grzyby jadalne
-
Ile gotować grzyby? Trzymaj się tych zasad, a na pewno ich nie rozgotujesz. Będą miękkie i sprężyste
Ile gotować grzyby? To zagadka dla wielu osób, którzy dopiero rozpoczęli przygodę z grzybobraniem. Okazuje się, że nie jest to takie proste, a gotowanie metodą "na oko" niezbyt się w tym przypadku sprawdza. Jeśli jednak będziesz trzymać się tych...
-
Apel do grzybiarzy, aby nie solić i nie smażyć kurek. Powód wyjaśniają Lasy Państwowe
Kurki to grzyby, które zna każdy. Zabierane do domu najczęściej są poddawane obróbce termicznej i przyprawiane. Lasy Państwowe zachęcają jednak, by przygotowywać je w inny sposób. Powód znają nieliczni, a nie warto go bagatelizować. Wyjaśnienie...
-
Smerf wśród grzybów, czyli pierścieniak grynszpanowy. Budzi zachwyt, ale czy można go jeść?
Wygląda jak smerf Laluś zaklęty w grzyba. Nie tylko cieszy oko swoim nietypowym kolorem, lecz także zgrabnym kształtem. Czym jest pierścieniak grynszpanowy i jak się z nim obejść, kiedy go znajdziemy na swojej drodze?
-
Olszówka to znany grzyb, który kiedyś był jadalny, a dziś lepiej go nie jeść. Czym się charakteryzuje?
Pomyłki na grzybobraniu na pewno się zdarzają. Niektóre trujące grzyby tak bardzo przypominają czasem te jadalne, że mogą zmylić niejednego prawdziwego grzybiarza. Olszówka to grzyb, który niegdyś uważany był za całkowicie jadalny. Co się zmieniło?
-
Zatrzęsienie borowików. "Trzeba wychodzić z lasu, prawie uciekać! Bo ciężko unieść kosze"
Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Mieszkańcy różnych regionów Polski przechwalają się swoimi zbiorami, ale to ci, którzy mogą wybrać się do bieszczadzkich lasów, są prawdziwymi szczęściarzami. To właśnie tam jest istny wysyp borowików.
-
Łatwo je pomylić z trującym sobowtórem. Jak rozpoznać rydze i gdzie je zbierać? Dowiedz się przed grzybobraniem
Rozpoznanie tego grzyba przez welu jest trudnym zadaniem. Jednak trzeba pamiętać o tym, aby przed wyruszeniem w las dokładnie zapoznać się z jego wyglądem. W przeciwnym razie można natknąć się na trującego sobowtóra, a zjedzenie go może słono...
-
Nie każdy grzybiarz to robi, a powinien. Po co stuka się w kapelusz grzyba? Powody są trzy
Jeśli lubisz chodzić na grzyby, musisz wiedzieć, że przed włożeniem okazałego borowika do kosza, należy trochę "postukać" w jego kapelusz. Dlaczego to ważne? Chodzi o zarodniki, ale nie tylko.
-
Jak mrozić grzyby? Dzięki trikom nie będą gorzkie po rozmrożeniu. Wystarczy pamiętać jeden szczegół
Jak mrozić grzyby? Choć dla wielu może nie wydawać się to trudną sztuką, to często zdarza się tak, że po rozmrożeniu grzyby nie smakują tak, jak byśmy tego oczekiwali. Przedstawiamy triki, dzięki którym już nigdy nie narazisz swoich zbiorów na...
-
Wątróbka z sezonowym dodatkiem. Sprawdzony przepis, a danie wychodzi soczyste i aromatyczne
Przepis na wątróbkę ma wielu zwolenników - jest nie tylko zdrowa i pożywna, lecz także wyjątkowo smaczna. Przygotowując ją według sprawdzonego przepisu, możesz spodziewać się uczty smaków, ale i pewnego, naprawdę nietypowego składnika. Bowiem...
-
"Kurczak z lasu", czyli żółciak siarkowy. Rośnie na drzewie, a smażony jest lepszy niż kania
Żółciak siarkowy to bardzo charakterystyczny grzyb. Ma intensywny, żółty kolor i rośnie na pniach drzew. Jednak nie jest to zwyczajna huba, tylko ceniony przysmak. Smakosze uważają, że usmażony na patelni "kurczak z lasu" jest lepszy niż kania, al...
-
Proste ciasto kokosowe bez pieczenia. Smaku nie opisze nawet tysiąc słów
-
Naleśniki - przepis. Będą dużo pyszniejsze i delikatne, jeśli dodasz składnik znany z sernika i nie jest to twaróg
-
Problem suchości oka - czynniki i przyczyny. PODCAST [Materiał promocyjny]MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Zrób ten sernik na święta, a rodzina będzie nosić cię na rękach. "Jest 10/10"
-
Jajko po ugotowaniu ma siną obwódkę? Nie każdy wie, o czym to świadczy
- Rośnie inflacja i liczba kradzieży. "Kradną masło, bo jest drogie, olej, słodycze"
- #mistrzowiewkuchni - odkrywamy sekrety perfekcyjnego duetu.
- Zakwas na żurek i barszcz. Ta mąka będzie luks, ale ważny jest też czosnek
- Ten składnik sprawi, że jajecznica będzie puszysta i delikatna
- Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Mamy jeszcze sprytny sposób i to bez wody
-
Sos grzybowy w dwóch wersjach od cioci Eli. Niebo w gębie! Pyszne patenty na wykorzystanie grzybów do obiadu
Sos grzybowy - robiony zarówno ze świeżych, jak i suszonych grzybów to popularny dodatek do wielu dań. Moja ciocia Elżbieta jest królową gotowania, a domownicy zawsze pieją z zachwytu, gdy na stół wjeżdżają jej dania. Teraz zdradziła mi dwa przepi...
-
Wygląda jak stara gąbka, a zrobisz z niego najlepszą zupę. Kozia broda vel szmaciak bije smakiem nawet borowiki
Szmaciak, bzdzion, baraniocha, kozia broda - to tylko kilka z regionalnych nazw jednego z najsmaczniejszych grzybów, czyli siedzunia sosnowego. Z daleka przypomina jasną, niekształtną kulę, którą można porównać do zużytej kąpielowej gąbki. Siedzuń...
-
Zalewa do grzybów w occie. Kwaśna czy słodka? Baw się proporcjami, by osiągnąć pożądany efekt
Zalewa do grzybów w occie - jak przygotować idealną? Każdy z nas ma swoje upodobania, więc zabawa proporcjami pozwoli osiągnąć pożądany efekt. Chcesz, by grzyby były dość kwaśne? Dolej octu. Wolisz marynowane grzyby w słodszej zalewie? Nie...
-
Jak usmażyć kanię? Najlepiej smakuje w chrupiącej panierce. Tu przyda się zimne mleko
Jak usmażyć kanię? To pytanie pada często w okresie grzybobrania. Jej najsmaczniejsza wersja to ta w chrupiącej panierce. Zapach roznosi się po całym domu, a smaku nie da się tak szybko zapomnieć. Jednak są pewne zasady, które warto przestrzegać,...
-
Pomyłka może skończyć się tragedią. Trujące grzyby przypominające te jadalne istnieją
Wybranie się na grzybobranie, szczególnie gdy nie ma się pojęcia o ich zbieraniu może skończyć się naprawdę źle. Wiele grzybów, pomimo że są trujące łudząco przypominają te najpopularniejsze jadalne okazy. Przedstawiamy listę tych, na które trzeba...
-
Grzyby w occie według siostry Anastazji. Jej sekretny składnik jest gwarancją smaku
Grzyby w occie z receptury siostry Anastazji to wyjątkowy, jesienny smakołyk. Lubiana zakonnica dodaje do zalewy jeden nietypowy składnik, który nadaje wyjątkowego aromatu. Ten przepis z pewnością powinni zapamiętać miłośnicy grzybów.
-
Jak suszyć grzyby w piekarniku? Jeden błąd i będą do wyrzucenia. Pamiętaj o kilku zasadach
Jak suszyć grzyby w piekarniku? To pytanie z pewnością zadają sobie ci, którzy każdy wolny poranek poświęcają na grzybobranie. Jeśli zbiory będą na tyle dorodne, że nie jesteśmy w stanie ich przejeść, warto pomyśleć o suszeniu grzybów. Nie...
-
Przepis na grzyby z dodatkiem parmezanu. Szybka przekąska Magdy Gessler pełna leśnego aromatu
Przepis na grzyby nie musi być skomplikowany. Wystarczy, że użyjemy kilku sprawdzonych składników, dzięki którym uda się nam wydobyć wyjątkowy smak i aromat leśnych zbiorów. Kiedy chcemy przekąsić coś smacznego, warto tak jak Magda Gessler, dodać...
-
Wygląda jak odpad po budowie, a jest smaczniejsza od prawdziwka. O czasznicy olbrzymiej marzy każdy grzybiarz
Sezon na grzyby w pełni i w niektórych lasach aż tłoczno od grzybiarzy poszukujących najlepszych okazów. Są jednak grzyby, które można spotkać nie tylko w lesie, ale również na łąkach i polanach i nie są to tylko kanie i pieczarki. Czasznica...
-
Szokujące ceny grzybów. Zapłacimy krocie za kilogram. "Najwyżej będzie mniej grzybków w barszczu"
Choć okres grzybobrania w pełni, to jednak nie każdy ma możliwość, by udać się do lasu i wypełnić koszyk świeżymi prawdziwkami. Są również tacy, którzy nie specjalnie lubią tę formę spędzania czasu, lub zwyczajnie nie znają się na grzybach i nie...
-
Jak usmażyć kanię? Ten grzyb to rarytas z patelni, ale jeden błąd może pozbawić go smaku
Jak usmażyć kanie? Niemal dokładnie tak, jak schabowego. Smakosze grzybów zgodnie twierdzą, że kania jest na szczycie listy najsmaczniejszych grzybów, a w mojej rodzinie na kanie mówi się "jej wysokość". W smażeniu kani nie ma nic skomplikowanego,...
-
Kanie - przepis na pyszną zupę. Smakuje jak flaki, ale nie zawiera ani grama mięsa
Kanie - przepisów z wykorzystaniem tych grzybów jest wiele. Jednak flaczki z kani to jedna z najlepszych zup, jakie można przygotować jesienią. A co najlepsze - nie zawierają ani grama mięsa, więc doskonale sprawdzą się na każdej imprezie rodzinne...
-
Jak odróżnić kanię od muchomora sromotnikowego? Pomyłkę można przypłacić życiem. Zapamiętaj te różnice
Czubajka kania to jeden z bardziej pożądanych grzybów przez miłośników darów lasu. Ale jak ją odróżnić od muchomora sromotnikowego? Na te cechy zwróć uwagę, aby uniknąć tragicznej pomyłki.
-
Ile gotować grzyby, aby były pyszne? Te zasady musi znać każdy miłośnik jesiennych darów lasu
Ile gotować grzyby? Wbrew pozorom, wiele zależy od gatunku czy wielkości. Istotne jest też, czy gotujemy świeżo zebrane grzyby, czy też suszone bądź mrożone. Są jednak pewne zasady, które warto znać, przygotowując te prawdziwe dary lasu na obiad.
-
Wyznania mykofila, czyli najlepsze sposoby na grzyby. "Jak pecłonki, to zupa", a rydze?
Sezon na grzyby w pełni i miłośnicy leśnych smaków w końcu mogą do woli cieszyć się swoimi ulubionymi potrawami. Zapytaliśmy pana Jerzego Kozaka - doświadczonego grzybiarza i największego miłośnika grzybów - o jego zdaniem najlepsze sposoby na...
-
Czy grzyby można jeść na surowo? Niektóre nawet warto! To nie tylko pieczarki
Sezon grzybowy w pełni i jeśli dopisze nam szczęście, ze spaceru po lesie możemy wrócić z koszykiem pełnym pięknych okazów. Grzyby zazwyczaj gotujemy, smażymy na maśle lub marynujemy w zalewie. Ale czy można jeść grzyby na surowo? Oczywiście, że...
-
"Wyznania mykofila". Jakie błędy popełniają współcześni grzybiarze?
Sezon na grzyby właśnie się zaczął, warto więc przyjrzeć się zwyczajom i błędom popełnianym przez współczesnych grzybiarzy. Tata naszej koleżanki z redakcji od wielu lat pasjonuje się grzybami i zdaje się wiedzieć o nich niemal wszystko. Zapytaliś...
-
Wykręcać czy obcinać? Niewłaściwe zbieranie grzybów to grzech. Tego powinien przestrzegać grzybiarz
Niektórzy grzybiarze twierdzą, że jedyną właściwą metodą zbierania grzybów jest ich wycinanie, inni mówią, że powinno się je delikatnie wykręcać z ziemi. Gdzie leży prawda? O czym powinniśmy pamiętać idąc na grzybobranie?
-
O niebo lepszy niż ze sklepu. Domowy pasztet z grzybów to przysmak grzybiarzy
Grzybiarze to nie tylko koneserzy grzybobrania, a także kuchni, która opiera się na ich zbiorach. Grzybów w lesie coraz więcej dlatego warto zainteresować się daniami, które można z nich zrobić. Pasztet z grzybów jest prosty, smaczny i idealny do...
-
Gdzie na grzyby? To najlepsze miejsca w Polsce. Pora na grzybobranie już nie tylko Dolnym Śląsku
Gdzie na grzyby? To pytanie pada ostatnio dość często. Choć początkowo z udanych zbiorów mogli cieszyć się głównie mieszkańcy Opolszczyzny i Dolnego Śląska, to jednak sytuacja uległa zmianie. Wszystko za sprawą ostatnich deszczowych dni. Zdradzamy...
-
Grzybiarze je uwielbiają. Nowa odsłona klasycznego masła idealna do klusek
Grzyby są niewątpliwie najpopularniejsze w nadchodzącym sezonie. Robi się z nich naprawdę wiele, zaczynając od zup, a kończąc na dodatkach do sałatek. Jednak miłośnicy grzybów mają nowy ulubiony dodatek i jest to masło z grzybami.
-
Nietypowy grzyb, który wygląda jak z horroru. Ma niesamowite właściwości, choć odstrasza na pierwszy rzut oka
Czernidłak kołpakowaty odstrasza swoim wyglądem, ale wbrew pozorom wykazuje liczne właściwości lecznicze. Choć w swojej ostatniej fazie życia przypomina "coś z horroru", jest powszechnym środkiem stosowanym w tradycyjnej medycynie chińskiej. Zbier...
-
Gąska zielonka. W Polsce rarytas, a w innych krajach trujący grzyb. Czy naprawdę jest niebezpieczna?
Gąska zielonka to grzyb, który w polskich lasach pojawia się późną jesienią. I choć przez wielu grzybiarzy uznawany jest za rarytas, to znajdą się i tacy, którzy nie mają odwagi go zebrać. W innych krajach gąska zielona trafiła nawet na listę...
-
Dlaczego trzeba obierać maślaki? Zrobisz z nich boski sos i najlepszą grzybową, ale skórka nie przysporzy zdrowia
Jeśli jesteś miłośnikiem grzybowych smaków, maślaków raczej nie muszę ci przedstawiać. To grzyby dość charakterystyczne i, obok borowików, najsmaczniejsze w sosie, zupie i marynacie. Niestety, wielu grzybiarzy omija maślaki, ponieważ należy je...
-
Grzyby w śmietanie. Najlepszy przepis na sos do makaronu z nutą świeżej, zielonej pietruszki
Czas grzybobrania sprawia, że w końcu możemy przyrządzić wiele niepowtarzalnych potraw, na które czekaliśmy cały rok. Choć każdy z nas lubi co innego, to jednak grzyby w śmietanie są wyjątkowo pyszną i delikatną propozycją. Dzięki nim nasz obiad...
-
Kulinarne odkrycie grzybiarzy. Bez tego przepisu nie zaczynaj sezonu grzybowego
Za rogiem jesień, deszczowe dni i idealny czas na grzybobranie. Jest to również najwyższy czas, aby zastanowić się jakie przysmaki przygotować z zebranych grzybów. Wybór jest dla nas prosty, a ten przepis zrobi furorę.
-
Jak prawidłowo zbierać grzyby? Być może całe życie robiłeś to źle. Poznaj zasady grzybobrania
Coraz częściej słyszymy, że w niektórych częściach Polski można już znaleźć sporo grzybów. Chętnie wybieramy się na spacer do lasu, by przy okazji przynieść nieco pyszności. Jednak zanim schylimy się po następny okaz, warto wiedzieć, jak prawidłow...
-
Zalewa do grzybów. Siostra Anastazja zdradza recepturę. Spróbujesz raz, nie będziesz chciał innej
Dobry przepis na zalewę do grzybów to skarb każdego grzybiarza. Receptura siostry Anastazji jest wyjątkowa, bo zawiera pewien aromatyczny i nietypowy składnik. Wypróbujcie przepis, a zawsze będziecie tak marynować grzyby.
-
Jak obgotować grzyby? Czas różni się w zależności od grzyba
Czas na grzybobranie zbliża się wielkimi krokami. Trzeba się więc liczyć z tym, że coś ze swoimi zbiorami trzeba zrobić. Najczęściej je marynujemy, a także suszymy. Jednak przed ich zamarynowaniem możemy je poddać obróbce cieplnej. Jak to zrobić...
-
Jak suszyć grzyby w piekarniku? Musisz pamiętać o tych kilku zasadach, aby zbiory nie pleśniały
Jak suszyć grzyby w piekarniku? Wbrew pozorom jest to łatwy proces, choć wystarczy parę błędów i grzyby będą pleśnieć, zamiast schnąć. Na szczęście można tego uniknąć. Sprawdź w jaki sposób.