grzyby trujące
-
Krwawią, topią się, wyglądają jak wnętrzności. Spotkanie ich w lesie grozi ciężkim szokiem
Ci, którzy uważają, że grzybobranie to same nudy, z pewnością zbyt rzadko rozglądają się po lesie. Wśród ściółki, na pniach czy martwych korzeniach drzew można bowiem wyhaczyć prawdziwe cudeńka. Wprawieni grzybiarze będą podziwiać, zaś amatorzy mo...
-
Umarł z miłości do grzybów. Jedyny znany mykolog, którego zabiła własna pasja. A my dalej jemy niejadalne grzyby
Czy słyszeliście o Juliusie Schäfferze? Niemiecki mykolog... zmarł po zjedzeniu grzyba. Niech jego historia będzie przestrogą, by nie jeść tych niejadalnych, nawet jeśli "szwagier ugotował, zjadł i nic mu nie było".
-
Jeśli grzyb nie jest gorzki to na pewno jadalny? Wszystko o "sprawdzaniu" grzybów językiem
Jeśli chodzicie na grzybobrania, na pewno macie nie tylko swoje ulubione miejscówki, ale także metody na sprawdzanie grzybów. Jedną z najpopularniejszych jest dotykanie ich językiem, by sprawdzić smak. Czy rzeczywiście jeśli grzyb nie jest gorzki,...
-
Jak bezpiecznie zbierać grzyby? Poradnik dla początkujących
Jak odróżnić grzyby jadalne od tych niejadalnych, a nawet trujących? Zanim wybierzecie się do lasu, przypomnijcie sobie najważniejsze zasady. Lektura obowiązkowa dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę ze zbieraniem grzybów!
-
Sezon na grzyby powoli się rozkręca. GIS publikuje ważny komunikat
Już niebawem tłumy ruszą do lasów zbierać grzyby. O czym trzeba pamiętać podczas grzybobrania? O najważniejszych zasadach przypomina GIS w najnowszym komunikacie.
-
Nie koźlarz, tylko koźlarek, a zamiast borowika usiatkowanego - grabowy. Będą nowe nazwy grzybów? Jest ku temu ważny powód
Nadchodzą zmiany w nazewnictwie grzybów. Wiele z nich będzie nazywało się inaczej niż do tej pory. Dlaczego jest to konieczne? Co się zmieni i czy mamy na to wpływ? Wszystko wyjaśniamy.
-
Grzybiarskie żniwa w pełni! Co, gdzie i jak zbierać?
Koniec lata i początek jesieni nieodzownie wiążą się z kilkoma trendami - w modnych kawiarniach pojawia się dyniowe latte, wyciągamy z szaf ciepłe swetry i wełniane płaszcze, a tłumy Polaków zamieniają grillowanie na grzybobranie. Rodacy wyjątkowo...
-
Kara za zbieranie grzybów - czy faktycznie jest realna? Za co możemy dostać grzywnę?
Późne lato to ten czas w roku, gdy najliczniej ruszamy na grzybobrania. Zwłaszcza gdy pocztą pantoflową roznoszą się informacje, że w pobliskich lasach można liczyć na udane zbiory. Ale czy za zbieranie grzybów można dostać grzywnę? Sprawdźcie,...
-
Grzyby. Czy są zdrowe? Kto nie powinien ich jeść?
Czy grzyby są zdrowe? Są wielkim, leśnym bogactwem, a w tradycyjnej, polskiej kuchni goszczą od wieków. Nie wyobrażamy sobie wielu potraw bez smaku i aromatu grzybów. Nie każdy jednak powinien je jadać.
-
Przerośnięte borowiki wzbudzają zachwyt, ale mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Dlaczego?
W lasach coraz więcej grzybów. Grzybiarze chętnie chwalą się wypełnionymi nimi koszami, a jeszcze chętniej wyjątkowo wyrośniętymi okazami. Okazuje się, że takie grzyby, nawet jeśli to popularne borowiki, niekoniecznie nadają się do jedzenia....
-
Mięso już zawsze będzie mięciutkie. Wystarczy zastąpić wodę innym dodatkiem
-
Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? Nie rób tego. Jest prosty trik, który ułatwi sprawę
-
Góralska pierś z kurczaka to pomysł na komunijny posiłek według Ewy Wachowicz. Goście będą zachwyceni
-
Gołąbki - przepis na ukochany obiad Polaków. Zrezygnuj z ryżu i ciesz się nowym smakiem
-
Jak zrobić perfekcyjne pieczone ziemniaki? Triki, dzięki którym będą pyszne i chrupiące
- Przekąski w plenerze - co zabrać na rodzinny piknik czy wypad z przyjaciółmi?
- Fakty i mity na temat nowalijek. Co warto wiedzieć o młodych warzywach?
- Jak pozbyć się moli spożywczych? Sprawdzone sposoby na kuchenne szkodniki - wystarczy liść laurowy
- Grillowany kurczak Gordona Ramsaya w 10 minut. Czasu wystarczy też na sałatkę
- Gofrowe paragony grozy nad morzem. Rosną ceny popularnej przekąski w Gdańsku i Sopocie
-
Smaczny, więc jadalny? Wszystkie rurkowe nadają się do jedzenia? Niebezpieczne mity na temat grzybów
Nawet jeśli na grzyby chodzisz od niedawna, na pewno słyszałeś już wiele dobrych rad. Ostrożnie - niektóre stwierdzenia to niebezpieczne mity, przez co możesz np. pomylić grzyby jadalne i grzyby trujące. Na co uważać?
-
Emocje jak na grzybobraniu to ironia? Jeśli w lesie zobaczysz "paluchy umarlaka", zmienisz zdanie
"Emocje jak przy zbieraniu grzybów!" - kto z nas tego nie słyszał! Wbrew pozorom w lesie czeka na nas wiele niespodzianek, zarówno tych przyjemnych, jak i bardziej stresujących. Znalezienie "paluchów umarlaka" może należeć do tej drugiej kategorii...
-
Lasy Państwowe publikują ważną grafikę. Może uratować ci życie
Choć sezon na grzyby powoli się kończy, grzybiarze wciąż znajdują całe kosze leśnych zdobyczy. Pomimo tego, że wiele z nich udaje się rozpoznać od razu, niektóre grzyby bywają do siebie bardzo podobne. Lasy Państwowe postanowiły opublikować grafik...
-
Jedne śmiertelnie trujące, za inne możesz dostać mandat. Tych grzybów nie zbieraj
Grzybobranie to nasz "sport narodowy". Wie o tym każdy, kto choć raz we wrześniu wybrał się do lasu. Nie zawsze jednak do koszyków trafiają gatunki, które powinno się jeść. Czasem zbieramy nawet te, których w ogóle nie powinno się ruszać.
-
Odkrycie w Bieszczadach: nowy gatunek grzyba, którego nigdy nie widziano w Polsce
Odkrycie w bieszczadzkich lasach: grzyb Gyromitra ticiniana nigdy dotąd nie został zaobserwowany w Polsce. Przypomina piestrzenicę olbrzymią lub, jak niektórzy mylnie go klasyfikują, smardza. Jest to jednak całkiem nowy gatunek na naszych terenach.
-
Lasy państwowe ostrzegają - trwa wysyp piestrzenic kasztanowatych. Nie pomylcie ich z grzybami jadalnymi
Kwiecień to miesiąc, w którym w lasach zaczynają pojawiać się cenione za swój smak smardze jadalne. Leśnicy ostrzegają jednak, że w tym roku obficie rosną również podobne do nich, ale trujące piestrzenice kasztanowate. Jak uniknąć pomyłki?