gulasz
-
Robiłam gulasz z żołądków i dodałam dwa składniki. Tak pyszny, że chyba otworzę restaurację
Jeśli chodzi o podroby, Polacy dzielą się na dwa obozy: kocham i nienawidzę. Ja jestem w tym pierwszym i w mojej kuchni często goszczą flaczki, wątróbka i moje ukochane żołądki. Ostatnio postanowiłam zrobić gulasz z żołądków, ale coś mnie podkusił...
-
Gulasz wołowy jak od szefa kuchni. Mięso będzie najpyszniejsze dzięki nieoczywistemu dodatkowi
Jak zrobić idealny gulasz wołowy? To danie jest prawdziwą gratką dla miłośników mięsa i treściwych, sycących dań. Chociaż przepis sam w sobie nie jest trudny, warto wziąć sobie do serca kilka wskazówek. Co zrobić, żeby mięso w gulaszu było soczyst...
-
Danie idealne na mrozy i duży głód. Bogracz wyjdzie najpyszniejszy tylko na takim mięsie
Bogracz to klasyka kuchni węgierskiej, którą szczególnie upodobali sobie Polacy. Potrawy węgierskie słyną z wyrazistych smaków, Węgrzy nie żałują papryki, pomidorów i przypraw oraz dobrej jakości mięsa. Wszystko to właśnie łączy w sobie gęsty i...
-
Żydowski gulasz robi się dwa dni. Jest tak pyszny, że można zgrzeszyć
Dania kuchni żydowskiej nie są w Polsce tak popularne, jak choćby dania kuchni włoskiej, azjatyckiej lub amerykańskiej, ale nie zawsze tak było. Fakt, te potrawy nie należą do najłatwiejszych, ale dzisiejszy przepis jest wart tego, by poświęcić mu...
-
Gulasz węgierski lepszy niż z knajpy. Zaczniesz gotować i sąsiedzi zapytają, co tak pięknie pachnie
Perkelt to inaczej tradycyjny gulasz węgierski. Często gości na naszych stołach, bo jest niezwykle prostym daniem jednogarnkowym, które smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Podzielę się z tobą przepisem, dzięki któremu pokochasz kuchnię Węgrów.
-
Wlej 2 łyżeczki do gulaszu, a mięso będzie miękkie jak nigdy przedtem. Wprost rozpływa się w ustach
Jak smażyć mięso na gulasz, żeby było miękkie? Dobra potrawa nie wymaga wielu dodatków, ale jest jeden, który przyspieszy proces idealnego zmiękczania mięsa. Dzięki niemu całość zyska bardziej wyrazisty smak, a każdy kęs będzie dosłownie rozpływał...
-
Takiego gulaszu jeszcze nie jadłam. Na sam widok cieknie ślinka. To murowany hit na szybki obiad
Kiedy za oknem niepogoda, warto postawić na rozgrzewające dania. Gulasz z grzybów zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom, a w dodatku nasyci na wiele godzin. Jak go zrobić? Okazuje się, że aby przygotować pyszne danie, wcale nie potrzeba mięsa.
-
Wpadłam na dziwny pomysł i dolałam to do gulaszu z żołądków. Był tak pyszny, że zjadłam pół garnka
Gulasz z żołądków może nie jest potrawą, którą obecnie zajadamy się na okrągło, a młodzież w większości nawet nie zna tego smaku, jednak w PRL-u królował na naszych stołach. Dziś pragnę przypomnieć przepis na pyszny gulasz z żołądków, by nie dać m...
-
Ukraińskie jednogarnkowe danie lepsze niż polski gulasz. Przykryte "pierzynką", a pod spodem rarytas
Kuchnia ukraińska jest pełna dań, które dobrze znamy, np. pierogi albo barszcz. Ma też oryginalne potrawy, które wyróżniają się zarówno formą podania, jak i rewelacyjnym smakiem. Najlepszym przykładem są ukraińskie żarkoje.
-
Nie wiedziałam, co dziś podać na obiad, więc wygrzebałam ten przepis. Mięso rozpływa się w ustach
Czasem nie trzeba wiele, by cieszyć się niezapomnianym smakiem aromatycznych potraw. Wystarczy wrzucić składniki do garnka i wychodzi z tego coś naprawdę niesamowicie pysznego. Dziś obudziłam się z myślą, że nie mam pomysłu na obiad, ale później...
-
Koniec z wodnistymi, ciemnymi pieczarkami. Złote triki odmienią smażenie
-
Smaruję, faszeruję i owijam. Tak dobre, że nie starczyło nawet na 2 dni
-
Zupa ziemniaczana z chrzanem. Tak pyszna, że zrobię ją na Wielkanoc
-
Słonecznikowiec królem wypieków. Wszyscy chwytają za łyżeczkę
-
Co zrobić, żeby rosół nie skwaśniał? Nie możesz pominąć jednej czynności
- Nie smażyłam naleśników i oszczędziłam czas. Krokiety zrobiłam inaczej
- Błyskawiczny chleb na twarogu. Tak pyszny, że już nie zrobisz innego
- Kurczak ze słodkim dodatkiem. Wcale nie chodzi o ananasa
- Zrobiłam krem do ciasta na bazie cukierków. Lepszego nigdy nie jadłam
- Chcesz mieć miękkie mięso w gulaszu? Zwróć uwagę na krojenie
-
Na weselu podali najlepszy gulasz. Goście brali dokładki, zamiast tańczyć
Jedzenie na weselach potrafi przesądzić o tym, czy impreza będzie udana, czy też nie do końca. Ostatnio jednak jedzenie sprawiło, że goście nie chcieli odchodzić od stołów, a to za sprawą dania, które na weselach pojawia się rzadko. Wołowina w tej...
-
Za komuny każdy kochał, młodzi się odwracają. Taki gulasz jest lepszy od wołowego
Czasy PRL-u były dość specyficzne, jeżeli chodzi o kuchnię. Z jednej strony na naszych stołach królowały wtedy produkty wysokiej jakości, z drugiej strony - niczego nie było. Korzystało się z tego, czego było pod dostatkiem. A pod dostatkiem zawsz...
-
Tak gulasz robi Robert Makłowicz. Nie zrób błędu z kapustą, a wyjdzie na szóstkę z plusem
Gulasz segedyński, choć nazwa mogłaby wskazywać, że pochodzi z Węgier, jest tak naprawdę gulaszem wiedeńskim. "W Szegedzie, gdy ktoś się pyta o gulasz segedyński, to wzruszają w knajpach ramionami" - opowiadał Robert Makłowicz w jednym z odcinków...
-
Robert Makłowicz gulasz po węgiersku robi po mistrzowsku. Ten rodzaj mięsa jest obowiązkowy
Makłowicz na smakach światowych kuchni zna się jak mało kto. Właśnie dlatego warto wypróbować jego sprawdzony przepis na węgierski gulasz zwany bograczem. Niezbędny jest solidny kawałek wołowiny i hojna porcja ziemniaków. Takie danie wymaga...
-
Zrobiłam ten gulasz i wyrzuciłam przepis, który dostałam od babci. Nie ma żadnej konkurencji
Gulasz to danie, które może naprawdę porządnie nasycić. Już jedna porcja wystarczy, by zapełnić brzuch, choć i tak pewnie będziesz mieć ochotę na dokładkę. Gulasz z tego przepisu jest naprawdę wyjątkowy, a smakiem przebija nawet babcine propozycje.
-
W mięsnym nie mają wzięcia, młodzież wręcz się krzywi. Zrobisz z nich lepszy gulasz niż z wołowiny
Najczęściej wybieranym przez Polaków mięsem na obiad jest kurczak. Zwykle stawiamy na piersi z kurczaka, udka lub skrzydełka, jednak moim zdaniem inne mięso z kurczaka zasługuje na szczególną uwagę. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu królowały na...
-
Rzadko jemy to mięso, a jest przepyszne. Robię z niego obłędny obiad z kilku składników
W każdym domu są przepisy, które odbiegają od powszechnie znanego sposobu ich przygotowania. Dla mnie takim daniem jest paprykarz cielęcy, czyli danie kuchni węgierskiej, który przygotowuję z dosłownie kilku składników. Wystarczy dobrej jakości...
-
Śmieszna nazwa, a smak boski. Tani obiad w stylu PRL
Gęsie pipki to pyszny, aromatyczny sos z podrobów, którym zajadali się nasi przodkowie na terenach Galicji. Nazwa potrawy jest dość ciekawa i nie zdradza w części, co jest esencją smaku. Gęsie pipki to po prostu gulasz z drobiowych, najczęściej...
-
Zamień tradycyjne mięso na ten rodzaj i zrób gulasz. Jest delikatny i rozpływa się w ustach
Jeśli marzysz o pełnym smaku, a do tego smakowitym obiedzie to mamy coś wyjątkowego. Ten przepis pokaże ci jak w łatwy i szybki sposób zrobić danie, o którym każdy będzie myśleć po nocach. Mięso, którego do niego użyjesz, jest delikatne, a po...
-
Gulasz to nie tylko wieprzowina. Dodaję tę partię drobiu, po uduszeniu dosłownie rozpływa się w ustach
Gulasz to nie tylko wieprzowina. Zamiast kombinować z trikami, które mają prawić, że kawałki mięsa będą miękkie, zwyczajnie zmień wkładkę. Postaw na drób - nie chodzi jednak o pierś z kurczaka. Z tym rarytasem każdy kęs gulaszu będzie prawdziwą...
-
Domownikom opadnie szczęka, gdy podasz ją na jutrzejszy obiad. Gęsta i pyszna
Zupa powinna być konkretna i pełna smaku. Okazuje się, że taka właśnie wychodzi, gdy wykorzystasz ten przepis. Jestem pewna, że cała twoja rodzina będzie nią zachwycona i będzie prosić o więcej. Wystarczy połączyć te składniki.
-
W PRL-u były hitem, dziś to zapomniane danie. Przez żołądki do serca? Z tym gulaszem jak najbardziej
W czasach PRL-u były prawdziwym rarytasem. Dziś już niekoniecznie, a szkoda. Żołądki drobiowe kryją sporo cennych składników, a odpowiednio przygotowane potrafią zachwycić smakiem. Jak przygotować żołądki drobiowe, żeby były miękkie?
-
Narzeczony zrobił pieczony gulasz. Wybrał najszlachetniejsze mięso - rozpływało się w ustach
Pomysł na obiad, który robi się praktycznie sam? Proszę bardzo. Ostatnio mój narzeczony wrócił z zakupów ucieszony jak dziecko z torbą pełną pyszności. Natychmiast zabrał się za przygotowanie posiłku, chwaląc się, że zrobi pyszny gulasz. Jednak...
-
Bogracz - przepis na wyżerkę, że ho ho! Uważaj na mięso - najlepiej sprawdzi się jeden rodzaj
Bogracz to klasyk kuchni węgierskiej i ma w sobie wszystko to, co się z nią kojarzy, czyli paprykę, pomidory, troszkę ostrości i najważniejsze - delikatne, wręcz rozpadające się mięso. Bogracz tradycyjnie gotuje się w kociołku nad ogniskiem, jedna...
-
Przepis na gulasz, na widok którego ślinka cieknie. Z tymi dodatkami to murowany hit na obiad
Przepis na znakomity gulasz wieprzowo-warzywny nie jest żadnym sekretem. Proste, acz wyjątkowo smakowite danie zrobisz bez problemu w zaciszu własnej kuchni. Świetnie sprawdzi się na codzienny obiad, jak i odświętny posiłek.
-
Treściwe danie, które zapełni twój brzuch na długo. Mało kto nie prosi o ten przepis
Pełne smaku dania to coś, czego każdy z nas potrzebuje. Do tego, jakby nie było wcale tak trudne w przygotowaniu, to byłoby cudownie. Ten przepis jest smaczny, prosty i nieskomplikowany. Dzięki mieszance mięs jest on bardzo aromatyczny i pełen...
-
Dzieci i młodzież mają torsje, a starsi zajadają się w najlepsze. Ten obiad z PRL-u to teraz rzadkość
Gulasz z żołądków to danie PRL-u. Dawniej zajadano się nim w najlepsze - do dziś robią to starsze osoby. Dzieci i młodzież na jego widok mają jednak torsje z obrzydzenia. Dlatego też bardzo rzadko gości na naszych stołach. Ale jak podać go, by nie...
-
Zamień tradycyjny obiad na jednogarnkowy gulasz z indyka i pieczarek. Suche mięso to przeszłość
Marzysz o szybkim, sycącym obiedzie, ale brakuje pomysłu? Zamiast po raz kolejny szykować nudne kotlety i suche pieczenie, postaw na soczysty gulasz z indyka oraz pieczarek. Danie jednogarnkowe nie tylko nasyci i rozgrzeje w chłodne popołudnia, al...
-
Płyn, który wylewasz działa cuda na patelni. Mięso wyjdzie miękkie i soczyste jak nigdy
Co zrobić, żeby mięso na gulasz nie było twarde? Pewnie czasami zdarzyło ci się nad tym zastanawiać, gdy mięso wyszło jak podeszwa i ledwo dawało nabić się na widelec. Dziś podpowiemy, jak zrobić perfekcyjnie miękkie i kruche mięso z patelni, a z...
-
Gulasz w takiej wersji jest nam nieznany. Soczyste mięso i kiszona kapusta to najlepsza kombinacja
Gulasze są popularnym daniem obiadowym, który w wielu domach robi się bardzo często. Głównym składnikiem jest mięso, które powinno wyjść miękkie i soczyste. Pomimo że znamy wiele receptur, ta może być dla niektórych nowością. To za sprawą kombinac...
-
Zupą frankfurcką najesz się do syta. Jest gęsta, rozgrzewająca, a w środku skrywa same smakołyki
Szukając dań, które w okresie jesienno-zimowym mogą nas rozgrzać, można natknąć się na różne specjały. Ja również znalazłam kilka smakowitych potraw, którymi teraz dzielę się z rodziną. Ta zupa jest jedną z nich, a każdy w moim domu za nią przepad...
-
Mięso zamień na to warzywo i zrób najlepszy gulasz. W życiu nie jadłeś go w takiej wersji
Gulasz to danie, które idealnie komponuje się w jesienną aurę. Jest idealnym wyborem na obiad, ponieważ jest pożywny, ma w sobie wiele składników, a do tego jego gorące podanie może nas rozgrzać. By pokazać tę potrawę w nieco inny sposób, zamień...
-
Gulasz w nowym wydaniu. Soczyste mięso zastąp tym warzywem. Każdy z rodziny poprosi o dokładkę
Przygotowując gulasz, zazwyczaj musimy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso. To właśnie ono nadaje całości odpowiedniego smaku i sprawia, że chętnie wraca się do tego dania. W tym wypadku całkowicie trzeba z niego zrezygnować, ale na rzecz innego...
-
Taki obiad jesienią to prawdziwa gratka. Kruche mięsko, pyszny sos i kwaśny ogórek w ręce
Kto z nas po powrocie z pracy nie lubi usiąść przy stole i zjeść ciepłego obiadu? Jesteśmy pewni, że nie ma takiej osoby. Prezentujemy więc przepis na obiad - najlepszy z najlepszych na jesienną porę. Nie można jednak zapomnieć o kwaśnym ogórku w...
-
Grocho-cud, czyli gulasz, o którym marzycie. Zadbaj o konkretne mięso, a wszyscy popłaczą się z zachwytu
Co najbardziej lubimy jeść jesienią? Oczywiście gorące, treściwe i rozgrzewające dania. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, a masz pod ręką trochę grochu i odrobinę wędzonki, zrobisz coś pysznego. Nie, nie chodzi o grochówkę - ten przepis jest lepszy.
-
Cała rodzina naje się jedną porcją do syta. Ta mieszanka mięs ma kluczowe znaczenie. Jest obłędne
Mięsne mieszanki połączone z warzywami i aromatycznymi przyprawami są daniami, za którymi szaleje świat. Ten przepis jest bardzo popularny, jednak i tak, niektórzy zapominają jak można zrobić go poprawnie. By sobie przypomnieć, polecamy skorzystać...
-
Zupa gulaszowa - rozgrzewający i aromatyczny obiad. W sam raz na jesienno-zimowe dni
Zupa gulaszowa to pomysł na smaczny i rozgrzewający obiad, w sam raz na jesienno-zimowe popołudnia. Połączenie mięsa wieprzowego, sezonowych warzyw oraz aromatycznych przypraw sprawia, że trudno oderwać się od talerza. Lepszego posiłku na co dzień...
-
Właśnie to Czesi dodają do gulaszu. Oprócz tego są w nim knedle. W Polsce trudno znaleźć podobne danie
Gulasz to bardzo popularne danie, które ma wiele wersji w różnych miejscach na świecie. Okazuje się, że Czesi również mają swój przepis, który jest trudny do podrobienia. Do tego dania dodają wiele składników, które u nas byłyby zaskoczeniem. Jedn...
-
Zupa gulaszowa jest niezastąpiona w jesienne dni. Zrobisz ją z kilku warzyw i solidnej porcji mięs
Zastanawiasz się, co powinno znaleźć się w menu, gdy za oknem ziąb i plucha? Przepis na obłędną zupę gulaszową zawsze się sprawdza - danie rozgrzewa, syci, a także zapewnia solidnej porcji energii. Perfekcyjny smak gwarantuje mieszanka różnych...
-
Gruzińska zupa deklasuje polskie specjały. Rozgrzeje i zapełni brzuchy lepiej niż znany nam gulasz
Gdy za oknem wiatr, deszcz i coraz niższe temperatury, jedyne, o czym myślimy, to rozgrzanie się smacznymi potrawami. W takim przypadku najczęściej gotujemy zupy, które w tej roli są niezawodne. By i tym razem uraczyć się nie tylko rozgrzewającą,...