grzyby jadalne
-
Risotto z grzybami - przepis na prosty obiad. Teraz jest najlepszy moment, żeby je zrobić
Dania z grzybami można oczywiście robić przez cały rok, ale nie da się ukryć, że najlepiej smakują w sezonie, kiedy możemy wykorzystać świeże grzyby leśne. Jedną z takich potraw, którą warto przygotować, gdy mamy dostęp do darów lasu, jest risotto...
-
Atlas grzybów jadalnych - te gatunki występują w polskich lasach. Można je zbierać i jeść bez obaw
Grzybobranie to nie tylko ciekawa forma na aktywne spędzanie czasu blisko natury, lecz także rytuał uwielbiany przez wielu Polaków. Zanim jednak wybierzecie się na grzyby, sprawdźcie, które gatunki są dla nas bezpieczne, a które mogą stwarzać...
-
Jak szukać grzybów? Wiele zależy od ich gatunku. Zdradzamy, gdzie najłatwiej je znaleźć
Kiedy upały zaczynają powoli odpuszczać, a jesienna aura wkrada się w naszą codzienność, warto wybrać się do lasu na grzyby. Co, jednak jeśli nie mamy w tej kwestii dużego doświadczenia? Jak i gdzie szukać grzybów jadalnych? Podpowiadamy.
-
Najbardziej trujące grzyby w polskich lasach. Ich spożycie może skończyć się śmiercią. Tych nie zbieraj
Najbardziej trujące grzyby w polskich lasach często przypominają te jadalne i łatwo je pomylić. Jak mawiają niektórzy - część grzybów jest jadalna tylko raz, gdyż ich spożycie może skończyć się tragicznie. Które grzyby powinniśmy omijać szerokim...
-
Co zrobić, żeby kurki nie były gorzkie? Mamy kilka sprawdzonych sposobów na przygotowanie tych grzybów
Co zrobić, żeby kurki nie były gorzkie? Wbrew pozorom, całkiem sporo. Mamy kilka sprawdzonych sposobów na przygotowanie grzybów, tak, aby były naprawdę pyszne. Nie wierzycie? Sprawdźcie sami.
-
Mapa grzybów 2022. Dokąd pójść, aby wrócić z pełnym koszykiem? Wiemy, gdzie jest ich najwięcej
Wybieracie się na grzybobranie do lasu, ale nie wiecie dokąd konkretnie iść, aby wrócić z koszykiem pełnym dorodnych okazów? Mamy coś dla was - mapę grzybów 2022. Z taką podpowiedzią grzybobranie zawsze się uda. Koniecznie zajrzyjcie przed wyprawą...
-
Sekretne miejsca grzybiarzy odkryte. Wiemy, gdzie szukać grzybów
Grzyby to składnik nie jednego dania, a także dobry dodatek. Chętnie suszone i marynowane przechowywane są przez długi czas w spiżarniach. Lecz aby je móc wykorzystać trzeba je najpierw zebrać. Znamy miejsca, gdzie ukryte są najlepsze okazy.
-
Jak przechowywać grzyby, by były ciągle pyszne? Można mrozić i suszyć, ale jedna metoda ma najwięcej zalet
Jak przechowywać grzyby? Niektórzy je mrożą, inni chowają do lodówki. Są też tacy, którzy je suszą. Chociaż wszystkie sposoby mają swoje wady i zalety, to jest jeden, który wydaje się być najkorzystniejszy. Dzięki niemu możemy dłużej przechowywać...
-
Wybierasz się na grzybobranie? Tych gatunków nie ruszaj. Za ich zerwanie możesz słono zapłacić
Planujesz wybrać się do lasu na grzybobranie? Koniecznie zapoznaj się z listą zakazanych gatunków grzybów - za ich zerwanie możesz zapłacić pokaźny mandat. Lepiej zawczasu się przygotuj i zapamiętaj pozycje z tej listy.
-
Te grzyby możesz zbierać już w sierpniu. Gdzie je znajdziesz? [MAPA GRZYBÓW]
Choć sezon na grzyby dopiero przed nami, fani wycieczek do lasu już teraz mogą poczuć przedsmak jesiennych zbiorów. Jakie grzyby można znaleźć już w sierpniu? Podpowiadamy!
-
Bez grama oleju, dalej złociste i chrupkie. Takie są faworki z piekarnika
-
Koniec z nudnym schabowym. Ten kotlet jest lepszy, a różni się małym szczegółem
-
Tak gwiazdy dbają o swoje włosy. Dzięki tej aplikacji ty też tak możeszMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Jeden składnik sprawi, że smażona cebula będzie miała doskonały smak
-
Co zrobić, żeby ciasto na pączki było jeszcze bardziej puszyste? Pomoże trik z jajkiem
- Zapiekanka z ziemniaków. Dodaj do niej tych kilka przypraw
- De volaille Magdy Gessler. Rozpływa się w ustach.
- W tym roku faworki to produkt luksusowy. Nie będzie na nie stać każdego
- Przepis na makaron z kurczakiem. Tani i pyszny obiad w 30 minut
- W tym quizie sprawdzamy, co wiesz o pomidorach! Uda Ci się zgarnąć komplet?
-
Gdzie na grzyby w sierpniu? Pomocna okaże się mapa miejsc, którą aktualizują doświadczeni grzybiarze
Gdzie na grzyby udać się w sierpniu i początkiem września? Pomocna okaże się specjalna mapa, która wskazuje miejsce, występowania wysypów. W lasach różnych regionów Polski znajdziemy już wiele cennych i smacznych okazów. Jakich gatunków należy już...
-
Jak czyścić kurki, by pozbyć się zabrudzeń i nie uszkodzić grzybów? Wystarczą dwa produkty
Sezon na grzyby powoli się rozpoczyna, co sprzyja korzystaniu z darów lasu w kuchni i próbowaniu nowych i smacznych przepisów. Jednymi z najbardziej lubianych i chętnie dodawanych do potraw są pieprzniki jadalne. Jak czyścić kurki, by pozbyć się...
-
Te grzyby są często pomijane w polskich lasach. Wielki błąd, smakują wybornie i są źródłem zdrowia
Pomimo przekonania, że grzyby pozbawione są wartości odżywczych, to tak naprawdę ich jedzenie może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Znamy najzdrowsze grzyby, które występują w Polsce. Wiele gatunków jest jednak niedocenianych i pomijanych,...
-
Gdzie szukać grzybów? Nawet prawdziwy laik grzybobrania wróci z pełnym koszem [MAPA]
Gdzie szukać grzybów to pytanie, które zadaje sobie każdy początkujący. Wprawieni grzybiarze znają pory i miejsca, dlatego ich kosze często są wypełnione po brzegi aromatycznymi, świeżymi grzybami. Dzięki poradnikowi twój koszyk też będzie tak...
-
Ile po deszczu rosną grzyby? Wszystko zależy od gatunku i temperatury powietrza
Choć pierwsze grzyby pojawiają się w lasach już maju, to ich ilość jest znikoma i nie ma co liczyć na poważne zbiory. Jeśli jednak nie możemy doczekać się, by przyrządzić aromatyczną potrawę z dodatkiem kurek, to możemy śmiało wybrać się na letni...
-
Te grzyby możesz zbierać już teraz. Nie trzeba czekać do jesieni na grzybobranie
Nie musisz czekać do jesieni, by iść na grzyby. Kilka znanych gatunków znajdziesz w lesie już teraz. Są one ukryte wśród mchu i traw. Wystarczy tylko dobrze poszukać. Pamiętaj o tym, że grzyby jadalne łatwo pomylić z tymi trującymi - są do siebie...
-
W końcu zaczynamy sezon na kurki. Gdzie je znaleźć i co z nich zrobić? Szukaj pod konkretnymi drzewami
Sezon na kurki właśnie się rozpoczął i przy dobrych warunkach będzie trwał aż do wczesnego listopada. Te małe, żółte grzyby to idealny dodatek do jajecznicy, smaczny składnik krokietów, a także kremowych i aromatycznych sosów. Tylko gdzie ich szuk...
-
Czy pieczarki można mrozić? Podpowiadamy
Pieczarki goszczą dość często w polskiej kuchni. Nie wyobrażamy sobie bez nich zapiekanek, sosów, zup czy pizzy. Ponieważ pieczarki są dostępne w sklepach przez cały rok, to niewiele osób zastanawia się nad tym, czy pieczarki można mrozić. Tymczas...
-
Jak przyrządzić rydze? Mamy kilka sprawdzonych przepisów! Przygotuj się na sezon grzybowy 2022
Jak przyrządzić rydze? Świeże grzyby można wykorzystać do marynaty, mrożone, podsmażone na maśle serwujemy z sosem. Wszystkie oblicza rydzów prezentujemy poniżej.
-
Dania z kurek - kilka banalnych przepisów na obiad dla całej rodziny. Sezon na kurki właśnie się zaczyna
Dania z kurek charakteryzują się wyjątkowym smakiem i aromatem. Pasują do potraw wege, ale doskonale komponują się też z mięsem. Szukasz inspiracji na leśny obiad? Sprawdź, co można przyrządzić z kurek.
-
Boczniaki - przepis na grzyby w chrupiącej panierce. Świetnie zastąpią kotlety schabowe
Boczniaki - przepis na przyrządzenie boczniaków warto zapisać, bo te grzyby są świetną alternatywą dla mięsnych obiadów. Jak je przyrządzić? Zachęcamy do wypróbowania przepisu na wegetariańskie kotlety w chrupiącej panierce.
-
Sos grzybowy - przepis według Jakuba Kuronia. Aromatyczny i gęsty sos, który przygotujesz z pięciu składników
Sos grzybowy to wspaniały dodatek do dań mięsnych, jak i tych wegetariańskich. Komponuje się z kaszą gryczaną lub perłową, ryżem brązowym, a nawet makaronem. Przedstawiamy sos grzybowy - przepis samego Jakuba Kuronia. Wypróbujcie koniecznie!
-
Czy można jeść surowe pieczarki? Wyjaśniamy, czy jest to bezpieczne
Czy można jeść surowe pieczarki? Jedzenie grzybów bez obróbki termicznej zawsze budzi duże wątpliwości. Wyjaśniamy, jak jest z pieczarkami. Sprawdźcie.
-
Krwawią, topią się, wyglądają jak wnętrzności. Spotkanie ich w lesie grozi ciężkim szokiem
Ci, którzy uważają, że grzybobranie to same nudy, z pewnością zbyt rzadko rozglądają się po lesie. Wśród ściółki, na pniach czy martwych korzeniach drzew można bowiem wyhaczyć prawdziwe cudeńka. Wprawieni grzybiarze będą podziwiać, zaś amatorzy mo...
-
Niektóre grzyby nadają się do jedzenia na surowo. Jakie? Odpowiedź może zaskakiwać
Na jesień można narzekać z wielu powodów, ale jednym z nich z pewnością nie jest bogactwo grzybów, które możemy znaleźć w lasach, gdy tylko temperatura nieco spadnie. Zwykle trafiają do zupy, sosu albo marynowania. A czy wiecie, że niektóre gatunk...
-
Wybierasz się na grzybobranie? Kielecka policja przypomina o ważnej kwestii
Jesień to ulubiony sezon grzybiarzy. Podczas grzybobrania warto jednak pamiętać o jednej ważnej sprawie. I nie mówimy tu tylko o rozróżnieniu kani od muchomora sromotnikowego.
-
W jakiej temperaturze suszyć grzyby? Nieodpowiednio suszone mogą zsinieć
Grzyby marynowane, czyli zazwyczaj grzyby w occie to pierwszy wybór, jeśli chodzi o zachowanie darów lasu na późniejsze miesiące. Wiele osób decyduje się też grzyby ususzyć. Jednak wystarczy jeden błąd, by cała praca poszła na marne.
-
W lasach pojawiły się opieńki. Z czym można je pomylić? Co z nich zrobić? Opieńkowy poradnik
W lasach pojawiły się już opieńki. Czy wiecie jak je rozpoznać? Co smacznego z nich przygotować? Mamy dziś dla was kilka wskazówek - sprawdźcie koniecznie, zanim wybierzecie się na grzybobranie.
-
Choć nie ma zbyt wiele smaku, jest celem wielu grzybiarzy. Nic dziwnego - sami spójrzcie
Lakówka ametystowa prezentuje się pięknie, ale nie jest zbyt smaczna. Do czego wykorzystać ją w kuchni? Czy można pomylić ją z innymi grzybami? I... dlaczego jest wykorzystywana w kryminalistyce?
-
Umarł z miłości do grzybów. Jedyny znany mykolog, którego zabiła własna pasja. A my dalej jemy niejadalne grzyby
Czy słyszeliście o Juliusie Schäfferze? Niemiecki mykolog... zmarł po zjedzeniu grzyba. Niech jego historia będzie przestrogą, by nie jeść tych niejadalnych, nawet jeśli "szwagier ugotował, zjadł i nic mu nie było".
-
Sezon już całkiem w pełni. Jak długo gotować grzyby? Odpowiedź wcale nie jest taka oczywista
Przynieśliście pełne kosze grzybów z lasu? Czas przygotować pyszne dania z nimi w roli głównej. Dziś podpowiadamy, jak długo należy gotować grzyby. Jak się okazuje... to zależy.
-
Przepis na rydze potrzebny od zaraz? Podpowiadamy, jak przyrządzić rydze
Jak przyrządzić rydze? To pytanie, które postawiliście sobie po powrocie z lasu, prawda? Koszyk pełen rydzów, tylko pomysłów, co z nimi zrobić brak. Podpowiadamy więc, jak przyrządzić rydze na obiad czy kolację, a także proponujemy szybki przepis ...
-
Leśnicy odkryli "krainę soplówek". Piękne i podobno smaczne, ale lepiej ich nie zbierać
Polskie lasy skrywają w sobie wiele tajemnic. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jakie okazy grzybów można znaleźć w runie.
-
Wykręcać czy obcinać? Nieprawidłowe zbieranie grzybów to grzech ciężki grzybiarzy
Czy grzyby powinno się obcinać nożykiem, czy wykręcać ze ściółki? To pytanie, które wśród grzybiarzy krąży od bardzo dawna. Warto się zorientować, zanim wybierzecie się na kolejne grzybobranie.
-
Jeśli grzyb nie jest gorzki to na pewno jadalny? Wszystko o "sprawdzaniu" grzybów językiem
Jeśli chodzicie na grzybobrania, na pewno macie nie tylko swoje ulubione miejscówki, ale także metody na sprawdzanie grzybów. Jedną z najpopularniejszych jest dotykanie ich językiem, by sprawdzić smak. Czy rzeczywiście jeśli grzyb nie jest gorzki,...
-
Grzyby podobne do kani. Uwaga, niektóre mogą ci poważnie zaszkodzić
"Schabowy z kani" to danie, które króluje ostatnio na talerzach grzybiarzy. W końcu przyszedł sezon na kanie! Jeśli chcecie je zbierać, sprawdźcie najpierw, jak je odróżnić od innych, niejadalnych lub trujących grzybów.
-
Jak bezpiecznie zbierać grzyby? Poradnik dla początkujących
Jak odróżnić grzyby jadalne od tych niejadalnych, a nawet trujących? Zanim wybierzecie się do lasu, przypomnijcie sobie najważniejsze zasady. Lektura obowiązkowa dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę ze zbieraniem grzybów!
-
Kanie marynowane. Obłędny smak lasu zamknięty w słoiku na dłużej
Kanie to jedne z łatwiejszych do przygotowania grzybów. Ot, wystarczy wrzucić je na patelnię i przysmażyć z bułką tartą. W ten sposób jednak nie zachowamy ich na dłużej. Warto więc przyrządzić kanie marynowane. Jak zrobić kanie marynowane?
-
Popularna grzybiarka opublikowała ważny apel. Napisała, czego nie należy robić w lesie
Iza Kulińska, znana w sieci jako Smaczna Pyza, opublikowała na swoim Instagramie apel do każdej osoby zbierającej grzyby. Sprawdźcie, o czym pamiętać podczas grzybobrania.
-
Czy dzieci mogą jeść grzyby? Błąd może nas dużo kosztować
Rozszerzanie diety dziecka to temat, który budzi wiele emocji. Jednym z najbardziej kontrowersyjnych zagadnień jest podawanie grzybów. Od jakiego wieku można je podawać dzieciom? Wyjaśniamy.