grzyby jadalne
-
Zanim wyruszysz na grzyby, rozwiąż ten quiz. Komplet tylko dla prawdziwych grzybiarzy!
Udało się zdobyć komplet?
-
Małe, niepozorne, a w marynacie pierwsza klasa. Bagniaków szukaj obok konkretnych drzew
Nie wszystkie grzyby cieszą się uznaniem grzybiarzy i na pewno mało kto zapieje z zachwytu, spotykając na swojej drodze wysyp bagniaków. Okazuje się jednak, że te niewielkie, jasne grzyby zupełnie nie zasługują na pogardę ze strony grzybiarzy,...
-
Ten grzyb tworzy czarcie kręgi. Mało znany, a nadaje się do pierogów. Musisz wiedzieć, które zbierać
Świat grzybów jest na tyle bogaty i rozległy, że można by go eksplorować bez końca. Oprócz powszechnie znanych gatunków (którym absolutnie niczego nie ujmujemy), w polskich lasach rośnie też sporo grzybów, które wyglądają jak przybysze z innej...
-
Mój chłopak poszedł na grzyby. Nie zabrał tego najsmaczniejszego. "Myślałem, że to śmieć"
W weekend mój ukochany wybrał się na grzyby. Wieczorem, kiedy na balkonie razem popijaliśmy herbatkę i cieszyliśmy się z początku jesieni, postanowił pokazać mi zdjęcia swoich zbiorów. Oprócz przepięknych borowików był także jeden okaz. "Czemu go...
-
Wyglądają jak spalone kwiaty i przerażająco się nazywają. Czy trąbki umarlaków można jeść? "Luksusowe grzyby"
Ileż to dziwów jest na tym świecie, a najwięcej oczywiście w lasach. Podczas grzybobrania lub zwykłego spaceru możemy spotkać na swojej drodze naprawdę osobliwe grzyby. Dziś co nieco opowiemy wam o jednym z nich. Wygląd jak kwiaty po pożarze lub...
-
Jak szybko rosną grzyby po deszczu? Ten gatunek potrzebuje zaledwie dnia na wybicie się z ziemi
Oficjalny początek jesieni już za nami, co oznacza, że sezon na grzybobrania ruszył pełną parą. Doświadczeni grzybiarze wiedzą, że największy wysyp ma miejsce zaraz po opadach deszczu. Ile czasu potrzebują poszczególne gatunki na wybicie się z...
-
Ulubione danie wszystkich grzybiarzy, czyli sycąca zapiekanka ziemniaczana z grzybami. Wykorzystaj własne zbiory
Trudno wyobrazić sobie coś pyszniejszego niż ziemniaki z serem i grzybami. To iście jesienne danie jest nie tylko ekspresowe w przygotowaniu, ale również banalnie proste. Z takim obiadem poradzi sobie każdy, a wrażenia smakowe zapadną w pamięć na...
-
Przepis na rydze spod Łysej Góry. Żadne marynaty, żadne sosy - prostota i dwa składniki
Ostatnio Lasy Państwowe na Facebooku opublikowały post z rydzami i podpisały "Pierwsze w sezonie", chociaż użytkownicy zbierają je od dawna. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepsze grzyby. Pyszne są w marynacie (bosko chrupią), idealne są w zupi...
-
Mykolożka zdradza trik na grzybobranie. Patrz nie tylko pod nogi. Możesz trafić na skupisko borowików
Borowiki to jedne z najsmaczniejszych i najbardziej pożądanych grzybów. Każdy chciałby wracać z lasu z koszami, które są wypełnione właśnie nimi. Okazuje się, że jest pewien sposób na to, by zwiększyć swoje szanse na ich znalezienie. Mykolożka...
-
Znalazła rzadki w Polsce gatunek grzyba. "Widziałam go tylko dwa razy w życiu"
Świat grzybów nie przestaje zadziwiać. Oprócz popularnych i bardzo smacznych borowików, kani czy koźlarzy w polskich lasach można też trafić na dużo rzadsze okazy. Jednym z takich znalezisk pochwaliła się na TikToku autorka profilu pieprznik.pl -...
-
Ta sałatka na zimę wymiata. Weź kapustę i trzy dodatki
-
To ciasto przygotujesz w 5 minut. Nic prostszego nie istnieje
-
Poprawia koncentrację, wyobraźnię i... wynagrodzenie. Czytanie (i pisanie) książek może dosłownie odmienić życieMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Ten farsz do pierogów w trzy minuty zniewala. Zapomnisz o mięsie i grzybach
-
Bez piekarnika i gotowa w 20 minut. Taka szarlotka zawróci każdemu w głowie
- Bosacka przyjrzała się sklepowej paście z makreli. Skład ją przeraził do reszty
- Rodzina podziękuję za te kotlety. To nie mielone i schabowe, są lepsze
- Czym jest kawa kuloodporna? Wystarczy łyżeczka tego produktu, by poczuć zmianę
- Pyszne placki z cukinii bez żmudnego ścierania na tarce. Wystarczy ten sprzęt
- Jaki miód jest najzdrowszy? Dowiedz się, jak wybrać najlepszy miód i ile dziennie możesz go jeść
-
Nie dość, że najzdrowsze to występują głównie w polskich lasach. Oto lista topowych grzybów
Grzybobranie to zarz po grillowaniu najukochańszy ze sportów narodowych. Jak się okazuje, to nie tylko ogromna przyjemność czy kultywowanie tradycji przekazywanej z dziada pradziada, ale także rozrywka, która zasili naszą kuchnię i spiżarnię w...
-
Stosuję te przepisy od lat, a grzyby zjadane są jeszcze przed zimą. Marynata to klucz do idealnego smaku
Marynowane grzyby to jeden z tych przysmaków, który można kochać lub nienawidzić. My go zdecydowanie uwielbiamy, szczególnie gdy zalewane są takimi aromatycznymi marynatami. Takiemu połączeniu aż trudno się oprzeć, a z piwniczek znikają w mgnieniu...
-
Lepiej nie pomyl kani z jej niemal identycznym trującym odpowiednikiem. Po tym je odróżnisz
Sezon na grzyby powoli się rozkręca. Coraz więcej osób wybiera się do lasu z pustym koszyczkiem lub wiaderkiem, a wraca z wypełnionym po brzegi. Podczas grzybobrania należy jednak zachować szczególną ostrożność. Niektóre jadalne grzyby mają bowiem...
-
Co zrobić, aby kurki nie były gorzkie? Z tym patentem już nigdy nie będziesz martwić się o ich smak
Sezon na kurki trwa w najlepsze. Miłośnicy grzybów z pewnością mają ich całe kosze, a w kuchni można wyczuć ich aromat. Jednak przygotowując je, nie zawsze możemy cieszyć się ich odpowiednim smakiem. Jeśli obrobi się je w nieodpowiedni sposób, moż...
-
Jak blanszować grzyby przed mrożeniem? Poradnik krok po kroku
Jak blanszować grzyby? Blanszowanie grzybów to prosty i skuteczny sposób na zachowanie ich świeżości, kolorów oraz aromatu. Ten proces polega na krótkim gotowaniu grzybów we wrzącej wodzie, a następnie natychmiastowym schłodzeniu ich w zimnej...
-
Jak mrozić grzyby? Jak przygotować kurki, borowiki i prawdziwki do mrożenia? [PORADNIK]
Mrożenie grzybów jest doskonałym sposobem na zachowanie ich świeżości, smaku i wartości odżywczych na dłuższy czas. Ta prosta i efektywna metoda przechowywania grzybów pozwala cieszyć się nimi przez cały rok, niezależnie od sezonu.
-
Czy można sprzedawać grzyby prywatnie? Lepiej to wiedzieć, żeby nie narobić sobie dużych kłopotów
Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Dla niektórych jest to szansa na duży zarobek, ponieważ za kilogram grzybów trzeba naprawdę słono zapłacić. Ale czy to na pewno zgodne z prawem? Odpowiadamy, czy można sprzedawać grzyby prywatnie.
-
GIS ostrzega przed "grzybowymi pomyłkami". Te trzy okazy najłatwiej pomylić z trującymi grzybami
Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega więc, apelując o uważność. W mediach społecznościowych dzieli się trzema okazami grzybów, które najłatwiej pomylić z trującymi grzybami.
-
Jeden błąd, a suszone grzyby trafią do kosza. Jak je przechowywać? Z tego definitywnie zrezygnuj
Czas zbierania grzybów w pełni. Wiele osób przynosi do domu całe kosze dorodnych kurek, podgrzybków i rydzów. Z tych okazów można zrobić naprawdę wiele, lecz najprościej jest je wysuszyć. Gdy ten proces mamy już za sobą, warto zastanowić się, jak ...
-
Pod żadnym pozorem nie susz tych grzybów. Inaczej utracą cały smak, aromat i wartości odżywcze
Jesienne grzybobrania uznawane są w naszym kraju niemal za sport narodowy. Miłośnicy grzybów, zwłaszcza ci z wieloletnim doświadczeniem, doskonale wiedzą, w jakich miejscach dokładnie ich szukać oraz w jaki sposób je przyrządzić, aby smakowały...
-
Grzyby w occie siostry Anastazji smakują niebiańsko. Dodaje sekretny składnik, który zaskakuje
Grzyby w occie to obłędny dodatek do kanapek i nie tylko. Najlepiej smakują zimą, kiedy to po odkręceniu słoika możemy cieszyć się smakiem jesieni. Przepis siostry Anastazji jest obłędny, ale zawiera składnik, który może zaskoczyć.
-
Zjadając te grzyby możesz pożałować. Przypominają jadalne, choć wcale nimi nie są
Sezon grzybowy trwa w najlepsze. Wiele osób już od kilku tygodni spaceruje po lesie z nadzieją na zebranie ich dużych ilości. W niektórych rejonach Polski można po godzinie wyjść z koszem pełnym grzybów, ale czy na pewno są one jadalne? Okazuje si...
-
Mapa występowania grzybów. Gdzie znajdziemy złociste kurki, a gdzie aromatyczne podgrzybki?
Chcesz udać się na grzybobranie i wrócić do domu z pełnym koszem? Lepiej wiedzieć zawczasu gdzie szukać konkretnych okazów. Na podstawie doniesień innych grzybiarzy powstała mapa, która doskonale obrazuje gdzie występuje najwięcej dorodnych okazów.
-
Niby prosta rzecz, a jednak nie do końca. Ile smażyć kurki? Andrzej Polan robi to ekstremalnie krótko
Gdy kurki pojawiają się w lasach, a zaraz potem w sklepach i na bazarach, wpadamy w kurkowy amok. Chcemy przyrządzać z nimi wszystko, co tylko się da: jajecznice, makarony, sosy, risotto. Jeżeli przepisu nie mamy dobrze przetestowanego i robimy co...
-
W tym quizie lepiej mieć komplet! Należy rozpoznać trujące grzyby na zdjęciach!
Lepiej wiedzieć, czego nie zrywać!
-
Quiz o grzybach. Są tu jacyś grzybiarze? O punkty powalczą tylko ci najlepsi
W tym quizie nie wystarczą strzały. Komplet punktów wymaga wiedzy i doświadczenia!
-
Przepis na kremowy sos ze świeżych grzybów. Klasyka gatunku w jesiennej odsłonie
Jeśli zastanawiasz się jak urozmaicić swoje jesienne menu, poznaj przepis na idealny sos ze świeżych grzybów. Przepis to prawdziwy majstersztyk, a co najważniejsze obejdzie się bez kombinowania i wyszukanych składników. Jest smacznie, domowo i...
-
Kiedyś nikt ich nie zbierał, bo bano się sił nieczystych. Ja zbieram pół koszyka dziennie i diabli mnie nie biorą
Grzybiarze z zapartym tchem czekają na wysyp i chociaż grzybowy sezon w zasadzie trwa cały rok, to wraz ze schyłkiem lata w lasach (i nie tylko) zaczynają pojawiać się większe ilości przepysznych okazów. Jednak istnieją pewne gatunki, które są...
-
Grzyby tracą kolor podczas gotowania? Wystarczy odrobina jednego dodatku. Tak robią grzybiarze
Grzyby przyrządzamy na dziesiątki sposobów. Suszymy je, proszkujemy, marynujemy, smażymy. Czasem musimy je też obgotować i zdarza się, że wtedy te ciemniejsze tracą kolor. Co zrobić, by temu zapobiec? Istnieje bardzo proste rozwiązanie, po które...
-
Poszła do lasu. Znalazła grzyb, którego nigdy tam nie widziała. "Miałam oczy jak kot ze Shreka"
Miłośnicy grzybobrania uwielbiają dzielić się z innymi zdjęciami swoich zbiorów. Zwłaszcza jeśli wyróżniają się czymś szczególnym. Do takich szczęśliwych wypraw należy z pewnością grzybobranie, na które poszła pani Ewa z Koszalina. Autorka...
-
Zaczął się sezon na boczniaki. Przepis na te pyszne grzyby w azjatyckiej marynacie podbije twoje serce
Boczniaki od kilku lat stają się coraz bardziej popularne w Polsce. Są doskonałą alternatywą dla mięsa, docenianą przez wielu wegan i wegetarian. Nawet restauracje zaczęły serwować chrupiące kotlety z tych delikatnych grzybów. Choć to pyszna wersj...
-
Wygląda jak obierki z ołówka albo papierek po cukierku. Dzieżki pomarańczowej nie sposób pomylić z innym grzybem
Jakiż ten grzybowy świat różnorodny i niesamowity. Oczywiście wciąż wielu z nas słysząc słowo "grzyb", od razu widzi przed sobą borowiki, kurki lub nieestetyczne plamy na ścianach. Ale dzisiejszy grzybek jest śliczny, uroczy, ma piękny kolor i co...
-
To wtedy najlepiej iść na grzyby. Gdy są takie warunki, z lasu wrócisz z pełnymi koszami
Każdy, kto marzy o tym, by wrócić z lasu z pełnymi koszami, zastanawia się, kiedy rosną grzyby. Ich pojawienie się jest bowiem ściśle związane z porą roku oraz konkretnymi warunkami pogodowymi. Jeśli więc zależy nam na owocnych zbiorach, a zapewne...
-
Pomyłka smakowitego grzyba z trującym sobowtórem może mieć opłakane skutki. W lesie patrz na szczegóły
Czubajka kania uchodzi za jeden z najsmaczniejszych grzybów, a grzybiarze znający się na rzeczy twierdzą, że to doskonały materiał na wege kotlety. Niestety, smakołyk ma morderczego sobowtóra - muchomora sromotnikowego. Wybierając się na grzyby,...
-
Pizza z grzybem, który wygląda jak gąbka i grzybowa prababci. Takich przepisów twoje oczy nie widziały
Nadchodzi taki czas w roku, gdy nasze kuchnie opanowują grzyby. Na potęgę je wtedy suszymy, proszkujemy, robimy z nimi sosy, jajecznice i zupy. Zwykle jednak poruszamy się w dobrze znanym nam kulinarnie obszarze. A co gdyby tak wyjść ze strefy...
-
Te grzyby każdy omija, a to błąd. Suchogrzybki może nie wyglądają, ale w sosiku są prima sorcik
Kiedy wybieramy się na grzyby, najczęściej do koszyka wkładamy piękne borowiki, okazałe koźlarze, złote (a skromne) kurki, uwodzicielskie kanie i aromatyczne podgrzybki. Ale są także i one - niewinne, nieco wstydliwe, ale wciąż przyjemne...
-
Dania z grzybami leśnymi - bardziej aromatycznie chyba się już nie da. Ten smak jest nie do podrobienia
Dania z grzybami leśnymi to kwintesencja jesieni! Ten smak jest nie do podrobienia. Koniec lata to idealny moment, aby wzbogacić naszą spiżarnię i codzienne posiłki o grzyby. Dowiedz się, co możesz z nich przyrządzić.
-
Jaki jest najsmaczniejszy grzyb? Może rosnąć wszędzie, ale pomyłka bywa śmiertelna. Oto jej wysokość kania
Jeśli chodzi o najsmaczniejsze grzyby, możemy długa się spierać, ale jeżeli kiedykolwiek jedliście smażoną kanię, musicie przyznać, że smakuje po prostu obłędnie i wszystkie schabowe tego świata nie umywają się do niej. Z kani można także zrobić...
-
Gdzie nie wolno zbierać grzybów? W tych miejscach dostaniesz za to wysoki mandat, nawet jeśli wrócisz z marnymi okazami
Grzybiarze czekali na ten moment wiele miesięcy. W polskich lasach pojawiły się już pierwsze grzyby, a do sieci trafiają kolejne zdjęcia udanych zbiorów. Niestety, niektórzy pasjonaci poza dorodnymi okazami zgarnęli także mandaty. Warto wiedzieć...
-
Borowiki. Chcesz zaskoczyć gości smakiem? Oto przepisy na nietypowe dania z grzybami
Borowiki to grzyby, które dają nam możliwość tworzenia wspaniałych potraw. Doskonały smak, ale i uniwersalność grzybów sprawia, że możemy przygotować z nich bardzo wiele dań. Poczynając od aromatycznych zup, poprzez aksamitne sosy, kończąc na...