grillowanie
-
Nie tylko kiełbaska i karkówka - faszerowane pieczarki to najlepsza przekąska na grilla. Smaku doda konkretny ser
Sezon grillowy w końcu wystartował i z tej okazji mamy dla was coś zupełnie nowego. Jeśli kiełbasa z grilla wydaje wam się zbyt nudna, a karkówka już się przejadła, postawcie na faszerowane pieczarki. Ten przepis to hit sezonu, a to między innymi ...
-
Majówkowe grillowanie może nas słono kosztować. Nawet pięć tys. zł mandatu za ten drobny błąd
Majówkowa sielanka trwa, jednak nadal można załapać się na surowy mandat w wysokości pięciu tysięcy złotych! Jak się okazuje, za grillowanie w niewłaściwym miejscu można słono zapłacić. Przed wrzuceniem mięsa i szaszłyków na ruszt, warto zatem...
-
To najlepsza przekąska z grilla. Kiełbasa i karkówka nie mają z nią szans. Aby wyszła, zastosuj się do kilku rad
Grillowanie zaczęło się pełną parą. Oznacza to, że kiełbasa, karkówki, kaszanki i inne mięsa będą zapełniały żołądki większości Polaków. Co jednak przygotować, aby urozmaicić ten czas? My proponujemy ten smakołyk. Uwielbiany jest w wersji na zimno...
-
Spalona kiełbasa to koszmar podczas grilla. Dalej można ją zjeść, czy lepiej sięgnąć po inny kawałek?
Polacy kochają grillować, a każdy cieplejszy dzień jest do tego bardzo dobrą okazją. Jednak nie zawsze dopilnuje się produktów, które leżą na ogniu. Czasem zostaną one za bardzo podpieczone i wtedy nasuwa się pytanie. Można je zjeść, czy lepiej...
-
Gazowy czy węglowy? Wybieramy najlepszy grill na majówkę. Dzięki niemu uczta będzie nie z tej ziemi
Majówka już za pasem, a to oznacza, że całe rodziny masowo będą organizować ogniska i grille. Jeśli tylko pogoda dopisze, w każdym ogrodzie można będzie poczuć zapach kiełbasek i grillowanych warzyw. Jednak zanim zabierzemy się za podpiekanie,...
-
Mistrzowskie ziemniaczki z grilla uczestniczki MasterChefa. Wystarczy je naciąć i wrzucić na ruszt
Ziemniaczki z grilla to nie lada rarytas, którego nie może zabraknąć podczas sezonowego spotkania pod chmurką. Wyjdą idealnie chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku, jeśli przygotujesz je według receptury uczestniczki MasterChefa. Sekret smaku tk...
-
Czy można grillować na balkonie? Zasada "Wolnoć Tomku..." nie zawsze obowiązuje. Spodziewaj się 500 zł kary
Zbliża się weekend majowy i wielu z nas zadaje sobie pytanie: czy można grillować na balkonie? Odpowiedź jest prosta - i tak, i nie. Okazuje się, że rozpalenie grilla na balkonie może skutkować gniewem sąsiadów oraz wysokimi karami. Jest jednak...
-
Zapomnij o karkówce i kiełbasie, teraz to robi się na grillu. Goście nie uwierzą, że wrzucasz to na ruszt
Sezon na grilla właśnie się rozpoczyna. Aby nie zmarnować jego potencjału warto przyszykować coś, co może zaskoczyć gości. Zaraz przy standardowych składnikach warto położyć kilka nietypowych produktów, które na ciepło smakują wyśmienicie. Ich...
-
Folia aluminiowa. Która strona posłuży do pieczenia, która zatrzyma ciepło? Wyjaśniamy
Folia aluminiowa. Która strona przyda się przy pieczeniu? Prosty produkt wynaleziony przed przeszło wiekiem do dzisiaj jest pomocny w naszych kuchniach. Niestety, nie zawsze właściwie z niego korzystamy.
-
Przez ten błąd grillowanie przybliża nas do śmierci. Chodzi o tacki
Już za chwileczkę, już za momencik całą Polskę spowije dym grillowy unoszący się z ogródków i działek. Nie ma co się oszukiwać - wszyscy kochamy grillować i nie powinniśmy sobie odbierać tej przyjemności. Jednak pewien niepozorny błąd sprawia, że...
- Stary przepis na ciasto drożdżowe. Zawsze pięknie rośnie dzięki babcinej radzie
- Żaden olej. Najlepszy patent na wilgotne ciasto czekoladowe
- 96% jest przeciążonych pracą, co trzeci ma objawy depresji. Czego nie wiemy o zdrowiu psychicznym polskich przedsiębiorców?MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Najbardziej niedoceniany grzyb w polskich lasach. Poznasz go po zapachu
- Takiej szarlotki nie robi babcia, ani teściowa. Potrzebujesz 3 szklanek
- Nigdy tak nie rób, bo jajecznica wyjdzie sucha. Zadbaj o jeden dodatek
- Lidl oszalał i przecenił to o 50%. Homla zrobiła podobnie!
- Jak zrobić wątrobę, żeby nie była twarda? Pamiętaj o jednej rzeczy
- Najlepsze buraczki pod słońcem. Przed starciem zrób jedną rzecz
- Żaden malinowy, czy porzeczkowy. Ten dżem to dopiero coś. Słoiki znikają
-
Folia aluminiowa - która strona do pieczenia mięsa? Sprawdź koniecznie przed majówką
Folia aluminiowa to dzisiaj jeden z podstawowych materiałów przydatnych w kuchni. Wykorzystamy ją także w trakcie majowego grillowania. Jak zrobić to w odpowiedni sposób? Podpowiadamy.
-
Marynata na grilla. Jak marynować poszczególne mięsa? [Skrzydełka, karkówka, kurczak, boczek, schab, kaczka]
Marynata do grilla to niezwykle ważny element przygotowania garden party. Bez niej nie uda się wydobyć najcenniejszych smaków z mięsa. Można tu przy tym stosować bardzo różne zalewy.
-
Jakiego grilla można rozpalić na balkonie? Czy w ogóle jest to zgodne z prawem?
Jakiego grilla można rozpalić na balkonie? Czy w ogóle można to robić? Sezon grillowy już za pasem, dlatego coraz więcej osób szuka rozwiązań w kwestii tego jak i gdzie zorganizować grilla. Część z nich chce to zrobić na własnym balkonie? Czy jest...
-
Boczek na grilla. Jak zrobić najsmaczniejsze mięso w okolicy? Ważny jest wstępny etap przygotowania
Boczek na grilla to wciąż jedna z klasycznych opcji w menu na garden party. Musi być jednak dobrze przyprawiony i zamarynowany, by można było wyciągnąć z niego pełnię smaku. O czym jeszcze warto pamiętać? Podpowiadamy
-
Kurczak z grilla. Ile ma kalorii? Jak go grillować? Wszystko, co musisz wiedzieć przed majówką
Kurczak z grilla to jedna z najbardziej popularnych opcji w menu w przypadku garden party. Cenimy sobie pierś z kurczaka, ale też skrzydełka czy udka. Ważne jest jednak to, by mięso było dobrze przygotowane.
-
Ekspresowa sałatka na grilla siostry Anastazji. Przełam smak kwaśnym owocem i zbieraj zachwyty gości
Sałatka na grilla według przepisu siostry Anastazji to prawdziwa rewelacja, która kusi nie tylko smakiem, ale i obłędnym kolorem. W składzie znajdziemy popularne warzywo, ale także kwaśny owoc, który idealnie dopełni całość. To jednak nie koniec...
-
Nie tylko kiełbasa i karkówka. Połóż na grillu kukurydzę i podaj ją z królem serów. To będzie wyżerka na całego
Sezon na grilla właśnie startuje i z tej okazji mamy dla was naprawdę fantastyczny przepis. Grillowana karkówka i kiełbasa trochę się już znudziły? A może by tak położyć na ruszcie żółciutką kolbę? Niesamowity smak grillowanej kukurydzy dopełni...
-
Szef kuchni mówi o najgorszych błędach podczas grillowania. Większość osób tak robi. "Zabijają smak"
Majówka oficjalnie rozpoczyna sezon grillowy w Polsce. Rzesze Polaków bez wahania chwytają wtedy potrzebny sprzęt, mięso i, często niezależnie od pogody, urządzają imprezę na świeżym powietrzu. Mimo że tak upodobaliśmy sobie grillowanie i...
-
Gdzie można rozpalić ognisko, aby było bezpiecznie? Sprawdź!
Gdzie można rozpalić ognisko? Przed majówką wielu osobom nasuwa się takie pytanie. Zanim zdecydujemy się na zorganizowanie takiej atrakcji, warto dowiedzieć się, czy w danym miejscu można bezpiecznie rozpalić ogień i czy nie grozi nam za to kara.
-
Marynata do karkówki. Słodko-pikantna czy z keczupem? Ważny jest dobór odpowiednich przypraw
Marynata do karkówki to element, o którym nie można zapomnieć. Dzięki niej można wydobyć z mięsa wieprzowego najlepsze smaki.
-
Marynata do kurczaka. Amerykańska, jogurtowa czy słodko-pikantna? Ty wybierasz
Marynata do kurczaka to ważna sprawa: dzięki niej mięso jest aromatyczne i soczyste. Jak marynować drób, aby go nie zepsuć? Oto garść uwag, które warto uwzględnić przy majowym grillowaniu.
-
Kofty na grilla - doskonałe w połączeniu z aromatycznym sosem. Podajemy sprawdzony przepis
Kofty na grilla są daniem, które jest popularne w Grecji czy Turcji. Nic nie przeszkadza jednak temu, żeby przyrządzić je również podczas naszej majówki. Świetnie wypadają w połączeniu z aromatycznym sosem.
-
Wszyscy o niej zapomnieli, a na grillu jest najpyszniejsza. Natrzyj solą, a skórka będzie chrupiąca
Jak myślimy: majówka, wiadomo - grill, a jak grill - kiełbaska, karkówka i szaszłyki. Pamięta ktoś w ogóle o pasztetowej? Ten niepozorny wyrób wędliniarski na grillu sprawdza się fantastycznie, zwłaszcza gdy ma rumianą i chrupiącą skórkę. Jak...
-
Obłędnie smaczne produkty na grilla, zamiast nudnej kiełbasy. Na ruszcie będzie kolorowo i różnorodnie
Koniec z nudnym grillowaniem i czas na zmiany! Zamiast nudnej kiełbasy i bladych warzyw warto przygotować prawdziwą ucztę pełną smaków, kolorów i aromatów. Wystarczy tylko sięgnąć po inne produkty - zarówno mięsne, jak i te wege. Czasami mniej,...
-
Sałatka do grilla na różne okazje. Niektóre można przygotować w mniej niż 15 minut
Sałatka do grilla to dodatek, który uświetni każde garden party. Oczywiście może występować w różnych odsłonach - w tym takich, które w sam raz sprawdzą się podczas majówki.
-
Pierś z kurczaka na grilla. Samo stosowanie przypraw nie da odpowiedniego efektu. Kluczowy proces zapewni najlepszy smak
Pierś z kurczaka na grilla to wciąż bardzo popularne danie na majówkę i nie tylko. Przyrządzone na spotkanie z przyjaciółmi może być świetnie przyjęte. Co zrobić, by mięso było kruche i soczyste?
-
Szaszłyki. Możesz je przyrządzić z różnych rodzajów mięs. Dodatki gwarantują nieziemski smak
Szaszłyki to proste i kolorowe danie, które w sam raz sprawdzi się podczas majowego grillowania. Można je przygotować z kilku rodzajów mięs. Można je też zrobić w wersji warzywnej lub z tofu.
-
Karkówka na grilla. Co zrobić, by pozostała soczysta? Przepis na popisowe danie na majówkę
Karkówka na grilla to wciąż jeden z kulinarnych hitów. Prosta w przygotowaniu i smaczna, może być równocześnie zamarynowana w różny sposób. Co zrobić, by była pyszna i soczysta? Podpowiadamy.
-
Ta sałatka na grilla pasuje do wszystkiego. Ma tyle zalet, że sami nie wiemy, od czego zacząć
Sałatka grecka to danie, które faktycznie pochodzi z Grecji. Jej nazwa nie jest więc oszukana, tak jak jest chociażby w przypadku ryby po grecku. Zyskała dużą popularność w Polsce i świetnie sprawdzi się również jako sałatka na grilla. Poza tym je...
-
Marynowanie mięsa. Co zrobić, by było soczyste i pełne smaku? Prosty trik na przyspieszenie marynowania
Marynowanie mięsa to powszechna praktyka. Stosuje się ją w przypadku różnych mięs przed ich obróbką termiczną. Cel? Jest nim zapewnienie soczystości dania i nadanie mu bardziej wyrafinowanego smaku.
-
Te grzeszki popełniamy najczęściej podczas grillowania. Brudny ruszt to mały pikuś przy pozostałych
Grillowanie to narodowy sport Polaków, jednak mimo szczerego zamiłowania do dań z rusztu nadal popełniamy całą masę błędów. Niektóre grzeszki mogą mieć opłakane skutki dla naszego zdrowia. Brudna kratka, czy niewłaściwy opał to zaledwie kropla w...
-
Jak majówka, to grill, a jak grill, to kiełbasa. Co zrobić, by nie zamieniła się w toksyczną i rakotwórczą bombę?
Majówka bez grilla jest niczym tłusty czwartek bez pączków. To właśnie wtedy cała masa Polaków zaczyna sezon grillowy i obrzeża miast oraz wsie dosłownie toną w zapachu dymu i mięsa. Co jednak w przypadku pieczenia kiełbasy? Należy pamiętać o tych...
-
Ser z grilla. Jak przygotować pyszny dodatek w sam raz na majówkę? Kluczowy jest czas grillowania
Ser z grilla? To zdecydowanie dobry pomysł, ale nie każdy produkt w tej kategorii nadaje się do położenia na ruszcie. Doskonałym pomysłem będzie za to grillowany camembert lub ser halloumi.
-
Tofu na grilla. Smakowite majówkowe menu dla wegetarian i nie tylko
Tofu na grilla to doskonały pomysł majówkowy dla wegetarian i wegan. Może też urozmaicić jadłospis pozostałych gości, którzy pojawią się na garden party. Warto wcześniej je odpowiednio przygotować.
-
Ryba na grilla. Która sprawdzi się najlepiej? Zasada grillowania ryby 3/4:1
Ryba na grilla? To zdecydowanie dobry pomysł. Warto wypróbować go już w majówkę, bo przecież menu nie kończy się na kiełbasie, boczku i karkówce. Która ryba jest najlepsza do grillowania? Podpowiadamy.
-
Szparagi na grilla. Doskonały dodatek w sam raz na majówkę. Przygotowanie zajmie tylko 5 minut
Szparagi na grilla to doskonały pomysł, by urozmaicić menu. W końcu kwietnia zaczyna się sezon na nie, który potrwa do czerwca. Warto skorzystać z tego sezonowego warzywa, które nie jest u nas dość doceniane.
-
Nadchodzi sezon na grillowanie. Absolutnie nie kładź tego na ruszt. Może szkodzić zdrowiu
Planujesz zrobić wiosennego grilla? Niektóre produkty wbrew pozorom nie nadają się do pieczenia na ruszcie i mogą nawet zaszkodzić zdrowiu. I nie chodzi tu o grillowanie sandałów czy skarpet. Dowiedz się, które produkty spożywcze nie będą...
-
Marynata do piersi z indyka. Co zrobić, by mięso było soczyste? Jeden składnik wyjątkowo podkreśli smak
Marynata do piersi z indyka ma ważne zadanie: dzięki niej mięso nie będzie przesuszone, wydobyte z niego będą zaś najlepsze smaki. Okazuje się, że wcale nie musi być to pracochłonne.
-
Szaszłyki warzywne na grilla. Które warzywa sprawdzą się najlepiej? Lista składników i dodatków
Szaszłyki warzywne na grilla to ciekawe urozmaicenie menu, które przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie bezmięsnej. Które warzywa będą tu najlepszym wyborem? Podpowiadamy.
-
Sosy do grilla - to dzięki nim Twoja karkówka będzie 100 razy lepsza niż sąsiada
Sosy do grilla niekiedy bywają lekceważone, ale to od nich zależy czy mistrzowsko przygotowane danie zyska godne dodatki. Na sklepowych półkach mamy coraz większy wybór gotowych produktów, ale niektóre możemy szybko przygotować sami.