grzyby jadalne
-
Popularna grzybiarka opublikowała ważny apel. Napisała, czego nie należy robić w lesie
Iza Kulińska, znana w sieci jako Smaczna Pyza, opublikowała na swoim Instagramie apel do każdej osoby zbierającej grzyby. Sprawdźcie, o czym pamiętać podczas grzybobrania.
-
Czy dzieci mogą jeść grzyby? Błąd może nas dużo kosztować
Rozszerzanie diety dziecka to temat, który budzi wiele emocji. Jednym z najbardziej kontrowersyjnych zagadnień jest podawanie grzybów. Od jakiego wieku można je podawać dzieciom? Wyjaśniamy.
-
To jedne z najbardziej lubianych grzybów, ale jest pewien problem. Czy trzeba obierać maślaki? I tak, i nie
Maślaki należą do najbardziej lubianych grzybów wśród grzybiarzy. Po deszczu w lasach pojawia się ich mnóstwo, a podduszone na patelni smakują wyśmienicie. Czy maślaki trzeba obierać? Wyjaśniamy wszystkie wątpliwości.
-
Trafiliście na młode kanie? Można je rozwinąć w domu albo wykorzystać do zalewy
Kanie to pyszne grzyby, które najczęściej przyrządzane są na patelni, w panierce. Smakują niczym schabowe! Dziś mamy dla was dwa pomysły, co zrobić, gdy trafimy na młode, nierozwinięte kanie. Sprawdźcie, co z nimi zrobić.
-
Zupa grzybowa - przepis na wersję z grzybów świeżych i suszonych
Zupa grzybowa z suszonych grzybów to specjał, który możemy przygotować przez cały rok. Z kolei późnym latem i jesienią, gdy trwa sezon na zbiory, warto pokusić się o zrobienie wersji ze świeżymi grzybami. Jak powstaje idealna zupa grzybowa? Przepi...
-
Leśnicy pytają o nietypowe znalezisko w lesie. Internauci: wielkie pieczarki, grad albo kulki mozzarelli
W lasach możemy natrafić na wiele ciekawych gatunków grzybów. Choć wiele osób najbardziej cieszą okazałe borowiki czy rozłożyste kanie, jest pewien rodzaj, który wzbudza sporo emocji, ale też sporo nieporozumień.
-
Sezon jeszcze na dobre się nie zaczął, a grzybiarze już wracają z pełnymi koszami. Gdzie najwięcej?
Grzybiarze coraz śmielej wybierają się do lasów. Wygląda bowiem na to, że w tym roku grzyby licznie pojawiły się już teraz. Gdzie warto ich szukać? Sprawdzamy.
-
Jak oczyścić kurki z piasku? Zapomnij o żmudnym przebieraniu każdej po kolei. Zrób to ekspresowo [TRIK]
Jak oczyścić kurki z piasku? Okazuje się, że przeglądanie każdego grzyba po kolei i wydłubywanie ziarenek piasku spomiędzy blaszek to niejedyne rozwiązanie. Jak oczyścić kurki z piasku ekspresowo? Sprawdźcie.
-
Gdzie na grzyby - śląskie, mazowieckie, podlaskie? Sprawdzamy, dokąd warto się wybrać na grzybobranie
Gdzie na grzyby? Śląskie już kusi grzybiarzy leśnym bogactwem. A jak sytuacja wygląda w innych województwach? Gdzie na grzyby - śląskie, mazowieckie czy podlaskie? Podpowiadamy.
-
Kurki - właściwości odżywcze. Dlaczego warto je jeść? Poza smakiem masa plusów
Kurki to bezsprzecznie jedne z najzdrowszych grzybów. Choć grzyby składają się głównie z wody, to jednak kurki mają całkiem bogate właściwości odżywcze. Spróbujemy udowodnić, dlaczego warto je jeść.
-
Lista najdziwniejszych smaków PRL-u. Niektóre dania przyprawiają o dreszcze
-
Najlepsze ciasto na Wielkanoc?. Teściowa od 40 lat robi fale Dunaju
-
Problem suchości oka - czynniki i przyczyny. PODCAST [Materiał promocyjny]MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Wiesz, kiedy sadzić cebulę? Pamiętaj o tych kilku zasadach
-
Sałatka warstwowa na Wielkanoc. Zasmakuje wszystkim gościom
- Pijesz ją codziennie, ale czy coś o niej wiesz? W tym quizie pytamy o herbatkę!
- Kulinarne fakty i mity. Jeśli zdobędziesz 7/10 punktów, uznamy cię za mistrza
- Jajka z zalewy będą wielkanocnym hitem. Wyrazisty krem uzupełni ich smak
- Jak zrobić zakwas na chleb? To proste, ale błąd w mieszaniu wszystko zniszczy
- Trendy kulinarne 2023 - jak zmieniają się nasze zwyczaje żywieniowe?
-
Początek sezonu na uwielbiane grzyby. W lasach pojawiły się już borowiki ceglastopore
Lubicie zbierać grzyby? Mamy dla was dobre wieści: w niektórych lasach pojawiły się już pierwsze borowiki ceglastopore. Sprawdźcie, gdzie ich szukać, jak przyrządzać i jakich grzybów szukać poza nimi.
-
Sezon na grzyby powoli się rozkręca. GIS publikuje ważny komunikat
Już niebawem tłumy ruszą do lasów zbierać grzyby. O czym trzeba pamiętać podczas grzybobrania? O najważniejszych zasadach przypomina GIS w najnowszym komunikacie.
-
Nie koźlarz, tylko koźlarek, a zamiast borowika usiatkowanego - grabowy. Będą nowe nazwy grzybów? Jest ku temu ważny powód
Nadchodzą zmiany w nazewnictwie grzybów. Wiele z nich będzie nazywało się inaczej niż do tej pory. Dlaczego jest to konieczne? Co się zmieni i czy mamy na to wpływ? Wszystko wyjaśniamy.
-
Grzybiarze w poszukiwaniu wiosny szukają czarek. "Przebiśniegi w królestwie grzybów"
Czerwone grzyby to zwykle gatunki, po które wolimy nie sięgać podczas spacerów w lesie. Jednak z czarkami jest zgoła inaczej. Mało tego, że są jadalne - to także prawdziwe zwiastuny wiosny.
-
Uszaki bzowe - odrobina Azji w polskich lasach. Można je zbierać nawet w styczniu
Uszaki bzowe to grzyby, które można zbierać przez cały rok. Nie są obce wielbicielom kuchni azjatyckiej - są znane jako grzyby mun. Co warto wiedzieć o uszakach bzowych? Jak je zbierać?
-
Co robić z grzybami? O bardziej i mniej typowych sposobach przechowywania, trikach i patentach na grzyby leśne
Latem i jesienią, przy odrobinie szczęścia, w Polsce można trafić na prawdziwy wysp grzybów. Do najpopularniejszych dań z nich należą zupy, grzyby duszone, bigos, sosy grzybowe czy pierogi z kapustą i grzybami. Gdy grzybów mamy dużo, warto je...
-
"Jesteśmy narodem grzybiarzy. Ale nie wiemy, że o każdej porze roku znajdziemy grzyby, które są smaczne i jadalne"
Grzyby - z punktu widzenia biologicznego - są bliżej spokrewnione ze zwierzętami niż z roślinami. Potrafią polować i rosną w czarcich kręgach. Nie mają jednak - jak kiedyś sądzono - nic wspólnego z demonami. O grzybach opowiada dr hab. Marta...
-
Grzybiarskie żniwa w pełni! Co, gdzie i jak zbierać?
Koniec lata i początek jesieni nieodzownie wiążą się z kilkoma trendami - w modnych kawiarniach pojawia się dyniowe latte, wyciągamy z szaf ciepłe swetry i wełniane płaszcze, a tłumy Polaków zamieniają grillowanie na grzybobranie. Rodacy wyjątkowo...
-
Turki grzyby - gdzie występują? Jak je rozpoznać i jak przyrządzać?
Turki należą do grzybów, które nie są znane wszystkim grzybiarzom. Nic dziwnego - pojawiają się one tylko w niektórych lokalizacjach. Gdzie występują turki? Jak je rozpoznać? Sprawdźcie w naszym poradniku, zanim wybierzecie się na grzybobranie!
-
Lubicie śledzie po kaszubsku? Grzyby po kaszubsku na pewno wam zasmakują!
Grzyby po kaszubsku w słoiku to coś, co musicie mieć w tym sezonie w piwnicy! Pyszne grzybki przygotowane w ten sposób sprawdzą się jako dodatek do obiadów, a także na przyjęciach do mięs i wędlin. Jak zrobić grzyby po kaszubsku? Sprawdźcie przepis!
-
Domowa uprawa boczniaków - jak się za to zabrać?
Domowa uprawa boczniaków to nowa aktywność, w którą zaangażowali się, nie tylko zagorzali grzybiarze. Zamiast robić zapasy na bazarku lub w supermarkecie, boczniaki można wyhodować samodzielnie. Domowa uprawa boczniaków - jak to zrobić? Podpowiadamy!
-
Grzyby nadają daniom głęboki smak umami. Jagna Niedzielska podpowiada, jak wykorzystywać je w kuchni
Jesień to sezon na grzyby. Lista ich wspaniałych właściwości jest naprawdę długa. Dają też niemal nieskończenie wiele kulinarnych możliwości: mają w sobie mnóstwo smaku umami, dlatego doskonale zastępują mięso. Część z nich może być jedzona na...
-
Dania ze świeżymi grzybami leśnymi
Zbliża się jesień, a to oznacza, że czas na pyszne dania ze świeżymi grzybami leśnymi! Jeśli po udanym grzybobraniu lub zakupach na okolicznym straganie z grzybami zastanawiacie się, co przygotować, sprawdźcie u nas! Mamy kilka propozycji na dania...
-
Jak zrobić grzyby z papryką na zimę?
Kolejne grzybobranie się udało? Zrobiliście już suszone grzyby, marynowane w occie i szukacie innych pomysłów na przetwory? Sprawdźcie przepis na grzyby z papryką na zimę, czyli grzyby po cygańsku! Jak je przygotować?
-
Suszarka do grzybów - czy warto ją kupić?
Suszarka do grzybów może być ciekawym akcesorium kuchennym dla osób, które lubią zbierać grzyby. W końcu nie ma to jak pyszny barszcz z dodatkiem własnoręcznie zebranych i samodzielnie ususzonych grzybów! Czy warto kupić suszarkę do grzybów? Ile...
-
Sowa-kania - grzyb, z którego zrobicie "schabowe". Jak je zbierać?
Grzyb sowa, a właściwie czubajka kania, to prawdziwy przysmak! Podsmażony na maśle, w bułce tartej, doskonale zastąpi tradycyjnego schabowego. Wyprawę na sowy należy jednak zacząć od krótkiego szkolenia - łatwo je bowiem pomylić ze śmiertelnie...
-
Sezon grzybowy rozpoczęty! Ruszamy z akcją #grzyby2020
Jesień, chociaż przynosi ze sobą ochłodzenie, sprzyja aktywnościom na świeżym powietrzu - przede wszystkim zbieraniu grzybów. A z tych możemy się cieszyć przez cały rok, jeśli tylko odpowiednio je przygotujemy. Mamy masę pomysłów na grzyby, którym...
-
Kara za zbieranie grzybów - czy faktycznie jest realna? Za co możemy dostać grzywnę?
Późne lato to ten czas w roku, gdy najliczniej ruszamy na grzybobrania. Zwłaszcza gdy pocztą pantoflową roznoszą się informacje, że w pobliskich lasach można liczyć na udane zbiory. Ale czy za zbieranie grzybów można dostać grzywnę? Sprawdźcie,...
-
Grzyby. Czy są zdrowe? Kto nie powinien ich jeść?
Czy grzyby są zdrowe? Są wielkim, leśnym bogactwem, a w tradycyjnej, polskiej kuchni goszczą od wieków. Nie wyobrażamy sobie wielu potraw bez smaku i aromatu grzybów. Nie każdy jednak powinien je jadać.
-
Gdzie warto wybrać się na grzyby 2020? Podajemy najlepsze lokalizacje [MAPA]
Grzyby to nieodłączny element tradycyjnych, polskich potraw. Sprawdź, gdzie warto wybrać się w ich poszukiwaniu. Podajemy sprawdzone lokalizacje na grzybobranie w woj. mazowieckim, łódzkim, zachodniopomorskim i na Śląsku.
-
Przerośnięte borowiki wzbudzają zachwyt, ale mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Dlaczego?
W lasach coraz więcej grzybów. Grzybiarze chętnie chwalą się wypełnionymi nimi koszami, a jeszcze chętniej wyjątkowo wyrośniętymi okazami. Okazuje się, że takie grzyby, nawet jeśli to popularne borowiki, niekoniecznie nadają się do jedzenia....
-
Czy warto jeść grzyby? Jakie wartości odżywcze mają grzyby?
Dietetycy od lat spierają się na temat tego, czy warto jeść grzyby. Zdaniem jednych ich zaletami są jedynie smak i aromat, inni natomiast podkreślają cenne wartości odżywcze grzybów. Z racji na ich wysoką zawartość białka wskazuje się również, że...
-
Chodzisz na grzyby? Tych błędów lepiej się wystrzegaj. Oto 10 zasad grzybiarza
Choć grzyby rosną przez cały rok, to wrzesień jest miesiącem, w którym w lasach tłumnie pojawiają się fani tych dobrodziejstw. Właśnie teraz zaczyna się sezon na grzybobranie. Jednak zanim wyjdziecie z domu, warto poznać najważniejsze zasady...
-
Zebrałeś i co dalej? Jak najlepiej wykorzystać w kuchni najpopularniejsze gatunki grzybów? [PORADNIK]
Pełny kosz pięknych grzybów można nazbierać naprawdę łatwo. Ale co dalej? Nie masz pomysłu, jak je przyrządzić? Nie wiesz, który gatunek, do czego najlepiej wykorzystać? Oto krótka ściągawka.
-
Smaczny, więc jadalny? Wszystkie rurkowe nadają się do jedzenia? Niebezpieczne mity na temat grzybów
Nawet jeśli na grzyby chodzisz od niedawna, na pewno słyszałeś już wiele dobrych rad. Ostrożnie - niektóre stwierdzenia to niebezpieczne mity, przez co możesz np. pomylić grzyby jadalne i grzyby trujące. Na co uważać?
-
Czy są już grzyby? Pewnie, że są. Sprawdzamy, gdzie ich szukać [MAPA GRZYBÓW]
Choć sezon przypada raczej na późne lato i jesień, już teraz w lasach pojawiają się grzyby. Grzybiarze donoszą, gdzie zebrali najwięcej, a dane można znaleźć w internecie. Zatem gdzie warto się wybrać na grzybobranie?
-
Sezon wypada jesienią, ale już teraz grzybiarze wracają z pełnymi koszami. Gdzie najwięcej? Sprawdzamy
Lato to ulubiona pora roku wielu osób, jednak spora część z nich z utęsknieniem wyczekuje jesieni. Wtedy w lasach pojawiają się całe masy grzybów. Okazuje się, że wiele z nich rośnie znacznie wcześniej. Sprawdzamy, gdzie już teraz warto się wybrać...
-
Niektórzy oskarżają grzybiarzy o oszustwo, ale grzyby rosną także zimą. Wyjaśniamy, dlaczego tak się dzieje
Choć sezon na grzyby już dawno za nami, wielu grzybiarzy zgłasza coraz to nowsze zdobycze. Okazuje się, że nie tylko jesienią można natrafić na jadalne okazy.
-
Grzyby marynowane - co można z nich przyrządzić? Zobaczcie, jak wykorzystać grzyby marynowane w daniach i przekąskach
Grzyby marynowane znajdują się w spiżarniach wielu z nas. Po dobrym sezonie grzybowym - albo kilku takich z rzędu - w piwnicy może zgromadzić się spora liczba słoików. Co zrobić z grzybów marynowanych? Jak je jeść? Podpowiadamy!
-
Grzyby w occie - przepis na doskonały dodatek do mięs na zimno i sosów
Sprawdzony przepis na grzyby w occie to coś, czego poszukują wszyscy grzybiarze po udanych zbiorach. Nic dziwnego - pyszne grzyby marynowane w occie to bardzo popularna i smaczna przekąska, którą można podawać na wiele sposobów. Jeśli jesteś po...