grillowanie
-
Oto przepis na marynatę do karkówki, który przyda się w każdej kuchni. Ważne są proporcje
Marynata do karkówki nie jest trudna w przygotowaniu. Dzięki niej mięso staje się kruche i soczyste, co wpływa na zwiększenie walorów smakowych potrawy i sprawia, że chętniej sięgamy po kolejny kęs. Do przyrządzenia marynaty do karkówki można użyć...
-
Banalnie proste składniki marynaty do kurczaka sprawią, że domownicy poczują się, jak w restauracji
Marynata do kurczaka najczęściej kojarzy się z potrawami z grilla, ale warto zastosować ją także do przygotowywania codziennych dań obiadowych. Marynatę do kurczaka możemy przygotować w oparciu o składniki, które zazwyczaj mamy w kuchni. Poznaj...
-
Przepis na skrzydełka na grilla w miodowej skorupce. Wychodzą lepsze niż z popularnej sieciówki
Skrzydełka na grilla z naszego przepisu są tak pyszne, że rozpływają się w ustach. Chcesz przygotować coś wyjątkowego na garden party? W Twoim menu nie może zabraknąć skrzydełek. Miodowo - paprykowa oprawa zrobi ogromne wrażenie na gościach.
-
Sałatka na bazie kalafiora i czosnku zastąpi pieczywo. Czym jeszcze zaskoczyć gości na grillu?
Sałatka do grilla to must have każdej majówki. To świetny wariant zarówno solo, jak i do grillowanych przysmaków. Można wykonać ją na wiele sposobów. Przedstawiamy kilka przepisów, które warto wziąć pod uwagę przy planowaniu menu.
-
Rusza sezon grillowy 2024. Jaki grill najlepiej wybrać? Jak go czyścić, aby nie szkodzić zdrowiu?
Sezon grillowy i majówka kojarzą się bardzo przyjemnie - nie dość, że pogoda sprzyja spędzaniu czasu na zewnątrz, to w dodatku zapewnia delektowanie się pysznymi potrawami. Warto więc zadbać o to, aby warunki i "sprzęt" były jak najlepsze....
-
Taki ser z grilla smakuje lepiej niż pieczona kiełbasa. Wystarczy przygotować go w odpowiedni sposób
Ser z grilla to przysmak, o którym wiele osób zapomina. Grillowany smakołyk musi być przyrządzony według sprawdzonego przepisu. Jak zrobić najlepszy ser z grilla na majówkę i nie tylko? Sprawdź nasze przepisy!
-
Pierś z indyka znowu wyszła za sucha? Zrób taką marynatę, a przestaniesz unikać tego mięsa
Marynata do piersi z indyka to dodatek, który przyda się na nadchodzący sezon grillowy i nie tylko. Marynowanie mięsa to proces, który warto stosować w kuchni. Dzięki marynowaniu mięso staje się bardziej kruche i aromatyczne. Jak zrobić pyszną...
-
Marynata marynacie nierówna. Oto pasujące składniki do różnych rodzajów mięs. Sąsiadom pocieknie ślinka
Marynata do grilla to kulinarne must have. Majówka zbliża się do nas wielkimi krokami, a tym samym sezon grillowy. W naszym menu nie może zabraknąć soczystego mięsa. Odpowiednia marynata może zdziałać cuda! Poznaj przepisy na najlepsze marynaty do...
-
Prosta i aromatyczna marynata do karkówki z grilla. Jedyne, czego potrzebujesz to dwa składniki
Wakacje bez grilla to nie wakacje. A czymże byłoby grillowanie bez wrzucenia na ruszt smacznych kąsków w postaci karkówki? Jej smak i aromat w dużej mierze zależą od marynaty, w jakiej obtoczymy mięso. Im prostsza, tym lepsza. Przedstawiamy wam...
-
Smaczna i sycąca sałatka na grilla. Zrobisz ją dosłownie w 5 minut, a spałaszujesz jeszcze szybciej
Ciepła, wakacyjna aura sprzyja organizowaniu spotkań na świeżym powietrzu. A czym byłaby impreza na działce czy w przydomowym ogrodzie bez grilla? Kiełbaski, karkówka, szaszłyki czy wegańskie przysmaki tworzą wyśmienitą ucztę. Warto ją jednak...
-
Zapomnij o chemicznej podpałce i innych nieudolnych metodach rozpalania grilla. Postaw na eko triki
Piękna pogoda powraca, co za tym idzie, warto przygotować grilla i zaprosić znajomych na miły wieczór czy popołudnie. Tym razem obejdzie się bez chemicznej i nieekologicznej podpałki, która nie tylko jest szkodliwa dla na i środowiska. Wystarczy...
-
Sos barbecue - sprawdź, jak zrobić idealny domowy sos do dań grillowych i nie tylko
Sos barbecue to jeden z najbardziej popularnych sosów do dań grillowych. Łączy on w sobie smaki kwaśne, słodkie i pikantne. Jego historia prawdopodobnie sięga aż XVII wieku. Nazwa wywodzi się od hiszpańskiego słowa barbacoa lub angielskiego...
-
Grillowanie na balkonie i tarasie. Zanim wrzucisz, coś na ruszt sprawdź, czy nie grozi ci spory mandat
Grillowanie to jak doskonale wiadomo narodowy sport Polaków, jednak nie zawsze hasło wolność Tomku w swoim domku się sprawdza. Przed wrzucenie dania na ruszt, który rozpalamy na balkonie czy tarasie, warto sprawdzić aktualne przepisy, które ów...
-
Katarzyna Bosacka poleciła najlepszą kiełbasę na grilla. Jej werdykt może zaskoczyć
Lato to szczyt sezonu grillowego. Polacy tak uwielbiają tę aktywność, że nawet przy nie do końca sprzyjającej pogodzie potrafią wymyślić sposób, by z grillowania nie rezygnować. W związku z tym, że lato w pełni, Katarzyna Bosacka postanowiła...
-
Sałatka z ziemniaków do grilla zamiast chleba. Idealna na upalne dni
Sałatka z ziemniaków do grilla? Jeżeli szukacie nieco innych rozwiązań kulinarnych na rodzinnego grilla, to trafiliście idealnie. Pożywna sałatka zastąpi z powodzeniem chrupiące bułeczki czy kromki chleba.
-
Warzywa na grilla z wybornymi sosami. Sprawdź, co możesz zaserwować miłośnikom roślinnej kuchni
Warzywa na grilla to dobra opcja zwłaszcza dla tych, którzy nie lubią mięsa lub są na specjalnej diecie. Przygotowanie grillowanych warzyw jest banalnie proste i szybkie. Przekonajcie się sami, a nie pożałujecie.
-
Burgery z grilla w amerykańskim stylu podkręcą smak podczas plenerowej imprezy
Burgery z grilla to danie w sam raz na imprezę plenerową z przyjaciółmi lub rodziną. Sprawdź mega proste przepisy na domowe burgery w amerykańskim, których smak pozostanie z Wami na długo.
-
Dietetyk wskazuje największe grzeszki podczas grillowania. Obrośnięty brudem ruszt to dopiero początek
Grillowanie to nasz sport narodowy, mimo to Polacy nagminnie popełniają całą listę grzeszków. Na piedestale jest obrośnięty brudem ruszt, jednak na tym się nie kończy. Dietetyk zwraca uwagę na często niepozorne szczegóły, wytyka błędy i obala...
-
Co na grilla? Dzięki tym przepisom twoje grillowane potrawy będą lepsze niż sąsiada
Co na grilla? Opcji jest całe mnóstwo. Grillowanie to doskonały moment, aby zachwycić gości wybornymi daniami. Świeże powietrze wzmaga apetyt, a plenerowa atmosfera sprzyja sięganiu po smakołyki. Zainspiruj się i stwórz grillowe menu.
-
Przepis na burgera Makłowicza był tajemnicą, którą poznaliśmy. Cały sekret tkwi w tym składniku. Dzięki niemu jest lepszy
Sezon grillowy w pełni. W okresie weekendowym każdy chce zasmakować produktów zdjętych z ruszta. Robert Makłowicz podrzuca własną propozycję na danie, które można wykonać na tym urządzeniu. To burgery, które są soczyste i miękkie, a to za sprawą...
-
Ziemniaki z grilla - przepisy na chrupiące ziemniaki stworzone z miłością do grillowania
Ziemniaki z grilla to znakomity dodatek wielu dań. Pieczone ziemniaki doskonale komponują się z grillowanymi warzywami i mięsem. Ziemniaki można przygotować w niecodziennym wydaniu tzw. sprężynek. Sprawdź przepisy, które przygotowaliśmy.
-
Czy w piątek po Bożym Ciele można jeść mięso i zrobić grill? Kardynał Nycz podjął decyzję
Boże Ciało zawsze obchodzimy w czwartek. W tym roku święto wypada 8 czerwca. W związku z tym wiele osób przedłuża sobie weekend i bierze urlop na piątek. To czas, kiedy można spotkać się z rodziną i przyjaciółmi np. na wspólne grillowanie. Czy...
-
Naturalna podpałka do grilla bije na głowę tę sklepową. Koniec paskudnego smrodu i trujących oparów
Po czym poznać mistrza lub mistrzynię grilla? Po tym, jak szybko i skutecznie udaje im się go podpalić. Jeśli jednak nie jest to twoja ulubiona część grillowania, istnieje cała masa podpałek i trików, dzięki którym rozniecisz ogień w mgnieniu oka....
-
Chcesz być prawdziwym mistrzem grilla? Zwycięzca programu MasterChef zdradza tajniki idealnego mięsa z rusztu
Na dworze z dnia na dzień jest coraz cieplej, a słońca i bezchmurnej pogody coraz więcej. To idealna aura na ogródkowe spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Taka impreza nie może jednak obyć się bez grilla. Kucharz Grzegorz Zawierucha, zwycięzca...
-
Mięso smakuje lepiej z tym sosem. Można kupić go w sklepie, lecz w domowej wersji deklasuje wszystko
Ketchup to dodatek, którego nie może zabraknąć na stole i w lodówce. Jednak ten, który można zakupić w sklepie nie zawsze jest smaczny. Aby za każdym razem mieć gwarancje dobrego smaku, warto zrobić go samodzielnie. Z tego przepisu będzie obłędnie...
-
Bez niego nie może się odbyć żaden grill. Dodaj do mięs i poczuj, jak dzieje się magia
Polski grill nieodzownie łączy się z keczupem i musztardą. Wiadomo, tych sosów zabraknąć nie może. Ale razem z nimi na podium stoi jeszcze jeden dodatek, bez którego żaden grill nie może się odbyć - sos barbecue! Przepis na niego jest bardzo prost...
-
Nie tylko kiełbaska i karkówka - faszerowane pieczarki to najlepsza przekąska na grilla. Smaku doda konkretny ser
Sezon grillowy w końcu wystartował i z tej okazji mamy dla was coś zupełnie nowego. Jeśli kiełbasa z grilla wydaje wam się zbyt nudna, a karkówka już się przejadła, postawcie na faszerowane pieczarki. Ten przepis to hit sezonu, a to między innymi ...
-
Majówkowe grillowanie może nas słono kosztować. Nawet pięć tys. zł mandatu za ten drobny błąd
Majówkowa sielanka trwa, jednak nadal można załapać się na surowy mandat w wysokości pięciu tysięcy złotych! Jak się okazuje, za grillowanie w niewłaściwym miejscu można słono zapłacić. Przed wrzuceniem mięsa i szaszłyków na ruszt, warto zatem...
-
To najlepsza przekąska z grilla. Kiełbasa i karkówka nie mają z nią szans. Aby wyszła, zastosuj się do kilku rad
Grillowanie zaczęło się pełną parą. Oznacza to, że kiełbasa, karkówki, kaszanki i inne mięsa będą zapełniały żołądki większości Polaków. Co jednak przygotować, aby urozmaicić ten czas? My proponujemy ten smakołyk. Uwielbiany jest w wersji na zimno...
-
Spalona kiełbasa to koszmar podczas grilla. Dalej można ją zjeść, czy lepiej sięgnąć po inny kawałek?
Polacy kochają grillować, a każdy cieplejszy dzień jest do tego bardzo dobrą okazją. Jednak nie zawsze dopilnuje się produktów, które leżą na ogniu. Czasem zostaną one za bardzo podpieczone i wtedy nasuwa się pytanie. Można je zjeść, czy lepiej...
-
Gazowy czy węglowy? Wybieramy najlepszy grill na majówkę. Dzięki niemu uczta będzie nie z tej ziemi
Majówka już za pasem, a to oznacza, że całe rodziny masowo będą organizować ogniska i grille. Jeśli tylko pogoda dopisze, w każdym ogrodzie można będzie poczuć zapach kiełbasek i grillowanych warzyw. Jednak zanim zabierzemy się za podpiekanie,...
-
Mistrzowskie ziemniaczki z grilla uczestniczki MasterChefa. Wystarczy je naciąć i wrzucić na ruszt
Ziemniaczki z grilla to nie lada rarytas, którego nie może zabraknąć podczas sezonowego spotkania pod chmurką. Wyjdą idealnie chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku, jeśli przygotujesz je według receptury uczestniczki MasterChefa. Sekret smaku tk...
-
Czy można grillować na balkonie? Zasada "Wolnoć Tomku..." nie zawsze obowiązuje. Spodziewaj się 500 zł kary
Zbliża się weekend majowy i wielu z nas zadaje sobie pytanie: czy można grillować na balkonie? Odpowiedź jest prosta - i tak, i nie. Okazuje się, że rozpalenie grilla na balkonie może skutkować gniewem sąsiadów oraz wysokimi karami. Jest jednak...
-
Zapomnij o karkówce i kiełbasie, teraz to robi się na grillu. Goście nie uwierzą, że wrzucasz to na ruszt
Sezon na grilla właśnie się rozpoczyna. Aby nie zmarnować jego potencjału warto przyszykować coś, co może zaskoczyć gości. Zaraz przy standardowych składnikach warto położyć kilka nietypowych produktów, które na ciepło smakują wyśmienicie. Ich...
-
Folia aluminiowa. Która strona posłuży do pieczenia, która zatrzyma ciepło? Wyjaśniamy
Folia aluminiowa. Która strona przyda się przy pieczeniu? Prosty produkt wynaleziony przed przeszło wiekiem do dzisiaj jest pomocny w naszych kuchniach. Niestety, nie zawsze właściwie z niego korzystamy.
-
Przez ten błąd grillowanie przybliża nas do śmierci. Chodzi o tacki
Już za chwileczkę, już za momencik całą Polskę spowije dym grillowy unoszący się z ogródków i działek. Nie ma co się oszukiwać - wszyscy kochamy grillować i nie powinniśmy sobie odbierać tej przyjemności. Jednak pewien niepozorny błąd sprawia, że...
-
Folia aluminiowa - która strona do pieczenia mięsa? Sprawdź koniecznie przed majówką
Folia aluminiowa to dzisiaj jeden z podstawowych materiałów przydatnych w kuchni. Wykorzystamy ją także w trakcie majowego grillowania. Jak zrobić to w odpowiedni sposób? Podpowiadamy.
-
Marynata na grilla. Jak marynować poszczególne mięsa? [Skrzydełka, karkówka, kurczak, boczek, schab, kaczka]
Marynata do grilla to niezwykle ważny element przygotowania garden party. Bez niej nie uda się wydobyć najcenniejszych smaków z mięsa. Można tu przy tym stosować bardzo różne zalewy.
-
Jakiego grilla można rozpalić na balkonie? Czy w ogóle jest to zgodne z prawem?
Jakiego grilla można rozpalić na balkonie? Czy w ogóle można to robić? Sezon grillowy już za pasem, dlatego coraz więcej osób szuka rozwiązań w kwestii tego jak i gdzie zorganizować grilla. Część z nich chce to zrobić na własnym balkonie? Czy jest...
-
Boczek na grilla. Jak zrobić najsmaczniejsze mięso w okolicy? Ważny jest wstępny etap przygotowania
Boczek na grilla to wciąż jedna z klasycznych opcji w menu na garden party. Musi być jednak dobrze przyprawiony i zamarynowany, by można było wyciągnąć z niego pełnię smaku. O czym jeszcze warto pamiętać? Podpowiadamy