grill
-
Chcesz być prawdziwym mistrzem grilla? Zwycięzca programu MasterChef zdradza tajniki idealnego mięsa z rusztu
Na dworze z dnia na dzień jest coraz cieplej, a słońca i bezchmurnej pogody coraz więcej. To idealna aura na ogródkowe spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Taka impreza nie może jednak obyć się bez grilla. Kucharz Grzegorz Zawierucha, zwycięzca...
-
Mięso smakuje lepiej z tym sosem. Można kupić go w sklepie, lecz w domowej wersji deklasuje wszystko
Ketchup to dodatek, którego nie może zabraknąć na stole i w lodówce. Jednak ten, który można zakupić w sklepie nie zawsze jest smaczny. Aby za każdym razem mieć gwarancje dobrego smaku, warto zrobić go samodzielnie. Z tego przepisu będzie obłędnie...
-
Marynata do kurczaka na grilla? Ten składnik sprawi, że mięso nie będzie twarde i suche
Majówka 2023 w pełni. Jeśli jeszcze nie organizowałeś grillowej uczty, bardzo możliwe, że właśnie zastanawiasz się jak przygotować mięso. Koniecznie zacznij od odpowiedniej kompozycji ziół. Marynata do kurczaka na grilla, do skrzydełek, czy karków...
-
Prosty sposób na aromatyczne skrzydełka z grilla. Wystarczą trzy składniki, a wszystkim pocieknie ślinka
Dla Polaków osób grill stanowi nieodłączny element majówki. Wówczas chętnie przygotowujemy szaszłyki, karkówki czy różnego rodzaju kiełbasy. Popularnym gościem na ruszcie są również skrzydełka, które dla niektórych bywają prawdziwym wyzwaniem w...
-
Bez niego nie może się odbyć żaden grill. Dodaj do mięs i poczuj, jak dzieje się magia
Polski grill nieodzownie łączy się z keczupem i musztardą. Wiadomo, tych sosów zabraknąć nie może. Ale razem z nimi na podium stoi jeszcze jeden dodatek, bez którego żaden grill nie może się odbyć - sos barbecue! Przepis na niego jest bardzo prost...
-
Grillowane ziemniaki to must have z rusztu. Kąpiel w przyprawach gwarantuje chrupkość i obłędny smak
Grillowane ziemniaczki to prawdziwa rozkosz na talerzu. Klasyczny comfort food kosztuje grosze, a odpowiednio przygotowany podbije podniebienie najbardziej wymagających gości. Efekt "wow" zapewnią świeże zioła i odpowiednia mieszanka przypraw....
-
Nie tylko kiełbaska i karkówka - faszerowane pieczarki to najlepsza przekąska na grilla. Smaku doda konkretny ser
Sezon grillowy w końcu wystartował i z tej okazji mamy dla was coś zupełnie nowego. Jeśli kiełbasa z grilla wydaje wam się zbyt nudna, a karkówka już się przejadła, postawcie na faszerowane pieczarki. Ten przepis to hit sezonu, a to między innymi ...
-
Majówkowe grillowanie może nas słono kosztować. Nawet pięć tys. zł mandatu za ten drobny błąd
Majówkowa sielanka trwa, jednak nadal można załapać się na surowy mandat w wysokości pięciu tysięcy złotych! Jak się okazuje, za grillowanie w niewłaściwym miejscu można słono zapłacić. Przed wrzuceniem mięsa i szaszłyków na ruszt, warto zatem...
-
Jesteś mistrzem grilla? Jeśli tak, to sprawdź się w tym ultra-szybkim quizie!
.
-
To najlepsza przekąska z grilla. Kiełbasa i karkówka nie mają z nią szans. Aby wyszła, zastosuj się do kilku rad
Grillowanie zaczęło się pełną parą. Oznacza to, że kiełbasa, karkówki, kaszanki i inne mięsa będą zapełniały żołądki większości Polaków. Co jednak przygotować, aby urozmaicić ten czas? My proponujemy ten smakołyk. Uwielbiany jest w wersji na zimno...
- Przebija jajecznicę i omlet i staje się najlepszym śniadaniem. Połącz te warzywa
- Grzybiarze niesłusznie omijają. Te grzyby są lepsze od podgrzybków
- Wystarczy ta mała zmiana, a ograniczysz zużycie energii nawet o 60%MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Gdzie wyrzucić chleb? To wciąż nie jest takie oczywiste
- Zaglądasz do piwnicy, a tam zeszłoroczne ogórki? Sprawdź, zanim je zjesz
- Quiz o ciastach w PRL rozwiążą tylko smakosze. Młodzież jest bez szans
- Quiz o ciastach w PRL rozwiążą tylko smakosze. Młodzież jest bez szans
- Idealnie chrupiąca kapusta czerwona do słoików na zimę? To mój hit
- Jesteś studentem? Pokochasz ten przepis. Gotowy w 15 minut i nie wydasz kroci
- Rozpoznasz grzyby na zdjęciu? Rozwiąż quiz i zostań grzybiarzem roku!
-
Orzeźwiający kompot do grillowanej kiełbasy. Potrzebujesz tylko czterech składników
Wiosenna pogoda, grillowanie i rodzinne biesiadowanie to dobry czas, by zaserwować dania i napoje, które swoją prostotą urzekną wszystkich. Taką propozycją jest owocowy kompot, który zrobi się raz-dwa. Idealnie pasuje do przypieczonej karkówki i...
-
Spalona kiełbasa to koszmar podczas grilla. Dalej można ją zjeść, czy lepiej sięgnąć po inny kawałek?
Polacy kochają grillować, a każdy cieplejszy dzień jest do tego bardzo dobrą okazją. Jednak nie zawsze dopilnuje się produktów, które leżą na ogniu. Czasem zostaną one za bardzo podpieczone i wtedy nasuwa się pytanie. Można je zjeść, czy lepiej...
-
Gazowy czy węglowy? Wybieramy najlepszy grill na majówkę. Dzięki niemu uczta będzie nie z tej ziemi
Majówka już za pasem, a to oznacza, że całe rodziny masowo będą organizować ogniska i grille. Jeśli tylko pogoda dopisze, w każdym ogrodzie można będzie poczuć zapach kiełbasek i grillowanych warzyw. Jednak zanim zabierzemy się za podpiekanie,...
-
Nie samą kiełbasą z grilla człowiek żyje. Ziemniaki z ogniska to prawdziwy smak lata. Jak je przygotować?
Ziemniaki prosto z ogniska to smakołyk, który może kojarzyć się z dzieciństwem i długimi wakacyjnymi wieczorami. Gorące, jeszcze oprószone popiołem smakują tak dobrze, jak nic innego. Jak przygotować warzywa, aby wyszły w sam raz? Szybko wyjaśniamy.
-
Czy można grillować na balkonie? Zasada "Wolnoć Tomku..." nie zawsze obowiązuje. Spodziewaj się 500 zł kary
Zbliża się weekend majowy i wielu z nas zadaje sobie pytanie: czy można grillować na balkonie? Odpowiedź jest prosta - i tak, i nie. Okazuje się, że rozpalenie grilla na balkonie może skutkować gniewem sąsiadów oraz wysokimi karami. Jest jednak...
-
Zapomnij o karkówce i kiełbasie, teraz to robi się na grillu. Goście nie uwierzą, że wrzucasz to na ruszt
Sezon na grilla właśnie się rozpoczyna. Aby nie zmarnować jego potencjału warto przyszykować coś, co może zaskoczyć gości. Zaraz przy standardowych składnikach warto położyć kilka nietypowych produktów, które na ciepło smakują wyśmienicie. Ich...
-
Folia aluminiowa. Która strona posłuży do pieczenia, która zatrzyma ciepło? Wyjaśniamy
Folia aluminiowa. Która strona przyda się przy pieczeniu? Prosty produkt wynaleziony przed przeszło wiekiem do dzisiaj jest pomocny w naszych kuchniach. Niestety, nie zawsze właściwie z niego korzystamy.
-
Najlepszy sos do grilla. Przypomina greckie tzatziki, ale ma jeden ciekawy składnik. Najlepszy do karkówki
Za chwilę z kopyta ruszy sezon na grilla i wszyscy na pewno się zgodzą, że do kiełbaski, karkówki i szaszłyków przydałby się jakiś sosik. Ketchup i musztarda to obowiązkowy zestaw, ale warto wzbogacić go o trzeciego muszkietera. Jaki jest najlepsz...
-
Przez ten błąd grillowanie przybliża nas do śmierci. Chodzi o tacki
Już za chwileczkę, już za momencik całą Polskę spowije dym grillowy unoszący się z ogródków i działek. Nie ma co się oszukiwać - wszyscy kochamy grillować i nie powinniśmy sobie odbierać tej przyjemności. Jednak pewien niepozorny błąd sprawia, że...
-
Folia aluminiowa - która strona do pieczenia mięsa? Sprawdź koniecznie przed majówką
Folia aluminiowa to dzisiaj jeden z podstawowych materiałów przydatnych w kuchni. Wykorzystamy ją także w trakcie majowego grillowania. Jak zrobić to w odpowiedni sposób? Podpowiadamy.
-
Marynata na grilla. Jak marynować poszczególne mięsa? [Skrzydełka, karkówka, kurczak, boczek, schab, kaczka]
Marynata do grilla to niezwykle ważny element przygotowania garden party. Bez niej nie uda się wydobyć najcenniejszych smaków z mięsa. Można tu przy tym stosować bardzo różne zalewy.
-
Jakiego grilla można rozpalić na balkonie? Czy w ogóle jest to zgodne z prawem?
Jakiego grilla można rozpalić na balkonie? Czy w ogóle można to robić? Sezon grillowy już za pasem, dlatego coraz więcej osób szuka rozwiązań w kwestii tego jak i gdzie zorganizować grilla. Część z nich chce to zrobić na własnym balkonie? Czy jest...
-
Boczek na grilla. Jak zrobić najsmaczniejsze mięso w okolicy? Ważny jest wstępny etap przygotowania
Boczek na grilla to wciąż jedna z klasycznych opcji w menu na garden party. Musi być jednak dobrze przyprawiony i zamarynowany, by można było wyciągnąć z niego pełnię smaku. O czym jeszcze warto pamiętać? Podpowiadamy
-
Kurczak z grilla. Ile ma kalorii? Jak go grillować? Wszystko, co musisz wiedzieć przed majówką
Kurczak z grilla to jedna z najbardziej popularnych opcji w menu w przypadku garden party. Cenimy sobie pierś z kurczaka, ale też skrzydełka czy udka. Ważne jest jednak to, by mięso było dobrze przygotowane.
-
Sałatka ziemniaczana na grilla. Dodaj do niej ogórka jakiego tylko chcesz i patrz, jak błyskawicznie znika z miski
Wybór sałatki na grilla to nie jest prosta sprawa. Przepisów jest tak dużo, że trudno zdecydować się na jeden, dwa czy nawet trzy. Jeżeli masz wątpliwości, jaka sałatka do grilla będzie najlepsza i będzie dobrze współgrać z przygotowanymi mięsami...
-
Nie tylko kiełbasa i karkówka. Połóż na grillu kukurydzę i podaj ją z królem serów. To będzie wyżerka na całego
Sezon na grilla właśnie startuje i z tej okazji mamy dla was naprawdę fantastyczny przepis. Grillowana karkówka i kiełbasa trochę się już znudziły? A może by tak położyć na ruszcie żółciutką kolbę? Niesamowity smak grillowanej kukurydzy dopełni...
-
Nie tylko kiełbasa i szaszłyki. Camembert na grilla to niebiański przysmak, a smakuje w kilku wersjach
Koniec z nudnymi daniami z rusztu. Camembert na grilla to obłędny akcent, który zachwyci nawet najbardziej wymagających. Francuski ser dojrzewający wytwarzany z mleka krowiego smakuje obłędnie w towarzystwie słodkich i słonych dodatków. Sekret tkw...
-
Przygotuj grill na majówkę. Co zrobić, by nie szorować go godzinami? Sprawdzi się biały proszek
Przed nami majówka, a to oznacza, że z garażu i piwnicy zostaną wyciągnięte zakurzone grille. Na takie zakurzenia i niedoczyszczone przypalenia są jednak sprawdzone sposoby. Co zrobić, aby nie szorować kratki grilla przez wiele godzin? W tym...
-
Szef kuchni mówi o najgorszych błędach podczas grillowania. Większość osób tak robi. "Zabijają smak"
Majówka oficjalnie rozpoczyna sezon grillowy w Polsce. Rzesze Polaków bez wahania chwytają wtedy potrzebny sprzęt, mięso i, często niezależnie od pogody, urządzają imprezę na świeżym powietrzu. Mimo że tak upodobaliśmy sobie grillowanie i...
-
Marynata do karkówki. Słodko-pikantna czy z keczupem? Ważny jest dobór odpowiednich przypraw
Marynata do karkówki to element, o którym nie można zapomnieć. Dzięki niej można wydobyć z mięsa wieprzowego najlepsze smaki.
-
Marynata do kurczaka. Amerykańska, jogurtowa czy słodko-pikantna? Ty wybierasz
Marynata do kurczaka to ważna sprawa: dzięki niej mięso jest aromatyczne i soczyste. Jak marynować drób, aby go nie zepsuć? Oto garść uwag, które warto uwzględnić przy majowym grillowaniu.
-
Kofty na grilla - doskonałe w połączeniu z aromatycznym sosem. Podajemy sprawdzony przepis
Kofty na grilla są daniem, które jest popularne w Grecji czy Turcji. Nic nie przeszkadza jednak temu, żeby przyrządzić je również podczas naszej majówki. Świetnie wypadają w połączeniu z aromatycznym sosem.
-
Wszyscy o niej zapomnieli, a na grillu jest najpyszniejsza. Natrzyj solą, a skórka będzie chrupiąca
Jak myślimy: majówka, wiadomo - grill, a jak grill - kiełbaska, karkówka i szaszłyki. Pamięta ktoś w ogóle o pasztetowej? Ten niepozorny wyrób wędliniarski na grillu sprawdza się fantastycznie, zwłaszcza gdy ma rumianą i chrupiącą skórkę. Jak...
-
Obłędnie smaczne produkty na grilla, zamiast nudnej kiełbasy. Na ruszcie będzie kolorowo i różnorodnie
Koniec z nudnym grillowaniem i czas na zmiany! Zamiast nudnej kiełbasy i bladych warzyw warto przygotować prawdziwą ucztę pełną smaków, kolorów i aromatów. Wystarczy tylko sięgnąć po inne produkty - zarówno mięsne, jak i te wege. Czasami mniej,...
-
Sałatka do grilla na różne okazje. Niektóre można przygotować w mniej niż 15 minut
Sałatka do grilla to dodatek, który uświetni każde garden party. Oczywiście może występować w różnych odsłonach - w tym takich, które w sam raz sprawdzą się podczas majówki.
-
Pierś z kurczaka na grilla. Samo stosowanie przypraw nie da odpowiedniego efektu. Kluczowy proces zapewni najlepszy smak
Pierś z kurczaka na grilla to wciąż bardzo popularne danie na majówkę i nie tylko. Przyrządzone na spotkanie z przyjaciółmi może być świetnie przyjęte. Co zrobić, by mięso było kruche i soczyste?
-
Szaszłyki. Możesz je przyrządzić z różnych rodzajów mięs. Dodatki gwarantują nieziemski smak
Szaszłyki to proste i kolorowe danie, które w sam raz sprawdzi się podczas majowego grillowania. Można je przygotować z kilku rodzajów mięs. Można je też zrobić w wersji warzywnej lub z tofu.
-
Karkówka na grilla. Co zrobić, by pozostała soczysta? Przepis na popisowe danie na majówkę
Karkówka na grilla to wciąż jeden z kulinarnych hitów. Prosta w przygotowaniu i smaczna, może być równocześnie zamarynowana w różny sposób. Co zrobić, by była pyszna i soczysta? Podpowiadamy.
-
Ta sałatka na grilla pasuje do wszystkiego. Ma tyle zalet, że sami nie wiemy, od czego zacząć
Sałatka grecka to danie, które faktycznie pochodzi z Grecji. Jej nazwa nie jest więc oszukana, tak jak jest chociażby w przypadku ryby po grecku. Zyskała dużą popularność w Polsce i świetnie sprawdzi się również jako sałatka na grilla. Poza tym je...
-
Sałatka z serem halloumi. Cypryjski specjał, który coraz chętniej wybieramy
Sałatka z serem halloumi to mocna pozycja w majówkowym menu. Można dzięki niej włączyć do jadłospisu wyjątkowe smaki rodem z Cypru. Danie to może przy tym występować w kilku ciekawych wariantach.