gotowanie
-
Weź kawałek folii bąbelkowej i posmaruj ją czekoladą. Ten patent to złoto! "Świetny pomysł"
Czekolada może być twoim niezastąpionym sojusznikiem w kuchni. Wystarczy tylko połączyć ten cukierniczy wyrób razem z folią bąbelkową. Wszyscy będą pytać, który cukiernik piekł twój tort. Efekt przerasta oczekiwania.
-
Ten przepis na smalec domowej roboty jest w mojej rodzinie od 70 lat. Recepturę opracowała prababcia
W wielu domach na specjalne okazje przygotowane są dania lub wypieki, których przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Tak jest też z tą recepturą na domowy smalec. Jest w mojej rodzinie od 70 lat i każdy go uwielbia!
-
Pamiętasz te sprzęty kuchenne z PRL-u? Kiedyś były one w każdym domu!
A może służą wam one do dziś?
-
To najlepszy chlebek bananowy. Przepis wychodzi za każdym razem. Wszystko zrobisz w jednej misce
Pieczesz w swoim domu chlebek bananowy? Przepis, który dziś zdradzimy, sprawi, że będzie pojawiał się na twoim stole cały czas. Jego skórka jest chrupiąca a wnętrze aromatyczne i wilgotne.
-
W zupie pomidorowej pływają białe grudki? Zwarzoną zupę uratujesz na 2 sposoby
Gotujesz zupę pomidorową i chcesz mieć pewność, że nie pojawią się w niej nieestetyczne białe grudki śmietany? Mamy dla ciebie świetną informację. Wiemy, co zrobić, aby one nie powstały, a także jak się ich pozbyć gdy już są.
-
Co zrobić, jak galaretka nie chce tężeć? Bosacka zdradziła patent. Nie musisz czekać godzinami
Galaretka to jeden z bardziej popularnych deserów. Lubiana przez dzieci i dorosłych. Często wykorzystujemy ją także przy pieczeniu ciast. Jedyną jej wadą jest długi czas tężenia. Katarzyna Bosacka podzieliła się trikiem, jak skrócić ten czas o...
-
Szybkie śniadanie? Z tą domową pastą kanapki mogę jeść codziennie. Od razu robię więcej na 2 dni
Szukasz pomysłu na zdrowe i pożywne kanapki? Pasta z makreli z jajkiem i ogórkiem konserwowym to idealna propozycja na śniadanie i kolacje. Dodatkowo składniki nie obciążą naszego portfela.
-
Zrobiłam koszyczki wielkanocne z jajem! Teściowej aż szczęka opadła
Zastanawiałaś się już jakie przepisy na Wielkanoc wykorzystasz w tym roku? Jeżeli chcesz zaskoczyć gości wypiekiem, który nie tylko będzie smakował, ale też cieszył oko, konicznie zapisz przepis na te babeczki wielkanocne.
-
Odkroić i ugotować czy wyrzucić do kosza? Wiele osób nie wie, czy można jeść kiełkujące ziemniaki
Zakupione przez ciebie ziemniaki zaczęły kiełkować? A może pojawił się na nich dziwny zielony kolor? Dowiedz się, czy na pewno możesz użyć ich do przygotowania obiadu. W niektórych sytuacjach może skończyć się to bólem brzucha i nie tylko.
-
Wcześniej nie słyszałam o tej zupie, a wydaje się pyszna. Jest prosta i tania w przygotowaniu
Zupa pomidorowa to największy klasyk kuchni polskiej, zaraz za rosołem. Robi się ją zazwyczaj w poniedziałki, gdy po niedzielnym obiedzie pozostanie nam bulion. Ten przepis to nieco urozmaicona wersja. Dodaje się do niej mięso i porcję pieczarek.
- Nazywają go "królem owoców". Podnosi odporność i działa antynowotworowo
- Ludzie chodzą po nie do lasu z grabiami. To najlepsze grzyby na zupę
- Gra o zdrowie. Jak dzieci i młodzież przyciągnąć do sportu?MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Szarlotka bez niego nie istnieje. Ciasto kruche wyjdzie tylko dzięki tym proporcjom
- Co można zrobić z jabłek w piekarniku? Ciasto salceson posmakuje każdemu
- Teściowa robi najlepszy farsz do pierogów. Każdy otwiera oczy, kiedy mówię, co do niego dodaje
- Na kruchym cieście, ale to nie szarlotka. Przetrzesz oczy i nie uwierzysz
- Dobra na teraz i do słoików. To ta mieszanka warzyw tworzy pyszną sałatkę
- Trwa jesienna odsłona Restaurant Week. Odkryj najlepsze debiuty tej edycji
- Zamiast zbierać grzyby w lesie, możesz wyhodować je w domu. Najlepiej postawić na te gatunki
-
Szwagierka dała mi ten przepis. Szybkie ciasto kokosowe bez pieczenia smakuje lepiej niż znane praliny
Fani kokosowych ciast z pewnością będą zachwyceni. Ten przepis jest banalnie prosty i nie wymaga pieczenia. Dodatkowo jego bajeczny smak i konsystencja przypominają popularne praliny.
-
Przepis mam od babci i zrobisz z niego obiad na 2 dni. Niektóre regiony Polski są w nim zakochane
Ziemniaki to świetny produkt, gdy chcemy przygotować obiad. Można z nich zrobić naprawdę wiele, a do tego w zależności od obróbki, zyskują nowe smaki. To danie również jest zrobione na ich bazie i jest obłędnie pyszne. Zrobienie jednej blachy...
-
Biała kiełbasa pęka podczas gotowania? Przed wrzuceniem jej do garnka zrób jedną rzecz
W wielu domach święta wielkanocne kojarzą się z sernikiem, jajkiem i oczywiście białą kiełbasą. Niestety zwłaszcza ten ostatni przysmak często jest ciężki w przygotowaniu. Podczas gotowania pęka i wygląda nieestetycznie. Aby tym razem tak się nie...
-
Sól już dawno poszła w odstawkę. Ziemniaki gotuję z inną przyprawą. Smak jest o niebo lepszy
Polska kuchnia nierozerwanie łączy się z ziemniakami. Przygotowujemy je do obiadu w wielu formach i z różnymi dodatkami. Okazuje się, że sposób ich przygotowania, jaki znamy od lat, czyli gotowanie możemy ciekawie zmodyfikować z korzyścią dla...
-
Jarzynowej i śledziowej już nikt nie je. Ta sałatka od Wachowicz rozchodzi się jak świeże bułeczki
Jeżeli ciągle nie wiesz, jakie dania na Wielkanoc zagoszczą na twoim stole, postaw na tę warstwową sałatkę Ewy Wachowicz. Szybka w przygotowaniu, z prostych składników, a jednocześnie obłędnie pyszna. Goście będą prosić o przepis.
-
Wystarczy szczypta. Ta przyprawa do zup podkręci smak bardziej niż maggi. Jest też zdrowsza
Coraz częściej zwracamy uwagę na to co znajduje się na naszym talerzu. Dodatek kostek rosołowych do zup zostaje wyparty na rzecz dobrego i długo gotującego się wywaru. Ale czym zastąpić popularną maggi? To prostsze niż się wydaje.
-
Zrobisz ją szybciej od rosołu. Za głównym składnikiem wiele osób nie przepada, ale tu zyskuje na smaku
Nietrudno się domyśleć, że niektóre potrawy nie wszystkim przypadną do gustu. Jestem i tak warto ich spróbować, by przekonać się o ich smaku. Ja nie przepadałam za głównym składnikiem tej zupy, lecz w takiej formie mogę jeść nawet trzy dokładki.
-
Zawsze dodaję 1 łyżeczkę na 4 jajka. Beza wychodzi krucha, a środek ciągnący jak krówka
Twoja beza nigdy nie wychodzi doskonała? Traci swój kształt i jest zbyt miękka? Zdradzamy prosty przepis, dzięki któremu beza będzie krucha, a środek ciągnący jak krówka. Od teraz każdy poradzi sobie z tym zadaniem.
-
To najgorsze mięso na rosół. Może być skupiskiem pasożytów. Nie pomoże nawet gotowanie
W każdym polskim domu rosół gotuje się odrobinę inaczej. Osoba przygotowująca ten bulion ma swoją własną recepturę, która gwarantuje unikalny smak. Warto jednak wiedzieć, co nie powinno znaleźć się w naszym garnku.
-
Jak doczyścić patelnię? Smaruję tym spód i czekam 15 minut. Schodzi nawet stary brud i przypalenia
Często najgorszą czynnością podczas sprzątania kuchni okazuje się czasochłonne szorowanie patelni. Jednak wystarczy tylko jeden trik, aby pozbyć się brudu w kilka minut bez wysiłku. Wszystko, czego potrzebujesz, masz już w domu.
-
Orzechy włoskie zawsze zalewam wrzątkiem. Trik pokazała mi babcia. Uciążliwy problem znika
Dla wielu osób łuskanie orzechów włoskich może być uciążliwe ze względu na twardą skorupę. Jednak istnieją proste sposoby, które mogą pomóc w tym zadaniu. Wystarczy wykonać jedną prostą czynność, która zajmie nam tylko chwilę.
-
Szybki obiad, który zrobisz w 20 minut. Swoim wyglądem i smakiem nie zawiedzie nikogo
Coraz częściej cenię sobie posiłki, które mogę zrobić w szybkim tempie. Dzięki nim nie tylko mogę zjeść coś smacznego, a także nie spędzę długich godzin przy gotowaniu. Ten przepis jest przykładem takiego dania. Ze zrobieniem go poradzi sobie...
-
Ani mazurek, ani babka. W tym roku na Wielkanoc robię ciasto "jajko sadzone". Nie wymaga pieczenia
Zastanawiasz się czym zaskoczyć gości na Wielkanoc? Ciasto "jajko sadzone" może ci w tym pomóc. Ta wyjątkowa propozycja zaskakuje oryginalnym wyglądem i delikatnym smakiem. Co najlepsze, aby je przygotować, nie potrzebujesz nawet piekarnika.
-
Kosztuje 6 zł, a zrobisz z niego najsmaczniejszą sałatkę. Nie można oderwać od niej wzroku
Sałatki to bardzo szybkie przekąski, które często można znaleźć na naszych stołach. Podaje się je przy każdej okazji. Ta jest idealna na Wielkanoc, albo jako śniadaniowy smakołyk. Zapisz ten przepis i zrób go przy najbliższej możliwej okazji.
-
W piątki gotuję postne pulpety. Ich główny składnik może zaskoczyć. Są lepsze niż mięsne
Pulpety, które przygotowujemy w naszych domach na obiad, kojarzą się z jednym, czyli mięsem. Nie musi jednak tak być. Jeśli w piątki nie jesz mięsa, możesz przygotować je z jednego specjalnego składnika. Postna forma zaskoczy domowników.
-
Gofry wychodziły mi gumowate. Zamieniłam 1 składnik. Teraz są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz
Szukasz idealnego przepisu na gofry, żeby wewnątrz były puszyste i miękkie, a z zewnątrz idealnie chrupiące? Wystarczy, że w klasycznej recepturze zamienisz jeden składnik. Dokładniej chodzi o rodzaj mąki.
-
Na Wielkanoc podaję białą kiełbasę z jajkiem, ale nie w żurku. Ta tarta najlepiej smakuje z majonezem
W tym roku postaw na nowoczesne dania wielkanocne. Kiełbasę i jajko, zamiast wrzucać do żurku, połącz w ciekawą tartę. Wymieszają się w tym daniu dwa najbardziej charakterystyczne składniki Wielkanocy, tworząc obiad, który zniknie ze stołu w...
-
Wiesz, skąd pochodzi keczup? Super, masz już jeden punkt! Na więcej nie licz
Quiz dla amatorów różnorodnych smaków. Przekonaj się, jak szeroka jest twoja kulinarna wiedza.
-
Lubisz gotować (i jeść)? W tym quizie pytamy tylko o jedzenie na literę P
To powinien być pyszny komplet punktów!
-
Znasz się na polskiej kuchni? Sprawdźmy, co wiesz o potrawach regionalnych
Jaka potrawa regionalna jest twoją ulubioną?
-
Lubisz polskie jedzenie? Te dania powinieneś znać, nawet jeśli ich nie jadałeś!
To quiz dla miłośników polskiej kuchni!
-
Prawda czy fałsz? Musisz naprawdę kochać jedzenie, by zdobyć 16/16
Sprawdź swoją kulinarną wiedzę!
-
Czasem nie zdążę do końca wyłożyć ciasta, a już znikają z talerzy. Wszyscy uwielbiamy te ptysie
Jak zrobić ptysie? Nawet jeśli umiesz przygotować idealne ciasto, na nic się to zda, jeśli krem nie będzie udany. Na szczęście nie jest to trudne. Prosty przepis na ptysie nie wymaga ogromu zaangażowania, a możesz mieć pewność, że wszyscy poproszą...
-
Ryba na piątkowy obiad w kilkanaście minut. Bez tego sosu traci na smaku i charakterze
Szczególnie w piątek ryba pojawia się w wielu domach jako danie obiadowe. Można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów, dlatego również i my chcemy pokazać swoją wersję. Dzięki aromatycznemu i kremowemu sosu jest ona jeszcze smaczniejsza.
-
Jeśli lubisz jajecznicę, musisz spróbować tej wersji bez jajek. Jest zaskakująco pyszna
Śniadanie kojarzy się nam z kanapkami, jajecznicą i omletami z różnymi dodatkami. Tym razem chcemy pokazać przepis na coś równie pysznego, ale innego. Dla niektórych może być to wielkie zaskoczenie, a główny składnik nie jest oczywistą sprawą. By...
-
Wachowicz znalazła danie, które przebija schabowe i mielone. Jest soczyste i pełne nadzienia
Zazwyczaj plan na nasz obiad jest bardzo prosty. Gotowane ziemniaki układa się obok sałatki i dodaje się do tego pełne smaku mięso. W tej roli zazwyczaj widzimy schabowego lub mielonego, lecz tym razem będzie to coś lepszego. Przepis na ten przysm...
-
Rozpoznasz zupę na talerzu? Komplet w tym QUIZIE należy do głodomorów!
Lubicie zupy, czy preferujecie inne posiłki?
-
Marynata to sekret smaku tych kotlecików. Dzięki niej kurczak staje się soczysty i smaczniejszy
Kotleciki z tego przepisu są naprawdę wyraziste i sprawiają, że chce się jeść tylko je. Dla wielu przebijają schabowe i inne mięsne specjały. Dlaczego tak jest? To sprawka marynaty, która gra tu pierwsze skrzypce. To dzięki niej mięso jest tak...
-
Każdy, kto ich próbuje, prosi o dokładkę. Soczyste mięso i aromatyczny sos to idealne połączenie
Swego czasu to danie było podawane w moim rodzinnym domu co tydzień. Później o nim zapomniano, lecz znowu wraca do łask. Wyróżnia je aromatyczny sos, a także miękkie i pełne smaku mięso. Pamiętam, że trzeba było robić podwójną porcję, bo każdy mia...
-
Na pewno dodajesz ją do makaronu, ale popełniasz duży błąd. Gotuj w ten sposób, a nie narazisz zdrowia
Wielu Polaków nie wyobraża sobie gotowania makaronu bez dodania łyżki soli. Powszechnie wiadomo, że jej nadmiar niekorzystnie wpływa na nasz organizm. Okazuje się jednak, że odpowiednie gotowanie może uchronić nas przed przykrymi skutkami.