grzyby jadalne
-
Grzybobranie zimą? To możliwe! W polskich lasach mamy kilka gatunków lubujących chłód i śnieg
Zimowe grzybobranie to dla wielu osób powód do żartu, jak się jednak okazuje, w polskich lasach o tej porze roku znajdziemy wiele cennych gatunków. Mróz, śnieg i ekstremalne warunki nie przeszkadzają niektórym popularnym i jadalnym grzybom, które...
-
Bez nich wigilijne potrawy nie istnieją. Jak namoczyć suszone grzyby, by wydobyć pełnię smaku? Wskazujemy najlepszy sposób
Potrawy wigilijne bez grzybów tracą przede wszystkim na smaku. Aby jednak dodać je do tych dań trzeba je odpowiednio przygotować. Podpowiadamy jak najlepiej namoczyć suszone okazy, aby ich smak był jeszcze bardziej intensywny.
-
Grzyb, który sam się trawi. Czernidłak kołpakowaty najpierw uwodzi apetycznym kształtem, potem ścieka atramentem
Czernidłak kołpakowaty to grzyb absolutnie wyjątkowy. Samym wyglądem już wzbudza ciekawość, a dodatkowo jest jadalny. To także bardzo ciekawy gatunek, ponieważ rozsiewa zarodniki inaczej niż większość grzybów, a mianowicie w pewnym okresie wzrostu...
-
Czy są jeszcze grzyby? Zdjęcie Nadleśnictwa Baligród nie pozostawia wątpliwości
Sezon na grzyby powoli dobiega końca. Choć późna jesień nie oznacza definitywnego braku grzybów, z pewnością jest ich już mniej niż w szczycie sezonu. Miłośnicy grzybobrania, którzy nadal liczą na zbiory, nie powinni jednak rezygnować. Weekendowy...
-
Wylewasz wodę po gotowaniu grzybów? Ma cudowne właściwości. Przyda ci się i to nie raz
Wylewasz wodę po gotowaniu grzybów? Gwarantujemy, że więcej nie popełnisz tego błędu. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że może przydać się jeszcze w kuchni i to nie raz. Podpowiadamy, co z nią zrobić, by móc cieszyć się z jej właściwości...
-
Grzyb szmaciak wygląda jak stara gąbka lub element rafy koralowej. Niepozorny okaz to w kuchni rarytas
W polskich lasach poza popularnymi gatunkami grzybów kryją się także nieco inne, zagadkowe i nietypowe okazy. Grzyb szmaciak jest jednym z nich. Poza ciekawą nazwą zaskakuje także wyglądem - przypomina starą gąbkę lub element rafy koralowej. Jak s...
-
Gąska siwa - z czym można pomylić smaczny gatunek? Myląca może być łudząco podobna i trująca kuzynka
Gąska niekształtna to smaczny grzyb, który rośnie od września do grudnia w lasach sosnowych. Leśny rarytas jest częstym składnikiem zup, sosów i farszy. Przed włożeniem do koszyka warto jednak upewnić się, że nie zebraliśmy łudząco podobnej kuzynk...
-
Kiszone grzyby to ciekawa alternatywa dla marynowania. Przygotowane w ten sposób zachowają cały smak
Wśród domowych przetworów nie może zabraknąć aromatycznych słoików z grzybami. Leśne rarytasy zazwyczaj marynujemy w occie lub pomidorach jednak to właśnie kiszenie gwarantuje zachowanie smaku. Tak przygotowane grzyby świetnie smakują jako dodatek...
-
Kolczakówka piekąca, czyli krwawiący grzyb jak z horroru. Dziwny, ale jadalny
Kolczakówka piekąca to grzyb, który zachwyca i jednocześnie przeraża. Ten rzadki i chroniony okaz nazywany jest także zębem diabła. Wszystko przez owocniki, które szokują krwisto czerwonymi kroplami na kapeluszu. Krwawiący grzyb to prawdziwy unika...
-
Kiedy koniec grzybobrania? Wpis Lasów Państwowych tego nie wróży - zdjęcie mówi samo za siebie
Chociaż dla wielu grzybobranie trwa w najlepsze, większość lokalizacji powoli żegna się z sezonem. O niektóre okazy coraz trudniej, jednak zagorzali fani i doświadczeni grzybiarze nie poddają się. Leśnicy w poście na Facebooku informują, że czas...
-
Ciasteczka owsiane - przyjemność bez wyrzutów sumienia. Zdrowy owoc doda smaku
-
Ciasto bez pieczenia, czyli szarlotka z patelni. Przepis na szybki deser
-
Tak gwiazdy dbają o swoje włosy. Dzięki tej aplikacji ty też tak możeszMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Faworki teściowej znane są w całej okolicy. To za sprawą pulchnego ciasta
-
Zapomnij o ścieraniu ziemniaków na placki. Jest dużo lepsza metoda
- Obiad na niedzielę - szybkie zapiekanki w sam raz na ekspresowy obiad
- Przed kradzieżą w sklepie poszedł na policję. Jednego nie przewidział
- Delikatne i kruche jak nigdy. Te rurki z kremem to hit karnawału
- Zupa krem z pomidorów. Prosty, tradycyjny przepis podkręcisz jednym dodatkiem
- Przepis na miękkie i puszyste faworki - babciny rarytas na tłusty czwartek
-
Grzyb turek - smaczny i rzadki gatunek rośnie w polskich lasach. Przygotujesz z niego m.in. przetwory
Wśród grzybów występują gatunki, które potrafią zaskoczyć nawet doświadczonych grzybiarzy. Jednym z nich jest grzyb turek - nie jest bowiem łatwo go znaleźć, lubuje się w drzewach iglastych i specyficznym podłożu. To nie lada rarytas, który słynie...
-
Jak zrobić rydze? Grzyby będą smaczne i pełne aromatów dzięki tej metodzie. Sekret tkwi w prostocie
Te trudne do rozpoznania grzyby uchodzą za jedne ze smaczniejszych. Jak zatem przygotować rydze? Leśny rarytas jest częstym składnikiem zup, sosów i przetworów. Warto jednak sięgnąć po przepis, który opiera się na maśle i świeżych ziołach. Sekret...
-
Rafa koralowa w lesie - grzyb kozia broda zaskakuje wyglądem i smakiem. "Ni to gąbka, ni kalafior"
Grzybobranie to nasz ukochany sport narodowy i tradycja, którą Polacy kultywują od lat. Występują jednak gatunki, które potrafią zaskoczyć nawet najbardziej doświadczonych zbieraczy. Mowa o grzybie kozia broda, który przypomina element rafy...
-
Czy jadalne grzyby mogą stać się trujące? Te błędy popełniane są najczęściej w polskich domach
Sezon na grzyby trwa w najlepsze, a zbiory w wielu regionach są wyjątkowo liczne i owocne. Jak się jednak okazuje, jadalne gatunki także mogą nam zaszkodzić. Wiedza z zakresu grzybobrania nie powinna kończyć się na leśnych zbiorach ale - kluczowe...
-
Grzyby lepiej mrozić po ugotowaniu czy surowe? Nie dla każdego odpowiedź jest oczywista. Podpowiadamy
Temat mrożenia grzybów może nie dla każdego być czymś oczywistym. Metod i sposobów jest naprawdę wiele, ale czy każda jest słuszna? Odpowiadamy na jedno z najczęściej zadawanych sobie pytań. Czy można mrozić ugotowane okazy, czy lepiej postawić na...
-
Jak szybko pozbyć się piasku z grzybów? Babcina metoda z wrzątkiem i przyprawą gwarantuje efekt
Zbieranie grzybów to uwielbiana jesienna aktywność Polaków. Tradycyjna kuchnia pełna jest leśnych rarytasów. Zanim jednak produkt trafi na talerz, trzeba go oczyścić z runa i piasku. Jak zatem ekspresowo pozbyć się nieczystości? Babcina metoda z...
-
Tych grzybów nie warto suszyć. Bezpowrotnie zniszczysz ich wygląd i smak
Sezon grzybowy nadal trwa i nie ma wątpliwości, że potrwa jeszcze jakiś czas. Co więc zrobić z taką ilością okazów? Najlepiej wysuszyć, jednak nie wszystkie grzyby są do tego odpowiednie. Niektóre nie nadają się do tego i mogą stracić to co w nich...
-
Chcesz uniknąć robaczywych grzybów? Mykolog wyjaśnia: Ważny jest okres zbiorów i pogoda
Mykolog wyjaśnia, dlaczego grzyby są robaczywe. Wyjście z lasu z koszem pełnym zdrowych rarytasów to prawdziwy skarb. Niestety wielu grzybiarz skarży się na małych lokatorów zamieszkujących kapelusze leśnych dóbr. Jak się okazuje, kluczowy jest...
-
Cenny składnik kuchni azjatyckiej rośnie w polskich lasach. Ma galaretowatą konsystencję i "dziwny" wygląd
W polskich lasach można znaleźć cenione w kuchni azjatyckiej grzyby mun. Rarytas wykazujący właściwości medyczne ma nietypowy kształt i rośnie niemal przez cały rok. Grzyby właściwie pozbawione są smaku, ale zyskują m.in. dzięki galaretowatej...
-
We Francji jest przysmakiem, w Polsce każdy je omija. Jak wygląda czarcie jajo?
Sromotnik smrodliwy to wyjątkowy grzyb, który w polskich lasach jest omijany szerokim łukiem. Mało kto decyduje się na jego zbieranie. Istnieją jednak kraje, w których jest prawdziwym rarytasem. Czym się charakteryzuje i dlaczego polscy grzybiarze...
-
Grzyby po kaszubsku. Jesienny rarytas w pomidorowo-octowej zalewie to must have każdej spiżarni
Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Kosze pełne leśnych rarytasów wymagają jednak szybkiej obróbki. Przygotuj je w nietypowej i oryginalnej odsłonie - grzyby po kaszubsku to jesienny must have, którego nie może zabraknąć na półkach spiżarni....
-
Robert Makłowicz poszedł do lasu specjalnie po te grzyby. To z nimi zupa smakuje najlepiej
Wybór odpowiednich grzybów do zupy na pewno nie jest prosty. W lesie znajduje się ich mnóstwo, a wszystkie mają swój oryginalny smak. Robert Makłowicz przy robieniu zupy grzybowej wybrał konkretnie jeden gatunek. Specjalnie wybrał się po niego do...
-
Poszła na grzybobranie, znalazła okaz, który wprawia w osłupienie. "Widzieliście już taki?"
Sezon na leśne zbiory trwa w najlepsze. W mediach społecznościowych i na forach nie brakuje zdjęć gigantycznych znalezisk i koszyków pełnych grzybów. Tiktokerka @zlakarma opublikowała filmik, na którym pochwaliła się swoimi zbiorami. Widać na nim...
-
Wygląda jak przybysz z kosmosu, a jego zerwanie może nieźle kosztować. Tylko szczęśliwcy zobaczą "ząb diabła"
Bez wątpienia jego wygląd budzi sporo emocji. Jednych zaciekawia, innych odstrasza. Wiele osób być może poczuje impuls, aby go zerwać. Jednak lepiej tego nie robić, gdyż jest to gatunek objęty ochroną. Czym charakteryzuje się kolczakówka piekąca i...
-
Jak odróżnić kurkę od lisówki? Miłośnik grzybobrania podzielił się najlepszymi sposobami
Kurki to jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych okazów. Wykorzystamy je do jajecznicy, kremowych zup, aromatycznych sosów czy risotto. Jednak w trakcie leśnych wypraw niezwykle łatwo o pomylenie ich z innym, niejadalnym grzybem. Jak...
-
Sałatkę siostry Anastazji zrobisz w 5 minut. Z tymi grzybami będzie soczysta i pełna smaku
Szybkie, proste i tanie dania to coś, co każdy uwielbia. Siostra Anastazja pokazuje jak z produktów, które ma się już w domu zrobić ekspresową sałatkę. Z dodatkiem tych grzybów będzie pełna aromatu. Spróbujesz raz i nie zrobisz już żadnej innej.
-
Jak zbierać kanie i nie mylić z muchomorem? Warto skorzystać z porad doświadczonych grzybiarzy
Czubajki kanie są bardzo pożądane przez grzybiarzy, ale równie często mylone z muchomorami. Jak uniknąć dramatu? I co zrobić z młodymi, nierozwiniętymi okazami? Ta wiedza to prawdziwy "must-have" dla każdego zapalonego grzybiarza.
-
Ten grzyb odstrasza neonowym kolorem, ale jest jadalny. Potrafi też wskazać... miejsce zbrodni
Wyprawa na grzyby w polskich lasach potrafi zaskoczyć. Chociaż zazwyczaj wśród roślinności szukamy brązowych kapeluszy, jeden znacznie się wyróżnia. Ten grzyb odstrasza neonowo-fioletowym kolorem, jest jednak jadalny! Leśnik prowadzący popularny...
-
Zapełni niejeden koszyk do pełna. Gdzie znaleźć i jak wyglądają mleczaje świerkowe?
Okres jesienny to wyjątkowy czas dla wszystkich miłośników grzybów. Gdy sezon jest obfity do koszyków trafia wiele okazów, które później widziane są na talerzach. Po mleczaja świerkowego warto wybrać się do lasu, bo pysznie zaopatrzy niejedną...
-
Zdjęcia "polskiej rafy" są hitem sieci. Czy nietypowe grzyby są jadalne?
Leśnicy opublikowali na Facebooku zdjęcie nietypowych grzybów i roślin przypominających polipy koralowca. Co ciekawe, rosną one tuż przy pożądanych przez grzybiarzy borowikach, ale czy same są jadalne? Odpowiadamy.
-
Borowik amerykański obficie opanował polskie lasy. Jak go rozpoznać i przyrządzić?
Borowik amerykański to gatunek, który licznie można zobaczyć w lasach. Grzybiarze są pod wrażeniem jak wiele można ich znaleźć. Jak wyglądają i gdzie można je spotkać? Odpowiadamy na te pytania.
-
Uniknij przykrej wpadki w lesie. Trzy sposoby na odróżnienie prawdziwka od goryczaka
Borowik szlachetny, potocznie nazywany również prawdziwkiem, to jeden z najbardziej pożądanych okazów przez grzybiarzy. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, a wiele osób uważa go za najsmaczniejszego ze wszystkich grzybów. Ze względu na łudzące...
-
Borowik złotopory. Lasy są przepełnione tymi grzybami. Nie wszyscy jednak wiedzą, czy są jadalne
Borowik złotopory to grzyb, który w ostatnim czasie króluje w lasach w wielu regionach Polski. Wygląda nietypowo, więc wiele osób waha się, czy zabierać go ze sobą do domu. Czy borowik złotopory to grzyb jadalny? Odpowiadamy.
-
Opieńki - przepis na obłędny farsz do pierogów. To najsmaczniejsze grzyby, ale musisz wiedzieć, na czym je smażyć
Opieńki to zdecydowanie jedne z najsmaczniejszych grzybów. Świetnie sprawdzają się w zupach, sosach i marynatach, ale jeśli ktoś choć raz spróbował pierogów z opieńkami, na pewno zgodzi się, że farsz opieńkowy to niebo w gębie. Jak przyrządzić?...
-
Cztery rzadkie grzyby, o których prawdopodobnie nie słyszeliście. Jeden z nich smakuje lepiej niż kania
Sezon na grzybobranie trwa w pełni, a amatorzy tej aktywności tłumnie ruszają do polskich lasów. Do koszyków trafiają najpopularniejsze okazy, takie jak prawdziwki, kurki czy maślaki, jednak pomijane są te, których nie znamy. Przedstawiamy cztery...
-
Mleczaje rydze - z czym można pomylić? Uważaj na te trujące sobowtóry podczas zbierania darów lasu
Mleczaje rydze - z czym można pomylić? Jest kilka bardzo podobnych gatunków grzybów, więc na wyprawę do lasu dobrze zabrać ze sobą atlas. Ta wiedza naprawdę może ocalić zdrowie i życie, bo o pomyłkę nietrudno.
-
Fioletowy grzyb jak z innego świata. Gdzie występuje i jak smakuje lakówka ametystowa?
Leśne okazy mogą nie tylko zaskakiwać swoim smakiem, lecz także wyglądem. Kto byłby na tyle odważny, aby włożyć do koszyka fioletowe grzyby? Lakówka ametystowa, pomimo wyglądu jak z filmu, jest jadalna i wykorzystywana w kuchni. Wyjaśniamy, jak...
-
Gdzie rosną rydze? Październik to idealna pora na grzybobranie. Kosze pełne grzybów gwarantowane
Gdzie rosną rydze? To grzyby, które upodobały sobie pewnego rodzaju tereny. Jeśli więc zależy nam na tym, by wrócić do domu z pełnymi koszami, powinniśmy najpierw dowiedzieć się, w których miejscach ich szukać. Gdzie szukać rydzów? Podpowiadamy.
-
Ile gotować grzyby? Trzymaj się tych zasad, a na pewno ich nie rozgotujesz. Będą miękkie i sprężyste
Ile gotować grzyby? To zagadka dla wielu osób, którzy dopiero rozpoczęli przygodę z grzybobraniem. Okazuje się, że nie jest to takie proste, a gotowanie metodą "na oko" niezbyt się w tym przypadku sprawdza. Jeśli jednak będziesz trzymać się tych...
-
Apel do grzybiarzy, aby nie solić i nie smażyć kurek. Powód wyjaśniają Lasy Państwowe
Kurki to grzyby, które zna każdy. Zabierane do domu najczęściej są poddawane obróbce termicznej i przyprawiane. Lasy Państwowe zachęcają jednak, by przygotowywać je w inny sposób. Powód znają nieliczni, a nie warto go bagatelizować. Wyjaśnienie...