grzyby jadalne
-
Czasznica olbrzymia to zawodnik wagi ciężkiej wśród grzybów. Może ważyć nawet kilkanaście kilogramów
Grzyby olbrzymy rosną także w Polsce. I nie mówimy tu o przerośniętych borowikach czy kaniach o nadzwyczajnie szerokich kapeluszach. Czasznice olbrzymie wyglądają jak białe piłki, więc nie sposób ich nie zauważyć. Sprawdzamy, gdzie ich szukać i co...
-
Te grzyby są obecne w Polsce i wyglądają zachwycająco! Niektóre można jeść, ale część jest objęta ochroną
Grzybiarze w całej Polsce wyruszyli po dorodne prawdziwki, podgrzybki i opieńki. Ale nasze lasy skrywają także takie, które nie rozmiarem, a swym wyglądem wzbudzają prawdziwy zachwyt. Oto lista najpiękniejszych polskich grzybów.
-
Jak przechowywać suszone grzyby? Płócienny worek to najgorsze rozwiązanie
Suszenie grzybów pozwala na długo zachować ich pyszny smak i cieszyć się nimi nawet kilka miesięcy po grzybobraniu. Jednak jeśli są nieodpowiednio przechowywane, mogą stracić smak, a co gorsza, paść ofiarą szkodników. Jak przechowywać suszone...
-
Pan Marcin znalazł ogromnego grzyba o wadze 1,2 kg! Pochwalił się zdjęciem
Późne lato to idealny czas na grzybobranie. Mimo że to dopiero początek sezonu na grzyby, w wielu polskich lasach jest ich już prawdziwy wysyp. Grzybiarze chętnie chwalą się swoimi zbiorami, szczególnie gdy ich zdobycze to prawdziwi rekordziści.
-
Jak wygląda rydz i co można z niego przygotować? Oto mały poradnik rydzowy
Wrzesień to idealna pora, by rozejrzeć się w lesie za rydzami. To grzyby uwielbiane przez wszystkich grzybiarzy. Jak rozpoznać rydze i co z nich przygotować? Podpowiadamy.
-
Jedne śmiertelnie trujące, za inne możesz dostać mandat. Tych grzybów nie zbieraj
Grzybobranie to nasz "sport narodowy". Wie o tym każdy, kto choć raz we wrześniu wybrał się do lasu. Nie zawsze jednak do koszyków trafiają gatunki, które powinno się jeść. Czasem zbieramy nawet te, których w ogóle nie powinno się ruszać.
-
Nowy grzyb w naszych lasach. Rośnie go tyle, że ludzie wracają z pełnymi koszami
Przywędrował z Ameryki i na dobre u nas zagościł. Złotak wysmukły pojawił się u nas zaledwie kilka lat temu, a już jest go pełno w polskich lasach. Jak wygląda i czy można go bez obaw jeść? Wyjaśniamy.