jajka
-
Nie wyrzucaj skorupek jajek. Dzięki nim zyskasz zdrowe kości, gładką skórę i bujny ogród
Skorupki jajek to na pierwszy rzut oka zwykły odpad, który powinien lądować w koszu. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że mają wiele cennych właściwości. Z powodzeniem można wykorzystywać je w kuchni, pielęgnacji czy ogrodzie.
-
Zrób jajka w ten sposób. Staną się twoim ulubionym śniadaniem
Jajka zawsze są dobrym wyborem na śniadanie. Dostarczają dużo energii i można je zrobić na wiele sposobów, dzięki czemu szybko się nie nudzą. Jeśli też jesteś jajecznym pasjonatem i doskonale znasz się już z jajkami po turecku, szakszuką i omletam...
-
Przysmak z barów mlecznych wraca do łask. Te pyszne kotleciki zrób jak starsze panie
Jeśli ktoś tęskni za czasami PRL-u, to najpewniej nie za kolejkami, pustymi półkami sklepowymi i sloganem "czy się stoi, czy się leży". Tęsknota starszego pokolenia sprowadza się w głównej mierze do niepowtarzalnych smaków i prostych dań. Dziś na...
-
Jem na śniadanie "jajka ranczera" i nie czuję głodu do południa. Jajecznica odpada w przedbiegach
Masz już dość jajecznicy? Mamy dla ciebie idealne rozwiązanie. Jajka po ranczersku to przepis na solidny początek dnia. W wersji podstawowej wystarczą jajka i trzy dodatki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by dorzucić więcej ulubionych składników.
-
Zaszalej i w weekend podaj takie jajka na śniadanie. Ważne są jogurt i konkretne masło
Jajka to doskonały wybór na śniadanie z kilku powodów. Świetnie sycą i dodają energii na długie godziny, a dodatkowo świetnie smakują i momentalnie poprawiają nastrój, co rano bywa istotne. Nie musisz jednak w kółko raczyć się oklepaną jajecznicą...
-
Jajka wcale nie pękają mi podczas gotowania. Ciocia zdradziła sposób. Trzeba użyć igły
Dlaczego jajko pęka po włożeniu do gorącej wody? To pytanie zadają sobie nie tylko miłośnicy wielkanocnych śniadań, lecz także osoby, które chcą przygotować je do dekoracji czy sałatki. Sprawdź, jakie są przyczyny i jak można temu zapobiec.
-
Dobra na Wielkanoc i na śniadanie. Przepis na pastę jajeczną Magdy Gessler. To nie jajka wiodą prym
Pasta jajeczna Magdy Gessler różni się od standardowego przepisu. Choć klasyczna wersja jest smaczna i uwielbiana, restauratorka postanowiła nieco podkręcić jej smak. Jak wyszło? Zrób na Wielkanoc i zobacz, jak znika z miseczki.
-
Kiepskie wieści przed Wielkanocą. Ceny jajek tylko urosną. Zapłacimy więcej niż rok temu
Tak jak ryby są podstawą Bożego Narodzenia, tak Wielkanoc nie może się odbyć bez jajek. Nie mamy jednak dobrych wiadomości. Ich ceny przed świętami znacznie wzrosną. Eksperci wyjaśniają, że przyczynami są: ptasia grypa, mniejsza liczba kur niosek...
-
Będzie pyszny do jajek, wędlin i kanapek. Ten sos bije na głowę tatarski i każdy inny
Do wszystkiego dodajesz na zmianę majonez, musztardę i ketchup? Jeśli poznasz nasz dzisiejszy przepis, zamienisz wszystkie inne sosy na ten jeden. Jest gęsty, kremowy, apetycznie żółty i zrobisz go w zaledwie kilka chwil ze składników, które masz...
-
Ugotowane jajka w lodówce. Czy przetrwają dłużej niż postanowienia noworoczne? Eksperci podają czas
W Wielkanoc (choć nie tylko) zdarza się, że gotujemy ich mnóstwo, ale nie wszystkie zostają zjedzone. Ile mogą leżeć ugotowane jajka? Większość osób nie zdaje sobie sprawy, a eksperci wskazują konkretny czas.
-
Najlepsze śniadanie z jajkami. Szakszuka "na winie" syci aż do obiadu i pomaga schudnąć
Jajka to zaraz obok kanapek najczęstszy wybór śniadaniowy Polaków i najczęściej stawiamy na rozmaite jajecznice i omlety z różnymi dodatkami. Dziś jednak mamy dla was dużo lepszy przepis na śniadanie z jajkami, które wygląda pięknie, smakuje...
-
Jajka z moim farszem zwalają z nóg. Rodzina czeka cały rok, aby ich skosztować
Jajka faszerowane łososiem sprawdzą się na wiele różnych okazji, a z pewnością nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Są nie tylko smaczne, ale też skrywają w sobie wiele cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do swojej diety.
-
Nie każdy wie, gdzie wyrzucać wytłaczanki po jajkach. Ty też pewnie często wybierasz zły kosz
Wydawałoby się to oczywiste, ale wiele osób popełnia błąd. Do jakiego kosza wyrzucać wytłaczanki po jajkach? Wbrew pozorom nie zawsze powinny lądować w kontenerze na papier.
-
Jajka faszerowane pieczarkami w 3 wariantach. Mięsny składnik doda charakteru
Jajka faszerowane pieczarkami to typowa przekąska na zimno serwowana na wielkanocnym stole. Można je przygotować w różnych wariantach - podstawowym lub wzbogaconym o smakowite dodatki, jak np. ser żółty lub czerwona papryka. Udekorowane kiełkami...
-
Jajka po terminie: jeść czy wyrzucić? W kilka sekund możesz ocenić ich świeżość
Czy można jeść jajka po terminie? Wiele osób uważa, że data na opakowaniu to wyrok, jednak to błędne przekonanie. Jajka często nadają się do spożycia dłużej, niż sądzimy. Jak to sprawdzić i uniknąć marnowania żywności? Poznaj prosty test oraz zasa...
-
Co dodać do sosu tatarskiego, żeby był jeszcze lepszy? Lista jest długa
Sos tatarski to popularny dodatek do wielu dań. Na stołach wielkanocnych pojawia się bardzo często, bo pasuje do wielu serwowanych w tym czasie przekąsek. Warto przygotować go na kilka godzin przed podaniem - wówczas mamy pewność, że smaki fajnie...
-
Wiele osób nie zrobi takich galaretek na Wielkanoc. I dużo straci. Zobacz, jakie to proste
Galaretki w skorupkach po jajkach to wyśmienita przekąska, która nie tylko smakuje, ale także pięknie dekoruje wielkanocny stół. Jest to przepis dla cierpliwych i dokładnych, jednak na pewno warto go wypróbować. Goście będą zachwyceni Twoimi...
-
Przełomowe odkrycie? Tą metodą ugotujesz idealne jajka. Ale zajmie ci to... 32 minuty
Gotowanie jajek to żadna fizyka kwantowa, choć niewiele potrzeba, by przegapić idealny moment i mieć jajka na twardo zamiast na miękko lub na półmiękko zamiast na twardo. Z pozoru może się to wydawać błahym problemem, ale okazuje się, że nad metod...
-
Chrupiąca na zewnątrz i mięciutka w środku. Dodaj płaską łyżeczkę do bezy. Wyjdzie biała jak śnieg
Jak zrobić bezę idealną? Wbrew pozorom to nie takie proste, bo wystarczy niewielki błąd, aby masa opadła, zrobiła się mokra i brązowa. Dlatego w trakcie przyrządzania koniecznie pamiętaj o kilku zasadach.
-
Nudny majonez zamieniłam na sos nie z tej ziemi. W Wielkanoc obleje nim jajka. Każdemu opadnie szczęka
Jak zrobić dobre jajka na Wielkanoc? Czasem wystarczy odpowiednio dobrany sos, aby zamieniły się w prawdziwe kulinarne dzieło sztuki. Zamiast klasycznej wersji z majonezem, w tym roku postaw na stole coś o bardziej wyrazistym smaku.
-
Przepis na omlet godny najlepszej restauracji. Nie musisz bać się, że się porwie lub rozpadnie
Omlet to jedna z najpopularniejszych opcji na śniadanie z jajkami i chociaż nie robi się go tak szybko jak jajecznicy, to jest zdecydowanie bardziej sycący i pożywny. Dziś zdradzimy ci przepis na omlet godny najlepszych hoteli i drogich restauracj...
-
Śniadaniowa sałatka z jajkiem i rzodkiewką. Pyszna i tak chrupiąca, że słychać ją na podwórku
Wiosna nieśmiało do nas zagląda i w końcu mamy cieplejsze dni, a w ogrodach pierwsze wiosenne kwiaty. Niech do naszych kuchni też zajdzie wiosna i najlepiej poczujesz ją, zajadając się tą pyszną sałatką. Wiosną jem ją non stop, a to tylko jajka i...
-
Zapomnij o nudnych śniadaniach i zrób jajka po florencku. Pamiętaj o zielonym składniku i occie
Szukasz ciekawego, pysznego i naprawdę wyjątkowego pomysłu na śniadanie? Mamy dla ciebie przepis, przez który na długo porzucisz nudne kanapki i powszednią jajecznicę. Te jajka są pyszne, żółtko bosko się rozpływa, a zielony składnik dodaje i smak...
-
Zbliża się Wielkanoc, czyli czas sałatek z jajkiem. Ta jest o niebo lepsza nawet od jarzynowej
Sałatka z jajkiem musi pojawić się na każdym wielkanocnym stole i chociaż do Wielkanocy jeszcze dużo czasu, warto powolutku zbierać pomysły na świąteczne menu. Mamy dziś przepis na sałatkę, który pamięta jeszcze czasy PRL-u. Jest łatwa, naprawdę...
-
Masz dość jajecznicy? Zrób jajka po benedyktyńsku. Po takim śniadaniu poczujesz się jakby luksusowo
Jajka to najprawdopodobniej, obok kanapek i owsianek, jeden z najczęstszych wyborów na śniadanie. Hitem w restauracjach i hotelach są te w wersji w koszulce z sosem holenderskim. Jak zrobić jajka po benedyktyńsku? Przepis, wbrew pozorom, jest...
-
Czym zastąpić jajka? Zamiast w panice biec do sąsiada po kilka sztuk, zajrzyj do kuchennej szafki
Większość z nas ma w domu jajka i regularnie je spożywa. Może się jednak zdarzyć, że zapomnimy kupić kolejną wytłaczankę, produkt się zepsuje albo potłucze. Co wtedy robić? Podpowiadamy, czym zastąpić jajko w naleśnikach oraz innych uwielbianych...
-
Nie robię już jajecznicy na śniadanie. Kolorowe muffinki jajeczne to moja nowa miłość
Co na śniadanie zamiast nudnych kanapek i oklepanej jajecznicy? Jeśli co rano towarzyszy ci podobny dylemat, mamy na to świetne, pyszne i kolorowe rozwiązanie. Minimum roboty, bo w zasadzie wszystko robi piekarnik. Ty musisz tylko roztrzepać jajka...
-
Świeże kotlety jajeczne na piątkowy obiad. 1 składnik poprawi konsystencję i sprawi, że kotlety będą sycące
Kotlety jajeczne to bardzo pyszne i pożywne danie, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Jest to świetna propozycja na bezmięsny obiad. Zajadają się nimi i starsi i młodsi, a ponadto mogą być przygotowane na wiele różnych sposobów. Ne...
-
Smakołyk PRL-u, który powinien wrócić na stoły. Główny składnik budzi obawy, ale eksperci uspokajają
Dla jednych smak dzieciństwa, dla innych kulinarna zagwozdka. Kultowy deser PRL-u wciąż ma wielu zwolenników, ale jego główny składnik, jajka, budzi wątpliwości. Czy kogel-mogel jest bezpieczny dla zdrowia? Naukowcy potwierdzają: warto go jeść.
-
Czy w Środę Popielcową można jeść jajka? Wyjaśniamy, których produktów unikać
Środa Popielcowa to ważny dzień dla katolików. Jest początkiem wielkiego postu, który trwa 40 (a dokładniej 46) dni i jest przygotowaniem do odpowiedniego przeżywania Wielkanocy. Osoby praktykujące w tym dniu powinny zrezygnować z określonych...
-
Mąż wrócił z halibutem, ja od razu złapałam za garnek. Zrobiłam takie smarowidło, że klękajcie narody
W moim domu za zakupy odpowiedzialny jest mąż i w zasadzie nigdy nie wiem, czym akurat mnie zaskoczy. To bardzo ekscytujące, bo jego wyobraźnia nie zna granic i często przynosi produkty, o których akurat ja bym nie pomyślała. Ostatnio przyniósł...
-
Jajka towarem luksusowym? Kiepskie wieści na nadchodzącą Wielkanoc. Ceny idą w górę
Co dalej z cenami jajek? Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, ale okazuje się, że dostępność tego, wydawałoby się podstawowego, produktu staje pod znakiem zapytania. Ceny są bowiem rekordowo wysokie.
-
Najlepszy do jajek, wędlin i ryb. Żeby sos tatarski był gęsty, robię myk z żółtkami
Trudno będzie znaleźć bardziej uniwersalny sos niż sos tatarski. To świetny towarzysz jajek i na twardo i w koszulce, wędlin i mięs na zimno, a także warzyw z grilla. Przepis na sos tatarski jest bardzo prosty i warto go poznać (lub sobie...
-
Zrobiłam omlet w air fryerze. Tak pyszny, że patelnię chyba schowam w ciemnej otchłani
Od jakiegoś czasu w Polsce trwa wielki bum i moda na korzystanie z air fryera i chociaż wiele osób już wcześniej korzystało z małych, przenośnych piekarników, muszę przyznać, że to urządzenie na dobre zmieniło moje gotowanie. Robiłam już kurczaka,...
-
Do pączków wbij jajka, a skorupki wykorzystaj w ten sposób. Wczesną wiosną sobie podziękujesz
Skorupki po jajkach najczęściej lądują w koszu, ale niewiele osób wie, że znajdują się w nich cenne substancje, które można wykorzystać do pielęgnacji roślin ogrodowych. W jaki sposób? Podpowiadamy.
-
Ten quiz wiedzy o jajkach bije rekordy popularności! Zgarniesz 6/6?
Dzisiaj przygotowaliśmy dla was mega szybki quiz wiedzy o jajkach. Czy bezbłędnie odpowiecie na wszystkie sześć pytań? Sprawdźmy, jak sobie poradzicie! Trzymamy kciuki za wasze wysokie wyniki. Powodzenia!
-
Spróbuj, a zapomnisz o barszczu i żurku. Kwaśne jaja podbiją każdy stół obłędnym smakiem i prostotą
Zupa kwaśne jaja to mało znane, ale wyjątkowo smaczne danie, które może przypaść do gustu miłośnikom kwaskowatych smaków. Jeśli lubisz żurek, barszcz biały czy ogórkową, to koniecznie spróbuj tego przepisu. Przygotowanie jest tak proste, że każdy...
-
Wszyscy źle soliliśmy jajecznicę? Wcale nie wyschnie i nie zrobi się twarda
Ktoś mógłby zapytać: co jest takiego trudnego w zrobieniu jajecznicy? Ot, podsmażenie jajek na patelni do momentu, aż osiągną pożądaną konsystencję. Z dodatkami lub bez, w zależności od tego, co kto lubi. Rzeczywiście, nie jest to fizyka kwantowa,...
-
Nie wyrzucaj żółtek po bezie. Zrób z nich obiad. Rodzina pokocha te dania bardziej niż sam deser
Co zrobić z żółtek po bezie? W kuchni nic nie powinno się marnować, zwłaszcza gdy zostaje nam tak wartościowy składnik. Jeśli nie masz pomysłu, jak go kreatywnie wykorzystać, mam dla ciebie idealne propozycje. Pyszne i proste przepisy, dzięki któr...
-
Zapomnij o majonezie, diabelskie jajka to hit. Nie warto robić miejsca na stole, bo znikną od razu
Jajka po diabelsku to danie, które świetnie sprawdza się na każdej imprezie. Pomimo groźnej nazwy, są wypełnione kremowym, charakterystycznym nadzieniem i z pewnością zadowolą podniebienia gości. Słyszysz o nich pierwszy raz? Zrób i przekonaj się,...