gulasz
-
Zupa gulaszowa - przepis na pyszny obiad. Sycąca zupa dla całej rodziny, którą musisz spróbować
Zupa gulaszowa - przepis. To hit ostatnich lat. Pyszna, rozgrzewająca i aromatyczna idealnie sprawdzi się na każdą porę roku, ale szczególnie dobrze smakuje jesienią i zimą, gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza.
-
Gulasz z szynki - danie jednogarnkowe dla fanów mięsa. Dzięki temu dodatkowi będzie smakować wybornie
Brakuje ci pomysłu na obiad? Zaprzyjaźnij się z daniami jednogarnkowymi. Do takich należy gulasz z szynki. Odpowiednie połączenie kilku składników sprawi, że od razu się w nim rozsmakujesz.
-
Strogonow - przepis na gulaszową zupę. Użyj tego mięsa, aby nadać jej głęboki smak
Strogonow to przepis na sycące, mięsne danie w sam raz na obiad lub kolację. Ta potrawa jest też częstym elementem w menu wielu restauracji. Można ją całkiem łatwo przygotować, więc spróbujcie sami.
-
Gęsie pipki - przepis prosto od Magdy Gessler. Nie przesadź ze śmietaną, a będą place lizać
Gęsie pipki to danie, które pod intrygującą nazwą, ukrywa smaczne i pożywne gęsie żołądki. Wiele osób zapomniało już o podrobach, a wielka szkoda, bo dobrze przyrządzone potrafią smakować jak w najlepszej restauracji. Gęsie pipki według przepisu...
-
Gulasz wołowy - przepis dla fanów wyrafinowanych smaków. Mięso będzie kruche, jeśli dodasz ten składnik
Gulasz wołowy to danie idealne dla miłośników mięsa. Przygotowanie jest proste, jednak należy zadbać o kilka rzeczy. Najważniejsza jest wołowina, która jak żadne mięso lubi się z winem - ten dodatek zapewni idealną teksturę i kruchość mięsa, a tak...
-
Gulasz z indyka może mieć głębszy smak. Dodaj ten nietypowy składnik, a będzie wytrawny i przepyszny
Gulasz z indyka to bardzo ciekawa alternatywa, gdy już przejadł nam się gulasz wieprzowy, czy inne sosy mięsne. Jego przygotowanie jest banalne, a smak dania jest genialny za sprawą składnika, którego raczej rzadko używa się do drobiu. Chodzi o...
-
Czulent - przepis na żydowski gulasz. Im dłużej gotujesz, tym lepszy będzie
Czulent to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej. To rodzaj gulaszu z wołowiny z dodatkiem fasoli, kaszy i warzyw duszonych w żeliwnym naczyniu. Kuchnia żydowska nie należy do najprostszych, ale przepis na czulent jest wyjątkowo łatwy. Jak zrobić t...
-
Zupa gulaszowa według Jakuba Kuronia jest gęsta i sycąca. Jeden trik dodaje jej głębi
Co podać na obiad, by dobrze się najeść i rozgrzać? Zupa gulaszowa według Jakuba Kuronia będzie doskonałym rozwiązaniem. Gęsta i sycąca zupa zawdzięcza swój intensywny smak jednemu składnikowi. Jakiemu? Sprawdźcie przepis.
-
Zupa gulaszowa - przepis Magdy Gessler. Zdradzamy co dodać, by nie popsuć smaku
Zupa gulaszowa to kwintesencja kuchni węgierskiej. Uwielbiana nie tylko na Węgrzech syci i rozgrzewa. Regularnie gości na polskich stołach zarówno podczas oficjalnych uroczystości, jak i codziennych spotkań przy rodzinnym stole. Magda Gessler...
-
Gulasz z indyka z warzywami to pomysł na szybki obiad. Przygotujesz go w jednym garnku!
Najbardziej popularny gulasz, to gulasz węgierski. To danie z wołowiną, które jest bardzo sycące. Nieco lżejszą wersją, która znalazła swoich zwolenników w Polsce, jest gulasz z indyka z warzywami. To gulasz delikatniejszy w smaku, który jest...
-
Mizeria idealna - przepis. Kluczowa jest kolejność dodawania składników
-
Owsianka według Anny Lewandowskiej to idealne śniadanie na upały. Wystarczy pięć składników
-
Ciasta bez pieczenia na upały. Cztery idealne sposoby na ochłodę i osłodę dla każdego łasucha
-
Jak pozbyć się much z kuchni? Przyda się m.in. lubiane zioło i mikstura za cztery złote
-
Przepisy na obiad w upał, czyli świeżo, lekko i przyjemnie. Trzy błyskawiczne dania
- Jak przedłużyć trwałość warzyw? Wykorzystaj pięć tanich i prostych sposobów
- Domowa czereśniówka - przepis na smak lata zamknięty w nalewce. Pomoże pokonać te dolegliwości
- Jakich zup nie gotować na "rosole z wczoraj"? To może popsuć ich charakterystyczny smak
- Ile soli do ogórków małosolnych? Są konkretne proporcje, których warto się trzymać
- Domowy izotonik najlepszy na upały. Zrobisz go szybko i tanio, a nawodni lepiej niż woda
-
Gulasz z kurczaka, wieprzowiny, wołowiny - na rozgrzewkę! [4 PRZEPISY]
Nie ma nic lepszego w zimowy dzień niż aromatyczny gulasz. Miękkie mięso, warzywa i sos. Do tego ulubione dodatki i sycący posiłek gotowy. A co ważniejsze - z każdym kolejnym odgrzaniem gulasz smakuje lepiej.
-
Boeuf Stroganow - aromatyczny gulasz z rosyjskim "rodowodem" [PRZEPIS]
Boeuf Stroganow swoją nazwę wziął od nazwiska rosyjskiego dygnitarza - generała i urzędnika Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa. Podobno to właśnie on stworzył potrawę, jaką zajadamy się ze smakiem po dziś dzień. Krucha wołowina w aromatycznym,...
-
Jak zrobić gulasz węgierski? Prosty przepis. Najlepszy z plackami ziemniaczanymi albo langoszami!
Gulasz węgierski najczęściej serwuje się w Polsce do placków ziemniaczanych. Może to i dobrze, bo tworzy z nimi naprawdę świetny "duet". Jak zrobić sycący gulasz węgierski, by smakował najlepiej? Mamy sprawdzony przepis i kilka porad, jak go...
-
Gulasz z indyka - dwa przepisy na prosty do zrobienia i pyszny obiad
Gulasz z indyka to doskonały pomysł na obiad. Mięso z indyka uchodzi za jedno z najzdrowszych mięs - jest chude i ma niską zawartość tłuszczu. Gulasz z indyka to nie tylko potrawa obiadowa dla tych, którzy dbają o linię, ale dla wszystkich - to...
-
Leczo - przepis tradycyjny na pyszne danie, z którego słynie kuchnia węgierska
Leczo tradycyjne przyrządza się na bazie tego, co na Węgrzech najbardziej popularne, czyli papryki. W przeciwieństwie do lecza, które często gotuje się w Polsce, nie ma w nim cukinii. Oprócz papryk w różnych kolorach (choć zwykle używa się tych o...
-
Jak zrobić domową przyprawę do zup i sosów? "To jest tak proste, że aż dziwne, że do tej pory tego nie zrobiłam"
Gotowe przyprawy do zup i sosów to duże ułatwienie dla domowych kucharzy. Wystarczy kilka kropel lub łyżeczek, a danie nabiera głębi smaku. Jednak nie wszyscy wiedzą, że można je zrobić samodzielnie. Podpowiadamy jak.
-
Gulasz wieprzowy - pomysł na tradycyjny obiad
Gulasz wieprzowy należy do najpopularniejszych pomysłów na obiad z mięsem w roli głównej. Lubi je większość mięsożerców! Nic dziwnego - miękkie, kruche mięso z aromatycznym sosem to prawdziwy przysmak. To pyszne danie doskonale syci po całym dniu...
-
Zupa gulaszowa węgierska - przepis na smakowite danie obiadowe
Zupa gulaszowa węgierska to doskonały pomysł na obiad, kiedy potrzebujemy czegoś sycącego, aromatycznego i przepysznego. To jedna z tych zup, po której nie trzeba podawać drugiego dania. Bez wątpienia sprawdzi się po męczącej pracy, długich...
-
Gulasz z kurczaka - przepis na lekki obiad
Gulasz z kurczaka to doskonała alternatywa dla tradycyjnego gulaszu wieprzowego. Jeśli ograniczasz czerwone mięso lub po prostu za nim nie przepadasz, nie musisz rezygnować z przepysznego gulaszu. Jak zrobić gulasz z kurczaka? Sprawdź nasz przepis!
-
Danie jednogarnkowe dla całej rodziny - prosty przepis na gulasz z szynki wieprzowej
Gulasz z szynki wieprzowej przywołuje na myśl pyszne skojarzenia. Gęsty, długo gotowany, intensywny w smaku. To danie, które właściwie robi się samo. Jak przyrządzić je samodzielnie? Podajemy prosty przepis.
-
Jak zrobić zupę gulaszową? Przepis na rozgrzewającą węgierską zupę
Zupa gulaszowa słusznie nawiązuje nazwą do popularnego w naszym regionie gulaszu. Te dwie potrawy są do siebie bardzo podobne - nie tylko z nazwy. Sposoby ich przygotowania również nie różnią się od siebie za bardzo. Z pewnością łączy je obecność...
-
Jak ugotować gulasz z żołądków drobiowych, czyli podroby są pyszne
Gulasz z żołądków nie pojawia się już na naszych stołach tak często jak kiedyś. Wiele osób nie przepada za podrobami i wykorzystuje w kuchni jedynie dobrze znane i opanowane mięso z kurczaka lub indyka. Czas odczarować podroby i spróbować ich w...
-
Jak zrobić gulasz? Prosty przepis na danie w sam raz na obiad - na co dzień i na przyjęcie
Gulasz to kolejna tradycyjna potrawa w naszej kulturze. Nie jest daniem prostym i szybkim do przyrządzenia. Wymaga od nas przestrzegania kilku zasad. Jednak warto poświęcić czas na przygotowanie pysznego gulaszu. Podpowiadamy wam jak tego dokonać.
-
Jak zrobić leczo? Przepis na pyszne, tradycyjne danie jednogarnkowe w sam raz na letnie dni
Leczo to w ostatnim czasie jedno z najpopularniejszych dań w polskiej kuchni. Szczególnie chętnie sięgamy po nie latem, gdy warzywa, których używamy do jego przygotowania, są najlepsze i najtańsze. Jest to danie jednogarnkowe, więc nie powinno...
-
Dania jednogarnkowe - pomysły i przepisy w sam raz na chłody
Dania jednogarnkowe sprawdzą się wtedy, gdy potrzebujemy przygotować smaczny i szybki obiad. To doskonała propozycja dla zabieganych, którzy nie mają czasu na wielogodzinne stanie przy kuchni i późniejsze zmywanie. Zobacz, jak przygotować pyszne...
-
Jak zrobić placek po węgiersku? Przepis krok po kroku na najsłynniejszego placka
Placek po węgiersku jest jednym z najpopularniejszych dań w kuchni polskiej. Szczególnym uczuciem darzy się go w Małopolsce i na Podhalu. Pewne źródła donoszą, że to owoc przyjaźni polsko-węgierskiej. Jak z historią wielu potraw, prawd jest wiele....
-
Jak zrobić Boeuf Strogonow?
Boeuf Strogonow to tak naprawdę Boef Stroganow, ponieważ nazwa dania wzięła się od nazwiska rosyjskiego generała Aleksandra Grigorijewicza Stroganowa. W gastronomii przyjęła się jednak błędna nazwa. Nie zmienia to jednak niepowtarzalnego smaku tej...