Fot. Shutterstock / nadianb

Idealne danie na chłodne dni

Zupa z soczewicy

MATERIAŁY PROMOCYJNE

Zdrowy i sycący posiłek na chłodne dni. Rozgrzej się niezwykle odżywczą zupą z soczewicy z jesiennym akcentem.

Kiedy za oknem jesienna aura, nie ma nic lepszego niż talerz gorącej, aromatycznej zupy. Ta zupa z soczewicy rozgrzewa od pierwszej łyżki i otula smakiem niczym miękki koc. Soczewica dostarcza solidnej dawki białka roślinnego i błonnika, a warzywa dodają naturalnej słodyczy i koloru – w tym dynia królowa aktualnej pory roku, idealnie wpisując się w jesienny klimat.

Jesienią powietrze staje się rześkie, a wieczory chłodne. Zaczynamy szukać ciepła nie tylko pod kocem, ale również w kuchni. To świetny moment na przygotowanie tej rozgrzewającej i niezwykle sycącej zupy z soczewicy. Dzięki dodatkowi sezonowych warzyw, takich jak dynia i marchew, nabiera cudownie słodkawego smaku i złocistej barwy oraz staje się odżywczą bombą pełną białka, błonnika, witamin i minerałów
.
Każda łyżka tej zupy to spotkanie kremowej soczewicy z aksamitną dynią i słodyczą marchewki. Delikatny czosnek i cebula nadają głębi, a nuty majeranku i kminku tworzą aromatyczną symfonię, która wypełnia dom smakowitym zapachem. Dzięki multicookerowi Tefal przygotowanie tej zupy to czysta przyjemność. Urządzenie łączy w sobie funkcje garnka, patelni i szybkowaru – smaży, gotuje i dusi, zachowując pełnię smaku i wartości odżywczych. Na koniec procesu gotowania zadba, by wszystkie składniki połączyły się w gładki, aromatyczny krem bez konieczności mieszania i pilnowania by danie się nie przypaliło. Wystarczy wybrać odpowiedni program, nacisnąć przycisk i. pozwolić multicookerowi działać.

Zupa z soczewicy przygotowana w multicookerze Tefal to nie tylko oszczędność czasu, ale i sposób na gotowanie pełne smaku. Urządzenie utrzymuje idealną temperaturę, równomiernie rozprowadza ciepło i zamyka aromaty w środku potrawy, dzięki czemu każdy składnik zachowuje swoje wartości odżywcze.

ZUPA Z SOCZEWICY

Ikona
posiłek:
obiad
Ikona
ilość porcji:
dla 4 osób
Ikona
czas:
15 min
Ikona
Poiom:
łatwy

Składniki

  • Czerwona soczewica 200 g
  • Cebula 1 średnia
  • Czosnek 2 ząbki
  • Marchewka 2 sztuki
  • Dynia (obrana i pokrojona) 200 g
  • Ziemniaki 2 sztuki
  • Bulion warzywny, drobiowy lub woda 1 litr
  • Słodka papryka 1 łyżeczka
  • Kminkek mielony ½ łyżeczki
  • Majeranek ½ łyżeczki
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • Oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 łyżka
  • Sok z limonki (opcjonalnie) ½ limonki
ZUPA Z SOCZEWICY

Fot. Shutterstock / TanyaLovus

Dobra Rada

icona
Opcjonalnie do zupy możesz dodać kilka kropli soku z cytryny lub łyżkę śmietany do podania.

przygotowanie

Krok 1

Włącz multicooker Tefal i wybierz program „Smażenie” (lub „Pieczenie”). Wlej łyżkę oliwy i pozwól, by misa lekko się rozgrzała.

Krok 2

Dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez około 2–3 minuty, aż staną się lekko złociste i aromatyczne.

Krok 3

Wrzuć pokrojoną marchewkę, ziemniaki i dynię. Posyp słodką papryką, kminkiem i majerankiem. Wymieszaj i smaż jeszcze przez 2–3 minuty, by warzywa nabrały głębszego smaku.

Krok 4

Dodaj przepłukaną soczewicę, zalej wszystko bulionem (wodą), dopraw solą i pieprzem.

Multicooker

Multicooker Tefal. Fot. Materiał promocyjny Tefal

Dobra Rada

icona
Danie możesz dodatkowo udekorować świeżą natką pietruszki.

Krok 5

Zamknij pokrywę multicookera, ustaw program „Zupa” lub „Gotowanie pod ciśnieniem” na 20–25 minut. Multicooker automatycznie dopilnuje temperatury i czasu gotowania, dzięki czemu soczewica stanie się idealnie miękka, a warzywa rozpłyną się w gładkim kremie.

Krok 6

Jeśli chcesz uzyskać gładką konsystencję, po zakończeniu programu zblenduj zupę bezpośrednio w misie.

Krok 6

Po otwarciu pokrywki sprawdź konsystencję sosu – jeśli chcesz, by był gęstszy, włącz ponownie program „Smażenie” i gotuj kilka minut bez pokrywki, aż sos lekko odparuje. Na koniec dodaj sok z limonki dla świeżości.

Krok 7

Podawaj gorącą, udekorowaną natką pietruszki. Dla wyrazistości możesz dodać kilka kropel soku z cytryny lub łyżkę śmietany.

obrazek

Fot. Shutterstock / nadianb

Dobra Rada

icona
Na koniec możesz dodać odrobinę soku z cytryny lub octu jabłkowego — podbije smak i zrównoważy ostrość przypraw.

Wybierz ulubiony produkt:

Slide 1

Multicooker Tefal COOK4ME TOUCH PRO CY9431

sprawdź
Slide 1

Multicooker TEFAL COOK4ME TOUCH WIFI CY9128

sprawdź
Slide 1

Forma do ciasta Cook4me TEFAL TOUCH &STANDARD

sprawdź
Slide 1

Misa do Tefal Cook4Me XA602011 - duża pojemność

sprawdź
Slide 1

Ruszt 2w1 separator do Multicookera Cook4Me rozdzielacz

sprawdź
Slide 1

Komplet słoików do Tefal Cook4Me (8 sztuk)

sprawdź

Materiał promocyjny Tefal.

×
Reklama