grzyby trujące
-
Te smakowite, jadalne grzyby można łatwo pomylić. Dla jednych to rarytas, dla innych szkodnik
Chociaż sezon na grzybobranie powoli się kończy, w lasach nadal można znaleźć wiele smakowitych gatunków. Jednym z nich są opieńki, które występują nawet do końca listopada. Niestety, zdania na temat tego rarytasu są podzielone - jedni je kochają,...
-
Te grzyby są ze sobą najczęściej mylone. Niektóre pomyłki mogą skończyć się tragicznie
Grzyby to wspaniałe organizmy, które bardzo wzbogacają naszą kuchnię i smak potraw, które robimy. Niekiedy potrafią być też jednak zdradliwe. Nie brakuje bowiem gatunków jadalnych i trujących, które są do siebie łudząco podobne. Wybraliśmy kilka...
-
Ta miłość zaprowadziła go na tamten świat. Znany mykolog zjadł grzyba, który "szwagier jadł i żył"
Świat grzybów jest fascynujący i wie o tym każdy grzybiarz oraz pasjonat. Wie o tym także każdy mykolog, a w zasadzie tak powinno się wydawać - w końcu grzybami zajmują się zawodowo i badają ich świat. Wybitny znawca, Julius Schäffer, jednak...
-
Jedna noga i eleganckie kapelusze - tak poznasz najgroźniejszych morderców. Jak zabili tylu niewinnych ludzi?
Ci dostojni panowie wręcz nam się kłaniają, gdy spotykamy ich na swej drodze. Czasem niestety tylko po to, by przeprowadzić nas na drugą stronę. Nie mam na myśli bynajmniej rzeki lub leśnego rowu, a sytuację, w której na ekranie monitorującym...
-
Klasyfikatorka grzybów obala groźne mity. "Przedziwna, niebezpieczna teoria". I zdradza patent z rajstopami
Co roku, gdy tylko dopisze pogoda, Polacy ruszają w las. Nasza wiedza o grzybach jest coraz większa, ale wciąż pokutują niebezpieczne mity, jak np. ten, że skoro ślimak wcina muchomora zielonawego, to i nam nic nie będzie. Wciąż dochodzi też do...
-
Grzyb "dwa w jednym" - i jadalny i trujący. Gdzie szukać siniaków i jak wyglądają?
Kiedy słyszymy nazwę "borowik", od razu przychodzi nam na myśl prawdziwek, czyli najszlachetniejszy grzyb polskich lasów. Jednak przecież borowików jest wiele, choćby borowik sosnowy, ceglastopory, wysmukły, czy szatański. Dziś jednak opowiemy wam...
-
ABC suszenia grzybów. Tych lepiej nie wkładaj do suszarki. Mogą wydzielać toksyczne substancje szkodliwe dla zdrowia
Rozpoczęła się ulubiona pora roku grzybiarzy. W polskich lasach pojawia się coraz więcej grzybów, które następnie wsadzamy do piekarników i suszarek, by zachować ich aromat na długie tygodnie. Jak się jednak okazuje, nie wszystkie grzyby należy...
-
Lepiej nie pomyl kani z jej niemal identycznym trującym odpowiednikiem. Po tym je odróżnisz
Sezon na grzyby powoli się rozkręca. Coraz więcej osób wybiera się do lasu z pustym koszyczkiem lub wiaderkiem, a wraca z wypełnionym po brzegi. Podczas grzybobrania należy jednak zachować szczególną ostrożność. Niektóre jadalne grzyby mają bowiem...
-
GIS ostrzega przed "grzybowymi pomyłkami". Te trzy okazy najłatwiej pomylić z trującymi grzybami
Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega więc, apelując o uważność. W mediach społecznościowych dzieli się trzema okazami grzybów, które najłatwiej pomylić z trującymi grzybami.
-
Grzyby podobne do kani są śmiertelnie trujące. Wystrzegaj się tych "bliźniaków"
Czubajka kania to smaczny i dość charakterystyczny grzyb, który grzybiarze chętnie wkładają do swoich koszyków. Mimo specyficznego wyglądu istnieje ryzyko groźnej pomyłki. Jest bowiem kilka gatunków, które łudząco ją przypominają. Dlatego należy...
- Ten przepis to prawdziwa mięsna uczta. Rodzina za nią szaleje
- Kotlety po czesku Kuronia to objawienie. Nie zgadniesz, z czego jest panierka
- Poznaj ten zawód! Lektor - Stara dobra szkoła pracy głosem. Rozmowa z Mirosławem Uttą lMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Grzyboznawcy zmartwieni. "Jeśli będzie jak rok temu, to będzie dramat"
- Pokochali go Holendrzy, teraz podbija serca Polaków. Jak zrobić kapsalon?
- W latach 80. serwowała go pierwsza dama. Żal go nie powtórzyć
- Ten przepis na kapuśniak jest 1000 razy lepszy niż klasyczny. Inne chowaj na dnie szuflady
- Tak pulpety robiła moja babcia kilkadziesiąt lat temu. Odtworzyłam przepis i nie mogłam wyjść z szoku [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
- To najpopularniejsze gwiazdy w polskim Internecie. Kto jest najcenniejszy w 2024 roku?
- Domowe nawozy na ogórki. Będą rosły jak szalone. Plonów będzie sporo
-
Zjadając te grzyby możesz pożałować. Przypominają jadalne, choć wcale nimi nie są
Sezon grzybowy trwa w najlepsze. Wiele osób już od kilku tygodni spaceruje po lesie z nadzieją na zebranie ich dużych ilości. W niektórych rejonach Polski można po godzinie wyjść z koszem pełnym grzybów, ale czy na pewno są one jadalne? Okazuje si...
-
Łudząco przypomina smakowitą kurkę, jest jednak toksyczny i groźny. Tych grzybów lepiej nie zbieraj
Kurki to jedne z najpopularniejszych grzybów. Drobne okazy o charakterystycznej barwie i kształcie mają jednak mylącego sobowtóra. Trujący gatunek to lisówka pomarańczowa - może nam solidnie zaszkodzić i być nawet powodem wizyty w szpitalu....
-
W tym quizie lepiej mieć komplet! Należy rozpoznać trujące grzyby na zdjęciach!
Lepiej wiedzieć, czego nie zrywać!
-
Quiz o grzybach. Są tu jacyś grzybiarze? O punkty powalczą tylko ci najlepsi
W tym quizie nie wystarczą strzały. Komplet punktów wymaga wiedzy i doświadczenia!
-
W tym quizie lepiej mieć komplet! Należy rozpoznać trujące grzyby na zdjęciach!
.
-
Pomyłka smakowitego grzyba z trującym sobowtórem może mieć opłakane skutki. W lesie patrz na szczegóły
Czubajka kania uchodzi za jeden z najsmaczniejszych grzybów, a grzybiarze znający się na rzeczy twierdzą, że to doskonały materiał na wege kotlety. Niestety, smakołyk ma morderczego sobowtóra - muchomora sromotnikowego. Wybierając się na grzyby,...
-
Pod żadnym pozorem nie jedz tych grzybów. Przypominają jadalne gatunki, ale to ich trujące bliźniaki
Sezon grzybowy zbliża się wielkimi krokami. Z tej okazji warto przypomnieć, które owoce runa leśnego są jadalne, a które tylko udają, że takie są. Jak się bowiem okazuje, niektóre gatunki grzybów mają swoich złych "bliźniaków". Jak je rozróżnić i ...
-
Rzadki grzyb, podobny do cennego okazu. Nawet nie myśl o tym, by go zbierać
Borowik szatański to grzyb, który występuje w Polsce, ale bardzo trudno go spotkać. Ma charakterystyczny, baryłkowaty i karminowoczerwony trzon oraz półkolisty, gruby i szary lub żółtawy kapelusz. Jeśli natkniesz się na niego w lesie, możesz mówić...
-
Tych grzybów nigdy nie zabieraj do domu. Są trujące! Ich zjedzenie może skończyć się śmiercią
Muchomor sromotnikowy to najbardziej trujący grzyb w polskich lasach, którego zjedzenie może doprowadzić do śmierci. Mimo licznych ostrzeżeń i apeli każdego roku zatruwa się nim wiele osób. Jak to możliwe? Grzybiarze mylą go z czubajką kanią.
-
Wygląda jak sernik z rosą, tylko czerwoną. Grzyb - kosmita, którego nie wolno zbierać z dwóch powodów
Cały świat pełen jest cudów i dziwów, a natknąć możemy się na nie na każdym kroku, na przykład na spacerze po lesie. Grzyby są fascynujące i dziś opowiemy wam odrobinę o takim, którym mogliby zainteresować się Mulder i Scully z Archiwum X....
-
Grzyb morderca odkryty w Wielkopolsce. "Z podmokłego rowu uczynił cmentarzyk"
Jakiś czas temu pisaliśmy o grzybowej anomalii, która objawia się tym, że wiosna oszalała i obdarzyła grzybiarzy mnóstwem grzybów. Jednak te jadalne swoją drogą, ale las jest pełen innych, niesamowitych okazów. Ostatnio dowiedzieliśmy się, że w...
-
Leśnicy ostrzegają: Trzymaj się z dala od tych grzybów. Przypominają smardze, ale są silnie trujące
Nadleśnictwo Olsztyn przestrzega przed zbieraniem piestrzenicy kasztanowatej, nazywanej inaczej "babim uchem". Jest to silnie trujący grzyb, który z wyglądu przypomina jadalne smardze. Piestrzenica pojawia się wiosną, dlatego można się na nią...
-
Wiosenne grzyby już są, jednak bardzo łatwo je pomylić z trującym gatunkiem. Te szczegóły to zdradzają
Sezon na grzybobranie rozpoczął się na dobre i chociaż na próżno szukać teraz borowików, podgrzybków czy kurek, można znaleźć kilka smacznych okazów. Wyjście z lasu z koszem pełnym rarytasów wymaga jednak o tej porze roku dobrej znajomości...
-
Gąska siwa - z czym można pomylić smaczny gatunek? Myląca może być łudząco podobna i trująca kuzynka
Gąska niekształtna to smaczny grzyb, który rośnie od września do grudnia w lasach sosnowych. Leśny rarytas jest częstym składnikiem zup, sosów i farszy. Przed włożeniem do koszyka warto jednak upewnić się, że nie zebraliśmy łudząco podobnej kuzynk...
-
"Śmierć w kapeluszu". Zatrucie tym gatunkiem grzyba może dać objawy nawet po 14 dniach od zjedzenia
W naszej kulturze grzybobranie jest kultywowane od pokoleń, a gdy tylko rozpoczyna się sezon, lasy odwiedzają wręcz tłumy poszukiwaczy. Niestety nadal często dochodzi zatruć i ostrych powikłań spowodowanych spożyciem trujących gatunków. Niektóre...
-
To grozi nam po zjedzeniu tego gatunku grzyba. Lekarz wyjaśnia, że rozstrój żołądka to pestka
Polacy kochają grzybobranie, a leśne zbiory są już chyba częścią naszego DNA. Niestety nadal często dochodzi zatruć i ostrych powikłań spowodowanych spożyciem trujących gatunków. Lekarz wyjaśnia, co się dzieje po zatruciu grzybami - ból brzucha to...
-
Omijaj go szerokim łukiem. Jego zjedzenie jest groźne dla zdrowia. Chodzi o pewien gatunek grzyba
Grzybobranie w pełni, dlatego warto wybrać się na spacer po lesie. Warto jednak zachować ostrożność w ich zbieraniu darów lasu i sięgać tylko po te, których jesteśmy stuprocentowo pewni. Niektóre grzyby łatwo jest pomylić np. z pospolitą pieczarką.
-
Jak zbierać kanie i nie mylić z muchomorem? Warto skorzystać z porad doświadczonych grzybiarzy
Czubajki kanie są bardzo pożądane przez grzybiarzy, ale równie często mylone z muchomorami. Jak uniknąć dramatu? I co zrobić z młodymi, nierozwiniętymi okazami? Ta wiedza to prawdziwy "must-have" dla każdego zapalonego grzybiarza.
-
Zdjęcia "polskiej rafy" są hitem sieci. Czy nietypowe grzyby są jadalne?
Leśnicy opublikowali na Facebooku zdjęcie nietypowych grzybów i roślin przypominających polipy koralowca. Co ciekawe, rosną one tuż przy pożądanych przez grzybiarzy borowikach, ale czy same są jadalne? Odpowiadamy.
-
Uniknij przykrej wpadki w lesie. Trzy sposoby na odróżnienie prawdziwka od goryczaka
Borowik szlachetny, potocznie nazywany również prawdziwkiem, to jeden z najbardziej pożądanych okazów przez grzybiarzy. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, a wiele osób uważa go za najsmaczniejszego ze wszystkich grzybów. Ze względu na łudzące...
-
Mleczaje rydze - z czym można pomylić? Uważaj na te trujące sobowtóry podczas zbierania darów lasu
Mleczaje rydze - z czym można pomylić? Jest kilka bardzo podobnych gatunków grzybów, więc na wyprawę do lasu dobrze zabrać ze sobą atlas. Ta wiedza naprawdę może ocalić zdrowie i życie, bo o pomyłkę nietrudno.
-
Groźna i głupia moda na zbieranie trujących grzybów. "Dostojny pan muchomor" nie powinien nikogo kusić
Nowa internetowa moda może mieć opłakane konsekwencje. Jedna z influencerek zapowiedziała, że zamierza przygotować, a następnie zjeść muchomora. "Cieszę się, że przyczynię się do odkłamania tego, czym i kim jest Pan Muchomor" - napisała. Na...
-
Olszówka to znany grzyb, który kiedyś był jadalny, a dziś lepiej go nie jeść. Czym się charakteryzuje?
Pomyłki na grzybobraniu na pewno się zdarzają. Niektóre trujące grzyby tak bardzo przypominają czasem te jadalne, że mogą zmylić niejednego prawdziwego grzybiarza. Olszówka to grzyb, który niegdyś uważany był za całkowicie jadalny. Co się zmieniło?
-
Łatwo je pomylić z trującym sobowtórem. Jak rozpoznać rydze i gdzie je zbierać? Dowiedz się przed grzybobraniem
Rozpoznanie tego grzyba przez welu jest trudnym zadaniem. Jednak trzeba pamiętać o tym, aby przed wyruszeniem w las dokładnie zapoznać się z jego wyglądem. W przeciwnym razie można natknąć się na trującego sobowtóra, a zjedzenie go może słono...
-
Pomyłka może skończyć się tragedią. Trujące grzyby przypominające te jadalne istnieją
Wybranie się na grzybobranie, szczególnie gdy nie ma się pojęcia o ich zbieraniu może skończyć się naprawdę źle. Wiele grzybów, pomimo że są trujące łudząco przypominają te najpopularniejsze jadalne okazy. Przedstawiamy listę tych, na które trzeba...
-
Jak odróżnić kanię od muchomora sromotnikowego? Pomyłkę można przypłacić życiem. Zapamiętaj te różnice
Czubajka kania to jeden z bardziej pożądanych grzybów przez miłośników darów lasu. Ale jak ją odróżnić od muchomora sromotnikowego? Na te cechy zwróć uwagę, aby uniknąć tragicznej pomyłki.
-
Jeszcze niedawno uchodził za jadalny, dzisiaj jest na liście trujących grzybów. Nawet go nie dotykaj
Olszówka, znana również jako krowiak podwinięty to grzyb o charakterystycznym wyglądzie. Choć dawniej uważano go za jadalny okaz, to jego zjedzenie może doprowadzić nawet do śmierci. Podpowiadamy, jak go rozpoznać.
-
Gąska zielonka. W Polsce rarytas, a w innych krajach trujący grzyb. Czy naprawdę jest niebezpieczna?
Gąska zielonka to grzyb, który w polskich lasach pojawia się późną jesienią. I choć przez wielu grzybiarzy uznawany jest za rarytas, to znajdą się i tacy, którzy nie mają odwagi go zebrać. W innych krajach gąska zielona trafiła nawet na listę...
-
Najbardziej trujące grzyby w polskich lasach. Ich spożycie może skończyć się śmiercią. Tych nie zbieraj
Najbardziej trujące grzyby w polskich lasach często przypominają te jadalne i łatwo je pomylić. Jak mawiają niektórzy - część grzybów jest jadalna tylko raz, gdyż ich spożycie może skończyć się tragicznie. Które grzyby powinniśmy omijać szerokim...
-
Wybierasz się na grzybobranie? Tych gatunków nie ruszaj. Za ich zerwanie możesz słono zapłacić
Planujesz wybrać się do lasu na grzybobranie? Koniecznie zapoznaj się z listą zakazanych gatunków grzybów - za ich zerwanie możesz zapłacić pokaźny mandat. Lepiej zawczasu się przygotuj i zapamiętaj pozycje z tej listy.