gulasz
-
Znasz ten nietypowy gulasz? Serwują go głównie wykwintne restauracje. Sprawdź nasz prosty przepis
Gulasz jest jednym z kultowych dań kuchni polskiej. Jednak na przestrzeni lat coraz częściej do jego przygotowania wykorzystywane jest mięso wieprzowe lub wołowe. Niewiele osób wie i pamięta, że dawniej do obiadu serwowano podroby. Dziś można je...
-
Gulasz wołowy: wykwintna uczta dla podniebienia
Gulasz wołowy to aromatyczne danie, które podbija podniebienia miłośników mięsnych przyjemności. To połączenie soczystego mięsa wołowego i aromatycznego sosu, które rozpala apetyt bogactwem przypraw, a dzięki dodatkom takim jak karmelizowana cebul...
-
Gospodyni dała mi ten przepis, zrobiłam go na obiad i przepadłam. Nic lepszego w życiu nie jadłam
Podstawę tego dania stanowią swojskie mięsa i wędliny. Dorzuca się także dużo warzyw i przypraw. Tak prezentująca się całość ma swój smak, którego nie da się podrobić. Niedawno zrobiłam to danie i wiem, że będę częściej je powtarzać.
-
Polacy opanowali ten przepis do perfekcji. Mięsny gulasz zdobywa drugie życie dzięki mącznemu dodatkowi
Gulasz wieprzowy można wykonać na wiele sposobów, jednak nie wszystkie są równie smaczne. Ten przepis na pewno zasmakuje każdemu, kto zechce go wykonać. Wyróżnia go dodatek, którego w tym daniu nie każdy się spodziewa.
-
Czulent to przysmak kuchni żydowskiej. Polakom również zasmakuje, a to dzięki doborowej liście składników
Czulent to danie, które nie jest zbyt popularne wśród Polaków. Pomimo że uwielbiamy gulasz, to ten rodzaj jest nam nieznany. Tradycyjnie jego przygotowanie trwa znacznie dłużej, lecz my gotujemy to ekspresowo. Wybór mięsa jest ważny, dlatego trzeb...
-
Sycący obiad po taniości? Zapamiętaj hasło "przez żołądki i serca". Jeszcze jeden dodatek i najlepszy gulasz gotowy
Podroby to dość niedoceniane składniki, które odpowiednio przygotowane potrafią być prawdziwym rarytasem. Popularne w PRL, dziś odsunęły się w najgłębsze zakamarki lady w sklepie mięsnym i czas najwyższy je stamtąd wyciągnąć. Dziś mamy dla was...
-
Gulasz wieprzowy. Przepis na mięciutkie mięso. Nie popełnij błędu. Dodaj wodę w odpowiednim momencie
Gulasz z łopatki wieprzowej można podać jako dodatek do placków ziemniaczanych, makaronu lub ziemniaków. Jednak, aby uzyskać mięciutkie i delikatne mięso, warto poznać tajniki gotowania kultowej potrawy. Ważny jest moment, w którym wlewamy wodę.
-
Gulasz po portugalsku różni się od tego, który znamy. Nie uwierzysz co dodają zamiast mięsa
Różne odpowiedniki potraw, które znamy od lat można znaleźć w różnych zakątkach świata. W Portugalii znajdziemy gulasz, który nieco różni się od tego tradycyjnego i domowego. Czym? Mięsem, który jest ważnym elementem tego dania.
-
Gęsie pipki - przepis. Gulasz po galicyjsku smakuje lepiej, niż się nazywa, a kluczem jest zapomniane mięso
Gęsie pipki to pyszny, aromatyczny gulasz, którym zajadali się nasi przodkowie na terenach Galicji. Nazwa potrawy jest dość ciekawa i zdradza w części, co jest esencją smaku. Gęsie pipki to po prostu gulasz z gęsich żołądków ze śmietaną i cebulą...
-
Łyżeczka tego produktu sprawi, że mięso w gulaszu będzie idealnie miękkie. Ten trik znają nasze babcie
Domowy gulasz to prawdziwy rarytas, który niemal zawsze świetnie smakuje. Jedynym elementem, który często zawodzi, jest zbyt twarde i nieapetyczne mięso. Jest na to jednak niezawodny sposób, które doskonale znają nasze babcie - mowa tu o dodaniu...
-
Dzięki tej regule zrobisz ciasto lepsze od szarlotki. Rozpływa się w ustach
-
Jak się nie nabrać na owoce pryskane chemią? Mały szczegół w tym pomoże
-
Ta sukienka to nie tylko eleganckie rozwiązanie, ale przede wszystkim praktyczneMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Sposób na mszyce. Posiekaj, zagotuj i spryskaj - jutro nie będzie po nich śladu
-
Krupnik słynny w całym dekanacie. Gospodyni księdza dodaje ten składnik
- Jak upiec rybę w piekarniku? Wszystko, co musisz wiedzieć o pieczeniu ryb
- Myślisz, że rozpoznasz zupę na talerzu? Przekonaj się
- Moja babcia robi szparagi inaczej niż wszyscy. Tę część każdy wyrzuca
- Chrupiące ziemniaki bez piekarnika. Zapomnisz o klasycznym przygotowaniu
- Kwaśniewski wspomina, jak piekł pizzę dla BOR-u. "Cały czas zasuwałem w kuchni"
-
Jak zrobić gulasz? Najlepszy efekt gwarantuje domowa receptura bazująca na dużej ilości mięsa i warzyw
Gulasz to niemalże piedestał wśród domowych specjałów. Danie syci, rozgrzewa i poprawi humor w mroźne dni. Ważne jest jednak przygotowanie według babcinych zasad - mowa tu o odpowiednim składzie, dużej porcji mięsa i warzyw, odrobinie bulionu i...
-
Jakie mięso na gulasz? Bez względu, czy wybierasz wołowy, czy wieprzowy, zwróć uwagę na dwie kluczowe kwestie
Gulasz to danie o wielu twarzach, które pozwala kucharzowi na szereg możliwości. Jednak bez znaczenia, czy mamy w planach tradycyjny gulasz węgierski, czy na przykład gulasz wieprzowy z grzybami, warto wiedzieć, co wybrać przy ladzie sklepu...
-
Przepis na gulasz - rozgrzewające danie jednogarnkowe idealne na chłodne dni. Kluczem jest skład
Wśród domowych obiadów królują sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe, które idealnie sprawdzą się w ponure, chłodne dni. Idealną propozycją jest zatem gulasz wieprzowy z dużą ilością warzyw i sekretnym składnikiem, którym jest odrobina...
-
Ciepłe danie na sylwestra, czyli gulasz a la strogonow. Tania wersja imprezowej klasyki z nietypowym dodatkiem
Jeśli szukasz pomysłu na ciepłe danie na sylwestra, mamy dla ciebie przepis, który nigdy nie zawodzi, czyli gulasz a la strogonow. To smaczna wersja kultowego dania Boeuf Strogonow, która nie zrujnuje domowego budżetu, a z pewnością każdemu...
-
Gulasz wieprzowy - przepis, którym zaimponujesz nawet teściowej. Żeby wyszedł idealny, mięso należy trochę "upić"
Jeśli nie masz pomysłu na obiad, który zwali z nóg nawet najbardziej wymagającego smakosza, mamy specjalnie coś dla ciebie. Gulasz wieprzowy z grzybami i winem to danie, przez które nawet stereotypowa teściowa "z dowcipów" zacznie cicho łkać z...
-
Gulasz wołowy wychodzi twardy jak kamień? To może być wina szoku termicznego
Gulasz to wyjątkowo lubiana potrawa zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Danie zawdzięcza swój smak m.in. przez delikatne i rozpływające się w ustach mięso. Co, jeśli wyjdzie twarde niczym kamień? Znamy sposób, żeby tego uniknąć.
-
Zbyt tłusty gulasz to nie koniec świata. Trik z kostkami lodu pomoże uratować sytuację
Zdarza się, że gulasz wychodzi zbyt tłusty, przez co traci na smaku. Nie oznacza to jednak, że odnieśliśmy porażkę, a ulubioną potrawę musimy zjeść z niesmakiem. Podpowiadamy jak uratować zbyt tłusty gulasz przy pomocy kostek lodu i chochli do zupy.
-
Jak zrobić gulasz? Rozgrzewające danie jednogarnkowe idealne na chłodne dni. Te dodatki to must have
W domowym menu nie może zabraknąć przepisu na tradycyjny gulasz. Rozgrzewające danie jednogankowe sprawdzi się idealnie w chłodne, jesienne dni. Sekret smaku tkwi w szczegółach. Nie może zabraknąć dobrej jakości mięsa, sezonowych warzyw, bulionu i...
-
Gulasz na obiad. Mięso będzie kruche i delikatne, gdy wykorzystasz ten patent. Mowa o... odpowiedniej wodzie
Zastanawiasz się, co podać na rodzinny obiad? Mięsny gulasz będzie świetną, sytą propozycją, która z pewnością przypadnie do gustu domownikom. Warto jednak znać patent, który sprawi, że mięso będzie delikatne i kruche. Kluczem jest odpowiednia......
-
Przepis na gulasz. Jednogarnkowe danie to jesienny must have. Kluczowy jest dodatek bulionu i warzyw
Tradycyjny gulasz to prawdziwy rarytas w domowym menu. Jednogarnkowe danie sprawdzi się idealnie w chłodne jesienne dni. Kluczowe dla smaku jest soczyste mięso i sezonowe warzywa oraz aromatyczne przyprawy. Nie może zabraknąć także dodatku bulionu...
-
Gulasz od Anny Lewandowskiej. Odpowiednie składniki to podstawa smacznego dania
Anna Lewandowska zawsze zaskakuje przepisami, dietami i pomysłami na przekąski. Wiele można wyciągnąć z jej codziennego życia, a także z tego jak się odżywia. Przepis na autorski gulasz Anny Lewandowskiej jest prosty i bardzo smaczny. Warto...
-
Zupa gulaszowa. Przepis na jednogarnkowe danie. Pewien dodatek sprawi, że będzie bardzo aromatyczna
Zupa gulaszowa - przepis na węgierskie danie, które ugotujesz w jednym garnku. Jego podstawą jest mięso, które łączy się z różnymi warzywami. Dzięki temu potrawa zyskuje bogaty smak i jest pełna dobroczynnych wartości odżywczych.
-
Przepis na gulasz - tradycyjny smak uzyskasz dzięki tym składnikom. Kluczowy jest jeden dodatek
Tradycyjny przepis na gulasz to prawdziwa uczta smaków i aromatów. Sekret tkwi w odpowiednio dobranych składnikach oraz wytrawnym dodatkom, takim jak mieszanka przypraw czy czerwone wino. To właśnie ono podkreśli smak i zagwarantuje kruchość mięsa...
-
Zupa gulaszowa - przepis na pyszny obiad. Sycąca zupa dla całej rodziny, którą musisz spróbować
Zupa gulaszowa - przepis. To hit ostatnich lat. Pyszna, rozgrzewająca i aromatyczna idealnie sprawdzi się na każdą porę roku, ale szczególnie dobrze smakuje jesienią i zimą, gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza.
-
Gulasz z szynki - danie jednogarnkowe dla fanów mięsa. Dzięki temu dodatkowi będzie smakować wybornie
Brakuje ci pomysłu na obiad? Zaprzyjaźnij się z daniami jednogarnkowymi. Do takich należy gulasz z szynki. Odpowiednie połączenie kilku składników sprawi, że od razu się w nim rozsmakujesz.
-
Strogonow - przepis na gulaszową zupę. Użyj tego mięsa, aby nadać jej głęboki smak
Strogonow to przepis na sycące, mięsne danie w sam raz na obiad lub kolację. Ta potrawa jest też częstym elementem w menu wielu restauracji. Można ją całkiem łatwo przygotować, więc spróbujcie sami.
-
Gęsie pipki - przepis prosto od Magdy Gessler. Nie przesadź ze śmietaną, a będą place lizać
Gęsie pipki to danie, które pod intrygującą nazwą, ukrywa smaczne i pożywne gęsie żołądki. Wiele osób zapomniało już o podrobach, a wielka szkoda, bo dobrze przyrządzone potrafią smakować jak w najlepszej restauracji. Gęsie pipki według przepisu...
-
Gulasz wołowy - przepis dla fanów wyrafinowanych smaków. Mięso będzie kruche, jeśli dodasz ten składnik
Gulasz wołowy to danie idealne dla miłośników mięsa. Przygotowanie jest proste, jednak należy zadbać o kilka rzeczy. Najważniejsza jest wołowina, która jak żadne mięso lubi się z winem - ten dodatek zapewni idealną teksturę i kruchość mięsa, a tak...
-
Gulasz z indyka może mieć głębszy smak. Dodaj ten nietypowy składnik, a będzie wytrawny i przepyszny
Gulasz z indyka to bardzo ciekawa alternatywa, gdy już przejadł nam się gulasz wieprzowy, czy inne sosy mięsne. Jego przygotowanie jest banalne, a smak dania jest genialny za sprawą składnika, którego raczej rzadko używa się do drobiu. Chodzi o...
-
Czulent - przepis na żydowski gulasz. Im dłużej gotujesz, tym lepszy będzie
Czulent to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej. To rodzaj gulaszu z wołowiny z dodatkiem fasoli, kaszy i warzyw duszonych w żeliwnym naczyniu. Kuchnia żydowska nie należy do najprostszych, ale przepis na czulent jest wyjątkowo łatwy. Jak zrobić t...
-
Zupa gulaszowa według Jakuba Kuronia jest gęsta i sycąca. Jeden trik dodaje jej głębi
Co podać na obiad, by dobrze się najeść i rozgrzać? Zupa gulaszowa według Jakuba Kuronia będzie doskonałym rozwiązaniem. Gęsta i sycąca zupa zawdzięcza swój intensywny smak jednemu składnikowi. Jakiemu? Sprawdźcie przepis.
-
Zupa gulaszowa - przepis Magdy Gessler. Zdradzamy co dodać, by nie popsuć smaku
Zupa gulaszowa to kwintesencja kuchni węgierskiej. Uwielbiana nie tylko na Węgrzech syci i rozgrzewa. Regularnie gości na polskich stołach zarówno podczas oficjalnych uroczystości, jak i codziennych spotkań przy rodzinnym stole. Magda Gessler...
-
Gulasz z indyka z warzywami to pomysł na szybki obiad. Przygotujesz go w jednym garnku!
Najbardziej popularny gulasz, to gulasz węgierski. To danie z wołowiną, które jest bardzo sycące. Nieco lżejszą wersją, która znalazła swoich zwolenników w Polsce, jest gulasz z indyka z warzywami. To gulasz delikatniejszy w smaku, który jest...
-
Gulasz z kurczaka, wieprzowiny, wołowiny - na rozgrzewkę! [4 PRZEPISY]
Nie ma nic lepszego w zimowy dzień niż aromatyczny gulasz. Miękkie mięso, warzywa i sos. Do tego ulubione dodatki i sycący posiłek gotowy. A co ważniejsze - z każdym kolejnym odgrzaniem gulasz smakuje lepiej.
-
Boeuf Stroganow - aromatyczny gulasz z rosyjskim "rodowodem" [PRZEPIS]
Boeuf Stroganow swoją nazwę wziął od nazwiska rosyjskiego dygnitarza - generała i urzędnika Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa. Podobno to właśnie on stworzył potrawę, jaką zajadamy się ze smakiem po dziś dzień. Krucha wołowina w aromatycznym,...
-
Jak zrobić gulasz węgierski? Prosty przepis. Najlepszy z plackami ziemniaczanymi albo langoszami!
Gulasz węgierski najczęściej serwuje się w Polsce do placków ziemniaczanych. Może to i dobrze, bo tworzy z nimi naprawdę świetny "duet". Jak zrobić sycący gulasz węgierski, by smakował najlepiej? Mamy sprawdzony przepis i kilka porad, jak go...
-
Gulasz z indyka - dwa przepisy na prosty do zrobienia i pyszny obiad
Gulasz z indyka to doskonały pomysł na obiad. Mięso z indyka uchodzi za jedno z najzdrowszych mięs - jest chude i ma niską zawartość tłuszczu. Gulasz z indyka to nie tylko potrawa obiadowa dla tych, którzy dbają o linię, ale dla wszystkich - to...
-
Leczo - przepis tradycyjny na pyszne danie, z którego słynie kuchnia węgierska
Leczo tradycyjne przyrządza się na bazie tego, co na Węgrzech najbardziej popularne, czyli papryki. W przeciwieństwie do lecza, które często gotuje się w Polsce, nie ma w nim cukinii. Oprócz papryk w różnych kolorach (choć zwykle używa się tych o...
-
Jak zrobić domową przyprawę do zup i sosów? "To jest tak proste, że aż dziwne, że do tej pory tego nie zrobiłam"
Gotowe przyprawy do zup i sosów to duże ułatwienie dla domowych kucharzy. Wystarczy kilka kropel lub łyżeczek, a danie nabiera głębi smaku. Jednak nie wszyscy wiedzą, że można je zrobić samodzielnie. Podpowiadamy jak.
-
Gulasz wieprzowy - pomysł na tradycyjny obiad
Gulasz wieprzowy należy do najpopularniejszych pomysłów na obiad z mięsem w roli głównej. Lubi je większość mięsożerców! Nic dziwnego - miękkie, kruche mięso z aromatycznym sosem to prawdziwy przysmak. To pyszne danie doskonale syci po całym dniu...