grzyby trujące
-
Leśnicy ostrzegają: Trzymaj się z dala od tych grzybów. Przypominają smardze, ale są silnie trujące
Nadleśnictwo Olsztyn przestrzega przed zbieraniem piestrzenicy kasztanowatej, nazywanej inaczej "babim uchem". Jest to silnie trujący grzyb, który z wyglądu przypomina jadalne smardze. Piestrzenica pojawia się wiosną, dlatego można się na nią...
-
Wiosenne grzyby już są, jednak bardzo łatwo je pomylić z trującym gatunkiem. Te szczegóły to zdradzają
Sezon na grzybobranie rozpoczął się na dobre i chociaż na próżno szukać teraz borowików, podgrzybków czy kurek, można znaleźć kilka smacznych okazów. Wyjście z lasu z koszem pełnym rarytasów wymaga jednak o tej porze roku dobrej znajomości...
-
Gąska siwa - z czym można pomylić smaczny gatunek? Myląca może być łudząco podobna i trująca kuzynka
Gąska niekształtna to smaczny grzyb, który rośnie od września do grudnia w lasach sosnowych. Leśny rarytas jest częstym składnikiem zup, sosów i farszy. Przed włożeniem do koszyka warto jednak upewnić się, że nie zebraliśmy łudząco podobnej kuzynk...
-
"Śmierć w kapeluszu". Zatrucie tym gatunkiem grzyba może dać objawy nawet po 14 dniach od zjedzenia
W naszej kulturze grzybobranie jest kultywowane od pokoleń, a gdy tylko rozpoczyna się sezon, lasy odwiedzają wręcz tłumy poszukiwaczy. Niestety nadal często dochodzi zatruć i ostrych powikłań spowodowanych spożyciem trujących gatunków. Niektóre...
-
To grozi nam po zjedzeniu tego gatunku grzyba. Lekarz wyjaśnia, że rozstrój żołądka to pestka
Polacy kochają grzybobranie, a leśne zbiory są już chyba częścią naszego DNA. Niestety nadal często dochodzi zatruć i ostrych powikłań spowodowanych spożyciem trujących gatunków. Lekarz wyjaśnia, co się dzieje po zatruciu grzybami - ból brzucha to...
-
Omijaj go szerokim łukiem. Jego zjedzenie jest groźne dla zdrowia. Chodzi o pewien gatunek grzyba
Grzybobranie w pełni, dlatego warto wybrać się na spacer po lesie. Warto jednak zachować ostrożność w ich zbieraniu darów lasu i sięgać tylko po te, których jesteśmy stuprocentowo pewni. Niektóre grzyby łatwo jest pomylić np. z pospolitą pieczarką.
-
Jak zbierać kanie i nie mylić z muchomorem? Warto skorzystać z porad doświadczonych grzybiarzy
Czubajki kanie są bardzo pożądane przez grzybiarzy, ale równie często mylone z muchomorami. Jak uniknąć dramatu? I co zrobić z młodymi, nierozwiniętymi okazami? Ta wiedza to prawdziwy "must-have" dla każdego zapalonego grzybiarza.
-
Zdjęcia "polskiej rafy" są hitem sieci. Czy nietypowe grzyby są jadalne?
Leśnicy opublikowali na Facebooku zdjęcie nietypowych grzybów i roślin przypominających polipy koralowca. Co ciekawe, rosną one tuż przy pożądanych przez grzybiarzy borowikach, ale czy same są jadalne? Odpowiadamy.
-
Uniknij przykrej wpadki w lesie. Trzy sposoby na odróżnienie prawdziwka od goryczaka
Borowik szlachetny, potocznie nazywany również prawdziwkiem, to jeden z najbardziej pożądanych okazów przez grzybiarzy. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, a wiele osób uważa go za najsmaczniejszego ze wszystkich grzybów. Ze względu na łudzące...
-
Mleczaje rydze - z czym można pomylić? Uważaj na te trujące sobowtóry podczas zbierania darów lasu
Mleczaje rydze - z czym można pomylić? Jest kilka bardzo podobnych gatunków grzybów, więc na wyprawę do lasu dobrze zabrać ze sobą atlas. Ta wiedza naprawdę może ocalić zdrowie i życie, bo o pomyłkę nietrudno.
-
Danie lepsze od klasycznych pulpetów. Dodaj to, a nie wyjdą suche
-
Ciasto bez piekarnika zrobisz raz-dwa. Lepszego nie kupisz w sklepie
-
Sezon ślubny w pełni. Jaką kreację wybrać, aby wyglądać zjawiskowo? Najnowsze trendyMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Opalana cebula do rosołu do przeszłość. Te dwie proste metody są genialne
-
Przy tym mięsie schabowe nie mają szans. Podaj je, a każdy ci podziękuje
- Ekspresowy przepis na kopytka z serem. Tak robiły je mamy i babcie
- Owocowy zawrót głowy. Ten przepis na pyzy na słodko zrobisz z jagodami
- Proste sposoby na stonkę ziemniaczaną. Wykurzysz ją raz na zawsze
- Ciasto truskawkowe, czyli przepis na sezonową słodkość w 30 minut
- Pojechał do Los Angeles by spróbować polskiej kuchni. "Wątpliwej jakości"
-
Groźna i głupia moda na zbieranie trujących grzybów. "Dostojny pan muchomor" nie powinien nikogo kusić
Nowa internetowa moda może mieć opłakane konsekwencje. Jedna z influencerek zapowiedziała, że zamierza przygotować, a następnie zjeść muchomora. "Cieszę się, że przyczynię się do odkłamania tego, czym i kim jest Pan Muchomor" - napisała. Na...
-
Olszówka to znany grzyb, który kiedyś był jadalny, a dziś lepiej go nie jeść. Czym się charakteryzuje?
Pomyłki na grzybobraniu na pewno się zdarzają. Niektóre trujące grzyby tak bardzo przypominają czasem te jadalne, że mogą zmylić niejednego prawdziwego grzybiarza. Olszówka to grzyb, który niegdyś uważany był za całkowicie jadalny. Co się zmieniło?
-
Łatwo je pomylić z trującym sobowtórem. Jak rozpoznać rydze i gdzie je zbierać? Dowiedz się przed grzybobraniem
Rozpoznanie tego grzyba przez welu jest trudnym zadaniem. Jednak trzeba pamiętać o tym, aby przed wyruszeniem w las dokładnie zapoznać się z jego wyglądem. W przeciwnym razie można natknąć się na trującego sobowtóra, a zjedzenie go może słono...
-
Pomyłka może skończyć się tragedią. Trujące grzyby przypominające te jadalne istnieją
Wybranie się na grzybobranie, szczególnie gdy nie ma się pojęcia o ich zbieraniu może skończyć się naprawdę źle. Wiele grzybów, pomimo że są trujące łudząco przypominają te najpopularniejsze jadalne okazy. Przedstawiamy listę tych, na które trzeba...
-
Jak odróżnić kanię od muchomora sromotnikowego? Pomyłkę można przypłacić życiem. Zapamiętaj te różnice
Czubajka kania to jeden z bardziej pożądanych grzybów przez miłośników darów lasu. Ale jak ją odróżnić od muchomora sromotnikowego? Na te cechy zwróć uwagę, aby uniknąć tragicznej pomyłki.
-
Jeszcze niedawno uchodził za jadalny, dzisiaj jest na liście trujących grzybów. Nawet go nie dotykaj
Olszówka, znana również jako krowiak podwinięty to grzyb o charakterystycznym wyglądzie. Choć dawniej uważano go za jadalny okaz, to jego zjedzenie może doprowadzić nawet do śmierci. Podpowiadamy, jak go rozpoznać.
-
Gąska zielonka. W Polsce rarytas, a w innych krajach trujący grzyb. Czy naprawdę jest niebezpieczna?
Gąska zielonka to grzyb, który w polskich lasach pojawia się późną jesienią. I choć przez wielu grzybiarzy uznawany jest za rarytas, to znajdą się i tacy, którzy nie mają odwagi go zebrać. W innych krajach gąska zielona trafiła nawet na listę...
-
Najbardziej trujące grzyby w polskich lasach. Ich spożycie może skończyć się śmiercią. Tych nie zbieraj
Najbardziej trujące grzyby w polskich lasach często przypominają te jadalne i łatwo je pomylić. Jak mawiają niektórzy - część grzybów jest jadalna tylko raz, gdyż ich spożycie może skończyć się tragicznie. Które grzyby powinniśmy omijać szerokim...
-
Wybierasz się na grzybobranie? Tych gatunków nie ruszaj. Za ich zerwanie możesz słono zapłacić
Planujesz wybrać się do lasu na grzybobranie? Koniecznie zapoznaj się z listą zakazanych gatunków grzybów - za ich zerwanie możesz zapłacić pokaźny mandat. Lepiej zawczasu się przygotuj i zapamiętaj pozycje z tej listy.
-
Krwawią, topią się, wyglądają jak wnętrzności. Spotkanie ich w lesie grozi ciężkim szokiem
Ci, którzy uważają, że grzybobranie to same nudy, z pewnością zbyt rzadko rozglądają się po lesie. Wśród ściółki, na pniach czy martwych korzeniach drzew można bowiem wyhaczyć prawdziwe cudeńka. Wprawieni grzybiarze będą podziwiać, zaś amatorzy mo...
-
Umarł z miłości do grzybów. Jedyny znany mykolog, którego zabiła własna pasja. A my dalej jemy niejadalne grzyby
Czy słyszeliście o Juliusie Schäfferze? Niemiecki mykolog... zmarł po zjedzeniu grzyba. Niech jego historia będzie przestrogą, by nie jeść tych niejadalnych, nawet jeśli "szwagier ugotował, zjadł i nic mu nie było".
-
Jeśli grzyb nie jest gorzki to na pewno jadalny? Wszystko o "sprawdzaniu" grzybów językiem
Jeśli chodzicie na grzybobrania, na pewno macie nie tylko swoje ulubione miejscówki, ale także metody na sprawdzanie grzybów. Jedną z najpopularniejszych jest dotykanie ich językiem, by sprawdzić smak. Czy rzeczywiście jeśli grzyb nie jest gorzki,...
-
Jak bezpiecznie zbierać grzyby? Poradnik dla początkujących
Jak odróżnić grzyby jadalne od tych niejadalnych, a nawet trujących? Zanim wybierzecie się do lasu, przypomnijcie sobie najważniejsze zasady. Lektura obowiązkowa dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę ze zbieraniem grzybów!
-
Sezon na grzyby powoli się rozkręca. GIS publikuje ważny komunikat
Już niebawem tłumy ruszą do lasów zbierać grzyby. O czym trzeba pamiętać podczas grzybobrania? O najważniejszych zasadach przypomina GIS w najnowszym komunikacie.
-
Nie koźlarz, tylko koźlarek, a zamiast borowika usiatkowanego - grabowy. Będą nowe nazwy grzybów? Jest ku temu ważny powód
Nadchodzą zmiany w nazewnictwie grzybów. Wiele z nich będzie nazywało się inaczej niż do tej pory. Dlaczego jest to konieczne? Co się zmieni i czy mamy na to wpływ? Wszystko wyjaśniamy.
-
Grzybiarskie żniwa w pełni! Co, gdzie i jak zbierać?
Koniec lata i początek jesieni nieodzownie wiążą się z kilkoma trendami - w modnych kawiarniach pojawia się dyniowe latte, wyciągamy z szaf ciepłe swetry i wełniane płaszcze, a tłumy Polaków zamieniają grillowanie na grzybobranie. Rodacy wyjątkowo...
-
Kara za zbieranie grzybów - czy faktycznie jest realna? Za co możemy dostać grzywnę?
Późne lato to ten czas w roku, gdy najliczniej ruszamy na grzybobrania. Zwłaszcza gdy pocztą pantoflową roznoszą się informacje, że w pobliskich lasach można liczyć na udane zbiory. Ale czy za zbieranie grzybów można dostać grzywnę? Sprawdźcie,...
-
Grzyby. Czy są zdrowe? Kto nie powinien ich jeść?
Czy grzyby są zdrowe? Są wielkim, leśnym bogactwem, a w tradycyjnej, polskiej kuchni goszczą od wieków. Nie wyobrażamy sobie wielu potraw bez smaku i aromatu grzybów. Nie każdy jednak powinien je jadać.
-
Przerośnięte borowiki wzbudzają zachwyt, ale mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Dlaczego?
W lasach coraz więcej grzybów. Grzybiarze chętnie chwalą się wypełnionymi nimi koszami, a jeszcze chętniej wyjątkowo wyrośniętymi okazami. Okazuje się, że takie grzyby, nawet jeśli to popularne borowiki, niekoniecznie nadają się do jedzenia....
-
Smaczny, więc jadalny? Wszystkie rurkowe nadają się do jedzenia? Niebezpieczne mity na temat grzybów
Nawet jeśli na grzyby chodzisz od niedawna, na pewno słyszałeś już wiele dobrych rad. Ostrożnie - niektóre stwierdzenia to niebezpieczne mity, przez co możesz np. pomylić grzyby jadalne i grzyby trujące. Na co uważać?
-
Emocje jak na grzybobraniu to ironia? Jeśli w lesie zobaczysz "paluchy umarlaka", zmienisz zdanie
"Emocje jak przy zbieraniu grzybów!" - kto z nas tego nie słyszał! Wbrew pozorom w lesie czeka na nas wiele niespodzianek, zarówno tych przyjemnych, jak i bardziej stresujących. Znalezienie "paluchów umarlaka" może należeć do tej drugiej kategorii...
-
Lasy Państwowe publikują ważną grafikę. Może uratować ci życie
Choć sezon na grzyby powoli się kończy, grzybiarze wciąż znajdują całe kosze leśnych zdobyczy. Pomimo tego, że wiele z nich udaje się rozpoznać od razu, niektóre grzyby bywają do siebie bardzo podobne. Lasy Państwowe postanowiły opublikować grafik...
-
Jedne śmiertelnie trujące, za inne możesz dostać mandat. Tych grzybów nie zbieraj
Grzybobranie to nasz "sport narodowy". Wie o tym każdy, kto choć raz we wrześniu wybrał się do lasu. Nie zawsze jednak do koszyków trafiają gatunki, które powinno się jeść. Czasem zbieramy nawet te, których w ogóle nie powinno się ruszać.
-
Odkrycie w Bieszczadach: nowy gatunek grzyba, którego nigdy nie widziano w Polsce
Odkrycie w bieszczadzkich lasach: grzyb Gyromitra ticiniana nigdy dotąd nie został zaobserwowany w Polsce. Przypomina piestrzenicę olbrzymią lub, jak niektórzy mylnie go klasyfikują, smardza. Jest to jednak całkiem nowy gatunek na naszych terenach.
-
Lasy państwowe ostrzegają - trwa wysyp piestrzenic kasztanowatych. Nie pomylcie ich z grzybami jadalnymi
Kwiecień to miesiąc, w którym w lasach zaczynają pojawiać się cenione za swój smak smardze jadalne. Leśnicy ostrzegają jednak, że w tym roku obficie rosną również podobne do nich, ale trujące piestrzenice kasztanowate. Jak uniknąć pomyłki?