grill
-
Folia aluminiowa - która strona do pieczenia mięsa? Sprawdź koniecznie przed majówką
Folia aluminiowa to dzisiaj jeden z podstawowych materiałów przydatnych w kuchni. Wykorzystamy ją także w trakcie majowego grillowania. Jak zrobić to w odpowiedni sposób? Podpowiadamy.
-
Marynata na grilla. Jak marynować poszczególne mięsa? [Skrzydełka, karkówka, kurczak, boczek, schab, kaczka]
Marynata do grilla to niezwykle ważny element przygotowania garden party. Bez niej nie uda się wydobyć najcenniejszych smaków z mięsa. Można tu przy tym stosować bardzo różne zalewy.
-
Jakiego grilla można rozpalić na balkonie? Czy w ogóle jest to zgodne z prawem?
Jakiego grilla można rozpalić na balkonie? Czy w ogóle można to robić? Sezon grillowy już za pasem, dlatego coraz więcej osób szuka rozwiązań w kwestii tego jak i gdzie zorganizować grilla. Część z nich chce to zrobić na własnym balkonie? Czy jest...
-
Boczek na grilla. Jak zrobić najsmaczniejsze mięso w okolicy? Ważny jest wstępny etap przygotowania
Boczek na grilla to wciąż jedna z klasycznych opcji w menu na garden party. Musi być jednak dobrze przyprawiony i zamarynowany, by można było wyciągnąć z niego pełnię smaku. O czym jeszcze warto pamiętać? Podpowiadamy
-
Kurczak z grilla. Ile ma kalorii? Jak go grillować? Wszystko, co musisz wiedzieć przed majówką
Kurczak z grilla to jedna z najbardziej popularnych opcji w menu w przypadku garden party. Cenimy sobie pierś z kurczaka, ale też skrzydełka czy udka. Ważne jest jednak to, by mięso było dobrze przygotowane.
-
Sałatka ziemniaczana na grilla. Dodaj do niej ogórka jakiego tylko chcesz i patrz, jak błyskawicznie znika z miski
Wybór sałatki na grilla to nie jest prosta sprawa. Przepisów jest tak dużo, że trudno zdecydować się na jeden, dwa czy nawet trzy. Jeżeli masz wątpliwości, jaka sałatka do grilla będzie najlepsza i będzie dobrze współgrać z przygotowanymi mięsami...
-
Nie tylko kiełbasa i karkówka. Połóż na grillu kukurydzę i podaj ją z królem serów. To będzie wyżerka na całego
Sezon na grilla właśnie startuje i z tej okazji mamy dla was naprawdę fantastyczny przepis. Grillowana karkówka i kiełbasa trochę się już znudziły? A może by tak położyć na ruszcie żółciutką kolbę? Niesamowity smak grillowanej kukurydzy dopełni...
-
Nie tylko kiełbasa i szaszłyki. Camembert na grilla to niebiański przysmak, a smakuje w kilku wersjach
Koniec z nudnymi daniami z rusztu. Camembert na grilla to obłędny akcent, który zachwyci nawet najbardziej wymagających. Francuski ser dojrzewający wytwarzany z mleka krowiego smakuje obłędnie w towarzystwie słodkich i słonych dodatków. Sekret tkw...
-
Przygotuj grill na majówkę. Co zrobić, by nie szorować go godzinami? Sprawdzi się biały proszek
Przed nami majówka, a to oznacza, że z garażu i piwnicy zostaną wyciągnięte zakurzone grille. Na takie zakurzenia i niedoczyszczone przypalenia są jednak sprawdzone sposoby. Co zrobić, aby nie szorować kratki grilla przez wiele godzin? W tym...
-
Szef kuchni mówi o najgorszych błędach podczas grillowania. Większość osób tak robi. "Zabijają smak"
Majówka oficjalnie rozpoczyna sezon grillowy w Polsce. Rzesze Polaków bez wahania chwytają wtedy potrzebny sprzęt, mięso i, często niezależnie od pogody, urządzają imprezę na świeżym powietrzu. Mimo że tak upodobaliśmy sobie grillowanie i...
-
Marynata do karkówki. Słodko-pikantna czy z keczupem? Ważny jest dobór odpowiednich przypraw
Marynata do karkówki to element, o którym nie można zapomnieć. Dzięki niej można wydobyć z mięsa wieprzowego najlepsze smaki.
-
Marynata do kurczaka. Amerykańska, jogurtowa czy słodko-pikantna? Ty wybierasz
Marynata do kurczaka to ważna sprawa: dzięki niej mięso jest aromatyczne i soczyste. Jak marynować drób, aby go nie zepsuć? Oto garść uwag, które warto uwzględnić przy majowym grillowaniu.
-
Kofty na grilla - doskonałe w połączeniu z aromatycznym sosem. Podajemy sprawdzony przepis
Kofty na grilla są daniem, które jest popularne w Grecji czy Turcji. Nic nie przeszkadza jednak temu, żeby przyrządzić je również podczas naszej majówki. Świetnie wypadają w połączeniu z aromatycznym sosem.
-
Wszyscy o niej zapomnieli, a na grillu jest najpyszniejsza. Natrzyj solą, a skórka będzie chrupiąca
Jak myślimy: majówka, wiadomo - grill, a jak grill - kiełbaska, karkówka i szaszłyki. Pamięta ktoś w ogóle o pasztetowej? Ten niepozorny wyrób wędliniarski na grillu sprawdza się fantastycznie, zwłaszcza gdy ma rumianą i chrupiącą skórkę. Jak...
-
Obłędnie smaczne produkty na grilla, zamiast nudnej kiełbasy. Na ruszcie będzie kolorowo i różnorodnie
Koniec z nudnym grillowaniem i czas na zmiany! Zamiast nudnej kiełbasy i bladych warzyw warto przygotować prawdziwą ucztę pełną smaków, kolorów i aromatów. Wystarczy tylko sięgnąć po inne produkty - zarówno mięsne, jak i te wege. Czasami mniej,...
-
Sałatka do grilla na różne okazje. Niektóre można przygotować w mniej niż 15 minut
Sałatka do grilla to dodatek, który uświetni każde garden party. Oczywiście może występować w różnych odsłonach - w tym takich, które w sam raz sprawdzą się podczas majówki.
-
Pierś z kurczaka na grilla. Samo stosowanie przypraw nie da odpowiedniego efektu. Kluczowy proces zapewni najlepszy smak
Pierś z kurczaka na grilla to wciąż bardzo popularne danie na majówkę i nie tylko. Przyrządzone na spotkanie z przyjaciółmi może być świetnie przyjęte. Co zrobić, by mięso było kruche i soczyste?
-
Szaszłyki. Możesz je przyrządzić z różnych rodzajów mięs. Dodatki gwarantują nieziemski smak
Szaszłyki to proste i kolorowe danie, które w sam raz sprawdzi się podczas majowego grillowania. Można je przygotować z kilku rodzajów mięs. Można je też zrobić w wersji warzywnej lub z tofu.
-
Karkówka na grilla. Co zrobić, by pozostała soczysta? Przepis na popisowe danie na majówkę
Karkówka na grilla to wciąż jeden z kulinarnych hitów. Prosta w przygotowaniu i smaczna, może być równocześnie zamarynowana w różny sposób. Co zrobić, by była pyszna i soczysta? Podpowiadamy.
-
Ta sałatka na grilla pasuje do wszystkiego. Ma tyle zalet, że sami nie wiemy, od czego zacząć
Sałatka grecka to danie, które faktycznie pochodzi z Grecji. Jej nazwa nie jest więc oszukana, tak jak jest chociażby w przypadku ryby po grecku. Zyskała dużą popularność w Polsce i świetnie sprawdzi się również jako sałatka na grilla. Poza tym je...
-
Sałatka z serem halloumi. Cypryjski specjał, który coraz chętniej wybieramy
Sałatka z serem halloumi to mocna pozycja w majówkowym menu. Można dzięki niej włączyć do jadłospisu wyjątkowe smaki rodem z Cypru. Danie to może przy tym występować w kilku ciekawych wariantach.
-
Skrzydełka na grilla. Dobrze dobrana marynata sprawi, że będą jeszcze lepsze
Skrzydełka na grilla to jedno z najchętniej przygotowywanych dań na majówkę. Jeszcze lepszego smaku mogą im nadać właściwie przygotowane marynaty. Niektóre z nich są zadziwiająco proste.
-
Marynowanie mięsa. Co zrobić, by było soczyste i pełne smaku? Prosty trik na przyspieszenie marynowania
Marynowanie mięsa to powszechna praktyka. Stosuje się ją w przypadku różnych mięs przed ich obróbką termiczną. Cel? Jest nim zapewnienie soczystości dania i nadanie mu bardziej wyrafinowanego smaku.
-
Marynata do kurczaka na grilla. Magda Gessler robi ją inaczej niż wszyscy - mięso rozpływa się w ustach
Jeśli zazwyczaj marynowaliście kurczaka na grilla w soli, pieprzu i gotowej mieszance przypraw, to dobrze - można i tak. Jednak najlepsza marynata składa się z innych przypraw i nietypowego składnika, który raczej kojarzy się z mizerią niż...
-
Która kiełbasa będzie najlepsza na grilla? Podobno królowa jest tylko jedna, ale jest pewien haczyk
Zbliża się majówka, czyli upragniony i wyczekany czas na wspólne spotkania przy rozgrzanym ruszcie i pysznych przekąskach. Z tej okazji mamy dla was cenną radę i odpowiedź na pytanie: jaka kiełbasa jest najlepsza na grilla? Księżniczek jest wiele,...
-
Jak majówka, to grill, a jak grill, to kiełbasa. Co zrobić, by nie zamieniła się w toksyczną i rakotwórczą bombę?
Majówka bez grilla jest niczym tłusty czwartek bez pączków. To właśnie wtedy cała masa Polaków zaczyna sezon grillowy i obrzeża miast oraz wsie dosłownie toną w zapachu dymu i mięsa. Co jednak w przypadku pieczenia kiełbasy? Należy pamiętać o tych...
-
Ser z grilla. Jak przygotować pyszny dodatek w sam raz na majówkę? Kluczowy jest czas grillowania
Ser z grilla? To zdecydowanie dobry pomysł, ale nie każdy produkt w tej kategorii nadaje się do położenia na ruszcie. Doskonałym pomysłem będzie za to grillowany camembert lub ser halloumi.
-
Tofu na grilla. Smakowite majówkowe menu dla wegetarian i nie tylko
Tofu na grilla to doskonały pomysł majówkowy dla wegetarian i wegan. Może też urozmaicić jadłospis pozostałych gości, którzy pojawią się na garden party. Warto wcześniej je odpowiednio przygotować.
-
Ryba na grilla. Która sprawdzi się najlepiej? Zasada grillowania ryby 3/4:1
Ryba na grilla? To zdecydowanie dobry pomysł. Warto wypróbować go już w majówkę, bo przecież menu nie kończy się na kiełbasie, boczku i karkówce. Która ryba jest najlepsza do grillowania? Podpowiadamy.
-
Szparagi na grilla. Doskonały dodatek w sam raz na majówkę. Przygotowanie zajmie tylko 5 minut
Szparagi na grilla to doskonały pomysł, by urozmaicić menu. W końcu kwietnia zaczyna się sezon na nie, który potrwa do czerwca. Warto skorzystać z tego sezonowego warzywa, które nie jest u nas dość doceniane.
-
Nadchodzi sezon na grillowanie. Absolutnie nie kładź tego na ruszt. Może szkodzić zdrowiu
Planujesz zrobić wiosennego grilla? Niektóre produkty wbrew pozorom nie nadają się do pieczenia na ruszcie i mogą nawet zaszkodzić zdrowiu. I nie chodzi tu o grillowanie sandałów czy skarpet. Dowiedz się, które produkty spożywcze nie będą...
-
Mało kto używa tej rośliny w taki sposób. Sos z niej zrobiony jest lepszy od żurawinowego, majonezu czy ketchupu
Sezon na grilla niedługo się rozpocznie, dlatego warto zastanowić się nad nowymi dodatkami, które go urozmaicą. Zwykłe sosy to już przeżytek, dlatego warto sięgnąć po coś bardziej oryginalnego. Taką propozycją jest sos rabarbarowy. Pomimo słodkośc...
-
Marynata do piersi z indyka. Co zrobić, by mięso było soczyste? Jeden składnik wyjątkowo podkreśli smak
Marynata do piersi z indyka ma ważne zadanie: dzięki niej mięso nie będzie przesuszone, wydobyte z niego będą zaś najlepsze smaki. Okazuje się, że wcale nie musi być to pracochłonne.
-
Marynata do schabu - prosty sposób na miękkie i soczyste mięso. Ważne są proporcje i przyprawy
Marynata do schabu pozwala wydobyć najlepsze smaki. Wcale nie musi być przy tym bardzo skomplikowana. Efekt? Danie, które może być uznane za popisowe, smakować gościom i domownikom.
-
Szaszłyki warzywne na grilla. Które warzywa sprawdzą się najlepiej? Lista składników i dodatków
Szaszłyki warzywne na grilla to ciekawe urozmaicenie menu, które przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie bezmięsnej. Które warzywa będą tu najlepszym wyborem? Podpowiadamy.
-
Sosy do grilla - to dzięki nim Twoja karkówka będzie 100 razy lepsza niż sąsiada
Sosy do grilla niekiedy bywają lekceważone, ale to od nich zależy czy mistrzowsko przygotowane danie zyska godne dodatki. Na sklepowych półkach mamy coraz większy wybór gotowych produktów, ale niektóre możemy szybko przygotować sami.
-
Marynata do grillowanego mięsa to klucz do sukcesu. Zanurz mięso w tej mieszance, a wyjdzie soczyste
Rarytasy z rusztu to obłędnie smaczna uczta, której mało kto się oprze. Kluczem do sukcesu jest jednak marynata do grillowanego mięsa. Połączenie aromatycznych przypraw, ziół i rozmaitych sosów, gwarantuje soczysty i kruchy efekt. Wariantów jest...
-
Sałatki na grilla: przepisy i porady. Jak szybko zrobić sałatkę? Podpowiadamy niezawodny trik
Sałatki na grilla? Przepisy przydadzą się zwłaszcza dlatego, że zbliża się weekend majowy, wraz z nim zaś sezon na barbecue. Podpowiadamy, jak przygotować szybką i lubianą sałatkę w sam raz do grillowanych potraw.
-
Karkówka z grilla. Klasyk, obowiązkowy na imprezie z grillem w roli głównej
Karkówka z grilla to niemalże tradycja grillowa. Obok kiełbasek i szaszłyków nie może zabraknąć na grillu pysznie przyrządzonej karkówki. Nie da się ukryć, że mięso z karkówki prosto z rusztu jest przepyszne i w sezonie letnim w czasie grilla...
-
Sałatka idealna do grilla. Lekka i świetnie komponuje się z pieczonym mięsem. Znajdziesz w niej pewien owoc
Sałatka idealna na grilla to taka, która ma w sobie dużo świeżości i lekkości. W końcu na ruszcie jest mnóstwo mięsa dlatego, aby urozmaicić nieco wieczorne menu, warto dodać coś delikatnego. Dlatego dziś przygotowaliśmy wyjątkowy przepis....