grzyby jadalne
-
Pieczarki bez smażenia? Dodaj do sałatki, ale pamiętaj o ważnych kwestiach. Unikniesz bólu brzucha
Czy można jeść surowe pieczarki? To pytanie zadaje sobie wielu miłośników grzybów. Odpowiedź brzmi tak, ale pod pewnymi warunkami. Dowiedz się, co warto wiedzieć, zanim sięgniesz po pieczarki w ich naturalnej formie.
-
Tym grzybom niestraszne mrozy. Właśnie pojawiają się w lasach, w zupie pierwsza klasa
Sezon grzybowy to w myślach wielu Polaków czas od września do listopada i wtedy właśnie wybierają się do lasów na bezkrwawe łowy. Prawda jest jednak taka, że sezon na grzyby trwa cały rok, a jedne z najsmaczniejszych rosną właśnie zimą. Jak wygląd...
-
Znalazła wielkiego prawdziwka. "Od 30 lat chodzę na grzyby i nigdy takiego nie spotkałam"
Borowiki szlachetne to jedne z najbardziej pożądanych grzybów. Każdy miłośnik grzybobrania marzy, by wrócić do domu z prawdziwkami w koszyku lub przynajmniej z jedną okazałą sztuką. Udało się to pani Karolinie, która w Borach Tucholskich trafiła n...
-
To wcale nie koniec grzybobrania. Prawdziwki się schowały, pojawiły się one. Do marynaty najlepsze
Wśród wielu z nas wyrosło przekonanie, że najlepszy sezon na grzyby to ciepła jesień, zczególnie wrzesień i październik. Prawda jest taka, że listopad to także idealny czas na grzybobranie, bo właśnie wtedy pojawiają się jedne z najsmaczniejszych...
-
Wszystkie składniki masz już w domu, więc zrób ten obiad. Przydadzą się zbiory z grzybobrania
Na pierwszy rzut oka gotowanie nie jest wcale takie skomplikowane. Trudności pojawiają się wtedy, gdy musimy codziennie wymyślać coraz to nowsze przepisy. Wtedy na ratunek przychodzą receptury, które nie wpadają nam do głowy od razu. Jedną z nich...
-
Miałam za dużo grzybów i nie wiedziałam, co zrobić. Wymyśliłam więc te placki i teraz jem je codziennie
Wielkie grzybobranie nadal trwa i wiele osób każdego dnia przynosi ogromne koszyki wypełnione nimi po brzegi. Ze zbiorów można zrobić dużo pysznych rzeczy, ale z czasem i one się mogą skończyć. Dlatego wymyśliłam obiad, który jest wyśmienity. Tera...
-
Ta zalewa najbardziej pasuje do grzybów. Zrobiłam kilka słoików i musiałam dorobić więcej
Mogłoby się wydawać ze okres robienia przetworów się już skończył. Nic bardziej mylnego, ponieważ sezon an grzyby trwa i trzeba coś z nimi zrobić, a nie ma nic lepszego od zamknięcia ich w słoikach. Aby były najlepsze na świecie, zalej je tą zalew...
-
Tych grzybów nigdy nie zbieraj. Kara to nawet 5000 złotych
W Polsce występuje około 1400 gatunków grzybów jadalnych i od 200 do 250 gatunków grzybów trujących. Nie jest to jednak jedyny podział. Wiele grzybów, również jadalnych, znajduje się pod ochroną. Mimo więc ich przydatności do spożycia i walorów...
-
To najsmaczniejsze grzyby jadalne. Nie każdy wkłada je do koszyka [ZDJĘCIA]
Prawdziwki, podgrzybki, maślaki, kurki. To prawdopodobnie najczęściej zbierane grzyby w Polsce. Smaku nikt im nie odmówi i dobrze nadają się np. do robienia zup, sosów i marynowania w occie. Jednak czy to najlepsze grzyby jadalne? Naszym zdaniem...
-
Czy można jeść robaczywe grzyby? Sanepid stawia sprawę jasno. Przestrzega przed wodą z solą
Jedną z często powtarzanych zasad podczas grzybobrania jest ta, by nie zbierać grzybów robaczywych, tylko zostawić je w lesie. Mimo to w sieci można natknąć się na porady dotyczące pozbywania się insektów z grzybów domowymi sposobami. Sanepid jedn...
- Składnik, który zmienia smak rosołu na lepszy. Wyrzuć z przepisu makaron
- Słodka przyjemność w 10 minut. Zdrowe, szybkie i łatwe do zrobienia
- Sałatkę "królową stołu" robię ekspresowo. Znajomi wolą ją od gyrosa
- Przed pieczeniem ziemniaków robię jedno. Skórka idealnie chrupie
- Te placuszki masowo kradną serca. Są delikatne jak chmurka
- Najlepszy sposób na ryż? Zrób kulkę, nafaszeruj i usmaż. Wyjdzie obłędny
- Im wcześniej, tym lepiej? Termin wysiewu pomidorów kluczem do sukcesu
- Czy ciasto drożdżowe można mrozić? Mały błąd i stanie się niejadalne
- To danie to duma kuchni polskiej. Włoski kucharz mówi, co by zmienił
- Zupa z Kaszub wraca na talerze. Żółte wreki przebijają rosół
-
Zamiast zbierać grzyby w lesie, możesz wyhodować je w domu. Najlepiej postawić na te gatunki
Nie każdy ma odpowiednio dużo czasu i chęci, by spędzać w lesie długie godziny na grzybobraniu. Niektórzy woleliby, żeby grzyby rosły gdzieś w pobliżu ich domu, dzięki czemu nie musieliby się daleko zapuszczać. Nie są to marzenia ściętej głowy....
-
Najlepsza zupa o tej porze roku. Z tymi grzybami wyjdzie bezbłędna
Jedni grzyby suszą, inni mrożą i dopiero po pewnym czasie robią z nich zupę. Nie da się jednak ukryć, że najsmaczniejsza zupa grzybowa to ta, którą robi się ze świeżych darów lasu. Na szczęście w tym sezonie grzyby obrodziły, więc teraz jest ideal...
-
Są jadalne, ale sprawiają grzybiarzom problem. Wiele osób omija je w lesie
Gdy mówimy o borowikach, zazwyczaj mamy na myśli borowiki szlachetne. Tymczasem borowików jest znacznie, znacznie więcej. Niektóre są równie smaczne, jak prawdziwki, ale wielu grzybiarzy ich nie zbiera, bo obawiają się, że mogą być niejadalne lub...
-
Nie ma ani rurek, ani blaszek, tylko... kolce. Jest jadalny, ale mało znany
Grzyb sarna to potoczna nazwa sarniaka dachówkowatego. Nazywany jest też krowią gębą, wołowym językiem, łoszakiem lub łosuniem. Rośnie pod świerkami, najłatwiej spotkać go w górach. To mało znany grzyb jadalny, choć trzeba pamiętać, że do jedzenia...
-
Nigdy nie rób tego z grzybami przed suszeniem i mrożeniem. Jest ryzyko, że spleśnieją
Wielu pasjonatów grzybobrania zgodzi się, że późniejsze oczyszczanie zbiorów potrafi być uciążliwe i czasochłonne. Niestety jest jednak konieczne. Resztki piasku i igliwia trzeba usunąć z grzybów, niezależnie od tego, co zamierzamy z nimi później...
-
Grzyb turek, niemka, kołpak. Jest jadalny i smaczny, ale ma jeden minus
Wiele grzybów ma to do siebie, że oprócz nazwy oficjalnej, mają też dużo nazw potocznych. Być może więc nie wszyscy wiedzą, że za określeniem grzyb turek, grzyb niemka, kołpak, bydlarka czy leśna pieczarka kryje się jeden i ten sam grzyb - płachet...
-
Grzyb ze zdjęcia jest jadalny czy trujący? Trudne wyzwanie dla grzybiarzy!
Trudne wyzwanie dla grzybiarzy!
-
Zupa z koziej brody to nie byle co. Spróbujesz raz i nigdy nie sięgniesz po wołowe flaki
Co jak co, ale sezon grzybowy w tym roku jest naprawdę zadowalający. Oprócz borowików i kań, w lasach możemy znaleźć także inne smaczne grzyby, a jeden z nich jest naprawdę wyjątkowy. Co zrobić z koziej brody, czyli siedzunia sosnowego? Takich...
-
Wracają z lasu z koszami wypełnionymi po brzegi. "Dwie godziny i każdy ma po kilka kilo borowików"
W tym roku lasy obrodziły w grzyby. Miłośnicy grzybobrania często wracają do domu z koszykami, które ledwo są w stanie udźwignąć. "Zebrałam ok. 10 kg. Najwięcej było maślaków, prawdziwków i podgrzybków. Aaa i rydze!" - opowiada nam Magda, która na...
-
W lesie zebrałam cały kosz, a później dodałam do mielonego. Takiego obiadu aż żal nie zrobić
Na punkcie grzybobrania oszaleli prawie wszyscy. Moi znajomi wybierają się do lasu każdego poranka, by później móc rozkoszować się najlepszym smakiem zebranych okazów. Jeśli i ty jesteś wielkim fanem grzybów, a nie wiesz, co możesz z nich zrobić,...
-
Grzybiarzom zaświecą się oczy. Znalazł 52 borowiki w jednym miejscu. "Wow, szacun"
Tegoroczny sezon grzybowy daje grzybiarzom sporo powodów do radości. Od kilkunastu dni praktycznie w całej Polsce można mówić o wysypie. Ludzie wracają z lasu przede wszystkim z kaniami, maślakami i prawdziwkami. Te ostatnie występują naprawdę...
-
Grzyb wyjęty z filmu grozy. Ma dwie twarze, a nie każdy wie, że jest pyszny
Świat grzybów nie przestanie nas zadziwiać. Akurat sezon na grzyby trwa i dzięki temu możemy natknąć się na wiele niezwykłych gatunków. Jeden z nich jest wyjątkowy. Rośnie w lasach i na trawnikach pośród bloków w mieście. Co w nim wyjątkowego?...
-
Zamoczyłam tego grzyba w cieście i wysmażyłam na złoto. Był o niebo lepszy od schabowych
Lasy kryją w sobie smaczne grzyby, które bardzo chętnie zabieramy do domu. Później wymyślamy, co takiego możemy z nich zrobić, a finalnie powstają przepisy, które wyrywają nas z butów. Ta receptura właśnie do takich należy, a po zrobieniu jej już...
-
Grzyb krawiec to jeden z najsmaczniejszych grzybów. Nie każdy wie, co kryje się pod tą nazwą
Grzyb krawiec to potoczna nazwa jednego z najlepszych grzybów, jakie można znaleźć w lesie - koźlarza czerwonego. Nazywany jest też kraśniakiem, czerwieniakiem, osiniakiem i czerwonogłowcem. Grzybiarze lubią go nie tylko za smak, lecz także dlateg...
-
Nie ma dnia, bym go nie jadła. Tak wykorzystałam borowiki i musiałam robić dokładkę
Grzybobranie w pełni. Zapaleni poszukiwacze leśnych okazów od rana przeszukują lasy, by znaleźć najlepsze i największe grzyby. Gdy wracają do domu zastanawiają się, co z nich zrobić. Dzięki temu przepisowi decyzja będzie bardzo prosta. Ostrzegam, ...
-
Są tu jacyś grzybiarze? Ten quiz wyłoni najlepszych. Uzbierasz komplet?
Przed tobą ciekawy quiz o grzybach. Zadanie polega na tym, że musisz rozpoznać grzyby po obrysie. Wcale nie będzie tak łatwo! Jeśli nie jesteś leśnym ekspertem i zaprawionym grzybiarzem, do koszyka wrzucisz ledwie parę punktów. Powodzenia!
-
Już teraz szykuję to na Wigilię. Te dwa przepisy są nie do pobicia
Grzyby to przysmaki, które obecnie cieszą się ogromną popularnością. Wiele osób postanawia wybrać się do lasu, by wrócić z pełnymi koszami. Oprócz zrobienia z nich pysznych sosów i pierogów można je również włożyć do słoika i zalać marynatą. Dzięk...
-
Niech nazwa cię nie zmyli. To jedne z najsmaczniejszych grzybów, ale musisz uważać
Sezon grzybowy ruszył z kopyta i ludzie wracają z lasu, dźwigając kosze pełne borowików, koźlarzy i kań. Są jednak grzyby o dość słabej, żeby nie powiedzieć złej, opinii. Nie ma się co dziwić - muchomor kojarzy się raczej źle. Jednak ten, o którym...
-
Tylko 5 składników i masz najlepszy sos do gołąbków i kotletów. Potrzebujesz tych grzybów
Obecnie możemy cieszyć się sezonem grzybowym, z którego jest zadowolonych wiele osób. Do domów przynosimy pełne kosze przysmaków i zastanawiamy się, co z nich można zrobić. Najlepszym sposobem jest wykorzystanie ich do zrobienia obiadu. Dziś pokaż...
-
Pokazała koszyk pełen grzybów. Ludzi zaskoczył jeden. "Pierwszy raz widzę fioletowego"
Borowiki szlachetne, maślaki, kanie, podgrzybki i kurki raczej wszyscy znają. Nie każdy jednak wie, że polskie lasy są pełne również wielu nietypowych gatunków, często o zadziwiających kształtach i kolorach. Do tego grona z pewnością należy lakówk...
-
Znalazł ogromnego borowika. "Pracownik o wielu talentach"
Na facebookowym profilu Lasów Państwowych pojawiło się zdjęcie jednego z pracowników, który trafił na okazałych rozmiarów borowika. Z wpisu wynika, że kapelusz grzyba miał aż 22 cm średnicy. "Nie samą pracą żyje człowiek" - skomentowali...
-
Nie wiedziałam, co zrobić z koszem grzybów. Kupiłam ten sprzęt za mniej niż 100 zł i zrobiłam zapasy
Jeśli jesteś wielkim fanem grzybobrań, to z pewnością wiesz, jak przyjemne jest ich zbieranie. Problem pojawia się, gdy trzeba wrócić do domu i pomyśleć, co zrobić z tak dużą ilością pysznych okazów. To urządzenie z pewnością pomoże, a kosztuje...
-
Zebrałam cały koszyk i zrobiłam smarowidło. Włóż je do słoików i ciesz się smakiem nawet zimą
Czas grzybobrania w pełni. Każdy zapalony grzybiarz na pewno był już w lesie, by znaleźć najsmaczniejsze okazy. Jednak po takich zbiorach warto zastanowić się, co przyrządzić z tego, co zebraliśmy. Moją propozycją jest smaczna pasta. Jest idealna ...
-
Nie pomyl kani z tymi grzybami. Jeden może zaprowadzić cię na cmentarz
Ptaszki ćwierkają, że zaczął się wysyp kań, o którym nawet najstarsi grzybiarze nie słyszeli. Zwłaszcza na Mazowszu i Podkarpaciu grzybów jest bez liku i w sieci nie brakuje zdjęć obfitych zbiorów i przepisów na te pyszne grzyby. Niestety, są...
-
Mówi się o nim strojniś i borowik piękny. "W marynacie prima sorcik". Zanim zjesz, zrób jedną rzecz
W koszykach grzybiarzy bardzo często lądują maślaki. Przede wszystkim zwyczajne, sitarze i żółte. Koleżanka z redakcji przekonuje, że te ostatnie w marynacie smakują najlepiej. "Prima sorcik, serio, nie ma lepszych grzybów" - mówi. Zatem gdzie ros...
-
Zasłynął ze zbierania grzybów, choć za nimi nie przepada. Twierdzi, że jeden okaz jest wart grzechu
Grzybobranie często jest określane naszym sportem narodowym. Wraz z początkiem jesieni Polacy tłumnie ruszają do lasów, wypatrują najpiękniejszych okazów, a później chętnie dzielą się zdobyczami w mediach społecznościowych. Co ciekawe, na...
-
Jak odróżnić smakowitego rydza od trującego kuzyna? Uważaj. Kolor to nie wszystko
Każdy doświadczony grzybiarz potrafi rozróżnić rarytasy na te jadalne i te, które nigdy nie powinny trafić do koszyka, a później do kuchni. Z rydzem może być jednak mały problem. Ten smaczny i chętnie zbierany gatunek ma bowiem trującego sobowtóra...
-
Ten "leśny kalafior" wygląda jak zużyta gąbka. My zrobiliśmy z niego doskonałe paszteciki
Ci, którzy nie znają się na grzybach, zapewne ominą go w lesie szerokim łukiem. Przyznajemy, że nie ma co się dziwić. Na pierwszy rzut oka bowiem siedzuń sosnowy nie wygląda zachęcająco. Raczej przypomina starą, zużytą gąbkę. Jego inna nazwa to...
-
Kiedy jest sezon na grzyby? Szczyt dopiero przed nami. "Może być obfity i w całym kraju"
Kiedy jest sezon na grzyby? Tak naprawdę trwa przez cały rok. Niektóre gatunki grzybów rosną bowiem nawet zimą i wczesną wiosną. Przyjmuje się jednak, że szczyt przypada na miesiące jesienne, ze wskazaniem zwłaszcza na końcówkę września i...
-
Pokazał borowikowe eldorado. Z lasu wynosili pełne kosze. "Grzybów były setki, zebraliśmy ok. 50 kg"
Pan Damian na grzybową wyprawę wybrał się w pierwszy weekend września. Razem z trzema innymi osobami ruszył spod Poznania w okolice Szklarskiej Poręby. "Do celu mieliśmy około 300 km. Wyjechaliśmy około 3 nad ranem, a do domów wróciliśmy po godzin...