkowego uroku. Nie musisz jednak wydawać dużych pieniędzy. Wykorzystaj jajka i gumki recepturki. Efek zaskoczy.
-
Babcia od zawsze gotowała taki rosół. Jeden nietypowy składnik, a działa jak najlepszy game changer
Zastanawiasz się jak zrobić pyszny rosół? Dodanie jednego nietypowego składnika może sprawić, że bulion zyska niezwykły aromat i kolor. Ta starodawna praktyka stosowana przez nasze babcie dziś jest często pomijana podczas gotowania. A szkoda.
-
O ryżu i mięsie w gołąbkach już nawet nie pamiętam. Inny farsz robi robotę. Palce lizać, takie pyszne
Zapomnij o klasycznych gołąbkach z ryżem i mielonym. Od dziś na twoim stole może zagościć ta bezmięsna propozycja, która zachwyca smakiem. Jest zdecydowanie tańsza, a jej przygotowanie zajmie ci tylko chwilę.
-
Czesi wrzucają na potęgę do placków ziemniaczanych. Też zrób tak w domu. Znikną z talerzy w 5 sekund
Koniecznie musisz spróbować placków ziemniaczanych, które przygotowują Czesi. Dlaczego? Różni je od tych przygotowywanych w naszych domach jeden składnik. Ale nie byle jaki, bo chodzi dokładnie o boczek.
-
Schabowemu twardemu jak podeszwa mówię stanowcze "nie". Moczę w tym produkcie i problem z głowy
Każdemu z nas, chociaż kilka razy w życiu zdarzyło się zjeść kotleta twardego niczym podeszwa. Prawdopodobnie kucharz, który go przygotował, nie znał tego triku. Po nim mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach.
-
Magda Gessler nie używa tych jajek. Jej zdaniem psują cały smak
Lubisz podawać swojej rodzinie na śniadanie jajka w różnej postaci, ale masz wrażenie, że te, których używasz, są niesmaczne? Magda Gessler zdradza sekret. Od dziś każda potrawa, jaką podasz, zyska wyrazu.
-
Tylko dzieci PRL-u pamiętają te smaki. Tak się kiedyś jadło!
Zdarza wam się jeszcze jeść te potrawy?
-
Pomysł na szybką kolację? Wypróbuj warzywną zapiekankę a'la Kurzopki. "Prezentuje się zacnie"
Szukasz urozmaicenia w kuchni? Wszystkie pomysły na kolacje już ci się znudziły? Wypróbuj przepis na zapiekanego bakłażana a'la Kurzopki. Przepis na to danie został zaprezentowany na Instagramie przez Katarzynę Cichopek i Macieja Kurzajewskiego.
-
Wkłada łososia do zmywarki, a później przekłada na talerz. Taką rybę podaje ze smakiem całej rodzinie
Zdaje się, ze w dobie internetu już nic nas nie zdziwi, a jednak zdarzają się coraz nowsze ewenementy. Tym razem w sieci zrobiło się głośno o łososiu gotowanym w... zmywarce. Jak twierdzi pomysłodawczyni - taka ryba smakuje wyśmienicie i bez...
-
Weź kawałek folii bąbelkowej i posmaruj ją czekoladą. Ten patent to złoto! "Świetny pomysł"
Czekolada może być twoim niezastąpionym sojusznikiem w kuchni. Wystarczy tylko połączyć ten cukierniczy wyrób razem z folią bąbelkową. Wszyscy będą pytać, który cukiernik piekł twój tort. Efekt przerasta oczekiwania.
-
Ten przepis na smalec domowej roboty jest w mojej rodzinie od 70 lat. Recepturę opracowała prababcia
W wielu domach na specjalne okazje przygotowane są dania lub wypieki, których przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Tak jest też z tą recepturą na domowy smalec. Jest w mojej rodzinie od 70 lat i każdy go uwielbia!