gulasz
-
Nie wiedziałam, co dziś podać na obiad, więc wygrzebałam ten przepis. Mięso rozpływa się w ustach
Czasem nie trzeba wiele, by cieszyć się niezapomnianym smakiem aromatycznych potraw. Wystarczy wrzucić składniki do garnka i wychodzi z tego coś naprawdę niesamowicie pysznego. Dziś obudziłam się z myślą, że nie mam pomysłu na obiad, ale później...
-
Na weselu podali najlepszy gulasz. Goście brali dokładki, zamiast tańczyć
Jedzenie na weselach potrafi przesądzić o tym, czy impreza będzie udana, czy też nie do końca. Ostatnio jednak jedzenie sprawiło, że goście nie chcieli odchodzić od stołów, a to za sprawą dania, które na weselach pojawia się rzadko. Wołowina w tej...
-
Za komuny każdy kochał, młodzi się odwracają. Taki gulasz jest lepszy od wołowego
Czasy PRL-u były dość specyficzne, jeżeli chodzi o kuchnię. Z jednej strony na naszych stołach królowały wtedy produkty wysokiej jakości, z drugiej strony - niczego nie było. Korzystało się z tego, czego było pod dostatkiem. A pod dostatkiem zawsz...
-
Tak gulasz robi Robert Makłowicz. Nie zrób błędu z kapustą, a wyjdzie na szóstkę z plusem
Gulasz segedyński, choć nazwa mogłaby wskazywać, że pochodzi z Węgier, jest tak naprawdę gulaszem wiedeńskim. "W Szegedzie, gdy ktoś się pyta o gulasz segedyński, to wzruszają w knajpach ramionami" - opowiadał Robert Makłowicz w jednym z odcinków...
-
Robert Makłowicz gulasz po węgiersku robi po mistrzowsku. Ten rodzaj mięsa jest obowiązkowy
Makłowicz na smakach światowych kuchni zna się jak mało kto. Właśnie dlatego warto wypróbować jego sprawdzony przepis na węgierski gulasz zwany bograczem. Niezbędny jest solidny kawałek wołowiny i hojna porcja ziemniaków. Takie danie wymaga...
-
Zrobiłam ten gulasz i wyrzuciłam przepis, który dostałam od babci. Nie ma żadnej konkurencji
Gulasz to danie, które może naprawdę porządnie nasycić. Już jedna porcja wystarczy, by zapełnić brzuch, choć i tak pewnie będziesz mieć ochotę na dokładkę. Gulasz z tego przepisu jest naprawdę wyjątkowy, a smakiem przebija nawet babcine propozycje.
-
W mięsnym nie mają wzięcia, młodzież wręcz się krzywi. Zrobisz z nich lepszy gulasz niż z wołowiny
Najczęściej wybieranym przez Polaków mięsem na obiad jest kurczak. Zwykle stawiamy na piersi z kurczaka, udka lub skrzydełka, jednak moim zdaniem inne mięso z kurczaka zasługuje na szczególną uwagę. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu królowały na...
-
Rzadko jemy to mięso, a jest przepyszne. Robię z niego obłędny obiad z kilku składników
W każdym domu są przepisy, które odbiegają od powszechnie znanego sposobu ich przygotowania. Dla mnie takim daniem jest paprykarz cielęcy, czyli danie kuchni węgierskiej, który przygotowuję z dosłownie kilku składników. Wystarczy dobrej jakości...
-
Śmieszna nazwa, a smak boski. Tani obiad w stylu PRL
Gęsie pipki to pyszny, aromatyczny sos z podrobów, którym zajadali się nasi przodkowie na terenach Galicji. Nazwa potrawy jest dość ciekawa i nie zdradza w części, co jest esencją smaku. Gęsie pipki to po prostu gulasz z drobiowych, najczęściej...
-
Zamień tradycyjne mięso na ten rodzaj i zrób gulasz. Jest delikatny i rozpływa się w ustach
Jeśli marzysz o pełnym smaku, a do tego smakowitym obiedzie to mamy coś wyjątkowego. Ten przepis pokaże ci jak w łatwy i szybki sposób zrobić danie, o którym każdy będzie myśleć po nocach. Mięso, którego do niego użyjesz, jest delikatne, a po...
- Kiedy solić makaron? "Znajomy Włoch zaniemówił, gdy usłyszał, co robię"
- Takiej szarlotki nie robi babcia, ani teściowa. Potrzebujesz 3 szklanek
- To już ten czas! Doskonała zabawa i wymarzone trasy narciarskie gwarantowaneMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Najbardziej niedoceniany grzyb w polskich lasach. Poznasz go po zapachu
- Jesienią zrób najlepszą kiszonkę. Sezon na białe warzywo właśnie trwa
- Co słodkiego na niedziele? Wypróbuj ciasto salceson, a nie pożałujesz
- W październiku prawie codziennie go robię. Potrzebne są czerwone warzywa
- Pączki dyniowe są lepsze od cynamonek. To prawdziwy hit jesieni
- Owoce cenne jak rubiny, choć zupełnie zapomniane. Zrób z nich konfiturę
- Idealnie zamarynowane rydze? Wyłącznie z prostego babcinego przepisu
-
Gulasz to nie tylko wieprzowina. Dodaję tę partię drobiu, po uduszeniu dosłownie rozpływa się w ustach
Gulasz to nie tylko wieprzowina. Zamiast kombinować z trikami, które mają prawić, że kawałki mięsa będą miękkie, zwyczajnie zmień wkładkę. Postaw na drób - nie chodzi jednak o pierś z kurczaka. Z tym rarytasem każdy kęs gulaszu będzie prawdziwą...
-
Domownikom opadnie szczęka, gdy podasz ją na jutrzejszy obiad. Gęsta i pyszna
Zupa powinna być konkretna i pełna smaku. Okazuje się, że taka właśnie wychodzi, gdy wykorzystasz ten przepis. Jestem pewna, że cała twoja rodzina będzie nią zachwycona i będzie prosić o więcej. Wystarczy połączyć te składniki.
-
W PRL-u były hitem, dziś to zapomniane danie. Przez żołądki do serca? Z tym gulaszem jak najbardziej
W czasach PRL-u były prawdziwym rarytasem. Dziś już niekoniecznie, a szkoda. Żołądki drobiowe kryją sporo cennych składników, a odpowiednio przygotowane potrafią zachwycić smakiem. Jak przygotować żołądki drobiowe, żeby były miękkie?
-
Narzeczony zrobił pieczony gulasz. Wybrał najszlachetniejsze mięso - rozpływało się w ustach
Pomysł na obiad, który robi się praktycznie sam? Proszę bardzo. Ostatnio mój narzeczony wrócił z zakupów ucieszony jak dziecko z torbą pełną pyszności. Natychmiast zabrał się za przygotowanie posiłku, chwaląc się, że zrobi pyszny gulasz. Jednak...
-
Bogracz - przepis na wyżerkę, że ho ho! Uważaj na mięso - najlepiej sprawdzi się jeden rodzaj
Bogracz to klasyk kuchni węgierskiej i ma w sobie wszystko to, co się z nią kojarzy, czyli paprykę, pomidory, troszkę ostrości i najważniejsze - delikatne, wręcz rozpadające się mięso. Bogracz tradycyjnie gotuje się w kociołku nad ogniskiem, jedna...
-
Przepis na gulasz, na widok którego ślinka cieknie. Z tymi dodatkami to murowany hit na obiad
Przepis na znakomity gulasz wieprzowo-warzywny nie jest żadnym sekretem. Proste, acz wyjątkowo smakowite danie zrobisz bez problemu w zaciszu własnej kuchni. Świetnie sprawdzi się na codzienny obiad, jak i odświętny posiłek.
-
Treściwe danie, które zapełni twój brzuch na długo. Mało kto nie prosi o ten przepis
Pełne smaku dania to coś, czego każdy z nas potrzebuje. Do tego, jakby nie było wcale tak trudne w przygotowaniu, to byłoby cudownie. Ten przepis jest smaczny, prosty i nieskomplikowany. Dzięki mieszance mięs jest on bardzo aromatyczny i pełen...
-
Dzieci i młodzież mają torsje, a starsi zajadają się w najlepsze. Ten obiad z PRL-u to teraz rzadkość
Gulasz z żołądków to danie PRL-u. Dawniej zajadano się nim w najlepsze - do dziś robią to starsze osoby. Dzieci i młodzież na jego widok mają jednak torsje z obrzydzenia. Dlatego też bardzo rzadko gości na naszych stołach. Ale jak podać go, by nie...
-
Zamień tradycyjny obiad na jednogarnkowy gulasz z indyka i pieczarek. Suche mięso to przeszłość
Marzysz o szybkim, sycącym obiedzie, ale brakuje pomysłu? Zamiast po raz kolejny szykować nudne kotlety i suche pieczenie, postaw na soczysty gulasz z indyka oraz pieczarek. Danie jednogarnkowe nie tylko nasyci i rozgrzeje w chłodne popołudnia, al...
-
Płyn, który wylewasz działa cuda na patelni. Mięso wyjdzie miękkie i soczyste jak nigdy
Co zrobić, żeby mięso na gulasz nie było twarde? Pewnie czasami zdarzyło ci się nad tym zastanawiać, gdy mięso wyszło jak podeszwa i ledwo dawało nabić się na widelec. Dziś podpowiemy, jak zrobić perfekcyjnie miękkie i kruche mięso z patelni, a z...
-
Gulasz w takiej wersji jest nam nieznany. Soczyste mięso i kiszona kapusta to najlepsza kombinacja
Gulasze są popularnym daniem obiadowym, który w wielu domach robi się bardzo często. Głównym składnikiem jest mięso, które powinno wyjść miękkie i soczyste. Pomimo że znamy wiele receptur, ta może być dla niektórych nowością. To za sprawą kombinac...
-
Zupą frankfurcką najesz się do syta. Jest gęsta, rozgrzewająca, a w środku skrywa same smakołyki
Szukając dań, które w okresie jesienno-zimowym mogą nas rozgrzać, można natknąć się na różne specjały. Ja również znalazłam kilka smakowitych potraw, którymi teraz dzielę się z rodziną. Ta zupa jest jedną z nich, a każdy w moim domu za nią przepad...
-
Mięso zamień na to warzywo i zrób najlepszy gulasz. W życiu nie jadłeś go w takiej wersji
Gulasz to danie, które idealnie komponuje się w jesienną aurę. Jest idealnym wyborem na obiad, ponieważ jest pożywny, ma w sobie wiele składników, a do tego jego gorące podanie może nas rozgrzać. By pokazać tę potrawę w nieco inny sposób, zamień...
-
Gulasz w nowym wydaniu. Soczyste mięso zastąp tym warzywem. Każdy z rodziny poprosi o dokładkę
Przygotowując gulasz, zazwyczaj musimy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso. To właśnie ono nadaje całości odpowiedniego smaku i sprawia, że chętnie wraca się do tego dania. W tym wypadku całkowicie trzeba z niego zrezygnować, ale na rzecz innego...
-
Taki obiad jesienią to prawdziwa gratka. Kruche mięsko, pyszny sos i kwaśny ogórek w ręce
Kto z nas po powrocie z pracy nie lubi usiąść przy stole i zjeść ciepłego obiadu? Jesteśmy pewni, że nie ma takiej osoby. Prezentujemy więc przepis na obiad - najlepszy z najlepszych na jesienną porę. Nie można jednak zapomnieć o kwaśnym ogórku w...
-
Grocho-cud, czyli gulasz, o którym marzycie. Zadbaj o konkretne mięso, a wszyscy popłaczą się z zachwytu
Co najbardziej lubimy jeść jesienią? Oczywiście gorące, treściwe i rozgrzewające dania. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, a masz pod ręką trochę grochu i odrobinę wędzonki, zrobisz coś pysznego. Nie, nie chodzi o grochówkę - ten przepis jest lepszy.
-
Cała rodzina naje się jedną porcją do syta. Ta mieszanka mięs ma kluczowe znaczenie. Jest obłędne
Mięsne mieszanki połączone z warzywami i aromatycznymi przyprawami są daniami, za którymi szaleje świat. Ten przepis jest bardzo popularny, jednak i tak, niektórzy zapominają jak można zrobić go poprawnie. By sobie przypomnieć, polecamy skorzystać...
-
Zupa gulaszowa - rozgrzewający i aromatyczny obiad. W sam raz na jesienno-zimowe dni
Zupa gulaszowa to pomysł na smaczny i rozgrzewający obiad, w sam raz na jesienno-zimowe popołudnia. Połączenie mięsa wieprzowego, sezonowych warzyw oraz aromatycznych przypraw sprawia, że trudno oderwać się od talerza. Lepszego posiłku na co dzień...
-
Właśnie to Czesi dodają do gulaszu. Oprócz tego są w nim knedle. W Polsce trudno znaleźć podobne danie
Gulasz to bardzo popularne danie, które ma wiele wersji w różnych miejscach na świecie. Okazuje się, że Czesi również mają swój przepis, który jest trudny do podrobienia. Do tego dania dodają wiele składników, które u nas byłyby zaskoczeniem. Jedn...
-
Zupa gulaszowa jest niezastąpiona w jesienne dni. Zrobisz ją z kilku warzyw i solidnej porcji mięs
Zastanawiasz się, co powinno znaleźć się w menu, gdy za oknem ziąb i plucha? Przepis na obłędną zupę gulaszową zawsze się sprawdza - danie rozgrzewa, syci, a także zapewnia solidnej porcji energii. Perfekcyjny smak gwarantuje mieszanka różnych...
-
Gruzińska zupa deklasuje polskie specjały. Rozgrzeje i zapełni brzuchy lepiej niż znany nam gulasz
Gdy za oknem wiatr, deszcz i coraz niższe temperatury, jedyne, o czym myślimy, to rozgrzanie się smacznymi potrawami. W takim przypadku najczęściej gotujemy zupy, które w tej roli są niezawodne. By i tym razem uraczyć się nie tylko rozgrzewającą,...
-
Idź do najbliższego warzywniaka, kup to warzywo i zrób najsmaczniejsze danie. Wszyscy poproszą o dokładkę
Przygotowując dania obiadowe często zachodzimy w głowę, by zrobić coś nowego i oryginalnego. Właśnie wtedy inspirujemy się kuchnią świata i wykorzystujemy najróżniejsze receptury. By i dziś zrobić coś oryginalnego, proponujemy wykorzystać ten...
-
Przepis na aromatyczny gulasz z kurczaka z warzywami. Proste, smaczne i pożywne danie obiadowe
Gulasz z kurczakiem i warzywami to świetny pomysł na prosty, niedrogi i zarazem pyszny obiad dla całej rodziny. Dodatek mięsa i warzyw sprawia, że posiłek jest niezwykle pożywny, a przyprawy i zioła nadają mu dodatkowego aromatu. Smakowity zapach...
-
Młodzież nie zna tego smaku, starsi uwielbiają. Jak zrobić gulasz z żołądków? Pod koniec gotowania dodaj ten płyn
Są takie potrawy, o których się zapomina, albo przez gust naszych bliskich gotuje się je rzadko. Tak jest w przypadku gulaszu z żołądków, który kiedyś gościł na stołach znacznie częściej. Jak zrobić to flagowe dania z PRL-u, żeby każdy oblizywał s...
-
Mięsny gulasz w nowym wydaniu. Ten dodatek sprawia, że danie jest bardziej pożywne i znika z talerzy ekspresowo
Gulasz wieprzowy zna chyba każdy. Nie wszyscy go oczywiście jedli, jednak ten jego rodzaj warto zrobić w pierwszej kolejności. Dlaczego? Jeden wyjątkowy dodatek mu charakteru i sprawia, że danie to jest jeszcze lepsze.
-
Wlej dwie łyżki na patelnię, chwilę poczekaj, a zadzieje się magia. Mięso będzie rozpływać się w ustach
Mamy świetny trik dla wszystkich mięsożerców i miłośników gulaszu i innych sosów z wieprzowiną, wołowiną, a nawet drobiem. Starasz się, jak możesz, stajesz na rzęsach, a mięso i tak wychodzi twarde i suche? Otwórz kuchenną szafkę i wlej odrobinę...
-
Lubelski specjał, za którym szaleją turyści. Nie można zapomnieć jego smaku i każdy błaga o przepis
By zrobić to danie możesz wykorzystać wszystko to, co znajdziesz w lodówce. Jednak nie możesz zapomnieć o jednym składniku, który okazuje się kluczowy. Znajdziesz go w swojej piwnicy lub spiżarni.
-
W ten sposób przyrządzisz doskonały gulasz. Jego wyśmienity smak zaskoczy każdego, kto go spróbuje
Przedstawiamy przepis na gulasz z gęsich żołądków. Co zrobić, żeby miał wyjątkowy smak? Wystarczy trzymać się poniższej receptury. Kluczowe będą przyprawy takie jak majeranek, sól i pieprz. Niezbędne będą jeszcze dwa składniki.
-
Wyśmienity gulasz, który zrobisz w 30 minut. Zrezygnuj z popularnego składnika, ta wersja cię zaskoczy
Miesiące wakacyjne sprzyjają przygotowywaniu posiłków z warzyw sezonowych. Przychodzimy więc dziś z propozycją niezwykle aromatycznego i sycącego dania, jakim jest gulasz warzywny. Zdrowy i pożywny, a co najważniejsze - szybki do upichcenia! Nikom...
-
Tego lata odkryj kuchnię węgierską i sprawdź jak smakuje zupa gulaszowa. Przepis tak łatwy, że zrobisz go z pamięci
Zupa gulaszowa to danie nie tylko na chłodniejsze, jesienne dni. Przepis na ten pożywny posiłek sprawdzi się również latem, kiedy to mamy dostęp do większości warzyw potrzebnych do ugotowania aromatycznej zupy. Jej niepodważalnym plusem jest równi...