grzybobranie
-
Jak wykorzystać grzyby w kuchni? Nieoczywiste propozycje, które cię zaskoczą. Rozsmakuj się w nich
Jak wykorzystać grzyby w kuchni? To pytanie zadają sobie szczególnie zaprawieni w bojach grzybiarze, którzy przez cały okres na grzybobranie, znosili z lasu pełne kosze grzybów. Okazuje się, że nie tylko tradycyjne, wszystkim znane przepisy sprawd...
-
Myślisz, że nie ma już grzybów? Teraz znajdziesz te najlepsze. Podpowiemy, gdzie szukać grzybowego Świętego Graala
Wprawdzie sezon grzybowy już jest u schyłku, jednak listopad to miesiąc, który szczególnie upodobały sobie najsmaczniejsze grzyby, czyli gąski. Niestety, lubią się ukrywać przed grzybiarzami, ale my doskonale wiemy, jak je znaleźć. Gdzie rosną gąs...
-
Kominki to grzyby o wyjątkowo nietypowym wyglądzie. W Niemczech nazywają je trąbkami śmierci
Kominek, czyli lejkowiec dęty bywa używany w kuchni jako przyprawa do zup i sosów. Zdarza się, że ten gatunek grzyba jest pomijany podczas grzybobrania. A wszystko za sprawą jego wyjątkowo ponurego wyglądu.
-
Grzybobranie 2022 dobiega końca. Oto, jakie grzyby znajdą jeszcze grzybiarze w lasach w listopadzie
Jesień trwa, ale tegoroczne grzybobranie powoli zbliża się ku końcowi. Które gatunki grzybów można jeszcze spotkać w lasach, a jakie będą jeszcze w listopadzie? Niektórych odmian prawdopodobnie już nie znajdziecie.
-
Gdzie szukać rydzów? Pod szyszkami! Mistrz grzybobrania podzielił się sprytnym patentem
Sezon na grzybobranie powoli dobiega końca, jednak w wielu miejscach nadal można znaleźć leśne rarytasy. Idealnym przykładem jest wideo przedstawiającego doświadczonego zbieracza, który jednym ruchem zdemaskował kryjówkę grzybów. Gdzie zatem szuka...
-
Grzyb szmaciak wygląda jak stara gąbka lub element rafy koralowej. Niepozorny okaz to w kuchni rarytas
W polskich lasach poza popularnymi gatunkami grzybów kryją się także nieco inne, zagadkowe i nietypowe okazy. Grzyb szmaciak jest jednym z nich. Poza ciekawą nazwą zaskakuje także wyglądem - przypomina starą gąbkę lub element rafy koralowej. Jak s...
-
Masz dosyć robaczywych grzybów? Zastosuj tę prostą sztuczkę. Sumienność wynagrodzą kolejne zbiory
Robaczywe grzyby to zmora każdego zbieracza. Aby zapobiec zepsutym sztukom w koszyku, wystarczy jeden trik. Zapukaj w kapelusz i zobacz, co się stanie! Ten mały szczegół daje pewność jeszcze przed zerwaniem okazu. Sumienność i powtarzanie tej...
-
Gąska siwa - z czym można pomylić smaczny gatunek? Myląca może być łudząco podobna i trująca kuzynka
Gąska niekształtna to smaczny grzyb, który rośnie od września do grudnia w lasach sosnowych. Leśny rarytas jest częstym składnikiem zup, sosów i farszy. Przed włożeniem do koszyka warto jednak upewnić się, że nie zebraliśmy łudząco podobnej kuzynk...
-
Kolczakówka piekąca, czyli krwawiący grzyb jak z horroru. Dziwny, ale jadalny
Kolczakówka piekąca to grzyb, który zachwyca i jednocześnie przeraża. Ten rzadki i chroniony okaz nazywany jest także zębem diabła. Wszystko przez owocniki, które szokują krwisto czerwonymi kroplami na kapeluszu. Krwawiący grzyb to prawdziwy unika...
-
Nawet pięć tysięcy złotych kary za zerwanie grzyba? Uważaj, ten gatunek objęty jest ścisłą ochroną
Wyjście do lasu może skończyć się surowym mandatem, jeśli zerwiesz jeden z chronionych gatunków grzybów. Borowik królewski w koszyku może kosztować nas nawet pięć tysięcy złotych. Okaz objęty jest ścisłą ochroną zarówno w Polsce, jak i Europie.
-
Ciasteczka owsiane - przyjemność bez wyrzutów sumienia. Zdrowy owoc doda smaku
-
Szarlotka z patelni. Ciasto bez pieczenia. Wyjątkowo prosty przepis
-
Zapomnij o ścieraniu ziemniaków na placki. Mniej pracy, a wyjdą równie smaczne
-
Przed kradzieżą w sklepie poszedł na policję. Jednego nie przewidział
-
PRL zamknięty w cukierku. Kiedyś w każdym sklepie, dziś zapomniany
- Kiedy jest tłusty czwartek w 2023 r.? Już niedługo dzień zajadania pączków
- kaszubska zupa bańtkowa. Kaszubski przysmak trafił na wyjątkową listę
- Walentynki - słodkie święto miłości. Wypróbuj przepis na tiramisu lub ciasteczka mascarpone
- Domowe pączki? Spróbuj przepisów Kingi Paruzel i Pawła Małeckiego - w wersji tradycyjnej oraz fit
- Jak zrobić najlepsze faworki? Magda Gessler zzielenieje z zazdrości
-
Kiedy koniec grzybobrania? Wpis Lasów Państwowych tego nie wróży - zdjęcie mówi samo za siebie
Chociaż dla wielu grzybobranie trwa w najlepsze, większość lokalizacji powoli żegna się z sezonem. O niektóre okazy coraz trudniej, jednak zagorzali fani i doświadczeni grzybiarze nie poddają się. Leśnicy w poście na Facebooku informują, że czas...
-
Jak przechowywać suszone grzyby? Podpowiadamy, jakich błędów unikać, aby zachowały intensywny aromat
Suszone grzyby dodaje się do wielu potraw - ich aromat sprawia, że dania nabierają wyrazistego smaku. Po sproszkowaniu można przyprawiać nimi zupy i sosy. Jak przechowywać suszone grzyby? Podpowiadamy, jakich błędów nie powinno się popełniać.
-
Planujesz grzybobranie? Wypatruj tych drzew. Lubią je prawdziwki, więc tam znajdziesz ich najwięcej
Wybierając się na grzybobranie, warto się odpowiednio przygotować. Porady doświadczonych grzybiarzy mogą okazać się najlepsze. Jeśli lubujesz się w prawdziwkach, szukaj tego gatunku drzewa - owocne zbiory są gwarantowane. Gdzie z kolei szukać kani...
-
Zupa grzybowa - domowy bulion z leśnych rarytasów. Tradycyjny przepis bazuje na kilku składnikach
Wśród jesiennych obiadów zupa grzybowa zasługuje na wyróżnienie. Tradycyjny bulion połączony z leśnymi darami to uczta dla wszystkich zmysłów. Danie rozgrzewa, syci i poprawia humor w pochmurne dni. Przepis jest banalnie prosty i wymaga zaledwie...
-
Grzyby marynowane - przepis na tradycyjną, zimną przekąskę. Będzie doskonałym dodatkiem do potraw
Grzyby marynowane - przepis na dodatek, który wzbogaci smak twoich potraw. Można je dodawać do dań mięsnych, jeść jako zimną przekąskę albo podawać jako przystawkę. Sezon na grzyby kończy się, ale jeszcze gdzieniegdzie można znaleźć niektóre okazy...
-
Jak zrobić rydze? Grzyby będą smaczne i pełne aromatów dzięki tej metodzie. Sekret tkwi w prostocie
Te trudne do rozpoznania grzyby uchodzą za jedne ze smaczniejszych. Jak zatem przygotować rydze? Leśny rarytas jest częstym składnikiem zup, sosów i przetworów. Warto jednak sięgnąć po przepis, który opiera się na maśle i świeżych ziołach. Sekret...
-
Rafa koralowa w lesie - grzyb kozia broda zaskakuje wyglądem i smakiem. "Ni to gąbka, ni kalafior"
Grzybobranie to nasz ukochany sport narodowy i tradycja, którą Polacy kultywują od lat. Występują jednak gatunki, które potrafią zaskoczyć nawet najbardziej doświadczonych zbieraczy. Mowa o grzybie kozia broda, który przypomina element rafy...
-
Grzyb sarna - czy jest jadalny? Jeśli wyjedziesz w ten region Polski, masz szansę go znaleźć
Czym charakteryzuje się grzyb sarna? Podajemy cechy, dzięki którym będziesz mógł go rozpoznać. Ten gatunek nie jest często spotykany w naszym kraju. Jego właściwa nazwa to sarniak dachówkowaty.
-
Jak długo gotować grzyby? Ten szczegół jest kluczowy dla smaku i bezpieczeństwa
Czas gotowania grzybów ma znaczenie! Każdy gatunek wymaga odpowiedniej obróbki termicznej przed podaniem. Jak się okazuje, od niej zależy nie tylko smak, ale i bezpieczeństwo. Aby uniknąć nieprzyjemności, pamiętaj o tych ważnych czynnikach.
-
Używa się go do zup i sosów. To kuzyn kurek o nietypowej formie. Bywa zwany kominkiem i trąbką śmierci
Ten gatunek grzyba dodaje się do zup i sosów. Jest kuzynem kurek, ale ma bardzo nietypowy wygląd. W Niemczech zwany jest Totentrompete, czyli trąbka śmierci. Jest raczej rzadko spotykanym grzybem w Polsce. Najczęściej rośnie na wschodzie naszego...
-
"Śmierć w kapeluszu". Zatrucie tym gatunkiem grzyba może dać objawy nawet po 14 dniach od zjedzenia
W naszej kulturze grzybobranie jest kultywowane od pokoleń, a gdy tylko rozpoczyna się sezon, lasy odwiedzają wręcz tłumy poszukiwaczy. Niestety nadal często dochodzi zatruć i ostrych powikłań spowodowanych spożyciem trujących gatunków. Niektóre...
-
Leśne mandaty. Czy możemy dowolnie śmigać po lesie autem? Ekspert - "To zależy"
Jesień to czas grzybobrania i wypadów do lasów na relaksujące wycieczki. Niestety wiele osób wybierających się na leśne wyprawy nieświadomie (lub świadomie) łamie prawo. Czy możemy swobodnie wjeżdżać na teren lasu autem, czy może rower to lepsze...
-
To grozi nam po zjedzeniu tego gatunku grzyba. Lekarz wyjaśnia, że rozstrój żołądka to pestka
Polacy kochają grzybobranie, a leśne zbiory są już chyba częścią naszego DNA. Niestety nadal często dochodzi zatruć i ostrych powikłań spowodowanych spożyciem trujących gatunków. Lekarz wyjaśnia, co się dzieje po zatruciu grzybami - ból brzucha to...
-
Czy jadalne grzyby mogą stać się trujące? Te błędy popełniane są najczęściej w polskich domach
Sezon na grzyby trwa w najlepsze, a zbiory w wielu regionach są wyjątkowo liczne i owocne. Jak się jednak okazuje, jadalne gatunki także mogą nam zaszkodzić. Wiedza z zakresu grzybobrania nie powinna kończyć się na leśnych zbiorach ale - kluczowe...
-
Grzyby lepiej mrozić po ugotowaniu czy surowe? Nie dla każdego odpowiedź jest oczywista. Podpowiadamy
Temat mrożenia grzybów może nie dla każdego być czymś oczywistym. Metod i sposobów jest naprawdę wiele, ale czy każda jest słuszna? Odpowiadamy na jedno z najczęściej zadawanych sobie pytań. Czy można mrozić ugotowane okazy, czy lepiej postawić na...
-
Jak szybko pozbyć się piasku z grzybów? Babcina metoda z wrzątkiem i przyprawą gwarantuje efekt
Zbieranie grzybów to uwielbiana jesienna aktywność Polaków. Tradycyjna kuchnia pełna jest leśnych rarytasów. Zanim jednak produkt trafi na talerz, trzeba go oczyścić z runa i piasku. Jak zatem ekspresowo pozbyć się nieczystości? Babcina metoda z...
-
Cennik grzybiarza w 2022 r. Ile można zarobić na zbieraniu grzybów? Te gatunki wypadają najlepiej
Dla jednych jesienne hobby, dla drugich źródło dodatkowego dochodu. Wyjście z lasu z koszem pełnym grzybów może okazać się wyjątkowo cenne. Ile zatem można zarobić na ich zbieraniu? Cennik grzybiarza wskazuje, które gatunki są najcenniejsze.
-
Tych grzybów nie warto suszyć. Bezpowrotnie zniszczysz ich wygląd i smak
Sezon grzybowy nadal trwa i nie ma wątpliwości, że potrwa jeszcze jakiś czas. Co więc zrobić z taką ilością okazów? Najlepiej wysuszyć, jednak nie wszystkie grzyby są do tego odpowiednie. Niektóre nie nadają się do tego i mogą stracić to co w nich...
-
Chcesz uniknąć robaczywych grzybów? Mykolog wyjaśnia: Ważny jest okres zbiorów i pogoda
Mykolog wyjaśnia, dlaczego grzyby są robaczywe. Wyjście z lasu z koszem pełnym zdrowych rarytasów to prawdziwy skarb. Niestety wielu grzybiarz skarży się na małych lokatorów zamieszkujących kapelusze leśnych dóbr. Jak się okazuje, kluczowy jest...
-
Opieńki - przepis na sos ze świeżych grzybów. Pamiętaj o zasadzie pięciu minut, a wyjdzie idealny
Opieńki to grzyby jadalne, które przed zjedzeniem wymagają jednak odpowiedniej obróbki. Stosując zasadę pięciu minut, można z nich jednak przygotować wspaniałe frykasy. Podpowiadamy, jak zrobić najlepszy sos ze świeżych grzybów.
-
Jak przechowywać grzyby? Tych trików możesz nie znać. Sprawdzone i skuteczne metody dziadka grzybiarza
Jak powinno się przechowywać grzyby? Podajemy sprawdzone i skuteczne sposoby, których używają grzybiarze. Jednego z trików mojego dziadka możesz nie znać. Chodzi o umieszczenie grzybów w papierowej torebce.
-
O jeden grzyb za dużo i "cyk - mandacik". Jeśli wybierasz się na grzyby do Niemiec, lepiej weź ze sobą wagę i atlas
Grzybiarze wybierający się do Niemiec na grzybobranie powinni mieć się na baczności i do lasu zabrać ze sobą wagę kuchenną lub "luźne" 10 tys. euro na możliwy mandat. Jeśli zerwą o jednego grzyba za dużo i przekroczą wagową granicę zbiorów, złamią...
-
Cenny składnik kuchni azjatyckiej rośnie w polskich lasach. Ma galaretowatą konsystencję i "dziwny" wygląd
W polskich lasach można znaleźć cenione w kuchni azjatyckiej grzyby mun. Rarytas wykazujący właściwości medyczne ma nietypowy kształt i rośnie niemal przez cały rok. Grzyby właściwie pozbawione są smaku, ale zyskują m.in. dzięki galaretowatej...
-
We Francji jest przysmakiem, w Polsce każdy je omija. Jak wygląda czarcie jajo?
Sromotnik smrodliwy to wyjątkowy grzyb, który w polskich lasach jest omijany szerokim łukiem. Mało kto decyduje się na jego zbieranie. Istnieją jednak kraje, w których jest prawdziwym rarytasem. Czym się charakteryzuje i dlaczego polscy grzybiarze...
-
Dzięki temu trikowi kurki nie będą gorzkie. Podpowiadamy, jaka metoda jest najlepsza
Kurki to jedne z najbardziej lubianych grzybów w Polsce. Młode kurki mają delikatny smak, starsze osobniki nabierają lekko pieprznego aromatu. Zdarza się, że po ich przyrządzeniu pojawia się nieprzyjemna gorycz. Oto trik na kurki, który pomoże...
-
Grzyb podobny do kani? Ten "bliźniak" świetnie ją imituje, ale jego zjedzenie może skończyć się tragedią
Kiedy grzyb podobny do kani znajdzie się w naszym koszyku, mogą nas czekać tragiczne konsekwencje. Muchomor sromotnikowy, bo o nim mowa, łudząco przypomina popularny i pożądany przez wielu okaz. Jak nie zaliczyć wpadki w lesie? Podpowiadamy, jak...
-
Omijaj go szerokim łukiem. Jego zjedzenie jest groźne dla zdrowia. Chodzi o pewien gatunek grzyba
Grzybobranie w pełni, dlatego warto wybrać się na spacer po lesie. Warto jednak zachować ostrożność w ich zbieraniu darów lasu i sięgać tylko po te, których jesteśmy stuprocentowo pewni. Niektóre grzyby łatwo jest pomylić np. z pospolitą pieczarką.
-
Robert Makłowicz poszedł do lasu specjalnie po te grzyby. To z nimi zupa smakuje najlepiej
Wybór odpowiednich grzybów do zupy na pewno nie jest prosty. W lesie znajduje się ich mnóstwo, a wszystkie mają swój oryginalny smak. Robert Makłowicz przy robieniu zupy grzybowej wybrał konkretnie jeden gatunek. Specjalnie wybrał się po niego do...
-
Koźlarz czy borowik szatański? Jak odróżnić te grzyby i uchronić się przed groźnym zatruciem?
Okres grzybobrania w pełni. Wynosimy z lasów pełne kosze, a z wysypu cieszy się cała Polska. Co, jednak jeśli znajdziemy okaz, którego nie jesteśmy pewni? Zdarza się, że borowik szatański jest mylony z koźlarzem. Informujemy jak rozpoznać te grzyb...
-
Nie wszystkim służą grzyby. Kto nie powinien ich jeść? Niektórzy mogą się zdziwić
Grzybobranie w pełni, dlatego wiele osób przyrządza dania z dodatkiem tych leśnych znalezisk. Nie wszyscy jednak powinni je jeść. Kto należy do tej grupy? Wyjaśniamy, komu nie powinno się podawać grzybów i dlaczego mogą być szkodliwe.