grill
-
Bakłażan z grilla: wykwintny dodatek, obok którego nie przejdziesz obojętnie
Bakłażan z grilla to idealne warzywo na sezon grillowy. Ta miękka i delikatna warzywna, kulinarna perełka zyskuje zupełnie nowe walory, gdy poddana jest grillowaniu. Dzięki swojej kremowej konsystencji oraz głębokiemu smakowi bakłażan staje się...
-
Najlepsze mięso na grilla, czyli poradnik dla pasjonatów grillowania
Najlepsze mięso na grilla, czyli na czym skupić się szukając rarytasów na ruszt? Poszukiwanie idealnego mięsa do grillowania może być trudnym zadaniem dla wielu miłośników tej formy spędzania czasu. Od soczystych steków po aromatyczne kiełbaski -...
-
Katarzyna Bosacka poleciła najlepszą kiełbasę na grilla. Jej werdykt może zaskoczyć
Lato to szczyt sezonu grillowego. Polacy tak uwielbiają tę aktywność, że nawet przy nie do końca sprzyjającej pogodzie potrafią wymyślić sposób, by z grillowania nie rezygnować. W związku z tym, że lato w pełni, Katarzyna Bosacka postanowiła...
-
Sałatka z ziemniaków do grilla zamiast chleba. Idealna na upalne dni
Sałatka z ziemniaków do grilla? Jeżeli szukacie nieco innych rozwiązań kulinarnych na rodzinnego grilla, to trafiliście idealnie. Pożywna sałatka zastąpi z powodzeniem chrupiące bułeczki czy kromki chleba.
-
Niebanalna kiełbaska, czyli grillowana biała kiełbasa w słodkiej marynacie z chilli
Grillowanie to niemal nasz sport narodowy. Długie, letnie dni sprzyjają biesiadowaniu pod chmurką w gronie rodziny i przyjaciół. Jak jednak zadowolić gusta tak wielu osób?
-
Grillove szparagi, czyli przepis na najlepsze szparagi w chrupiącym boczku
To nie przypadek, że początek sezonu szparagowego zbiega się z początkiem sezonu grillowego. Te warzywa idealnie nadają się do wrzucenia na ruszt.
-
Osz! Szaszłyk z grilla wywołujący okrzyki zachwytu
Nie ma nic gorszego niż smętny kawałek suchego kurczaka z grilla. Z naszym przepisem ten koszmar ci jednak nie grozi, a wszystko za sprawą jogurtowej marynaty.
-
Sos musztardowy - idealny dodatek nie tylko do mięsa! W sam raz na letnie grillowanie
Sos musztardowy to ulubieniec wielu smakoszy. Zarówno w słodszej postaci, jak i tej nieco pikantniejszej nadaje potrawom znakomitego smaku. Zazwyczaj serwowany jest z mięsem, ale dobrze komponuje się także z rybami i jajkami.
-
Warzywa na grilla z wybornymi sosami. Sprawdź, co możesz zaserwować miłośnikom roślinnej kuchni
Warzywa na grilla to dobra opcja zwłaszcza dla tych, którzy nie lubią mięsa lub są na specjalnej diecie. Przygotowanie grillowanych warzyw jest banalnie proste i szybkie. Przekonajcie się sami, a nie pożałujecie.
-
Burgery z grilla w amerykańskim stylu podkręcą smak podczas plenerowej imprezy
Burgery z grilla to danie w sam raz na imprezę plenerową z przyjaciółmi lub rodziną. Sprawdź mega proste przepisy na domowe burgery w amerykańskim, których smak pozostanie z Wami na długo.
-
Dietetyk wskazuje największe grzeszki podczas grillowania. Obrośnięty brudem ruszt to dopiero początek
Grillowanie to nasz sport narodowy, mimo to Polacy nagminnie popełniają całą listę grzeszków. Na piedestale jest obrośnięty brudem ruszt, jednak na tym się nie kończy. Dietetyk zwraca uwagę na często niepozorne szczegóły, wytyka błędy i obala...
-
Co na grilla? Dzięki tym przepisom twoje grillowane potrawy będą lepsze niż sąsiada
Co na grilla? Opcji jest całe mnóstwo. Grillowanie to doskonały moment, aby zachwycić gości wybornymi daniami. Świeże powietrze wzmaga apetyt, a plenerowa atmosfera sprzyja sięganiu po smakołyki. Zainspiruj się i stwórz grillowe menu.
-
Słoik pełen rozmaitości do grilla i kotleta. Klucz to słodki dodatek do zalewy, każdy będzie chciał jeszcze
Jaki jest najlepszy dodatek do dań z grilla? Oczywiście aromatyczne, chrupiące warzywka, które idealnie dopełniają ucztowanie i przemycają trochę kolorów na talerze. Dziś zdradzimy ci przepis na grillowy słoik rozmaitości, czyli piklowane warzywa ...
-
Idealna marynata do mięsa na grilla? Poznaj trzy kompozycje: do karkówki, żeberek i skrzydełek
Idealna marynata do mięsa na grilla powinna łączyć ze sobą różne nuty smakowe. Istotne jest również to, aby nie przyćmić naturalnego charakteru mięsa i jego aromatu. Dlatego przygotowaliśmy trzy kompozycje, które sprawdzą się do karkówki, skrzydeł...
-
Tak grillują najlepsi polscy kucharze. Topowe przepisy na sałatkę Gessler, rybę Okrasy i hit Starmach
Sezon na grillowanie rozpoczął się na dobre. Co za tym idzie, do gry wkracza kolorowe menu pełne apetycznych kąsków. Poza klasyczną kiełbasą czy ziemniakami warto odrobinę zaszaleć. Najlepsi polscy kucharze zdradzają swoje ulubione przepisy z...
-
Przepis na burgera Makłowicza był tajemnicą, którą poznaliśmy. Cały sekret tkwi w tym składniku. Dzięki niemu jest lepszy
Sezon grillowy w pełni. W okresie weekendowym każdy chce zasmakować produktów zdjętych z ruszta. Robert Makłowicz podrzuca własną propozycję na danie, które można wykonać na tym urządzeniu. To burgery, które są soczyste i miękkie, a to za sprawą...
-
Obiad z taką sałatką będzie dużo lepszy. Każdy poprosi o przepis, więc miej go na wierzchu
Sałatki to smakołyki, które wykonuje się na każdą uroczystość. Jednak nie każdą robi się w tak wyjątkowy sposób jak tą. Technika jej wykonania jest inna, lecz smak rekompensuje wszystkie minuty czekania. Sos również odgrywa ważną rolę, dzięki niem...
-
Ziemniaki z grilla - przepisy na chrupiące ziemniaki stworzone z miłością do grillowania
Ziemniaki z grilla to znakomity dodatek wielu dań. Pieczone ziemniaki doskonale komponują się z grillowanymi warzywami i mięsem. Ziemniaki można przygotować w niecodziennym wydaniu tzw. sprężynek. Sprawdź przepisy, które przygotowaliśmy.
-
Czy w piątek po Bożym Ciele można jeść mięso i zrobić grill? Kardynał Nycz podjął decyzję
Boże Ciało zawsze obchodzimy w czwartek. W tym roku święto wypada 8 czerwca. W związku z tym wiele osób przedłuża sobie weekend i bierze urlop na piątek. To czas, kiedy można spotkać się z rodziną i przyjaciółmi np. na wspólne grillowanie. Czy...
-
Naturalna podpałka do grilla bije na głowę tę sklepową. Koniec paskudnego smrodu i trujących oparów
Po czym poznać mistrza lub mistrzynię grilla? Po tym, jak szybko i skutecznie udaje im się go podpalić. Jeśli jednak nie jest to twoja ulubiona część grillowania, istnieje cała masa podpałek i trików, dzięki którym rozniecisz ogień w mgnieniu oka....
-
Sałatka na grilla. Wymieszaj kilka składników i dodaj szklankę tej mikstury. Efekt zaskakuje
Sałatka na grilla będzie miała idealny smak, jeśli doda się do niej specjalną mieszankę na bazie oliwy i soku z cytryny. Dzięki temu dodatkowi nie będzie można się oderwać od talerza. Wystarczy kilka prostych składników.
-
Wyśmienita sałatka do grilla w 3 minuty. Goście mówią, że jest smaczniejsza od pieczonej kiełbaski
Sezon grillowy rozpoczął się już na dobre, a co weekend z polskich ogródków unosi się przyjemny aromat pieczonej kiełbasy. Jeśli planujesz imprezę z grillowanym jedzeniem, warto zadbać o zdrowe i pyszne dodatki. Na całe szczęście nie musisz stać...
-
Chcesz być prawdziwym mistrzem grilla? Zwycięzca programu MasterChef zdradza tajniki idealnego mięsa z rusztu
Na dworze z dnia na dzień jest coraz cieplej, a słońca i bezchmurnej pogody coraz więcej. To idealna aura na ogródkowe spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Taka impreza nie może jednak obyć się bez grilla. Kucharz Grzegorz Zawierucha, zwycięzca...
-
Mięso smakuje lepiej z tym sosem. Można kupić go w sklepie, lecz w domowej wersji deklasuje wszystko
Ketchup to dodatek, którego nie może zabraknąć na stole i w lodówce. Jednak ten, który można zakupić w sklepie nie zawsze jest smaczny. Aby za każdym razem mieć gwarancje dobrego smaku, warto zrobić go samodzielnie. Z tego przepisu będzie obłędnie...
-
Marynata do kurczaka na grilla? Ten składnik sprawi, że mięso nie będzie twarde i suche
Majówka 2023 w pełni. Jeśli jeszcze nie organizowałeś grillowej uczty, bardzo możliwe, że właśnie zastanawiasz się jak przygotować mięso. Koniecznie zacznij od odpowiedniej kompozycji ziół. Marynata do kurczaka na grilla, do skrzydełek, czy karków...
-
Prosty sposób na aromatyczne skrzydełka z grilla. Wystarczą trzy składniki, a wszystkim pocieknie ślinka
Dla Polaków osób grill stanowi nieodłączny element majówki. Wówczas chętnie przygotowujemy szaszłyki, karkówki czy różnego rodzaju kiełbasy. Popularnym gościem na ruszcie są również skrzydełka, które dla niektórych bywają prawdziwym wyzwaniem w...
-
Bez niego nie może się odbyć żaden grill. Dodaj do mięs i poczuj, jak dzieje się magia
Polski grill nieodzownie łączy się z keczupem i musztardą. Wiadomo, tych sosów zabraknąć nie może. Ale razem z nimi na podium stoi jeszcze jeden dodatek, bez którego żaden grill nie może się odbyć - sos barbecue! Przepis na niego jest bardzo prost...
-
Grillowane ziemniaki to must have z rusztu. Kąpiel w przyprawach gwarantuje chrupkość i obłędny smak
Grillowane ziemniaczki to prawdziwa rozkosz na talerzu. Klasyczny comfort food kosztuje grosze, a odpowiednio przygotowany podbije podniebienie najbardziej wymagających gości. Efekt "wow" zapewnią świeże zioła i odpowiednia mieszanka przypraw....
-
Nie tylko kiełbaska i karkówka - faszerowane pieczarki to najlepsza przekąska na grilla. Smaku doda konkretny ser
Sezon grillowy w końcu wystartował i z tej okazji mamy dla was coś zupełnie nowego. Jeśli kiełbasa z grilla wydaje wam się zbyt nudna, a karkówka już się przejadła, postawcie na faszerowane pieczarki. Ten przepis to hit sezonu, a to między innymi ...
-
Majówkowe grillowanie może nas słono kosztować. Nawet pięć tys. zł mandatu za ten drobny błąd
Majówkowa sielanka trwa, jednak nadal można załapać się na surowy mandat w wysokości pięciu tysięcy złotych! Jak się okazuje, za grillowanie w niewłaściwym miejscu można słono zapłacić. Przed wrzuceniem mięsa i szaszłyków na ruszt, warto zatem...
-
Jesteś mistrzem grilla? Jeśli tak, to sprawdź się w tym ultra-szybkim quizie!
.
-
To najlepsza przekąska z grilla. Kiełbasa i karkówka nie mają z nią szans. Aby wyszła, zastosuj się do kilku rad
Grillowanie zaczęło się pełną parą. Oznacza to, że kiełbasa, karkówki, kaszanki i inne mięsa będą zapełniały żołądki większości Polaków. Co jednak przygotować, aby urozmaicić ten czas? My proponujemy ten smakołyk. Uwielbiany jest w wersji na zimno...
-
Orzeźwiający kompot do grillowanej kiełbasy. Potrzebujesz tylko czterech składników
Wiosenna pogoda, grillowanie i rodzinne biesiadowanie to dobry czas, by zaserwować dania i napoje, które swoją prostotą urzekną wszystkich. Taką propozycją jest owocowy kompot, który zrobi się raz-dwa. Idealnie pasuje do przypieczonej karkówki i...
-
Spalona kiełbasa to koszmar podczas grilla. Dalej można ją zjeść, czy lepiej sięgnąć po inny kawałek?
Polacy kochają grillować, a każdy cieplejszy dzień jest do tego bardzo dobrą okazją. Jednak nie zawsze dopilnuje się produktów, które leżą na ogniu. Czasem zostaną one za bardzo podpieczone i wtedy nasuwa się pytanie. Można je zjeść, czy lepiej...
-
Gazowy czy węglowy? Wybieramy najlepszy grill na majówkę. Dzięki niemu uczta będzie nie z tej ziemi
Majówka już za pasem, a to oznacza, że całe rodziny masowo będą organizować ogniska i grille. Jeśli tylko pogoda dopisze, w każdym ogrodzie można będzie poczuć zapach kiełbasek i grillowanych warzyw. Jednak zanim zabierzemy się za podpiekanie,...
-
Nie samą kiełbasą z grilla człowiek żyje. Ziemniaki z ogniska to prawdziwy smak lata. Jak je przygotować?
Ziemniaki prosto z ogniska to smakołyk, który może kojarzyć się z dzieciństwem i długimi wakacyjnymi wieczorami. Gorące, jeszcze oprószone popiołem smakują tak dobrze, jak nic innego. Jak przygotować warzywa, aby wyszły w sam raz? Szybko wyjaśniamy.
-
Czy można grillować na balkonie? Zasada "Wolnoć Tomku..." nie zawsze obowiązuje. Spodziewaj się 500 zł kary
Zbliża się weekend majowy i wielu z nas zadaje sobie pytanie: czy można grillować na balkonie? Odpowiedź jest prosta - i tak, i nie. Okazuje się, że rozpalenie grilla na balkonie może skutkować gniewem sąsiadów oraz wysokimi karami. Jest jednak...
-
Zapomnij o karkówce i kiełbasie, teraz to robi się na grillu. Goście nie uwierzą, że wrzucasz to na ruszt
Sezon na grilla właśnie się rozpoczyna. Aby nie zmarnować jego potencjału warto przyszykować coś, co może zaskoczyć gości. Zaraz przy standardowych składnikach warto położyć kilka nietypowych produktów, które na ciepło smakują wyśmienicie. Ich...
-
Folia aluminiowa. Która strona posłuży do pieczenia, która zatrzyma ciepło? Wyjaśniamy
Folia aluminiowa. Która strona przyda się przy pieczeniu? Prosty produkt wynaleziony przed przeszło wiekiem do dzisiaj jest pomocny w naszych kuchniach. Niestety, nie zawsze właściwie z niego korzystamy.
-
Najlepszy sos do grilla. Przypomina greckie tzatziki, ale ma jeden ciekawy składnik. Najlepszy do karkówki
Za chwilę z kopyta ruszy sezon na grilla i wszyscy na pewno się zgodzą, że do kiełbaski, karkówki i szaszłyków przydałby się jakiś sosik. Ketchup i musztarda to obowiązkowy zestaw, ale warto wzbogacić go o trzeciego muszkietera. Jaki jest najlepsz...